香港長跑網 - 長跑長友

標題: 跑步生涯~ [打印本頁]

作者: sleung2002hk    時間: 2009-2-14 09:50
標題: 跑步生涯~
聽人講成日跑步會好易磨損d軟骨闔節
運動生涯唔會長~咁我咪到4~50跑唔到??
咁d精英跑手,1個星期一,二百k~咪好快玩完??
作者: Parco爸    時間: 2009-2-14 10:40
原帖由 sleung2002hk 於 2009-2-14 09:50 發表

呢個問題..一直是我擔憂問題...
小弟屋企要撐樓梯...驚十年八年...無力回家...

作者: kenneth    時間: 2009-2-14 10:48
作者: 亞平    時間: 2009-2-14 10:49
原帖由 sleung2002hk 於 2009-2-14 09:50 發表

我睇過書講,膝軟骨磨損後,年齡輕既人由於新陣代謝較好會再生番出來,
而年紀大既人就唔容易生番,所以你未到擔心既時候
作者: Parco爸    時間: 2009-2-14 10:52
原帖由 亞平 於 2009-2-14 10:49 發表

我睇過書講,膝軟骨磨損後,年齡輕既人由於新陣代謝較好會再生番出來,
而年紀大既人就唔容易生番,所以你未到擔心既時候

平兄....
你剩係同梁兄講..年齡輕既人由於新陳代謝較好會再生番出來...
小弟...係上世紀年代既人...咪..蒸發左就無...係咪要慳住洗好D呢...

作者: kenneth    時間: 2009-2-14 10:55
作者: stanwong    時間: 2009-2-14 10:59
小弟現在每日啪一粒寶骨康,打定個靚底先
作者: Alfred    時間: 2009-2-14 11:05
原帖由 Parco 於 14/2/2009 10:52 發表

平兄....
你剩係同梁兄講..年齡輕既人由於新陳代謝較好會再生番出來...
小弟...係上世紀年代既人...咪..蒸發左就無...係咪要慳住洗好D呢...

ching,而家要練定手倒立行路?
作者: Parco爸    時間: 2009-2-14 11:09
原帖由 Alfred 於 2009-2-14 11:05 發表

ching,而家要練定手倒立行路?

其實自己都好多疑問...
自己初初跑步只想為健康...
但又見好多C兄因跑步而受傷..
當然..當中好多原因我未必理解...
所以好想有個平衡點...
點樣會因跑步而健康..點樣會因跑步而受傷
呢個迷...我自己要努做下功課找答案...

作者: 亞平    時間: 2009-2-14 11:30
原帖由 Parco 於 2009-2-14 10:52 發表

平兄....

Parco兄,唔駛咁灰,小弟都好大年紀,軟組織好似啫喱,身體靜止時較硬,易磨損.熱身後變軟,就冇咁磨損了.
所以熱身係好重要既..

作者: Parco爸    時間: 2009-2-14 11:40
原帖由 亞平 於 2009-2-14 11:30 發表

Parco兄,唔駛咁灰,小弟都好大年紀,軟組織好似啫喱,身體靜止時較硬,易磨損.熱身後變軟,就冇咁磨損了.
所以熱身係好重要既..

平兄..
作者: 711MF    時間: 2009-2-14 11:44
作者: 亞平    時間: 2009-2-14 11:48
原帖由 711MF 於 2009-2-14 11:44 發表

多謝平兄,.我遲左廿幾年先知......
所以.....

7兄,你咪笑我啦,小弟只係知少少扮下代表..嘻嘻
作者: 711MF    時間: 2009-2-14 12:01
作者: 曲奇    時間: 2009-2-14 12:06
原帖由 711MF 於 2009-2-14 12:01 發表

平兄 不是笑你.是講真的,我以前做運動好小熱身.什至無熱身,,所以我廿幾歲就有關節痛,
當時講比人聽都無人信,所以都廢是講,,果種yuen痛真係自己先知

大獲...
以前讀書時做運動都冇做熱身... =.="
而家冇事..
但遲d咪.......死得...
作者: 亞平    時間: 2009-2-14 12:09
原帖由 711MF 於 2009-2-14 12:01 發表

平兄 不是笑你.是講真的,我以前做運動好小熱身.什至無熱身,,所以我廿幾歲就有關節痛,
當時講比人聽都無人信,所以都廢是講,,果種yuen痛真係自己先知

唉...我而家講比平嫂聽,佢都係唔多聽架..氣死我啦!
作者: peteruno    時間: 2009-2-14 12:24
依個問題都困擾好多人。照計我應該係玩完左啦

白頭佬
作者: kenneth    時間: 2009-2-14 12:26
作者: 洛虎添    時間: 2009-2-14 12:29
原帖由 kenneth 於 2009/2/14 12:26 PM 發表

算了,小弟下年跑全馬了,免得日後無機會。" />" />

x2
作者: 亞平    時間: 2009-2-14 12:40
原帖由 kenneth 於 2009-2-14 12:26 發表

算了,小弟下年跑全馬了,免得日後無機會。" />" />

決定正確,全力十扑!
作者: 人肉跑步機    時間: 2009-2-14 12:50

幾年前有個高手係跑到驚
吳跑
第一次跑全馬就2:3x.........
作者: ChARsoN    時間: 2009-2-14 12:58
唔知人到中年除了生埋衰落外
心理會唔會都跟住....
作者: sleung2002hk    時間: 2009-2-14 13:53
原帖由 peteruno 於 2009-2-14 12:24 發表
依個問題都困擾好多人。照計我應該係玩完左啦

白頭佬

白兄練左咁多里數~~~問題嚴唔嚴重呢~~
作者: B    時間: 2009-2-15 21:17
我跑0左三年幾步, 係最近半年先肯跑步前熱身喎~
加埋自己又一把年紀咯~ 死了!!
作者: billy_yau    時間: 2009-2-16 12:56
我平時都有少少熱身既, 希望我都可以玩得耐少少啦!! 除左運動前熱身, 重有咩方法可以"手禁"玩d既呢?

不過年紀開始大, 身體機能真係唔到自己話事, 最簡單睇返跑渣打果日, 早左少少起身姐, 到左夜晚六點果陣就真係點頂都唔順, 都係要訓陣先!!

歡迎光臨 香港長跑網 - 長跑長友 (https://www.longrun.hk/) Powered by Discuz! X3.2