香港長跑網 - 長跑長友

標題: 跑步耳筒 [打印本頁]

作者: nikeofhongkong    時間: 2014-9-20 23:27
標題: 跑步耳筒
Ching,請問有無咩防水耳機推介?最好wireless
本人用過platronics backbeat go兩年,壞咗n次(好在有兩年保養)另外跑嘅時候耳導好傳聲,唔太舒服。不過平時聽歌就一流!

作者: awolswat    時間: 2014-9-21 11:45
我睇緊Jabra Sport wirless+ and Step wireless.
唔知邊隻好d?
作者: ming4883    時間: 2014-9-21 16:25
這個OK嗎?

http://www.hkepc.com/11078
作者: awolswat    時間: 2014-9-21 16:44
我用緊這個 Avantree Sacool ,音質勁差! 斷音情況嚴重! 不要買!
http://www.hkepc.com/9803
作者: missredredhead    時間: 2014-9-22 05:06
I've tried everything under the sun... and:

I just LOVE audio-technica
作者: Nabisco_lam    時間: 2014-9-22 09:07
[img]%5BURL=http://s303.photobucket.com/user/lamlam1023/media/64F753D6.png.html%5D

登錄/註冊後可看大圖
[/URL][/img]
作者: Cchiufai    時間: 2014-9-22 13:52
我用過 jabra wireless, 易壊,傳輸有時不穩定,細聲,音質ok

現在用jaybird wireless, 稍貴,不過音質好,傳送穩定,Good !

http://www.jaybirdsport.com/bluebuds-x-bluetooth-headphones/
作者: mau    時間: 2014-9-22 14:04
用過Denon, Sony BT .
覺得有綫聲海最好
作者: fd092901    時間: 2014-9-22 15:18
用開 Platronics backbeat go, 壊左後轉左用 JAYBIRD BLUEBUGS X, 感覺聲同連線的隱定都比 Platronics backbeat go 好.  可以一試!
作者: elsat516    時間: 2014-9-27 23:14
sony is good
作者: AE86Levin    時間: 2014-9-28 15:53
剛入手w274s,唔錯!
作者: leehokwokwing    時間: 2014-9-30 09:18
小弟剛入手 JAYBIRD BLUEBUDS X 好正
作者: grt    時間: 2014-10-6 13:58
I am using Plantronics Backbeat Fit.
Very good when using for running.
作者: 深圳港農    時間: 2014-10-6 22:40
grt 發表於 2014-10-6 13:58
I am using Plantronics Backbeat Fit.
Very good when using for running.

I use this model too, it is quite good.

作者: purejoey    時間: 2014-10-6 23:28
深圳港農 發表於 2014-10-6 22:40
I use this model too, it is quite good.

me too, best one compared with others used before~
作者: dis206    時間: 2014-10-14 08:56
Jaybird冇得輸
作者: fd092901    時間: 2014-10-17 14:57
我隻 JAYBIRD BLUEBUDS X 耳機, 用 note 3 的充電器充壞左. (攞左返代理維修)

各位用開依款耳機的師兄請留意呀!
作者: ksfc    時間: 2014-10-17 16:41
Jayybird Bluebuds X,各方面都好好,真係冇投訴。
作者: Kinson    時間: 2014-10-22 14:26
fd092901 發表於 2014-10-17 14:57
我隻 JAYBIRD BLUEBUDS X 耳機, 用 note 3 的充電器充壞左. (攞左返代理維修)

各位用開依款耳機的師兄 ...

我大約一年前購入,大部份時間用USB原裝線經电腦义電,只間中用samsung手機义電器充電,至今巳番代理換過耳機3次,最近一次更換後只用2次,正確义電下又壞,現保養期己過,代埋不受理,維修要數佰元,不打算整了,相信此耳機有大量此情况出現,維修完又會好快又壞,不建議大家購買,此款耳機之輸入電流太低 (220V, 100mA)如不用USB原裝線經电腦义電,會很快壞,就算是使用USB原裝線經电腦义電也必須確保電流是低於100mA.但無可否認音質是wireless款中最好的。

作者: fd092901    時間: 2014-10-23 15:40

今日已經攞返, 係換過一個新的!
同時走左去鴨記買左個輸出只有0.5A的USB充電器, 希望唔會再充壞啦!

作者: frankie_lui    時間: 2014-10-28 14:57
Jayybird Bluebuds X - 想請問係未WATERPROOF? 大約幾錢? Thanks so much!
作者: superken    時間: 2014-11-5 09:58
有冇平靚正推介,thx
作者: busybees    時間: 2014-11-11 13:07
我用緊SONY W613, 新款來的, 可連手機藍芽, 也可單獨當MP3用(不用帶手機), 且防水, 可帶去游泳.

整体來說都OK, 戴上貼身舒適, 跑緊步好少會甩 ; 亦都試過去游水, 在水中比較細聲, 加埋的波浪聲, 其實唔係聽得好清楚.

唯一唔好處係佢無電時唔會提早ALERT你, 到ALERT你" LOW POWER"時, 就即刻關機.

作者: M_M    時間: 2014-11-24 12:45
Dear all,
for your information ar
Platronics  響 groupon 俯做緊團購, 仲有幾日完
作者: stenic    時間: 2014-11-26 11:25
frankie_lui 發表於 2014-10-28 14:57
Jayybird Bluebuds X - 想請問係未WATERPROOF? 大約幾錢? Thanks so much!

尋日喺旺角買左,sales 話新色(灰迷彩),$920。尋晚試用跑左10km, 音色唔錯,不過試過一兩次因為大汗,右邊耳塞甩出來,要抺一抹d汗再戴番。至於防水程度就未試到喇。
作者: didierlee    時間: 2014-11-27 22:01
只有sony係真防水受得起大雨或直接帶住游水,,Jaybird只不過普通防汗防水濺
作者: Aaron880    時間: 2014-12-15 23:37
busybees 發表於 2014-11-11 13:07
我用緊SONY W613, 新款來的, 可連手機藍芽, 也可單獨當MP3用(不用帶手機), 且防水, 可帶去游泳.

整体來說 ...

請問有無實物相片參考下?  尤其係游泳專用耳塞裝前同裝後既相, thx
作者: busybees    時間: 2014-12-16 12:19

以下是網上找到的圖片, 可供參考.

其實它的游泳專用耳塞是外觀跟普通耳塞是一模一樣, 唯一不同是他中間位置不是通心的, 是有一層薄膜來防水. 但留意用了這個後, 聲音會變細的.

登錄/註冊後可看大圖

作者: Aaron880    時間: 2014-12-17 03:47
busybees 發表於 2014-12-16 12:19
以下是網上找到的圖片, 可供參考.

其實它的游泳專用耳塞是外觀跟普通耳塞是一模一樣, 唯一不同是他中間 ...

thx
作者: wongkel    時間: 2014-12-23 17:49
我懶得充電,同費事手機d電去得快,所以用返最傳統既。有用過唔同牌子,平既2-300百至千幾蚊,發覺運動用此終唔太耐用,到最後用過 Philips SHQ4000,唔洗$400抵玩到爆,壊左都唔心痛。In-ear,超輕身,如果音質唔大要求可考慮。
作者: atlas20    時間: 2014-12-26 01:03

國產bluedio S3 or Q5, 唔使一百港銀嘅防汗藍牙!! 正!!
作者: minglaukei    時間: 2015-1-12 17:34
我都係用緊 plantronics backbeat fit,除咗防水外,都幾慳電,我每日用 30 分鐘,都可以用到兩星期左右先差電一次。  除此之外,當然最緊要佢係兩年保養啦,始終用嚟跑步,每次運動時會攞動上千次,耗損係預期的。

不過,遺憾的係佢無內置收音機,我早上跑步時喜歡聽收音機,宜家只有用收音機 apps,但係,接收又差(收音機接收,不是藍芽接收),又要計數據量,所以聽起上嚟很不暢順。

歡迎光臨 香港長跑網 - 長跑長友 (https://www.longrun.hk/) Powered by Discuz! X3.2