香港長跑網 - 長跑長友

標題: 受左傷,點算! [打印本頁]

作者: spa    時間: 2008-12-28 00:12
標題: 受左傷,點算!
我只跑左6-7K,腳面好痛,醫生話係關節炎,仲想加強練好半馬,依家好擔心唔跑得...........
作者: 曲奇    時間: 2008-12-28 00:17
受了傷患,就要忍一忍...
唔好勉強練習呀...
跑步還有大把機會...
祝你早日康復~~
作者: 龜速行    時間: 2008-12-28 10:12
spa c tse \ c hing

保重 保重 !!休息多D!!

祝 c tse\ c hing 早日痊癒

長跑長有&友 ar
作者: cu83    時間: 2008-12-28 10:15
原帖由 cookie97 於 28-12-2008 00:17 發表
受了傷患,就要忍一忍...
唔好勉強練習呀...
跑步還有大把機會...
祝你早日康復~~

X 2
記住要休息至康復先好再練習!
祝早日康復!

作者: 上水馬王    時間: 2008-12-28 14:49
跑左6-7k就有關節炎,睇黎師兄本身係唔come操的人

試下游水加跑步輪流做會唔會好d?
作者: spa    時間: 2008-12-28 16:16
我平時操8-10K都冇野,今朝見到好多人跑,自己唔跑得好唔開心
作者: 叮叮噹    時間: 2008-12-28 18:57
受傷就要忍耐吓, 休息先可以復原, 重新得力.
作者: schnix    時間: 2008-12-28 21:03
原帖由 spa 於 2008-12-28 00:12 發表
我只跑左6-7K,腳面好痛,醫生話係關節炎,仲想加強練好半馬,依家好擔心唔跑得...........

先要休息, 然後試下去了解咩原因, 跑鞋? 跑姿?

作者: spa    時間: 2008-12-28 21:37
依家行都好痛
作者: cu83    時間: 2008-12-28 22:31
c-hing 唔好搏呀!
比賽年年都有,養好傷先再跑啦!
作者: spa    時間: 2008-12-29 15:33
有冇人知道康復期要幾耐,我依家swim & 單車有冇問題?
作者: 曲奇    時間: 2008-12-29 16:46
原帖由 spa 於 2008-12-29 15:33 發表

若然係純粹的肌肉痛,我自己就2-3日休息,唔做任何劇烈運動就okay..
可以試下敷冰加快肌肉recovery的進度...
但ctse你真係要認真了解一下係咩問題令到你跑的時候痛呀..
都係o個句,多d休息啦~~

作者: ginnywong    時間: 2008-12-29 17:17
原帖由 spa 於 2008-12-29 15:33 發表

咁你做呢兩樣o野的時候痛唔痛? 痛就一定要停

見到人跑自己無得跑的唔開心,我宜家都係咁, 但係傷一定要停, 忍下啦
http://ginnywong9111978.mysinablog.com/
作者: spa    時間: 2008-12-29 17:36
原帖由 cookie97 於 2008-12-29 16:46 發表

若然係純粹的肌肉痛,我自己就2-3日休息,唔做任何劇烈運動就okay..
可以試下敷冰加快肌肉recovery的進度...
但ctse你真係要認真了解一下係咩問題令到你跑的時候痛呀..
都係o個句,多d休息啦~~
唔係肌肉,係腳面,第3-4腳趾對上,有腫起來,話係關節炎
作者: 前進    時間: 2008-12-29 23:08
原帖由 spa 於 2008-12-29 17:36 發表
唔係肌肉,係腳面,第3-4腳趾對上,有腫起來,話係關節炎

似肋膜發炎多d wo!西醫食消炎藥,應該一個星期左右ok
原因可能鞋帶縛得太緊!
作者: 瘋瘋    時間: 2008-12-31 01:04
作者: spa    時間: 2009-1-1 15:46
依然好痛,隻腳用唔到力,似乎跑渣打冇望,好DOWM
作者: daniel0415    時間: 2009-1-2 11:33
原帖由 spa 於 2009-1-1 15:46 發表
依然好痛,隻腳用唔到力,似乎跑渣打冇望,好DOWM

X2 ! 相信對所有跑手來說因傷而無法繼續跑步且不能參加已報的比賽的心情都是一樣的 ,真係好灰好灰! 但也無奈,就象我一樣,明年渣打全馬餐就推遲一年食啦。留得青山在,有了健康的雙腳,未來的賽事就會長跑長有。
作者: oscar    時間: 2009-1-2 12:34
作者: spa    時間: 2009-1-4 12:12
根膜炎一定要小心調理,好易變骨刺
作者: 靜水    時間: 2009-1-4 18:11
估唔到咁多Ching Tse都同病相憐,我都停了4.5個月,渣打事小, 停跑事大。
今日去工展會有優惠做咗一對鞋墊,(度脚訂造個種),醫師話會舒緩筋膜的張力,復完會快D,亦會減少日後受傷的機會,因我的脚有輕微內翻,會另筋膜的張力不平衡。
筋膜炎需較長時間復完,不過因人而異,祝各位早日康復。
作者: lvrunner    時間: 2009-1-5 02:01
原帖由 oscar 於 2009-1-1 20:34 發表
咁睇黎我都有機會今年無得食渣打,因為我都啱啱患上根膜炎。同病相鄰呀!

奧斯卡兄 ~

請小心小心, 小弟都比根膜炎攪咗成年幾, 依加還未100%全愈, 跑到過了18 miles (30K)左右便會開此attack小弟, 小弟會停下來stretch一吓再跑. 其實以生了骨刺 (bone spur)了. 以沒有希望全愈, 只好面對現實.

作者: spa    時間: 2009-1-19 09:53
依家80%好番,唔知跑唔跑得渣打?

買左對新鞋,唔知係唔係仲有d腫,左腳好fit,但右腳就緊,要唔要換大1/2 碼?

歡迎光臨 香港長跑網 - 長跑長友 (https://www.longrun.hk/) Powered by Discuz! X3.2