香港長跑網 - 長跑長友

標題: 一個笨問題 ~.~ [打印本頁]

作者: 卓卓    時間: 2009-1-21 21:25
標題: 一個笨問題 ~.~
各位師兄/姐,
請問跑開運動場逆時針,直路時是沒問題啊,但長期處於逆時針跑轉灣位,會對於腿的用力或肢體方面有壞影響?
例如身體的上身會傾向左邊,或在長跑比賽中右轉圈時會否明顯較慢....
所以跑順時針方向是有必需要的嗎?

作者: =chairman=    時間: 2009-1-21 21:36
運動場應是跑逆時針。
作者: 卓卓    時間: 2009-1-21 21:56
原帖由 =chairman= 於 2009-1-21 21:36 發表
運動場應是跑逆時針。

唔好意思,師兄.
小弟已更正問題,
問題的重點是:
長期跑開一種時針方向,會否對身體有壞影響?
唔該各位師兄/姐.
作者: ChARsoN    時間: 2009-1-21 23:09
標題: 回復 3# 的帖子
如果連續跑好多好多圈ge 話可能會傷左腳.....
另外 唔知係南半球跑場時逆時針轉彎會否較費力@@?
地球自轉方向係由西向東 北半球上逆時針轉彎就係順勢(北半球ge旋渦同風暴都係逆時針方向轉動)
南半球則相反方向....

作者: kenneth    時間: 2009-1-21 23:15
作者: liuchuen    時間: 2009-1-22 11:31
建議運動場單日走逆, 雙日走順時針方向.
作者: kenneth    時間: 2009-1-22 11:32
作者: 亞平    時間: 2009-1-22 11:44
原帖由 kenneth 於 2009-1-22 11:32 發表

呢個提議都不錯,但如果跑友是隔日走就....

運動場可以順時針跑既咩?全部人都係只準逆時針跑喎.
其實可以盡量跑第8線,弧度大D,冇咁傷.
作者: kenneth    時間: 2009-1-22 14:37
作者: allanccl    時間: 2009-1-22 14:52
原帖由 kenneth 於 2009-1-22 14:37 發表

當然...唔可以啦﹗途非是非繁忙時間,而運動場加埋得兩二人就可以偷雞玩吓。

係呀!唔可以順時針跑既, 小西灣運動場既閉路電視睇到,就有部哥爾夫球車出黎攔住你架啦。
作者: kenneth    時間: 2009-1-22 14:55
作者: blurmax    時間: 2009-1-22 15:43
係呀!唔可以順時針跑既, 小西灣運動場既閉路電視睇到,就有部哥爾夫球車出黎攔住你架啦。

Really?  Never heard this rule wor!

http://hk.myblog.yahoo.com/blurmax
作者: 肥哥哥KC    時間: 2009-1-22 16:06
原帖由 allanccl 於 2009-1-22 14:52 發表

係架咩@@? 我試過係個度跑順時針黎熱身/cooldown , 又無人出黎攔住我喎 (可能我跑第8線)而第8線又無咩人啦
作者: sleung2002hk    時間: 2009-1-22 22:12
其實唔理係咪跑運動場~~左右腳肌肉同柔軟度都有分別
我一個星期練1次運動場~~又唔覺有大影響
運動場有運動場好~地夠軟~冇咁傷腳
作者: 長跑    時間: 2009-1-22 22:41
呢個問題我曾經都問過...
得到ge 答案都係差不多~
我都係跑開運動場嫁
作者: 卓卓    時間: 2009-1-23 00:27
原帖由 liuchuen 於 2009-1-22 11:31 發表
建議運動場單日走逆, 雙日走順時針方向.

X2

多謝哂各位師兄/姐解答,3q
作者: B    時間: 2009-1-23 15:29
0係兆麟呢類唔標準得一條線0既運動場, 都有人夠膽死調轉跑順時針~
同佢講咁樣跑法好危險, 佢仲鬧翻我轉頭話: "我咁跑有我0既自由喎!!"
作者: ChARsoN    時間: 2009-1-23 16:10
標題: 回復 17# 的帖子
比著係我可能會諗住逆時針快跑然後裝作避唔切撞到佢痛一痛後再係咁綺講番聲sorry~
作者: ming    時間: 2009-1-24 14:19
原帖由 kcchu 於 2009-1-22 16:06 發表

係架咩@@? 我試過係個度跑順時針黎熱身/cooldown , 又無人出黎攔住我喎 (可能我跑第8線)而第8線又無咩人啦

我有時都用第8線或以外既空檔跑順時針
如果係得一條線0既運動場就唔會諗跑順時針
作者: lvrunner    時間: 2009-1-27 01:24
原帖由 卓卓 於 2009-1-21 05:56 發表

唔好意思,師兄.
小弟已更正問題,
問題的重點是:
長期跑開一種時針方向,會否對身體有壞影響?
唔該各位師兄/姐.

Hi ~

No question is stupid.  To answer your question ~ Yes, especially to your knees.  You will increase your chance getting ITB syndrome if it is a small track.  It is always good to run in both directions.  
作者: hobbywet    時間: 2009-2-1 17:34
長跑網真係學到野,資料好有用
作者: 卓卓    時間: 2009-2-2 20:43
原帖由 hobbywet 於 2009-2-1 17:34 發表
長跑網真係學到野,資料好有用

哈哈,這當然有賴各長跑網師兄姐富有的專業知識所致,
正所謂: 行萬里路不如跑萬里路,長跑網識防受傷你要知.
作者: 花子阿DEE    時間: 2009-2-2 21:40
一定晌屋企整啦,號碼布都係,唔記得帶真係喊死~~
作者: 卓卓    時間: 2009-2-3 17:47
原帖由 花子阿DEE 於 2009-2-2 21:40 發表
一定晌屋企整啦,號碼布都係,唔記得帶真係喊死~~

Dee 師兄是否長跑網出現了 bug,還是....??

歡迎光臨 香港長跑網 - 長跑長友 (https://www.longrun.hk/) Powered by Discuz! X3.2