香港長跑網 - 長跑長友

標題: 2009.02.28 GREEN POWER HIKE [打印本頁]

作者: 迪迪仔    時間: 2009-1-2 22:45
標題: 2009.02.28 GREEN POWER HIKE
有無C-HING C-TSE報左名參加?

我就報左名,第一次玩50公里隊際[2男2女],
目標唔敢定得太高,
只要在大會指定時間內完成[16小時]就可以了.
作者: Gary-Kwan    時間: 2009-1-2 23:11
原帖由 DLO 於 2009-1-2 22:45 發表

目標唔敢定得太高,

唔知 10 公里 ching 玩過未??
條路多唔多斜路, 跟引水道跑定山路呀!!
易未易跑
我都好有興趣
作者: running-sue    時間: 2009-1-2 23:22
原帖由 DLO 於 2009-1-2 22:45 發表

目標唔敢定得太高,

我都留意緊依個項目,但我未參加過,又唔知難度如何,所以家陣四圍搜集緊的資料咋
作者: Gary-Kwan    時間: 2009-1-2 23:26
聽講話分隊制同個人比賽
大家都有 50, 25 同10公里
作者: 迪迪仔    時間: 2009-1-2 23:35
原帖由 running-sue 於 2009-1-2 23:22 發表

我都留意緊依個項目,但我未參加過,又唔知難度如何,所以家陣四圍搜集緊的資料咋  

我上年都有參加25公里,慢慢行,5小時左右完成.

地點係港島徑:50公里就全程,25公里就係第5至8段.
http://www.hkwalkers.net/longtrail/chi/hktrail/hktrail.html

其實唔算難行,因為平路都唔少,最難果段就係第5段[由陽明山莊去大風拗].
如果唔諗住跑而慢慢行,應該難唔到C-HING C-TSE的.

大會網頁:http://www.greenpower.org.hk/new ... hiking/chi/main.asp
作者: 迪迪仔    時間: 2009-1-2 23:41
原帖由 garykwan 於 2009-1-2 23:11 發表

唔知 10 公里 ching 玩過未??" />" />
條路多唔多斜路, 跟引水道跑定山路呀!!
易未易跑 " />" />
我都好有興趣hgjD115" />" />hj

10公里我就未參加過,看看其它C-HING可否幫下手了.
作者: scchu    時間: 2009-1-3 16:00
我跟三個同學和朋友都報左50公里隊際,
希望可在大會指定的16小時內完成.
作者: Gary-Kwan    時間: 2009-1-3 17:39
唔知 10 公里條路係石路多, 定山路多??
作者: 迪迪仔    時間: 2009-1-3 18:33
原帖由 scchu 於 2009-1-3 16:00 發表
我跟三個同學和朋友都報左50公里隊際,
希望可在大會指定的16小時內完成.

C-HING,咁你同你既隊友開始練習未呀?
16小時,慢慢行應該無問題吧.

可以既話,我同我既隊友都會每個星期去港島徑試行一段,
睇下會唔會遇到你啦.
作者: SKY    時間: 2009-1-4 19:02
我真係a佢bc
我上網填哂d資料,之後睇番d野..
點知...年滿18歲先玩得..
1場歡喜1場空...
作者: 迪迪仔    時間: 2009-1-4 19:55
原帖由 SKY 於 2009-1-4 19:02 發表
我真係a佢bc
我上網填哂d資料,之後睇番d野..
點知...年滿18歲先玩得..
1場歡喜1場空...

如果你可以搵多二個人,可以考慮參加"青年隊制"[全部15-17歲],或者"綠行組"[最少一人年滿18歲].
作者: scchu    時間: 2009-1-7 22:48
原帖由 DLO 於 3/1/2009 18:33 發表

C-HING,咁你同你既隊友開始練習未呀?
16小時,慢慢行應該無問題吧.

可以既話,我同我既隊友都會每個星期去港島徑試行一段,
睇下會唔會遇到你啦.

約咗啲隊友今個星期六由山頂試行.  其實我都沒有時間練習跑山, 因要返工, 返學, 又要應付渣打馬拉松.

想問 ching 會著什麼的鞋上陣??

作者: 迪迪仔    時間: 2009-1-8 01:23
原帖由 scchu 於 2009-1-7 22:48 發表

約咗啲隊友今個星期六由山頂試行.  其實我都沒有時間練習跑山, 因要返工, 返學, 又要應付渣打馬拉松.

想問 ching 會著什麼的鞋上陣??   

我果隊十二月時已經試行山頂果段,去到陽明山莊,果段算幾好行啦.
今個星期六我地會試行後半段[由陽明山莊出發,行到幾多就幾多啦,睇下行唔行得晒啦]

我地果隊比賽當日其實唔打算點跑[因為有兩個唔跑既女隊友],應該會係大部分時間都係行.

而我自己,比賽當日應該會著NB既越野跑鞋,到時有得跑就跑,無就行啦.
作者: CoffeeHopper    時間: 2009-1-14 16:56
我上年和今年都玩隊際50k,上年6:55完成.今年都希望7小時內完成.
上年我著越野跑鞋,今年跑多山路,著跑鞋(Mizuxx)較舒服.
全程注意位:
第1段: 沒有
第2段: 在置富要上一段斜路,而落山時,小心落華貴,之後有一段好窄引水道要行.完時這裡有補給.
第3段: 一開始上一段大斜路,都有800m左右長.其他沿大路走應沒有問題
第4段: 小心上布力徑前路口,由大路轉小路上山.容易miss.上布力徑要慢慢來.好長好斜.最後再上陽明山莊條斜路. 完時這裡有補給,要食夠.
第5段: 因為到此已走了26km,腳已倦,上渣甸山,再沿畢拿山石礦場上畢拿山頂峰會十分辛苦.
第6段: 大風坳出發落山到大潭水塘都斜,小心不要跑太快.好易傷.
第7段: 一段好長o既引水道8km,係磨滅你鬥志o既時刻.最後重要上一百米到大潭道.這裡是最後補給,一定要食夠,飲夠.
第8段: 一開始上200米登龍脊最辛苦,最後2km落山要小心,可能天色已晚,都幾多碎石.

作者: scchu    時間: 2009-1-14 22:24
原帖由 CoffeeHopper 於 14/1/2009 16:56 發表
我上年和今年都玩隊際50k,上年6:55完成.今年都希望7小時內完成.
上年我著越野跑鞋,今年跑多山路,著跑鞋(Mizuxx)較舒服.
全程注意位:
第1段: 沒有
第2段: 在置富要上一段斜路,而落山時,小心落華貴,之後有一段好窄 ...

Ching 好勁.

我在星期六試行了三十公里 (慢行), 估計全程需時12小時.
作者: 小鴻    時間: 2009-2-15 23:18
標題: 回復 1# 的帖子
我參加了隊制50K, 請ching加油!!!!!!
作者: 喪Ken    時間: 2009-2-16 11:17
我玩25k,預算3.5小時跑下行下。
作者: scchu    時間: 2009-2-16 23:58
渣打全馬之後,經已復操。星期六會去取號碼布。目標是12小時行畢50公里。
作者: scchu    時間: 2009-2-21 22:53
今天取了號碼布。身體狀況不好,有病。所有練習停止了,希望能順利行畢全程。
作者: 小鴻    時間: 2009-2-22 13:18
昨天咩背囊練港島徑由黃泥涌峽起步至大浪灣(後25K), 時間OK, 希望比賽可以有佳績!!
作者: scchu    時間: 2009-2-22 20:47
ching 好勤力。

現在我病到死死下。今日仲發消, 唯有再見醫生。希望星期六年以好返哂。
作者: 小鴻    時間: 2009-2-22 22:08
原帖由 scchu 於 2009-2-22 20:47 發表
ching 好勤力。

現在我病到死死下。今日仲發消, 唯有再見醫生。希望星期六年以好返哂。

請好好休息, 祝你有好成績!
作者: 迪迪仔    時間: 2009-2-22 22:18
原帖由 scchu 於 2009-2-22 20:47 發表
ching 好勤力。

師兄保重啊.
近日真係好多人病,大家都要小心點了.

星期六山頂見啦.
作者: 喪Ken    時間: 2009-2-22 23:43
ching 好勤力。

ching 小心身體,到時一齊加油
作者: 曲奇    時間: 2009-2-23 07:09
ching 好勤力。

ching 這幾日好好休息...
星期六o個日能以最佳狀態參與比賽呀...
作者: runrun    時間: 2009-2-23 08:59
原帖由 scchu 於 2009-2-21 22:53 發表
今天取了號碼布。身體狀況不好,有病。所有練習停止了,希望能順利行畢全程。

師兄,好好休息,早点復原以最佳狀態參加比賽。

祝順利完成及奪得佳績!

作者: scchu    時間: 2009-2-25 20:06
各位 ching , ctse,

身體在康復中. 多謝鼓勵.
作者: 迪迪仔    時間: 2009-2-25 20:33
原帖由 scchu 於 2009-2-25 20:06 發表
各位 ching , ctse,

身體在康復中. 多謝鼓勵.

那就好了,星期六一齊努力吧.

另外,大家星期六會不會穿上大會的T- SHIRT呢?

剛剛的星期日,我穿上大會T-SHIRT去跑步,大概半小時已經濕透了,
我星期六應該不會穿上它來參賽了.
作者: 喪Ken    時間: 2009-2-26 14:36
應該唔會著大會T...我地公司另外買咗件隊衣,好似幾通爽
作者: scchu    時間: 2009-3-1 08:03
完成時間9小時55分.

個人覺得最困難的是落山。有很多地方都是不平的和有碎石。 我隊都有人咬柴。
作者: 小鴻    時間: 2009-3-1 09:55
完成時間 4:42, 成績滿意, 到終點先知原來有速行組 (7:30 起步), 我open 8:30起步, 所以沿途都有比人阻, 如果 7:30 起步, 成績肯定會好D
作者: 迪迪仔    時間: 2009-3-1 11:25
原帖由 scchu 於 2009-3-1 08:03 發表
完成時間9小時55分.

個人覺得最困難的是落山。有很多地方都是不平的和有碎石。 我隊都有人咬柴。

你們的成績不錯耶.

我的一隊就不太順利了,
去到大約第五段左右,其中一位女隊員扭傷了,
但她仍堅持要完成,
我們當然尊重她的決定,不過大家就要放慢一點腳步了.

到了第七段及第八段的起點,她都要接受物理治療,
情況好了一點,不過當時大家的目標只是要完成賽事,完成時間是多少都不重要了.

最後,我們在黑夜中完成了五十公里,
完成後,可能因為真的太辛苦吧,她哭起來了.

我們用了大約十三小時,不過我們都很滿意啊.

恭喜各取得佳績的師兄,
下年大家再努力吧
作者: scchu    時間: 2009-3-1 11:50
原帖由 小鴻 於 1/3/2009 09:55 發表
完成時間 4:42, 成績滿意, 到終點先知原來有速行組 (7:30 起步), 我open 8:30起步, 所以沿途都有比人阻, 如果 7:30 起步, 成績肯定會好D

ching 好勁! 個人組冠軍都係 4:02:43.
作者: 喪Ken    時間: 2009-3-1 17:39
原帖由 小鴻 於 2009-3-1 09:55 發表

ching 呢個時間係咪有獎攞?
作者: 小鴻    時間: 2009-3-1 18:49
原帖由 kenleung 於 2009-3-1 17:39 發表

ching 呢個時間係咪有獎攞?

隊際第三
作者: 迪迪仔    時間: 2009-3-1 22:52
標題: 小小題外話
我地尋日行到大約港島徑第二段尾段,
見到有參賽者跌左落山,
有消防員協助佢,佢果時應該清醒既,不過爬唔番上黎.

所以,比賽還比賽,都係要小心為上啊.
作者: 喪Ken    時間: 2009-3-2 15:29
原帖由 小鴻 於 2009-3-1 18:49 發表

隊際第三

恭喜ching
作者: 喪Ken    時間: 2009-3-2 15:31
原帖由 迪迪仔 於 2009-3-1 22:52 發表
我地尋日行到大約港島徑第二段尾段,
見到有參賽者跌左落山,
有消防員協助佢,佢果時應該清醒既,不過爬唔番上黎.

所以,比賽還比賽,都係要小心為上啊.

其實條路線都有幾個危險位,體力差啲真係可能會仆落山,所以都係小心為上。
作者: CoffeeHopper    時間: 2009-3-2 15:50
原帖由 小鴻 於 2009-3-1 18:49 發表

隊際第三

恭喜ching!!

我個隊6:40完成,好開心!
作者: eddiebuzz    時間: 2009-3-4 10:02
原帖由 kenleung 於 2009-3-2 15:29 發表

恭喜ching

恭喜ching x 2
作者: eddiebuzz    時間: 2009-3-4 10:02
原帖由 CoffeeHopper 於 2009-3-2 15:50 發表

恭喜ching!!

我個隊6:40完成,好開心!

well done

歡迎光臨 香港長跑網 - 長跑長友 (https://www.longrun.hk/) Powered by Discuz! X3.2