香港長跑網 - 長跑長友

標題: 有始有終...取消成績.. [打印本頁]

作者: Parco爸    時間: 2009-2-13 08:56
標題: 有始有終...取消成績..
有關人仕係時候作出檢討...
http://appledaily.atnext.com/template/apple/art_main.cfm?iss_id=20090213&sec_id=4104&subsec_id=11867&art_id=12199086

作者: runningman    時間: 2009-2-13 09:17
can someone copy the text?......the apple site only readable by subscriber
作者: 龜速行    時間: 2009-2-13 09:19
轉自appledaily.atnext.com

【 本 報 訊 】 上 周 日 舉 行 的 渣 打 馬 拉 松 被 揭 發 「 分 身 」 醜 聞 , 香 港 代 表 隊 選 手 劉 廣 文 被 指 將 其 中 一 塊 選 手 號 碼 布 借 給  練 吳 輝 揚 , 替 另 一 名 女 徒 弟 梁 婉 芬 領 跑 。 賽 事 裁 判 團 昨 經 過 研 究 後 , 裁 定 劉 廣 文 及 梁 婉 芬 被 取 消 資 格 , 馬 拉 松 成 績 作 廢 。 香 港 業 餘 田 徑 總 會 將 成 立 特 別 小 組 調 查 事 件 , 考 慮 是 否 向 兩 名 跑 手 作 出 停 賽 處 分 。

吳 婉 芬 ( 63 號 ) 在 跑 全 馬 拉 松 後 體 力 不 支 , 要 由 隊 友 及  練 吳 輝 揚 ( 右 ) 攙 扶 過 終 點 。

劉 廣 文 參 賽 當 日 擅 將 號 碼 給  練 , 被 賽 會 取 消 成 績 。

或 影 響 東 亞 運 資 格
香 港 業 餘 田 徑 總 會 主 席 關 祺 昨 表 示 , 渣 打 馬 拉 松 裁 判 團 經 過 商 議 後 , 裁 定 劉 廣 文 及 梁 婉 芬 參 賽 期 間 存 在 不 妥 當 行 為 , 決 定 取 消 兩 人 資 格 。 他 也 指 作 為 兩 人  練 的 吳 輝 揚 明 知 故 犯 , 做 出 違 反 賽 例 行 為 , 裁 判 團 已 去 信 田 總 要 求 紀 律 處 分 吳 輝 揚 。 他 指 田 總 今 日 將 成 立 特 別 小 組 , 研 究 會 否 懲 罰 兩 名 選 手 停 賽 。 他 承 認 事 件 令 他 「 好 唔 開 心 」 , 因 劉 廣 文 正 爭 取 分 數 出 席 年 底 在 港 舉 行 的 東 亞 運 動 會 , 擔 心 事 件 影 響 他 出 席 東 亞 運 的 機 會 。
劉 廣 文 獲 悉 被 取 消 資 格 後 , 表 現 非 常 愕 然 , 未 決 定 是 否 就 裁 決 提 出 上 訴 , 「 遲  再 算 。 」 他 指 成 績 以 雙 腳 跑 出 來 , 不 怕 事 件 影 響 其 競 跑 生 涯 。 他 本 已 報 名 本 周 末 開 始 的 香 港 田 徑 聯 賽 第 一 合 回 , 分 別 出 戰 5,000 米 及 10,000 米 , 期 望 爭 取 分 數 出 席 東 亞 運 動 會 , 目 前 未 定 是 否 如 期 參 賽 。
作者: Parco爸    時間: 2009-2-13 09:22
唔該晒速行兄...
作者: rayray    時間: 2009-2-13 09:32
終於肯做野...
作者: cskuok    時間: 2009-2-13 09:49
各位ching, 我睇完唔係好明白......點解個教練要為徒弟領跑?
作者: sunrise    時間: 2009-2-13 10:30
我估個教練怕果女徒弟臨尾有意外(果然過了終點立刻倒下), 所以傍住佢跑以策安全; 其實以她的水平, 跑到最後幾k, pacer的作用不大, 我對她們深表同情, 不過事情弄大了, 總要向公眾有個交待!
作者: batigoal    時間: 2009-2-13 11:12
錯在教練....裁判挽回香港運動面子...可喜....
作者: kenneth    時間: 2009-2-13 11:28
作者: 711MF    時間: 2009-2-13 11:31
作者: cc    時間: 2009-2-13 11:34
作者: jshho    時間: 2009-2-13 11:35
> 我對她們深表同情, 不過事情弄大了, 總要向公眾有個交待!

x 2 , what a pity to them ! Hope they won't be further punished with other kind of punishment by HKAAA ...
作者: kenneth    時間: 2009-2-13 11:36
作者: meimei    時間: 2009-2-13 13:28
但是對於果D唔報名,而用去年既號碼布跑既人,唔知道HKAAA會否處理?
作者: saki    時間: 2009-2-13 13:35
原帖由 meimei 於 2009-2-13 13:28 發表
但是對於果D唔報名,而用去年既號碼布跑既人,唔知道HKAAA會否處理?

都唔知係邊過, 我想田總做唔到野.............

都係起跑前捉緊d
作者: 鄭永忠    時間: 2009-2-13 13:38
標題: 回復 14# 的帖子
嘩,有這樣的人???
作者: ee_tpk    時間: 2009-2-13 13:38
原帖由 saki 於 2009-2-13 13:35 發表

都唔知係邊過, 我想田總做唔到野.............

都係起跑前捉緊d

如果田總要做野... 一定做到..例如罰上年果個 bib 既擁有者...

只係視乎佢肯唔肯去做
作者: Bmtc    時間: 2009-2-13 13:39
討論區的力量...............
作者: kwong_lc    時間: 2009-2-13 13:40
原帖由 meimei 於 2009-2-13 13:28 發表

首先睇下有冇人投訴,就算有,其實HKAAA可以做d乜,佢地係冇正式比賽時間,
咁即係冇得取消比賽成績,就算有得取消,呢類消閒跑手相信亦都冇乜所謂。

禁止以後參賽,如何去identify這類霸王跑手都是一件頭痛問題,又唔能夠單憑舊年
號碼布no.就話引證係舊年果位跑手跑霸王賽,如果要花大量時間又唔值得,最後當然
係不了了之啦。
作者: kwong_lc    時間: 2009-2-13 13:42
原帖由 ee_tpk 於 2009-2-13 13:38 發表

如果田總要做野... 一定做到..例如罰上年果個 bib 既擁有者...

只係視乎佢肯唔肯去做

點證明係舊年果位跑手刻意將號碼布比人,人地可能跑完就咁掉係
維園,有人執左留返出年用來跑,難道又要開個審裁署處理?
作者: 大圍新跑手    時間: 2009-2-13 14:01
"劉 廣 文 獲 悉 被 取 消 資 格 後 , 表 現 非 常 愕 然 , 未 決 定 是 否 就 裁 決 提 出 上 訴 , 「 遲  再 算 。 」 他 指 成 績 以 雙 腳 跑 出 來 , 不 怕 事 件 影 響 其 競 跑 生 涯 。 "
如果報道屬實,咁個人就應為劉廣文本身都好有問題,佢唔照大會比賽規則將號碼布貼係背後已經係對其他選身唔公平,照咁睇佢係佢教練身上唔止好到點跑步,仲學到點做人。
作者: cc    時間: 2009-2-13 14:09
作者: MT    時間: 2009-2-13 14:32
我覺得幾合理
作者: shogikin    時間: 2009-2-13 14:47
其實點解教練帶跑
為何不自己報名

Kin in Running
作者: miller    時間: 2009-2-13 15:17
原帖由 sunrise 於 2009-2-13 10:30 發表
我估個教練怕果女徒弟臨尾有意外(果然過了終點立刻倒下), 所以傍住佢跑以策安全; 其實以她的水平, 跑到最後幾k, pacer的作用不大, 我對她們深表同情, 不過事情弄大了, 總要向公眾有個交待!

錯喇,尾個幾km pacer作用先係最大!
作者: leungfw    時間: 2009-2-13 16:08
大家似乎反應過激, 其實每一個大賽都有人犯規, 好似今年班肯雅選手, 佢地都有人負責擋風, 有人負責攞水, 互相幫助. 呢啲其實都係响呢啲個人比賽中唔容許. 响2004奧運十萬米跑, 孫偉偉做pacer, 形慧娜响後面沖上黎. 其實如果大會有証據, 就會取消資格, 不過大會冇証據吹佢唔脹.
作者: di692    時間: 2009-2-13 18:14
裁決合理,唔好以為自己有咩特權,就可以唔理大會規則!!
作者: ee_tpk    時間: 2009-2-13 18:20
原帖由 leunw 於 2009-2-13 16:08 發表
大家似乎反應過激, 其實每一個大賽都有人犯規, 好似今年班肯雅選手, 佢地都有人負責擋風, 有人負責攞水, 互相幫助. 呢啲其實都係响呢啲個人比賽中唔容許. 响2004奧運十萬米跑, 孫偉偉 ...

你0岩... 但係....
一, 如果果位教練果塊布唔係 4 號..而係一塊 official 既布.. 無人吹得佢脹
二, 本來田總都話 pacer 有灰色地帶....點知教練向傳媒承認0左佢做 pacer....  田總唔做野唔得
作者: 迪迪仔    時間: 2009-2-13 18:29
原帖由 shogikin 於 2009-2-13 14:47 發表
其實點解教練帶跑
為何不自己報名

Kin in Running

有另一些報導指出,
教練當日其實係有報名跑十公里,仲跑埋添.

我估佢最初係無諗過要落場陪佢既徒弟跑的.
作者: leungfw    時間: 2009-2-14 10:59
標題: 回復 28# 的帖子
I agreed
作者: Parco爸    時間: 2009-2-14 11:03
原帖由 迪迪仔 於 2009-2-13 18:29 發表

有另一些報導指出,
教練當日其實係有報名跑十公里,仲跑埋添.

我估佢最初係無諗過要落場陪佢既徒弟跑的.

報紙是咁報導..
咁..即是教練覺得個位女跑需要他啦..
咁咪對女跑手同級既對手好唔公平囉...

而男跑手應該沒有在背後掛上4號布...
咁又係咪對其他同級跑手不公平呢..成為隱形戰士...
作者: 迪迪仔    時間: 2009-2-14 12:38
原帖由 Parco 於 2009-2-14 11:03 發表

報紙是咁報導..
咁..即是教練覺得個位女跑需要他啦..
咁咪對女跑手同級既對手好唔公平囉...

而男跑手應該沒有在背後掛上4號布...
咁又係咪對其他同級跑手不公平呢..成為隱形戰士...

我既回應,只係針對有師兄問,
點解教練無一早報名跑埋一份.
我只是想指出,他陪跑似乎不是一早計劃了的事.

至於他們的行為是否對其他跑手不公平呢?
可以說,一定是不公平了.rtr05rytr
作者: Parco爸    時間: 2009-2-14 13:12
原帖由 迪迪仔 於 2009-2-14 12:38 發表

我既回應,只係針對有師兄問,
點解教練無一早報名跑埋一份.

至於他們的行為是否對其他跑手不公平呢?
可以說,一定是不公平了.rtr05rytr

Sorry..C兄..
我意思是指有報紙都有報導佢是先跑10K..再陪跑...
文字上有點誤會...Sorry..
作者: 迪迪仔    時間: 2009-2-14 13:29
原帖由 Parco 於 2009-2-14 13:12 發表

Sorry..C兄..
我意思是指有報紙都有報導佢是先跑10K..再陪跑...
文字上有點誤會...Sorry..

不用SORRY.

另外,有網站指出,教練當年跑全馬的時間[約1992]是2:24:51啊.
如果係真的話,佢當年真係好強.

我估香港現時可以跑SUB 2:30 既選手都應該唔多.
作者: awyh    時間: 2009-2-14 17:31
一句講晒,抵死!
作者: kwong_lc    時間: 2009-2-14 19:29
原帖由 迪迪仔 於 2009-2-14 12:38 發表

如果陪跑唔係一早計劃定,佢徒弟就唔會只掛一塊號碼
布啦,如果佢徒弟一早就借塊號碼布比教練,咁即係一
早就預備有可能用"4"號碼布陪跑,有需要就用,冇需要
當然唔會用啦。
作者: hobbywet    時間: 2009-2-14 23:23
教練吳輝揚以前跑步好勁,而家係懲教署做沙展
作者: shingliu    時間: 2009-2-14 23:33
我唔明點解個教練唔比錢自己報名參加 , 取一號碼布同徒弟陪跑
作者: Bmtc    時間: 2009-2-15 07:44
其實我想問一句, 最終結果二人取消資格, 你地係咪好開心
作者: ckleung    時間: 2009-2-15 19:03
原帖由 Bmtc 於 2009-2-15 07:44 發表

只是感到極為痛心!
作者: kwong_lc    時間: 2009-2-18 13:58

純粹以事論事,理性討論,不帶半點私人感情,他們被取消資格,錯不在我們,全因他們真的違反了賽會規例,
俗語有謂:錯就要認,打就企定。

長跑界習以為常的陋習多的是,不知大家記得否,早幾年亦曾有男跑手用女跑手號碼布參賽,最後還竟然由得那女
跑手上領獎呢,當日亦曾有一番激烈辯論呢。

相信是時候長跑界檢討一下那些習以為常的陋習了。
作者: 大圍新跑手    時間: 2009-2-18 14:29

係呀ching...我係好開心呀...開心唔係因為有人被罰, 而係因為大會做咗應該做既野!
作者: cc    時間: 2009-2-18 14:48
作者: di692    時間: 2009-2-18 14:48
除左二人被取消資格外,請問果位教練有咩處罰呢??
作者: cc    時間: 2009-2-18 14:54
作者: Anthony    時間: 2009-2-18 20:25
任何體育運動最重要的是甚麼?

體育精神!
作者: 比因    時間: 2009-2-18 20:33
名不正, 則言不順.

若非面皮成尺厚, 我好難想像呢個所謂教練仲有咩面子面對學生.
作者: di692    時間: 2009-2-19 12:00
原帖由 比因 於 2009-2-18 20:33 發表
名不正, 則言不順.

若非面皮成尺厚, 我好難想像呢個所謂教練仲有咩面子面對學生.

從另一角度去睇,果位教練都係緊張佢d學生的表現,才會做出咁既行為,佢是不是一位好教練,只有佢的學生最清楚,外人好難去判斷 ,曾幾何時,佢都係一名出色的跑手。
今次事件,無可否認佢錯得好離譜,但人誰無錯,最緊要係錯而能改,唔好一錯再錯,斷送佢班學生的跑步前途,白費學生們所付出的時間,汗水,精神和對你教練的一份信任和尊重.
作者: lips    時間: 2009-2-19 18:15
原帖由 di692 於 2009-2-19 12:00 發表

... 人誰無錯,最緊要係錯而能改 ...

咁佢認左錯未呀?

作者: raphaelmak    時間: 2009-2-19 19:29
原帖由 di692 於 2009-2-18 14:48 發表
除左二人被取消資格外,請問果位教練有咩處罰呢??

http://www.worldjournal.com/wj-hk-news.php?nt_seq_id=1846268 :
「另由於涉事3人均隸屬業餘田總,總會稍後或會召開紀律委員會再審理事件。」
http://www.takungpao.com/news/09/02/14/WF-1032254.htm : (大公報)
「如有需要的話,是次事件將交予香港業餘田徑總會執委會再作進一步討論及跟進。」

相信會再開會決定...
作者: laputa99    時間: 2009-2-19 22:34
今晚我在葵芳運動場,聽到有兩個跑會人仕替吳教練不值,
愈講愈大聲,話我們搗事。
作者: 比因    時間: 2009-2-19 22:37
原帖由 laputa99 於 2009-2-19 22:34 發表

係指明話我們 (longrun.hk) 搗事?

無既, 真理係越辯越明
作者: raphaelmak    時間: 2009-2-19 22:38
原帖由 laputa99 於 2009-2-19 22:34 發表

唔緊要,佢地有權發表佢地既意見
不過就算我地唔爆遲早都有人爆架啦...
作者: laputa99    時間: 2009-2-19 22:44
原帖由 比因 於 2009-2-19 22:37 發表

係指明話我們 (longrun.hk) 搗事?

無既, 真理係越辯越明

是敵視所有網上討論區的人,不過我形住以後比賽有些人會向長跑會衣人批掙
作者: leehyalbert    時間: 2009-2-19 22:51

佢地根本係無知, 仲話係跑會人仕(不過唔知佢地mug野級數, 不過叫得"跑會人仕", 應該係跑界都有咁上下喎)! 人地田總已經係根據規例去處罰, 上面有c-hing引用大公報果條link, 裏面提到田總的處理, 係完全根據大會甚至國際田聯的規則, 如果仲話要替吳xx不值, 叫佢地死啦

作者: raphaelmak    時間: 2009-2-19 23:08
標題: 回復 55# 的帖子
又唔好叫佢地死,始終我地要尊重多元化意見既
不過小弟都係個句: 「若要人不知,除非己莫為」
作者: leehyalbert    時間: 2009-2-20 09:48
原帖由 raphaelmak 於 2009-2-19 23:08 發表
又唔好叫佢地死,始終我地要尊重多元化意見既
不過小弟都係個句: 「若要人不知,除非己莫為」

同意! 香港始終算係言論自由之地!

不過! 厘兩個"跑會人仕"愈講愈大聲", 好似想撩交打喎!
作者: 瘋瘋    時間: 2009-2-20 10:02
作者: ee_tpk    時間: 2009-2-20 10:17

輸打嬴要...
我為呢班香港既運動員害群之馬而感到羞恥

而家資訊咁發達... 如果咩都無做過..驚咩俾人講 !
作者: SimonFai    時間: 2009-2-20 11:14
原帖由 瘋狂坦克車 於 2009-2-20 10:02 發表

佢地咁冇體育精神不如唔好跑步啦." />" />
明明係錯, 都話冇錯, 同指鹿為馬有二曲同弓之妙!

完全同意你的說法
作者: Anthony    時間: 2009-2-20 13:10
原帖由 ee_tpk 於 2009-2-20 10:17 發表

輸打嬴要...
我為呢班香港既運動員害群之馬而感到羞恥

而家資訊咁發達... 如果咩都無做過..驚咩俾人講 !

X2

公道自在人心,不信可以搞個問卷調查。
作者: Gary-Kwan    時間: 2009-2-20 14:06
原帖由 Anthony 於 2009-2-20 13:10 發表

X2

x3
作者: raphaelmak    時間: 2009-2-20 18:07
原帖由 Anthony 於 2009-2-20 13:10 發表

X2

剛剛小弟就攪了個投票試一試
https://www.longrun.hk/forum/viewthread.php?tid=3979&extra=page%3D1
作者: lips    時間: 2009-2-20 22:19
原帖由 raphaelmak 於 2009-2-20 18:07 發表

剛剛小弟就攪了個投票試一試
https://www.longrun.hk/forum/viewthread.php?tid=3979&extra=page%3D1

唔知點投至好,因為唔知個教練有乜懲罰。

歡迎光臨 香港長跑網 - 長跑長友 (https://www.longrun.hk/) Powered by Discuz! X3.2