香港長跑網 - 長跑長友

標題: 小腿內側痛 [打印本頁]

作者: alvinchoi1111    時間: 2008-12-15 14:25
標題: 小腿內側痛
我有次跑完越野賽之後,, 兩隻腳既小腿內側都好痛,,

睇過醫生同照埋x-ray, d骨冇事, 應該係肌肉問題...

但係過左一個月都未好...

有咩方法可以快d好翻呀?
作者: 曲奇    時間: 2008-12-15 18:08
有冇試過塗按摩膏,舒援肌肉的痛楚?
同埋休息多d,俾肌肉有recovery的時間....
作者: 叮叮噹    時間: 2008-12-15 22:12
去看中醫推拿,加上休息.
早日康復.
作者: redred    時間: 2008-12-16 14:50
e..alvin ching
似乎跟我之前受傷部位一樣
可能跑姿有問題,前腳掌太受力所致

ching 先唔好跑住,因為我怕你愈跑愈傷
明白係好難忍受
但傷上加傷只會令復原時間拖長
ching 可以 full冰 (可以加快復原) ,因找中醫針灸 (我針左2次+休息2個星期左右) 差唔多好返
ching 可以一試,祝早日康復
作者: alvinchoi1111    時間: 2008-12-16 15:56
多謝幾位既意見

請問敷冰一日要敷幾多次?
作者: 前進    時間: 2008-12-17 00:26
原帖由 alvinchoi1111 於 2008-12-15 14:25 發表
我有次跑完越野賽之後,, 兩隻腳既小腿內側都好痛,,

睇過醫生同照埋x-ray, d骨冇事, 應該係肌肉問題...

但係過左一個月都未好...

有咩方法可以快d好翻呀?

因玩越野賽要求有強大的小腿力量,(你可見到通常玩越野賽的運動員小腿特別粗壯),如不是拉傷肌肉,或肌肉撕裂,多數都是因乳酸積聚無法從肌肉釋出,引起疼痛.可能不會即時感覺痛楚,有時會在一兩日後才發作.最好在比賽完後,立即做舒緩運動30分鐘或以上,及飲水或電解質飲品來中和乳酸濃度,其他事後治療相信各ching;ctse都有足夠資料提供.
作者: alvinchoi1111    時間: 2008-12-17 01:26
標題: 回復 6# 的帖子
原來係咁...唔該晒

歡迎光臨 香港長跑網 - 長跑長友 (https://www.longrun.hk/) Powered by Discuz! X3.2