香港長跑網 - 長跑長友

標題: schnix 越跑越健康 blog [打印本頁]

作者: schnix    時間: 2008-12-23 14:45
標題: schnix 越跑越健康 blog
見到咁多ctse 都開左blog, 我都希望藉哩個機會同大家分享下我既跑步歷程
希望越跑越快, 越跑越健康, 唔好再受鼻敏感困擾了

請多多指教

我打中文好慢, 如果回覆慢左, 請見諒

過往參加過既比賽
2007 渣打馬拉松 10k (1:04:11)
2007 nike 10k (1:01:42)
渣打馬拉松半馬 (2:15:20)
東區長跑迎奧運 10k (1:10:14)
2008 nike 10k (0:55:01)
2008 unicef 10k (0:52:52)
2009 mizuno 半馬 1:58:42 (10k@56’)
2009 渣打半馬 (02:21:04)
2009 沙田10k 河畔賽 (0:52:45)
2009 第三屆吐露港10公里賽 (0:52:14)
2009 元朗長跑賽 6k (0:28:06) 實際5.4-5.8k
2009 第三屆十公里復活跑暨青少年公路錦標賽 (0:51:50)
2009 『活力灣仔迎東亞』長跑比賽 4k (21'13")
2009 Nikko 扶輪社10K (53'53"
)
2009 2009澳門銀河娛樂國際馬拉松 (2:02:29)
2010 mizuno 半馬 (2:01:26)
2010 1.31 「蕉拼日」慈善籌款賽跑 2010 (29'25")

Coming up

2010 渣打馬拉松操練紀錄
FEB 2009
11/2-13/2 >> 1hr gym
16/2-17/2 >> 1.5hr gym
18/2 >> 30min gym + 4.4k (運動場慢跑)
19/2 >> 2hr gym
21/2 >> 7K (運動場慢跑)
22/2-24/2 >> 1hr 15min gym
25/2 >> 6k (4k 運動場慢跑, 2k 快跑 - 5'18" 1k)
27-28/2 >> 1hr 15min gym

MAR 2009
2/3 >> 4.5k (跑馬地, 工聯會課)
4/3 >> 1hr 15min gym (包括跑步機16' 2.5k)
5/3 >> 1hr gym
6/3 >> 2.5hr 邪神基本功訓練
7/3 >> 45min gym

8/3 >> 沙田10k 河畔賽 (0:52:45)
9/3 >> 3k (跑馬地, 工聯會課)

11/3 >> 45min gym
12/3 >> 1.5hr gym

13/3 >> 2.5hr 邪神基本功訓練
16/3 >> 5.6k (跑馬地, 工聯會課)
18/3 >> 1k (warm up)+衝圈3分連休 400mx8 (1’26”/1’40”/1’46”/1’51”, 休息3分鐘, 1’43”/1’46”/1’47”/1’47”)+400m cool down
20/3 >> 2.5hr 邪神基本功訓練

23/3 >> 4k (跑馬地, 工聯會課)
26/3 >> 1.5hr gym
27/3 >> 1.5hr gym

29/3 >> 第三屆吐露港10公里賽 (0:52:14)
30/3 >> 4k (跑馬地, 工聯會課)

APR 2009
1/4 >> 1小時基本功訓練 (640mx2+400m)
5/4 >> 元朗長跑賽 6k (0:28:06) 實際5.4-5.8k

6/4 >> 6.5k (跑馬地, 工聯會課)
8/4 >> 640mx3 + 基本功訓練 + 健身單車50min
10/4 >> 2.5hr 邪神基本功訓練 (約7.5k)
12/4>> 第三屆十公里復活跑暨青少年公路錦標賽 (0:51:50)
16/4 >> 1hr gym
17/4 >> 2.5hr 邪神基本功訓練
20/4 >> 8k (跑馬地, 工聯會課)
21,23,24/4 >> 40min. gym (上身+hip之器械)

MAY 2009
4/5 >> 45min. 基本功訓練+640m
6/5 >> 1hr 10min gym (健身單車30min+器械)
7/5 >> 1hr gym (健身單車30min+器械)
11/5 >> 3-4k (跑馬地, 工聯會課)
16/5 >> 30min. gym (上身+hip之器械)
21/5 >> 30min. gym (上身+hip之器械)
24/5 >> 40min. gym (健身單車20min+上身/hip之器械)
25/5 >> 30min. gym (上身+hip之器械)
26/5 >> 45min. (基本功訓練+2k 慢jog)
27/5 >> 30min. gym (上身+hip之器械)

JUNE 2009
1/6 >> 慢jog 400mx2+踢腿, 跨步行+ 慢jog400mx4 (total 2.4k)
2/6 >> 晒草慢jog 500mx8+踢腿 (total 4k)
6/6 >> 慢jog 400mx5+基本功訓練(踢腿x15, 跨步行x20+節奏跳x5+老虎跳x10)+慢jog400mx10
(total 6k 400m@2'25")
8/6 >> 35min. gym (上身+腳+hip之器械)
9/6 >> 慢jog 400mx2+基本功訓練(踢腿x15, 跨步行x20)+慢jog400mx10
(total 4.8k 400m@2'15"-2'25")
10/6 >> 35min. gym (上身+腳+hip之器械)
11/6 >> tempo 400mx10(400m@2'10") + 慢jog 500m (total 4.5k )
15/6 >> tempo 400mx2(400m@2'10") + 基本功訓練(踢腿x15, 跨步行x20) (total 800m)
16/6 >> tempo 400mx10(400m@2'10"-2'15") + 慢jog 500m (total 4.5k)
21/6 >> 1hr gym (健身單車+滑雪機 30min+上身/hip/腳之器械)
24/6 >> 慢jog 1.2K, 踢腿+跨步行x15 sets, tempo 4K(400m@2'10"), 慢jog 2K (total 7.2k)
27/6 >> 1hr 15min gym (滑雪機 10min+上身/hip/腳之器械+跑步機 5k 32'40", 包括 4'40" 快跑, 速度約5'10" 1k) (total 5k)
30/6 >> 400mx3(2'12",2'07",1'58") + 基本功訓練(踢腿x15, 跨步行x20) + 400mx3 (1'54", 1'58", 2'01") + 慢jog 400mx2 (total 3.2k)

JULY 2009
1/7 >> 4.5K (約5'10" 1K) + 基本功訓練(踢腿x15, 跨步行x15) + 上落斜 (<2K?) (total 6K)
6/7 >> 800m+ 基本功訓練(踢腿x10) + 400mx15 target 2'15"@400m(2'17"/2'13"/2'14"/2'16"/2'16"/2'18"/2'15"/2'14"/2'18"/2'12"/2'14"/2'16"/2'18"/2'17"/2'19" - 34'05")+ 慢jog 200m (total 7k)
9/7 >> 30min. gym (上身+腳之器械)
11/7 >> 1hr gym (上身器械+跑步機 5.55k @30') (total 5.55k)
13/7 >> 慢jog 800m + 基本功訓練(踢腿x15, 跨步行x15, 單腳跳x10, 原地提腿x10, 原地摺腿x10) + 快跑 400mx5 target 2'00"@400m - 1'52"/1'58/2'01"/2'03"/2'00"(9'55") (total 2.8K)
18/7 >> 1hr 15min gym (滑雪機 30min+上身/hip/腳之器械+跑步機 4k 21'55") (total 4k)
20/7 >> 400mx10 target2'10"@400m(2'11"/2'08"/2'02"/2'06"/2'04"/2'05"/2'06"/2'04"/2'08"/2'07"- 21'05")+ 400mx2.5 (2'06"/2'12"/1'04") (total 5k)
23/7 >> 45min gym (上身+腳器械+跑步機 斜度9.0 速度8.5 1.3k @10') (total 1.3k)
25/7 >> 跑馬地 4.2K (22'35") + 5.8K (36'08") (total 10k)
28/7 >> 40min. gym (上身+腳之器械+單車)

AUG 2009
1/8 >> 1hr 15min gym (滑雪機 25min+上身/hip之器械+跑步機 3k @19'52") (total 3k)
7/8 >> 45mins gym (健身單車15mins+上身/hip/腳之器械)
8/8 >> 1hr 30min gym (滑雪機 30min+上身/hip之器械+跑步機 3k @20'40") (total 3k)
17/8 >> 慢jog 500m+基本功訓練(踢腿x20, 跨步行x20+節奏跳x5+老虎跳x10+10) (total 0.5k)
19/8 >> 45min gym (滑雪機 20min+上身/hip之器械)
20/8 >> 45min gym (上身器械+滑雪機 15min+跑步機 1.31k @10') (total 1.31k)
22/8 >> 2.5K (14'41")+踢腿 10-15 sets (total 2.5k)
27/8 >> 4K (23") (total 4k)
30/8 >> 6K (34'54") (2'10"-2'35" @400M)(total 6k)

SEPT 2009
5/9 >> 400mx10 target 2'20"-2'30"@400m (2'29"/2'19"/2'20"/2'19"/2'13"/2'18"/2'13"/2'14"/2'20"/2'10" - 22'59") (total 4k)
7/9 >> 3K (17') + 踢腿x10 sets (total 3k)
12/9 >> 400mx10(2'25"/2'13"/2'13"/2'17"/2'18"/2'17"/2'17"/2'18"/2'19"/2'17" -22'58")+400mx5 (2'14"/2'17"/2'17"/2'17"/2'14" - 11'21")+沿藍灣半島跑, 再回運動場(大約3k - 18'21") (total 9k)
16/9 >> 4K track + 1.5k treadmill (total 5.5k)
19/9 >> 4.48K (26'47") + 2.02k (11'41") (total 6.5k) (鰂公)
23/9 >> 440m(?)x6 (2'25"/2'25"/2'25"/2'25"/2'18"/2'14") (total 2.64 k) + 基本功訓練1小時
26/9 >> 4.2K (26'01") + 5.6K (32'55") + 400m cool down (total 10.2k)
28/9 >> 20mins gym (健身單車20mins)

OCT 2009
1/10 >> 40mins gym (健身單車20mins+上身之器械)
2/10 >> 約6K (城門河)
4/10 >> 『活力灣仔迎東亞』長跑比賽 4k (21'13") (total 4k)
8/10 >> 40min gym (跑步機 @6'30"-4"40" 1k - 27'51") (total 5k)
10/10 >> 1.4k 慢jog + 1.4kx4 (7'19"/7'23"/7'47"/7'42" -30'12" @5'13-5'35" 1k) + 變速跑 60m快40m慢x15 + 500m cool down (total 10.5k)
17/10 >> 10K (59")
28/10 >> 4K (跑步機 Pace: 5:40.8/km)  6'30"->5'20" @1K
29/10 >> 5K (30'26")
31/10 >> 1400mx9 (8'20"/8'17"/8'19"/8'19"/8'12"/8'02"/7'58"/8'09"/8'15" - 12.6k at 1:13:55) (Pace: 5:52.0/km)  +500m warm-up. (Total 13.1k)

NOV 2009
5/11 >> 400X17+200M @SSP (2'20"/2'19"/2'15"/2'13"/2'13"/2'12"/2'10"/2'09"/2'10"/2'12"/2'11"/2'10"/2'10"/2'11"/2'10"/2'09"/2'10"/1'04")
total 38'37" (total 7k, av.5'31" 1k)
7/11 >> 1400mx11+100m (7'58"/7'48"/7'52"/7'58"/7'42"/7'52"/7'48"/8'03"/8'14"/8'13"/8'13"/0'36" - 15.5k at 1:28:23) (Pace: 5:42.1/km) (Total 15.5k)
11/10 >>
400mx17+200m @SSP (2'14"/2'07"/2'08"/2'08"/2'09"/2'11"/2'07"/2'08"/2'09"/2'12"/2'08"/2'10"/2'11"/2'12"/2'15"/2'12"/2'09"/1'06") total 38'06" (total 7k, av. 5'26.6" 1k)
14/11 >> 1400mx12+200m (7'55"/7'58"/8'21"/8'29"/8'03"/7'59"/7'57"/8'01"/8'07"/8'11"/8'08"/8'17"/1'11" - 17k at 1:38:43) (Pace: 5:48.4/km) (Total 17k)
22/11 >> 1400mx15 (total 21k, 02:02:33 10k@56'42")
29/11 >> Nikko 扶輪社10K 53'53"

DEC 2009
1/12 >> 8.4 kms  in 46'25" (Pace: 5:31.5/km)
6/12 >> 2009澳門銀河娛樂國際馬拉松
11'17"/6'04"/5'21"/5'29"/5'34"/5'40"/5'32"/5'44"/5'53" (split 10k 56'37")/5'46"/5'30"/5'51"/5'44"/6'07"/5'51"/6'45"/5'41"/5'45"/6'16"/6'35" total 2:02:29 (Pace: 5:50.0/km)
9/12 >> 北區練跑 - 踢腿3式, 馬克操 1小時, 均速跑5k (target 2'10" 一圈) 2'11"/2'11"/2'09"/2'10"/2'11"/2'10"/2'10"/2'10"/2'09"/2'10"/2'10"/2'10"/1'05"
(total 27'12" Pace: 5:26.4/km)
11/12 >> 均速跑7k (target 2'10" 一圈)2'17"/2'12"/2'14"/2'11"/2'11"/2'10"/2'09"/2'10"/2'09"/2'08"/2'08"/2'08"/2'08"/2'08"/2'09"/2'08"/2'09"/1'03"
(total 37'59" Pace: 5:25.6/km)
31/12 >> 4k (2'18"/2'18"/2'17"/2'13"/2'12"/2'11"/2'10"/2'08"/2'06"/2'04") (total 22'01" Pace: 5:30.3/km)

JAN 2010
2/1 >> 1400mx11+600m(7'47"/7'43"/7'42"/7'41"/7'40"/7'40"/7'35"/7'51"/7'40"/7'57"/8'11"/2'39"- 16k at 1:28:12) (Pace: 5:30.8/km) (Total 16k) + 80m 上斜x10
5/1 >> 400mx25=10k (2'20"/2'14"/2'12"/2'09"/2'09"/2'10"/2'04"/2'08"/2'10"/2'09"/2'07"/2'12"/2'10"/2'09"/2'09"/2'09"/2'09"/2'12"/2'10"/2'10"/2'12"/2'10"/2'11"/2'10"/2'06")
(total 54'21" Pace: 5:26.1/km)
10/1 >> mizuno half marathon championship (5'53"/'5'03"/5'10"/6'14"/6'09"/5'37"/5'19"/5'29"/5'31"/5'03"/5'27"/5'45"/6'11"/5'44"/5'53"/5'51"/6'21"/6'00"/6'25"/5'49"/6'25")
(total 21k 2:01:26 Pace: 5:47.0/km)
12/1 >> 400mx10 25'12" (total 4k Pace: 6:18.0/km)
16/1 >> 1400mx8=11.2k (8'36"/8'47"/8'29"/8'14"/8'07"/8'15"/8'19"/7'59")  (total 1:06:50 Pace: 5:58.0/km)
20/1 >> 5k (Pace: 5:30.4/km)
23/1 >> 1400mx6+100m=8.5k (7'47"/7'37"/7'42"/7'37"/7'38"/7'39"/33") (total 46'36" Pace: 5:28.9/km)
24/1 >> 大西北約跑20 kms  in (total 2:04 Pace: 6:12.0/km) 31/1 >> "蕉拼日" 6 kms  (?) (total 29'25"
Pace: 4:54.2/km)

FEB 2010
6/2 >> 1400mx10=14k (8'14"/7'57"/7'57"/7'54"/7'56"/7'55"/7'49"/7'46"/7'56"/7'45") (total 1:19:13 Pace: 5:39.5/km)
8/2 >> 1 km 跑步機+15" 滑雪機10/2 >> 4 km 跑步機  (total 22:15 Pace: 5:33.8/km)  +15 min 健身單車
11/2 >>
跑馬地衝圈 (10min 1.4k x 6)6'19"/6'49"/6'59"/ - /6'55"/6'49"  (total 7k)
15/2 >> 6.32 km 跑步機 (total 33' Pace: 5:13.3/km)

作者: 瘋瘋    時間: 2008-12-23 14:46
作者: 洛虎添    時間: 2008-12-23 14:48
原帖由 瘋狂跑步機 於 2008/12/23 02:46 PM 發表

馬嫂!  開blog大吉!

x2
作者: kenneth    時間: 2008-12-23 14:48
作者: 曲奇    時間: 2008-12-23 14:50
原帖由 瘋狂跑步機 於 2008-12-23 14:46 發表

馬嫂!  開blog大吉!

x 4..
支持schnix開blog..
大家一齊為半馬努力~~

作者: 龜速行    時間: 2008-12-23 14:56
馬嫂! ctse

恭喜 恭喜

開blog大吉!

長跑長友 ar

水泡痊愈未??
作者: ee_tpk    時間: 2008-12-23 15:02
schnix ctse.. 開blog 大吉..長跑長友~~~

你 d 時間(尤其是 10k) 愈來愈好丫... 小妹會多 d 入0黎多多學習..交流~
作者: cc    時間: 2008-12-23 15:03
作者: 瘋瘋    時間: 2008-12-23 15:05
作者: kenneth    時間: 2008-12-23 15:13
作者: 曲奇    時間: 2008-12-23 15:19
schnix真是厲害....
在跑馬地跑了足足21k,我還未試過呢....
而且還在2小時內完成,佩服...

作者: 大圍新跑手    時間: 2008-12-23 15:57
原帖由 schnix 於 2008-12-23 14:45 發表
見到咁多ctse 都開左blog, 我都希望藉哩個機會同大家分享下我既跑步歷程
希望越跑越快, 越跑越健康, 唔好再受鼻敏感困擾了

請多多指教

我打中文好慢, 如果回覆慢左, 請見諒D17 ...

恭喜schnix ctse (馬嫂) 開blog大吉,長跑網ctse團好野。
作者: nc    時間: 2008-12-23 16:22
schnix 犀行 很大機會拿獎
作者: 上水馬王    時間: 2008-12-23 16:31

作者: ivanbaby    時間: 2008-12-23 16:58
很強勁!!!
作者: 花子阿DEE    時間: 2008-12-23 16:59
恭喜恭喜~~

schnix ctse 個簡歷好似漏左D 野喎~~
作者: 亞平    時間: 2008-12-23 17:04
馬王,馬后同是快馬勁馬一族!
作者: 叮叮噹    時間: 2008-12-23 17:17
恭喜Schnix開blog大吉!

1400x15圈速咁快 ,ctse好強啊!
怪不得妳跑完隻腳起水泡啦!快快換對襪試吓啦!

繼續努力, 目標達到.
作者: 快活人    時間: 2008-12-23 17:23
勁勁勁 ! KEEP 住勁 !!!
恭喜Schnix開blog大吉
作者: =chairman=    時間: 2008-12-23 18:21
恭喜開 blog 大吉 ~
作者: schnix    時間: 2008-12-23 21:04
ching, T跑手ching, kenneth ching, 速行ching, 大圍ching, ivan ching, ching, ching, 花仔dee ching, 馬王 ching, cookie ctse, ee ctse, cc ctse, nc ctse, 叮叮噹 ctse, 活活 ctse

多多指教, 希望大家都越跑越快, 越跑越健康

, 現在既速度黎說, 唔算快, 好多ctse 都跑得快過我, 有獎都係佢地囉先啦, 不過我會繼續努力
作者: runrun    時間: 2008-12-23 21:13
Schnix CTse 勁!
訓練很全面,速度循序漸進,
攞獎指日可待!

作者: schnix    時間: 2008-12-23 21:30
23-12-2008
17K (1:31:57, 10k@52’50”)

Lap time (1400x12+200)
7’28”/7’16”/7’19”/7’22”/7’27”/7’24”/7’29”/7’33”/7’37”/7’44”/7’58”/8’05/1’10”

今日plan 左練17k, 但狀態唔好, 未跑先腳軟
跑到7k 已經好累, 一路跑, 一路諗住都係跑14k 算了14k 已經好累, 不過就係咁叫自己頂埋佢: , 都要跑架, 比賽個陣累既話, 無人會幫倒你架, 都係要自己頂埋佢

last 3k, 本來已經好得7788 既水泡又黎料啦, 哩幾日已經按平ching , 吉穿左佢, 跑前用膠布包住, 都唔覺痛既, last 3k 又開始痛啦. 今次之後, 我大約知道係咩原因了跑得長少少, 腳開始無力, 落地時平衡力低左, 腳同鞋, 地下磨得越來越勁
我長課練得太少, 10k 之後就好似洩氣既皮球咁, 真係要多練長課了

跑跑馬地, 我既target 1 平均7’30”, 放得太快尾段會無晒, 1 8’00 過外對我黎講就
係不合格

作者: schnix    時間: 2008-12-23 21:34
原帖由 runrunrun 於 2008-12-23 21:13 發表
Schnix CTse 勁!
訓練很全面,速度循序漸進,
攞獎指日可待!

多謝runrunrun ctse, 如果我有你跑得咁快(同咁輕), 我就開心死啦
作者: schnix    時間: 2008-12-23 21:41
原帖由 龜速行 於 2008-12-23 14:56 發表
馬嫂! ctse

恭喜 恭喜

開blog大吉!

長跑長友 ar

水泡痊愈未??

未呀
速行ching

作者: schnix    時間: 2008-12-23 21:42
原帖由 花子阿DEE 於 2008-12-23 16:59 發表
恭喜恭喜~~

schnix ctse 個簡歷好似漏左D 野喎~~hgj091" />" />hj

d 唔關跑步事架?
作者: sleung2002hk    時間: 2008-12-23 21:43
首先恭喜schnix CTSE 開BLOG大吉~長跑長友
睇返CTSE既進度真係唔錯
相信好快就做到目標時間~~加油
作者: schnix    時間: 2008-12-23 21:46
原帖由 叮叮噹 於 2008-12-23 17:17 發表
恭喜Schnix開blog大吉!hgj088" />" />hj

1400x15圈速咁快 ,ctse好強啊!
怪不得妳跑完隻腳起水泡啦!快快換對襪試吓啦!

繼續努力, 目標達到.

叮叮噹ctse, 好佩服你既恆心, 我未試過好似係咁連續咁多日都跑咁多, 你都要繼續努力
作者: 花子阿DEE    時間: 2008-12-23 21:47
原帖由 schnix 於 2008-12-23 21:42 發表

個d 唔關跑步事架?" />" />

跑山果D...
作者: schnix    時間: 2008-12-23 21:55
原帖由 sleung2002hk 於 2008-12-23 21:43 發表
首先恭喜schnix CTSE 開BLOG大吉~長跑長友
睇返CTSE既進度真係唔錯
相信好快就做到目標時間~~加油

多謝梁ching, 小妹好想好似你咁跑得又快又輕鬆, 請多多指教   
作者: schnix    時間: 2008-12-23 21:55
原帖由 花子阿DEE 於 2008-12-23 21:47 發表

跑山果D...
唔算跑步喎
作者: 花子阿DEE    時間: 2008-12-23 21:58
原帖由 schnix 於 2008-12-23 21:55 發表
唔算跑步喎   

我見"本土賽事召集區"果度有人開丫馬~~
作者: 叮叮噹    時間: 2008-12-23 22:20
原帖由 schnix 於 2008-12-23 21:30 發表
23-12-2008
17K (1:31:57, 10k@52’50”)
Lap time (1400x12+200)
7’28”/7’16”/7’19”/7’22”/7’27”/7’24”/7’29”/7’33”/7’37”/7’44”/7’58”/8’05/1’10”

今日plan 左練17k, 但狀態唔好,  ...

知道起水泡的原因就可以對正下藥啦! 做下體能訓練對腳的肌肉, 可以請教妳的健身教練.
作者: 叮叮噹    時間: 2008-12-23 22:23
原帖由 schnix 於 2008-12-23 21:46 發表

叮叮噹ctse, 好佩服你既恆心, 我未試過好似係咁連續咁多日都跑咁多, 你都要繼續努力  

多謝讚賞 .
論跑步經驗, 體能, 速度, 小妹都不及妳喎!
如果妳下決心, 絕對可以連續跑幾日.

一起努力 , 為半馬目標努力到底 .
作者: schnix    時間: 2008-12-23 22:23
原帖由 叮叮噹 於 2008-12-23 22:20 發表

知道起水泡的原因就可以對正下藥啦! 做下體能訓練對腳的肌肉, 可以請教妳的健身教練.

知道

作者: didianna    時間: 2008-12-23 22:32
SCHNIX CTSE..你好勁呀,,,我都希望好似你咁叻..你跑咗幾耐呀,,,係都係跑半碼嗎???其實我現都仲係有啲担心自己當日跑得吾好啊...
作者: schnix    時間: 2008-12-23 22:40
原帖由 didianna 於 2008-12-23 22:32 發表
SCHNIX CTSE..你好勁呀,,,我都希望好似你咁叻..你跑咗幾耐呀,,,係都係跑半碼嗎???其實我現都仲係有啲担心自己當日跑得吾好啊...

我唔勁架, 哩度好多ctse 都跑得好好, 其實跑步係同自己比賽, 每個人目標都唔同, 只要達到自己目標就得啦
Anna ctse 都報左半馬? 2006開始跑, 練多d 有幫助既, anna 跑左幾耐哩? 有無努力訓練呀?  
作者: ee_tpk    時間: 2008-12-23 22:51
原帖由 schnix 於 2008-12-23 22:40 發表

我唔勁架, 哩度好多ctse 都跑得好好, 其實跑步係同自己比賽, 每個人目標都唔同, 只要達到自己目標就得啦
Anna ctse 都報左半馬? 我2006開始跑, 練多d 有幫助既, anna 跑左幾耐哩? 有無努力訓練呀?hj ...

見到 ctse 在近來比賽有明顯進步.. ctse 可唔可以分享一下心得 ?
作者: 叮叮噹    時間: 2008-12-23 22:55
驚妳睇唔到個post, copy一次落妳個blog.

各種敏感都係好難攪, 係冇藥可醫的, 只有避開致敏原, 同做運動增強身體的抵抗力.
家人以前有嚴重哮喘同鼻敏感, 冇病發時便跑步, 十幾年冇病發過, 鼻敏感的情況已經接近消失.

加油! 為健康而努力跑!
作者: didianna    時間: 2008-12-23 23:11
schnix ctse..我係第一次跑半碼,,,所以好担心跑得吾好,,我其實06就開始跑,,,但當時只係跑山,,也只係為可以減肥,,07年就膽粗粗去咗跑10K..時間係1:13...冇幾耐就弄傷腳..足一年冇再跑,,,直至今年8 月因頸椎出現問題..要多做運動來加速血液巡環來改善問題..所以就決定再跑,,,點知今次再跑就愛上咗..係真正的愛上. .跑步不單之令我頸椎問題得以改善,,也令我事事正面..同意外的身材更FIT..我為咗同自己比賽...所以決定跑半碼,,,我現在一星期五天,,每次9至10K..長課過一次,,,大約係15K. .尚在努力中...
作者: 花子阿DEE    時間: 2008-12-23 23:17
我信長跑都要講天份,schnix 以前好疏操成績都唔差,而家操密左,進步得更明顯,我都睇好schnix 好快可以更上一層樓,至少小型賽事可以排得好前...
作者: didianna    時間: 2008-12-23 23:35
原帖由 花子阿DEE 於 2008/12/23 23:17 發表
我信長跑都要講天份,schnix 以前好疏操成績都唔差,而家操密左,進步得更明顯,我都睇好schnix 好快可以更上一層樓,至少小型賽事可以排得好前...

我都認同花子阿DEE CHING嘅說話,,有啲人係天生係跑手,,,係同佢地天生嘅身形.肌肉意志力有關....好羨慕啊,,
作者: ee_tpk    時間: 2008-12-23 23:39
原帖由 didianna 於 2008-12-23 23:11 發表
schnix ctse..我係第一次跑半碼,,,所以好担心跑得吾好,,我其實06就開始跑,,,但當時只係跑山,,也只係為可以減肥,,07年就膽粗粗去咗跑10K..時間係1:13...冇幾耐就弄傷腳..足一年冇再跑,,,直至今年8 月因頸 ...

anna ctse..不如你將五日其中一日去跑長課.....
跑0左長課就可以考慮一下跑少一日...
作者: 叮叮噹    時間: 2008-12-23 23:42
原帖由 花子阿DEE 於 2008-12-23 23:17 發表
信長跑都要講天份,schnix 以前好疏操成績都唔差,而家操密左,進步得更明顯,我都睇好schnix 好快可以更上一層樓,至少小型賽事可以排得好前...

x2, 不過Wong Sir話跑步係冇天才, 只有恆心同努力.
作者: 花子阿DEE    時間: 2008-12-23 23:47
原帖由 didianna 於 2008-12-23 23:11 發表
schnix ctse..我係第一次跑半碼,,,所以好担心跑得吾好,,我其實06就開始跑,,,但當時只係跑山,,也只係為可以減肥,,07年就膽粗粗去咗跑10K..時間係1:13...冇幾耐就弄傷腳..足一年冇再跑,,,直至今年8 月因頸 ...

anna ctse 都有跑山??而家仲有無跑呢~~

查實小弟係跑山發燒友至真,不過相對太少人中意~~
作者: schnix    時間: 2008-12-23 23:47
原帖由 ee_tpk 於 2008-12-23 23:39 發表

anna ctse..不如你將五日其中一日去跑長課.....
跑0左長課就可以考慮一下跑少一日...

同意ee ctse 所講, anna ctse 哩數好夠, 不如練多d 長課, 例如一日15k, 一日21k. 可以令自己快d 適應21k既狀態, 咁到時就可以加強自己既信心啦
作者: schnix    時間: 2008-12-23 23:51
原帖由 ee_tpk 於 2008-12-23 22:51 發表

見到 ctse 在近來比賽有明顯進步.. ctse 可唔可以分享一下心得 ?

其實都係用跑步機逼自己跑快d, 跑跑下自然會快左, 跑得快d 都無以前咁辛苦
ee ctse 都跑得好快, 又成日練斜路, 我就好少練斜路, 真係有d 擔心
作者: 花子阿DEE    時間: 2008-12-23 23:52
原帖由 叮叮噹 於 2008-12-23 23:42 發表

x2, 不過Wong Sir話跑步係冇天才, 只有恆心同努力.

我估Wong Sir 係叫大家唔好偷賴~~

不過我覺得相對其他運動跑步成績靠天份既比重一定較少,每跑快一分鐘都要用好多汗水換番黎~~
作者: 曲奇    時間: 2008-12-23 23:53
原帖由 schnix 於 2008-12-23 21:30 發表
跑跑馬地, 我既target 1 平均7’30”, 放得太快尾段會無晒, 1 8’00 過外對我黎講就不合格....

1個圈keep住跑7'30",咁半馬就能2小時內完成..
努力呀~~
有時候跑得太累,才會慢過target time..
你這2個星期都好勤力呀~
keep it on!

作者: ee_tpk    時間: 2008-12-24 00:00
原帖由 schnix 於 2008-12-23 23:51 發表

其實都係用跑步機逼自己跑快d, 跑跑下自然會快左, 跑得快d 都無以前咁辛苦
ee ctse 都跑得好快, 又成日練斜路, 我就好少練斜路, 真係有d 擔心

呵呵~ 我在跑步機上只能跑半小時... (因為悶... ).. 賽季完結之後..小妹會參考一下呢個方法去練習
暫時小妹目標希望增加耐力... 輕鬆完成半馬....

至於練斜路..都係今個月才開始跟大圍兄跑上梅子林...
ctse 有無興趣同我地一齊跑 ?
https://www.longrun.hk/forum/viewthread.php?tid=2271&extra=page%3D1
作者: schnix    時間: 2008-12-24 00:02
原帖由 叮叮噹 於 2008-12-23 22:55 發表
驚妳睇唔到個post, copy一次落妳個blog.

各種敏感都係好難攪, 係冇藥可醫的, 只有避開致敏原, 同做運動增強身體的抵抗力.
家人以前有嚴重哮喘同鼻敏感, 冇病發時便跑步, 十幾年冇病發過, 鼻敏感的情況已經接近消 ...

唔該晒ctse
自從開始跑步之後, 我都有鼓勵身邊既朋友試下跑, 不過好多人都只係跑左一陣就無跑啦, d 人覺得辛苦, d 人又驚受傷, 又有人怕晒/, 都好少人堅持倒
跑步真係好有益帶養運動會流好多汗, 當然辛苦過好多其他運動啦, 不過唔辛苦又唔會得倒好效果既者.

作者: 瘋瘋    時間: 2008-12-24 00:03
作者: sleung2002hk    時間: 2008-12-24 00:09
原帖由 花子阿DEE 於 2008-12-23 23:47 發表

anna ctse 都有跑山??而家仲有無跑呢~~

查實小弟係跑山發燒友至真,不過相對太少人中意~~

渣打完小弟諗住搞返過~毅行行山熱身賽~等d想玩毅行既朋友試下~~師兄有冇興趣/同提議(路線)
作者: schnix    時間: 2008-12-24 00:24
原帖由 ee_tpk 於 2008-12-24 00:00 發表

呵呵~ 我在跑步機上只能跑半小時... (因為悶... hgjD115" />" />hj).. 賽季完結之後..小妹會參考一下呢個方法去練習
暫時小妹目標希望增加耐力... 輕鬆完成半馬....

至於練斜路..都係今個月才開始跟大圍兄跑上梅子 ...

其實我都唔多喜歡跑步機, 所以最多都係跑35mins , gym 幾悶

我都有留意哩個活動, 有機會都想參加架

作者: 花子阿DEE    時間: 2008-12-24 00:27
原帖由 sleung2002hk 於 2008-12-24 00:09 發表

渣打完小弟諗住搞返過~毅行行山熱身賽~等d想玩毅行既朋友試下~~師兄有冇興趣/同提議(路線)

毅行玩左四年,今年想抖抖啦,不過可以同大家柴娃娃操下既,到時如果有人有興趣可以研究下點玩~~
作者: schnix    時間: 2008-12-24 00:27
原帖由 cookie97 於 2008-12-23 23:53 發表

1個圈keep住跑7'30",咁半馬就能2小時內完成..
努力呀~~
有時候跑得太累,才會慢過target time..
你這2個星期都好勤力呀~
keep it on!
" />" />

你都試下係跑馬地練21k , 我見你做出黎既時間好好, 唔駛7’
一圈, 半馬target 真係可以set 1:45

作者: schnix    時間: 2008-12-24 00:30
原帖由 花子阿DEE 於 2008-12-24 00:27 發表

毅行玩左四年,今年想抖抖啦,不過可以同大家柴娃娃操下既,到時如果有人有興趣可以研究下點玩~~

行山熱身賽有興趣喎, 不過要玩毅行咁長程真係唔易
作者: 曲奇    時間: 2008-12-24 00:31
原帖由 schnix 於 2008-12-24 00:30 發表

行山熱身賽有興趣喎, 不過要玩毅行咁長程真係唔易

行山熱身賽有興趣 x 2~~
毅行有機會都想試一試....

作者: schnix    時間: 2008-12-24 00:32
原帖由 瘋狂跑步機 於 2008-12-24 00:03 發表
勁! 第一日開blog已然有3大版紙, 極可能係最本網開網以來最hot既跑步blog.

多謝各ching ctse 支持, 有機會大家交流下經驗真係好難得
作者: schnix    時間: 2008-12-24 00:45
原帖由 didianna 於 2008-12-23 23:35 發表

我都認同花子阿DEE CHING嘅說話,,有啲人係天生係跑手,,,係同佢地天生嘅身形.肌肉意志力有關....好羨慕啊,,

我除左意志力之外什麼都沒有
跑到而家, 身型都唔似係一個跑步既人, 不過沒所謂啦, 我只知道後天努力都好重要既, 大家都要努力呀

作者: runrun    時間: 2008-12-24 00:55
原帖由 cookie97 於 2008-12-24 00:31 發表

" />" />

我未開始跑步前都是多數行山的,
行完樂善盃勾起翻我對行山的興趣,
打算跑完渣打後,放回多些時間在行山上。

但我一直未試過行毅行者,因以往的行山朋友實在太勁,
pacing差距太大,總找不到合拍的組合。
行山熱身賽有興趣 x 3~~
到時預埋我!

作者: didianna    時間: 2008-12-24 08:48
多謝各位嘅意見..我已經決定咗每星期長課一次...另外dee ching 問我仲有冇跑山,,,問中啦..因此
作者: nc    時間: 2008-12-24 09:42
原帖由 cookie97 於 2008-12-24 00:31 發表

x3, 很有興趣行山呢, 近這一年已很少行了, 請預埋小妹呀   不過, 星期六可以, 星期日就
作者: 花子阿DEE    時間: 2008-12-24 09:46
原帖由 didianna 於 2008-12-24 08:48 發表
多謝各位嘅意見..我已經決定咗每星期長課一次...另外dee ching 問我仲有冇跑山,,,問中啦..因此

之前anna ctse 講過跑山為減...而家跑少左因此...

其實減肥跑步應該比跑山好喎,跑得山多腳會粗...
作者: 花子阿DEE    時間: 2008-12-24 09:49
原來呢度都咁多人有興趣行/跑山,渣打之後一於搞搞佢,梁兄帶隊~~
作者: sleung2002hk    時間: 2008-12-24 10:32
原帖由 花子阿DEE 於 2008-12-24 09:49 發表
原來呢度都咁多人有興趣行/跑山,渣打之後一於搞搞佢,梁兄帶隊~~

原來都幾多人有興趣~~一於搞搞佢
作者: schnix    時間: 2008-12-25 01:50
24-12-2008
踩樓梯機 50'

自上星期四21k 長課之後個日起, 已經開始有左腳膝蓋外側痛+左大腿背面痛(拉扯住既感覺), 每次跑完都有拉筋, 長課當日無事, 第二日就有哩個情形, 過多2-3 天先好d

尋日長課之後, 夜晚訓之前再拉大腿筋, 拉完好relax 咁, 點知今早起身又痛, 其實行行下就唔覺, 不過坐低再起身個下, 好似針吉一下既刺痛感, 之後就到大腿背扯住

一向無敷冰既習慣, 聽日要試下了, 希望好d啦, 咁26/12 就可以同大家練跑 , 明天要全休一天
作者: schnix    時間: 2008-12-25 02:02
我諗我要再研究下自己既跑姿先得, 所有毛病都係左腳發生(包括水泡), 右邊相對黎講就好好多
作者: 叮叮噹    時間: 2008-12-25 02:32
原帖由 schnix 於 2008-12-25 02:02 發表
我諗我要再研究下自己既跑姿先得, 所有毛病都係左腳發生(包括水泡), 右邊相對黎講就好好多  

26/12約跑時請高人指點下.
作者: schnix    時間: 2008-12-25 02:48
原帖由 叮叮噹 於 2008-12-25 02:32 發表

26/12約跑時請高人指點下.

真係要啦
作者: 曲奇    時間: 2008-12-25 07:22
原帖由 schnix 於 2008-12-25 02:02 發表

可能跑o個陣側重左一邊呀..
我平時跑完之後都係左邊會累過右邊..
作者: 曲奇    時間: 2008-12-25 07:24
原帖由 schnix 於 2008-12-25 01:50 發表
24-12-2008
踩樓梯機 50'

點知今早起身又痛, 其實行行下就唔覺, 不過坐低再起身個下, 好似針吉一下既刺痛感, 之後就到大腿背扯住...

我諗應該係你這個星期都操得太勁啦...
要分配休息時間....
希望你經過今日休息後會快d康復啦...

作者: didianna    時間: 2008-12-25 16:18
原帖由 花子阿DEE 於 2008/12/24 09:46 發表

之前anna ctse 講過跑山為減...而家跑少左因此...

其實減肥跑步應該比跑山好喎,跑得山多腳會粗...

我天生就係鼎粗,,,所以吾係太担心...以前跑山時間比較短.40分鐘就完事,,所以減肥吾多見效...相反現在,平跑加山跑,,就做出理想成績....
作者: schnix    時間: 2008-12-25 19:07
原帖由 cookie97 於 2008-12-25 07:24 發表

我諗應該係你這個星期都操得太勁啦...
要分配休息時間....
希望你經過今日休息後會快d康復啦...
" />" />" />" />" />jhk

我睇到你地講運動受傷個THREAD, 先留意到自己既跑姿, 今日膝蓋好少少, 大腿都仲無改善, 已經’FULL’ 緊冰, 希望明天會好D
作者: 叮叮噹    時間: 2008-12-25 19:13
休息幾日, 最多慢跑, 跑完"呼"冰.

日日做stretching伸展運動, 肌肉同筋骨都會靈活一點,
日子有功, 可以改善坐站跑姿, 減低再受傷的機會, 減輕跑步後疲倦的程度.

唔識做就睇書學下, 效果真係意想不到 .
作者: schnix    時間: 2008-12-27 01:34
原帖由 叮叮噹 於 2008-12-25 19:13 發表
休息幾日, 最多慢跑, 跑完"呼"冰.

日日做stretching伸展運動, 肌肉同筋骨都會靈活一點,
日子有功, 可以改善坐站跑姿, 減低再受傷的機會, 減輕跑步後疲倦的程度.

唔識做就睇書學下, 效果真係意想不到hjikgyufy ...

多謝叮叮噹ctse既關心, 今早見腳無咁痛, 好開心, 可以join 今日既活動了

為左令左腳舒服d, 尋日買左護膝帶, 今日帶住, 感覺幾舒服, 只係大腿有少少痛, 因為跑得唔係好快, 所以仲可以應付
上菠蘿山其實都係行下跑下咁, 實在不能全程跑住上
因為行得太慢, 上到山頂時, d ching ctse 都要落山了, 都無時間去停低睇下景
點知一開始落山, 右膝開始痛, 逼住要慢慢行落山, 要大家係水站久等真係不好意思
去到平地, 一路跑住都唔覺右膝痛, 但又出現另一問題了, 前星期左腳既水泡, 本來無再痛, 回程時開始好痛

番到屋企見到水泡位腫左, 右膝頭有少少痛 (聽日會好d , 應該問題不大), 但水泡真係要時間好番, 應該要停跑2日了. 亦都按runrunrun ctse 既意見, 會買多個護膝帶, 下次要兩邊要一齊帶

好多謝今日安排活動, 同埋一齊跑既ching ctse, 今日腳有點累, 但好開心
作者: 曲奇    時間: 2008-12-27 08:46
尋日要返工,唔得閒join你地一齊跑添..
跑山確是辛苦,相信我都未能跑足全程呀...
我之前都試過有一次生水泡,之後貼住張膠布扮冇事囉...哈...
希望schnix會早日康復...
休息夠再練呀,否則會傷上加傷...
作者: 花子阿DEE    時間: 2008-12-27 10:05
原帖由 schnix 於 2008-12-27 01:34 發表

多謝叮叮噹ctse既關心, 今早見腳無咁痛, 好開心, 可以join 今日既活動了

為左令左腳舒服d, 尋日買左護膝帶, 今日帶住, 感覺幾舒服, 只係大腿有少少痛, 因為跑得唔係好快, 所以仲可以應付
上菠蘿山其實 ...

睇你地d 相好開心,又有得練斜路,好幸福~~

schnix 小心護理對腳呀,近來操得咁密對腳好大壓力,要調整下呀~~
作者: schnix    時間: 2008-12-27 13:16
原帖由 花子阿DEE 於 2008-12-27 10:05 發表

睇你地d 相好開心,又有得練斜路,好幸福~~

schnix 小心護理對腳呀,近來操得咁密對腳好大壓力,要調整下呀~~hgjD088" />" />hj

原帖由 cookie97 於 2008-12-27 08:46 發表
尋日要返工,唔得閒join你地一齊跑添..
跑山確是辛苦,相信我都未能跑足全程呀...
我之前都試過有一次生水泡,之後貼住張膠布扮冇事囉...哈...
希望schnix會早日康復...
休息夠再練呀,否則會傷上加傷...

以前練習只係會腳肌肉酸痛, 哩排訓練得密左, 出現左好多以前未試過既問題, 真係要小心處理
右膝仲有D痛, 水泡尋晚整左一輪, 好腫, 有少少發炎既徵狀, 一路都有貼膠布, 今日試下FULL冰 , 再買D 黃藥水搽下

要儘快買對平ching 講既mizuno socks先得
作者: schnix    時間: 2008-12-28 20:22
28-12-2008  健身單車  40mins

膝蓋痛左2, 到今早起身好似好番d , 點知行行下又痛, 去到gym 只敢玩單車, 希望郁鬆d 關節, 明天希望試下慢跑

……….應該係前日落斜個陣整傷左
要快D 好番先得. 黎緊仲有MIZUNO !!!

作者: 曲奇    時間: 2008-12-28 23:22
原帖由 schnix 於 2008-12-28 20:22 發表
28-12-2008  健身單車  40mins

膝蓋痛左2日, 到今早起身好似好番d 咁, 點知行行下又痛, 去到gym 只敢玩單車, 希望郁鬆d 關節, 明天希望試下慢跑

……….應該係前日落斜個陣整傷左
要快D 好番先得. 黎緊仲有 ...

唔好過份操努力~
下星期日的賽事等緊你~
大家一齊努力呀~~
作者: 法蘭    時間: 2008-12-29 00:09
ctse
休息多0的!
唔好再整傷呀!
作者: schnix    時間: 2008-12-29 19:29
原帖由 法蘭 於 2008-12-29 00:09 發表
ctse
休息多0的!" />" />
唔好再整傷呀!

原帖由 cookie97 於 2008-12-28 23:22 發表

唔好過份操努力~
下星期日的賽事等緊你~
大家一齊努力呀~~

多謝法蘭ching, cookie ctse
作者: schnix    時間: 2008-12-29 19:38
29-12-2008  7k (41'58")
lap time 640x11 (4'17"/4'04"/3'48"/3'51"/3'50"/3'45"/3'41"/3'41"/3'43"/3'43"/3'30")
兩邊腳帶左護膝帶, 諗住jog 6k 倒, 開始跑時好慢好慢, 右膝蓋前面位置唔覺痛, 反而跑前唔痛既左側外膝有d 痛. 雖然係咁, 由於唔嚴重, 所以越跑越快

最後7k 夠啦, 剛好番d, 唔可以練得太多

作者: redred    時間: 2008-12-29 20:41
ctse 好勤力,腳傷都依然練跑
不過練還練,要小心
仲要睇返自己情況,祝
早日康復
作者: 叮叮噹    時間: 2008-12-29 23:12
Schnix要小心同忍耐吓, 唔好令傷勢惡化, 必要時休息幾天及見醫師.

長跑長有.
作者: schnix    時間: 2008-12-29 23:28
原帖由 叮叮噹 於 2008-12-29 23:12 發表
Schnix要小心同忍耐吓, 唔好令傷勢惡化, 必要時休息幾天及見醫師.

長跑長有.
原帖由 redred 於 2008-12-29 20:41 發表
ctse 好勤力,腳傷都依然練跑
不過練還練,要小心
仲要睇返自己情況,祝
早日康復

redred ctse, 叮叮噹ctse 多謝關心
膝蓋如再無好轉真係要睇醫生了, 而家希望休息多d , 睇下有無機會自己好番

其實我真係有d 心急, 因為等左mizuno 半馬好耐啦, 希望快d, 快d 好番
膝頭問題都係訓練過度所致 (強度突然增加), 叮叮噹ctse 練得咁密, 要小心身體, 多d 休息
作者: ee_tpk    時間: 2008-12-29 23:37
原帖由 schnix 於 2008-12-29 23:28 發表

膝蓋如再無好轉真係要睇醫生了, 而家希望休息多d , 睇下有無機會自己好番

其實我真係有d 心急, 因為等左mizuno 半馬好耐啦, 希望快d, 快d 好番
膝頭問題都係訓練 ...

schnix ctse... 比賽年年有... 膝蓋仲係唔舒服就唔好去跑啦...
唔好心急呢...
作者: running-sue    時間: 2008-12-29 23:42
原帖由 schnix 於 2008-12-29 23:28 發表

ctse, 病向淺中醫呀
作者: schnix    時間: 2008-12-29 23:43
原帖由 ee_tpk 於 2008-12-29 23:37 發表

schnix ctse... 比賽年年有... 膝蓋仲係唔舒服就唔好去跑啦...
唔好心急呢...

知道啦, ee ctse
明天會休息/gym, 仲有幾日, 希望會好d
作者: schnix    時間: 2008-12-29 23:47
原帖由 running-sue 於 2008-12-29 23:42 發表

ctse, 病向淺中醫呀

多謝sue ctse 關心, 因為一時好d 一時差d, 所以仍然希望full 下冰再休息下會自己好番 如果一路都係, 都要睇醫生架啦
作者: 叮叮噹    時間: 2008-12-30 00:00

知道"休息是訓練的一部份", 小妹會小心保重身體, 知道上星期跑得太密, 已經調整休息了兩天.
心急都於事無補, 受傷操練妳忍耐力, 比賽同樣需要忍耐力, 沉不住氣只會跑爆自己.

除了休息同冰敷, 有沒有用藥膏呀?
作者: schnix    時間: 2008-12-30 00:05
原帖由 叮叮噹 於 2008-12-30 00:00 發表

知道"休息是訓練的一部份", 小妹會小心保重身體, 知道上星期跑得太密, 已經調整休息了兩天.
心急都於事無補, 受傷操練妳忍耐力, 比賽同樣需要忍耐力, 沉不住氣只會跑爆自己.

除了休息同冰敷, 有沒有用藥膏呀 ...

有貼撒隆巴斯, 通常貼左第二朝起身會好d
作者: 曲奇    時間: 2008-12-30 00:11
schnix ctse要好好保護雙腿呀....
休息要緊....
儲多d彈藥,星期日發力跑嘛...

作者: schnix    時間: 2008-12-30 00:18
原帖由 cookie97 於 2008-12-30 00:11 發表
schnix ctse要好好保護雙腿呀....
休息要緊....
儲多d彈藥,星期日發力跑嘛...
" />" />
知道啦, 大家咁話
作者: redred    時間: 2008-12-31 09:26

CTSE, 我都明白等左咁耐,咁期待..但又受傷要忍耐個種心情
尤奇怕休息後,跑既速度,時間會差左
不過,有時間休息都係跑步要學習既一課

休息多d,唔好比膝頭太操勞
祝ctse盡快好返~
作者: 花子阿DEE    時間: 2008-12-31 10:30
如果呢幾日真係未好得晒既話考慮下放棄星期日比賽,準備得唔好或者有傷鑑硬比賽戔自己辛苦,又怕一傷再傷,不如專心準備渣打,果個至係妳今年既終極目標~~

跑步如人生,好多時就係咁架啦,唔想都無辦法,相信好多ching ctse 都好明白妳...
作者: 龜速行    時間: 2008-12-31 11:21
schnix c tse

保重 保重

身體是不懂講大話!!

放棄是更需要勇氣

c tse 祝早日痊癒

盼望 c tse 星期日順利出賽

長跑長友 ar
作者: schnix    時間: 2008-12-31 12:26
redred ctse, dee ching 同速行ching, 多謝關心
尋日休息左一日, 本來早上行路都有少少痛, 到夜晚已經差不多無事啦, 今日都唔痛啦,
估計好番8-9成啦

未訓練長課前, 都未試過膝蓋痛, 仲要左右邊都痛, 再睇番自己練習既schedule, 長課太密(5)同休息唔夠, 膝蓋突然受壓
無得練真係令人感到氣餒, 但係我知道膝蓋問題如果痛就一定要休息, 唯有等下啦

今日想去gym 玩下單車, 明天可以的話做一短課, 本來諗住今個week 一課長, 而家唔敢囉
星期日應該無問題, 多謝大家既意見同關心
作者: 花子阿DEE    時間: 2008-12-31 12:47
good~~

歡迎光臨 香港長跑網 - 長跑長友 (https://www.longrun.hk/) Powered by Discuz! X3.2