香港長跑網 - 長跑長友

標題: 冬天練跑~~ [打印本頁]

作者: 花子阿DEE    時間: 2008-12-22 10:08
標題: 冬天練跑~~
小弟係個好怕凍既人,本身熱得慢,散熱快,夏天練跑辛苦可以跑慢D,無咩問題,一到凍天就橙啦,因為有時會晌屋企樓下就起跑,所以會晌屋企熱身,但始終無得跑,所以熱極都唔係好熱,一出街果下辛苦到非筆墨所能形容~~

著得多衫一來好唔舒服,二來一跑順左一定熱,所以小弟一到冬天就好懶好懶練,對上兩年都跑渣打全馬都係因為賽前一個月超勁疏操(幾乎無操)而跑得勁辛苦,今年一定唔可以再係咁,想請教各位ching ctse 有咩好方法保溫又唔會好阻自己跑,另外點樣克服寒冷(真係好辛苦好辛苦)~~

仲有戴手套跑其實好唔好架呢??有無用,同埋會唔會唔好??
作者: ChARsoN    時間: 2008-12-22 10:50
我試過有次得12,13度都照樣短衫短褲跑....
果次都係頂硬上
只要做夠熱身就得~
不過而家有長褲(緊身果隻)就會著佢來跑
有必要的話上身可加件細細地ge jacket
戴手套跑都試過 冇乜大影響~
作者: sleung2002hk    時間: 2008-12-22 11:14
我跑個身會暖~隻手就係越跑越凍~~暖唔到既
如果你都係咁~可以試下帶手套~~我覺得幾好用
作者: kenneth    時間: 2008-12-22 11:46
作者: di692    時間: 2008-12-22 12:15
試下穿便利雨衣保暖,跑慶左可以即棄,不過唔環保
作者: 花子阿DEE    時間: 2008-12-22 12:29
原帖由 ChARsoN 於 2008-12-22 10:50 發表
我試過有次得12,13度都照樣短衫短褲跑....
果次都係頂硬上
只要做夠熱身就得~
不過而家有長褲(緊身果隻)就會著佢來跑
有必要的話上身可加件細細地ge jacket
戴手套跑都試過 冇乜大影響~

試過一次十鬆D 度兼落雨,一出去果下真係頭昏腦脹,好想好想跑番轉頭,堅持左大約10min 至好D...

長既緊身跑褲大貴啦...

jacket 跑熱左一定好想除~~

今晚會試下戴手套,謝謝分享~~
作者: 花子阿DEE    時間: 2008-12-22 12:31
原帖由 sleung2002hk 於 2008-12-22 11:14 發表
我跑個身會暖~隻手就係越跑越凍~~暖唔到既
如果你都係咁~可以試下帶手套~~我覺得幾好用

我跑熱左對手都熱既,其實最大問題係初時果1-2km,我熱得好慢,但熱左就好唔想著長袖~~

今晚試戴手套~~
作者: 花子阿DEE    時間: 2008-12-22 12:35
原帖由 kenneth 於 2008-12-22 11:46 發表

如果真的太凍,小弟會穿薄身長衫長褲跑,而手套會用勞工手套,方便跑熱後,手套可即棄唔心痛。

今晚著一件快乾衣外面加多件長T 希望夠啦~~

手套我叫左人幫我買左對女人工作手套,黑色,5皮一對,可以多次使用環保D~~

陳日又晌失豬島10蚊店果左對令少少既,厚DD~~

不過兩對都未試過,今晚轉冷會試試~~
作者: 花子阿DEE    時間: 2008-12-22 12:36
原帖由 di692 於 2008-12-22 12:15 發表
試下穿便利雨衣保暖,跑慶左可以即棄,不過唔環保

真係幾唔環保...我年年渣打D 雨衣都唔舒得用,直到有次行山至俾左朋友用,有價值D 馬~~
作者: ChARsoN    時間: 2008-12-22 18:14
原帖由 花子阿DEE 於 2008-12-22 12:29 發表 試過一次十鬆D 度兼落雨,一出去果下真係頭昏腦脹,好想好想跑番轉頭,堅持左大約10min 至好D... 長既緊身跑褲大貴啦... jacket 跑熱左一定好想除~~ 今晚會試下戴手套,謝謝分享~~:loveliness ...
我都只係買d 雜牌貨(可能原本係要出口的)
只係廿幾三十蚊就有...
有次係元朗大馬路見到就買咗兩條
作者: 花子阿DEE    時間: 2008-12-22 20:42
原帖由 ChARsoN 於 2008-12-22 18:14 發表
我都只係買d 雜牌貨(可能原本係要出口的)
只係廿幾三十蚊就有...
有次係元朗大馬路見到就買咗兩條

咁荀??我唔介意用雜牌貨,o岩用就得,ching 可否指點一下小弟邊樹買~~
作者: 花子阿DEE    時間: 2008-12-22 20:44
今日第一次用手套,加件長綿T,感覺良好,去到豬屎河西岸頗大風但都無非常凍既感覺,手套+長綿T 保溫效果唔錯,謝謝ching ctse 指點~~
作者: killerlok    時間: 2008-12-22 22:59
我最凍試過八度跑,又大風,著背心短褲加手套,個人跑起熱,個鼻係咁流流水
作者: 叮叮噹    時間: 2008-12-23 00:46
原帖由 花子阿DEE 於 2008-12-22 12:36 發表

真係幾唔環保...我年年渣打D 雨衣都唔舒得用,直到有次行山至俾左朋友用,有價值D 馬~~

Me too.
屋企有幾件渣打雨衣, 唔捨得用.
前排行山落大雨就開左一件, 質料夠厚, 超大件適合行山用, 由頭lup到落腳, 足夠包住個人連背囊有餘.
吹乾件雨衣, 去海洋公園玩沖浪船再用, 用完送給排隊玩而沒有雨衣的遊客, 十足價值.
作者: 叮叮噹    時間: 2008-12-23 00:48
天氣突然轉冷, 首次出動長褲, 穿風褸跑過半程, 回程逆風, 強風迎面吹對抗身體, 吹得手面赤赤痛, 逆風跑倍感吃力, 也不敢停下腳步, 恐怕會容易冷病.

各位保重身體, 唔好冷病啊!
作者: redred    時間: 2008-12-23 09:32
天氣凍左, 人都懶左
我又係好怕凍, 而且上年冬天一跑次次都病

今年..我會著曬長褲同帶外套跑
一跑完,會即著外套先做cool down
咁樣,保暖好多又唔會咁易病

ching我未試過戴手套, 但聽講好似跑時保暖d同個人無咁凍
ching 不如試下再返黎講下試後感

大家都要小心身體呀
作者: 花子阿DEE    時間: 2008-12-23 09:39
原帖由 叮叮噹 於 2008-12-23 00:46 發表

Me too.
屋企有幾件渣打雨衣, 唔捨得用.
前排行山落大雨就開左一件, 質料夠厚, 超大件適合行山用, 由頭lup到落腳, 足夠包住個人連背囊有餘.
吹乾件雨衣, 去海洋公園玩沖浪船再用, 用完送給排隊玩而沒有雨衣的 ...

係呀,件野質料好好~~

叮噹ctse 好勁呀,重用重用再重用,俾個good 妳~~
作者: 花子阿DEE    時間: 2008-12-23 09:47
原帖由 redred 於 2008-12-23 09:32 發表
天氣凍左, 人都懶左
我又係好怕凍, 而且上年冬天一跑次次都病

今年..我會著曬長褲同帶外套跑
一跑完,會即著外套先做cool down
咁樣,保暖好多又唔會咁易病

ching我未試過戴手套, 但聽講好似跑時保暖d同個人無 ...

尋晚第一次用手套,加件長綿T,差不多到膝頭既拉筋褲,感覺良好,去到豬屎河西岸頗大風,但都無非常凍既感覺,手套+長綿T 保溫效果唔錯,尤其手套好似第一個門已經鎖住體溫較少流失~~

我買左兩對cheapcheap 綿手套,除左保溫之外仲可以抹汗,感覺抹落去舒服過用護腕添,仲有用洗衣機洗完有清新既香味~~
作者: didianna    時間: 2008-12-23 09:55
今日我休息,本來係諗住去跑..但咁鬼凍..我吾係怕涷..係怕跑完又鼻敏感發作,,好辛苦,,又吾中意用口罩,,,都吾知點好,,,休咗兩日啦,,,吾可以再休啦,,,吾係就到時跑吾到就慘啦,,,
作者: 花子阿DEE    時間: 2008-12-23 10:11
原帖由 didianna 於 2008-12-23 09:55 發表
今日我休息,本來係諗住去跑..但咁鬼凍..我吾係怕涷..係怕跑完又鼻敏感發作,,好辛苦,,又吾中意用口罩,,,都吾知點好,,,休咗兩日啦,,,吾可以再休啦,,,吾係就到時跑吾到就慘啦,,,

come on 大N娜 ctse!! 起身練跑啦,再dup 以後唔駛跑~~

shcnix ctse 都有鼻敏感,都幾嚴重,但佢呢排好似操得幾好喎,可以請教下佢~~
作者: didianna    時間: 2008-12-23 10:30
原帖由 花子阿DEE 於 2008/12/23 10:11 發表

come on 大N娜 ctse!! 起身練跑啦,再dup 以後唔駛跑~~

shcnix ctse 都有鼻敏感,都幾嚴重,但佢呢排好似操得幾好喎,可以請教下佢~~

多謝你呀,,,我會去嫁,,,,係晏少少,,
作者: didianna    時間: 2008-12-23 10:39
吾好意思呀,,,想問下我可以用什麼途徑搵到shcnix ctse呢...
作者: 花子阿DEE    時間: 2008-12-23 10:44
原帖由 didianna 於 2008-12-23 10:39 發表
吾好意思呀,,,想問下我可以用什麼途徑搵到shcnix ctse呢...

sorry 串錯字...應該係 schnix至o岩...

佢未online 喎,見到佢我叫佢入黎啦~~
作者: slowrunner    時間: 2008-12-23 10:48
昨夜轉冷, 在馬鞍山大埔來回了跑了一轉, 吐露港旁單車和跑者稀少, 偶見行人穿著羽絨緊靠著, 寒星伴我跑, 陪感孤清。
作者: didianna    時間: 2008-12-23 10:54
原帖由 花子阿DEE 於 2008/12/23 10:44 發表

sorry 串錯字...應該係 schnix至o岩...

佢未online 喎,見到佢我叫佢入黎啦~~  

THX........
作者: 花子阿DEE    時間: 2008-12-23 11:08
原帖由 slowrunner 於 2008-12-23 10:48 發表
昨夜轉冷, 在馬鞍山大埔來回了跑了一轉, 吐露港旁單車和跑者稀少, 偶見行人穿著羽絨緊靠著, 寒星伴我跑, 陪感孤清。

人在跑,星星在看,那裡孤單~~
作者: schnix    時間: 2008-12-23 12:16
原帖由 花子阿DEE 於 2008-12-23 10:11 發表

鼻敏感最喜歡係哩D 時間發作, 星期日開始, 我個鼻已經好唔舒服, 要KEEP 住食藥同埋吸熱蒸氣, 食VITAMAN C, 因為如果KEEP 得唔好, 好易感冒, 鼻敏感真係好煩既

不過我今日都會出去跑下, 著長褲, 帶手套保暖, 跑落就唔會覺得冷架啦, 跑完即刻換晒D 乾既衫, 最重要係跑前同跑完之後保暖, 鼻敏感既人都好易感冒架

我長期有鼻塞, 醫生話做運動可以令呼吸暢順D同精神D, ctse 可以係下午暖d 既時間出去跑下
作者: onionufo    時間: 2008-12-23 12:24
冬天跑步要記得做足熱身,最好10分鐘以上,如果唔係會增加受傷機會
作者: ~~菲菲~~    時間: 2008-12-23 12:26
我都有鼻敏感問題, 跑咗一年多後有明顯改善, 今年啱啱轉涼時一跑會流鼻水, 習慣咗涼啲的天氣後跑得比熱天更舒服
認同schnix師姐講保暖好緊要, 我呢排通常都係著長袖t, 昨晚就著埋風褸
如果真係太凍會去運動場/GYM跑, 冇咁大風會好啲
作者: ChARsoN    時間: 2008-12-23 14:04
原帖由 花子阿DEE 於 2008-12-22 20:42 發表 咁荀??我唔介意用雜牌貨,o岩用就得,ching 可否指點一下小弟邊樹買~~
再講多少少....
果兩條褲同名牌褲ge 其中一樣分別就係雙腳側邊都有縫合位 但我見過美記果d 就冇的
咁樣可能會增加風阻....
另外 耐用度亦唔清楚 也未作過比較
p.s. 間店ge 確實位置就記唔清
但應該係輕鐵豐年路同康樂路兩站之間(唔記得哪一邊了)
唔埋唔知仲係唔係道 我係今年年頭過年前兩三日買的
作者: didianna    時間: 2008-12-23 14:13
THX for schnix ctse嘅心得...我有做足熱身,,(二十幾分鐘)...近來一跑完就馬上回家才做舒緩..就係避免冷親,,我自小就有鼻敏感..係天天早上都好似人地大傷風咁..一到下晏就冇事..但近十年來身體好咗..其情況已經冇再出現..但早個月前..因比較涷,,(我係跑早上6 點幾)鼻又出現問題,係keep住全日都好似傷風咁..已經食咗葯都吾係咁好...天氣一回暖就自行冇事..我的工作係接觸客人的,,(美容)不停鼻水嘅情況實在在不便和討厭..
作者: 花子阿DEE    時間: 2008-12-23 14:30
原帖由 ChARsoN 於 2008-12-23 14:04 發表
再講多少少....
果兩條褲同名牌褲ge 其中一樣分別就係雙腳側邊都有縫合位 但我見過美記果d 就冇的
咁樣可能會增加風阻....
另外 耐用度亦唔清楚 也未作過比較
p.s. 間店ge 確實位置就記唔清
但應該係輕鐵豐年路 ...

我平時都只係著一般泳褲或拉筋褲跑,都有縫位,但唔太"un"都唔介意,我呢D 三四線業餘運動員風阻應該唔會好太影響掛~~

謝謝分享,下次經開留意下先~~
作者: 叮叮噹    時間: 2008-12-23 17:38
原帖由 花子阿DEE 於 2008-12-23 09:39 發表

係呀,件野質料好好~~

叮噹ctse 好勁呀,重用重用再重用,俾個good 妳~~

花子阿dee欣賞, 同路中人.
希望各位ching/ctse都重用重用再重用, 最好就盡量少用即棄物品.

就算是十元百塊的手套, 可以學ching咁洗完再用, 珍惜擁有而善用之.
作者: cu83    時間: 2008-12-23 20:22
跑個陣時無問題,我最怕一停低涷番,最宜中招
作者: 花子阿DEE    時間: 2008-12-23 21:20
今晚無想像中咁凍,我著一件短袖快乾衣,外面加件長袖防晒衣,一對厚手襪,跑左5min 已經流晒汗~~

可能因為今晚無咩風,熱點都好過凍,呢個凍天不再任性,夜晚一定會著長袖衫跑~~
作者: 上水馬王    時間: 2008-12-23 21:25
原帖由 花子阿DEE 於 2008-12-23 21:20 發表
今晚無想像中咁凍,我著一件短袖快乾衣,外面加件長袖防晒衣,一對厚手襪,跑左5min 已經流晒汗~~

可能因為今晚無咩風,熱點都好過凍,呢個凍天不再任性,夜晚一定會著長袖衫跑~~

今晚都無琴晚咁凍,晌琴屋warm up完落街,溫度岩岩好,感覺好舒服
作者: 叮叮噹    時間: 2008-12-23 22:16
原帖由 上水馬王 於 2008-12-23 21:25 發表

今晚都無琴晚咁凍,晌琴屋warm up完落街,溫度岩岩好,感覺好舒服

Agree! 今晚冇昨晚咁凍同大風, 跑得舒服許多.
作者: 亞平    時間: 2008-12-23 22:28
原帖由 叮叮噹 於 2008-12-23 22:16 發表

Agree! 今晚冇昨晚咁凍同大風, 跑得舒服許多.........小弟今脕係跑步機上跑了10k,嘻~嘻
作者: schnix    時間: 2008-12-23 22:30
原帖由 didianna 於 2008-12-23 14:13 發表
THX for schnix ctse嘅心得...我有做足熱身,,(二十幾分鐘)...近來一跑完就馬上回家才做舒緩..就係避免冷親,,我自小就有鼻敏感..係天天早上都好似人地大傷風咁..一到下晏就冇事..但近十年來身體好咗..其情 ...

鼻敏感真係令人感到無助, 食藥都無用

我既醫生叫我日日運動, 但試過體力上支持唔倒, 運動完當晚即生病, 不過我仍然相信多做運動身體好既, anna ctse 要努力對抗鼻敏感呀
作者: 叮叮噹    時間: 2008-12-23 22:33
原帖由 亞平 於 2008-12-23 22:28 發表

Agree! 今晚冇昨晚咁凍同大風, 跑得舒服許多.........小弟今脕係跑步機上跑了10k,嘻~嘻

廢話, 室內更係冇昨晚咁凍同大風, 跑得舒服許多啦!
作者: schnix    時間: 2008-12-23 22:34
原帖由 叮叮噹 於 2008-12-23 22:16 發表

我著長, 最初個10min 倒好, 之後越來越熱, 完全唔覺得
作者: 叮叮噹    時間: 2008-12-23 22:41
原帖由 schnix 於 2008-12-23 22:30 發表

鼻敏感真係令人感到無助, 食藥都無用

我既醫生叫我日日運動, 但試過體力上支持唔倒, 運動完當晚即生病, 不過我仍然相信多做運動身體好既, anna ctse 要努力對抗鼻敏感呀

各種敏感都係好難攪, 係冇藥可醫的, 只有避開致敏原, 同做運動增強身體的抵抗力.
家人以前有嚴重哮喘同鼻敏感, 冇病發時便跑步, 十幾年冇病發過, 鼻敏感的情況已經接近消失.

加油! 為健康而努力跑!
作者: 上水馬王    時間: 2008-12-23 22:42
原帖由 叮叮噹 於 2008-12-23 22:41 發表

各種敏感都係好難攪, 係冇藥可醫的, 只有避開致敏原, 同做運動增強身體的抵抗力.
家人以前有嚴重哮喘同鼻敏感, 冇病發時便跑步, 十幾年冇病發過, 鼻敏感的情況已經接近消失.

加油! 為健康而努力跑!

犀利呀!跑步真係有益身心!
作者: didianna    時間: 2008-12-25 15:52
[quote]原帖由 叮叮噹 於 2008/12/23 22:41 發表

登錄/註冊後可看大圖

加油! 為健康而努力跑! [/quote
多謝你啊,,叮噹CTSE...
作者: 叮叮噹    時間: 2008-12-25 15:57
原帖由 didianna 於 2008-12-25 15:52 發表
[quote]原帖由 叮叮噹 於 2008/12/23 22:41 發表

登錄/註冊後可看大圖

家人以前有嚴重哮喘同鼻 ...

Dianna,

妳有冇跑步呀?
如果有暖水泳池, 去游水更能增強心肺功能, 改善呼吸道的免疫力.
ctse腳痛時去游水, 對關節的痛症有舒緩作用.

祝身體健康, 長跑長有.
作者: ChARsoN    時間: 2008-12-25 16:02
標題: 回復 45# 的帖子
我都係腳痛時
幾凍都走去游水~
同埋今年有段時間見到周圍好多人都病但係自己冇乜野~
另外 呢一兩年鼻敏感都少咗好多了
可能練跑5~6 年先見效@@
作者: 草兄弟    時間: 2008-12-27 01:01
我都買左件長衫用黎跑步, 聽日會買多件長褲, 可能買多對手套~
作者: 花子阿DEE    時間: 2008-12-27 09:50
凍得一兩日,呢日就著背心跑一陣都流晒汗...
作者: lvrunner    時間: 2008-12-27 14:50
It is only -1C here in Las Vegas.  If I have to run, I will put on my long pants, t shirt, running jacket (like a wind jacket), gloves and toque.
作者: ming_geo    時間: 2008-12-27 16:57
原帖由 ChARsoN 於 2008-12-25 16:02 發表
我都係腳痛時
幾凍都走去游水~" />" />
同埋今年有段時間見到周圍好多人都病但係自己冇乜野~
另外 呢一兩年鼻敏感都少咗好多了
可能練跑5~6 年先見效@@

Agreed , 我近三年好專注長跑 , 身體係好左 , 傷風感冒每年都係一兩次
作者: 草兄弟    時間: 2008-12-28 23:24
今日買左條3/4 tight, mizuno, $196, 今晚試著住跑, 感覺有D奇怪, 可能一來今晚真係有D熱, 著長衫3/4長褲跑有D熱既感覺, 二來條褲既Knee位真係有D緊, 唔知會唔會影響血液流通, 不過可能著耐左會OK。

應該係好凍果幾日先要著成咁
作者: 花子阿DEE    時間: 2008-12-29 17:53
原帖由 草兄弟 於 2008-12-28 23:24 發表
今日買左條3/4 tight, mizuno, $196, 今晚試著住跑, 感覺有D奇怪, 可能一來今晚真係有D熱, 著長衫3/4長褲跑有D熱既感覺, 二來條褲既Knee位真係有D緊, 唔知會唔會影響血液流通, 不過可能著耐左會OK。

應該係好凍果 ...

草ching 晌邊樹買架,有無model #?

Knee 位緊我睇無咩問題既,我跑山用M 碼既護膝,要用力拉上去至戴到,但連續跑廿幾個鐘都無問題,你條tight knee 位緊應該係保護你個膝頭~~
作者: Crawford    時間: 2008-12-30 23:57
如遇著冷天, 我頂多著外套.
(好像今晚的情況便不用穿外套)
褲依舊是短的, 始終起跑後數分鐘, 身體己經暖起來.

歡迎光臨 香港長跑網 - 長跑長友 (https://www.longrun.hk/) Powered by Discuz! X3.2