香港長跑網 - 長跑長友

標題: GPS 手錶問題 [打印本頁]

作者: kwf1016    時間: 2014-4-1 09:14
標題: GPS 手錶問題
各位好~~
小弟係新仔一名,平時行山多,剛學人去跑步,一直都帶手機開 Endomondo 記錄數據,
行山帶手機都方便,但跑步就唔想帶手機,小弟上網找到有Garmin,但太貴,如有其他選擇都不想買它....
請問各師兄師姐有咩GPS手錶介紹,可以將行山或跑步既數據匯入返 Endomondo 度?

作者: 水陸偉    時間: 2014-4-6 21:32
outbound 平平地
作者: bladerunner    時間: 2014-4-6 22:00
Outbound嘅GPS定位太神化,試過天氣晴朗藍天白雲喺運動場等咗十分鐘再跑兩個圈先定到位。以爲佢壞咗點知隔幾日密雲有微雨嘅夜晚佢又兩分鐘内搞掂。
作者: piggyc    時間: 2014-5-1 19:34
係,正確,空礦會快D,但勝在平我宜家仲用緊
作者: sk2k    時間: 2014-5-1 20:31
如果對上一次跑係隔左好多日, 咁就要多好多時間去 sync 個 gps ..
當然天氣, 場地是否空曠都有影響
作者: ET124    時間: 2014-5-1 22:25
我都係新人,以前都係行山多,依家學緊跑步,見到隻suunto2r, 可以兩用,好似幾好,各位ching ctse 有無建議?
作者: water    時間: 2014-5-1 23:42
行山應該用 2S 或 2,另garmin 同級係 fenix 2
作者: 炒炒    時間: 2014-5-2 13:10
water 發表於 2014-5-1 23:42
行山應該用 2S 或 2,另garmin 同級係 fenix 2

2S 同 2R Battery Life 一樣
2S 係多咗單車同游水既 Support.

如果話 2S 適合操山, 咁 2R 都適合
作者: kwf1016    時間: 2014-5-2 14:58
炒炒 發表於 2014-5-2 13:10
2S 同 2R Battery Life 一樣
2S 係多咗單車同游水既 Support.

你好,請問是否可以upload 到資料到 endomondo 的嗎?
同埋上網search過,原來都唔平.....

作者: 炒炒    時間: 2014-5-2 16:50
kwf1016 發表於 2014-5-2 14:58
你好,請問是否可以upload 到資料到 endomondo 的嗎?
同埋上網search過,原來都唔平.....
...

endomondo 食到 .gpx, .tcx 或者 .fit
作者: bladerunner    時間: 2014-5-2 17:56
轉用第二個牌子嘅GPS錶後到目前爲止GPS未試過甩拖,Outbound雖平但靠唔住。

歡迎光臨 香港長跑網 - 長跑長友 (https://www.longrun.hk/) Powered by Discuz! X3.2