香港長跑網 - 長跑長友

標題: 大家係比賽之前食唔食野 [打印本頁]

作者: 法蘭    時間: 2009-1-8 15:01
標題: 大家係比賽之前食唔食野
小弟個胃唔係咁好,好易腸胃敏感,同埋唔可以餓太耐,所以平時飲食都會好注重!
而每一次比賽都會提早2小時食定野,唔知咁多位師兄/師姐會食咩
同埋係比賽之前個日最好食0的咩野
上次New Balance 黃金15k 就試過食唔飽,跑跑下無力,發馬蹄,其實小弟之前都食左個一丁架啦
請各位多多指教.
作者: kenneth    時間: 2009-1-8 15:08
作者: ivanbaby    時間: 2009-1-8 15:11
1小時前最少食一個包...
10k/半馬都一樣...
反而賽後會狂食....
作者: 龜速行    時間: 2009-1-8 15:12
小弟賽事之前一定食野

多數食  蛋\ 芝士 麥包三文治+香蕉
作者: 法蘭    時間: 2009-1-8 15:15
原帖由 kenneth 於 2009-1-8 15:08 發表

小弟都是比賽前2小時左右會食一碗 ,但如果跑半馬,通常走了 4份3後都開始會有肚餓情況出現。

Kenneth 咁早食飯!是比賽日前日準備好? 還是當早做飯!
只有飯,有其他菜嗎
作者: ee_tpk    時間: 2009-1-8 15:15
小妹在跑之前兩小時吃東西..有時面包..有時烏冬加菜

其實出前一丁太肥..太多鹽... 唔太合適用來做早餐....
如果 ching 比較易肚餓..或者感到開始無力.... 拎定 power gel...

小妹練習時發現在 12-13k 開始無力.. 咁就大約在 10k 食 gel... 暫時效果良好...
作者: 法蘭    時間: 2009-1-8 15:17
原帖由 龜速行 於 2009-1-8 15:12 發表
小弟賽事之前一定食野

多數食  蛋\ 芝士 麥包三文治+香蕉

師兄,早餐很健康呀!
作者: kenneth    時間: 2009-1-8 15:17
作者: cu83    時間: 2009-1-8 15:19
小弟剩係跑過 10k比賽, 通常賽前唔會食嘢, 免得要搵廁所....
作者: 龜速行    時間: 2009-1-8 15:20
Kenneth c hing

wa wa !!

大人準備好早飯??
作者: 法蘭    時間: 2009-1-8 15:21
原帖由 ee_tpk 於 2009-1-8 15:15 發表
小妹在跑之前兩小時吃東西..有時面包..有時烏冬加菜

其實出前一丁太肥..太多鹽... 唔太合適用來做早餐....
如果 ching 比較易肚餓..或者感到開始無力.... 拎定 power gel...

小妹練習時發現在 12-13k 開始無力 ...

師姐,

我都知,因為食面包,我食唔飽架.通常好快就肚餓

下次試下好似師姐咁煮烏冬食!我都開始試食power gel , 上次味精濃都有, 效果都幾好
作者: lvrunner    時間: 2009-1-8 15:21
I don't eat anything within 12 hours before running a marathon.
作者: 瘋瘋    時間: 2009-1-8 15:22
作者: 法蘭    時間: 2009-1-8 15:22
原帖由 cu83 於 2009-1-8 15:19 發表
小弟剩係跑過 10k比賽, 通常賽前唔會食嘢, 免得要搵廁所....

搵廁所都係一個大難題,我每次比賽都好緊張,緊張大小2事都會找我麻煩
作者: kenneth    時間: 2009-1-8 15:23
作者: kenneth    時間: 2009-1-8 15:24
作者: 龜速行    時間: 2009-1-8 15:24
瘋狂兄

跑全馬就食兩個波仔飯盒??

真的??
作者: 法蘭    時間: 2009-1-8 15:24
原帖由 lvrunner 於 2009-1-8 15:21 發表
I don't eat anything within 12 hours before running a marathon.

師兄唔食野,個胃無事嗎
你之前個日會唔會食多少少野
作者: 龜速行    時間: 2009-1-8 15:25
標題: 回復 16# 的帖子
明白明白!!!!
作者: kenneth    時間: 2009-1-8 15:26
作者: 法蘭    時間: 2009-1-8 15:26
原帖由 龜速行 於 2009-1-8 15:24 發表
瘋狂兄

跑全馬就食兩個波仔飯盒??

真的??

是喔,會不會太飽
作者: lvrunner    時間: 2009-1-8 15:28
原帖由 法蘭 於 2009-1-7 23:24 發表

師兄唔食野,個胃無事嗎" />" />" />" />
你之前個日會唔會食多少少野" />" />" />" />

Hi c hing ~

Yes, I carbo load 12 hours before.  Let say if the marathon starts at 6am, I will carbo load at 6 pm the night before.

作者: 瘋瘋    時間: 2009-1-8 15:29
作者: 曲奇    時間: 2009-1-8 15:33
我會預早食乾量,一定唔可以空肚,否則冇氣冇力跑..
上次跑半馬前就2個鐘前食條energy bar..
作者: kenneth    時間: 2009-1-8 15:41
作者: 龜速行    時間: 2009-1-8 15:42
小弟大人

話美X ok ar(好似得7仔有得買)
作者: 曲奇    時間: 2009-1-8 15:46
跑之前食2個叮叮飯盒,唔會飽得滞跑唔郁呀...

作者: kenneth    時間: 2009-1-8 15:51
作者: schnix    時間: 2009-1-8 15:52
上星期日...兩小時前吃3塊麥包(係咁逼自己食...)
上車就食左隻蕉
作者: CoffeeHopper    時間: 2009-1-8 15:53
10k/半馬會食一個包, 全馬一定要三日前carbon load, 仲要食2~3x Power Gel.
作者: kenneth    時間: 2009-1-8 15:54
作者: onon    時間: 2009-1-8 15:55
好多時太起身好似冇也胃口,

都盡哽一片麥包+二隻蕉,

最好辨埋大事先出門口就放心哂嘞.

作者: 瘋瘋    時間: 2009-1-8 15:56
作者: schnix    時間: 2009-1-8 15:57
原帖由 onon 於 2009-1-8 15:55 發表

所以乾哽麥包幾辛苦  我通常都食得好慢, 一路食一路飲葡萄糖水
作者: kenneth    時間: 2009-1-8 15:58
作者: 瘋瘋    時間: 2009-1-8 16:00
作者: blurmax    時間: 2009-1-8 16:00
   I usually have a full breakfast at HK style restaurant or McDonald.  Having breakfast with Alex at McDonald before Mizuno HM lately.

http://hk.myblog.yahoo.com/blurmax

作者: onon    時間: 2009-1-8 16:01
原帖由 kenneth 於 2009-1-8 15:58 發表

嘩﹗你個頭像好掂﹗

幫你做個?
作者: 法蘭    時間: 2009-1-8 16:01
原帖由 onon 於 2009-1-8 15:55 發表

小弟出門前門前都會辦晒大小2事,不過每次去到現場都好緊張!

又好似好急咁

師兄,你個頭像真的很"善"
作者: kenneth    時間: 2009-1-8 16:01
作者: kenneth    時間: 2009-1-8 16:03
作者: 法蘭    時間: 2009-1-8 16:05
原帖由 onon 於 2009-1-8 16:01 發表

幫你做個?

師兄,
我都想知你會點幫kennth 兄做個咩頭像出黎

唔知會係點樣
作者: kenneth    時間: 2009-1-8 16:06
作者: kenneth    時間: 2009-1-8 16:08
作者: 法蘭    時間: 2009-1-8 16:10
原帖由 kenneth 於 2009-1-8 16:06 發表

大事一定要自己完成了先出門,小事其實做到幾多得幾多,出門口都手持寶礦力,一自行,一自飲,到場後有厠所就一自放的了。

師兄,點逼呀
作者: onon    時間: 2009-1-8 16:12
原帖由 kenneth 於 2009-1-8 16:08 發表

唔好想,小弟現在的頭己是穿新跑衣的了﹗

ONON 兄,小弟對自己的頭像已很滿意,不要浪費閣下時間了﹗hgjD103" />" />hj

明白明白, keep住備用.
作者: 曲奇    時間: 2009-1-8 16:12
原帖由 kenneth 於 2009-1-8 16:01 發表

穩陣D,使用醣原負荷法(Carbo Loading)﹗

Carbo Loading 即係d乜...@@
作者: kenneth    時間: 2009-1-8 16:13
作者: onon    時間: 2009-1-8 16:15
原帖由 kenneth 於 2009-1-8 16:13 發表

其實閣下三餐應食多D高纖維食物,比賽當日,坐於厠所,用盡全力,跟住......舒服晒hgjD115" />" />" />" />hj

呢科大有學問, 值得學習, 駛唔駛開新帖講?

作者: kenneth    時間: 2009-1-8 16:15
作者: sleung2002hk    時間: 2009-1-8 16:16
個人體質問題~~比賽/練習前3,4個鐘都唔會食野~~~跑完返屋企先慢慢食
不過比賽前2h都會食隻蕉
個個體質都唔同~食野與否~睇下自己平時習慣啦

作者: lvrunner    時間: 2009-1-8 16:16
原帖由 cookie97 於 2009-1-8 00:12 發表
Carbo Loading 即係d乜...@@

cookie tse ~

It means taking in carbohydrates  ~ mainly noodles, fun, rice, spaghetti......etc. The amount should be more than what you usually take daily.  If you eat 1 bowl of rice everyday, you should eat 2 to 3 bowls to carbo load yourself the night before the race.

作者: kenneth    時間: 2009-1-8 16:17
作者: 法蘭    時間: 2009-1-8 16:18
原帖由 kenneth 於 2009-1-8 16:13 發表

其實閣下三餐應食多D高纖維食物,比賽當日,坐於厠所,用盡全力,跟住......舒服晒hgjD115" />" />hj

呵呵,我其實已經係咁,因為腸胃太敏感啦,我食野要好清,小油小甜.重食好多菜.
而且早上都有此習慣.每天早上都有.
不過係比賽當日自己通常好緊張,所以未.....
作者: 龜速行    時間: 2009-1-8 16:22
onon ching

"你個頭像好掂﹗"

X2
作者: kenneth    時間: 2009-1-8 16:22
作者: onon    時間: 2009-1-8 16:22
原帖由 法蘭 於 2009-1-8 16:18 發表

呵呵,我其實已經係咁,因為腸胃太敏感啦,我食野要好清,小油小甜.重食好多菜.
而且早上都有此習慣.每天早上都有." />" />" />" />
不過係比賽當日自己通常好緊張,所以未....." />" />" />" />

最慘逼到一半又唔成功, 又夠鐘出門口...唔上唔落週身唔聚財.

作者: 曲奇    時間: 2009-1-8 16:22
原帖由 lvrunner 於 2009-1-8 16:16 發表

It means taking in carbohydrates  ~ mainly noodles, fun, rice, spaghetti......etc. The amount should be more be you usually take.  If you eat 1 bowl of rice everyday, you should eat  ...

即係要逼自己食澱粉質啦..
實在太辛苦...
作者: onon    時間: 2009-1-8 16:23
原帖由 龜速行 於 2009-1-8 16:22 發表
onon ching

"你個頭像好掂﹗"

X2

嘻...多多指教.
作者: kenneth    時間: 2009-1-8 16:25
作者: kenneth    時間: 2009-1-8 16:27
作者: cu83    時間: 2009-1-8 16:27
原帖由 lvrunner 於 8-1-2009 16:16 發表
It means taking in carbohydrates  ~ mainly noodles, fun, rice, spaghetti......etc. The amount should be more than what you usually take daily.  If you eat 1 bowl of rice everyday, yo ...

thx lvrunner c-hing,
I will sure take your advise if I join HM or FM race in the future.
For 10K race, my "reserve" should be sufficient as I normally eat a bit more rice the night before race.
作者: lvrunner    時間: 2009-1-8 16:29
原帖由 cookie97 於 2009-1-8 00:22 發表
即係要逼自己食澱粉質啦..
實在太辛苦...

Yes,  no choice, no way to run so long without extra carbohydrates stored as fuel inside the body.  The body needs fuel to run, otherwise will bonk or hit the wall.
作者: 曲奇    時間: 2009-1-8 16:43
原帖由 lvrunner 於 2009-1-8 16:29 發表

Yes,  no choice, no way to run so long without extra carbohydrates stored as fuel inside the body.  The body needs fuel to run, otherwise will bonk or hit the wall.

我本身唔係咁鍾意食arbohydrates...
好難再食extra喎....

作者: stanwong    時間: 2009-1-8 17:47
標題: 回復 63# 的帖子
小弟鐘意食朱古力,唔太鐘意食飯,比賽前一日食多些朱古力代替食飯得唔得?

作者: bee    時間: 2009-1-8 18:03
我見過有人跑到終點後嘔返早餐出來
都係等食物落格後才跑, 如果肚餓我都會吃食些零食
作者: Gary-Kwan    時間: 2009-1-8 20:59
我比賽前2小時食個飽,等自己唔好肚餓
作者: ram    時間: 2009-1-8 22:32
實前通常一個飽加條蕉,少許水 (但到場都係要放水)
都會逼自己做埋大事先出門口,否則周身唔聚財架
作者: running-sue    時間: 2009-1-8 22:42
我通常都係1.5至2小時前食,  麥包2片+香蕉1隻+水
作者: JDMR    時間: 2009-1-8 23:15
賽前3小時食大半絛麥包+1細包粟米片+1條蕉。
仲有之前幾日會狂食意粉,可以有利儲Carbo,但比賽完會見到意粉都驚......
作者: robbiefung    時間: 2009-1-9 09:31
我也想問,跑前食一條MARS之類的東西有用嗎?
作者: di692    時間: 2009-1-9 10:54
比賽前唔食野,心理上好似覺得無野落肚,唔知夠唔夠體能去跑咁,
所以點都食番少少野, 我會食兩片面包加清水,唔飲奶類飲品,怕會肚瀉。
作者: miller    時間: 2009-1-9 11:12
因為自己唔係跑全馬,自己習慣就係比賽前會食麵包或朱古力,帶一支sports drink,途中慢慢飲…

小就點都會賽前o向場地搞掂,大就盡量之前o向屋企搞喇…

至於比賽途中我就唔會食野o既習慣…

作者: di692    時間: 2009-1-9 11:22
原帖由 miller 於 2009-1-9 11:12 發表
因為自己唔係跑全馬,自己習慣就係比賽前會食麵包或朱古力,帶一支sports drink,途中慢慢飲…

小就點都會賽前o向場地搞掂,大就盡量之前o向屋企搞喇…

至於跑半馬我就唔會食野o既習慣

miller ching,
你唔係跑全馬,跑半馬有唔食野習慣
即係跑10km先會食野嗎??
作者: kenneth    時間: 2009-1-9 11:24
作者: miller    時間: 2009-1-9 11:38
標題: 回復 74# 75#的帖子
由於偷懶途中打,所以打漏字,已改
作者: di692    時間: 2009-1-9 11:42
原帖由 miller 於 2009-1-9 11:38 發表
由於偷懶途中打,所以打漏字,已改

明白了
作者: kenneth    時間: 2009-1-9 12:15
作者: alfredyu    時間: 2009-1-9 16:39
一定要食, 全澱粉質早餐, 通常兩塊剩面包. 試過唔食跑到最後幾K全身無力.
作者: ming    時間: 2009-1-10 01:21
小弟慣常晚上九時後才吃飯,比賽早起仍有點飽肚感,只吃一片飽,飲兩柸水.
賽後會肚餓,回家大吃一番

歡迎光臨 香港長跑網 - 長跑長友 (https://www.longrun.hk/) Powered by Discuz! X3.2