香港長跑網 - 長跑長友

標題: 隻腳好痛,痛到行唔到! [打印本頁]

作者: elsat516    時間: 2014-11-27 00:06
標題: 隻腳好痛,痛到行唔到!
個半月跑300K,唔知係咪跑得太多,隻腳痛到行唔到!

作者: shogikin    時間: 2014-11-27 01:16
腳邊處痛
作者: Ah_Wing    時間: 2014-11-27 01:21
唔好等到痛到唔行得先停跑,下次唔好咁挨法喇,希望你早日康復
作者: seantam    時間: 2014-11-27 08:56
半個月 300k, 咁平均大概 15 日, 每日 20k, 我諗專業運動員都唔會咁跑掛
作者: seantam    時間: 2014-11-27 11:13
seantam 發表於 2014-11-27 08:56
半個月 300k, 咁平均大概 15 日, 每日 20k, 我諗專業運動員都唔會咁跑掛

opps... 睇錯咗... 一星期平均 50k... 如果跟半馬或全馬嘅訓練模式會不會好像啲...
作者: elsat516    時間: 2014-11-27 11:57
多謝各位ching關心!可能我只有跑齡一年,再加上暑假只有練跑幾次,只有呢個半月加操及參加三次比賽,所以令隻腳痛,小師妹真係要向各位ching請教!
作者: bladerunner    時間: 2014-11-27 12:28
至怕係足底筋膜炎。
作者: fu38    時間: 2014-11-28 01:30
休息啦!記住受左傷,曉飛都冇用,祝早日康複。
作者: 劉小蟲    時間: 2014-11-29 00:01
休息加睇醫生。跑步哩家嘢,欲速則不達呀。。。
作者: elsat516    時間: 2014-12-4 23:33
差不多兩星期了,隻腳仲好腫,要睇跌打嗎?

作者: seantam    時間: 2014-12-4 23:47
如果兩星期都沒好轉便應考慮轉醫生, 至於是否應轉睇跌打, 咁都應該考慮啦...

Get well soon.
作者: eokcyu    時間: 2014-12-5 09:05
2星期重腫,要休息及照睇專科丶照X光。祝早日康復!
作者: may_may612    時間: 2014-12-5 11:02
我自己會睇跌打骨傷科,除左敷藥,仲會幫你做少少推拿,放鬆肌肉,西醫只係開止痛消炎藥...

不過真係要休息多d,欲速不達。當年剛開始跑步,以為忍到痛就無事,繼續練習,結果最後要休息三個月...後來我試過半馬比賽前一星期扭傷髖關節,睇左骨傷科後話要休息,但自己又擔心唔練習會影響表現,休息左5日後試慢跑10k,明顯力不從心,唯有繼續乖乖休息,幸好比賽當日已大致康復,最後仲PB左添
作者: hammerunner    時間: 2014-12-10 17:50
又或者試下針灸,我對膝後筋都跑到脹脹地,一跑就痛,針咗兩三次,開始見效唔痛了,但都要休番十日八日,完全好番至可以再跑過,希望幫到手。

歡迎光臨 香港長跑網 - 長跑長友 (https://www.longrun.hk/) Powered by Discuz! X3.2