香港長跑網 - 長跑長友

標題: 2015.11.15 金澤馬拉松 [打印本頁]

作者: core2quad    時間: 2014-4-21 22:13
標題: 2015.11.15 金澤馬拉松

2015 第1回金沢マラソン (Kanazawa Marathon)

JP
http://www.kanazawa-marathon.jp/

EN
http://www.kanazawa-marathon.jp/outline/english.html

CHT
http://www.kanazawa-marathon.jp/outline/taiwan.html

[attach]26331[/attach]

大會名稱
第1屆金澤馬拉松(金澤馬拉松2015)

主辦
金澤馬拉松組織委員會
(石川縣、金澤市、北國新聞社、石川田徑協會、金澤市田徑協會)

管理
石川田徑協會、金澤市田徑協會

舉辦日期
2015年11月15日(日)
9:00 開始 / 16:00 結束

項目
馬拉松(42.195km)

時間制限
7小時

参加人數
12,000人

競技規則
以2015年度日本田徑連盟所定的比賽規則及本大會的規定為基準。

行程
從廣坂路起跑、至石川縣西部綠地公園田徑場為終點、巡回金澤市內的美麗
景點、體驗其魅力的周遊型行程。
(日本田徑連盟/AIMS認定行程 ※預定)

表彰

参加費
10,000日元(國内・外同金額)

参加資格
1997年4月1日以前出生者
①登記於日本田徑連盟的會員者
②並無登記於日本田徑連盟者

参加申請方法
①方法
進入主辦單位設立的網站申請或是用専門的申請表格報名
②期間
2015年3月左右~4月左右(預定約有1個月的期間)
③参加決定
報名人數如超過指定的參加人數時、舉行抽籤方法來決定
④繳費
當選者在指定的日期內將費用匯到指定的銀行帳戶中
⑤優先参加名額
(1)住在海外者         
        (2)住宿於縣内的旅行者
※參加的旅行商品必需是金澤市政府企畫的旅行商品
        (3)殘障人士(輪椅者除外)
參賽者報到
①日期
2015年11月13日(五)・14日(六)的2天之間
②場所
金澤車站地下活動廣場/石川縣立音樂堂交流大廳
③時間
13日(五) 14:00~21:00
      14日(六) 10:00~20:00
      ※大會當日〔11月15日(日)〕不接受報到手續
詢問處
金澤馬拉松組織委員會事務局
〒920-0999 石川縣金澤市柿木畠1-1
TEL 076-220-2726 ※服務時間 9:00~17:45(六・日・假日除外)
FAX 076-261-2552
E-mail:[email protected]

登錄/註冊後可看大圖

[attach]26329[/attach]

作者: wlau    時間: 2014-4-21 23:06

下年十一月.........真係下年先諗...
不過佢政治唔正確, 居然無繁體字...既然都整左段中文既YOUTUBE.. 又整左個簡體版, 就好心佢整埋繁體版啦..
去日本跑馬拉松, 華人之中, 台灣人係比較多, 佢無繁體, 只有簡體字.. 即係只係TARGET 以簡體字為中文文字既, 內地, 新加坡同馬拉既華人...

作者: PiTA    時間: 2014-4-21 23:51
第一年搞,仲要咁早公報,難免有好多細節都需要調整。

主辦單位事先張揚,相信佢哋想有充足嘅時間準備。希望大會能夠虚心聆聽各界嘅聲音,咁既使辦賽經驗淺,都能夠以各方提供嘅意見搭夠 (咁我哋又多一個海外馬嘅好選擇 :-) )。
作者: 柔詠    時間: 2014-4-26 22:29
又多隻日本馬……正
作者: Rhys    時間: 2014-6-20 09:01
有正體中文了
作者: wlau    時間: 2014-7-14 23:55

公佈左好多新資料.

朝早09:00起咆 ,  16:00 關門 , 總共七個小時
只有全馬
預定參加人數12000人 , 多過以抽籤決定
參賽費用10000 日元, 國內, 海外同價
預計二零一五年三至四月開始報名,
海外在住優先名額(唔肯定係外國人定外國既日本人) 海外在住参加ランナー

http://www.kanazawa-marathon.jp/outline/taiwan.html
中文版官方網頁更新.

作者: 柔詠    時間: 2014-7-15 11:38
keep 住留意,多隻選擇。
作者: kktsui    時間: 2014-8-11 09:00
我也可能参加
作者: purejoey    時間: 2014-8-11 09:38
「半澤直樹」故鄉
作者: mc_run    時間: 2014-8-11 12:58
有無人知往富山的新幹綫什麽時候通車?
作者: wlau    時間: 2014-8-11 13:26
好進取, 有中(繁, 簡), 日, 韓, 英, 法, 荷 咁多外文.. 好少有..
作者: core2quad    時間: 2014-8-11 19:02
mc_run 發表於 2014-8-11 12:58

2015年3月
作者: core2quad    時間: 2014-8-11 19:05
mc_run 發表於 2014-8-11 12:58

for your reference
http://www.toyama-shinkansen.jp/
https://www.jr-odekake.net/shinkansen/hokuriku/
作者: mc_run    時間: 2014-8-12 08:50
core2quad 發表於 2014-8-11 19:02
2015年3月

thanks!!
作者: kktsui    時間: 2014-8-27 15:39
新幹線決定3月14日通車
作者: wlau    時間: 2014-11-17 01:21
睇番交通....真係要等條新幹線通先有得玩...咁攪一攪....三日來回有D 難度..
上海, 大連, 台北都有機去富山機場..但香港反而無....
作者: tammytse    時間: 2014-12-22 10:19
標題: 2015.11.15 第一屆金沢馬拉松
海外跑手四月三十日前無需抽韱。http://www.kanazawa-marathon.jp/outline/english.html

作者: k.c.ip    時間: 2014-12-23 08:37
請問幾時開始報名
作者: core2quad    時間: 2014-12-23 08:37
I opened post b4

https://www.longrun.hk/thread-23264-1-2.html
作者: core2quad    時間: 2014-12-23 08:39
Entries for residents outside Japan are open from Monday,December22-Thursday, April 30.
作者: core2quad    時間: 2014-12-23 08:43
k.c.ip 發表於 2014-12-23 08:37
請問幾時開始報名

started yesterday

https://jtbsports.jp/en/events/events-detail.php?id=3844
作者: k.c.ip    時間: 2014-12-23 11:50
謝謝 唔該
作者: core2quad    時間: 2015-2-27 19:39
anyone applied?

作者: tammytse    時間: 2015-2-27 22:06
報咗
作者: makiofai    時間: 2015-2-28 02:04
tammytse 發表於 2015-2-27 22:06
報咗

我都報左, 唔知可會join埋一切去玩呢
作者: run4ever    時間: 2015-2-28 15:46
金澤11月中可能有靚靚紅葉伴跑,正!
作者: run4ever    時間: 2015-3-14 18:32

北陸新幹線今日開幕,以後跑馬拉松
或想娶金澤囡囡結婚回鄉既人,
由東京去金澤超方便 (^o^)

[attach]29345[/attach]

作者: run4ever    時間: 2015-3-20 18:09

奇怪!揾唔到報名既link----------------------------
已找到了,原來㨂英文語言先有!

作者: ahhuman    時間: 2015-3-27 08:40
報了
作者: run4ever    時間: 2015-3-27 14:34
唔知到時大家會點去金澤呢 !?(・_・;?
香港 》大阪 》金澤
香港 》東京 》金澤
香港 》?? 》富山 》金澤
作者: thomasip    時間: 2015-3-27 16:49
HK - Nagoya - 金澤 - Nagoya - HK
作者: water    時間: 2015-3-28 00:41
名古屋巴士上最平,東京新幹線去最快
作者: yeewahkin    時間: 2015-4-6 16:59
報左,是否等攪珠
作者: wlau    時間: 2015-4-7 11:22
yeewahkin 發表於 2015-4-6 16:59
報左,是否等攪珠

金澤你報左抽籤?
我地報海外選手優先.. 唔駛抽, 錢都過埋.. 你CREDIT CARD 過左數未?
作者: yeewahkin    時間: 2015-4-7 13:10
wlau 發表於 2015-4-7 11:22
金澤你報左抽籤?
我地報海外選手優先.. 唔駛抽, 錢都過埋.. 你CREDIT CARD 過左數未?  ...

Ching
我係新手

以為好似Osaka ,Tokyo 咁要抽,完全見唔到比credit card 個位

作者: yeewahkin    時間: 2015-4-7 13:12
唔通我只係reg 左jtb sport ?
作者: tammytse    時間: 2015-4-7 13:19
yeewahkin 發表於 2015-4-7 13:12
唔通我只係reg 左jtb sport ?

海外選手用英文網頁報名就唔駛抽籤
http://www.kanazawa-marathon.jp/outline/english.html
作者: yeewahkin    時間: 2015-4-7 13:48
tammytse 發表於 2015-4-7 13:19
海外選手用英文網頁報名就唔駛抽籤
http://www.kanazawa-marathon.jp/outline/english.html ...

thanks

終於reg 左,多謝大家指點
作者: yeewahkin    時間: 2015-4-7 13:50
呢個難度系數有幾高

?????????

ps i am only  半馬人
作者: wlau    時間: 2015-4-7 14:45
yeewahkin 發表於 2015-4-7 13:50
呢個難度系數有幾高

?????????

今朝官方FB 出左高底圖..
先由20M落番10M 再上番60M 高(15K) 之後一路半落半平咁返終點, 七小時完賽, 但預佢分區, 未跑過全馬好大機會最後一區開跑, 上到起跑線可能都要15-20 分鐘.. 所以當佢六個半小時安全D..
作者: ngwaipo    時間: 2015-4-7 14:45
請問交通住宿怎安排? 有無人組團?
作者: yeewahkin    時間: 2015-4-7 15:30
wlau 發表於 2015-4-7 14:45
今朝官方FB 出左高底圖..
先由20M落番10M 再上番60M 高(15K) 之後一路半落半平咁返終點, 七小時完賽, 但 ...

thanks
我只希望完成

thanks for info
作者: yeewahkin    時間: 2015-4-7 15:36
ngwaipo 發表於 2015-4-7 14:45

住宿真係要早book 始終金澤係小城市
作者: yeewahkin    時間: 2015-4-7 15:39
※超過規定人數時將舉行抽選,對於住在海外的跑者(不論國籍)有優先参加的保障名額。

咁pay 左credit card 收左email

should be alright ?

作者: yeewahkin    時間: 2015-4-7 18:19
ngwaipo 發表於 2015-4-7 14:45

search 過
近乎無住宿酒店
作者: ngwaipo    時間: 2015-4-8 09:15
yeewahkin 發表於 2015-4-7 18:19
search 過
近乎無住宿酒店

如果無, 請問各師兄師姐怎安排,本人也很想参加
作者: yeewahkin    時間: 2015-4-11 13:50
金沢マラソン2015の参加ランナー及び応援の方むけの宿泊情報については、抽選結果通知に合わせ6月上旬より詳細をお知らせいたします。

對於住宿信息毛朝亞軍和支持金澤馬拉松2015年,我將根據抽籤結果通知從六月初通知的細節你。

作者: tammytse    時間: 2015-4-19 21:54
大會 tee,以北陸新幹線的顏色設計
http://kanazawa-marathon.jp/topics/upload/553057e7997e2.pdf
作者: yeewahkin    時間: 2015-4-22 17:50
anyone solve the problem of accomodation ,tks
作者: tammytse    時間: 2015-4-22 23:07
我有跑友係 airbnb 訂咗離金沢約30分鐘車程的民宿。可以參考下。
作者: john    時間: 2015-4-24 23:04
恐怕要等六月當地參賽名單公佈後先有吉房放番出來。
我都捕緊
作者: jogging_cat    時間: 2015-4-28 08:45
我都報咗
作者: jogging_cat    時間: 2015-4-28 08:47
金澤駅有東橫INN,但依家未開始可以book,要半年前先book得
作者: jogging_cat    時間: 2015-4-28 08:48
仲有兼六園都有一間東橫INN,更近起步點的
作者: jerrylkl    時間: 2015-5-7 17:45
我訂左間小小遠嘅酒店頂住先,要等東橫inn開放預約再訂過...
作者: wlau    時間: 2015-5-9 12:03
金澤馬拉松報名已截止,由於海外選手有優先報名,所以報左名既海外選手唔駛等派彩, 已經要準備定搶年底機票及酒店(已有師兄師姐攪掂晒。),大家加油, 小弟都有報名,如無意外, 到時見啦
作者: yeewahkin    時間: 2015-5-11 14:57
wlau 發表於 2015-5-9 12:03
金澤馬拉松報名已截止,由於海外選手有優先報名,所以報左名既海外選手唔駛等派彩, 已經要準備定搶年底機 ...

機票捕緊

唔太想坐快仔

hotel 好似未放出來
現在可以book 的不多
作者: jogging_cat    時間: 2015-5-15 11:44
我經大會網頁訂咗兩日,但比較貴,兩日19600円,想再搵吓,但又要一個月內俾錢,趕唔切六月上筍,抽唔的日本人放返啲酒店出黎,有無人知如果我取消依家個booking,可唔可以即刻再book返,跟住可以一個月後先俾錢呢?
作者: jerrylkl    時間: 2015-5-18 16:28
jogging_cat 發表於 2015-5-15 11:44
我經大會網頁訂咗兩日,但比較貴,兩日19600円,想再搵吓,但又要一個月內俾錢,趕唔切六月上筍,抽唔的日 ...

唔得架!一定係五月底前俾錢!我都訂左未俾,幾貴下仲要有一間係雙人房,一取消左就再book唔番...
作者: yeewahkin    時間: 2015-5-20 15:49
jerrylkl 發表於 2015-5-18 16:28
唔得架!一定係五月底前俾錢!我都訂左未俾,幾貴下仲要有一間係雙人房,一取消左就再book唔番... ...

堅貴law

9800 single , 出面book 600 hkd 已經double

當然只有15 號
我依家都好煩,2個人
要book 14 ,只有9800+9800
又貴又要分開
作者: thomasip    時間: 2015-6-3 12:58
C-hing/C-tse:

WARNING!!  ALL 金澤 hotels are fully booked on Nov 14-15.  It's crazy!!!!!  I finally find one.  Seems they still have some rooms.  

Good Neighbors Hostel:  http://goodneighbors.co/reserve/
cheap and 2 min walking distance from station.

Good luck!
作者: run4ever    時間: 2015-6-13 02:09
無酒店
必要時,住富山,朝早坐40分鐘車過金澤玩
作者: terrytsang    時間: 2015-6-22 00:11

好似有證書,但冇獎牌
作者: run4ever    時間: 2015-6-22 20:38
冇獎牌
真的話真的很失望
作者: runnerchow    時間: 2015-6-28 15:28
報左名,早两日仲訂到洒店。跑完順路去福井食越前蟹
作者: runnerchow    時間: 2015-7-14 14:14
標題: 第一屆金澤馬拉松
六月中已開始訂酒店,但已完全FULL唒。迫住要住富山,配套不足,未跑已有些失望
作者: thomasip    時間: 2015-7-14 17:37
Ctse: yes ah!  when I tried to book in late May.  ALL the hotels there are fully book!!  Crazy.  At last I found a hostel near the station luckily.
作者: wlau    時間: 2015-7-14 18:30
岩岩因為第二輪抽籤出佈結果, 官方日文版出左追加酒店(宿泊), 但要先CREATE 日文既A/C 先用得, 我岩岩試過BOOK 左酒店同過埋數, 14, 15 兩個二萬YEN , 千二港紙左右.. 金澤站行四分鐘(佢寫) 不過好過富山走來走去, 車費都係番度.. , 仲有少量位, 大家可以上去睇下..
作者: wlau    時間: 2015-7-14 18:33
其實未必關賽會事, 因為現在BOOK 酒店可以去到最後幾日CANCEL 都可以全數退還, 好多人都一次過BOOK 左幾間酒店, 最少我識有人係咁.. 佢地可能幫D FRIEND BOOK 埋, 但未到最後, 都未必放番出來..
係日本, 有人講, 有人抽籤前(日本要抽) , 已經BOOK 定, 但結果唔中都無放番D 酒店出來..

作者: wlau    時間: 2015-7-14 18:59
runnerchow 發表於 2015-7-14 14:14
六月中已開始訂酒店,但已完全FULL唒。迫住要住富山,配套不足,未跑已有些失望 ...

Sorry, 整合主題, 方便金澤跑友討論
作者: runnerchow    時間: 2015-7-15 09:01
總之我結果book了富山酒店

登錄/註冊後可看大圖

作者: runnerchow    時間: 2015-7-15 09:05
冇奬牌都得?!

登錄/註冊後可看大圖

作者: wlau    時間: 2015-7-15 15:48
runnerchow 發表於 2015-7-15 09:05
冇奬牌都得?!

其實官方一路都無講過有無完賽牌, 只係D 人未見就以為無, 但其實日本好多時D 新比賽, 都係最後一, 兩個月先有完賽牌個樣睇.. 好似之前隻橫演馬咁, 佢都係最後一個月先SHOW 個完賽牌出來.. 所以再等下先..
不過我覺得佢玩得咁大,年半前已經開始準備, 第一屆已經攪晒AIMS, IAAF, JAAF 既CERT, 如果佢最後無完賽牌, 我估會俾人鬧爆..
作者: wlau    時間: 2015-8-6 17:23
完賽牌個設計終於出啦...
作者: run4ever    時間: 2015-8-23 18:16
唔知各位會咩野途徑去金澤呢?飛東京、大阪、富山,xxx
如果想玩埋立山黑部、白川鄉等地,有無咩pass好介紹,謝謝!
作者: wlau    時間: 2015-8-25 19:53
run4ever 發表於 2015-8-23 18:16
唔知各位會咩野途徑去金澤呢?飛東京、大阪、富山,xxx
如果想玩埋立山黑部、白川鄉等地,有無咩pass好介紹 ...

我名古屋去金澤, 未定坐火車定巴士.
作者: edkita    時間: 2015-8-25 21:33
我就.大阪入 大阪走.......
作者: thomasip    時間: 2015-8-26 08:40
我名古屋去金澤
作者: hiuchung406    時間: 2015-8-26 08:48
我經韓國入富山。

作者: runnerchow    時間: 2015-8-26 11:42
我由東京去富山、金澤,回程去輕井沢

作者: run4ever    時間: 2015-8-28 12:13
四方八面都有,厲害!
作者: jerrylkl    時間: 2015-10-10 00:43
請問大家交通方面有冇意見?啱啱先發覺由東京入金澤坐北陸新龫線幾貴下..
作者: yee820    時間: 2015-10-10 01:25
jerrylkl 發表於 2015-10-10 00:43
請問大家交通方面有冇意見?啱啱先發覺由東京入金澤坐北陸新龫線幾貴下.. ...

http://www.kosokubus.com/search/ ... e=201511&sort=0

http://travel.willer.co.jp/route/kanto/tokyo/?tk=17

呢兩個係巴士公司網頁
單程飛價錢都係 3000到5000 yen
(應該一click 就已經係東京 ->金澤線)
作者: wlau    時間: 2015-10-13 10:24
回程名古屋返港, HKEXPRESS 又改左時間. 大家最好再留意下航班, 以免買車票既時候錯時間.
作者: run4ever    時間: 2015-10-13 21:34
wlau 發表於 2015-10-13 10:24
回程名古屋返港, HKEXPRESS 又改左時間. 大家最好再留意下航班, 以免買車票既時候錯時間.  ...

多謝提點,一陣去睇睇先
作者: yeewahkin    時間: 2015-10-14 09:24
ANA 機

再從名古屋drive 去

現在仲未train 夠,唔夠時間了
作者: thomasip    時間: 2015-10-15 09:49
Received the email from JTB.  I am at Zone B!  
作者: yeewahkin    時間: 2015-10-15 09:59
thomasip 發表於 2015-10-15 09:49
Received the email from JTB.  I am at Zone B!

唔記得password , log in唔到入去download number card voucher
作者: thomasip    時間: 2015-10-15 10:41
yeewahkin 發表於 2015-10-15 09:59
唔記得password , log in唔到入去download number card voucher

you can retrieve your ID and password by your email address.  you can try to click the "forget my password" at the bottom part of the login page.
作者: wlau    時間: 2015-10-15 14:03
thomasip 發表於 2015-10-15 09:49

師兄, 你好.. 我ZONE E
作者: wlau    時間: 2015-10-15 14:04
各位.. JTB 有樣好攪笑既問題.. 大家要留意, 因為我當年係JTB 英名版登記, 係中文版係搵唔到自己戶口既.. 所以如果發現在, 自己係中文版點LOGIN 都話無A/C , 入英文版搵下啦..
作者: run4ever    時間: 2015-10-16 02:04
我晌 C 區
作者: yeewahkin    時間: 2015-10-16 13:01
I am zone E , btw ,請教問題,一般你地會有咩跟身跑? gel , 電話? 衫? 因為天氣冷,唔知到跑完幾耐先拿到行李,怕凍親or 中途退出會凍死
作者: wlau    時間: 2015-10-16 14:46
yeewahkin 發表於 2015-10-16 13:01
I am zone E , btw ,請教問題,一般你地會有咩跟身跑? gel , 電話? 衫? 因為天氣冷,唔知到跑完幾耐先拿到 ...

跑完即刻有毛巾.. 會好D..
中途退出, 係即上巴士.. 都唔會太凍..
作者: edkita    時間: 2015-10-17 15:14
我係d區 ^^
作者: lalawa    時間: 2015-10-18 09:00
zone c
作者: ktluk    時間: 2015-10-18 21:25
Zone F
作者: jerrylkl    時間: 2015-10-28 15:41
Zone E~
作者: yeewahkin    時間: 2015-10-30 13:04
time files
half month to come
作者: jerrylkl    時間: 2015-11-2 17:44
yee820 發表於 2015-10-10 01:25
http://www.kosokubus.com/search/area/00013-00017/20151113/?OpDate=201511&sort=0

http://travel.wi ...

Thanks! I will book Willer Express bus for return transport after marathon~

歡迎光臨 香港長跑網 - 長跑長友 (https://www.longrun.hk/) Powered by Discuz! X3.2