香港長跑網 - 長跑長友

標題: 元朗人準備10月大阪馬拉松 [打印本頁]

作者: allanakb48    時間: 2014-6-29 18:34
標題: 元朗人準備10月大阪馬拉松

今天試了新路, 由元朗 ---> 天水圍 ---> 洪水橋 --->元朗. (18K左右)希望一步一步加到42K........................

作者: allanakb48    時間: 2014-7-28 00:38
今天完成22K, 但有點辛苦, 因為無帶水
作者: allanakb48    時間: 2014-7-29 12:55
Thank you all advice
作者: allanakb48    時間: 2014-8-3 20:48

今天完成24K,找到條新路來回Yuen Long to Tuen Mun. 其實只是跟住LRT to run
作者: divejy    時間: 2014-8-4 13:12
往後長課可坐車出西鐵荃灣西跑回元朗 30k
也可在現時的加入南生圍來回 (+8k)
作者: allanakb48    時間: 2014-8-4 16:36
我都有計劃由荃灣西站跑回元朗,但想到9月無咁熱先,嘻嘻
作者: allanakb48    時間: 2014-8-10 16:44
一步一步, 一星期加2K, 到了26K了, 跑天水圍大圈比較無咁辛苦, 可能不是直路, 直路望到元朗但一直好似好遠咁, 比較痛苦.
作者: allanakb48    時間: 2014-8-16 23:11
今天和朋友一起跑城門水塘, 來回26K, 而計時只計中興杯10K, 但最搞笑係我無報這個比賽
作者: allanakb48    時間: 2014-8-24 21:05
28k. 第一次跑入大棠, 之後跑入山路, 但入山路太危險了, 感覺被狗跟蹤, 因為有狗叫, 下次都係原路返
作者: allanakb48    時間: 2014-8-24 22:16
allanakb48 發表於 2014-8-24 21:05
28k. 第一次跑入大棠, 之後跑入山路, 但入山路太危險了, 感覺被狗跟蹤, 因為有狗叫, 下次都係原路返 ...

但我入左山路個段, 出口是伯公坳, 中途不斷有狗叫, 但始終無走出來, 但已經嚇死
作者: allanakb48    時間: 2014-8-25 13:58
allanakb48 發表於 2014-8-24 22:16
但我入左山路個段, 出口是伯公坳, 中途不斷有狗叫, 但始終無走出來, 但已經嚇死 ...

thank you....
作者: HKMac    時間: 2014-8-27 16:08
請問C Hing如何荃灣西站青公跑去元朗,是否在三聖村沿著輕鐵去? Thx
作者: divejy    時間: 2014-8-27 16:24
HKMac 發表於 2014-8-27 16:08
請問C Hing如何荃灣西站青公跑去元朗,是否在三聖村沿著輕鐵去? Thx

https://www.endomondo.com/workouts/397261763/12979373

前兩日跑完,你看看吧,跑到兆康便沿輕鐵跑

作者: divejy    時間: 2014-8-27 16:36
allanakb48 發表於 2014-8-4 16:36
我都有計劃由荃灣西站跑回元朗,但想到9月無咁熱先,嘻嘻

叫上我
作者: allanakb48    時間: 2014-8-27 21:18
divejy 發表於 2014-8-27 16:24
https://www.endomondo.com/workouts/397261763/12979373

前兩日跑完,你看看吧,跑到兆康便沿輕鐵跑

yes.......其實可以跑去碼頭再向市鎮公園到tuen mun 西站, 沿LRT 到元朗
作者: allanakb48    時間: 2014-8-31 17:52
今天6時起步, 由天未光到陽光普照, 大棠加大欖郊野公園來回, 共28K, 就快踏入秋季, 應該到時會有紅葉觀賞
作者: allanakb48    時間: 2014-9-7 15:11
終於30K了, 現在先開始設計路線, 原先打算有8個水站 - 元朗運動場, 天水圍運動場, 鄧肇堅運動場, 兆麟運動場 來回, 但因鄧肇堅運動場要重鋪跑道, 要改住路先, 之後再想下希望走6-7km 有1個水站.

作者: kktsui    時間: 2014-9-7 15:52
我下次返香港   請尓帯路在元朗練習
作者: allanakb48    時間: 2014-9-7 16:32
無問題,大家可以互相交流下
作者: missredredhead    時間: 2014-9-7 18:09
超勁呀,偶像。神級路線及距離
作者: kktsui    時間: 2014-9-8 02:37
幾十歳   但我不能太快   尓要等埋我
作者: allanakb48    時間: 2014-9-8 21:30
無問題, 最緊要係喜歡跑步, 快慢是其次。
作者: allanakb48    時間: 2014-9-8 21:34
missredredhead 發表於 2014-9-7 18:09
超勁呀,偶像。神級路線及距離

終極路線會去到屯門碼頭, 但我仲未跑過青山公路

作者: kktsui    時間: 2014-9-9 09:25
我返香港時  是住在蝶翠峰  近不近閣下?
作者: allanakb48    時間: 2014-9-9 20:12
kktsui 發表於 2014-9-9 09:25
我返香港時  是住在蝶翠峰  近不近閣下?

ok la. 我係yoho, 好方便
作者: kktsui    時間: 2014-9-10 08:28
YOHO是不是元朗中心対面?  離開香港時間多、不識路、我下次返港是1月尾、請問如何可以連絡閣下?元朗人 下月的大阪marathon加油。
作者: allanakb48    時間: 2014-9-10 10:54
到時你回港話我知,可pm你
作者: planetso    時間: 2014-9-11 13:01
跑一次青山公路, 應該會愛上它, 加油師兄!
作者: pak    時間: 2014-9-11 20:49
加油呀~~師兄~
作者: allanakb48    時間: 2014-9-11 23:24
雖然好多人話練習馬拉松不用真的要跑足一個馬拉松,最多跑36k已經足夠,但我覺得始終知道個距離感會安心d, 預到自己最終用左幾多時間
作者: planetso    時間: 2014-9-12 13:03
我第一次跑全馬之前, 最長都係跑左32-33k左右, 心理上準備好都有好大幫助!
比賽在即, 反而要注意唔好練習過量, 保持健康狀態!
作者: allanakb48    時間: 2014-9-12 14:47
多謝分享!
作者: allanakb48    時間: 2014-9-13 21:17
成功完成今天的訓練, 一到42.2KM, 即停
作者: allanakb48    時間: 2014-9-14 12:16

路線圖: 比大家作參考: 由朗河路 ~> 大樹下東路~>大棠山路口(5k) ~> 公庵路~>欖口村路~>公園北路再跑去元朗運動場 (水站1)(10k)~> 沿青山公路屏山段跟輕鐵線直去兆康~>轉向屯門醫院向鄧堅運動場(水站2)(18k),現在因為有工程,所以用大興體育館代替~>之後由震寰路向屯門公園沿屯門河跑落湖山遊樂場(水站3)(21k)~>沿海皇路跑去兆麟運動場(水站4)(24k)~>跑返去屯門公園再去返鄧肇堅運動場(水站5)(27k)~>由沿路跟輕鐵線跑去洪水橋站(32k)~>轉向洪水橋大街~>石埗路~>天瑞路公園再去天水圍公園到達天水圍運動場(水站6)(35k)~>上天橋向朗天路之後過馬路直跑返去元朗運動場(水站7)(40k)~>之後個2k左右可以自由發揮,鐘意跑5個運動場圈or 跑街。
希望可以俾大家參考,路線如何安排自由决定。
作者: allanakb48    時間: 2014-9-15 21:29
我相信我可以做到Sub 330, 不過始終要到秋冬時先知, 希望做到啦!!!!
作者: allanakb48    時間: 2014-9-16 08:31
allanakb48 發表於 2014-9-15 21:29
我相信我可以做到Sub 330, 不過始終要到秋冬時先知, 希望做到啦!!!!

一定會, 我是田總會員,一早報左, 到時應該會比板馬做得更好, 唔排除會向Sub-3 進發, 哈哈.........
作者: allanakb48    時間: 2014-9-16 17:57
多謝先,不過都要看看板馬時間,再决定之後點train, 始終有個目標,training 先有意思
作者: allanakb48    時間: 2014-9-21 22:29
今個星期縮短距離, 只跑15K, 試速度, 好滿足
作者: allanakb48    時間: 2014-10-12 21:18
第一次跑了大約52個運動場圈, 下星期開始可以慢慢輕鬆跑作調節,目標3小時15分,希望做到啦
作者: allanakb48    時間: 2014-10-26 17:21
好開心,完成了。個人時間 3小時23分

歡迎光臨 香港長跑網 - 長跑長友 (https://www.longrun.hk/) Powered by Discuz! X3.2