香港長跑網 - 長跑長友

標題: 運動場可否影相? [打印本頁]

作者: hellobbandre    時間: 2009-2-5 17:17
標題: 運動場可否影相?
有 ching 响運動場影相比管理人員阻止(包括我自己), 好質疑, 又無不準拍照既告示, 好奇怪.

對於場地能否影相,本人曾用電郵向政府的 1823 熱線查詢, 得到回覆如下:

先生/小姐:

多謝您於17日致政府熱線的電郵,提出於斧山道運動場內作個人攝影的意見。現謹覆如下:

根據本署內部指引,「公眾人士可於本署轄下公園及遊樂場內進行個人消閒性質的攝影活動,但必須在不阻礙通道及其他使用人士的情況下進行。根據《遊樂場地規例》第21條的規定,任何人不得在遊樂場地內妨礙、騷擾或煩擾任何其他正在恰當地使用該遊樂場地的人...............如發現攝影器材阻礙或滋擾其他場地使用人士時,場地員工需對有關人士作出勸喻,及於必要時阻止有關攝影活動的進行」。

在不影響其他使用人士的情況下,本署職員是不會阻止公眾人士於運動場範圍內進行個人消閒性質的攝影活動;另一方面,為顧及其他場地使用者,於繁忙時段或使用者人數眾多時,本署職員會對上述行為作出適當勸喻。

在此再次多謝您對本署設施的關注。如有其他查詢,歡迎致電2351 7533與斧山道運動場經理陳宗豪先生聯絡。

黃大仙區副康樂事務經理

所以在非繁忙時間及不不影響其他使用人士的情況下,原來係可以的.

上次我在下午一點幾响斧山,又人都唔多個, 佢竟然阻止我影架氣水機,真係有D 問題, 試過响青衣,葵涌,深水埗都無人理, D阿叔真係得閒無野做呀.
作者: w.c.w.c.    時間: 2009-2-5 21:37
原帖由 hellobbandre 於 5-2-2009 05:17 PM 發表
所以在非繁忙時間及不不影響其他使用人士的情況下,原來係可以的.

上次我在下午一點幾响斧山,又人都唔多個, 佢竟然阻止我影架氣水機,真係有D 問題, 試過响青衣,葵涌,深水埗都無人理, D阿叔真係得閒無野做呀.

佢知你好蝦
作者: Bmtc    時間: 2009-3-7 06:53
據理力爭.............!!
作者: 力    時間: 2009-3-7 11:43
家陣好多保安, 當正自已係公安。
作者: cu83    時間: 2009-3-7 11:45
原帖由 Alex 於 7-3-2009 11:43 發表
家陣好多保安, 當正自已係公安。hgj088" />" />hj

嗰班 "食Q" 有時真係傻傻地!!
作者: 零下十度    時間: 2009-3-7 15:28
擺到明蝦你系BB啦
作者: kan0902    時間: 2009-6-2 01:03
唔係和
佢地冇阻止我地bor
我地係朝頭早 都幾多人架
一路跑 就一路影
仲試過好多次
都冇比人地阻止我地唔好影

歡迎光臨 香港長跑網 - 長跑長友 (https://www.longrun.hk/) Powered by Discuz! X3.2