香港長跑網 - 長跑長友

標題: 跑步CP值高 成本近乎零 [打印本頁]

作者: shogikin    時間: 2015-4-20 09:54
標題: 跑步CP值高 成本近乎零
http://www.chinatimes.com/newspapers/20150418000288-260210
by 中時電子網
跑步可達「三通」
他說跑步後,大量流汗,可以把體內的重金屬排掉,也印證跑步有三通的理論「血液暢通、中氣暢通、腦筋暢通」。

作者: may_may612    時間: 2015-4-20 11:15
"跑步是項CP值極高、成本近乎為零的運動,相較其他運動,必須要有場地與設備,甚至得呼朋引伴才過癮,而跑步較符合成本效益(cost effective)"

就係因為呢個原因,而家唔捨得俾錢做其他運動...
作者: craig    時間: 2015-4-20 22:10
同意 X2
作者: little-fish    時間: 2015-4-21 12:15

睇人,有啲人係玩裝備,唔係玩跑步。不過就算基本裝備(合適跑鞋、gps手錶(可以方便做interval,speed development)、心跳帶等等,一年都要以仟計。玩光猪及赤足者就真係零

作者: leefs    時間: 2015-4-21 13:11
little-fish 發表於 2015-4-21 12:15
睇人,有啲人係玩裝備,唔係玩跑步。不過就算基本裝備(合適跑鞋、gps手錶(可以方便做interval,speed develo ...

輸人唔輸陣嗎!
作者: shogikin    時間: 2015-4-21 13:50
little-fish 發表於 2015-4-21 12:15
睇人,有啲人係玩裝備,唔係玩跑步。不過就算基本裝備(合適跑鞋、gps手錶(可以方便做interval,speed develo ...

嘩  光猪....
我起碼要 衫褲鞋襪 啦

Kin in Running
作者: may_may612    時間: 2015-4-21 14:12

我唔覺得GPS手錶和心跳帶係"基本裝備"囉...
作者: little-fish    時間: 2015-4-21 16:46
如果只作一般lsd之類,gps錶需要真係唔高,不過要方便做interval,speed development等,有gps會方便記錄,心跳帶我本人由第二年跑步起就一直用開並利用心率訓練去跑,以防overtrain,不過間中仍然會overtrain,係無一隊醫護隊下,不失為其中一個監測身體狀況的有效工具之一,所以在我來說算係基本工具。間中乜儀器都唔用,會有自由感覺……
作者: macuLam    時間: 2015-4-22 00:33
GPS錶以現時情況, 當然是基本裝備, 落運動場走轉就知玩錶既人唔少...
不過我呢D out out 地老cake, 有心跳錶加lap memory好夠了
GPS又要差電又要等羅星, 煩死
作者: may_may612    時間: 2015-4-22 11:15
我都會記錄GPS,不過係用電話apps,做interval, speed development都無問題,反正我一般都係跑街,電話係隨身物品,又唔駛花錢買多隻錶。至於心跳帶,我覺得身體的訊號會準確過電子儀器。

不過每個人對"基本"的定義都唔同,我呢D要求唔高,又唔捨得花錢的,真係有衫褲鞋襪就可以隨時落街跑~

歡迎光臨 香港長跑網 - 長跑長友 (https://www.longrun.hk/) Powered by Discuz! X3.2