香港長跑網 - 長跑長友

標題: 馬鞍山新手 [打印本頁]

作者: alauded    時間: 2009-1-22 23:50
標題: 馬鞍山新手
大家好,小弟從國外回港.因不習慣氣候導至時常生病,決定練跑增強體格. 
現在通常在晚間龜速來回錦泰至海鮮舫.

各位師兄師姐多多指教!!
作者: w.c.w.c.    時間: 2009-1-23 00:03
Hi alauded ching
作者: alauded    時間: 2009-1-23 00:23
nice to meet you w.c.w.c
作者: allanccl    時間: 2009-1-23 08:34
歡迎ALAUDED師兄,你住馬鞍山真幸福呀,我雖然住柴灣,得閒都會約朋友到沙田馬鞍山跑步,唔好浪費咁正既跑道呀,長跑長友!
作者: cc    時間: 2009-1-23 08:59
作者: running-sue    時間: 2009-1-23 09:12
師兄, 歡迎你呀
作者: 瘋瘋    時間: 2009-1-23 09:31
作者: Tarry    時間: 2009-1-23 10:21
Dear Alauded ching,

Welcome join us

Tarry

作者: cu83    時間: 2009-1-23 11:26
歡迎! 又多一位跑友加入香港長跑網!
小弟逢週日晨咁早就喺跑馬場龜速跑,歡迎指教!
長跑長友   
作者: runrun    時間: 2009-1-23 11:45
Hi Ching, 歡迎你!

我應該是你的街坊,通常練跑路線是 :
平日晚上 : 錦泰 - 大圍文化博物舘 - 錦泰
假日 : ( 可以跑多少少 ) : 上梅子林 - 錦泰 - 大圍文化博物舘 - 沙田 - 科學園 - 錦泰
但最近受傷了不能跑,復原後一定會再跑。

我們新界東班跑友( 其他區份跑友都擁躍參加 )每星期都會有一晚約埋一齊跑,
由沙田運動場跑去錦泰,上梅子林再回沙田運動場,大約12K,跟住仲會一齊
去禾輋大排檔食飯,吹吹水,很熱鬧架!有空歡迎join 我哋呀!
留意新界東呀大圍新跑手 ( 其實唔新架啦!) 每星期都會出post召集。

作者: alauded    時間: 2009-1-23 12:18
各位好,我也想找個機會join大家.

由於小弟剛開始,只能應付3-5K路程. 12K 可能很勉強.

我會留意你們的POST,就算唔跑都可以一齊食飯.
作者: alauded    時間: 2009-1-23 12:23
Re: allanccl

"Please excuse I type English"

Sounds like you are a very dedicated runner, Ching, come all the way to Ma On Shan to enjoy the  run.

Yes, the trials in Ma On Shan here is awesome.  The best part is that it will get even better when the construction is done.
作者: 瘋瘋    時間: 2009-1-23 12:23
作者: alauded    時間: 2009-1-23 12:26
標題: 回復 7# 的帖子
Please take care of yourself.  

Hope you recover soon.
作者: Gills    時間: 2009-1-23 14:22
馬鞍山係長跑網發源地, 日後係馬鞍山練跑, 會撞倒好多長跑網既C兄/C姐.
作者: runrun    時間: 2009-1-23 14:25
原帖由 瘋狂坦克車 於 2009-1-23 12:23 發表

大家俾佢個名誤導左, 佢應該叫大圍跑手"新"!" />" />
"新"係佢個名來!" />" />

我提議大圍兄應該改名做「大圍“勁”跑手新」,
因為他愈來愈勁,上星期日你哋操40K長課,
Leung兄是第一個上梅子林,第二個便
是大圍兄了,係咪好“勁”呢?

作者: runrun    時間: 2009-1-23 14:42
原帖由 alauded 於 2009-1-23 12:18 發表
各位好,我也想找個機會join大家.

由於小弟剛開始,只能應付3-5K路程. 12K 可能很勉強.

我會留意你們的POST,就算唔跑都可以一齊食飯.

歡迎!
勤跑些,便會越跑越快、不知不覺便跑得長些距離了,
你可每次練跑都加多小小距離,如300-500米,
不會覺得太辛苦,但不知不覺間就可以跑得很長途了。
因為如果要鍛練身體、要心肺功能好,每次都應慢跑起碼40分鐘,
我都是這樣開始去跑的。

作者: cc    時間: 2009-1-23 15:25
作者: 肥哥哥KC    時間: 2009-1-23 15:31
原帖由 Gills 於 2009-1-23 14:22 發表
馬鞍山係長跑網發源地, 日後係馬鞍山練跑, 會撞倒好多長跑網既C兄/C姐.

我住柴灣都就乜撞過ching/ctse ....
作者: runrun    時間: 2009-1-23 15:40
原帖由 cc 於 2009-1-23 15:25 發表

應該叫大圍王 ~睇怕呢區佢都係稱王嘎啦~

贊成!

作者: 龜速行    時間: 2009-1-23 16:26
welcome welcome

alauded c hing

多多指教ar

小弟是港島西 hk island man
長跑長友 ar
作者: alauded    時間: 2009-1-23 16:44
標題: 回復 17# 的帖子
我笫一次跑500M都跑唔到. 我現在以DISTANCE為目標. 由於龜速關係3-5K都要45-60MINS.

我是以增強身子和減肥為MOTIVATIONS!!

希望能Keep improving.
作者: alauded    時間: 2009-1-23 16:46
標題: 回復 21# 的帖子
一起加油吧!!
作者: cc    時間: 2009-1-23 18:01
作者: alauded    時間: 2009-1-24 17:54
標題: 回復 24# 的帖子
Orz!!!
作者: Gary-Kwan    時間: 2009-1-24 18:39
歡迎 alauded 加入長跑網 !!
小弟天水圍跑友, 請多多指教.
作者: allanccl    時間: 2009-1-24 23:29
原帖由 alauded 於 2009-1-23 12:23 發表
Re: allanccl

"Please excuse I type English"

Sounds like you are a very dedicated runner, Ching, come all the way to Ma On Shan to enjoy the  run.

Yes, the trials in Ma On Shan here is awesome ...

其實我學跑左年半咋,我家在柴灣,坐682號巴士來馬鞍山要個幾鐘,所以只是偶爾去馬鞍山享受超正既跑道。在馬鞍山跑,除非無行人路,我會盡量跑行人路,以免同騎單車者衝突。
作者: allanccl    時間: 2009-1-24 23:32
原帖由 alauded 於 2009-1-23 16:44 發表
我笫一次跑500M都跑唔到. 我現在以DISTANCE為目標. 由於龜速關係3-5K都要45-60MINS.

我是以增強身子和減肥為MOTIVATIONS!!

希望能Keep improving.

師兄現在幾重?想減到幾多磅?有空可去跑步減肥討論區睇睇,大家分享心得。

作者: alauded    時間: 2009-1-26 00:04
標題: 回復 27# 的帖子
我通常貼住成門河跑,由於我晚跑居多單車較少.但我會小心incoming D 單車
作者: alauded    時間: 2009-1-26 00:05
標題: 回復 28# 的帖子
Last time i check.

I was 240lbs
6'1 height.

i will discuss my progress with the ching/ctse in 減肥討論區.

Thanks for the heads up
作者: 慢子 Wilson    時間: 2009-1-26 17:38
原帖由 alauded 於 2009-1-22 23:50 發表
大家好,小弟從國外回港.因不習慣氣候導至時常生病,決定練跑增強體格.
現在通常在晚間龜速來回錦泰至海鮮舫.

各位師兄師姐多多指教!!

Ching 你好。

我都在馬鞍山留下很多腳毛的!
作者: alauded    時間: 2009-2-3 12:45
標題: 回復 7# 的帖子
好阿坦克兄∼∼一起跑吧但我現只能應付8K左右的慢跑

歡迎光臨 香港長跑網 - 長跑長友 (https://www.longrun.hk/) Powered by Discuz! X3.2