香港長跑網 - 長跑長友

標題: 如果到渣馬佔中未完 , 可以有咩 plan b [打印本頁]

作者: hksis8888    時間: 2014-12-4 12:35
標題: 如果到渣馬佔中未完 , 可以有咩 plan b
如果真係改路 , 仲有邊條路可以邏選擇 ?
作者: kongok    時間: 2014-12-4 12:53
跑去黃竹坑運動場(由西環過)
作者: dcdc2004    時間: 2014-12-4 13:58
10k & 半馬 東涌起步去 迪士尼 終點。

全馬 尖沙咀起步 去 迪士尼 終點。

不過, 幾萬人 迪士尼 交通頂唔順。

作者: fu38    時間: 2014-12-4 18:48

現在佔領的和賽道並不重疊,為何需要plan b?
作者: Yan    時間: 2014-12-5 13:24
以現時佔領區範圍,只要龍和道改為單線雙程行車應可解決金鐘一段嘅問題。銅鑼灣方面渣馬路線一向都冇經嗰一節,而現時改道嘅巴士亦唔會轉入駱克道,睇唔到有太大影響喎!
作者: cx5500    時間: 2014-12-6 12:07
我反而鍾意 plan B,試吓新路線
作者: chisuet    時間: 2014-12-7 12:06
fu38 發表於 2014-12-4 18:48
現在佔領的和賽道並不重疊,為何需要plan b?

路線不重疊不代表沒有問題, 因為需要顧及公共交通及駕駛者的需要, 為他們找尋合適的替代路線。

以銅鑼灣為例, 若沒有佔中, 封駱克道問題不大, 因為駕車人士有軒尼詩道作替代路線, 巴士也不會駛入駱克道
但佔中封埋一部份軒尼詩道及怡和街, 再加渣馬封駱克道, 由西往東行就路線要極之迂迴。
作者: fu38    時間: 2014-12-7 20:10
chisuet 發表於 2014-12-7 12:06
路線不重疊不代表沒有問題, 因為需要顧及公共交通及駕駛者的需要, 為他們找尋合適的替代路線。

以銅鑼灣 ...

多謝提點,因我沒有車牌沒有駕車,今天和朋友傾開,才知道真係有需要plan b的。

歡迎光臨 香港長跑網 - 長跑長友 (https://www.longrun.hk/) Powered by Discuz! X3.2