香港長跑網 - 長跑長友

標題: 有無CHING用過 Soleus GPS Pulse [打印本頁]

作者: blackmamba24    時間: 2014-6-16 12:18
標題: 有無CHING用過 Soleus GPS Pulse
唔駛用心跳帶都CHECK到心跳既GPS錶

作者: bladerunner    時間: 2014-6-16 14:31
個錶樣同介面好鬼似香港Outbound啲錶,可能係Outbound代工都未定。唔知GPS搜星速度係咪好似Outbound嗰啲咁飄忽?
作者: blackmamba24    時間: 2014-6-16 14:48
咁OUTBOUND果D錶又得唔得呢?
作者: ooscar    時間: 2014-6-16 16:00
新手用緊,隻錶除無bt,下下要用電腦入date,暫無其他投訴

gps 係九龍區又準又唔會飛都應該好難下。電話都唔準。
我多數係電腦計好晒條線有幾km,錶同電話都係副助
作者: bladerunner    時間: 2014-6-16 16:05
blackmamba24 發表於 2014-6-16 14:48

Outbound錶搜尋GPS衞星嘅速度實在不敢恭維。
作者: dn21    時間: 2014-6-16 17:53
blackmamba24 發表於 2014-6-16 14:48

OUTBOUND 啲錶唔得:
1. GPS 反應奇差
2. 電池老化快: 用咗年半, 電池續航力由8小時減至6小時
3. 叉電要5個鐘頭先滿, 慢到無倫
4. 無電收GPS, 連計時都停埋
5. Software 奇劣: 幾 M byte data 無情情發大幾百M byte, 係咁刮個 harddisk, 經常hang 機

作者: ooscar    時間: 2014-6-17 09:46
blackmamba24你買左有問題?

作者: blackmamba24    時間: 2014-6-17 15:00
我想買咋, 想睇下有無問題而已,! THX, CHING

作者: raymondli    時間: 2014-6-17 23:50
買左兩星期用後感如下:
1) GPS定位快過Polar
2) 不須心跳帶,感覺好free
3) 介面Polar user friendly D
4) HRM 同Polar有出入(同一時間帶哂兩隻錶)
作者: blackmamba24    時間: 2014-6-18 10:38
raymondli 發表於 2014-6-17 23:50
買左兩星期用後感如下:

咁想問下你跑完步D DATA 可以EXPORT出去其他APPS度嘛?

同埋電池耐唔耐用? MANY THX
作者: gc9543    時間: 2014-6-18 11:43

OUTBOUND GPS 除左平, 其他唔得.
作者: raymondli    時間: 2014-6-19 11:57
blackmamba24 發表於 2014-6-18 10:38
咁想問下你跑完步D DATA 可以EXPORT出去其他APPS度嘛?

同埋電池耐唔耐用? MANY THX ...

1) 佢可以sync入電腦到Strava個網站,然後手機Strava APPS可以睇到
2) 電池耐用度~~~尚可接受
作者: blackmamba24    時間: 2014-6-21 12:05
raymondli 發表於 2014-6-19 11:57
1) 佢可以sync入電腦到Strava個網站,然後手機Strava APPS可以睇到
2) 電池耐用度~~~尚可接受 ...

我SYNC唔到茖部電腦度?!
作者: ooscar    時間: 2014-6-21 12:43
先要裝二個軟件。
接電腦要見到隻錶show 叉電中,才可以連接到個軟件。
作者: raymondli    時間: 2014-6-22 22:44
blackmamba24 發表於 2014-6-21 12:05
我SYNC唔到茖部電腦度?!

你要裝"soleus sync 2"先至得...試試以下條link
http://soleusrunning.com/pages/software-downloads
作者: blackmamba24    時間: 2014-6-23 12:26
ooscar 發表於 2014-6-21 12:43
先要裝二個軟件。
接電腦要見到隻錶show 叉電中,才可以連接到個軟件。 ...

show左charge, 但都係唔得

作者: ooscar    時間: 2014-6-23 15:04
blackmamba24 發表於 2014-6-23 12:26
show左charge, 但都係唔得

咁個軟件show咩,
話對應隻錶失敗。定係load 好耐。隻錶如load緊電腦,佢應該會寫住link pc

作者: wml    時間: 2014-7-16 14:18
sorry raymond 兄,有出入即係準唔準, thx

作者: wml    時間: 2014-7-16 14:20
raymondli 發表於 2014-6-17 23:50
買左兩星期用後感如下:

作者: raymondli    時間: 2014-7-16 20:27
wml 發表於 2014-7-16 14:20

Polar 出黎條curve 會linear D....
Soleus 出黎就波動D
但GPS signal Soleus就較快取得到及穩定D
Polar GPS就時快時慢及有時亂來(試過跑跑下話我去左海中心來回)

一句講哂....有辣有吾辣
作者: wml    時間: 2014-7-21 15:07
raymondli 發表於 2014-7-16 20:27
Polar 出黎條curve 會linear D....
Soleus 出黎就波動D
但GPS signal Soleus就較快取得到及穩定D

thx c hing

歡迎光臨 香港長跑網 - 長跑長友 (https://www.longrun.hk/) Powered by Discuz! X3.2