香港長跑網 - 長跑長友

標題: ChARsoN 之第三階段跑友人生 [打印本頁]

作者: ChARsoN    時間: 2008-1-26 10:50
標題: ChARsoN 之第三階段跑友人生
(留意本文發表日期,最新消息請往尾頁。)
以往數年我都會係陸運會後就失去練跑動力
之後就荒廢咗 到年尾又從新練過
不過今年第一次報咗渣打10k
令我而家另有目標可追
暫時可避免了荒廢
但前幾日有些傷患 嚴重阻礙進度
而家好咗 諗住再試下將時間縮短
本來係運動場跑10000米跑開46~47分
唔知要提升到42~45內難唔難?
12/12/2008 - 原定計劃本人刷新10000米PB 即為Blog 改名,
再參考連日來比賽之感想而命名為"超越自我"。" />" />" />" />" />" />" />" />" />" />" />" />" />" />
並以創造跑步成績或成就來超越原有的自身價值。

28/2/2010 - 剛達成了一個很多長距離跑友夢寐以求的目標, 跑畢全程馬拉松
因而將本Blog 名字改為"ChARsoN 之第三階段跑友人生"
稍後交代何謂"第一, 第二階段"

作者: ChARsoN    時間: 2008-1-26 10:51
仲有 我係陸運會只跑1500m 和800m
同係街上跑10k 截然不同...
不過我兩樣都鍾意
作者: 慢子 Wilson    時間: 2008-1-26 11:00
你咁後生,只要肯比心機去付出,話唔定不出幾年可造40min內 ,而我年紀大就唔得囉
作者: ChARsoN    時間: 2008-1-26 16:21
原帖由 慢速小子 於 2008-1-26 11:00 發表
你咁後生,只要肯比心機去付出,話唔定不出幾年可造40min內 ,而我年紀大就唔得囉

呢半年未必得
如果可以keep 住練到年尾ge話都有可能
而家跑場最快都係46分幾左右
不過上年仲快過而家 唔著鞋跑到44~45左右
作者: blackfty    時間: 2008-1-26 20:49
標題: 回復 4# 的帖子
比個更大既目標自己就自然會有源源不絕既推動力
e.g. 35mins完成nike10k
作者: ChARsoN    時間: 2008-1-27 12:54
原帖由 blackfty 於 2008-1-26 20:49 發表
比個更大既目標自己就自然會有源源不絕既推動力
e.g. 35mins完成nike10k

呢個都係一個唔錯ge方法
但定太高或太低都會好似冇定過咁
作者: blackfty    時間: 2008-1-27 14:12
標題: 回復 6# 的帖子
另外仲要定o的細目標激勵下自己
仲要set好晒時間表
限住自己o係一段時間裡面完成目標
作者: ChARsoN    時間: 2008-2-2 12:35
而家離目標又遠咗...
呢排幾乎冇進步過
只可力保不退
作者: 慢子 Wilson    時間: 2008-2-2 13:11
原帖由 ChARsoN 於 2008-2-2 12:35 發表
而家離目標又遠咗...
呢排幾乎冇進步過
只可力保不退

作者: ChARsoN    時間: 2008-10-8 19:34
請注意:現計劃將此版改為個人練跑紀錄blog,
建blog 日期及名稱待定。

作者: ChARsoN    時間: 2008-10-10 23:07
標題: 未開張 先營業
今日放學後去到鄧記
本諗住跑10000米
但見到幾位ching (非本網網友)話跑20 個大圈
就啦啦聲拉一拉筋就起跑了
佢地早過我起跑 先跑了三百多米
我一開始就加快步伐跑
竟然輕鬆咁跑出第一圈1'34 (以往唔會用此速度開始中課)
力追三圈多後終於追到果幾位ching (白頭髮果位 kenneth 應該知是誰)
就一直跑了十幾個圈
全程都保持較高速度 但儘量令自己輕鬆
可是到最後5圈時數亂了圈數
結果今天跑的圈數介乎19圈與21圈之間
時間用了39分鐘(肯定過8k)
現打算下星數再在樓主公園跑幾次中課就去衝擊我兩年前所造的10000米PB (44'07)
作者: redred    時間: 2008-10-10 23:09
charson ching
巳報10K嗎 ?
比心機,努力練多D,跑多D
但最緊要別再受傷
祝早日目標逹到
作者: ChARsoN    時間: 2008-10-10 23:18
原帖由 redred 於 2008-10-10 23:09 發表
charson ching
巳報10K嗎 ?
比心機,努力練多D,跑多D
但最緊要別再受傷
祝早日目標逹到

呢一季唔打算報街賽....
集中應付中距離比賽(田徑場)
作者: nc    時間: 2008-10-10 23:25
原帖由 ChARsoN 於 2008-10-10 23:07 發表
今日放學後去到鄧記
本諗住跑10000米
但見到幾位ching (非本網網友)話跑20 個大圈
就啦啦聲拉一拉筋就起跑了
佢地早過我起跑 先跑了三百多米
我一開始就加快步伐跑
竟然輕鬆咁跑出第一圈1'34 (以往唔會用此速度 ...

抄神兄, 急不及待未開張已營業

祝開張大吉, 越跑越快, 不過也是先學業, 後跑步... 預祝兩者也A
作者: ChARsoN    時間: 2008-10-13 19:09
剛才我冒雨跑了一轉5千幾米ge 中課~
本來諗住唔計時 輕鬆跑
但後來都係越來越快....
不過都唔夠前幾次咁快 因為天雨路滑
萬一跣親就....
以下是路線圖:
長度: 一圈約562米

作者: ChARsoN    時間: 2008-10-14 19:57
本來諗住今日都跑同一路線(原定跑鄧記 但被人book 到7點, 兆鄰場又有人踢波 只剩100m直道可跑)
但行路番到屋企右腳腳板痛
就抖咗一日
但沖完涼又冇事了...
作者: ChARsoN    時間: 2008-10-15 19:15
今日又跑番星期一跑ge 路線
計時10圈用了25'25"65
唔算好快
今日落到去跑先發覺狀態唔多好
作者: ChARsoN    時間: 2008-10-16 21:34
今天我跟樂華會衝圈
玩了課好耐有玩過ge 3分鐘400米連休
今次成績頗具突破性
中間的18個圈時間大致都維持在1分27秒至31秒之間
第一圈跑1分25秒同最後一圈喪跑跑出1分12秒
可能係前陣子耐力操練的成果
作者: kenneth    時間: 2008-10-16 21:59
作者: 大圍新跑手    時間: 2008-10-16 23:17
原帖由 ChARsoN 於 2008-10-16 21:34 發表
今天我跟樂華會衝圈
玩了課好耐有玩過ge 3分鐘400米連休
今次成績頗具突破性
中間的18個圈時間大致都維持在1分27秒至31秒之間
第一圈跑1分25秒同最後一圈喪跑跑出1分12秒
可能係前陣子耐力操練的成果

嘩嘩!連衝20個圈d時間仲要keep到冇慢,尾圈仲快到冇影(比我淨跑400都跑唔到)。[attach]2579[/attach]
真係後生可畏,可喜可賀。[attach]2578[/attach]
作者: oscar    時間: 2008-10-17 10:42
作者: michaelyw    時間: 2008-10-17 10:46
真的很強~
俾我可能最後會頹跑
作者: =chairman=    時間: 2008-10-17 19:46
charson 兄好有後勁!

不過記住要抽d時間黎溫書呀 ~~~ 總之大家都要努力啦 ~~~
作者: ChARsoN    時間: 2008-10-17 19:51
原帖由 大圍新跑手 於 2008-10-16 23:17 發表

嘩嘩!連衝20個圈d時間仲要keep到冇慢,尾圈仲快到冇影(比我淨跑400都跑唔到)。2579
真係後生可畏,可喜可賀。2578

其實仲有大把人快過我.....
正因如此 先迫到我撐埋落去~
作者: ChARsoN    時間: 2008-10-18 17:22
標題: 跑步以外....
今天下午操了一課另類"長課"
就係去屯門泳池游1500米自由式~
雖然無計時 但可算是完全"創舉"
以前從未游過此距離 (先前最長800米)
一日內的總距離都未試過
但游完後唔算太累

如無意外以後都會再游 且距離可能更長
作者: miller    時間: 2008-10-18 20:55
標題: 回復 25# 的帖子
好事黎架,成日跑步搞到成身緊晒,得閒游水放鬆下絕對有幫助!
作者: 大圍新跑手    時間: 2008-10-19 17:01
原帖由 ChARsoN 於 2008-10-17 19:51 發表

其實仲有大把人快過我.....
正因如此 先迫到我撐埋落去~

我好欣賞你咁强既意志,不過希望你既心態唔係一定要贏,同時都要學識輸得起。
作者: ChARsoN    時間: 2008-10-19 18:06
原帖由 大圍新跑手 於 2008-10-19 17:01 發表

我好欣賞你咁强既意志,不過希望你既心態唔係一定要贏,同時都要學識輸得起。

其實贏極都會有人快過我就幾乎肯定架啦~
另外若然輸不起ge 話......
可能早已離開這項運動@@
p.s. 有時見到有d 跑得慢過我ge 人都咁肯努力跑
就覺得自己更加唔應該懶了~

作者: ChARsoN    時間: 2008-10-19 18:45
原帖由 miller 於 2008-10-18 20:55 發表
好事黎架,成日跑步搞到成身緊晒,得閒游水放鬆下絕對有幫助!

之前趁免費成日去游
順便鑽研埋一直未學識ge 自由泳(本來只識游蛙)
結果鍾意咗游泳
作者: ChARsoN    時間: 2008-10-22 21:03
昨天我連續兩次摸門釘...." />" />" />" />
第一次是打算從家裡跑去屯門鄧記
結果去到先知關門 被人book 咗
就係門口呆咗一陣然後跑另一路線回家
總長度大大話都7k 幾
回家後打算上來貼文
結果個網都關埋
就模了第二次門釘" />" />" />" />
另外 當天我試行"α 加速法" 即輕鬆加速及以高效為目的(由α 腦電波得名)
由剛進入河邊單車徑開始加速跑到新屯門口 非常順暢而不怎樣喘氣
並且把另一以突然提速及只注重速度的加速法名為"β 加速法"

p.s. 幹(台灣話), 頭先打咗好長篇字發表時因幅圖上傳唔到而無發表d 字又冇晒[email=.....!@#$].....!@#$[/email]!!!!!!!!!!!jg" />" />" />" />h
幅圖唔知咩問題 上傳唔到(可能尺寸太大(979x1349) 但只得304KB

作者: ChARsoN    時間: 2008-10-22 21:13
今天放學後則到天水圍運動場練習
因鄧記比人book 咗同要見下個場地(我將會報學界田徑 會係果個場比賽)
打算去"試"速度
頭盤菜就係全速跑2k 結果造了個新2k pb 7'41"37
係自2007年1月中再造ge 單項紀錄(舊時間係7'47~49左右)
之後再跑多2~3 次200米同400米
後來感到肚餓操唔起
最後爆三次60米 就走人
作者: kenneth    時間: 2008-10-23 10:43
作者: kenneth    時間: 2008-10-23 10:44
作者: ChARsoN    時間: 2008-10-23 19:46
今日由屋企出發先到龍門居的粉紅天橋過河後沿河邊單車徑向南行進
沿貨倉/萬能閣/恆福花園入青山公路跑到黃金海岸三條海豚果道然後折返
沿大橋過了屯門河後再向屯門西鐵站出發
去到屯門市鎮公園近西鐵站大門折返回家(出發處)
全程約11~12k 跑了1小時01秒65 " />" />" />" />" />" />
今天好似特別易累 可能昨天操完未回復
明天將為造10000米pb 作最後部署

作者: ChARsoN    時間: 2008-10-23 21:29
21/10 跑得路線現在補上:
[attach]2680[/attach]

作者: ChARsoN    時間: 2008-10-24 21:44
連續4天練跑後 身心皆疲累.......
其實昨天跑街時已疲態畢現
今日去鄧記跑10000米 更失去發揮空間
跑得慢過上次(3/10)
總時間 46'09"21
每2k 時間都比上次慢
不過今次就試了一些新策略
就是在覺得攰時迫自己加速(雖然加唔到幾多)
但勉強keep 住原本個速度
另外 呢排發現自己體能不足以應付太高速跑較長距離(2000米以上)
正尋求方法....
作者: kenneth    時間: 2008-10-25 10:44
作者: ChARsoN    時間: 2008-10-25 11:05
原帖由 kenneth 於 2008-10-25 10:44 發表
抄神﹗是時候要休番一兩日息了﹗日日咁跑,好易傷,小心﹗

呢排開始加大訓練量
下星期一開始將試跑10k 以上中/長課(可能11~12k 左右 不會太長)
作者: kenneth    時間: 2008-10-25 11:07
作者: ChARsoN    時間: 2008-10-25 11:11
原帖由 kenneth 於 2008-10-25 11:07 發表

星期一晚走長課,閣下來不來?

應該唔一齊跑了....
去樓主公園跑圈算了
費事太晚回家又比人鬧....
作者: kenneth    時間: 2008-10-25 11:13
作者: ChARsoN    時間: 2008-10-25 11:20
原帖由 kenneth 於 2008-10-25 11:13 發表

明白,其實你唔來,小弟都會少咗個風險的。" />" />

嘻嘻~
咁你地就可安心跑了~
我又可隨意將自己推到"爆" ge 邊沿
作者: ChARsoN    時間: 2008-10-25 18:47
頭先我又去游水~
又係1500米自由泳
今次計時游了41分22秒@@
作者: 叮叮噹    時間: 2008-10-27 00:01
原帖由 ChARsoN 於 2008-10-22 21:03 發表
昨天我連續兩次摸門釘...." />" />" />" />" />" />
第一次是打算從家裡跑去屯門鄧記
結果去到先知關門 被人book 咗
就係門口呆咗一陣然後跑另一路線回家
總長度大大話都7k 幾
回家後打算上來貼文 ...

小妹當日有行過,見鄧記被人book 咗,入面有幾班中小學生練跑.
昨晚,第一次入鄧記跑步,跑了幾個8線,已經要常常避人(一雙雙慢步),
後來有兩班人租了草地足球,即封了1-5線,成村人迫爆6-8線,人山人海奇景!
掃興 ,唯有走人.
作者: ChARsoN    時間: 2008-10-27 20:30
原帖由 叮叮噹 於 2008-10-27 00:01 發表

小妹當日有行過,見鄧記被人book 咗,入面有幾班中小學生練跑.
昨晚,第一次入鄧記跑步,跑了幾個8線,已經要常常避人(一雙雙慢步),
後來有兩班人租了草地足球,即封了1-5線,成村人迫爆6-8線,人山人 ...

無計....而家係旺季....
唯有自己左閃右避啦~

今日6點幾我從家裡跑到鄧記
之後跑咗一轉2000米
5個圈時間分別如下:
1'22"90
1'31"78
1'34"19
1'35"53
1'36"66

總時間為7'41"06 (又刷新PB)
(用excel 以繁複方法計到)
另外 本來諗住維持1:36 / 400m 的速度跑落去但跑完第5圈都係捱唔住@@
後來遇到一位同學 又一起跑了6~7 個8線
可能找到了自己暫時最高效率的均速" />" />" />" />

作者: kenneth    時間: 2008-10-28 10:07
作者: pwong5618    時間: 2008-10-28 15:48
原帖由 ChARsoN 於 2008-10-25 11:05 發表

呢排開始加大訓練量
下星期一開始將試跑10k 以上中/長課(可能11~12k 左右 不會太長)

如果話去到46 分都仲未係咁難....
其實條""係咪好似上山而又越來越斜?
p.s. 好似由頭到尾都未有人理我....

Charson,

O.K. ! 你自己都清晰有關情况,我只是用第三者的觀察給你一些意見
及關心,希望用自己的經驗能幫助一些朋友,因為大家都喜愛跑步,
我希望跑步是一種運動外,通過練跑的過程能協助大家明白成功之道,
世上絕對無免費的午餐,一分耕耘,一分收獲。

跑步是能幫助大家,但不要給跑步做主人,大家
要好好去領悟。hgj091" />" />hj

作者: michaelyw    時間: 2008-10-28 16:07
原帖由 pwong5618 於 2008-10-28 15:48 發表

但自己在此學業階段 F. 7 要作最後的衝刺時,寧願花多一
些時間在跑步是否直得呢?這些要自己思考一下。

Thanks pwong5618 for deliving such a good sharing.
I partly agree with your opinion...
espeically for the die hard A-Level preparation...
it is so different with HKCEE...

but as you said, there are so many "activities" for youngster to preoccupy himself/herself.
If they are not running, they might choose to do other stuff like computer game, soccer, DVD, internet, facebook......
who will choose studying as their prime preference?
so I think that's fine for Charson to concentrate himself on running...
1. at least it is a healthy sport...
2. at least it can train and improve the ability to focus himself.
Those advantage can bring positive impact to his studies.   

As a HKAL failure, I would not blame for my destiny to any physical factor that interrupted me from studies. The main culprit of the failure is my soul who could not find my direction to live. So I guess Charson will be fine if he has his own direction. If he understand his value and his purpose to live, he will choose to do the right thing, including studying at the right time.

Here I wish Charson all the best and good luck to his A-Level preparation.
作者: ChARsoN    時間: 2008-10-28 22:04
原帖由 pwong5618 於 2008-10-28 15:48 發表

如果話去到46 分都仲未係咁難....
其實條"路"係咪好似上山而又越來越斜?
p.s. 好似由頭到尾都未有人理我....

Charson,

其實我一直都有留意你的,因為你係學生哥,我對青少年的跑步者較為注意,
因為年青 ...

衷心感謝pwong 前輩一番苦心訓誨
我而家對跑步ge "熱衷"只限於中至中長距離跑(或只限田徑場上的徑賽項目)
我認為自己自從開始練跑後
生命的確添加了一點色彩
從前的我在長輩的影響下只知生命只有讀書及日後搵銀
其餘可做的事都屬娛樂性質 現在回想起都認為沒大意義
可能因為這時年紀很小 沒有獨立思考能力

現說說近年情況:
我初中時期開始練跑 原因主要是想得到同學及周遭的人認同及優越感
可能這想法不太健康 然而慶幸的是我由此領悟一些事及練得較健康的身體
這種想法持續至中五(當時依然花大量時間來練跑 甚至比往年更多)
也是為了造一些成績給人看 後來因骨傷而告一段落
幸好後來會考都能及格
到了中六 練跑的目的就改為保持身體狀態良好
或可能是一樣習慣
這時開始不再把別人的目光(包括欣賞)放在眼內
主要是為自己而跑
於運動會中取得名次或獎牌就當時獎勵
暫時不以此當作目標
至於現在保持練跑則當作減壓活動
訂立目標是為了不讓自己白花時間
另外就是應付學界比賽(屬自願性質, 始終想爭取機會留個名係學體會個網 )
作者: ChARsoN    時間: 2008-10-28 22:14
原帖由 michaelyw 於 2008-10-28 16:07 發表

Thanks pwong5618 for deliving such a good sharing.
I partly agree with your opinion...
espeically for the die hard A-Level preparation...
it is so different with HKCEE...

but as you said,  ...

Thanks for sharing.
It is not enough for me to improve my physical health only but also mental health.
I wish I won't be corrupted by too much "hea" or some meaningless entertainments which I think I could live without them.
However, I am now facing much more difficulties than in F.5 but I have to be confidential enough to believe that I won't fail anything in the coming year....
作者: pwong5618    時間: 2008-10-29 10:33
原帖由 ChARsoN 於 2008-10-28 22:04 發表

衷心感謝pwong 前輩一番苦心訓誨
我而家對跑步ge "熱衷"只限於中至中長距離跑(或只限田徑場上的徑賽項目)
我認為自己自從開始練跑後
生命的確添加了一點色彩
從前的我在長輩的影響下只知生命只有讀書及日後搵銀 ...

Charson,

O.K. ! 你自己都清晰有關情况,我只是用第三者的觀察給你一些意見
及關心,希望用自己的經驗能幫助一些朋友,因為大家都喜愛跑步,
我希望跑步是一種運動外,通過練跑的過程能協助大家明白成功之道,
世上絕對無先免費的午餐,一分耕耘,一分收獲。

要好好去領悟。

作者: pwong5618    時間: 2008-10-29 11:55
原帖由 michaelyw 於 2008-10-28 16:07 發表

but as you said,  ...

michaelyw,

你都幾關心 Charson 因為大家都係年青人,其實你都幾幸福,父母有
能力供你係澳洲讀大學,你可以係比較輕鬆、學術自由的環境下讀書,
而且更開心能參加當地的 跑會。Running 在澳洲、紐西蘭是非常流行
及發達的,以前世界田徑賽 跑 1 英哩的前列選手,英國、澳洲及紐西
蘭都是特別出色的,我 30 多年前開始搞跑會時,都係响香港澳洲領事管
借一些跑步書藉及 running films 給會員觀看的,所以係當時澳洲對跑步
已經係好流行及先進了。
你跑步的成績不斷進步,因為有這麽好的跑步地方、環境另外跑會又較為
有系统去管理及訓練,大胆講與香港的專業運動員也差不多,我相信你留
學這個階段是你一生中最快樂及不會遺忘的,你應好好去把握。

我給Charson 的意見我只是用第三者的觀察給他一些意見
世上絕對無免費的午餐,一分耕耘,一分收獲。
要好好去領悟

不過看到你的回覆,我感覺到你好似有 D代入感,
令你不吐不快,如果誤會了,不要見怪,可能我敏感咗!

其實有關情况我對現時的年青人較了解,因為部份工作的關係
我接觸青少年較多,對他們的言語、興趣都認識,另外我少兒
今年也是會考了,青少年人是較反叛,他們要有自己的思想、
主意,不喜愛跟主流、傳统的,要新的,特別的,反傳統的,這些
其實不是甚麽問題,很多成年人年青時也一樣,這只是成長的過程,
他們要學習面對批評,不接納,反對等負面的情緒下,他們才能在慢
慢失敗中學習如何去包容、接納、欣賞別人等等。最重要是不能偏差
多,方向走歪了,今後便較困難糾正過來,所以在適當時候,說一些
對他們關心及意見是很有用的,內容不必理會他們一定全部同意,最
主要是達到目的及較果。

祝你有一個開心、愉快的大學學習期!
努力!!!
作者: ChARsoN    時間: 2008-10-29 19:20
原帖由 pwong5618 於 2008-10-29 11:55 發表

michaelyw,

你都幾關心 Charson 因為大家都係年青人,其實你都幾幸福,父母有
能力供你係澳洲讀大學,你可以係比較輕鬆、學術自由的環境下讀書,
而且更開心能參加當地的 跑會。Running 在澳洲、紐西蘭是非 ...

不得不讚pwong 前輩~
十幾歲就可以係跑會入面做到咁高ge 位....
可能以前的人真的(心智上)早熟d...
作者: ChARsoN    時間: 2008-10-30 23:57
今天放學後六點幾去到鄧記
好似早得濟 就拿些少功課出來做下先(扮勤力)
後來六點九換衫就熱身
到7點半就跟樂華會操
今天操1000m, 800m, 600m, 400m 三組(幾耐連休一向都少理...)
第一組的速度大致上都保持1分半400米左右
1000m ~ 3:41
800m ~ 2:57
600m ~ 2:12
400m ~ 1:22
愈跑愈發覺自己開得太大火 就爆爆地
第二組只跑了800m 同400m
時間:
800m ~ 2:59
400m ~ 1:28
第三組則沒有跑600m 時間如下
1000m ~ 3:55
800m ~ 3:03
400m ~ 1:11

今日發覺喉嚨有d 問題 成日想咳
所以留咗少少力(休息多咗) 費事咁易病
另外 回家路上突發奇想:
如果在場有ching 幫我拍片影跑姿ge 話(即時睇番)將可能更易進步
不過我要先學識睇人地有咩問題並提供改善方法先得...
" />" />

作者: michaelyw    時間: 2008-10-31 11:14
原帖由 pwong5618 於 2008-10-29 11:55 發表
不過看到你的回覆,我感覺到你好似有 D代入感,
令你不吐不快,如果誤會了,不要見怪,可能我敏感咗!

that's partly true as I have similar experience as you described, although I am much older than Charson so far

really agree "跑步是能幫助大家,但不要給跑步做主人,大家要好好去領悟。 "

here I share my passage written previously:
http://mypaper.pchome.com.tw/news/michaelyw/3/1310725845/20081015190531/

原帖由 ChARsoN 於 2008-10-29 19:20 發表

不得不讚pwong 前輩~
十幾歲就可以係跑會入面做到咁高ge 位....
可能以前的人真的(心智上)早熟d...

x 2

原帖由 ChARsoN 於 2008-10-30 23:57 發表
今天放學後六點幾去到鄧記
好似早得濟 就拿些少功課出來做下先(扮勤力)
後來六點九換衫就熱身
到7點半就跟樂華會操
今天操1000m, 800m, 600m, 400m 三組(幾耐連休一向都少理...)
第一組的速度大致上都保持1分半 ...

You are really 大火 ...
Your first set of 1000m 800m 600m 400m is too far for me...
I even run slower than this pace if I've been noticed to one set only, let alone to make it 3

anyway, Well done and take care~

作者: ChARsoN    時間: 2008-10-31 19:23
標題: 回復 55# 的帖子
但慢得濟又唔知有冇用....
因為我遲d 仲要跑800米
速度有番咁上下先得
作者: ChARsoN    時間: 2008-11-1 21:52
今日跟kenneth, 大圍, sleung2002hk, WAYNEKKW 及SHOGIKIN 等眾位師兄一齊去尖鼻咀探路
今次可能已破咗個人單次跑最長距離紀錄
只計跑的時間 用了2小時1分35秒60
中途有時唔知前路就休息咗一陣
仲有返到天水圍運動場再加跑一圈
經過今天一役 小弟又攞到一d 比賽時跟人跑ge 經驗
同埋發覺操長課真係好有用....
我的策略一般是keep 均速直接爆為止(跑番慢d)
因為唔同程度的ching 一齊跑時總有人陪(唔怕包尾自己一個跑)
但是.....唔知自己一個跑LSD 時能否跑咁遠呢...
作者: ChARsoN    時間: 2008-11-1 21:55
標題: 回復 51# 的帖子
唔輕易或為某d 野所控制或沉迷佢地
先獲得"真自由"
作者: sleung2002hk    時間: 2008-11-2 00:08
原帖由 ChARsoN 於 2008-11-1 21:55 發表
唔輕易或為某d 野所控制或沉迷佢地
先獲得"真自由"" />" />

加油丫~睇好你~報多d比賽拎多d經驗
作者: ChARsoN    時間: 2008-11-2 11:42
原帖由 sleung2002hk 於 2008-11-2 00:08 發表

加油丫~睇好你~報多d比賽拎多d經驗

我會係A-LEVEL 之後會參加多d 比賽了~
另外 跑步是手部負重對擺手力量有冇幫助?
我昨天拿樽水跑覺得負荷大咗
但唔攞野時擺手幅度會否自然地大咗呢?(尤其臨尾衝刺時)
作者: ChARsoN    時間: 2008-11-2 11:52
原帖由 michaelyw 於 2008-10-31 11:14 發表

here I share my passage written previously:
http://mypaper.pchome.com.tw/news/michaelyw/3/1310725845/20081015190531/
her ...

不錯~
頗有啟發性~
如果呢一切真係咁唔重要ge 話
我會較想選擇一條崎嶇d ge路來行
還掂點樣過都係一世~
作者: 洛虎添    時間: 2008-11-2 12:58
想改善跑姿做引體上升 or pull Down[針對背部肌肉]

想係跑步果陣冇咁易傷膝, 做深蹲或 Leg Ext.[針對股4頭]

btw, 有一排跑姿曾經怪怪地..,

作者: ChARsoN    時間: 2008-11-2 22:40
原帖由 大隻添跑手 於 2008-11-2 12:58 發表
想改善跑姿做引體上升 or pull Down[針對背部肌肉]

想係跑步果陣冇咁易傷膝, 做深蹲或 Leg Ext.[針對股4頭]

btw, 有一排跑姿曾經怪怪地..,

thanks very much~
不過我只識坐無影椅....唔知有冇用?
另外 本來以為要抖番兩三日先回到
但今日已經唔覺得攰了.....
唔知係好事定壞事?
補充: 我昨天一路跑一路胃氣漲 但都忍得住 總算冇亂到呼吸

作者: ChARsoN    時間: 2008-11-3 21:23
今日見天氣轉涼
特意著條long tight 出去跑
由屋企跑去鄧記後再高速跑4~5 個大圈(7線 跟人跑)
之後再跑左10個大圈(又係7線)同白頭ching (非本網網友)一齊跑
跑完後抖咗一陣又跑返屋企
全程無計時 今日當係輕鬆下咁操
作者: sleung2002hk    時間: 2008-11-3 23:58
原帖由 ChARsoN 於 2008-11-2 22:40 發表

thanks very much~
不過我只識坐無影椅....唔知有冇用?
另外 本來以為要抖番兩三日先回到
但今日已經唔覺得攰了.....
唔知係好事定壞事?
補充: 我昨天一路跑一路胃氣漲 但都忍得住 總算冇亂到呼吸

抄神兄無影椅練到幾耐
我今日係公司練左2次2分幾鐘都腳軟~原來都唔易架
作者: ChARsoN    時間: 2008-11-4 00:04
原帖由 sleung2002hk 於 2008-11-3 23:58 發表

抄神兄無影椅練到幾耐
我今日係公司練左2次2分幾鐘都腳軟~原來都唔易架

未真係計過....
還有一樣係"貓"(正字係咩?)低→起身咁連續做n 次
作者: CRE    時間: 2008-11-4 00:12
應該係踎低起身
作者: ChARsoN    時間: 2008-11-4 22:46
原帖由 CRE 於 2008-11-4 00:12 發表
應該係踎低起身

明白
作者: ChARsoN    時間: 2008-11-5 19:47
今日操了課中課tempo
路線如下:
[attach]3026[/attach]
長度為5km 多少少(量度結果為5.033km, 但因凍房附近整路跑多咗少少同畫線有誤差)
今日奮力跑 跑了21分59秒15 (比5000m PB 快了少少)
由新屯門口出發 由粉紅色橋過河後時間4'09
到凍房前停車場9分幾
屯門碼頭附近15分幾
到輕鐵蝴蝶站20分36秒左右
最後一段直路加速加到盡都冇計
本來目標係20分鐘內(上次跑22分幾)
不過過程中發覺自己後蹬力改善咗

睇來要20分內仲有一d 距離....

作者: 大圍新跑手    時間: 2008-11-6 12:57
原帖由 ChARsoN 於 2008-11-5 19:47 發表
今日操了課中課tempo
路線如下:
長度為5km 多少少(量度結果為5.033km, 但因凍房附近整路跑多咗少少同畫線有誤差)
今日奮力跑 跑了21分59秒15 (比5000m PB 快了少少)
由新屯門口出發 由粉紅色橋過河後 ...

ChARsoN仔:
以我經驗比賽出來既時間係會快過操既時間,我估你既時間可能同目標已經相差無幾,繼續努力。[attach]3035[/attach]
作者: ChARsoN    時間: 2008-11-6 22:45
原帖由 大圍新跑手 於 2008-11-6 12:57 發表

ChARsoN仔:
以我經驗比賽出來既時間係會快過操既時間,我估你既時間可能同目標已經相差無幾,繼續努力。3035

還差差不多2分鐘....唔易衝喎....
今日跟樂華會衝圈(3分鐘400米x20個)
二十圈大致上到保維到1分30秒以下(個別一兩個一分31秒)
又有d 係一分25秒以下(21到23都有)
最後一圈衝到1分12秒(始終未快過呢個時間)
操完的刻現實生活中的煩惱盡掃一空
但不久後又回到現實....
作者: ChARsoN    時間: 2008-11-7 21:34
今天放學後拋開一切功課壓力
又到鄧記跑番轉10000m
首2000米故意做到9分內 結果8分56秒
之後到4000米就18分06秒
5000米22分幾
6000米27分1x 秒
8000米36分2x 秒
總時間為44分55秒" />" />
終於跑到入45分內 暫時造了個人今年最快時間
仲有
頭先跑到16, 17圈時突然搵到個好省力ge 跑姿而變得又輕鬆又"去"
唔知以後點樣可一開始就搵到?

作者: =chairman=    時間: 2008-11-7 22:28
勁!要繼續努力 keep 住 ~
作者: ChARsoN    時間: 2008-11-7 22:37
原帖由 =chairman= 於 2008-11-7 22:28 發表
勁!要繼續努力 keep 住 ~ " />" />

只怕不知不覺中違反了"自然定律"得不償失.....
作者: ChARsoN    時間: 2008-11-8 20:26
今日獨自操了一課"次終極"LSD
為日後"以雙腿打破地域界限"系列長課作準備
今天由湖山遊樂場內的涼庭出發到大棠苗圃
然後再沿山路落到毅行者check point 折返
[attach]3061[/attach]
全程約21.959km + 0.401km - 0.229km = 22.131km
時間用了1小時56分29秒
等紅綠燈及被人問路的時間計算在內
平路上一直慢慢跑(慢均速)
以保留氣力上山
過了洪水橋後突然心口一痛" />" />" />" />" />" />" />" />" />" />" />" />fhjfrt
幸好後來無事繼續跑
途中一路上逆風 又增加了一些難度
另外 今日一開始跑不久就不斷胃氣漲 呼吸不太順
不過今天氣溫較低 跑起上來沒那麼辛苦 因而沒有帶補給
雖然長度未算好惊人 但路程甚為崎嶇 且相當難捱
平路就磨了差不多10k 都只是熱身 上山才是戲肉
尤其是入了大棠山路後
首先是經過保良局渡假營及數個燒烤場
然後就是過了分叉路後的一段長命斜
落斜時發覺地心吸力實在勢不可擋 總是衝下去
折返後就非常甘 只能小步小步地前進
途中好不容易才一直堅持不散步
直到過分叉路後真係"否極泰來"
走在相對平坦得的路上 腳步亦變得較順
一直走到最高的燒烤場草地(學界越野賽終點)才告完成~" />" />" />" />" />" />" />" />
今天的一課應算是"LSD crosses X-Country"了
因上山時路保良局門口留意到一台售賣機
下山時就特意去買了一樽Bon-active" />" />" />" />" />" />
此外 下山路上又遇到兩位ching 傾了幾句
他們都是屯門友
原來他們都知逢星期四晚屯門鄧記有樂華會練跑
其後落到平路就塔k66 出元朗 再到元朗大球場裝水飲(因有一個樽)
之後就塔輕鐵歸家了

作者: ChARsoN    時間: 2008-11-8 20:53
補充 各位備戰半馬chings & ctses 可試試走此路線
甚具挑戰性~
作者: ChARsoN    時間: 2008-11-10 12:54
因先前跑到雙腳有d 痛
剛才又到屯門泳池游泳
氣溫降了幾度都差好遠.....
好彩有曖水
先游100蛙熱身
主菜是1500米自由泳
之後再游200自同練下轉身
跟住就夠鐘收池
因隻錶落雨即壞沒有計時...
好彩唔係名牌錶
作者: kenneth    時間: 2008-11-10 13:30
作者: ChARsoN    時間: 2008-11-10 13:34
原帖由 kenneth 於 2008-11-10 13:30 發表

呢條路都幾甘。" />" />" />" />h

有冇興趣一齊跑下?
作者: kenneth    時間: 2008-11-10 13:42
作者: ChARsoN    時間: 2008-11-10 18:34
原帖由 kenneth 於 2008-11-10 13:42 發表

担白講....冇。uihji" />" />" />" />" />" />hj 小弟怕未到元朗已給閣下扯爆。

那你覺得當日我跑個時間如何?
其實同你個目標都算相近~
但我跑時唔覺得太累(可能因為天氣凍)
同埋停低等紅綠燈都唔駛喘氣
而且好容易跑得番

作者: ChARsoN    時間: 2008-11-11 00:12
原帖由 ChARsoN 於 2008-11-8 20:26 發表
[attach][attach]3061[/attach]

補充折返路段:
[attach]3092[/attach]

終點:
[attach]3093[/attach]

作者: sleung2002hk    時間: 2008-11-11 19:14
學界成績
06-07年
800米(1-8名)
2:06.42 2:11.60 2:12.15 2:15.03
2:15.16 2:15.79 2:16.13 2:17.03

07-08年
2:02.90 2:09.97 2:12.06 2:12.56
2:14.89 2:15.53 2:17.38 2:19.70

5000米(1-8名)
06-07年
17:04.09 17:34.75 18:38.35 19:00.67
19:54.60 19:59.63 20:01.48 20:23.16

07-08年
16:52.26 18:18.62 18:36.23 19:10.29
19:23.30 19:35.15 19:38.37 19:49.88
作者: sleung2002hk    時間: 2008-11-11 19:18
岩岩上去睇開
08,10/12/2008 學界
仲有1個月~抄神兄有冇計
好似頭3比較強
20分內你得既~加油
作者: ChARsoN    時間: 2008-11-11 20:12
今日係樓下公園跑咗個約30分鐘ge 中課(未算係tempo)
跑咗12個約565米ge 圈
主要想試試隻錶過30分鐘後會唔會只show 到秒數(結果會)
另外 過多1~2 個禮拜就學校考試 可能到時會減操(嘗試利用超回復)
但呢排已經多咗幾處傷患了...可能會提早減減先....
作者: ChARsoN    時間: 2008-11-12 21:51
今日放學後專登早d 回家
然後慢跑跑去鄧記跑5000米tempo
竟然比我刷新了保持了將近三年的PB" />" />" />" />
頭200米47秒
頭一圈1分37秒
頭2000米8分13秒
頭3000米12分30秒內
然後進入最後5圈倒數
就當自己跑緊10000米ge 最後5圈
幻想著終點線旁邊有圈數牌睇.....4,3,2,1,.....一路上起勢咁衝
跑完尾二一圈時用了19分08秒(果陣心諗: PB 硬你喇!!)
臨時目標21分內
最後全程用了20分40秒68
比舊PB 快了1分19秒
之後休息了一會就起程跑回家" />" />" />" />
今日由頭到尾還總算輕鬆~" />" />" />" />

不過 今日呢一劑代價都算大
搞到左小腿下半部後方條筋痛" />" />" />" />fhjfrt
可能要抖番1,2 日先....

作者: sleung2002hk    時間: 2008-11-12 23:48
抄神兄厲害~學界有計
比賽前席~要小心唔好傷
今日同gill兄,cyw兄,way兄跑完隻腳好似有少少問題
一返到屋企就冰敷~希望冇事啦
作者: kenneth    時間: 2008-11-13 02:19
作者: 大圍新跑手    時間: 2008-11-13 10:49
原帖由 kenneth 於 2008-11-13 02:19 發表

PB﹗" />" />

x 2 後生仔速度果然勁呀!
不過筋痛呢樣野真係可大可少,都係小心d好。
作者: ChARsoN    時間: 2008-11-13 19:22
原帖由 sleung2002hk 於 2008-11-11 19:18 發表
岩岩上去睇開
08,10/12/2008 學界
仲有1個月~抄神兄有冇計
好似頭3比較強
20分內你得既~加油

多謝支持....
希望昨天真係冇數錯圈啦....
休息呢幾日諗住做下sit-up 及練下4頭肌

作者: ChARsoN    時間: 2008-11-17 19:56
今日放學後諗住來個恢復操
點知由屋企跑到屯門西鐵站隻左腳又開始痛番
但都捱到去鄧記 途中發現了平時未用到盡力(對腳未完全伸展)
後來在鄧記遇到一位舊同學 一齊慢跑了一兩個圈
之後就更加痛.......
睇來我要暫時唔跑一段時間了....
只能做其他部位的肌肉訓練(如sit-up 掌上壓 低起身)及游泳來練氣
作者: ChARsoN    時間: 2008-11-21 20:22
呢幾天一直都冇跑步
仍在養傷中
今日上晝考試 下晝得閒就去咗游水
因胃部唔舒服 只游了800米自由泳
今轉身全用打關斗 但不是每次都"成功"
抖抖後再加了若干個塘
一路去到收池前幾分鐘先走人
另外 肌肉鍛鍊正式上馬
昨天開始做無影椅1分半鐘(抖1分半鐘, 遲d 可能改成半分鐘)x3
以及將雙腿及上半身以腹部力量抽起(不知叫什麼) 時間同上
仲有sit-up 而家做到70下 掌上壓40下(有加次數的空間)
以上數字為一次過計之次數
唔知成效點樣?(自己諗的)

作者: oscar    時間: 2008-11-21 23:53
作者: kenneth    時間: 2008-11-22 03:37
作者: ChARsoN    時間: 2008-11-22 10:57
原帖由 oscar 於 2008-11-21 23:53 發表
炒神仔,小心!你長課里數唔夠,又見你係咁練速度,咁樣好危險!再加上你曾經傷得唔輕!我諗你可能跑多少少tempo run同easy  run好啲!呢一兩個月都盡量唔好好似上次咁玩高速5k住啦!" />" />

我傷前平均一星期跑2~3 課tempo
最近兩星期又加入了LSD
唔知遲d復操時應唔應該玩LSD 先呢?
作者: ChARsoN    時間: 2008-11-27 21:24
今日由屋企跑到鄧記
去到時發覺早咗 個場仲比book 咗ge 人用緊
就係出面等陣先 順便拉下筋
後來見門口沒上鎖 就入去睇下人地練乜
及後發現舊校的學生及PE 老師
就同去傾咗幾句計~
夠鐘清場不久就jog 咗1~2個圈
之後心血來潮 打算衝幾個圈先
就衝第一個400米(1分17秒) 跑完一圈後發覺仲有氣有力
就跑多一圈
結果跑完第二圈共2分28秒 暫時是練習最佳時間
剛番到終點就見到kenneth 兄" />" />" />" />
抖一陣後又衝多轉400米 用了1分14秒
之後在場邊做咗無影椅2分鐘休息1分鐘x 3組
做完後好耐都未見kenneth 兄就去對面搵佢
然後一齊同另一ching 慢跑6個大圈
之後拉拉筋就離場....無跟樂華會衝圈

總結: 先前左腳的傷患未完全康復 其實由家跑到鄧記途中到屯門工業村已經開始痛番
只好及時調整跑姿 減少患處用力
在衝圈時則感受到早前練大腿肌的作用 可能當中包括好耐無跑的因素
用1分20秒內跑400米的速度跑完一圈居然仲有力
但衝圈時並不感到腳痛 惟衝完後一個400米收步時才感受到其"殺傷力"
此外 有興kenneth 兄慢jog 時腳痛又發作 因而改了跑姿
轉為主要用後蹬力量 以及可能發現在以往一直沒留意的錯處
跑到第3, 4個圈時好似已習以為常....但再跑下去代價可能好大....
看來今次好排都好唔番...
正準備開始探討"興傷患共存"的可能性

作者: sleung2002hk    時間: 2008-11-27 22:18
你未好返又走去沖.........
慢跑就ok la~你既缺點就係忍唔到.......
唉......幾時返黎陪我
作者: ChARsoN    時間: 2008-11-27 22:29
原帖由 sleung2002hk 於 2008-11-27 22:18 發表
你未好返又走去沖.........
慢跑就ok la~你既缺點就係忍唔到.......
唉......幾時返黎陪我

現時最終計劃係.....
留番來比賽先"消耗"
只怕跑完800米後跑唔到5000米....
好似兩年前咁跑完個800米傷咗 好彩當時只報一項
作者: 細明哥    時間: 2008-11-27 22:56
原帖由 ChARsoN 於 2008-11-27 21:24 發表
今日由屋企跑到鄧記
去到時發覺早咗 個場仲比book 咗ge 人用緊
就係出面等陣先 順便拉下筋
後來見門口沒上鎖 就入去睇下人地練乜
及後發現舊校的學生及PE 老師
就同去傾咗幾句計~
夠鐘清場不 ...
自我介紹先,一齊慢跳6圈係我啊!!
作者: sleung2002hk    時間: 2008-11-27 23:18
ming兄尋日跑完23k攰唔攰丫~~今日黎recove run?

歡迎光臨 香港長跑網 - 長跑長友 (https://www.longrun.hk/) Powered by Discuz! X3.2