香港長跑網 - 長跑長友

標題: 唔掂呀-,- [打印本頁]

作者: WAISMMAR    時間: 2008-12-11 20:27
標題: 唔掂呀-,-
我一開跑果下隻腳痛痛地(左腳勁D)
之後跑順左   就無咩野
一停低(1K左右=0=)  休息一陣 坐低起返身隻腳又痛
落樓梯仲痛 上落樓好似都有小小  過左一日就無野-,-本人14碎 跑左1個月多d
以經持續左2個星期
作者: =chairman=    時間: 2008-12-11 21:17
請問係隻腳哪一位置 ?
作者: WAISMMAR    時間: 2008-12-11 22:20
標題: 回復 2# 的帖子
膝頭哥同小腿
作者: 前進    時間: 2008-12-11 22:32
原帖由 WAISMMAR 於 2008-12-11 20:27 發表
我一開跑果下隻腳痛痛地(左腳勁D)
之後跑順左   就無咩野
一停低(1K左右=0=)  休息一陣 坐低起返身隻腳又痛
落樓梯仲痛 上落樓好似都有小小  過左一日就無野-,-本人14碎 跑左1個月多d
以經持續左2個星期

我想你要把熱身時間延長一點,最好在球場400米跑圈,因球場的(鈦坦)地有吸震援沖作用,無禁傷腳!
作者: WAISMMAR    時間: 2008-12-11 22:40
標題: 回復 4# 的帖子
咁我個問題
係唔係小問題泥=0="?
作者: 前進    時間: 2008-12-11 22:57
原帖由 WAISMMAR 於 2008-12-11 22:40 發表
咁我個問題
係唔係小問題泥=0="?

如無紅無腫;發熱發慶,應該問題不大!如要詳細了解發病情況,當然最好是睇醫生啦傻猪
作者: WAISMMAR    時間: 2008-12-13 09:46
標題: 回復 6# 的帖子
我聽祝你講做左勁耐熱身
之後跑左400米試下
真係無咩痛
之後跑多800米
停低就開始痛啦-,-咁我咪試下拉根,做完仲痛
金次有記低個位邊都痛>>>膝頭哥(前邊既下邊同後邊既右下)<<左腳
作者: 前進    時間: 2008-12-13 21:14
原帖由 WAISMMAR 於 2008-12-13 09:46 發表
我聽祝你講做左勁耐熱身
之後跑左400米試下
真係無咩痛
之後跑多800米
停低就開始痛啦-,-咁我咪試下拉根,做完仲痛
金次有記低個位邊都痛>>>膝頭哥(前邊既下邊同後邊既右下)

見意你都系唔好自己亂來,這可能同你體重或跑步方法有關,你最好找個資深教練學習下,了解下一些跑步方法及關節護理常識才繼續好d!
長跑同你體能,體質好有關系,如果糸剛剛開始學長跑,有d要點和技巧是要在教練指導慢慢實踐,才會進化的!若是不常運動者更怎!

歡迎光臨 香港長跑網 - 長跑長友 (https://www.longrun.hk/) Powered by Discuz! X3.2