香港長跑網 - 長跑長友

標題: 跑步問題... [打印本頁]

作者: 曲奇    時間: 2008-12-3 11:31
標題: 跑步問題...
跑步時個身同腳都好鬼熱,仲流哂大汗..
但唔知點解隻臂 + 雙手卻凍冰冰,仲有d麻痺喎...
咁是否我的跑姿有問題所造成呢?
還是之前要做d咩動warm up雙臂呢?...

作者: 大圍新跑手    時間: 2008-12-3 11:44
原帖由 cookie97 於 2008-12-3 11:31 發表
跑步時個身同腳都好鬼熱,仲流哂大汗..
但唔知點解隻臂 + 雙手卻凍冰冰,仲有d麻痺喎...
咁是否我的跑姿有問題所造成呢?
還是之前要做d咩動warm up雙臂呢?...

應該係血氣唔夠,食返d補品補下身啦。
作者: xue    時間: 2008-12-3 12:45
i have the same problem..
作者: nc    時間: 2008-12-3 13:11
可能營養師-貓仔欣ctse可以解答大家.
作者: Ning    時間: 2008-12-3 14:21
I think that this is a normal case. And I also have this issue. You can try the following in winter.

登錄/註冊後可看大圖

or hand warmer.
作者: 曲奇    時間: 2008-12-3 14:26
原帖由 大圍新跑手 於 2008-12-3 11:44 發表

吓...我又冇咁諗過喎...
竟然要食補品補身...
雙臂痺鬼哂黎跑,真是唔多舒服... vv"
作者: 力    時間: 2008-12-3 14:32
Are you wearing long sleeve running tee + glove?
作者: nc    時間: 2008-12-3 14:33
原帖由 cookie97 於 2008-12-3 14:26 發表

吓...我又冇咁諗過喎...
竟然要食補品補身...
雙臂痺鬼哂黎跑,真是唔多舒服... vv"

唔知駛唔駛開條新thread, 講下冬天進補呢

"雙臂痺鬼哂" 是否指冬到痺晒???

小妹冬天定會手凍腳凍, 所以都幾怕咁凍跑步    , 凍到打冷震 要雙倍時間warm up

一路跑, 一路凍, 一路流鼻水 ... 聽講今個weekend 13度

作者: 曲奇    時間: 2008-12-3 14:33
原帖由 Ning 於 2008-12-3 14:21 發表
I think that this is a normal case. And I also have this issue. You can try the following in winter.

登錄/註冊後可看大圖

好少見到人戴手套跑步..
再者我唔係雙手凍,係2條手臂都好鬼凍兼麻痺...

作者: nc    時間: 2008-12-3 14:39
原帖由 cookie97 於 2008-12-3 14:33 發表

包住保鮮紙??? 回曖後便除掉它...
作者: 亞平    時間: 2008-12-3 14:39
原帖由 cookie97 於 2008-12-3 14:33 發表

Cookie97師姐,天氣凍到10度以下就多人用手套..
作者: running-sue    時間: 2008-12-3 14:43
我初初跑都有咁既情況, 但後來我帶手套跑 (普通白色手套), 情況得以改善喎.

其實有如果你一直都有運動的話, 應該唔會血氣唔夠喎...

女性較男性容易手腳冰凍, 因為身體結構不同,
女性的脂妨及血管多用於保護內臟, 所以女性四肢較易冰凍

作者: 瘋瘋    時間: 2008-12-3 14:44
作者: 亞平    時間: 2008-12-3 14:45
原帖由 大圍新跑手 於 2008-12-3 11:44 發表

應該係,血會優先供應頭部及腳部,而手臂可能係排下最尾.
作者: running-sue    時間: 2008-12-3 14:45
原帖由 瘋狂跑步機 於 2008-12-3 14:44 發表

綠戰衣+橙色跑褲+紅色手套+ 紅色跑鞋! " />" />

嘩, ching, 簡直係成場焦點
作者: nc    時間: 2008-12-3 14:47
原帖由 瘋狂跑步機 於 2008-12-3 14:44 發表

綠戰衣+橙色跑褲+紅色手套+ 紅色跑鞋! " />" />

+埋黃色冷帽, 紅橙黃綠都有齊
作者: redred    時間: 2008-12-3 15:03
ctse,我又無試過你咁即情況
但塊面跑到紅曬就真
作者: Ning    時間: 2008-12-3 15:18
C-tse, you can try arm-warmer bor.

登錄/註冊後可看大圖

作者: 曲奇    時間: 2008-12-3 15:37
原帖由 Alex 於 2008-12-3 14:32 發表
Are you wearing long sleeve running tee + glove?

冇呀..
尋日都唔係好鬼凍嘛..
都係著件短袖衫跑...
作者: 曲奇    時間: 2008-12-3 15:42
原帖由 running-sue 於 2008-12-3 14:43 發表
我初初跑都有咁既情況, 但後來我帶手套跑 (普通白色手套), 情況得以改善喎.

女性的脂妨及血管 ...

hmhm..
舊年天氣咁凍跑我都未試過出現雙手麻痺的情況...
你而家十幾度跑都有戴住手套跑嘛?..
作者: 曲奇    時間: 2008-12-3 15:43
或許你地講得啱,可以係血氣唔夠嘛..
但跑之前又唔可以食得太野跑...
咁可以怎樣做呀?..
作者: volley    時間: 2008-12-3 16:49
我反而跑到咁上下,耳仔同個腮凍到有d麻痺
另外因為天氣太凍,鼻水流流,要用個口抖氣
作者: =chairman=    時間: 2008-12-3 19:42
原帖由 running-sue 於 2008-12-3 14:43 發表

女性的脂妨及血管 ...

認同 ~ 其實冬天有唔少跑手都會戴手套的 ~ " />" />

剛過去的 UNICEF 半馬 ~ 我同 Kenneth 兄在比賽開始時都戴住對勞工手套跑 ~
跑到約7至8K,對手開始暖的時候,我地就拋棄了勞工手套繼續跑 ~~

戴手套好有用的 ~~
作者: redred    時間: 2008-12-3 22:07
cookie ctse,聽有經驗既人講
如果太凍個時戴手套跑,好似無咁易病tim 架
其實ctse 可以先著住外套跑
跑到咁上下,就除左外套呀,咁到cool down 時著返
咁可能會好d
作者: nc    時間: 2008-12-3 22:12
原帖由 貓仔欣 於 2008-12-3 21:49 發表

吼~~你怎麼這樣隨便冠名給人~~
罰你這個星期日來沙田跑大圈3個~~

唔好意思呀, 貓ctse, 小妹又係隨便左少少

究竟是獎定罰, 真係很難介定
作者: sleung2002hk    時間: 2008-12-3 22:30
原帖由 Ning 於 2008-12-3 14:21 發表

登錄/註冊後可看大圖

係邊到見到架~我想買丫~又搵唔到
作者: nc    時間: 2008-12-3 22:52
原帖由 貓仔欣 於 2008-12-3 22:18 發表

原來nc你咁鬼怕冷的, 快點買瓶養命酒喝
到跑渣打時埋可以跑得暖笠笠囉~

有無咁犀利呀, 我驚未養到命已醉了 其實我飲酒會嘔的 仲有無其他方法呀, 貓ctse???

我真係唔明, 今晚跑了21個圈, 頭11個圈對腳腕及以上地方很緊很緊, 有想死的感覺, 不過到12個打後, 慢慢腳腕沒事, 跑得順暢了, 快了.

唔知關唔關天氣轉涼, 但之前已有3個圈warm up + 拉筋...  跑了21個圈對手都是凍, 但個人是暖的, 真係唔明解. 自問身體也很好, 不容易病
作者: 快活人    時間: 2008-12-3 23:06
原帖由 obaanc 於 2008-12-3 22:52 發表

有無咁犀利呀, 我驚未養到命已醉了 其實我飲酒會嘔的 " />" />hjhvbj" /> 仲有無其他方法呀, 貓ctse???

我真係唔明, 今晚跑了21個圈, 頭11個圈對腳腕及以上地方很緊很緊, 有想死的感覺, 不過到12個打後, 慢慢腳腕 ...

NC CTSE  我都係涷天對手跑極都好冰架。 要帶住手套跑。。。   

而養命酒我都有飲過不過無用
作者: 亞平    時間: 2008-12-3 23:18
原帖由 快活人 於 2008-12-3 23:06 發表

NC CTSE  我都係涷天對手跑極都好冰架。 要帶住手套跑。。。hgjD115" />" />hj   

而養命酒我都有飲過不過無用

養命酒對跑步有冇幫助我就唔知,但我就驚飲得多會口齒不清..好似倪匡...
作者: 叮叮噹    時間: 2008-12-3 23:34
原帖由 亞平 於 2008-12-3 23:18 發表

養命酒對跑步有冇幫助我就唔知,但我就驚飲得多會口齒不清..好似倪匡...

睡前一小杯 ,睡覺會暖烘烘 ,睡得好 .
唔會咁容易飲醉.
作者: Ning    時間: 2008-12-3 23:35
係邊到見到架~我想買丫~又搵唔到 << you can try 10K shop.
作者: 比因    時間: 2008-12-4 00:16
其實係極端既情況, 好似2005年個屆咁, 冷加上大風再落埋雨, ching都會有咁情況
我仲凍到有段時間雙臂皮膚完全失去知覺, 要用手捽下, 再加上岩岩跑入長青隧道先無事
個日好多跑手都用以上各方法保暖
不過俾我選既話, 都係覺得凍好過熱
作者: 曲奇    時間: 2008-12-4 01:18
標題: 回復 38# 的帖子
天氣凍跑會好過熱呀?...
跑o個陣冷風迎面,做極warm up個人都係凍...
外冷內熱,筋骨比天熱時冇咁鬆馳喎....
作者: 曲奇    時間: 2008-12-4 01:18
標題: 回復 36# 的帖子
想問下這些手套大約幾多錢呀?~~
作者: 曲奇    時間: 2008-12-4 01:25
原帖由 貓仔欣 於 2008-12-3 22:12 發表

如果cookie ctse是跑步時才怕泠, 埋做足保暖錯施就得囉
如果是体質問題, 例如天熱時是大汗人, 天冷時夜晚訓覺會手腳冰冷, 可以找中醫調理下身体
另外飲養命酒都會改善畏冷体質的

我在冬天時成日對手都冷冰冰o既..
之前練跑時都唔會好似近排咁手臂麻痺同跑極都係凍... 唉...

除了養命酒...仲有冇其他方法呀?...
我唔鍾意養命酒那濃烈的中藥味....

作者: 曲奇    時間: 2008-12-4 01:27
原帖由 obaanc 於 2008-12-3 22:52 發表

有無咁犀利呀, 我驚未養到命已醉了 其實我飲酒會嘔的 " />" />hjhvbj" /> 仲有無其他方法呀, 貓ctse???

我真係唔明, 今晚跑了21個圈, 頭11個圈對腳腕及以上地方很緊很緊, 有想死的感覺, 不過到12個打後, 慢慢腳腕 ...

原來我同NC ctse 有差唔多的問題...

作者: Alfred    時間: 2008-12-4 03:42
原帖由 obaanc 於 3/12/2008 14:47 發表

+埋黃色冷帽, 紅橙黃綠都有齊

重有跑到無力時面都出現理。變咗一度彩虹。
作者: Alfred    時間: 2008-12-4 03:47
其實師姐係唔係跑得辛苦得濟,又或者一個姿勢到尾而影響到呢?
作者: ee_tpk    時間: 2008-12-5 00:31
原帖由 貓仔欣 於 2008-12-5 00:24 發表

咁就真係唔識了....我自已在冬天都會飲些梅酒之類的果子酒

CTSE..你都好梅酒...
我喜歡 梅酒  mix 梳打水飲...
家中有支梅酒佢話自己係 xx 金獎...仲未有機會開...
作者: 叮叮噹    時間: 2008-12-5 00:34
原帖由 cookie97 於 2008-12-4 01:25 發表

之前練跑時都唔會好似近排咁手臂麻痺同跑極都係凍... 唉...

hgjD092

小妹會飲少少紅酒,可以行氣,對血管好,但沒有養命酒咁補身.

阿媽話:"金雞鐵樹酒"好!
作者: 叮叮噹    時間: 2008-12-5 00:36
原帖由 貓仔欣 於 2008-12-5 00:24 發表

咁就真係唔識了....我自已在冬天都會飲些梅酒之類的果子酒

相中個枝蜂蜜梅子酒好似好飲!
小妹飲過日本初洋梅酒,唔太喜歡.
作者: 叮叮噹    時間: 2008-12-5 00:51
原帖由 貓仔欣 於 2008-12-5 00:45 發表

梅酒甜, 用來做cocktail或加七喜飲會易飲d
呢支蜂蜜梅酒未開, 隔離的柚子酒就唔錯的

I see!+七喜.

想不到貓仔師姐都好酒.
作者: 曲奇    時間: 2008-12-5 09:55
原帖由 Alfred 於 2008-12-4 03:47 發表
其實師姐係唔係跑得辛苦得濟,又或者一個姿勢到尾而影響到呢?

跑又唔係跑得辛苦喎..
可能係我的跑姿跑得衰啦...
擺手做得差...

作者: 曲奇    時間: 2008-12-5 09:56
原帖由 貓仔欣 於 2008-12-5 00:58 發表

不過我酒量淺易醉的~

ctse 你對飲酒都幾有研究喎..
你係唔係每日都飲一杯強身健體呀?..
作者: ee_tpk    時間: 2008-12-5 10:39
原帖由 叮叮噹 於 2008-12-5 00:51 發表

I see!+七喜.

想不到貓仔師姐都好酒.

ctse 係未對梅酒有興趣 ?
小妹家中仲有另一支細細支既梅酒.. 如果有機會飯聚.可以拎出來分享下...
只係加冰飲都得 ga~

我都喜歡咖啡酒.... ..加奶加冰....正~~~
作者: 比因    時間: 2008-12-5 21:37
原帖由 cookie97 於 2008-12-4 01:18 發表
天氣凍跑會好過熱呀?...
跑o個陣冷風迎面,做極warm up個人都係凍...
外冷內熱,筋骨比天熱時冇咁鬆馳喎....

好可能我個人生熱快, 出汗多(天冷都會熱出汗), 所以凍對我影響唔大

所以你係時候考慮下其他師兄師姐提供既強身健體方法啦

登錄/註冊後可看大圖

作者: 叮叮噹    時間: 2008-12-6 00:12
原帖由 ee_tpk 於 2008-12-5 10:39 發表

ctse 係未對梅酒有興趣 ?
小妹家中仲有另一支細細支既梅酒.. 如果有機會飯聚.可以拎出來分享下... hgjD115
只係加冰飲都得 ga~

我都喜歡咖啡酒.... ..加奶加冰....正~~~

當然有興趣啦!咁多ctse好一少杯,可以開試酒會.
考慮吓長跑網春茗既渣打慶功.
咖啡酒,正!
作者: 叮叮噹    時間: 2008-12-6 00:15
原帖由 cookie97 於 2008-12-4 01:25 發表

hgjD092

Cookie97,
唔好意思啊!將妳個跑步問題post,變成飲酒心得分享.
作者: 曲奇    時間: 2008-12-6 00:27
原帖由 叮叮噹 於 2008-12-6 00:15 發表

Cookie97,
唔好意思啊!將妳個跑步問題post,變成飲酒心得分享.

因為我這個post..
令到咁多愛飲酒的ctse可聚守一堂..
齊分享飲酒心得...

作者: ee_tpk    時間: 2008-12-6 00:34
原帖由 cookie97 於 2008-12-6 00:27 發表

因為我這個post..
令到咁多愛飲酒的ctse可聚守一堂..
齊分享飲酒心得...
hgjD124" />" />" />" />hj

其實我對酒類興趣一般....不過出差時點都要同日本人飲...
所以點都唔可以佢地飲酒..我叫可樂...之後飲下飲下就...

作者: ee_tpk    時間: 2008-12-6 00:35
原帖由 叮叮噹 於 2008-12-6 00:12 發表

當然有興趣啦!咁多ctse好一少杯,可以開試酒會.
考慮吓長跑網春茗既渣打慶功.
咖啡酒,正!

咁多 ctse..我要拎支 xx 金獎既珍藏 wow~~
家中仲有一小支 sake...

長跑網春茗既渣打慶功 <-- 係未真係會搞 ga~ 好期待!
作者: 叮叮噹    時間: 2008-12-6 00:49
原帖由 ee_tpk 於 2008-12-6 00:34 發表

其實我對酒類興趣一般....不過出差時點都要同日本人飲...
所以點都唔可以佢地飲酒..我叫可樂...之後飲下飲下就...

咁妳咪識講/睇日文?
作者: ee_tpk    時間: 2008-12-6 01:17
原帖由 叮叮噹 於 2008-12-6 00:49 發表

咁妳咪識講/睇日文?

一直都無咩心機學....去0左咁多次日本...唔識日文唔死得人就...
不過要的起心肝學..... 因為老細們叫我快 d 學日文....

歡迎光臨 香港長跑網 - 長跑長友 (https://www.longrun.hk/) Powered by Discuz! X3.2