香港長跑網 - 長跑長友

標題: 有感而發 [打印本頁]

作者: 大力    時間: 2015-2-6 19:12
標題: 有感而發
覺唔覺2014/15賽事報名費加幅驚人?想搵個兩舊水以下嘅10k賽都難(政府搞嘅除外),真係想趕絕平民跑友?……
作者: bunbun    時間: 2015-2-7 05:50
報名費 + 另外的捐錢費
作者: bunbun    時間: 2015-2-7 05:51
不過, 有無聽過, 呢d攪手有大賺呢?
作者: Pepe    時間: 2015-2-7 05:59
百物騰貴,義工都要飲水吃飯啦,惟有睇餸食飯,量力而為。
作者: mor23ten    時間: 2015-2-7 09:20
慈善為名,賺錢為實 !  
作者: faisukhk    時間: 2015-2-7 10:10
其實覺得貴大可以唔報,我地都唔知搞一個比賽嘅成本有幾多,點可以話人地呢?
作者: lotustower    時間: 2015-2-7 10:40
沒有一個舉辦單位肯公開盤數
作者: jchip    時間: 2015-2-7 12:36
貴就唔好報,呢兩年的確係多了很多人搞比賽,一個星期日四至五個都有,好多都話賺唔到$,但的確係小有小洗,大有大洗,唔講政府資助的,私人搞都可以七十蚊十K,到三百蚊十k都有。
作者: fullysettle    時間: 2015-2-7 22:43
試下計條簡單數,當3,000報名,每人收220元,總數66萬。通常有件衫,可能有贊助,如冇平極都要30到40,晶片計時要錢,起點個D吹氣拱橋裝飾,獎盃、頒獎台要錢,工作人員未必個個係義工,保險,沿途水站......。講到尾,如當係一盤生意,係可能賺到錢,問題係個回報是否合理同值得。總之呢D野都係自己衡量。
作者: 大力    時間: 2015-2-9 09:01
今年無報,安心養傷。

政務署搞嘅比賽較大眾化,可惜好快爆。
作者: 大力    時間: 2015-2-9 09:05

faisukhk 師兄,小弟邊句話人?話咩人?
作者: meimei    時間: 2015-2-13 13:50
其實跑步又未必一定要參加比賽, 健康跑都可以認真去跑,又或者可以適當地作兇出選擇. 慳番D錢買裝備仲化算
作者: 大力    時間: 2015-2-14 16:38
同意meimei嘅講法,所以今年只報 BeHero,因為收費合理。

歡迎光臨 香港長跑網 - 長跑長友 (https://www.longrun.hk/) Powered by Discuz! X3.2