香港長跑網 - 長跑長友

標題: 2009.4.5 Round the Island 2009 [打印本頁]

作者: saki    時間: 2009-2-10 11:12
標題: 2009.4.5 Round the Island 2009
http://www.avohk.org/index.php?_room=16&;_subRoom=25

表格下載
http://www.hkrunners.com/files/RTI%20Entry%20Form%202009_0.pdf

主辦機構: 元老體育會 (AVOHK)
日期      : 2009年4月5日 (星期日)
時間      : 6.00 a.m. - 10 a.m. (每15分鐘分批出發)
地點      : 黃泥涌峽/大潭水塘路交界處停車場
路線      :  黃泥涌峽/大潭水塘路交界處停車場 -> 柏架山 -> 石澳 -> 大潭 -> 紫羅蘭山 -> 金夫人馳馬徑 -> 香港仔交野公園 -> 薄扶林郊遊公園 -> 半山 -> 寶雲道 -> 黃泥涌峽/大潭水塘路交界處停車場
距離      : 六十五公里
時限      : 十小時 (終點會在下午六時關閉)
組別      : 個人/隊際(兩人一組
費用      : 個人 - $300(三月三十日之前報名)/$250(元老體育會會員)/$400
              隊際 - $600(三月三十日之前報名)/$500(元老體育會會員)/$800
名額      : 250
截止日期: 2009年4月1日
查詢      : 有待提供

作者: kandis    時間: 2009-3-9 08:39
請問有冇ching /ctse 參加左/參加過呢個比賽??
有冇路線圖提供呢!!!??  
作者: saki    時間: 2009-3-9 15:14
賽會未有提供, 但提供了更詳細之路線描述

http://www.avohk.org/media/fck/File/RTI/RTI%202009%20Route%20Chinese.pdf
作者: ming_geo    時間: 2009-3-10 12:45
原帖由 kandis 於 2009-3-9 08:39 發表
請問有冇ching /ctse 參加左/參加過呢個比賽??
有冇路線圖提供呢!!!??  
I have joined this race for twice before , well organised and good support
作者: 大圍新跑手    時間: 2009-3-19 09:51
原帖由 ming_geo 於 2009-3-10 12:45 發表
I have joined this race for twice before , well organised and good support

想問問各位,如果我想pre-trip呢條路線,中途會唔會有地方補給食物同飲品?
作者: 大圍新跑手    時間: 2009-3-23 16:08
呵呵.....今日渣定主意寄出報名表啦,應該都唔會有人陪我癲。
作者: spmho    時間: 2009-3-23 16:23
原帖由 大圍新跑手 於 2009-3-23 16:08 發表
呵呵.....今日渣定主意寄出報名表啦,應該都唔會有人陪我癲。" />" />

勁...RTI.....66K
大圍越黎越鍾意玩山賽喎
作者: 大圍新跑手    時間: 2009-3-24 10:13
原帖由 stanleyhpm 於 2009-3-23 16:23 發表

勁...RTI.....66K
大圍越黎越鍾意玩山賽喎

嘻嘻....我都係貪過癮玩下,雖然路程好似好長,不過我諗慢慢跑下行下應該唔會太辛苦。
作者: spmho    時間: 2009-3-24 11:36
原帖由 大圍新跑手 於 2009-3-24 10:13 發表

嘻嘻....我都係貪過癮玩下,雖然路程好似好長,不過我諗慢慢跑下行下應該唔會太辛苦。hgj091" />" />hj

我識有人亦都會第一玩.....佢地呢期經常pre-trip....
佢地話要認路.....因為唔熟路
作者: 曲奇    時間: 2009-3-24 11:47
原帖由 大圍新跑手 於 2009-3-24 10:13 發表

嘻嘻....我都係貪過癮玩下,雖然路程好似好長,不過我諗慢慢跑下行下應該唔會太辛苦。

此路線大部份都有行過,有些路段都幾多斜路 + 樓梯喎,記得留力呀...
同埋有好多分差位,一唔留神就會去了其他地方...

作者: chengtszhang    時間: 2009-3-24 23:34
標題: Round the island 2009.
大圍兄,

我都有興趣, 如果唔怕我跑得慢, 可否預埋小弟.

chengtszhang
作者: 大圍新跑手    時間: 2009-3-25 00:21
原帖由 stanleyhpm 於 2009-3-24 11:36 發表

我識有人亦都會第一玩.....佢地呢期經常pre-trip....
佢地話要認路.....因為唔熟路

原帖由 cookie97 於 2009-3-24 11:47 發表

此路線大部份都有行過,有些路段都幾多斜路 + 樓梯喎,記得留力呀...
同埋有好多分差位,一唔留神就會去了其他地方...

stanley 兄 & cookie ctse:
好多謝大家提供既資料呀,本來我都想去pre-trip返次,不過已經冇時間啦,到時正式比賽係咪應該會有工作人員同埋指示牌,我諗應該唔會迷路呱。
我都知好多路段會係斜路、樓梯、甚至係d難行既山路,所以我一定會留力同埋注意安全既,目標都係希望完成全程。
作者: 大圍新跑手    時間: 2009-3-25 00:31
原帖由 chengtszhang 於 2009-3-24 23:34 發表
大圍兄,

我都有興趣, 如果唔怕我跑得慢, 可否預埋小弟.

恆恆:
你都係諗住玩下咋,唔會快得去邊呀,我已經報左名啱啱仲收到佢地個confirmation e-mail。
原來好正架,唔止有T-Shirt、Certificate、Finisher Medal,22/4晚仲係T.S.T. Mariners Club度有個Award Presentation,到時仲有餐buffet食。
你有興趣就快d報名啦。
作者: chengtszhang    時間: 2009-3-25 08:47
標題: Round the Island 2009
大圍兄,

多謝報料, 我會參加, 今天寄報名表, 目標只是係指定時間內完成賽事.

作者: UltraTommy    時間: 2009-3-26 18:04
原帖由 大圍新跑手 於 2009-3-25 00:21 發表

stanley 兄 & cookie ctse:
好多謝大家提供既資料呀,本來我都想去pre-trip返次,不過已經冇時間啦,到時正式比賽係咪應該會有工作人員同埋指示牌,我諗應該唔會迷路呱。
我都知好多路段會係 ...

我係新黎跑手Tommy,多多指教,我上年玩過一次,成績唔多好,所以今年再報。
其實呢個比賽唔會好多有工作人員同埋指示牌,全部依靠印在地上的"藍點"作指示,所以我上年就算有pre-trip都行錯路!
我想大家要記住大會提供的"行程",因為一個唔覺意就唔知行左去邊。
作者: 大圍新跑手    時間: 2009-3-26 22:37
原帖由 UltraTommy 於 2009-3-26 18:04 發表

我係新黎跑手Tommy,多多指教,我上年玩過一次,成績唔多好,所以今年再報。
其實呢個比賽唔會好多有工作人員同埋指示牌,全部依靠印在地上的"藍點"作指示,所以我上年就算有pre-trip都行錯路!
我想大家要 ...

唔該使Tommy ching報料,想問下地上的"藍點"清唔清楚?
Anyway,到時我都會帶埋張大會路線指示,希望唔會行錯路啦。
作者: 迪迪仔    時間: 2009-3-26 23:34
原帖由 大圍新跑手 於 2009-3-26 22:37 發表

唔該使Tommy ching報料,想問下地上的"藍點"清唔清楚?
Anyway,到時我都會帶埋張大會路線指示,希望唔會行錯路啦。

大圍師兄:

Hkrunners都有好多人討論緊RTI條路線,你可以參考一下.

http://www.hkrunners.com/?q=node/2352#comment-16379
作者: 大圍新跑手    時間: 2009-3-27 00:12
原帖由 迪迪仔 於 2009-3-26 23:34 發表

大圍師兄:

Hkrunners都有好多人討論緊RTI條路線,你可以參考一下.

http://www.hkrunners.com/?q=node/2352#comment-16379

迪迪仔ching:
唔該使提供有用資料,到時一定會盡力完成比賽。
作者: chengtszhang    時間: 2009-3-29 22:37
標題: round the island
thank you for the information.

作者: UltraTommy    時間: 2009-3-31 00:35
各位ching,我想問問你地會幾點起步呀?
作者: 大圍新跑手    時間: 2009-3-31 14:24
原帖由 UltraTommy 於 2009-3-31 00:35 發表
各位ching,我想問問你地會幾點起步呀?

梗係越早越好,不過因為住得遠我諗最早都要7:30am起步~
作者: UltraTommy    時間: 2009-3-31 15:56
我會6點就起跑啦!
參加左的朋友就到時間一齊開始啦~~
作者: chengtszhang    時間: 2009-3-31 23:42
標題: Round the lsland run 2009
各位師兄,

我估, 我的申報己落空, 因我仲未收到電郵確認.

我有些唔開心, 無得跑.

作者: 大圍新跑手    時間: 2009-4-1 01:47
原帖由 chengtszhang 於 2009-3-31 23:42 發表
各位師兄,

我估, 我的申報己落空, 因我仲未收到電郵確認.

我有些唔開心, 無得跑.

恆恆:
未截止架wor,聽日打去問下先啦。
作者: chengtszhang    時間: 2009-4-1 08:41
標題: To 圍圍
我前日打去問, 一位先生接聽我電話, 他要求我寄一封電郵給avoth 查詢, 他没有直接回覆我.

佢地的服務, 真係要改善.

作者: 大圍新跑手    時間: 2009-4-5 22:32
玩完今日呢個比賽覺得好開心呀,第一次玩又冇pre-trip過都比我順利完成到。
條路唔止長(65K),仲要勁多大長甘斜路同埋樓梯,d山路反而我覺得比較易走。
呢類小型比賽(聽講得250個單位參加),我覺得大會安排非常好呀,每個check point都有水、運動飲品同各動食品供應,我每個CP都幾乎係大吃大渴,飲夠食夠抖夠先走。
總時間 8'48'33,分段時間如下(記得有兩個CP按慢左錶,不過唔記得係邊兩個):
CP1  31'55
CP2  1'06'04
CP3  44'10
CP4  1'05'39
CP5  1'00'51
CP6  1'07'55
CP7  1'59'18 (走錯路)
CP8  44'22
FP     28'18

大會規則完成時間要係16:00pm前先會記錄名次,我因為住得遠,所以7:45am先出發,跑到返終點應該係大約16:35pm度,如果唔係CP7之前係薄扶林水塘路miss左一個路口位,行到上山頂先發現行錯路(條路仲要係勁斜),果度跑返落斜真係使左我好多時間同體力,如果唔係應該可以係16:00pm返到終點,雖然冇左名次真係好可惜,好彩問左大會都會有證書同埋時間。

作者: UltraTommy    時間: 2009-4-5 23:58
大圍ching... 我都有跑呀!因我6點就出發,所以3點就返左黎啦!時間其實同你差唔多

我都覺得今年搞得唔錯,因上年剩係得最後一個CP有蛋糕和朱古力食,其它CP都只係得水和Energy drink.

作者: Gills    時間: 2009-4-6 09:12
恭喜大圍兄, 完成艱苦之路程, 琴日天氣都幾熱吓, 能夠走錯路都有咁好時間, 你係得既!
作者: running-sue    時間: 2009-4-6 09:16
大圍ching, 恭喜你呀
作者: 大圍新跑手    時間: 2009-4-6 11:08
原帖由 UltraTommy 於 2009-4-5 23:58 發表
大圍ching... 我都有跑呀!因我6點就出發,所以3點就返左黎啦!時間其實同你差唔多

我都覺得今年搞得唔錯,因上年剩係得最後一個CP有蛋糕和朱古力食,其它CP都只係得水和Energy drink.

Tommy兄:
恭喜使呀,唔知22/4果晚會唔會見到你呢?
係呢...想問下你上年反方向跑好跑d,定係今年好跑d呀?
作者: saki    時間: 2009-4-6 11:13
恭喜大圍順利完成比賽呀
作者: 711MF    時間: 2009-4-6 11:14
作者: 大圍新跑手    時間: 2009-4-6 11:18
原帖由 Gills 於 2009-4-6 09:12 發表
恭喜大圍兄, 完成艱苦之路程, 琴日天氣都幾熱吓, 能夠走錯路都有咁好時間, 你係得既!

多謝Gills兄,琴日真係幾熱下,好彩好多段路都係樹林入面,唔使曬足九粒鐘。
作者: 大圍新跑手    時間: 2009-4-6 11:20
原帖由 running-sue 於 2009-4-6 09:16 發表

sue ctse:
多謝使呀,我都要恭喜妳同日個比賽,一復出又攞獎,太厲害啦。
作者: 大圍新跑手    時間: 2009-4-6 11:35
原帖由 711MF 於 2009-4-6 11:14 發表

恭喜大圍,,果然越呢越堅..

7兄:
你都一樣好堅呀,恭喜你又攞獎。
作者: Daniel    時間: 2009-4-6 11:49
原帖由 大圍新跑手 於 2009-4-5 22:32 發表
玩完今日呢個比賽覺得好開心呀,第一次玩又冇pre-trip過都比我順利完成到。
條路唔止長(65K),仲要勁多大長甘斜路同埋樓梯,d山路反而我覺得比較易走。
呢類小型比賽(聽講得250個單位參加),我覺得大會安排非常好呀 ...

大圍兄, 全程65K都難唔你, 真係唔講得笑, 耐力驚人
作者: 711MF    時間: 2009-4-6 12:12
作者: shogikin    時間: 2009-4-6 12:55
偶像圍
下次曬張你的相
叫你簽名

Kin in Running

作者: blurmax    時間: 2009-4-6 12:58

Congratulations to Tai Wai and 7 Chings
作者: UltraTommy    時間: 2009-4-6 17:44
原帖由 大圍新跑手 於 2009-4-6 11:08 發表

Tommy兄:
恭喜使呀,唔知22/4果晚會唔會見到你呢?
係呢...想問下你上年反方向跑好跑d,定係今年好跑d呀?

果晚我會去拎cert,但食唔食飯就未知。你呢?
其實兩條路差唔多呢,都係一開頭有段平路比妳放下,不過上年上樓梯就比今年多,唔怕行樓梯就冇所謂吧!

個人黎講我覺得今年好跑d,上年自己未試過跑咁長距離,又未開始練跑,所以跑左廿幾公里就死左火。
作者: chengtszhang    時間: 2009-4-6 21:20
標題: 恭喜圍圍兄
圍圍兄,

恭喜你完成66K的賽事, 並且得到好成績

我就完成了36K 後, 到了大潭水塘後就要放棄, 因為之後果段路要攀石, 我覺得危險, 所以要放棄

好開心可以同你一齊進行比賽.

恒恒
作者: 慢子 Wilson    時間: 2009-4-7 08:53
原帖由 running-sue 於 2009-4-6 09:16 發表

x2

歡迎光臨 香港長跑網 - 長跑長友 (https://www.longrun.hk/) Powered by Discuz! X3.2