香港長跑網 - 長跑長友

標題: 2016.10.30 富山馬拉松2016 [打印本頁]

作者: core2quad    時間: 2016-3-15 20:10
標題: 2016.10.30 富山馬拉松2016

http://www.toyamamarathon.com/

JTB
https://jtbsports.jp/tc/events/events-detail.php?id=4815

接受報名期間 [日本標準時(GMT+9)]
2016年04月23日正午 ~ 2016年06月13日

舉辦時日
2016年10月30日(日)9:00開始

跑者登記
日程/2016年10月29日(六)10:00~20:00
地點/富山市綜合體育館
※大會當日(10月30日<日>)不受理登記。
※上述時間以外不受理登記。
※登記時須確認本人身份證件,(不可代理登記)。

路線
※預定取得日本陸連公認路線
高岡市政府前 高岡大佛 山町線 新高岡站周邊 海王丸公園。
新湊大橋(如遇暴風雨天氣時會設置備用路線) 富山大橋 富山站 富沿運河環水公園。

項目/名額/限制時間/參賽費
全馬(42.195km)/12000人/7小時/12000日圓

収容関門場所・封鎖時刻(預定)
名稱/場所/実距離(約)/封鎖時刻(預定)/距前一関門的距離
第1関門/下関小學校附近/4.6㎞/9:55        -
第2関門/三女子交叉點附近/9.2㎞/10:41/4.6㎞
第3関門/庄西町交叉點附近/14.2㎞/11:29/5.0㎞
第4関門/新湊漁業協同組合附近/18.0㎞/12:06/3.8㎞
第5関門/堀岡小學校附近/22.5㎞/12:50/4.5㎞
第5関門(暴風雨時)/富山新港港灣勞動者福祉中心附近/22.0㎞/12:45/4.0㎞
第6関門/JAIMIZU野東部分店附近/28.3㎞/13:46/5.8㎞
第7関門/堀井鉄工附近/32.3㎞/14:25/4.0㎞
第8関門/富山工業高校附近/37.5㎞/15:16/5.2㎞
第9関門/北日本新聞社附近/39.6㎞/15:36/2.1㎞

記錄・測量在以下地點使用測量晶片進行測量與記錄。(共計11個地點)
起點 / 5km / 10km / 15km / 20km / 中間點 / 25km / 30km / 40km / 終點起跑區整隊無論是否已登記日本陸連登錄,僅參考您在報名時填寫的申告時間設定您起點整隊區位置
(若未填寫申告時間,將被安排至在最後方的整隊區位置。)表彰①表彰綜合男女各1~8名。

作者: craig    時間: 2016-3-16 09:06
多謝分享
作者: tsaugary    時間: 2016-3-16 09:11
Thanks for share!!
作者: jerrylkl    時間: 2016-3-16 10:11
Thanks for sharing! I will enroll!
作者: wlau    時間: 2016-4-21 13:52
星期六開始報名. 先到先得(計俾錢)
作者: ah_teng    時間: 2016-4-22 08:48
我都應該會報,聽日正午開始,我等……
作者: core2quad    時間: 2016-4-23 11:08
Enrolled!
作者: runnerchow    時間: 2016-4-23 12:13
Enrolled
作者: ah_teng    時間: 2016-4-23 14:14
報 ed
作者: ktluk    時間: 2016-4-23 23:40
Applied
作者: martin25    時間: 2016-4-24 22:46
已報名及付款
作者: saviolaele    時間: 2016-4-25 17:53
跑呢個定金澤好?
作者: core2quad    時間: 2016-4-25 20:26
saviolaele 發表於 2016-4-25 17:53
跑呢個定金澤好?

兩個都跑可連馬
作者: runnerchow    時間: 2016-4-26 10:11
saviolaele 發表於 2016-4-25 17:53
跑呢個定金澤好?

跑邊個都好,住係最大問題!我上年跑金澤即使早半年也book不到房,咁就超大鑊。今次報富山,還未開報,起跑附近的酒店已冇了。
作者: wlau    時間: 2016-4-26 10:41
runnerchow 發表於 2016-4-26 10:11
跑邊個都好,住係最大問題!我上年跑金澤即使早半年也book不到房,咁就超大鑊。今次報富山,還未開報,起 ...

好多時, 係地區同官方全作, 酒店HOLD 起左.. 要經官方網頁BOOK, 上年金澤就係咁..
作者: ah_teng    時間: 2016-4-26 19:18
係啦,經官網都仲有啲房,但都買少見少,有買就快啦
作者: jerrylkl    時間: 2016-4-27 14:15
Enrolled but still headache for accommodation. Pending Toyoko Inn booking!
作者: ktluk    時間: 2016-4-28 12:35
jerrylkl 發表於 2016-4-27 14:15
Enrolled but still headache for accommodation. Pending Toyoko Inn booking!

me too
作者: jerrylkl    時間: 2016-4-29 10:10
ktluk 發表於 2016-4-28 12:35
me too

訂到富山Toyoko Inn了

作者: ktluk    時間: 2016-4-29 12:46
jerrylkl 發表於 2016-4-29 10:10

看來富山,不是太多人去
作者: wlau    時間: 2016-4-29 14:02
ktluk 發表於 2016-4-29 12:46
看來富山,不是太多人去

撞大阪撞到應...而且公佈結果前已經截左飛, 所以會少好多人報.. 雖然我估有人同時抽大阪報富山.. 如果中大阪就放棄富山, 但個比例應該少好多..
..
作者: Donaldwong    時間: 2016-4-29 14:28
wlau 發表於 2016-4-29 14:02
撞大阪撞到應...而且公佈結果前已經截左飛, 所以會少好多人報.. 雖然我估有人同時抽大阪報富山.. 如果中 ...

JTB要先俾錢,冇得搏。
作者: wlau    時間: 2016-4-29 14:30
Donaldwong 發表於 2016-4-29 14:28
JTB要先俾錢,冇得搏。

有D 人會唔介意豪左條數佢.. 現在好多人用錢HOLD 起酒店都一樣.. (開始唔係間間酒店可以FREE HOLD)
作者: jerrylkl    時間: 2016-4-30 09:40
wlau 發表於 2016-4-29 14:02
撞大阪撞到應...而且公佈結果前已經截左飛, 所以會少好多人報.. 雖然我估有人同時抽大阪報富山.. 如果中 ...

我就係咁報,連馬金澤之後可以出大阪或富山
作者: jerrylkl    時間: 2016-4-30 09:41
wlau 發表於 2016-4-29 14:30
有D 人會唔介意豪左條數佢.. 現在好多人用錢HOLD 起酒店都一樣.. (開始唔係間間酒店可以FREE HOLD) ...

所以Toyoko Inn好緊要
作者: runnerchow    時間: 2016-4-30 11:59
jerrylkl 發表於 2016-4-29 10:10

Tokyo Inn近起點嗎?

作者: jerrylkl    時間: 2016-4-30 17:42
runnerchow 發表於 2016-4-30 11:59
Tokyo Inn近起點嗎?

只是近終點,方便攞行李走人
作者: jackyleu    時間: 2016-7-15 17:19
Enrolled!!!
作者: wlau    時間: 2016-7-16 19:45
jackyleu 發表於 2016-7-15 17:19
Enrolled!!!

仲可以報名?
作者: ah_teng    時間: 2016-10-1 20:46
我會參加呢個賽。住富山,買咗賽事當日嘅大會巴士飛 (富山站去比賽場地,1000 yen , 50 分鐘車程),唔駛迫火車
作者: ktluk    時間: 2016-10-2 08:22
ah_teng 發表於 2016-10-1 20:46
我會參加呢個賽。住富山,買咗賽事當日嘅大會巴士飛 (富山站去比賽場地,1000 yen , 50 分鐘車程),唔駛 ...

咁早有得買想請問,在那裏可不以買到。謝謝。
作者: chanfam3    時間: 2016-10-2 10:08
https://amarys-jtb.jp/toyamamara ... y/RegOthers_v3.aspx
淨番少量東橫inn上車票,富山站上車車票售完
作者: ah_teng    時間: 2016-10-2 10:49
兩個上車點(東橫 inn 或 富山地鉄ゴールデンボール前)好似唔係差好遠,如果要買就趁早啦。

可以去番大會主頁看看 http://toyamamarathon.net/direct.html
作者: ktluk    時間: 2016-10-2 12:49
是否只得日文,想問下怎樣入個人资料。
作者: ah_teng    時間: 2016-10-2 16:04
我冇查究日文版以外嘅版本,就喺日文版訂咗。

你喺 http://toyamamarathon.net/direct.html 選 お申込みはこちら 嗰個綠色大按鈕,就會連到一個 amarys jtb 嘅頁,就係訂飛嗰頁,要開番個 account 嚟訂飛(我本嚟都冇 account 嘅,即時開咗咋)車票錢可以用信用卡俾錢。
作者: water    時間: 2016-10-2 16:22
上年係喺會場買(我冇買因為住高岡),其實搭火車時間差唔多,不過你要由火車站再行去起步點啫。
作者: ah_teng    時間: 2016-10-2 16:36
係呀,時間應該差唔多……
作者: ktluk    時間: 2016-10-2 23:46
我也買了東橫inn上車
作者: saviolaele    時間: 2016-10-2 23:47
富山有咩景點推介? 一日遊
作者: ah_teng    時間: 2016-10-22 21:49
冇咩研究到富山市內有咩景點。自己打算去冰見睇睇,離富山不遠。

好似有個冰見番屋街
http://forei9gn.info-toyama.com/tw/spot/?spot_id=53
可以一去。

另,分享下……由於喺東京入/出境,本來想買 JR 北陸拱型 PASS ,Online 賣24000yen, 當地買就 25000 yen,點知計番兌換價 online 仲貴,於是決定落地先買。
作者: ah_teng    時間: 2016-10-25 22:23
聽日飛東京,星期五去富山啦。
終點見!
作者: ah_teng    時間: 2016-10-31 18:25
尋日跑完,天氣超好,有太陽有風…… 不過由於練習得太少,跑跑下又去咗三次廁所,只能以 pw 5 小時 40 分衝線。

富山馬作為中小型賽事,只係辦咗兩屆都搞得幾好。流程,洗手間,水站同補給嘅美食都中上水平,甚至連打氣嘅樂團舞團都唔 hea 喎,有 heart!

講番賽道,都算金金地,雖說香港人跑開三隧三橋,但嗰條喺 19k 先俾你仰望到嘅新湊大橋,真係令我有 “嘩” 一聲嘅感覺。要上條橋好似仲辛苦過昂船洲大橋,要轉老年咁大個彎先上到,落橋嘅路亦老年咁長! 跑完橋條命冇咗一半,到後截(好似 30k 後)去咗啲田度都幾大風,另外嗰半條命都流失埋…… 真係艱苦經營先完賽。
作者: core2quad    時間: 2016-11-1 20:25
Back from Kanazawa and Toyama Marathons
作者: IMRyan    時間: 2016-11-4 00:41
core2quad 發表於 2016-11-1 20:25
Back from Kanazawa and Toyama Marathons

很正既連馬
可以比較一下兩者嗎?

歡迎光臨 香港長跑網 - 長跑長友 (https://www.longrun.hk/) Powered by Discuz! X3.2