香港長跑網 - 長跑長友

標題: 2015.11.07 台灣太魯閣峽谷馬拉松 [打印本頁]

作者: odinmusashi    時間: 2015-8-3 09:37
標題: 2015.11.07 台灣太魯閣峽谷馬拉松
http://www.2015taroko.hl.gov.tw/bin/home.php

報名抽簽已開始,6Aug截止

作者: craig    時間: 2015-8-3 23:15
多謝分享。
作者: qaz.201309    時間: 2015-8-3 23:48
Thanks for sharing!!!
作者: 醉烏鴉    時間: 2015-8-4 08:21
已報名。等抽簽!
希望能抽到,就拼成『連馬』
《花蓮~太魯閣+ 台東~池上鄉》
作者: wlau    時間: 2015-8-4 13:56
醉烏鴉 發表於 2015-8-4 08:21
已報名。等抽簽!
希望能抽到,就拼成『連馬』
《花蓮~太魯閣+ 台東~池上鄉》 ...

師兄, 勁.. 可以連續兩日連..
太魯闊好靚, 玩得開心D
作者: Horace    時間: 2015-8-4 21:01
請問應該係台北過去定台中去近啲??
作者: saviolaele    時間: 2015-8-4 21:09
會否很難去?
作者: wlau    時間: 2015-8-4 22:25
Horace 發表於 2015-8-4 21:01
請問應該係台北過去定台中去近啲??

台北去..
作者: 醉烏鴉    時間: 2015-8-5 19:22
wlau 發表於 2015-8-4 13:56
師兄, 勁.. 可以連續兩日連..
太魯闊好靚, 玩得開心D

希望如願!
喜歡去跑台灣馬,鄉土民風氣氛濃,
多嘢飲!多嘢食!
跑馬+旅遊,輕鬆愉快。
作者: 馬交餅    時間: 2015-8-8 16:19
請問跑太魯閣, 住宿安排在哪裡才方便? 住花蓮?
作者: wlau    時間: 2015-8-8 21:20
馬交餅 發表於 2015-8-8 16:19

近火車站都得.. 佢有專車係太魯閣站開去比賽場地, 但要留意番火車時間.. 可以住番佢起跑果度D 民宿. 但唔知現在仲有無位..

作者: wlau    時間: 2015-8-8 22:29
saviolaele 發表於 2015-8-4 21:09
會否很難去?

唔係果日朝係台北去就OK..
無記錯, 佢係新城站(要DOUBLE CHECK), 坐火車去有專車上.. 但最好留意番佢官網資料.
作者: arhung    時間: 2015-8-10 17:57
馬交餅 發表於 2015-8-8 16:19

去年跑半馬,就住在花蓮火車站附近,很方便。
作者: suet-08    時間: 2015-8-11 12:30
請問是否已有抽簽結果?
作者: wlau    時間: 2015-8-11 12:49
suet-08 發表於 2015-8-11 12:30
請問是否已有抽簽結果?

跟據官網係今朝九點知
作者: greyfergie    時間: 2015-8-11 17:09
收到email, 有可能跌咗去spam folder (我嗰封係spam folder 撈返)
作者: odinmusashi    時間: 2015-8-11 17:21
請教如何匯款到台灣?
作者: wlau    時間: 2015-8-11 21:30
greyfergie 發表於 2015-8-11 17:09
收到email, 有可能跌咗去spam folder (我嗰封係spam folder 撈返)

恭喜晒.... 比賽時小心D..
作者: suet-08    時間: 2015-8-12 07:25
我抽中咗,但我係去網頁check到,反而收唔到電郵。抵能一問,匯款過去,大會點知匯款人係我本人?請問邊度匯款平啲?
作者: greyfergie    時間: 2015-8-12 10:20
wlau 發表於 2015-8-11 21:30
恭喜晒.... 比賽時小心D..

Thx!1

匯款帳號每個人都唔同,所以入咗你個Acc大會就可以對返
作者: suet-08    時間: 2015-8-12 10:49
請問ACC是否我報名時佢比嗰個編號?
作者: KK_Lau    時間: 2015-8-12 17:58
我都係收唔到email,但有入帳資料,作晚send email去問,今日下午四點收到回覆確認抽中。
我單拖,有冇師兄有興趣一齊去?

作者: KK_Lau    時間: 2015-8-12 18:22
http://www.ibodygo.com.tw/EventFlow.aspx?n=244
繳費方法可參考以上網址
作者: suet-08    時間: 2015-8-13 12:09
唔該你!
作者: suet-08    時間: 2015-8-13 12:33
求救.剛去了銀行想匯款,職員好心告訴我,最好有收款人(機構)的英文名,佢話曾試過有人用中文,好似話電報定電碼譯音唔同,對方會收唔到,請問有冇跑友照填中文又成功匯到?
作者: odinmusashi    時間: 2015-8-13 14:19
suet-08 發表於 2015-8-13 12:33
求救.剛去了銀行想匯款,職員好心告訴我,最好有收款人(機構)的英文名,佢話曾試過有人用中文,好似話電報 ...

銀行匯款超煩,因為很多玉山銀行的資料欠奉,手續費超貴(~HK$500)兼唔知匯唔匯到。

現在找了一家台灣代購做匯款,說24 小時內便完成。

小弟今早入數(NT$1348=HK$366,已包手續費),如果順利匯款,再開名,以免誤人。

此外,大會已延長交錢期至17/8 2359:
http://www.2015taroko.hl.gov.tw/files/40-1063-11-1.php?Lang=zh-tw
作者: suet-08    時間: 2015-8-13 14:32
伍佰?但頭先中X話二佰嘅?請問你係咪填銀行,收款機構中文名?我都覺得匯款超煩
作者: suet-08    時間: 2015-8-13 14:34
C兄.如成功匯到可否盡快pM我?我第一次搞匯款,乜都唔識,唔該你.
作者: suet-08    時間: 2015-8-13 14:46
銀行仲話.如果匯唔到,要再比多次匯費先拎得返報名費
作者: odinmusashi    時間: 2015-8-13 14:52
suet-08 發表於 2015-8-13 14:34
C兄.如成功匯到可否盡快pM我?我第一次搞匯款,乜都唔識,唔該你.

我都係第一次搞台灣匯款。

我果間係獅子銀行,手續費$2XX + 非國際流通貨幣(新台幣)匯款$2XX + 中文名稱匯款$1XX + 玉山銀行兌換率$XXX

最大鑊係唔包匯到。
作者: odinmusashi    時間: 2015-8-13 14:57
copy from 玉山銀行
您只要提供下列匯款資料,您的親友、顧客就可以將外幣匯款至您在玉山銀行的帳戶喔!
受款銀行:E.Sun Commercial Bank, Ltd., Taipei, Taiwan(玉山銀行)
SWIFT Code:ESUNTWTP
受款人戶名:(英文全名)
受款人於玉山銀行之帳號:(共 13 碼)
作者: suet-08    時間: 2015-8-13 14:57
剛收到大會電郵,比唔到英文資料我,叫我叫台灣朋友匯,撞鬼!台灣邊有親朋戚友。
作者: odinmusashi    時間: 2015-8-13 15:03
suet-08 發表於 2015-8-13 14:57
剛收到大會電郵,比唔到英文資料我,叫我叫台灣朋友匯,撞鬼!台灣邊有親朋戚友。 ...

同你一樣,佢又係叫我搵台灣朋友。
作者: odinmusashi    時間: 2015-8-14 07:24
suet-08:小弟已成功匯款,已PM你資料。
作者: jerrylkl    時間: 2015-8-14 10:55
odinmusashi 發表於 2015-8-14 07:24

Hello, can you PM me the details? I will join the marathon too.
作者: suet-08    時間: 2015-8-14 12:17
唔該你呀,C兄!
作者: odinmusashi    時間: 2015-8-14 12:26
jerrylkl 發表於 2015-8-14 10:55
Hello, can you PM me the details? I will join the marathon too.

已PM

頭盔: 此公司與小弟無關,碰巧見到又試過匯款成功才share。
作者: jerrylkl    時間: 2015-8-14 13:43
odinmusashi 發表於 2015-8-14 12:26
已PM

頭盔: 此公司與小弟無關,碰巧見到又試過匯款成功才share。

Got it! Proceeding quotation now! Thanks!
作者: tongls    時間: 2015-8-14 21:52
Hello, can you PM me the details too? Thanks

作者: odinmusashi    時間: 2015-8-15 04:43
tongls 發表於 2015-8-14 21:52
Hello, can you PM me the details too? Thanks

已PM

頭盔: 此公司與小弟無關,碰巧見到又試過匯款成功才share

作者: tongls    時間: 2015-8-15 08:42
Thanks.
作者: suet-08    時間: 2015-8-17 13:42
大獲,我見報名資料一欄:"郵寄代理報到:是",海外跑手不是六号在花蓮報到拿選手包咩?唔知是否報名時一時填錯,点算?????????
作者: odinmusashi    時間: 2015-8-17 15:31
suet-08 發表於 2015-8-17 13:42
大獲,我見報名資料一欄:"郵寄代理報到:是",海外跑手不是六号在花蓮報到拿選手包咩?唔知是否報名時一時填錯, ...

睇番網頁,所有人都要俾100元宅配領取代辦費。

無記錯的話,填報名表"郵寄代理報到"一欄是無得選"是"或"否",仲有個remark指所有選手都是郵寄代理。

因為小弟填表時都窒左窒,所以有D印象。

作者: suet-08    時間: 2015-8-17 15:36
odinmusashi 發表於 2015-8-17 15:31
睇番網頁,所有人都要俾100元宅配領取代辦費。

無記錯的話,填報名表"郵寄代理報到"一欄是無得選"是"或" ...

真的??即我的報名資料同你一様,是正常?
作者: odinmusashi    時間: 2015-8-17 15:49
suet-08 發表於 2015-8-17 15:36
真的??即我的報名資料同你一様,是正常?

我的"郵寄代理報到"一欄都係"是",亦好肯定自己填外國選手。

正唔正常就唔知Lu XD

作者: suet-08    時間: 2015-8-17 15:58
odinmusashi 發表於 2015-8-17 15:49
我的"郵寄代理報到"一欄都係"是",亦好肯定自己填外國選手。

正唔正常就唔知Lu XD

再次感謝c兄呀
作者: suet-08    時間: 2015-10-4 06:28
各位報咗名嘅C兄們,請問我哋海外選手邊日?去邊度拎號碼布呀?
作者: odinmusashi    時間: 2015-10-4 08:22
From website:

比賽前一天(11/06)領取(離島選手及外國選手)
(1)比賽前一天(11/06)將於花蓮火車站前旅客服務中心設立參賽物資領取處。
(2)請於104年11月06日下午13:00~22:00期間完成物資領取,超過上述時間將不再受理。
作者: arhung    時間: 2015-10-7 10:06
odinmusashi 發表於 2015-8-14 07:24

Hi odinmusashi, could you PM me the details as well? thanks.
作者: odinmusashi    時間: 2015-10-7 16:24
arhung 發表於 2015-10-7 10:06
Hi odinmusashi, could you PM me the details as well? thanks.

已PM

頭盔: 此公司與小弟無關,碰巧見到又試過匯款成功才share

作者: odinmusashi    時間: 2015-10-30 13:10
請問有無人收到大會通知領取參賽物的電郵或回執單?
下星期就跑,但就音訊全無。
iBodyGo個website通通都是"尚未開放"。
作者: wlau    時間: 2015-10-30 13:46
odinmusashi 發表於 2015-10-30 13:10
請問有無人收到大會通知領取參賽物的電郵或回執單?
下星期就跑,但就音訊全無。
iBodyGo個website通通都 ...

你有無通知過主辦單位你係外國人?
同埋你有無試過成功報名既回封電郵?
作者: odinmusashi    時間: 2015-10-30 14:17
wlau 發表於 2015-10-30 13:46
你有無通知過主辦單位你係外國人?
同埋你有無試過成功報名既回封電郵?

online 報名查詢見到已成功報名及繳款。
無聲無氣,都唔知攪乜。
發左電郵俾大會,睇佢覆唔覆。
作者: suet-08    時間: 2015-10-30 14:57
剛check過電郵,我都係乜都沒有,到時帶個報名編号,護照去,希望不要有什麼閃失
作者: odinmusashi    時間: 2015-10-30 15:13
Just received a reply from iBodyGo:

您好,
攜帶可證明身分證件,現場報到領取物資即可,謝謝!
iBodyGo 客服中心

Still pending reply from organiser.
作者: wlau    時間: 2015-10-31 17:01
odinmusashi 發表於 2015-10-30 15:13
Just received a reply from iBodyGo:

我估佢當答左, 但要留意, 現場報到既意思係當日定之前取選手包日期..

作者: odinmusashi    時間: 2015-11-10 13:05

Just left a short review (full marathon) here for others who want to run the race next year.

Although in general, the first half of the course is uphill running and the second half is downhill running,  there are lots of gentle up and down along the whole course. If you can complete the China Coast Marathon, then you should be able to KO this race.

The route is scenic but not very and you have to run in road tunnels many times.

Food/Drink supply was fair and only limited stations provided food/sport drink.

Transportation arrangement was good. Toilets were enough.

Race photo:
- http://tw.running.biji.co/index. ... C%E6%8B%89%E6%9D%BE

- http://allsports.tw/

Result:
http://www.ibodygo.com.tw/EventGrade.aspx?n=244

作者: tongls    時間: 2015-11-15 23:24
完全同意樓主的觀點: 在香港如有跑過中國沿岸 (西貢北潭涌),綠色半馬 (大埔鹿頸),石崗30K 等,便不難克服。
交通,補給,跑後即有證書和飯盒,都有不錯的安排。
最困難的是繳費,其次是報名以至領取物品均是無聲無息,使人迷茫。
台灣本土人一生應跑太魯閣一次,也值得向香港人推介。

歡迎光臨 香港長跑網 - 長跑長友 (https://www.longrun.hk/) Powered by Discuz! X3.2