香港長跑網 - 長跑長友

標題: 自製GPS運動手錶 [打印本頁]

作者: webtracker    時間: 2008-11-15 12:07
標題: 自製GPS運動手錶
現在很多電話都有內置GPS,如果你有部這樣的電話,可以想想將佢變成GPS手錶.
我自己就有一個很簡單做法:

1. 係運動商店 (如馬拉松) 買個手機袋,買armband果種,係中間剪開個窗口,個窗口要同個手機個Display對齊.
PS:
因為揾唔到以下款式的 armband,所以為有自已做一個.
http://www.amazon.com/Accessories-Open-View-Armband-Carrier/dp/B000M35FWI

2. 為了仿止手機入水或比汗水整濕,用透明膠袋將部手機封好,再套入手機袋裏,見到個Display就剛剛好了.雖然樣子不太美觀,但係實用 .

3. 安裝及啟動 Nokia Sport Tracker ( http://research.nokia.com/research/projects/SportsTracker/ )後.你部手機就成了GPS手錶了.真係一物二用.就算一路跑一路聽音樂都應該無問題.

4. 部電話係有D重量,不過帶係前擘就唔係好覺得重.

係度講講 Nokia Sport Tracker 的功能:
1. 有運動日誌功能記錄每次鍛練,包括距離,時間,分段時間,步速,路線等資料.
-運動日誌記錄每日鍛練
-每次鍛練都有緦結
-自動分段記錄( 每500m, 1km 或自定距離)
-鍛練路線 (可重播,放大,及細)

下次買新手機可以考慮買Nokia S60 有內置GPS個隻. http://www.s60.com

Nokia N79
Nokia E66
Nokia 6220
Nokia 6210 Navigator
Samsung SGH-G810
Nokia N96
LG-KT610
Nokia N82
Samsung SGH-i560
Nokia N95
Nokia E90
Nokia 6110 Navigator
Lenovo P930

作者: kenneth    時間: 2008-11-15 12:10
作者: saki    時間: 2008-11-15 13:20
唯一缺點是.....

要俾 gprs 費用 (用 a-gps 的話...............)
作者: webtracker    時間: 2008-11-15 23:38
其實你可以關了手機的a-gps 功能,不過開始時要成二三分鐘先可以定到位,用a-gps唔使十幾秒就定到位了.

另外,我想問大家知唔知係邊度可以買到以下的 Armband. Thanks.

登錄/註冊後可看大圖

作者: MrMoonLight    時間: 2008-11-19 17:27
N 記手機最平邊隻有 GPS ?
作者: Bmtc    時間: 2008-11-20 03:34
係咪要上列型號有GPS功能的手機才可以用?
作者: coleman    時間: 2008-11-24 11:04
正ar c-hing!
thanks for share!
作者: webtracker    時間: 2008-11-24 23:01
我用 Nokia N82, 現在smartone N82 優惠價 $2,480,要上台.
http://www.smartone-vodafone.com ... etail_v3.jsp?id=900
作者: watsoncheung    時間: 2008-12-18 10:04
webtracker  Thanks for your report!  

Did you use http://sportstracker.nokia.com to  keep all your records?   
作者: webtracker    時間: 2008-12-21 10:22
Hi watsoncheung,

As my phone N82 will keep all my training records, I do not use http://sportstracker.nokia.com.

But I use a PC program called SportTracks
http://www.zonefivesoftware.com/SportTracks/Demo/ScreenShots1.php
to record and analysis my workouts. It is a good software. you may try it.

And it is FREE!

作者: water55    時間: 2008-12-25 10:37
唔駛自己cut, 可以搵iphone,itouch 嗰d armband , 平平地25-30人仔淘寶有得bid
http://auction1.taobao.com/aucti ... c0f2cd17cd2a1.jhtml
http://auction1.taobao.com/aucti ... fa3c1a89932c2.jhtml
作者: allanccl    時間: 2008-12-25 11:17
Webtracker 師兄,多謝晒!
勁有用,尤其係跑山及跑街。
全馬練均速一流,正!

作者: watsoncheung    時間: 2008-12-29 19:30
原帖由 webtracker 於 2008-12-21 10:22 發表 Hi watsoncheung,As my phone N82 will keep all my training records, I do not use http://sportstracker.nokia.com. But I use a PC program called SportTracks http://www.zonefivesoftware.com/Spor ...

thanks so much for that.. i never know this program ..  i will certainly try it .. 
作者: 小小小特警    時間: 2009-1-2 21:49
原帖由 allanccl 於 2008-12-25 11:17 發表
Webtracker 師兄,多謝晒!
勁有用,尤其係跑山及跑街。
全馬練均速一流,正!

allanccl你好呀....

搞到我想想換電話...原本我想買polar...但係又覺得太貴....如果將d錢走去買電話...仲可以慳翻千幾蚊...心大心細....
作者: ee_tpk    時間: 2009-1-13 11:52
我睇中0左 5800..但 nokia 既 sport tracker 仲未 support到 5800..
btw..我想問樓主..個 gps locate 得快唔快 ?
作者: water55    時間: 2009-1-13 23:01
小弟都用過呢個sport tracker, locate 個gps最好企定定(幾分鐘內ok), 慢慢跑或行我都試過唔得, 仲有,nokia d推蓋電話要推出個蓋先收到gps, 我試過用外置gps(藍芽link up), 個效果仲好!
p.s我個部n95
作者: Ringo    時間: 2009-1-13 23:54
原帖由 ee_tpk 於 2009-1-13 11:52 發表
我睇中0左 5800..但 nokia 既 sport tracker 仲未 support到 5800..
btw..我想問樓主..個 gps locate 得快唔快 ?

我都等緊support到5800既sport tracker...5800我用了成個月了...十分好用...仲好正添 !
作者: ee_tpk    時間: 2009-1-13 23:57
原帖由 Ringo 於 2009-1-13 23:54 發表

我都等緊support到5800既sport tracker...5800我用了成個月了...十分好用...仲好正添 !

我想問... 5800 個 gps 定位快唔快 ?

如果一出0左 sport tracker... 小妹咩都唔諗.. 買呢部機算啦~
作者: hics    時間: 2009-1-14 03:54
標題: 回復 1# 的帖子
webtracker CHing,
why i cannot read the amount of my steps ??
I am using n82 too
作者: kenneth    時間: 2009-2-3 16:38
作者: hics    時間: 2009-2-3 18:16
標題: 回復 20# 的帖子
Kenneth CHing,
你個部睇悟睇到""steps"" ??
作者: kenneth    時間: 2009-2-3 23:34
作者: webtracker    時間: 2009-2-4 23:45
To hics:
我部N82可以show到 "steps". 我用 V1.17 (S60 3.1) 25-2-2008 版本.
其實GPS最重要是準確計算到距離(Distance),速度(Speed=Distance/Time)及步速(Pace=Time/Distance). steps 其實好唔準,無乜意思.

To  kenneth:
我跑半馬都會帶部N82. 如果你都用記住開A-GPS (要用GPRS服務,要額外收費,不過超平,每次定位,只需幾kb,如果每kb收一仙,都係幾仙呢,最重要係十幾秒內就可以定位了) 或企定定等兩三分鐘,等到定到位為止,如果開跑了仍未定到位就麻煩了,你的 GPS手機就無用了.

Nokia Sport Tracker 係有 userguide 的. 有興趣可以睇睇.

http://research.nokia.com/files/Nokia%20Sports%20Tracker%20User%20Guide.pdf

另外,係尖沙咀及中環,由於太多高樓大廈,會形嚮GPS信號接收,因而會形嚮到距離,速度及步速了.

希望以上資料對各位有用.

作者: bmc    時間: 2009-2-5 00:01
原帖由 webtracker 於 2009-2-4 23:45 發表
To hics:
我部N82可以show到 "steps". 我用 V1.17 (S60 3.1) 25-2-2008 版本.
其實GPS最重要是準確計算到距離(Distance),速度(Speed=Distance/Time)及步速(Pace=Time/Distance). steps 其實好唔準,無乜意思.

To ...

原來A-GPS 咁平,咁一定先用佢來定位,之後轉翻GPS.
thanks
作者: kenneth    時間: 2009-2-5 11:31
作者: ee_tpk    時間: 2009-2-5 12:12
原帖由 kenneth 於 2009-2-5 11:31 發表
小弟仲未分到 gps or agps,不過我諗之前都是錯用緊 gps 多,因小弟是用 gps 資料 內 行程距離 的功能。至於渣打,小弟都應不會帶電話,因未熟用,以免帶多樣嘢。" />" />

AGPS 係以當地手提電話網絡去定位..所以會用到 GPRS 而要收費
GPS 係本身電話已經有果粒晶片..利用人造衛星去定位... 買機果陣已經買埋粒 CHIP 同埋 license..所以你用就唔駛收錢

所以收到電話既話 AGPS 已經可以定位... 而 GPS 去到 D 城市多高樓大廈既地方難 D 定位..
至於用0左 AGPS 定係 GPS, 係在你手提電話 SET 用邊個方法定位.. 如果 GPS 收唔到 SIGNAL... 可能會 SWITCH 0左去 AGPS... 如果唔想用到 AGPS.. 就要 LOCK 死個 PROGRAM 係用 GPS 定位
作者: kenneth    時間: 2009-2-5 12:24
作者: ee_tpk    時間: 2009-2-5 15:59
原帖由 kenneth 於 2009-2-5 12:24 發表

多謝閣下資料,而小弟現時對部新電話都未識用,都未攪清楚電話何時用緊 GPS 還是 AGPS。至於 LOCK 死個 PROGRAM ,小弟仲未知點做。" />" />

慢慢來..新玩具係要 d 時間去玩...
小妹仲係等緊 5800 出0左 sport tracker 先至買...
作者: webtracker    時間: 2009-2-9 22:59
今年跑半馬用 Nokia Sports Tracker 做計時器,跑時睇住個pace ( around 6min/km) keep 住跑, 都幾 ok. 不過正如所料,係香港區高樓林立的街道,GPS信號接收比較差, 係西隧更加係無信號.所造成的誤差都幾大. Nokia Sport Tracker 記錄有 23.98km.

23.98-21 = 2.98km. ( 有成三公里誤差 )

以下是小弟的 tracklog. ( 用 Nokia Sport Tracker export 出 GPX file 並上載到 mapmyrun.com )
http://www.mapmyrun.com/run/hong-kong/--/447999478703

作者: kenneth    時間: 2009-2-25 10:19
作者: bunnywong    時間: 2009-2-27 01:45
hi all,
平平地,我用緊Nokia無內置GPS既電話,配Holux既M-241
http://www.holux.com.tw/en/products/products_content.jsp?pno=340
本身GPS個output既野唔系咁齊全,所以用左
Nokia Sport Tracker就方便很多(1禁掣就upload,不同report等)
可是試過自動close左個program,唔知系咪藍牙斷線引致呢...
試過唔止一次,都是記錯極速的(記慢左)...但整体record就無乜問題
其實不過大致上都幾好用咖,auto blacklight左都唔知幾方便

另外,大家知道Nokia Sport Tracker裡的"Course"是代表什麼嗎?

作者: 晴朗    時間: 2009-2-27 12:09
呢個網址好正,可以將個GPX File整個pdf報告出黎,相當仔細不妨試試。
http://utrack.crempa.net/
作者: billy_yau    時間: 2009-2-27 13:06
有無師兄知道有無類似既軟件可以用於 WM6 (Windows Mobile Phone)架?

我係用 HTC Diamond
作者: 晴朗    時間: 2009-2-27 13:18
原帖由 cbts 於 2009-2-27 13:06 發表
有無師兄知道有無類似既軟件可以用於 WM6 (Windows Mobile Phone)架?

我係用 HTC Diamond

我用緊GPSMeter professional
適合WM6,但就要俾錢,當然係有D so call "freeware" o既。
拿拿拿,唔好話我教壞細路呀!!

作者: billy_yau    時間: 2009-2-27 15:25
原帖由 晴朗 於 2009-2-27 13:18 發表

適合WM6,但就要俾錢,當然係有D so call "freeware" o既。
" />" />

晴朗兄, 真係要你多多指教下我啦!!
作者: kenneth    時間: 2009-3-9 13:57
作者: 晴朗    時間: 2009-3-9 17:14
原帖由 kenneth 於 2009-3-9 13:57 發表
試了幾次,在多車的地方,始終有很大問題,上星期六,小弟應走了15公里,但電話資料所示,小弟竟走了17公里以上,而尾段的跑線更是亂得很。" />" />" />" />星期六小弟會帶上山試試。

又唔係喎, 我篤過, 如果由澤豐出發到水邊圍來回共15k, 你西鐵出發都真係應該有17k喎。
不過你個gps都access得幾亂喎, 係唔係太多遮蔽地方?

作者: kenneth    時間: 2009-3-9 17:19
作者: 晴朗    時間: 2009-3-9 18:34
原帖由 kenneth 於 2009-3-9 17:19 發表

小弟未到水邊圍已經折反,應該全場得15公里左右。

呢個位,應該得條輕鐵天橋喎。

我聽日又去試試先。
作者: 晴朗    時間: 2009-3-11 08:54
昨天跑了一轉屯元14K, 用GPSmeter, 測試結果如下:
Minimum speed: 2 km/h
Maximum speed: 61.1 km/h
Average climbing speed : 10.4 km/h
Average descent speed : 11.2 km/h
Average flat speed: 10.2 km/h
Average speed: 10.6 km/h

詳細report見附件
Generated by uTrack (http://utrack.crempa.net)
作者: B    時間: 2009-3-11 10:54
原帖由 晴朗 於 2009-2-27 13:18 發表

" />" />
晴朗師兄~ 我都想得到你0既 "指導" 呀~ 方便0既話 pm 我點樣搵到 "特別版" 0既軟件啦~
作者: runners_hk    時間: 2009-3-14 00:01
原帖由 ee_tpk 於 2009-2-5 12:12 發表

AGPS 係以當地手提電話網絡去定位..所以會用到 GPRS 而要收費
GPS 係本身電話已經有果粒晶片..利用人造衛星去定位... 買機果陣已經買埋粒 CHIP 同埋 license..所以你用就唔駛收錢

所以收到電話既話 AGPS 已經可 ...

請問如果"內建SiRF Star III 晶片及內建天線",係唔係即係有GPS?唔駛用AGPS呢?
作者: B    時間: 2009-3-15 11:07
唔知係咪我部電話勁食電0既關係,
我開0左個 gps 軟件 about 1hr20min, d 電就由 7x% 跌到落去 20%...
作者: kenneth    時間: 2009-3-16 11:20
作者: kenneth    時間: 2009-3-16 15:03
作者: 晴朗    時間: 2009-3-18 22:20
原帖由 BHa 於 2009-3-15 11:07 發表
唔知係咪我部電話勁食電0既關係,
我開0左個 gps 軟件 about 1hr20min, d 電就由 7x% 跌到落去 20%...

你有冇熄左個screen呀? 係menu有得揀喎。
我今日開左兩三個鐘都係由7x%跌落去5x%
作者: B    時間: 2009-3-19 13:02
原帖由 晴朗 於 2009-3-18 22:20 發表

你有冇熄左個screen呀? 係menu有得揀喎。
我今日開左兩三個鐘都係由7x%跌落去5x%
關0左0架~ 星期六南生圍同你研究0下~
作者: lumix    時間: 2009-4-21 19:25
Nokia Sport Tracker new version for 5800 is available to download la~
作者: ee_tpk    時間: 2009-5-11 17:57
原帖由 runners_hk 於 2009-3-14 00:01 發表

請問如果"內建SiRF Star III 晶片及內建天線",係唔係即係有GPS?唔駛用AGPS呢?

呢個已經係 gps 晶片啦...
作者: billy_yau    時間: 2009-5-11 22:26
ee...如果你研究到點玩...到你教我點玩啦
作者: ee_tpk    時間: 2009-5-12 00:00
原帖由 billy_yau 於 2009-5-11 22:26 發表
ee...如果你研究到點玩...到你教我點玩啦

b 哥哥好似有 gpsmeter wow~ 不如我地.... 問下佢..
(我在大西北水 post 左留0左 msg.. 但... 佢似乎見唔到啦)
作者: B    時間: 2009-5-12 00:34
原帖由 ee_tpk 於 2009-5-12 00:00 發表

b 哥哥好似有 gpsmeter wow~ 不如我地.... 問下佢..
(我在大西北水 post 左留0左 msg.. 但... 佢似乎見唔到啦)

乜事乜事??
gpsmeter 我都有~ 不過我唔係用佢,
我用 gps cycle computer~
有需要 pm 我~
作者: billy_yau    時間: 2009-5-12 08:31
原帖由 BeeFing 哥 於 2009-5-12 00:34 發表

乜事乜事??
有需要 pm 我~

複唔複雜架...小弟好蠢...驚唔識用喎...
作者: B    時間: 2009-5-12 10:22
原帖由 billy_yau 於 2009-5-12 08:31 發表

複唔複雜架...小弟好蠢...驚唔識用喎...

理論上好簡單0架~ 乜都唔使 set 都用到~
如果其他 gps 軟件定到位, 理論上呢個都得~
作者: billy_yau    時間: 2009-5-12 12:40
原帖由 BeeFing 哥 於 2009-5-12 10:22 發表

理論上好簡單0架~ 乜都唔使 set 都用到~
如果其他 gps 軟件定到位, 理論上呢個都得~

真係咁易....咁...可以响邊度搵到呢...
作者: ee_tpk    時間: 2009-5-12 15:27
我個 gps.. 唔駛 10 sec 定到位... 正~~~
作者: B    時間: 2009-5-12 15:35
原帖由 billy_yau 於 2009-5-12 12:40 發表

真係咁易....咁...可以响邊度搵到呢...

今晚 send 比你地0丫~ 個軟件0係屋企~
作者: B    時間: 2009-5-12 15:36
原帖由 ee_tpk 於 2009-5-12 15:27 發表
我個 gps.. 唔駛 10 sec 定到位... 正~~~

我個部一時時, 就算0係空礦地方有時都定唔到位~ 唔知點解~
作者: TNT    時間: 2009-5-13 17:09
原帖由 BeeFing 哥 於 2009-5-12 15:35 發表

今晚 send 比你地0丫~ 個軟件0係屋企~

BeeFing 哥, 唔該pm埋我!

兩個software功能係唔係差唔多?
作者: billy_yau    時間: 2009-5-14 12:28
原帖由 ee_tpk 於 2009-5-12 15:27 發表

而家d gps 晶片好勁..而且重有星歷...定位好快....
作者: e.c.    時間: 2009-5-14 16:27

咁又真係好正喎!!
作者: TNT    時間: 2009-5-21 21:14

ee 係唔係講緊妳部asus ppc 手機?  

照計gps應該冇咁快喎, 10秒定位可能係agps,

但係小弟發覺用agps定位唔係好準確,

只係得大概位置!

唔知各位用ppc嘅ching ctse 有d咩心得,

可以分享下跑路時用gps嘅心得嗎?
作者: slack    時間: 2009-5-21 22:16
硬件: ppc 機真係比較大, 跑得吾大安心
軟件: G-Watch 這個幾好用, 簡單, 又有震, 同"close"左個芒, 無咁食電http://www.freewarepocketpc.net/ppc-download-g-watch.html

不過都係用GPS 表最好
個人分
作者: 鬼影    時間: 2009-5-21 22:55
原帖由 BeeFing 哥 於 2009-5-12 00:34 發表

乜事乜事??
有需要 pm 我~

我用 Google map 要上網才用到。
BeeFing , 請問 gps cycle computer 点樣加香港地圖?

作者: ee_tpk    時間: 2009-5-21 23:39
原帖由 TNT 於 2009-5-21 21:14 發表

只係得大概位置!

可以分享下跑路 ...

asus 個 gps 就係出名快..

因為佢有個追星快手... 好快就可以搵到個衛星來定位...
我已經 set 0左唔用 gprs.. 所以佢係開唔到 agps 來定位
作者: B    時間: 2009-5-22 00:01
原帖由 鬼影 於 2009-5-21 22:55 發表

我用 Google map 要上網才用到。
BeeFing 哥, 請問 gps cycle computer 点樣加香港地圖?

sorry 呀~ 我都唔係咁識用, 唔知點加地圖...
作者: billy_yau    時間: 2009-5-22 08:38
尋晚試左用啦, 但係唔知有無得睇返每k既時間既呢?
作者: billy_yau    時間: 2009-5-22 08:42
原帖由 TNT 於 2009-5-21 21:14 發表

只係得大概位置!

可以分享下跑路 ...

TNT兄...而家多數品牌既ppc, 只要係有gps佢地都會只己開發埋星歷軟件(即係ee講既追星快手), 所以定位可以好快...

原理係佢會預先响網路度下載衛星既位置, 所以當你真正要開/用gps既時間, 佢只要搵到一粒星佢就可以好快咁定度其餘四粒星既位置...
作者: B    時間: 2009-5-22 09:53
原帖由 billy_yau 於 2009-5-22 08:38 發表
尋晚試左用啦, 但係唔知有無得睇返每k既時間既呢?

每 1k 0既分段時間??
作者: billy_yau    時間: 2009-5-22 09:57
原帖由 BeeFing 哥 於 2009-5-22 09:53 發表

每 1k 0既分段時間??

係囉...你識唔識搵呀....
作者: billy_yau    時間: 2009-5-22 09:58
用google earth 可以將條路線show返出黎架
作者: B    時間: 2009-5-22 10:07
原帖由 billy_yau 於 2009-5-22 09:57 發表

係囉...你識唔識搵呀....

咁就唔識了...
作者: B    時間: 2009-5-22 10:07
原帖由 billy_yau 於 2009-5-22 09:58 發表
用google earth 可以將條路線show返出黎架

係咪電話軟件黎0架?? 比我得唔得呀??
作者: billy_yau    時間: 2009-5-22 10:21
原帖由 BeeFing 哥 於 2009-5-22 10:07 發表

google earth 你唔知係乜??

上 google d/l 啦....
作者: TNT    時間: 2009-5-23 21:33
原帖由 billy_yau 於 2009-5-22 08:42 發表

TNT兄...而家多數品牌既ppc, 只要係有gps佢地都會只己開發埋星歷軟件(即係ee講既追星快手), 所以定位可以好快...

原理係佢會預先响網路度下載衛星既位置, 所以當你真正要開/用gps既時間, 佢只要搵到一 ...

billy 哥, 我尋晚港島約跑第一次用, 原來都好快定到位,

之前開車用google map時成日都要好耐先搵到星,

但原來用mapking 同 cycle computer 好快就定到位
作者: TNT    時間: 2009-5-23 21:48
原帖由 BeeFing 哥 於 2009-5-22 10:07 發表

beefing 哥, google earth 唔係電話軟件嚟, 係pc 軟件, 可以睇晒成個地球!

你用gps cycle computer, 將跑完步嘅data file save as kml file,

再copy 返落部desktop, 然後double click 個kml file,

google earth 就會自動同你plot番條路線出嚟!
作者: billy_yau    時間: 2009-5-23 23:24
原帖由 TNT 於 2009-5-23 21:33 發表

billy 哥, 我尋晚港島約跑第一次用, 原來都好快定到位,

之前開車用google map時成日都要好耐先搵到星,

但原來用mapking 同 cycle computer 好快就定到位

google map要用agps架喎...按道理應該比gps重快架喎....
作者: B    時間: 2009-5-23 23:36
原帖由 TNT 於 2009-5-23 21:48 發表

beefing 哥, google earth 唔係電話軟件嚟, 係pc 軟件, 可以睇晒成個地球!

你用gps cycle computer, 將跑完步嘅data file save as kml file,

再copy 返落部desktop, 然後double click 個kml f ...

Thank you 你呀愛華頓同誌~
作者: Gary-Kwan    時間: 2009-5-24 11:32
原帖由 BeeFing 哥 於 2009-5-23 23:36 發表

Thank you 你呀愛華頓同誌~

x2  
作者: pokingrun    時間: 2009-10-7 22:50
問下咁多位師兄,用左GPS之後,有冇其他PC軟件,好似SportTracks來做記錄?
其實主要是問,咁多手機軟件,有冇邊款最夾好似SportTracks?
作者: kito807    時間: 2009-10-22 11:08
我部電話 (nokia 5630) 本身無gps, 跟住我去黃金買左個 gps receiver($399), 依家都玩到喇
不過又要袋多舊野出街..... 電話用臂袋袋係左手, 個 gps receiver 用多個臂袋袋右手.....

我想問下係咪一定要上網 dl 先會有地圖? (唔想俾錢呀, dl 便要錢)

有無d software 可以入左落去電話度, 用sport tracker 時可以 load 返出黎???
作者: chan.taiming    時間: 2009-10-22 23:45
kito807兄:
我冇用Nokia,所以唔係好熟.
你買既GPS係什麼型號?

可以參考下面:
http://blog.xuite.net/ne63/bicycle/27543888
http://sportstracker.nokia.com/nts/main/download.do
http://www.runbible.cn/html/30/t-5630.html

希望幫到你
作者: kito807    時間: 2009-10-23 00:19
原帖由 chan.taiming 於 2009-10-22 23:45 發表
kito807兄:
我冇用Nokia,所以唔係好熟.
你買既GPS係什麼型號?

可以參考下面:
http://blog.xuite.net/ne63/bicycle/27543888
http://sportstracker.nokia.com/nts/main/download.do
http://www.runbible ...

GPS 係呢款:
http://www.qstarz.com/Products/GPS%20Products/BT-Q818-F.htm

差唔多有陪 CALL 機咁大不過幾輕, 值唔值真係見仁見志喇, 買左之後我都覺得大部左少少..... 不過OK 啦, 唔太重
作者: john.smith    時間: 2009-10-23 11:27
如果想簡單d,可以直接用隻gps logger,呢款有埋個軟件可以做到數據分析同直出google map
file:///C:/DOCUME%7E1/CONRAD%7E1/LOCALS%7E1/Temp/moz-screenshot.jpgfile:///C:/DOCUME%7E1/CONRAD%7E1/LOCALS%7E1/Temp/moz-screenshot-1.jpg

登錄/註冊後可看大圖

另外係呀苦拍賣網賣緊隻冇logger功能既,都係鎖匙扣咁大,可以去睇睇
作者: simon3507    時間: 2009-10-23 11:44
標題: 我想問下sony ericsson G705
我想問下sony ericsson G705 陪機有GPS,但係想問下,有冇Software可以好似nokia 甘樣有測量時間o既記錄?
作者: wong.siufu    時間: 2009-10-23 14:11
Dear Simon3507,

http://www.mobile01.com/topicdet ... &last=14830497#
http://blog.xuite.net/tim13/vampire/26104054
作者: jogging_cat    時間: 2009-11-14 15:13
小妹係電腦白痴,最近想換部新手機,睇中咗 nokia 5800 有內置 GPS,不過想請問係咪一定要上緊網先可以用到 lee 個 function 架,我部手機無用到可以上網既計劃,至多可以用果 d 唔洗錢既 wifi 上網,咁係咪用唔到架,同埋洗唔洗 download d 乜野 software 先得呢?我琴晚問 d sale 佢地都答唔到我 gei。
作者: lumix    時間: 2009-11-14 20:37
1)唔一定上網先用到呢個功能,有就會在起始定位時快D(大概10秒內),無就要可能數分鐘,視乎附近有無高樓大廈,因為要接收人造衛星訊號.
2)如果純淬確認所在位置街道圖,可以用Nokia Ovi 下載所需區域(香港,大陸,日本.....)地圖.
3)如果想紀錄路程,距離及時間可下載前頁Ching所提議的Sports Tracker.
作者: jogging_cat    時間: 2009-11-17 08:24
原帖由 lumix 於 14-11-2009 20:37 發表
1)唔一定上網先用到呢個功能,有就會在起始定位時快D(大概10秒內),無就要可能數分鐘,視乎附近有無高樓大廈,因為要接收人造衛星訊號.
2)如果純淬確認所在位置街道圖,可以用Nokia Ovi 下載所需區域(香港,大陸,日本.... ...
唔該晒 lumix ching 不過我上過 sports tracker 道睇過無 nokia 5800 個 model 過喎,係咪 nokia 5800 用唔到 lee 個 function 呢?
作者: lumix    時間: 2009-11-17 11:40
標題: 回復 89# 的帖子
咦!?奇怪?真係無左5800個download link.....但我係4月在http://sportstracker.nokia.com  度download左落我部5800,個版本係v2.06(S60 5.0),依家仲用緊喎....?
作者: wong.siufu    時間: 2009-11-17 11:46
jogging_cat:

nokia 5800好似已經包括了Sports Tracker.
唔知真唔真,可以試機時look look.

http://noknok.tv/2009/03/23/nokia-5800-sports-tracker-updated/
作者: jogging_cat    時間: 2009-11-17 13:37
原帖由 wong.siufu 於 17-11-2009 11:46 發表

nokia 5800好似已經包括了Sports Tracker.
唔知真唔真,可以試機時look look.

http://noknok.tv/2009/03/23/nokia-5800-sports-tracker-updated/
唔該晒 wong.siufu ching 我會到時問吓果 d sale ,事關我都唔知點試,不過佢地都唔知識唔識用,一個又話要上緊網先用到,一個又話唔洗都唔知佢地邊個啱,好彩有你地既分享咋。
作者: wong.siufu    時間: 2009-11-17 14:26

我諗唔使試,要試都幾煩
我意思開機之後,看看找不找到這個軟件.
作者: jogging_cat    時間: 2009-11-18 13:55
原帖由 wong.siufu 於 17-11-2009 14:26 發表

我諗唔使試,要試都幾煩
我意思開機之後,看看找不找到這個軟件.
好呀,唔該wong.siufu ching
作者: kito807    時間: 2009-11-18 14:10
原帖由 jogging_cat 於 2009-11-17 13:37 發表
唔該晒 wong.siufu ching 我會到時問吓果 d sale ,事關我都唔知點試,不過佢地都唔知識唔識用,一個又話要上緊網先用到,一個又話唔洗都唔知佢地邊個啱,好彩有你地既分享咋。

Sports Tracker 如果唔係要UPLOAD 返D DATA 上網, 係唔使上網都用到架, 只要開住GPS 就得
作者: jogging_cat    時間: 2009-11-18 16:15
原帖由 kito807 於 18-11-2009 14:10 發表

Sports Tracker 如果唔係要UPLOAD 返D DATA 上網, 係唔使上網都用到架, 只要開住GPS 就得
係咪即首先開住GPS,然後等定咗位,就開埋 Sports Tracker 憶或一齊開,定開邊個先都得,跟住就可以跑,跑緊既時可唔可以睇到 d 資料,咁跑完係咪色咗個GPS 同 Sports Tracker,返到屋企再上返 Sport Tracker 個網到 upload 返 d 資料作為日後既紀錄咁阿?我真係乜都識架各位師兄唔見怪呀。我舊果部手機係乜 function 都無,靜係可以打電話同聽收音機果隻,你話死未。第日真係有排學呀!

作者: kito807    時間: 2009-11-18 17:05
開左個GPS先, 跟住你就可以去開 SPORT TRACKER,
你可以開左SPORT TRACKER 先等佢定位,
定好位佢會顯示出黎, GPS 0個格會有個剔, 跟住你"禁" START 就可以開始架喇
非常易用,

REMARK:
如果你想UPLOAD D DATA 上 Nokia 網, 最好都係返到屋企, 用屋企WIFI UPLOAD,
以我所知, 好多網絡商UPLOAD 呢類DATA 上網要另外收費, 係唔包的, 除左一D手機無限上網GA PLAN
詳情請問返你地用緊GA 網絡公司
作者: jogging_cat    時間: 2009-11-18 19:43
原帖由 kito807 於 18-11-2009 17:05 發表
開左個GPS先, 跟住你就可以去開 SPORT TRACKER,
你可以開左SPORT TRACKER 先等佢定位,
定好位佢會顯示出黎, GPS 0個格會有個剔, 跟住你"禁" START 就可以開始架喇
非常易用,

REMARK:
如果你想UPLOAD D DAT ...
唔該晒傑師兄
作者: wong.siufu    時間: 2009-11-19 11:08
順帶一提

我沒用過SPORT TRACKER
SPORT TRACKER有冇個option揀autosave?
唔知quit左SPORT TRACKER會唔會自動save低d練習數據.
作者: kito807    時間: 2009-11-19 13:26
原帖由 wong.siufu 於 2009-11-19 11:08 發表
順帶一提

我沒用過SPORT TRACKER
SPORT TRACKER有冇個option揀autosave?
唔知quit左SPORT TRACKER會唔會自動save低d練習數據.

嗯... 我唔知咁算唔算自動save, 當你正常咁quit 時佢就會幫你save,
但你突然熄機佢就好似唔會

歡迎光臨 香港長跑網 - 長跑長友 (https://www.longrun.hk/) Powered by Discuz! X3.2