香港長跑網 - 長跑長友

標題: 想買手錶 求建議 [打印本頁]

作者: vlee63319    時間: 2015-3-10 17:42
標題: 想買手錶 求建議
我家姐最近參加比賽,搵緊隻錶比佢練習果陣用,有無人有好的提議?
作者: bunbun    時間: 2015-3-10 19:22
入門, 買隻平平地, Garmin Forerunner 15;
又或者二手先

跑落, 就知點upgrade.

可能, 跑跑吓, 話要玩埋三鐵, 咁upgrade方向就不同
作者: may_may612    時間: 2015-3-10 23:07
Garmin Forerunner 15 都係我的心水之選,
不過仲未落實去買

作者: bunbun    時間: 2015-3-11 05:02
may_may612 發表於 2015-3-10 23:07
Garmin Forerunner 15 都係我的心水之選,
不過仲未落實去買

呢隻重點, 係價錢平,
但電池, 可能連隻全馬, 都未必夠

所以, 一定只係入門用, 準備他日upgrade
作者: may_may612    時間: 2015-3-11 08:02
bunbun 發表於 2015-3-11 05:02
呢隻重點, 係價錢平,

就係知道全馬未必用得著,
所以遲遲都未出手
作者: angkso    時間: 2015-3-11 10:11
GOLiFE Run120+ 及GoWatch 770 GPS 而家有優惠,用舊錶捐助仁愛堂可以HK$500折扣
作者: kkw12590    時間: 2015-3-11 11:43
angkso 發表於 2015-3-11 10:11
GOLiFE Run120+ 及GoWatch 770 GPS 而家有優惠,用舊錶捐助仁愛堂可以HK$500折扣

Ching, 想問下呢, 你講緊個優惠係咪即係版面果個呀??
因為我睇到佢個優惠好似已經完左??

另外想問下呢2隻model 有冇得測心跳ge??
因為我都有朋友睇緊d入門級o既錶, 佢話收到老電sd俾佢既email
入面有講2隻款 - TOMTOM RUNNER CARDIO 同 FITBIT CHARGE ACTIVITY
我同佢一齊打過電話俾老電, 佢地又話仲有其他model..又話有discount..
但由於小弟新手一名..真係唔識選擇/﹏\
各位可唔可以俾d意見呢??

作者: ckycat    時間: 2015-3-11 11:51
bunbun 發表於 2015-3-11 05:02
呢隻重點, 係價錢平,

我都係入門買左呢隻 FR10,依家用左一年,
電真係唔得,最近的最長測試不足五小時,
都係一個動力迫我拾快,好事好事
作者: may_may612    時間: 2015-3-11 13:49
ckycat 發表於 2015-3-11 11:51
我都係入門買左呢隻 FR10,依家用左一年,
電真係唔得,最近的最長測試不足五小時,
都係一個動力迫我拾 ...

聽說FR15有7小時備用時間,
不過FR10用左一年仲有5小時都OK喎,叉足電都應該夠我跑一場全馬~

作者: vlee63319    時間: 2015-3-11 13:58
想問除左測心跳同電量仲有D咩功能要留意?
作者: ckycat    時間: 2015-3-11 14:47
vlee63319 發表於 2015-3-11 13:58
想問除左測心跳同電量仲有D咩功能要留意?

追星夠唔夠快,GPS 準確度,同香港十唔十卜。
例:garmin 明顯比 papago 追星慢。
bryton 聽講快(我冇用過),但香港唔十卜,不能上載資料、不能更新地圖。
new balance 好似出左隻平平地,但用家話矩離分分鐘多左 10% (e.g. 42km->44km)
作者: kkw12590    時間: 2015-3-11 16:03

登錄/註冊後可看大圖

搵返張圖出黎啦-_-
我打算平平地買隻polar m400用下
折完2千都唔使
有冇人有興趣一齊買呀??

作者: angkso    時間: 2015-3-11 17:16
kkw12590 發表於 2015-3-11 11:43
Ching, 想問下呢, 你講緊個優惠係咪即係版面果個呀??
因為我睇到佢個優惠好似已經完左??

係果張圖呀,優惠應該未完。你可以打電話上去問先。Run120連心跳帶,770要另外買。我自己買左770因為黃色。不過未用過條心係帶。
作者: elsat516    時間: 2015-3-12 00:06
我係初跑者,剛買Nike,一干左右,有GPS,計時,卡路里,而我朋友玩三鐡就用Sunnto Ambit 2
作者: ckycat    時間: 2015-3-12 09:14
kkw12590 發表於 2015-3-11 16:03
搵返張圖出黎啦-_-
折完2千都唔使

請問以上向邊度買?
作者: wong_eric    時間: 2015-3-12 10:38
ckycat 發表於 2015-3-12 09:14
請問以上向邊度買?

應該响呢到
https://www.yohohongkong.com/pro ... E9%BB%91%E8%89%B2-S
作者: ckycat    時間: 2015-3-12 10:48
kkw12590 等你PM
作者: bunbun    時間: 2015-3-12 11:10
kkw12590 發表於 2015-3-11 16:03
搵返張圖出黎啦-_-
折完2千都唔使

Polar M400, 要再爬爬文
舊電的specifcation, 和實際時間不同

姚潔貞帶M400跑全馬, 就當然無問題
但一般人, 可能都唔夠電

歡迎光臨 香港長跑網 - 長跑長友 (https://www.longrun.hk/) Powered by Discuz! X3.2