香港長跑網 - 長跑長友

標題: 吃得太飽, 出事了! [打印本頁]

作者: dick810    時間: 2009-2-8 20:19
標題: 吃得太飽, 出事了!
今早原訂五時起床吃早餐,包括一碗麵和一小碗麥皮,但全晚失眠至五時鬧鐘響起,心想反正也睡不著,攤多一會吧!怎知一攤竟然睡著了,shit!!!!起床時已5:45了.

用最快的速度準備和吃早餐,出門時6:15.

到尖東港鐵站已人山人海了,拿拿淋換衫及寄行李,之後再吃一隻香蕉,大約7:00.

熱身和慢跑四圈後,不知是否未瞓醒,痴痴地,居然把腰包內的power bar 吃下, 到起跑點7:28.

起跑初段都ok,但大約5k後胃部頂住頂住, 之後飲下的水及isotone好像落唔到隔似的,到青馬大橋右大腿開始抽筋, 原先好端端的左膝蓋腱帶居然疼痛起來,只好把右腳的膝蓋護帶結在左膝蓋上, 為什麼我不帶兩條呢?只好放慢腳步了,但是飲下的東西在(浪)吓(浪)吓,又不敢不渴, 接著下來,辛苦極了,雙腿的肌肉輪流抽筋,連腳趾也抽筋,只好跑吓行吓,基本上,上斜的路段是用行的.到維園時間3小時57分多.

取行李時雙腿抖過不停也不敢屈曲,半小時多後才把記錄晶片取下,在等巴士期間,嘔了剛喝下的東西,在巴士上極力克制自己不可嘔吐,回到家中直衝入厠所,把全程馬拉松喝的東西, 包括power gel, isotone及水全部嘔出,最後還連血也嘔埋(當然只是少量).怪不得我的肌肉不停抽筋了.

之後,休息了兩小時才敢喝水及sport drink (少量地)在不斷少量飲水後,直至大約五時才有小便,真是嚇死了.這個故事教訓我以後跑馬拉松時不要吃得太飽吧!

作者: stan    時間: 2009-2-8 20:26
吃膝蓋護帶? 點煮法??
作者: dick810    時間: 2009-2-8 21:19
Sorry! 未打完.
作者: stan    時間: 2009-2-8 21:32
原帖由 dick810 於 2009-2-8 21:19 發表
Sorry! 未打完.

Ching 保重, 來日方長, 小心身子!!!!
作者: dick810    時間: 2009-2-8 21:35
標題: 回復 4# 的帖子
謝謝,以後不敢了.
作者: yanson8    時間: 2009-2-9 00:51
睇ching你篇野都覺得緊張啊,系咪太緊張去對待呢件事呢?我覺得ching你前面節奏搞壞佐呢個地方出問題啊。。
作者: blurmax    時間: 2009-2-9 01:01
Ching,

Take care ah - better relax more before the next race!
作者: 曲奇    時間: 2009-2-9 01:02
吸取今次的經驗,add oil on next race!!!
作者: spmho    時間: 2009-2-9 01:26
朋友......下次小心D啦......
唔食條Power bar應該無野
作者: cu83    時間: 2009-2-9 09:55
c-hing, take care ar
作者: dick810    時間: 2009-2-9 15:11
多謝各位, 這是我第一次全馬, 所以太緊張了. 以往半馬也有緊張,但也沒不至於有抽筋的情況. 我也同意係條Power bar累事. 但總叫做平安大吉同埋上左一課.
作者: yanson8    時間: 2009-2-9 19:01
這種環境下能3小時57分完成證明ching都算訓練有素咯,呵呵,只系作戰心理差佐。。
作者: randyip    時間: 2009-2-9 19:31
ching 看見你的練跑一點也不慢,有此成績已經不錯。
作者: dick810    時間: 2009-2-9 20:16
標題: 回復 13# 的帖子
帥兄也是在港島東練跑的?
作者: randyip    時間: 2009-2-9 20:39
原帖由 dick810 於 2009-2-9 20:16 發表
帥兄也是在港島東練跑的?
經常在quarry bay公園~skw海濱長廊出沒,多在黃昏時段。
作者: dick810    時間: 2009-2-9 20:57
標題: 回復 15# 的帖子
小弟也是在這一帶練習的, 我諗我知師兄是我常常在路上相遇那位了, 帥兄也跑得很好哩!下次相遇一定打招呼了.
作者: wtfgary    時間: 2009-2-9 23:32
Sub 4 with such condition ?!
Man, you are great !
作者: dick810    時間: 2009-2-9 23:47
標題: 回復 17# 的帖子
Thanks. But my friend said I'm risking my life.
作者: ar125    時間: 2009-2-9 23:51
dick810 ching你係唔係住港島東?小弟同randy兄經常遇見你,

見你練跑的速度都好怏,腰度一定有樽水,原來你都有上來吹吓水,

下次見到你一定打個招呼!
作者: dick810    時間: 2009-2-9 23:55
標題: 回復 19# 的帖子
正是小弟呀!失敬.失敬.

作者: alfredyu    時間: 2009-2-10 10:18
我都係港島東經常練跑, 今次慢Ching 少少, 4:03pb, 不過我係最佳狀態出賽, 仲係第七個馬拉松. 所以第一次就sub 4就認真好成績了.
第一次跑全馬,多數跑手都瞓得唔好,人生大事也. 又準備左咁長時間 -
今次好似好多跑手飲左運動飲料都個胃唔適服, 下年練習時要飲多D試下,下年應該都係Watson贊助吧.

時間同師師兄差唔多,將來可以約下練長課
作者: SimonFai    時間: 2009-2-10 11:39
dick810 ching, 保重
作者: runrun    時間: 2009-2-10 15:32
原帖由 dick810 於 2009-2-9 15:11 發表
多謝各位, 這是我第一次全馬, 所以太緊張了. 以往半馬也有緊張,但也沒不至於有抽筋的情況. 我也同意係條Power bar累事. 但總叫做平安大吉同埋上左一課.

dick師兄,
Power bar 威力非同小可,如已吃得相當飽的話,就不要心急再加馬吃Power bar了。
我就試過在2月1日跑馬鞍山8K的早上7:30吃了一條Power bar 當早餐,覺得幾好食,
便再吃多一條,唔跑唔覺得有事,但起跑後就覺得胃不舒服,很滯般,想嘔又嘔不到,
很是辛苦,幸好只是捱8K,所以,我覺得還是較空肚吃Power bar 比較合適。

作者: dick810    時間: 2009-2-10 19:03
標題: 回復 21# 的帖子
Alfredyu 帥兄, 其實今次Marathon 我 無怎樣練長課, 最長是由Shakeiwan跑去墳場再去小西灣再回頭到[(Quarry Bay Park - Shakeiwan) x 2]  = 2? k  . 唔知帥兄在那練長課哩?

作者: dick810    時間: 2009-2-10 19:06
原帖由 SimonFai 於 2009-2-10 11:39 發表
dick810 ching, 保重

多謝師兄, 現在沒大礙. 已返工了.
作者: dick810    時間: 2009-2-10 19:16
標題: 回復 23# 的帖子
runrun ctse, 很敬佩妳的毅力,  祝你早日康復.
作者: kan0902    時間: 2009-2-10 23:07
ching兄遇到咁ge惰況我都有d體會
可能我又係第一次參加咁長時間ge馬拉松
未預備好掛
途中遇倒唔小波折
去左一次小 (好似17k左右)(當時同大圍兄跑緊)(青馬大橋)(仲要等人)
一次大(19k左右)(唔使等人)
同一次去大去唔成(因為冇廁紙)>.<(32k左右)
差唔多個肚痛下痛下痛足全程

最終以3小時52分鐘左右完成左

sub4

作者: alfredyu    時間: 2009-2-10 23:08
原帖由 dick810 於 2009-2-10 19:03 發表
Alfredyu 帥兄, 其實今次Marathon 我 無怎樣練長課, 最長是由Shakeiwan跑去墳場再去小西灣再回頭到[(Quarry Bay Park - Shakeiwan) x 2]  = 2? k  . 唔合知帥兄在那練長課哩?

dick810 師兄練2幾K便sub4, 練足30K就前途無可限量了。我30K長課跑由維園上北角半山,經金督馳馬徑至黃泥涌峽,入布力徑,甘道,白加道至山頂繞一圈,回程至畢拉山道就應有30K。呢條線因喜歡風景靚。
但今次我就只係在跑馬地運動場跑,因為可以準確計算每圈速度。一月份跑左兩次30K。
作者: scchu    時間: 2009-2-11 00:38
嘩! 師兄好勁。練2Xkm就掂。每星期的咪數如何分配。
作者: 叮叮噹    時間: 2009-2-11 22:37
小妹第一次跑半馬, 都係飲食問題出事, 好彩都平安返終點.

1. 渣打前兩星期感冒勁咳, 一直冇胃口, 渣打前三四日回復胃口, 食得太多飯.
2. 前一晚太遲食晚飯, 訓係床又訓唔著, 個胃唔夠時間消化食物.
3. 早餐食得太多, 加重腸胃負責, 以為開跑前三個小時食應該冇問題, 過了2k-4k開始作嘔, 久不久吐胃氣才舒服少少, 入西隧後13k-15k又作嘔, 聞到松節油味又想嘔, 嘗試吐胃氣才舒服.
4. 感冒未清, 跑渣打時喉嚨好乾涸, 個個水站都停一陣飲兩口水, 飲左Isoton太凍, 於是手拿一包跑, 小口小口飲, 原本係"mint"作怪, 加劇胃部不適 .
作者: 比因    時間: 2009-2-11 22:40
原帖由 叮叮噹 於 2009-2-11 22:37 發表
小妹第一次跑半馬, 都係飲食問題出事, 好彩都平安返終點.

1. 渣打前兩星期感冒勁咳, 一直冇胃口, 渣打前三四日回復胃口, 食得太多飯.
2. 前一晚太遲食晚飯, 訓係床又訓唔著, 個胃唔夠時間消化食物.
3. 早餐食得 ...

叮叮噹ctse平時既腸胃, 消化好唔好?

個朝食過咩做早餐呢?
作者: dick810    時間: 2009-2-11 23:01
標題: 回復 29# 的帖子
平時星期一至五跑3晚到, 每次大約跑18-19k (平路). 星期日早上跑 2幾 k. 因為跑chai wan 道再+歌連臣角道的大斜路,其實都幾金.
作者: dick810    時間: 2009-2-11 23:03
標題: 回復 30# 的帖子
其實跑之前一星期我都有感冒同咳.
作者: 叮叮噹    時間: 2009-2-11 23:11
原帖由 比因 於 2009-2-11 22:40 發表

叮叮噹ctse平時既腸胃, 消化好唔好?

個朝食過咩做早餐呢?

一向腸胃比較敏感, 消化唔係咁好, 病完更差.
個朝食左一碗白飯+牛腩汁, 朱固力咖啡一杯, 菊花蜂蜜一杯, 跑前再飲了兩次水.
果日跑完都冇胃口食早餐, 趕去做啦啦啦隊後, 同你地飲茶冇嘜胃口食嘢!
作者: 叮叮噹    時間: 2009-2-11 23:12
原帖由 dick810 於 2009-2-11 23:03 發表
其實跑之前一星期我都有感冒同咳.

相信感冒係有影響腸胃消化力.
作者: 比因    時間: 2009-2-11 23:16
一碗白飯+牛腩汁   

登錄/註冊後可看大圖

係咪唔慣咁早食唔熱既野 (e.g. 麵包), 所以要食碗飯?
我從來都唔食飯做早餐的

我腸胃1向都算好的, 無乜消化問題, 反而氣管問題就多D.
有1年大傷風咳過後跑比賽, 氣管有痰清唔晒, 呼吸受阻, 做就左我既PW

登錄/註冊後可看大圖

作者: 叮叮噹    時間: 2009-2-11 23:26
原帖由 比因 於 2009-2-11 23:16 發表
一碗白飯+牛腩汁   

登錄/註冊後可看大圖

係咪唔慣咁早食唔熱既野 (e.g. 麵包), 所以要食碗飯?
我從來都唔食飯做早餐的

有1年大傷風咳過後 ...

其實, 一向唔慣洗完面就食早餐, 乾爭爭唔熱就更加唔開胃,
因為試過兩次食完麵過個幾兩個鐘跑, 都作嘔, 飯比麵容易消化,
咪食白飯+色囉!
作者: 叮叮噹    時間: 2009-2-11 23:33
原帖由 比因 於 2009-2-11 23:16 發表
有1年大傷風咳過後 ...

渣打果重有少少咳, 喉嚨又乾涸, 熱身後咳咳又要吐痰, 可能嚇死身邊兩位師兄,
要兩位師兄陪小妹去精英區飲水, 唔係都唔知點跑.
跑完係維園又勁咳, 好彩跑時冇嘜咳.
作者: randyip    時間: 2009-2-11 23:37
原帖由 dick810 於 2009-2-11 23:01 發表
平時星期一至五跑3晚到, 每次大約跑18-19k (平路). 星期日早上跑 2幾 k. 因為跑chai wan 道再+歌連臣角道的大斜路,其實都幾金.
星期六/日都會跑一段柴灣道,不過會在消防局對面的斜路上鯉魚門公園渡假村,沒有你跑得那麼甘
作者: abandoner08    時間: 2009-2-20 12:03
原帖由 dick810 於 2009-2-8 20:19 發表
今早原訂五時起床吃早餐,包括一碗麵和一小碗麥皮,但全晚失眠至五時鬧鐘響起,心想反正也睡不著,攤多一會吧!怎知一攤竟然睡著了,shit!!!!起床時已5:45了.

用最快的速度準備和吃早餐,出門時6:15.

到尖東港鐵站 ...

唉 . 小弟剛好相反. 一早 (四點半起身) 驚食得太飽. 所以只食了一個杯面. 咁就懶野啦. 到七點十分跑. 唔夠半個鐘又肚餓隻左腳又開始抽筋.... 結果半行半號過終點. 好彩都可以係三個鐘之內完成

作者: randyip    時間: 2009-2-20 23:21
原帖由 abandoner08 於 2009-2-20 12:03 發表

唉 . 小弟剛好相反. 一早 (四點半起身) 驚食得太飽. 所以只食了一個杯面. 咁就懶野啦. 到七點十分跑. 唔夠半個鐘又肚餓隻左腳又開始抽筋.... 結果半行半號過終點. 好彩都可以係三個鐘之內完成
: ...
ching....你講緊半馬定全馬o牙!!
作者: jogging_cat    時間: 2009-2-21 16:50
原帖由 dick810 於 11-2-2009 23:01 發表
歌連臣角我都跑過, 真係好辛苦ga.

歡迎光臨 香港長跑網 - 長跑長友 (https://www.longrun.hk/) Powered by Discuz! X3.2