香港長跑網 - 長跑長友

標題: 請跑步人仕照顧我們踩單車的感受 [打印本頁]

作者: 臭男人    時間: 2009-1-12 12:44
標題: 請跑步人仕照顧我們踩單車的感受
幫他人呼籲,該區成日引起罵戰的問題(有問題請不要找我)
請跑步人仕照顧我們踩單車的感受 - 跑步  -
(香港討論區 discuss.com.hk)
http://www.discuss.com.hk/viewthread.php?tid=8875241
作者: 瘋瘋    時間: 2009-1-12 12:48
作者: 臭男人    時間: 2009-1-12 12:49
原帖由 瘋狂坦克車 於 2009-1-12 12:48 發表

請大家盡量小心留意路面情形為上, 安全第一命長久.
題外話, 臭師兄是否用腳中掌擊地跑步法!

right
作者: cu83    時間: 2009-1-12 13:06
唔講真係唔知原來 "行人是不可以於單車俓上面行走的 (包括跑步在內, 但大型活動有申請封路的另計 )"
作者: datoe    時間: 2009-1-12 13:08
我想這個問題比較容易發生在新界北或是元天屯一帶

荃灣青山公路反而比較常見單車友 "不敢踩" 馬路

反而要踩行人路,與跑手爭奪路權

多數單車友都很不客氣  踩行人路大老遠就叮叮  叫跑手讓開

與跑手正面交會  也不懂得禮讓  或是說聲唔該

該怎麼說呢
作者: peteruno    時間: 2009-1-12 13:11
單車徑上跑步是違反政府條例,為自身安全,跑步人士應自律。單車徑上被車撞倒,吃虧的自己。同樣地,政府有特設一些供越野單車徑給與單車愛者,很多郊遊徑及水塘引水道是嚴禁單車進入,遺憾地,一些單車莽顧郊遊人士的安全,橫衝直撞,引起遊人恐慌。

白頭佬

作者: kenneth    時間: 2009-1-12 13:13
作者: cc    時間: 2009-1-12 13:15
作者: 瘋瘋    時間: 2009-1-12 13:17
作者: datoe    時間: 2009-1-12 13:18
其實問題出在香港地太小
台北的單車徑和緩跑徑共用
也沒聽過互相問候對方老母的情況
因為寬度足足有5米

話說回來
為何跑手愛偷雞,使用單車徑呢?
跑起來的路感有比較好嗎?
作者: kenneth    時間: 2009-1-12 13:21
作者: ee_tpk    時間: 2009-1-12 13:27
見到 d 場既 post.. 係針對昨日的糖尿跑... 我想知道其實主辦單位有無( or 有無需要) 申請封路 ?
作者: 上水馬王    時間: 2009-1-12 13:30
哈哈,小弟都係鍾意跑單車徑多過行人路的人

不過從來都未試過跟單車友有任何衝突,因為我時刻都會提高警覺留意單車的去向及速度,我會就單車的,盡量唔會影響駕駛者
作者: 臭男人    時間: 2009-1-12 13:31
原帖由 ee_tpk 於 2009-1-12 13:27 發表
見到 d 場既 post.. 係針對昨日的糖尿跑... 我想知道其實主辦單位有無( or 有無需要) 申請封路 ?

不只是昨日的比賽,就連可樂,佳得樂,石門十公里跑都沒有封路,只不過我們一大班人跑,踩單車人仕唔敢出聲
作者: peteruno    時間: 2009-1-12 13:33
算啦!!
這是一個無法解決的問題,政府都好痛頭。
大家自律一下。
唔跑步海天空

白頭佬
作者: 瘋瘋    時間: 2009-1-12 13:34
作者: peteruno    時間: 2009-1-12 13:37
原帖由 上水馬王 於 2009-1-12 13:30 發表
哈哈,小弟都係鍾意跑單車徑多過行人路的人

不過從來都未試過跟單車友有任何衝突,因為我時刻都會提高警覺留意單車的去向及速度,我會就單車的,盡量唔會影響駕駛者
我就好少跑單車徑,記得跑單車徑時都無這問題出現。因為我通常快過單車。

白頭佬
作者: kenneth    時間: 2009-1-12 13:38
作者: ee_tpk    時間: 2009-1-12 13:50
原帖由 kenneth 於 2009-1-12 13:38 發表

呢D比賽,主辦機構不能申請封路(因為其他市民是有權使用的)但須通知政府部門或警署,有警方人員維持秩序。而咁樣單車友都睇唔過眼的話,都無辦法﹗在者,發POST 者其實有冇考慮過每年,踩單車人仕所帶來的意外, ...

屈教練.. 唔好俾一小撮害群之馬而傷和氣...
單車友又好... 甚至跑友都好... 都會有害群之馬...
大家其實因為呢 d 害群之馬而互相指摘對方的所有不是...感覺有點似一竹篙打一船人...
如此爭論... 何日休止呢...

自己可以做到既係...互相忍讓...注意安全....

p.s. 有點大惑不解.... D 場版主叫第二 d member 過來 開 post 呼籲大家... 做咩唔自己來呢度開 post 呢..
作者: 瘋瘋    時間: 2009-1-12 13:53
作者: kenneth    時間: 2009-1-12 13:58
作者: kenneth    時間: 2009-1-12 13:59
作者: miller    時間: 2009-1-12 14:03
原帖由 peteruno 於 2009-1-12 13:37 發表
我就好少跑單車徑,記得跑單車徑時都無這問題出現。因為我通常快過單車。

白頭佬

白頭兄,新界西就得,o向沙田/大埔星期日朝早好多單車友練習,有d仲係港隊…佢地講緊慢o既都成30-40km/hr,有時佢地真係幾辛苦架…又要有成績,又無場地﹙我地唔會叫佢地出吐露港練掛﹙行車o個段﹚﹚…行緊咁快你叫佢停一停,同我地o向彌敦道跑一樣,即係不停咁走變速跑,所以可以的話都互相就下…

其他師兄都講得岩,香港乜人都有,唔高興就上網打一大餐,同佢地講根本無用…
作者: ee_tpk    時間: 2009-1-12 14:03
原帖由 瘋狂坦克車 於 2009-1-12 13:53 發表

和氣第一 yeah! 既然爭論不休, 就唯有大家跑步時, 采單車時事事小心!
p.s.  ee, 但係臭師兄認左自己係腳中掌擊地跑步個喎!

小妹愚昧... 明白晒....
作者: kenneth    時間: 2009-1-12 14:03
作者: saki    時間: 2009-1-12 14:17
原帖由 臭男人 於 2009-1-12 13:31 發表

不只是昨日的比賽,就連可樂,佳得樂,石門十公里跑都沒有封路,只不過我們一大班人跑,踩單車人仕唔敢出聲

據聞是有人定期向有關方面投訴在吐露港單車徑跑步的.....

因此, 大家在吐露港單車徑跑步要執生, 特別是在果條單車專用隧道
作者: 瘋瘋    時間: 2009-1-12 14:20
作者: 力    時間: 2009-1-12 14:21
原帖由 saki 於 2009-1-12 14:17 發表

據聞是有人定期向有關方面投訴在吐露港單車徑跑步的.....

因此, 大家在吐露港單車徑跑步要執生, 特別是在果條單車專用隧道

特別是在果2條單車專用隧道

登錄/註冊後可看大圖
本標誌顯示該路只供騎單車者使用
作者: WAY_LEUNG    時間: 2009-1-12 14:32
其實大家都是想將事情有所改善, 最重要的是大家都熱愛運動, 何必因此大動肝火, 有溝通好過沒有溝通, 只要大家都能控制一下, 就ok啦!

再者, 單車徑又不是賽車場, 都要顧及其他人的安全, 如果馬路撞到人, 司機及路人雙方都會錯啦!
作者: 瘋瘋    時間: 2009-1-12 14:40
作者: 亞平    時間: 2009-1-12 14:44
原帖由 瘋狂坦克車 於 2009-1-12 13:53 發表

和氣第一 yeah! 既然爭論不休, 就唯有大家跑步時, 采單車時事事小心!
p.s.  ee, 但係臭師兄認左自己係腳中掌擊地跑步個喎!

老問題,冇得解!
早排已經係隔離場為此問題開過火....
作者: 龜速行    時間: 2009-1-12 14:45
臭男人c hing = "中掌擊地形的業餘跑手

再一次 welcome welcome 臭男人c hing

長跑長友 ar
作者: 瘋瘋    時間: 2009-1-12 14:46
作者: kenneth    時間: 2009-1-12 14:46
作者: 埔荃    時間: 2009-1-12 14:48
玩體育,就要有體育精神, 互相忍受及共融好緊要, 大家遞就一吓.

千其,千其唔好攪罵戰!
作者: 埔荃    時間: 2009-1-12 14:55
補充!

吐露港08年至今都跑過好多次,但唔知點解今次d單車愛好者特別燥,唔知係唔係之前有d衝突發生過呢?
作者: 臭男人    時間: 2009-1-12 15:00
原帖由 kenneth 於 2009-1-12 13:58 發表

是喎﹗魯芬想點?" />" />" />" /> 臭男人和魯芬是否同一人?" />" />" />" /> 定魯芬知道呢度好多跑友,所以 POST 埋過來?

我有魯芬版主咁叻就好了,我連他是何許人也不知,只不過路過某處,見他們有所要求,咁我就幫一幫他們的,
上次已經炒了一鑊了
http://www.discuss.com.hk/viewth ... page%3D7&page=1

http://www.discuss.com.hk/viewth ... &extra=page%3D9

作者: kenneth    時間: 2009-1-12 15:04
作者: 亞平    時間: 2009-1-12 15:06
原帖由 kenneth 於 2009-1-12 14:46 發表

平兄﹗隔離場"中掌擊地形的業餘跑手"來到,一齊歡迎下人啦﹗" />" />

噢~~魯大人駕到,有失遠迎!歡迎歡迎!
順便在此感謝魯兄過往對小弟的大方包容!
作者: 瘋瘋    時間: 2009-1-12 15:06
作者: kenneth    時間: 2009-1-12 15:09
作者: 臭男人    時間: 2009-1-12 15:10
原帖由 kenneth 於 2009-1-12 15:04 發表
都幾次樣喎。" />" />" />" />" />" />" />" />既然閣下話唔係,就當唔係啦﹗

I'm

登錄/註冊後可看大圖

not her/him

作者: 亞平    時間: 2009-1-12 15:18
原帖由 kenneth 於 2009-1-12 15:09 發表

平兄,遲了一步,佢剛剛話佢唔係喎。" />" />

哈哈...冇問題,我係個邊都成日見到臭男人師兄發言,
歡迎臭兄大駕光臨!
作者: 瘋瘋    時間: 2009-1-12 15:20
作者: kenneth    時間: 2009-1-12 15:34
作者: peteruno    時間: 2009-1-12 15:37
真亦假時假亦真,可須介懷真假呢?
能夠帶起這話題,對長跑愛好者是件好事。
也可以提高長跑網的收視率,坐低飲杯茶啦!!

白頭佬
作者: 瘋瘋    時間: 2009-1-12 15:38
作者: saki    時間: 2009-1-12 15:38
原帖由 瘋狂坦克車 於 2009-1-12 15:20 發表
臭兄, 你個頭像好型, 佢係你偶像?" />" />

插咀講句, 我叫佢做 "高義"
作者: 全馬    時間: 2009-1-12 17:08
星期一至六我係跑友
無錯, 柏油路面的確好跑d, 吸音防震。石屎路都好, 最差係萬年磚, 又跣又唔平, 好容易PK+拗柴。
所以我都會跑單車徑, 但一定會keep 左, 會好貼好貼行人路, 因為單車好少會踩到咁貼, 會好危險。仲會耳聽八方, 一聲見單車聲, 就盡量上番行人路或擺手示意。咁耐都無火爆場面。

週日我係車友
我踩車好少踩行人路, 但有時有d環境真係無得避, (睇過無警察後)點都要上一劑, 咁我會盡量keep 得好慢好慢, 就算其他車友一支箭咁走左, 我都唔會快, 因為我一定記住三樣野:
1. 行人路上面, 行人有優先權, 所以叮叮我都唔會打
2. 我犯緊法, 所以唔係老馮
3. 大家相撞, 一定會有人受傷, 我唔想

就算有人玩cross over, 我會忍讓, 因為大家都係做運動姐, 除左身體要健康, 心靈同EQ提升亦非常重要。
其實我係其他單車谷成日都出文, 勸其他車友對行人不要太暴燥, 畢竟, 單車徑都不是賽場, 不應該踩得太快, 加上週日等, 根本繁忙過旺角, 太快對任何人都很危險!
此外, 在這裡都希望各跑手合作一些, 在單車徑上盡量靠左跑, 不要當單車一定要讓你。
我反對粗暴對待, 希望大家共建和諧社會。
作者: 力    時間: 2009-1-12 17:16
x2
在單車徑上盡量靠跑, 請勿於中間分隔線跑 !

作者: 瘋瘋    時間: 2009-1-12 17:17
作者: 全馬    時間: 2009-1-12 17:40
原帖由 瘋狂坦克車 於 2009-1-12 17:17 發表

明白! 靠自己的左邊跑是嗎?

100分
作者: 龜速行    時間: 2009-1-12 17:47
全馬 c hing

謝謝!!明白!!
作者: 比因    時間: 2009-1-12 17:48
我係邊度跑都係靠左跑的, 不過唔少行人既慣性都係靠右, 明知我用左線都夾埋來同我對頭, 唔知點解釋.
作者: 瘋瘋    時間: 2009-1-12 17:49
作者: datoe    時間: 2009-1-12 18:09
對不起,我可能講話火氣太大,但我覺得這個話題很無聊
要埋怨的話,有更多東西可以埋怨,我覺得香港的 "行人" (不管你是跑手還是車友,都會是行人) 是全世界最可憐的

貨車,小巴,的士,私家車,電單車,完全不會禮讓行人

我曾在英國住過,那裡行人最大,所以機動車輛在路口一律禮讓行人
這裡咧?我一天到晚聽到行人被撞死,我走路港九新的任一路口,也要提心吊膽被車撞

但是但是
這些司機不開車的時候,不也是行人嗎?
為何換了屁股就換了腦袋,坐上駕駛座就一付惡形惡狀?

司機也是行人
司機不會禮讓行人

所以呢
跑手車友的衝突
只要一天沒人學會 "禮貌  體諒"
我看是永遠無解
作者: 臭男人    時間: 2009-1-12 19:36
原帖由 saki 於 2009-1-12 15:38 發表

插咀講句, 我叫佢做 "高義"

題外話,我的頭像人物叫〔龍方〕,於去年離世了

不少人對龍方的名字並不熟悉,但卻不會忘記《上海灘賭神》中的黃金貴,《賭神》中的高義,《雷洛傳》中的流氓頭子。龍方曾與成龍(blog)、周潤發劉德華周星馳等出演對手戲,是香港影界出名的“大壞蛋”。
“姦神”龍方去世  香港影星龍方11月14日上午10時許,在西安長安區一家醫院因鼻咽癌去世。龍方先生好友,深圳嘉年華明星經紀公司老總周行昨天心情悲痛地向記者透露了該消息。據周行透露,龍方之前一年多一直在咳嗽,今年5月在香港檢查出肺癌晚期。從5月治療至今,最終宣告不治。

周行還透露,龍方是個很要強的人,患病之事沒有告訴家人和朋友,所以很少有人知道他的近況。龍方被稱為香港“姦神”。他曾與成龍、周潤發、劉德華、周星馳等先後出演了上百部電影和電視劇。因為演《賭神》一片,被電影圈內稱之為香港天皇巨星周潤發最佳拍檔。

相關資料:
    龍方,本名李建民,上世紀70年代初期就開始進入影圈,在大導演張徹的《雙俠》做臨時演員,後來在台灣做武師武指,偶爾客串主演,成為半個小打星,80年代龍方當年是香港天天漁港的經理,而這邊王晶開拍《至尊無上》找不到反派演員,在朋友介紹下龍方接拍了《至尊無上》那個日本人角色;而後王晶再邀龍方拍《賭神》,電影的成功讓人記住了“奸人”龍方。從此一發不可收拾,“壞人”片約接踵而來。龍方也正式辭職,做起了全職演員。2000年後龍方開始在大陸經商,做回了生意。香港電影是少了個奸人,多了份遺憾。

招牌角色:
  《雷洛傳》中的賭場大哥,先是痛打了一頓失戀的劉德華,後來劫持了關海山把事情鬧大,被劉德華解決;《至尊無上》中的日本公子哥,也是和劉德華對幹;《賭神》中周潤發的義弟,無情無義連大哥都不放過;《暗花》中澳門大哥之一佐治;《龍的傳人》中的老闆。

作品回顧:
動作設計:虎拳(1973) 賣命邊緣(1977) 龍拳蛇手門蜘蛛(1978) 烈日狂風野火(1979) 豬肉榮(1979)
作者: =chairman=    時間: 2009-1-12 21:36
原帖由 瘋狂坦克車 於 2009-1-12 15:38 發表

原來, 有唔少人係用腳中掌擊地跑法的!" />" />

哈哈 ~ 瘋兄,我地要繼續努力 ~
作者: 亞平    時間: 2009-1-12 22:15
跑者胸襟 : 路窄心寬 !
作者: 龜速行    時間: 2009-1-12 22:19
亞平 c hing

路窄心寬 !
 好!! 好!! 小弟緊記!!
作者: Alfred    時間: 2009-1-12 22:34
原帖由 亞平 於 12/1/2009 22:15 發表

亞平師兄,佳句佳句!
作者: cu83    時間: 2009-1-12 22:35
原帖由 亞平 於 12-1-2009 22:15 發表

平兄,路窄心寬 呢句講得!
作者: 臭男人    時間: 2009-1-12 23:13

踩單車人:呔窄心闊
作者: cu83    時間: 2009-1-12 23:29
其實, 大家都係做運動啫, 最好就:
跑步者:     路窄心寬
踩單車者:  呔窄心闊

和睦相處, 海闊天空
作者: 叮叮噹    時間: 2009-1-13 00:10
原帖由 cu83 於 2009-1-12 23:29 發表
其實, 大家都係做運動啫, 最好就:
跑步者:     路窄心寬
踩單車者:  呔窄心闊

和睦相處, 海闊天空

Agree! 大家都係做運動要有體育精神.

忍耐, 忍讓.

小妹都係跑單車徑, 靠左邊跑, 留意路上行人同單車.
本區跑友同單車友一向都好和平, 反而行人有行人路唔行,
多數兩個甚至幾個橫行在單車徑中間, 唔理會單車友同跑友,
自己為了避行人而跑出單車徑中間,當然盡快跑回左邊路啦!
作者: 埔荃    時間: 2009-1-13 00:36
標題: 回復 49# 的帖子
贊成全馬兄所言. 反對粗暴對待, 希望大家共建和諧社會。
作者: witchycatcat    時間: 2009-1-13 17:27
題外話:
平ching你張相好型仔呀~~~
作者: 瘋瘋    時間: 2009-1-13 17:42
作者: 亞平    時間: 2009-1-13 17:44
原帖由 witchycatcat 於 2009-1-13 17:27 發表
題外話:
平ching你張相好型仔呀~~~

出自安安整容大師手筆..嘻嘻...終於都可以見下人
作者: 叮叮噹    時間: 2009-1-13 23:47
原帖由 瘋狂坦克車 於 2009-1-13 17:42 發表
因為全馬兄一席話, 終於尋晚乖乖地在單車徑上沿住左邊跑.

今晚小妹乖乖地在單車徑上貼左邊欄杆跑, 見班少青人十個八個係路中間跑, 唔知死!
作者: 全馬    時間: 2009-1-14 21:00
原帖由 叮叮噹 於 2009-1-13 23:47 發表

今晚小妹乖乖地在單車徑上貼左邊欄杆跑, 見班少青人十個八個係路中間跑, 唔知死!

樹大總是有枯枝, 但我地唔好就此放棄, 好似環保咁, 先做好自己, 然後慢慢去感染身邊o既人, 一代跟一代, 好日子很快便來到!
作者: meimei    時間: 2009-1-15 01:00
我覺得無論在單車徑or行人路跑步都應該遵守'左上右洛'的守則會比較安全
作者: 叮叮噹    時間: 2009-1-15 01:03
原帖由 全馬 於 2009-1-14 21:00 發表

樹大總是有枯枝, 但我地唔好就此放棄, 好似環保咁, 先做好自己, 然後慢慢去感染身邊o既人, 一代跟一代, 好日子很快便來到!

x2, 繼續做好自己.
作者: kopo1128    時間: 2009-1-15 22:10
我在北區這邊跑左一後時間都未遇到如此人車爭路的問題. 有時大家為避大家, 會錯意, 避不了, 停下來說句"SORRY!"就是, 沒有甚麼大不了. 記住"左上右落"便問題不大. 事實上, 正常人又點會在地少人多的屋村單車徑"LIN"到30K/HR. 就算無人都有其他單車LA!真正單車運動員就唔會咁傻搵呢D路練車.
作者: kopo1128    時間: 2009-1-18 00:26
樓上CHING, 十分支持你!!!! 不過馬路, 機場跑友就無咩機會跑架LA!! 你覺得你啱的話就千祈唔好就住, 記得一朝到晚伏住單車徑睇住有無人在單車徑步行或跑步, 有就即時報警. 千祈唔好手軟. 拉人罰款, 政府庫房收入急升, CHING隨時攞埋"金紫荊"勳章. 唔使在呢度苦口婆心. 覺得自己啱就做, 唔使同情跑友, 唔使驚唔好意思!!!

唔記得講比你聽, 我地跑友重好鍾意一路跑, 一路亂拋垃圾, 破壞公物!  希望你唔係我個區出沒啦!! 唔係比你捉到就慘LA!!
早抖!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!(唔好誤會呀!!!唔係無禮貌呀!! 夜LA!!我真係想叫你早抖架!!!千祈搵差人拉我呀!!!)
作者: Mr.Bus    時間: 2009-1-18 01:00
講真,小弟都有時係大圍跑去大埔的,
而當中實會係單車徑上跑,
咁我地幾個人咪盡量單線跑,行埋d跑lor
冇人叫你打橫一直線,好串咁跑ga ma.
咁絕大部份單車都唔會專登一野車落你度吧.
其實,大家最重要係互相就一就吧.
大家守下秩序咪幾好,大家都安全ar ma.
大家都係運動,唔使打晒交咁0既...

還有的是,其實好多c hing,c tse應該唔係"嚴"馬路唔平,唔好跑等等,
而係香港真的太少緩跑徑,
如果下下唔係單車徑跑,其實好多地方係跑唔到過去的
講真,如果有多d緩跑徑,d c hing,c tse使鬼專登走去單車徑跑咩?

作者: 上水馬王    時間: 2009-1-18 10:24
原帖由 kopo1128 於 2009-1-18 00:26 發表
樓上CHING, 十分支持你!!!! 不過馬路, 機場跑友就無咩機會跑架LA!! 你覺得你啱的話就千祈唔好就住, 記得一朝到晚伏住單車徑睇住有無人在單車徑步行或跑步, 有就即時報警. 千祈唔好手軟. 拉人罰款, 政府庫房收入 ...

Kopo兄,希望我地今日唔會比人拉就好了......
作者: allanccl    時間: 2009-1-18 11:19
原帖由 上水馬王 於 2009-1-18 10:24 發表

Kopo兄,希望我地今日唔會比人拉就好了......

X2
乜而家d人咁野蠻架
作者: 臭男人    時間: 2009-1-18 11:39
原帖由 kopo1128 於 2009-1-18 00:26 發表
樓上CHING, 十分支持你!!!! 不過馬路, 機場跑友就無咩機會跑架LA!! 你覺得你啱的話就千祈唔好就住, 記得一朝到晚伏住單車徑睇住有無人在單車徑步行或跑步, 有就即時報警. 千祈唔好手軟. 拉人罰款, 政府庫房收入 ...
kopo1128 兄,我希望你快啲俾嗰位單車師捉到,因為他講到咁有道理,而且特登開一個新戶口入來講這番話,kopo1128 兄你又講到自己咁點,令我們有一個負面形象,我心好唔舒服.
我強烈要求版主把單車師兄那個post精華和加分.
單車師兄,你記住一定要捉一些咁差人品的跑友,否則,你枉為正義的單車友,努力呀 .
單車師兄,你知唔知新界南總部電話呀

作者: xo523    時間: 2009-1-18 12:16
單車會唔會踩過界家???
作者: 臭男人    時間: 2009-1-18 14:00
原帖由 xo523 於 2009-1-18 12:16 發表
單車會唔會踩過界家???

踩過界了,踩了過來跑步網
作者: ChARsoN    時間: 2009-1-18 14:04
原帖由 xo523 於 2009-1-18 12:16 發表 單車會唔會踩過界家???
經常啦~
只係一般人都好少理
條路咁寬 難道容不下一兩架單車咩~?
唔似得有d 攞正牌用一兩條法律來撻人ge 惡棍咁~
真係麻x煩
作者: xo523    時間: 2009-1-18 14:39
行人路.人行.單車路.單車行.馬路.馬行?哈哈哈
作者: kopo1128    時間: 2009-1-19 00:00
原帖由 臭男人 於 2009-1-18 11:39 發表
kopo1128 兄,我希望你快啲俾嗰位單車師捉到,因為他講到咁有道理,而且特登開一個新戶口入來講這番話,kopo1128 兄你又講到自己咁點,令我們有一個負面形象,我心好唔舒服.
我強烈要求版主把單車師兄那個po ...

死嘞! 我而家有D驚驚地TIM! 唔知真係捉到罰幾多錢?? 留唔留案底? 重"飯"會唔會要坐監架!!! 我住個度比單車徑包圍, 一個唔小心, 分分鐘成家人一齊比人拉就慘LA!! 放過我LA!!! 最多我以後淨係踏單車,唔行又唔跑,  千祈要睇我唔到!!你睇我唔到!!!你睇我唔到!!!你睇我唔到!!!你睇我唔到!!!你睇我唔到!!!你睇我唔到!!!你硬係睇我唔到!!!
作者: kenneth    時間: 2009-1-19 14:10

歡迎光臨 香港長跑網 - 長跑長友 (https://www.longrun.hk/) Powered by Discuz! X3.2