香港長跑網 - 長跑長友

標題: unicef今年係咪換左管理層 [打印本頁]

作者: bubuharry    時間: 2014-11-23 09:28
標題: unicef今年係咪換左管理層
1. 九龍東shuttle bus 要企位, 企左45分鐘。
2. 從前有寶礦力水特, 近年變左做水動樂, 今年變左百無。
3. 上年有energy bar, 剎隆巴斯, 今年無左, 得碌蕉
4. 走果陣完全唔夠車, book 唔到車定慳皮?

其實咁大個組織, 搵sponsor, book多一兩部巴士, 係咪咁難
另外有大量撞人呀叔, 濃妝mk妹, 香水ol, 2km開始玩電話, 不過呢啲唔關管理層事。

作者: Attam    時間: 2014-11-23 10:36
九龍東4:15分第一班巴士不須要企, 第二班不知道, 因我坐樓上. 你坐的是幾點那班?

我都有去找energy bar的counter.  找不到有點失望.

作者: bubuharry    時間: 2014-11-23 12:10
5:45 跑10公里, 無理由咁早去
作者: tmx    時間: 2014-11-23 22:02
跑過好幾年, 今年真係差左, 所有安排都睇到慳皮左好多, 我係MK上第一班車都叫人上企位, 不過唔太人多上

作者: 深圳港農    時間: 2014-11-24 10:52
tmx 發表於 2014-11-23 22:02
跑過好幾年, 今年真係差左, 所有安排都睇到慳皮左好多, 我係MK上第一班車都叫人上企位, 不過唔太人多上
...

原本我打算喺旺角上車,好在最後改咗去大埔。
我坐頭班車,仲有位剩。
作者: awolswat    時間: 2014-11-24 11:00
又真係得碌"蕉"only....舊年真係好係多d!
作者: dcdc2004    時間: 2014-11-24 11:08
深圳港農 發表於 2014-11-24 10:52
原本我打算喺旺角上車,好在最後改咗去大埔。
我坐頭班車,仲有位剩。

屯門 430 情況.

第一班車, 上到去無位, 十幾人落車, 坐下一班.  尾班車4:33 開出, 只有少量吉位.
作者: colonelbruce    時間: 2014-11-24 11:29
早排隊上巴士有位坐... 我跑左3年. (好似4件)....年年都有位. 沙田上....
遲上車, 無位坐.正常..
如果要個個都, 咁要 book 旅遊巴
作者: 大口阿伯    時間: 2014-11-24 13:03
我都係跑左第三年,可能年年都比較早到,觀塘上車,都有位坐。講開又講,取選手包果時,今年大會有心唔派一個大膠袋俾選手放私人物品,取而代之是要付16元買一個袋,當做慈善用途又環保,這可以接受。但係咁大間贊助商來到現場,只派水,唔肯派運動飲料,認真奇怪!最攪笑我見到派水位罝有運動飲料廣告牌,咪多口問句,有無依D派,佢話無⋯⋯
作者: micmic212    時間: 2014-11-24 14:56
其實我跑左4年, 今年水站多左但枱少左, 每到一個水站都要等先有
仲要想飲水... 但好多水站都得水動樂, 13-14k 開始食gel準備上斜, 到水站又係冇水...
個口jam 住晒
人多相撞今年嚴重左, 接受報名人數多左 ???
作者: 大口阿伯    時間: 2014-11-24 15:36
哈哈,我一直食gel都無飲水,所以慣左,但係今年上斜後,同10K果班朋友真係撞到應一應,可能我跑得唔夠快,又唔好彩,遇到好多平排跑,行路,攪到左閃右避,人已經無乜力,真係累死,希望下年攪得好d啦!
作者: bubuharry    時間: 2014-11-24 16:00
colonelbruce 發表於 2014-11-24 11:29
早排隊上巴士有位坐... 我跑左3年. (好似4件)....年年都有位. 沙田上....
遲上車, 無位坐.正常..
如果要個 ...

如果一早預設企位, 大會應該早響
我唔介意係度約多三四個巴打一齊飛的
其實唔係貴好多
作者: bubuharry    時間: 2014-11-24 16:03
大口阿伯 發表於 2014-11-24 15:36
哈哈,我一直食gel都無飲水,所以慣左,但係今年上斜後,同10K果班朋友真係撞到應一應,可能我跑得唔夠快, ...

今界應該收多左人, 其實年年都有人開post話差左, 我跑左6年一直無出聲
但係今年旅遊巴增設企位真係接受唔到
按照下年應該更差
我估下年會再多啲人,或者加價
作者: 大口阿伯    時間: 2014-11-24 16:34
bubuharry 發表於 2014-11-24 16:03
今界應該收多左人, 其實年年都有人開post話差左, 我跑左6年一直無出聲
但係今年旅遊巴增設企位真係接受唔 ...

企位,如果係我,我都接受唔到,其實好多人都一早買定左車票,人數應該約莫都知道有幾多!
作者: 大口阿伯    時間: 2014-11-24 16:35
bubuharry 發表於 2014-11-24 16:00
如果一早預設企位, 大會應該早響
我唔介意係度約多三四個巴打一齊飛的
其實唔係貴好多 ...

其實都係,時間仲比較好預,依家硬性要4:15分的車,去到都係4:50分,仲有成個幾鐘.........
作者: longlongago    時間: 2014-11-24 17:07

呢個賽事已繼渣馬之後成為跑壇盛事,人人爭相慕明參予,縱使有人會對大會有負面意見,相信大會亦不怕你下年不來! 始终所有賽事安排係大會决定,你接受就再報名啦!
作者: colonelbruce    時間: 2014-11-24 17:52
大口阿伯 發表於 2014-11-24 15:36
哈哈,我一直食gel都無飲水,所以慣左,但係今年上斜後,同10K果班朋友真係撞到應一應,可能我跑得唔夠快, ...

年年都撞10km d 人....... 我跑 1hr 38mins 應該撞10km - 50mins 果堆
作者: colonelbruce    時間: 2014-11-24 17:54
longlongago 發表於 2014-11-24 17:07
呢個賽事已繼渣馬之後成為跑壇盛事,人人爭相慕明參予,即使有人對大會有負面意見,相信大會不怕你下年不來! ...

講得岩.... 佢真係唔怕你不來... 真係大把人報.. 唔休

btw... 下件年我可能參加廣州馬
作者: kokyan_lam    時間: 2014-11-24 20:47
micmic212 發表於 2014-11-24 14:56
其實我跑左4年, 今年水站多左但枱少左, 每到一個水站都要等先有
仲要想飲水... 但好多水站都得水動樂, 13-1 ...

15000人, 比去年多2000
作者: 深圳港農    時間: 2014-11-24 21:58
longlongago 發表於 2014-11-24 17:07
呢個賽事已繼渣馬之後成為跑壇盛事,人人爭相慕明參予,縱使有人會對大會有負面意見,相信大會亦不怕你下年不 ...

其實賽會都唔係完全冇聽意見的,就以領跑手包為例,舊年在柴灣領取,俾人媽媽聲,今年就改為喺Polyu攞,方便好多。

希望賽會明年可以改善同10K賽事jam人的情況啦!
作者: mander.lala    時間: 2014-11-24 22:02
題外話: 點解今年SPORTSOHO 無POST 相, 是否被禁止

作者: colonelbruce    時間: 2014-11-25 09:51
深圳港農 發表於 2014-11-24 21:58
其實賽會都唔係完全冇聽意見的,就以領跑手包為例,舊年在柴灣領取,俾人媽媽聲,今年就改為喺Polyu攞, ...

Jam 人果度, 我覺得大會係想 d 人番黎果時密集 d, 比人感覺氣氛好d (比人感覺), 因為呢個係慈善跑.
但忽略左我地 d 跑手. 變左沙丁魚./ 波子機..

btw... 順帶一提.... 我跑到去會合 10km 果段路, 有一名女跑手(著 N 字頭牌子隊衫, 衫背面有名) , 佢同一名男 (黑衫), 男應該係果位女跑手的 pacer. (註: 我留意到個男係無號碼布) 因多人關係. 走左出另一條線跑 (逆線), 果時仲有廿多名跑手跑緊. 工作人員亦叫佢番埋本身果條線. 都唔番埋去.... 完全莫視其他跑手安全同不公平. 更不符合體育精神...
作者: water    時間: 2014-11-25 11:29
今年第一次跑,先講比賽,條路幾特別,但有一段地成個地盤咁,又有好多電線位高起都幾危險。水站我自己就覺得都算夠既不過好似真係太短。路牌好似11km後錯錯地之後又啱返。

最差係shuttle bus,時間已經早,tko 兩架車,佢叫d人可能要企咁d人上左第一架車企之後開走左,最後第二架車有位剩…

因為價錢又唔平,又咁早,我估我之後都未必玩呢隻了。
作者: grace_pui    時間: 2014-11-25 15:45
我4:30AM就係灣仔上車, 就冇各位出現既問題, 至少大家都有位坐.
今次係我第一年跑聯合國半馬, 路段都算幾好跑, 只係其中一段有隻死老鼠打橫瞓係路中心, 嚇死我.
但完結後得支細水同蕉真係唔多夠, 我走去睇下有冇水動樂派, 真係冇... ...呢點真係要留意下.
作者: siufung    時間: 2014-11-25 16:00
grace_pui 發表於 2014-11-25 15:45
我4:30AM就係灣仔上車, 就冇各位出現既問題, 至少大家都有位坐.
今次係我第一年跑聯合國半馬, 路段都算幾好 ...

我都見到隻死老鼠, 不過郊外地方, 有時好難避免既
作者: tmx    時間: 2014-11-25 16:03
隻米奇伏屍係路我都見到, 好彩無踩中 :p
BTW 跑完水動樂, 我行個圈真係冇, 真係唔多得
作者: kokyan_lam    時間: 2014-11-25 18:51
siufung 發表於 2014-11-25 16:00
我都見到隻死老鼠, 不過郊外地方, 有時好難避免既

吓? 邊個位? 我唔覺既?!
作者: siufung    時間: 2014-11-25 21:28
kokyan_lam 發表於 2014-11-25 18:51
吓? 邊個位? 我唔覺既?!

沙石位附近
作者: kokyan_lam    時間: 2014-11-25 21:29
siufung 發表於 2014-11-25 21:28
沙石位附近

真係冇留意~~~~
作者: colonelbruce    時間: 2014-11-26 10:06
唔係沙石位.... 好似係差唔多入隧道果個位...
作者: kokyan_lam    時間: 2014-11-26 10:29
咁咪即係有兩隻??
作者: kokyan_lam    時間: 2014-11-26 10:34
今年爭議比較大, 名額加大左2000, 但大會車安排不暢, 10k半馬合流問題未解決, 禮品縮水, 第三日直到呢一刻都未出成績

作者: siufung    時間: 2014-11-26 10:48
colonelbruce 發表於 2014-11-26 10:06
唔係沙石位.... 好似係差唔多入隧道果個位...

可能我記憶中既位置唔多準確
作者: siufung    時間: 2014-11-26 10:49
kokyan_lam 發表於 2014-11-26 10:29
咁咪即係有兩隻??

我見到一隻咋, 不過真係唔太記得準確位置, 印象中係沙石位前後咁上下
作者: siufung    時間: 2014-11-26 10:52
kokyan_lam 發表於 2014-11-26 10:34
今年爭議比較大, 名額加大左2000, 但大會車安排不暢, 10k半馬合流問題未解決, 禮品縮水, 第三日直到呢一刻 ...

自10K合流處我都左閃右避左幾K, 或多或少有礙發揮
作者: 大口阿伯    時間: 2014-11-26 11:08
kokyan_lam 發表於 2014-11-26 10:34
今年爭議比較大, 名額加大左2000, 但大會車安排不暢, 10k半馬合流問題未解決, 禮品縮水, 第三日直到呢一刻 ...

昨晚看FACEBOOK專頁,說12月1日先出成績!
作者: kokyan_lam    時間: 2014-11-26 11:29
大口阿伯 發表於 2014-11-26 11:08

咁係吖嘛, 咁過份?
作者: Rhys    時間: 2014-11-26 12:43
大口阿伯 發表於 2014-11-26 11:08

'跑手須知' 有寫的
作者: grace_pui    時間: 2014-11-26 13:00
係呀, 話12月頭先有成績... ...
上次ASICS 10K 下晝已經出晒成績, 唔知點解呢個要咁耐.
死米奇位置係臨入隧道個度, 因為我最怕米奇, 又差D一腳踩落去, 當時失禮地叫左一聲.
之前已經有師兄話臨尾個段會同10K會合, 但估唔到咁迫, 10K合流處我仲唔小心撞到人.
作者: lrm    時間: 2014-11-26 14:14
想問問:有無人見到有電單車駛左入跑道?係10K會合處
作者: colonelbruce    時間: 2014-11-26 16:13
lrm 發表於 2014-11-26 14:14

果架車係唔係帶住領先跑手果架車?
作者: lrm    時間: 2014-11-26 16:45
我跑到去半馬同10K會合處見到有三部停左係到(唔係跑區內),到我跑過左會合處就見有另一部上緊黎(呢部一定係跑區內),但當時有好多人係跑緊.......
作者: 深圳港農    時間: 2014-11-26 17:16
我都見到有兩架電單車係跑道上行,但後面又有人跑緊。

作者: grace_pui    時間: 2014-11-27 10:59
lrm 發表於 2014-11-26 14:14

我係回程時見到兩架, 的而且確當時仲有好多10K選手係跑道上.
當時我仲諗點解會有架電單車係度? 但望落唔似大會車喎.
作者: tmx    時間: 2014-11-27 11:17
跑左幾年, 果幾架電單車年年都見到(大會安排), 但唔知解當日賽道上行, 又唔係帶頭車, 條路半碼同10k會合已經好迫, 真係好危險, 我由10k會合到跑出迪恩湖都要收慢避人, 但今年感覺仲多過上年好多人
作者: lrm    時間: 2014-11-27 11:52
只可以講:unicef今年真係換左管理層
作者: bubuharry    時間: 2014-11-28 00:06
一部巴士上百幾個人, 又慢, 路途又遠, 由頭企到尾, 鐵人都謝啦, 何況唔係鐵人
作者: bubuharry    時間: 2014-11-28 00:15
lrm 發表於 2014-11-27 11:52
只可以講:unicef今年真係換左管理層

咁大個嘉年華
咁都R唔到水動樂拎幾千支飲品黎
咁都R 唔到刹隆巴斯拎幾箱噴霧同貼黎
真係要打PATPAT
作者: micmic212    時間: 2014-12-2 11:54
有冇分段時間可以睇到 ???

歡迎光臨 香港長跑網 - 長跑長友 (https://www.longrun.hk/) Powered by Discuz! X3.2