香港長跑網 - 長跑長友

標題: 無恆心 [打印本頁]

作者: 大d哥    時間: 2009-1-15 19:24
標題: 無恆心
我都好想參加馬拉松,講左好多年話參加,但硬係冇乜決心去練咁..
作者: ee_tpk    時間: 2009-1-15 22:21
原帖由 大d哥 於 2009-1-15 19:24 發表
我都好想參加馬拉松,講左好多年話參加,但硬係冇乜決心去練咁..

ching.. 你報0左名就會去練 gala~
作者: 叮叮噹    時間: 2009-1-16 00:50
x2, 慢慢練囉!

報左名就有動力發力練習架啦!
作者: lazyrunner    時間: 2009-1-16 08:39
原帖由 叮叮噹 於 2009-1-16 00:50 發表
x2, 慢慢練囉!

x3
作者: 曲奇    時間: 2009-1-16 10:38
x2, 慢慢練囉!

x 4~
有參賽的意志,就會有目標去練習~
作者: SimonFai    時間: 2009-1-16 10:56
Let's go to run
有目標 !  有動力 !
Add Oil
作者: 大d哥    時間: 2009-1-16 12:24
原帖由 ee_tpk 於 2009-1-15 22:21 發表

ching.. 你報0左名就會去練 gala~

我驚自己跑唔到呀 . . .
作者: 大d哥    時間: 2009-1-16 12:26
x2, 慢慢練囉!

自己成日做話仲有大把時間報名 . . .之後截左止喇又同自己講下年再報過 . . .
作者: 龜速行    時間: 2009-1-16 12:51
原帖由 cookie97 於 2009-1-16 10:38 發表 x 4~有參賽的意志,就會有目標去練習~

X5 
go go  let's go 
作者: ee_tpk    時間: 2009-1-16 13:02
原帖由 大d哥 於 2009-1-16 12:24 發表

原帖由 大d哥 於 2009-1-16 12:26 發表

自己成日做話仲有大把時間報名 . . .之後截左止喇又同自己講下年再報過 . . .

ching.. 唔怕得罪講句... 如果你有心玩..就第一日報0左名啦...
想做就去做... 唔好俾咁多藉口自己

只要肯努力練習過..就算最後要坐巴士都唔會後悔... 只會期望明年跑得更好..更遠...
作者: 上水馬王    時間: 2009-1-16 13:09
報多d比賽,經常練習,唔好俾自己有休息的機會~
作者: singwcs    時間: 2009-1-17 12:53

慢慢跑, 唔好太過心急, 大大大大部份人都可以完成的

真係太辛苦, 未係水站休息一陣...飲啖水再上路囉
作者: Qoo    時間: 2009-1-17 15:21

記得報第一個揸打10K時,心態都好擔心跑唔到全程,但又好想試下參與...
好彩有位朋友比到極大的信心我,慢慢的練習下,雖然好慢,要1小時20幾分,但總數完成,都開心都不得了
你要加油呀!我咁水皮都過到關,你一定得 比d信心...肯跑肯練,一定無問題...
你或者試下報其他賽事呀...
作者: singwcs    時間: 2009-1-21 02:07
無錯!!!! 襯係後生, 跑得郁唔玩下, 老左就無機會ga啦.......

所以依家身體仲健康o既時候, 真係要好好珍惜>...
作者: 大d哥    時間: 2009-1-21 11:11
原帖由 ee_tpk 於 2009-1-16 13:02 發表

ching.. 唔怕得罪講句... 如果你有心玩..就第一日報0左名啦...
想做就去做... 唔好俾咁多藉口自己

只要肯努力練習過..就算最後要坐巴士都唔會後悔... 只會期望明年跑得更好..更遠...

係~我都覺得自己真係未有心去參加...成日都比藉口自己...
一年又一年,一年又一年咁 . . .

我希望下一年真係可以的起心肝參加,就算跑唔晒都起碼參加過丫
作者: 大d哥    時間: 2009-1-21 11:12
原帖由 Qoo 於 2009-1-17 15:21 發表

記得報第一個揸打10K時,心態都好擔心跑唔到全程,但又好想試下參與...
好彩有位朋友比到極大的信心我,慢慢的練習下,雖然好慢,要1小時20幾分,但總數完成,都開心都不得了" />" />hk
你要加油呀!我咁水皮都 ...

謝謝!!!!

其實成日睇電視見人地跑佢地真係好開心咁
作者: YuenChan    時間: 2009-1-22 16:33
跑步一定要有恆心, 冇恆心好易跑一次就停好耐, 會有好多藉口
不過我都唔知點教你點先可以有恆心
或者報左名比賽, 又或者訂立一D目標, 會易D卦
作者: 肥哥哥KC    時間: 2009-1-22 17:14
對我黎講, 報左名參加比賽真係會迫到自己練習, 每一次都同自己講不是和別人比賽, 係同上一次既自己比賽, 見到自己一次比一次進步個滿足感係好大的.

好似上年跑渣打10k 咁, 我既目標都只不過係跑完, 到最後1:14:xx 完成, 然後以至今年渣打希望 sub 70 (雖然上次跑糖尿跑到63', 但係之後又病又少少腳傷練少左, 所以都係用番之前定下既sub 70 做目標), 只要有目標有恆心, 無咩係做唔到的.

長跑長有呀 ~  
作者: singwcs    時間: 2009-1-25 21:42
原帖由 kcchu 於 2009-1-22 17:14 發表
對我黎講, 報左名參加比賽真係會迫到自己練習, 每一次都同自己講不是和別人比賽, 係同上一次既自己比賽, 見到自己一次比一次進步個滿足感係好大的.

好似上年跑渣打10k 咁, 我既目標都只不過係跑完, 到最後1:14:xx ...

我第一年1:06
第二年1:00

雖然少少, 但係見到自己有進步真係好開心GA
作者: 跑腿    時間: 2009-1-26 11:28
   我听跑過半馬的朋友講,跑到想死..........好辛苦喲!
作者: 跑腿    時間: 2009-1-26 11:30
見到甘多人都去報名,攪到自己都想報埋一份,其實跑步系o米應該有正確方法,會令到自己跑得舒服d呢?
作者: 上水馬王    時間: 2009-1-26 12:08
原帖由 跑腿 於 2009-1-26 11:30 發表
見到甘多人都去報名,攪到自己都想報埋一份,其實跑步系o米應該有正確方法,會令到自己跑得舒服d呢?

一定有,小弟仍在模索中
作者: didianna    時間: 2009-1-28 22:42
CHING...係真,,只要你報咗名,,就自然有動力去跑,,
作者: 大隻隱士    時間: 2009-1-30 00:51
x2, 慢慢練囉!

我有個朋友就係咁, 晚晚由愉景新城跑去深并來回咁練
連煙都戒埋....
作者: 大隻隱士    時間: 2009-1-30 00:53

如果有做開運動. 練o下應該都 ok o既
作者: 大隻隱士    時間: 2009-1-30 00:55
原帖由 跑腿 於 2009-1-26 11:30 發表

應該有o既
作者: catbb15    時間: 2009-1-31 22:20
我都好都想試試半馬拉松囉!!
=^.^=
作者: catbb15    時間: 2009-1-31 22:21
今年趕唔切lu!!
或者明年啦......

=^.^=
作者: catbb15    時間: 2009-1-31 22:23
仲有一個星期咋!!
大家加油啦!!
=^.^=
作者: Mr.Bus    時間: 2009-1-31 22:33
大d c hing
其實你只要抱住試下得唔得0既心態報第一次10k,
咁之後第2,3年你實會有心癮再報的
因為有第一年成績,實會想再快ddd吧...
當你跑到興起,你仲會諗住再報長dd距離
半馬...再勁d,報埋全馬仲得...
再者..
當你報左,一星期抽一日去運動場跑一陣都ok吧..
或者c hing今年報dd10k賽事,感受下比賽氣氛先lor
加油吧!!
作者: hobbywet    時間: 2009-2-3 16:45
我都係08年6月開始參賽,依家差不多每月最少一賽,要比賽先會有恆心去練跑,今年跑半馬,明年目標係全馬
作者: 鄭永忠    時間: 2009-2-3 17:01
標題: 回復 16# 的帖子
只要從半小時慢跑開始,逐漸增加到一小時,就可以跑十公里路跑賽了。

有十公里底後,就慢慢增加訓練量至十五公里,十八公里或二十公里,你就可以參加半馬二十一公里比賽了。

有了二十一公里的半馬經驗後,耐心增加訓練至二十五公里,給至三至四個月的時間練至數次三十公里至三十五公里之間,你就可以享受全馬的歡樂與挑戰。

以前我也是一個人練,耐心和毅力都比較差,後來參與跑步團隊訓練後,跑友與跑友之間的互相鼓勵和分享,就會提升你的信心和毅力,相信我,只要你有雙腳,想跑就去跑,沒有人可以阻止你,只要心中種下跑步的種子,我相信你肯定會愛上跑步,志在過程和享受健康的樂趣。

來吧一起跑步,加油!
作者: 肥哥哥KC    時間: 2009-2-3 17:59
原帖由 Mr.Bus 於 2009-1-31 22:33 發表
大d c hing
其實你只要抱住試下得唔得0既心態報第一次10k,
咁之後第2,3年你實會有心癮再報的
因為有第一年成績,實會想再快ddd吧...
當你跑到興起,你仲會諗住再報長dd距離
半馬...再勁d,報埋全馬仲得...
再者.. ...

完全同意ching 既講法, 小弟上年因為朋友之前都有跑先第一次報渣打10k, 個時都係諗住完成到就OK, 到之後就想下可唔可以再快D跟住就報埋nike 10k 然後今次渣打10k 希望做到更好既時間, 如果今年練得唔錯就考慮出年報半馬
作者: piyrag    時間: 2009-2-4 09:31

歡迎光臨 香港長跑網 - 長跑長友 (https://www.longrun.hk/) Powered by Discuz! X3.2