香港長跑網 - 長跑長友

標題: 大家玩長跑有左幾耐? [打印本頁]

作者: 慢子 Wilson    時間: 2007-11-2 15:01
標題: 大家玩長跑有左幾耐?
大家玩長跑有左幾耐?大家玩長跑有左幾耐?
我已有6年了。
由10k→半馬→全馬用了兩年。

不過近年肥了+多磅,開始跑得慢好多了。
作者: tkytea    時間: 2007-11-14 18:36
開始跑步運動時,只因為身體有毛病﹝鼻竇炎及後身子差﹞而要做運動來保持身體健康而已!
開步時1km都未跑完就要步行,如是者這樣運動約30-45分鐘,維持了2星期左右﹝每星期2-3次﹞
再來,就可連續跑2-3km、步行1km、再跑1-2km、往後便可再跑2-3km了,這樣維持了3-4個月;
跟着,由辛苦的拖拉慢慢變成有氣有力;
約半年後,人家話要連續不停﹝中途不要停﹞才有用,又改變跑法...一氣過5-6km;
3/4年後,開始加長時間一小時不停的跑,慢慢的由6,7,8,9....到10-11km;
現在1.5年後,參加了長跑會的半馬﹝人生第一次半馬﹞,2:07:21完成!但痛了幾日!
跟著,現在10km跑快了1小時內完成,先前還要65分鐘耶!
人家就話我有資格去全馬,但個人還未有信心!因那次的半馬,在最後那幾km都很吃力的!
作者: philomena    時間: 2007-11-15 18:44
我係一個新手,祗係由今年頭開始參加10k及15k比賽,請各位前輩多多指教.
作者: kenneth    時間: 2007-11-19 14:07
作者: 大文    時間: 2007-11-27 03:06
小弟今年中先開始學跑,最初跑運動場兩個圈已經要停低慢行,
眼見運動場上人地可以跑咁耐,自己咁水皮,唔甘心之下跑到腳痛都日日練習.
之後慢慢每日加長練習,3個圈,4個圈直至可以跑10個圈以上,
當知道自己可以跑得長小小,就試下跑山路,
發現原來由一個地方起點跑去一個地方作終點,會跑得更好,個距離慢慢就愈跑愈長.
呢半年,我已經試過參加過2個10KM比賽,
雖然勁慢先返到終點,但完成一刻既滿足感足以抵銷同咁多個月流過既汗水同腳痛.
作者: blurmax    時間: 2007-11-27 08:41

Upstairs,

4 yrs ago I could hardly complete the Peak's trail (3.54 KM).
After I joined my 1st 10 K in 2004 SCM and completed in in 59 mins+, I joined more than 100 races afterward.
There were more than 20 HM already.

http://blur2020.blogspot.com
作者: ReT    時間: 2007-12-4 11:37
我由 2001年毅行者後 , 對長跑產生濃厚興趣 , 而未涉足長跑之前 , 我差不多日日都只係做 GYM 練 muscle 和間中用跑步機練心肺 。

在毅行者活動後 , 覺得到
作者: leefs    時間: 2007-12-22 00:26
老實講當初跑步只是為了減肥!
四年多前本人體重達200磅(身高5'7"),起初只可以於運動場快速跑2個圈,約1星期跑5天,半年後增加到4個圈7-8分鐘完成!志在出身汗咁啦。
我每天跑步都會見到一位70多歲的"老人家",他每天平均都會跑10K以上(24大圈),他10k可以於50多分鐘完成,我有次不自諒力泊住人鬥跑,嘩好申苦至跑8個圈就收皮。
"老人家"同我講'你跑慢啲都跑到'…我開始放慢,8圈16圈24圈再半年後'免免強強'可以1時05分完成10K!"老人家"再教我點跑步姿勢及放鬆腳步﹔平均速度﹔呼吸改善等,我現時一週跑六天,跑10-25K,10K最佳試過走45分鐘,20K走過1時45分鐘左右,今次跑馬拉松是我首度參加比賽…現時"老人家"是我教練,今日體重140磅…

http://hk.myblog.yahoo.com/leefs04/article?mid=610&prev=698&next=569

登錄/註冊後可看大圖

作者: 慢子 Wilson    時間: 2007-12-22 10:30
又一事實証明只要有恆心鐵柱亦可磨成針
(p.s. 以你現時狀態,有機能sub-4完成全馬)
作者: kenneth    時間: 2007-12-22 11:29
作者: leefs    時間: 2007-12-23 04:56
標題: 回復 10# 的帖子
我會隔幾日跑一次'馬鞍山-大埔','沿吐露港來回,我想會有20K,今日中午都會跑…有興趣可以留聯絡。

登錄/註冊後可看大圖

[email protected]

作者: puinam    時間: 2007-12-23 21:57
我係今年才開始跑步,參加了08年的渣打馬拉松
可是十一月才開始練跑,有點勉強,希望可以完成十公里哩 ^^
作者: happyrunner    時間: 2007-12-24 15:01
run for six years, 10k for 2 years
作者: willchoi    時間: 2007-12-26 12:34
I used to run frequently in the college 2X years ago and there was no time (excuse) to practice after graduated.  Then I started to practice again 10 years ago due to poor health condition and I were able to complete 10K race at 41 minutes at that time.   

Then I quit again due to laziness and started again five years ago.  I did participate in several 10K races but the best result was 45 minutes.

Then I quit again due to heavy workload and of course excuses.  Eventually I started to practice ago in Aug this year and I am able to maintain to practice twice in a week.  Practicipated into two 10K this year and completed in 51 minutes.

I hope I will be able to maintain it for a long time as it will help to maintain my health condition and release pressure.
作者: blurmax    時間: 2007-12-27 12:07

willchoi,

Don't worry.
With sufficient exercises, U could return to ur peak performance again in the future.
However enjoy running is most important.

登錄/註冊後可看大圖

作者: Joletta    時間: 2007-12-27 12:59
我跑左二年渣打馬拉松10km, 08年渣打馬拉松無時間跑 ,
改為跑沙田三月份的10km....

多多指教!
作者: blurmax    時間: 2007-12-28 00:19

joletta,

See U at the Perskindol 10 K on 2008/3/9 then.
作者: RunForSpeed    時間: 2007-12-30 12:37
I enter the running world since 2004 till now
3 time 渣打馬拉松(Full)  My PB was 4:01
Many time for Mizuno HM, Fila HM, NIKE 10K
Will take part 2008 Tokyo Marathon with some of my teammates & cheering team (about 20 ppls)
See you guys on race course :-P
作者: 慢子 Wilson    時間: 2007-12-30 14:07
原帖由 RunForSpeed 於 2007-12-30 12:37 發表
I enter the running world since 2004 till now
3 time 渣打馬拉松(Full)  My PB was 4:01
Many time for Mizuno HM, Fila HM, NIKE 10K
Will take part 2008 Tokyo Marathon with some of my teammates & cheer ...

Nice to meet you here ! My PB marathon is similar to you (3:57:xx)

And please introduce this website to your friend.
作者: blackfty    時間: 2007-12-30 15:37
原帖由 leefs 於 2007-12-22 00:26 發表
老實講當初跑步只是為了減肥!
四年多前本人體重達200磅(身高5'7"),起初只可以於運動場快速跑2個圈,約1星期跑5天,半年後增加到4個圈7-8分鐘完成!志在出身汗咁啦。
我每天跑步都會見到一位70多歲的"老人家",他 ...

竟然有老前輩教路,
c hing真係好幸福
我都想有個人教我跑步
作者: blackfty    時間: 2007-12-30 16:17
我係由今年6月中開始練跑既,
由細到大既我, 對運動都冇乜興趣
p.e.堂既活動時間, 我都只會坐埋一面同d朋友吹下水,
睇下人踢波打籃球咁樣,
中3既時候唔知因乜事會走左去練跑,
練左大概3個月就報左陸運會既1500m比賽,
我隱約記得那時大概可以用時速8k既速度慢跑40mins
果陣, 我帶住興奮既心情去比賽,
心諗, 我練跑都練左3個月喇,
1500m比賽應該都ok la~
點知...因為我平時練跑既速度太慢既關係...
只要跑快少少, 我諗大概係時速10k, 已經好喘氣 (真係唔知點解果陣既自己會唔練速度跑)
之後我見人地行, 我就跟住人地行...
最後跑出黎既成績係點我都唔記得左喇。
自從, 呢次既經驗之後, 我覺得自己對長跑都係冇乜天份ga喇...
最後, 又開始返唔做運動日既生活。
事隔多年, 到左今年既3月左右, 我個fd就問我報唔報nike10k
我話: 好呀
心諗: 反正我e家重左咁多, 練返跑都好丫
到左6月, 我終於的起心肝日日練跑
起初每日只可以跑15分時速8.5k, 後尾就越加越長,
之但係果陣都仲係冇動力...要強迫自己,
帶住好唔願意既心情咁落去跑步,
迫下迫下咁樣, 終於好到11月11日呢日對我黎講好重要既日子
因為辛辛苦苦練左咁耐, (果陣真係好辛苦, 因為日日都唔想落去, 又要迫自己落-_-)
真係好想睇下自己可以跑到幾多分鐘,
最後跑出黎既時間係56分xx,
雖然唔算話好快, 但我自己都覺得ok
跑完nike10k之後, 我既心境出現左變化,
由以前要迫自己落去跑步, 變為e家享受練跑果種感覺~
好想自己越跑越遠, 跑得越黎越快~
以下係我參賽既流程:
nike10k -> 15k挑戰賽 -> 美津濃21k -> 渣打21k
我諗住繼續練落去, 出練報埋渣打全馬
作者: RunForSpeed    時間: 2007-12-31 16:58
原帖由 blackfty 於 2007-12-30 16:17 發表
我係由今年6月中開始練跑既,
由細到大既我, 對運動都冇乜興趣
p.e.堂既活動時間, 我都只會坐埋一面同d朋友吹下水,
睇下人踢波打籃球咁樣,
中3既時候唔知因乜事會走左去練跑,
練左大概3個月就報左陸運會既1500m比 ...

Keep it up !
Add oil ah !
作者: blurmax    時間: 2007-12-31 19:20

Blackfty,

Keep it up!  Just do it!
作者: newrunner    時間: 2007-12-31 22:12
各位請多多指教. 本人新丁一名, 自今年9月才正式練跑, 以前只是在gyp 跑步機跑跑, 不過也跑1hr, 感覺很不同. 近這兩個星期開始盡量每天也跑6或8km.  但今天由於天氣冷, 我只跑了4km已放棄了, 寒風吹來人也彊了, 時間也是前所未有之差 (平時成績也不見得好), 慢了2mins, 不知道大家是否也因天氣而受影響? 怎樣可以在嚴寒的天氣下使自己維持平日的水準?

祝大家新年大躍進, 身體健康!!
作者: 慢子 Wilson    時間: 2008-1-1 20:33
我就剛好相反!
溫度越凍發揮越好。

三年前我就唯一一次能以 sub 4 完成全馬就拜天氣好凍所賜(得9度)。
作者: thomasleung    時間: 2008-1-2 11:02
原帖由 慢速小子 於 2008-1-1 20:33 發表
三年前我就唯一一次能以 sub 4 完成全馬就拜天氣好凍所賜(得9度)。  

我都係喎... 之後次次都係4:00-4:10左右...
作者: 慢子 Wilson    時間: 2008-1-2 22:31
原帖由 thomasleung 於 2008-1-2 11:02 發表

我都係喎... 之後次次都係4:00-4:10左右...

不過之後我勁跌watt 了!
作者: thomasleung    時間: 2008-1-3 14:53
原帖由 慢速小子 於 2008-1-2 22:31 發表

不過之後我勁跌watt 了!  

你有個底, 操番起應該唔係太難...

我每年都係跑完馬拉虫後, 就休息半年, 大吃大喝, 身重上升, 到9月左右先再開始操, 開頭好辛苦, 一次跑得5k, 慢慢跑翻狀態出來... 不過... 都係難復當年勇
作者: kenneth    時間: 2008-1-3 15:31
作者: blurmax    時間: 2008-1-4 10:31

每年渣打之後,我會像失去目標,尤其是跑完渣打後的第一次練跑,不知為何,有一種好灰的感覺。之後每次練跑,都不會過10k就放棄 可能九月天氣開始無咁熱,由九月開始先有心情操長課。

That's why I race from Jan to Dec and still fond of running and racing.

作者: thomasleung    時間: 2008-1-4 10:34
原帖由 kennethwat 於 2008-1-3 15:31 發表

每年渣打之後,我會像失去目標,尤其是跑完渣打後的第一次練跑,不知為何,有一種好灰的感覺。之後每次練跑,都不會過10k就放棄 可能九月天氣開始無咁熱,由九月開始先有心情操長課。

exactly!!
作者: thomasleung    時間: 2008-1-4 10:37
原帖由 blurmax 於 2008-1-4 10:31 發表

That's why I race from Jan to Dec and still fond of running and racing.

Maybe in this year, I will consider joining more 10K and HM races.  In my past few years, I was interested in only FM only.  But I started to feel interested in shorter races after joining Nike 10K and UNICEF HM in 2007 as shorter races require less committment and are less stressful mentally and physically.
作者: fannyngwi    時間: 2008-1-24 16:23
標題: 我跑了四年
我玩長跑有4年啦!不過我都享受參與完成,今年馬拉松終點在灣仔唔知係咪好d呢。
作者: ChARsoN    時間: 2008-1-24 20:16
我從升中學二年級暑假開始練跑
果時我有一位同學跑步好勁
諗住自己都要有番咁上下先有朋友做 同埋想跑贏佢
所以就開始練跑了
起初跑唔夠2400m 就好攰 要入體育館飲水
但都未因此萌生放棄念頭
後來可以死頂到3000m 但最後果600米好似行路咁
之後天氣慢慢涼 自己都改善咗
不過依然同果位同學有一段距離(而家都係)
跟住里數逐漸增加 可以跑到5000~6000米
又參加了當時ge班際越野賽(跑約3000米 中一時包了尾)
諗住一雪前恥 結果跑了第4 (有鐵牌攞)
自此就愛上了跑步 一直keep住練到陸運會
到12月時見到有d同學可以參加學界比賽 就以此為目標
到了2004年一月份 終於跑了生平第一次10000米(但時間好長)
之後好多次練跑都係跑咁多
2月尾的陸運會報了100米同800米
第一日時100米入唔到決賽 又見到果位好勁ge同學1500米跑了第一
就決心要係第二日800米贏佢
結果真係跑咗係佢前面 跑第三 (後來先知佢800米唔係強項)
係呢大半年當中發覺自己有好大轉變(尤其是體能)
也初步肯定了自己有一項運動玩得(果陣其他同學都有其他運動玩 要同佢地分庭抗禮)
對後來更有深遠ge影響

而家去食飯先 以後果d下次再講
作者: michaelyw    時間: 2008-1-25 01:00
我從少身體不好:鼻敏感、氣管敏感;做運動是減低病徵的最好方法,初中時我選擇單車為我的主要運動,然而,中五陸運會成了我的轉捩點。
我中五校內陸運第一次跑 1500m~ 三、四十人跑尾三而回(接近8分鐘),覺得自己事前沒準備好,心感慚愧,決心下年要跑得更好,從此以後就常常在城門河邊練跑,每次大約跑2.2km。起先跑得很慢,時間久了,練得久了,就開始加長練跑距離。中六1500m跑得比上屆快一分幾鐘(大約6分40妙),但是我仍希望下年可以跑得更好,而漸漸地,自己跑的距離也開始增加,從2.2km 到 7km,中七時除了參加1500m外亦參加5000m 時間分別為5分43妙和23分47妙,當時對自己的進步也頗為驚奇,及後更被老師召入長跑隊玩學界cross country 七公里,跑船灣淡水湖提壩,跑了32分幾而回。

然而,跑了學界之後我似乎失去練跑的動力,加上2005年考完A-Level之後,輾轉去到澳洲升學。練跑就冇以前咁上心了,最糟的是,有段時間在那裡酗酒,身體狀態就更為不濟了。慶幸的是,2007年尾參加了墨爾本馬拉松10公里後,就重燃自己對跑步的熱誠,從此就恢復健康的日常生活。

現在,我在回到香港過"暑假"的日子裡,參加了三個十公里賽事,為渣打馬拉松十公里作好準備,並希望自己在渣打過後向更長距離邁進。
作者: kenneth    時間: 2008-1-25 11:50
作者: lvrunner    時間: 2008-1-31 04:51
I have been running for 27 years.  I did my 1st marathon in 1991.  I stopped training for marathons until 2 years ago.  I have done tons of 5Ks and 10Ks.  So far I have done 6 marathons.  Planning to do five full and one 1/2 in 2008 providing I am free from injuries.

- David
作者: kenneth    時間: 2008-1-31 15:41
作者: lvrunner    時間: 2008-2-3 13:20
原帖由 kennethwat 於 2008-1-30 23:41 發表

Ching 歡迎你加入此網站 ,你的跑齡很高 。祝你能完成今年目標。

Thanks!
作者: chengcc209    時間: 2008-2-14 23:02
我在05年Nike 10K開始正式參加跑步比賽,在此以前,我平日都在gym跑機,旨在強身健體。記得那時我在第一次Nike 10K 跑出了大約54分鐘的時間,繼而在06年渣打10K則跑出了51分鐘左右的時間。後來我較以往積極地訓練,輾轉更加入了跑會。時至今日,除了全馬我還未嘗參與以外,其他由3000M到半馬的賽事,我都參加了不少次。現在我的10K PB是43分鐘50秒,半馬PB則是1小時38分,兩者都是今個賽季內做出的。短期內,我也難望自己在女跑手中突圍而出,只要能保持相若的水平,我便於願足矣。
作者: ericy-3    時間: 2008-2-16 21:08
我跑左二年,不過我覺得我都跑得好慢32.67秒400米
作者: oscar    時間: 2008-2-18 15:42
作者: kenneth    時間: 2008-2-18 17:09
作者: kenneth    時間: 2008-2-18 17:12
作者: ram    時間: 2008-2-22 23:40
咁多位 c hing好,小弟今天新加入,請多多指教呀!

我係07年二月開始跑機,主要目的係減肥,每天最少跑5km,大概30分鐘左右
到07年12月減左20磅,好高興

由於對跑步產生了興趣,於是參加了2007Nike十公里挑戰賽,自己對成績感滿意:1小時零40秒
最重要係跑完之後好有滿足感,亦感覺到身體比之前好左;
可惜錯過了渣打馬拉松2008(佢因額滿而提早close)
今年一定再玩2008Nike十,目標係下年可以跑半馬
希望可以認識到一班志趣相投的朋友!

作者: kenneth    時間: 2008-2-23 09:14
作者: ram    時間: 2008-2-23 11:22
原帖由 kennethwat 於 2008-2-23 09:14 發表

ching 你的成績不錯﹗小弟較好奇閣下由多少磅減到多少磅。

ching你好,小弟168cm高,十個月時間由 165 lb 減到 145 lb (-20 lb)
腰圍由36吋減到31.5吋 (-4.5吋)~ (不過著開d褲全部唔o岩著,要買過晒)
(其實係怕肥胖而引起各種疾病)..............

作者: kenneth    時間: 2008-2-23 11:30
作者: ram    時間: 2008-2-23 13:46
原帖由 kennethwat 於 2008-2-23 11:30 發表

成績不錯,努力 ﹗小弟五年前開始跑高度175,當時磅數 150,跑了五年,磅數依然 150。不過這五年,病少了許多。

病少了即身體強壯了,這是有多少錢都買不到的
我想這是最大的得着
高興認識ching你,希望有機會同你跑下~
作者: kenneth    時間: 2008-2-25 09:43
作者: =chairman=    時間: 2008-2-26 00:48
我今年18 , 我係上年9月頭先至正式開始跑長跑 , 比較起來我就係個新手 ~~~ 我以前最多都係sports day前先至練下跑 , 不過今次開學無幾耐 , 就有同學鼓勵我報unicef 的10k , 當係做善事嘛 , 咁我最後都報左名同埋正式開始進行練習喇 ~ 之後自己就發覺原來我好享受跑步的過程 , 因為可以暫時忘記所有的煩惱呢~ 於是以後我一唔開心就會去跑步喇 ^^" 咁之後第一次的比賽我都能夠順利完成 , 時間為 49 ' 26 , 成績雖然較平日練習為慢 , 但係我都好開心 , 因為這是我努力的成果~ 希望我以後都可以keep住跑步啦~~~~~~~~~~

作者: ram    時間: 2008-2-26 09:12
原帖由 =chairman= 於 2008-2-26 00:48 發表
我今年18 , 我係上年9月頭先至正式開始跑長跑 , 比較起來我就係個新手 ~~~ 我以前最多都係sports day前先至練下跑 , 不過今次開學無幾耐 , 就有同學鼓勵我報unicef 的10k , 當係做善事嘛 , 咁我最後都報左名同埋正式 ...

冇錯,我都好享受跑步過程同埋跑完全程的滿足惑,keep住呀!
作者: Charles    時間: 2008-2-28 00:09
第一次跑馬拉松係 1998 年機場馬拉松 ... 係機場跑道上面跑好多野今日都仲好深刻,因為以後跑都無再遇到 ...

而家搬離大埔,無得跑吐露港,反而習慣負重磅跑短D,3K左右既快慢跑,頂多均速跑10K ...有時得閒至會搭車入大埔跑囉!

作者: Alfred    時間: 2008-2-28 11:14
回復 43# 的帖子

天水圍有個好似叫跑食會。
作者: kenneth    時間: 2008-2-28 11:25
作者: chengcc209    時間: 2008-3-7 09:51
標題: 回復 42# 的帖子
我有兩個跑會的,名字不方便說,但一個練習地點在沙田運動場,另一個在九龍灣運動場。我現在已成功把半馬的時間穩定在1小時38-40分之間,而10K則在43-44之間。
作者: Alfred    時間: 2008-3-7 10:19
標題: 回復 56# 的帖子
C兄/姐,有咩training program可以練到咁快?請賜教。
作者: 阿保    時間: 2008-3-7 11:36
請問各位C hing、C姐:葵涌有無跑會呀?
作者: ckleung    時間: 2008-3-7 11:36
原帖由 chengcc209 於 2008-3-7 09:51 發表
我有兩個跑會的,名字不方便說,但一個練習地點在沙田運動場,另一個在九龍灣運動場。我現在已成功把半馬的時間穩定在1小時38-40分之間,而10K則在43-44之間。

舍下在九龍灣,平時也多在九龍灣場練習,但不知道有跑會在該場,如果不方便在此公開,可否以短消息告知。謝謝。
作者: chengcc209    時間: 2008-3-7 17:46
標題: 回復 58# 的帖子
據我所知,沒有跑會在葵涌 (葵芳運動場)練習。最近的應是荃灣田徑會,他們好像在青衣或城門谷練習的。
作者: chengcc209    時間: 2008-3-7 18:00
標題: 回復 57# 的帖子
其實坊間有很多不同的program,例如 Fartlek's program。
可參考以下網址:
http://www.brianmac.co.uk/fartlek.htm
基本上,我的練習模式會以hard-easy-hard 為原則,每星期作最少一課間歇跑和一課長課訓練,期間間以輕鬆的恢復跑。
作者: ckleung    時間: 2008-3-7 21:51
標題: 回復 56# 的帖子
謝謝你寄來的「短消息」,有時在晚上7-8時之間,我見到有一班人一齊練跑,可能就是那個跑會的會員。十分羡慕你的成績,我半馬始終都不能少於2小時,而10K最快都要50分(重係要跑得好辛苦)。

作者: chengcc209    時間: 2008-3-7 22:47
多謝你的鼓勵。作為一位女子業餘跑手,我自覺這兩年間成績已算是有進步。
不過,你不必羨慕我的成績,因為比我有天份的跑手多的是。只要你練得其法,又能持之以恒,必有所成。願彼此共勉之。
作者: ckleung    時間: 2008-3-8 11:21
標題: 回復 63# 的帖子
師姐,你真係好有天份,兩年間可以有這樣好的成績。
我也不間斷的練習了兩年多,但始終都是沒有什麼突破。不過對我來說,在比賽中能夠跑畢全程,已經很有滿足感了。明年的渣打,希望可以跑全馬,目標是不在乎時間,只求在限時內完成。
作者: michaelyw    時間: 2008-3-8 21:16
標題: 回復 63# 的帖子
看過你的blog ,你的時間實在incredible,當中有些10k比賽我也有參加,但是平均你都比我快成10分,我而家係呢邊自己操操, 如沒有什麼突破, 年尾返來看看你所介紹的program
作者: Alfred    時間: 2008-3-8 21:16
標題: 回復 64# 的帖子
ckleung兄,你要限定時間跑完,只要練耐力便可,在最後一個閘(即信德中心對出)於3個半鐘內跑過,就一定可完成全馬。
作者: 阿保    時間: 2008-3-10 14:40
原帖由 chengcc209 於 2008-3-7 17:46 發表
據我所知,沒有跑會在葵涌 (葵芳運動場)練習。最近的應是荃灣田徑會,他們好像在青衣或城門谷練習的。

唔該晒師姐,我要搵o下葵涌有無其他跑步訓練班至得,因為有同學陪住會努力D
作者: alfredyu    時間: 2008-3-10 15:34
我的2008渣打全馬成績: 4:16 PB

往績: 2003 年參加第一個10k: 53' 2005渣打全馬: 4:18  2006渣打全馬: 4:25  2007年冇跑

2007年冇跑是要自己休息一下,因為雖然我未試過受傷,但練全馬長課在十一月後星期日都要慢慢由20k加到30k,跑完膝頭像抽緊,上落樓梯都要扶住走,好像因跑步令自已日常生活帶來不便。我的改善方法有二:
1. 2007年初朋友介紹食Glucosamine, 長期服用了近一年。此藥公認對關節好
2. 一定要做足熱身先開始跑 - 慢跑五至十分鐘,再做10分鐘伸展運動再快跑

暑假時候跑少了,可能一星期只跑兩次半小時,到九月便開始一星期五次,四次半小時加每星期一次長課一小時,到十月逐漸加大運動量,11月參賽大尾督香港長跑會半馬,1:57完成。成績算好。11月一星期跑超過50k,包括一次長課至11月底已增至30k

11月中參加了跑步舍的訓練,糾正了原來是多年都錯的跑姿。在11月中開始用新方法跑 - 簡單講就係提高膝頭跑,呢個方法要用多些大腿力量,大腿肌肉唔夠力,所以要慢慢訓練才習慣。但這個方法的最大好處是減輕了膝頭於跑步時承受的壓力,令我自跑步以來的膝頭i痛問題得以解決。

129日參加30k行山比賽樂善盃,不幸扭傷腳踝,被迫休息了兩個星期。16Mizuno半馬1:45完成,未能破自己05年中國沿岸1:44紀錄。120日參加難度極高在西貢舉行的中國沿岸全馬,4:35成功首度完成。最後十公里很累,捱得很辛苦。

我開始試多些短程快跑,舉例來說,我1月底在跑馬地運動場跑了3小時,方法是這樣:
1. 先慢跑兩公里熱身,再做15分鐘伸展
2. 跑十次一公里,速度5分鐘一公里,這次中間休息兩分鐘。(五分鐘一公里是我跑10k的速度,全馬的速度是6分鐘一公里)
3. 跑十次400米,速度也是5分鐘一公里。
4. 跑十次200米,速度維持5分鐘一公里。
再慢跑兩公里,伸展一下才休息。

我喜歡跑山和沿維港兩岸跑,每星期都會這樣跑一至兩次,這也成為日常生活的情趣了。記得112 日我由北角半山跑至山頂,那天天氣極好,我還拍了一段短片,看完你便知跑山是多麼寫意的事了 -  http://www.cad.com.hk/running/running_tour.html

年初有舊同學也是跑手從加拿大回港,我帶他夜跑維港兩岸,一次由維園跑上山頂來。跑步也是朋友聚舊好方法。

2008年的渣打全馬比賽很順利,一直跑到36k都保持到6分鐘一公里速度,身體無任何痛或不舒服的感覺,只是最後6公里大腿內肌肉開始作抽筋,惟有減慢速度,輕鬆跑完最後六公里。

賽後身體感覺不錯,不會像已住全身散了或全身無力或膝頭抽緊。大腿肌肉在用力時會痛一些,這是因為新的跑姿要求肌肉力度要更強,未能完全適應。精神上當然很高興了,約了六位朋友一齊來終點打氣,再一同吃飯,真是人生至樂了。

如能改善跑姿,增強體能,有望下次比賽再打破個人最佳時間

作者: lvrunner    時間: 2008-3-12 06:09
Alfredyu ~
Thanks for you post and the video clip.  The view up on 扯旗山 is absolutely breathtaking!!!    

It must be hard to run and tape at the same time.

作者: alfredyu    時間: 2008-3-12 10:51
原帖由 lvrunner 於 2008-3-12 06:09 發表
Alfredyu 兄 ~
Thanks for you post and the video clip.  The view up on 扯旗山 is absolutely breathtaking!!!    

It must be hard to run and tape at the same time.   

I take photos or videos along my favorite running routes quite often. Just to leave myself some good memories. It make my running more fun too. Look at this taken in Happy Valley.

登錄/註冊後可看大圖

作者: kenneth    時間: 2008-3-12 11:15
作者: 慢子 Wilson    時間: 2008-3-12 12:32
原帖由 kennethwat 於 2008-3-12 11:15 發表

對於閣下的影相及執相技術,小弟深感佩服,希望日後多多指教。Ching 上圖是否用photoshop 造出來的?

很有動感,我又想影影!
作者: blurmax    時間: 2008-3-12 13:28

Really nice pics - how to do it?
作者: alfredyu    時間: 2008-3-12 14:21
呢種相其實好易整,最緊要相機有連環快拍,用腳架固定相機,所以三幅相背境係一樣的。我再用photoshop 將背部份背境擦去便可以看到第二張相的人。或者其他改相軟件都可以,因為唔係太覆雜。
作者: PierceCheng    時間: 2008-4-10 17:43
兩個月左右啦。

我係由聯合國兒童基金會慈善跑2007開始
作者: 洛虎添    時間: 2008-4-10 18:59
經過一段養傷過後, 0岩0岩先係上個星期日開始
作者: maoyi    時間: 2008-6-23 04:29
我假式跑左10年度〔跑下停下,又跑唔多〕
真式跑左5-6年〔差唔多日日跑〕
前年就差唔多日日跑10k〔幾個月落黎都有7-8日無跑〕
舊年停左一個幾月〔曬太陽太多〕
呢幾個月都係跑5k,間中會跑10k
記得最清楚係4月9號到依家跑左兩次10k兩次7k同埋三次6k,其余日子都係5k
平均10k跑50分鐘〔有試過45分鐘〕慢就53分鐘度〔因為10k好浪費時間,所以會跑快少少〕
同埋5k平均25分鐘

以前跟人跑〔係真式跑之前〕依家自己跑,係咁多la
作者: kenneth    時間: 2008-6-23 11:28
作者: maoyi    時間: 2008-6-28 01:26
原帖由 kennethwat 於 2008-6-23 11:28 發表

Ctse 閣下的時間真的不錯﹗ 小弟暫時都做不到﹗

我係跑朝早多
作者: kenneth    時間: 2008-6-28 08:57
作者: maoyi    時間: 2008-7-2 03:53
原帖由 kennethwat 於 2008-6-28 08:57 發表

小弟知喎﹗閣下仲星期日要返工。

哈∼比你估到tim,星期日唔止返工仲要忙過平時
作者: kenneth    時間: 2008-7-2 08:50
作者: peteruno    時間: 2008-7-3 22:26
原帖由 maoyi 於 2008-6-23 04:29 發表
我假式跑左10年度〔跑下停下,又跑唔多〕
真式跑左5-6年〔差唔多日日跑〕
前年就差唔多日日跑10k〔幾個月落黎都有7-8日無跑〕
舊年停左一個幾月〔曬太陽太多〕
呢幾個月都係跑5k,間中會跑10k
...
據閣下所提供的練習資料,質和量都很好,比較很多男子都要好。若閣下有參加比賽,深深相信閣下必定是女子組的前份子。是嗎?

白頭佬
作者: 大圍新跑手    時間: 2008-7-8 14:12
我係上年好偶然咁係個飯局度有個fd嬲我去跑渣打馬拉松, 就係咁練咗幾個月走咗去跑半馬, 雖然都跑到腳痛, 但係都好好彩完成到, 就係咁鐘意咗長跑.
諗住09年會再跑多次渣打半馬, 再下年就希望試吓跑全馬.
作者: 草兄弟    時間: 2008-8-1 23:24
我2000年開始跑啦, 不過到衣家都仲係跑得慢同跑得短
作者: nc    時間: 2008-8-1 23:33
原帖由 草兄弟 於 2008-8-1 23:24 發表
我2000年開始跑啦, 不過到衣家都仲係跑得慢同跑得短

最緊要都係長跑長有&友
作者: Mr.Bus    時間: 2008-10-27 23:15
05年開始跑了
第一個比賽便是沙田河畔10k
記得第一次跑的成績仲鬼咁慢呢?
之後又報埋中興盃,熱到痴筋
仲有黃金海岸15k(不過之前冇報了,因為佢成日同nike撞期呢)
而第一次跑的渣打便是半馬了
前兩次仲想衝擊全馬,可惜失敗了
所以今年報回半馬了...
作者: allanccl    時間: 2008-10-30 20:15
新跑手一名,去年七月中才開始學跑,本來是用來減肥,跑跑下鍾意了跑步,由160磅減到130磅只用了兩個半月,沒有食葯或節食,只是注重健康飲食,唔食油及反式脂肪,另外唔飲任何汽水、紙包、罐裝、低糖、無糖飲品,只喝清水。
2007年十一月開始報下公開賽,有目標來提高練習興趣,參加了Niki 10K跑55分,十一月尾去了上海跑半馬一小時57分;
2008年渣打馬拉松半馬跑兩小時01分,三月三十日中國鄭洲跑去開封全馬好失禮,四小時45分;四月六日中國楊洲鑑真馬拉松(半馬)一小時55分,(馮兩努先生是種子選手排在我們之前);其餘是迎奧運及國慶跑,跑得唔快,但喜歡上跑步,因為唔使約人,一個人都可以跑。最開心係長跑網認識很多朋友,亦知道多的賽事資料及相片,我在7月13日荃灣10K黃昏賽做過記者影相及post上網。
作者: Mr.Bus    時間: 2008-10-30 22:46
allanccl師兄都跑很多國際賽事bor~~
不過很佩服師兄能夠忍到口 =)
作者: allanccl    時間: 2008-10-31 13:35
其實是知恥近乎勇,我在去年六月頭跟朋友行山,是行船灣淡水湖一圈,當時太肥了,五呎四吋160磅,體能又差,行了不到三份一路程便熱衰竭了,經朋友救護才執番條命,回家後見醫生,他堅持我要減肥及改善體能,所以在七月中下定決心減肥及運動,自始愛上跑步,身體亦開始健康起來(減了30磅,衭頭由36吋減至31吋);我須然參加很多賽事,但成績不算好,因我已經52歲了,唔想谷,旨在推動自己保持跑步興趣。希望長跑長有!
作者: kenneth    時間: 2008-10-31 14:15
作者: 711MF    時間: 2008-10-31 14:25
作者: 力    時間: 2008-10-31 14:36
原帖由 allanccl 於 2008-10-30 20:15 發表
我在7月13日荃灣10K黃昏賽做過記者影相及post上網

allanccl ching,
Long time no see!
作者: 瘋瘋    時間: 2008-10-31 14:42
作者: allanccl    時間: 2008-10-31 17:27
在網上報了09全馬,但係信用咭未過到數,打電話問過話搞緊。
作者: allanccl    時間: 2008-10-31 17:56
香港渣打馬拉松全馬限時有5.5小時,比起中國國內的馬拉松賽多了半小時,我應該夠時間跑得完卦,慢遊唔谷,睇下風景,欣賞一下青馬大橋,希望長跑長有。
作者: randyip    時間: 2008-10-31 22:16
標題: 回復 90# 的帖子
allancci ching..我 未練跑前,都是160 lbs.,跑了3年treadmill才-10lbs.效果並不理想,我想是喜歡甜食0巴,節食減肥不適用於我。 由上年11月開始轉跑街,原因是報了08渣打10k,要適應硬地作賽,自此差不多每日黃昏,又多1個人通街走來走去。至今一年,體重已減至135lbs.,衭圍由33"降至30",最好笑是d同事問我是不是患病,造0麥又黑又瘦,真激死

作者: allanccl    時間: 2008-10-31 23:04
randyyip 師兄,我無節食黎減肥的,只是食營養的食物,走油及糖(特別是炸薯條等反式脂肪),到今時今日,我每餐都食一大湯碗白飯的,我減肥後,只有那個醫生及護士讚過我,我的同事及朋友也以為我病到又瘦又黑呢。所以我好明白你既感受!
作者: PierceCheng    時間: 2008-11-4 00:20
一年有多喇。
作者: Bmtc    時間: 2008-11-4 06:32
剛剛開始的新手!

歡迎光臨 香港長跑網 - 長跑長友 (https://www.longrun.hk/) Powered by Discuz! X3.2