香港長跑網 - 長跑長友

標題: 基督徒新來跑手報到 [打印本頁]

作者: jogging_cat    時間: 2009-2-14 18:26
標題: 基督徒新來跑手報到
Hello 各位師兄師姐大家好,小妹是個基督徒跑手,跑長跑三年,星期日要返教會所以只參賽七次,六次10K 渣打09 跑半馬,成功完成很開心,請各位多多指教。
作者: 亞平    時間: 2009-2-14 18:31
原帖由 CatCat 於 2009-2-14 18:26 發表
Hello 各位師兄師姐大家好,小妹是個基督徒跑手,跑長跑三年,星期日要返教會所以只參賽七次,六次10K 渣打09 跑半馬,成功完成很開心,請各位多多指教。

CatCat 師姐歡迎你,參加左7次賽事都唔少既啦,係呢,師姐平時係邊區跑開?
作者: 龜速行    時間: 2009-2-14 18:44
welcome welcome

CatCat c tse

多多指教ar

小弟是港島西 hk island man

長跑長友 ar
作者: jogging_cat    時間: 2009-2-14 20:25
標題: 回復 2# 的帖子
我平時多數在九龍城區練跑,你呢?
作者: jogging_cat    時間: 2009-2-14 20:30
龜速行師兄,聽講你跑好快過喎,是非一般的龜!好徑!
作者: 亞平    時間: 2009-2-14 20:38
原帖由 CatCat 於 2009-2-14 20:25 發表
我平時多數在九龍城區練跑,你呢?

CatCat 師姐,小弟平時跑荃灣,天水圍,主場屯門.本網如有大型約跑,至衝出屯門.
岩岩至同屯門師兄跑完環塘,好甘..
師姐跑開九龍城,拜見過皇上未?佢地個邊都好熱鬧架..
作者: jogging_cat    時間: 2009-2-14 20:55
標題: 回復 6# 的帖子
小女子有眼不識泰山,請問邊個係皇上阿?
作者: kenneth    時間: 2009-2-14 21:22
作者: 亞平    時間: 2009-2-14 21:38
原帖由 CatCat 於 2009-2-14 20:55 發表
小女子有眼不識泰山,請問邊個係皇上阿?

皇上=九龍城皇帝=曾灶才=Leefs=Alan,坐鎮斧山道主場,周不時出巡港九新界各區,
有時間去斧山道運動場跑下,有機會見到.
另外,屯門友20日有約跑,師姐有興趣冇?

網友約跑 - 慢遊夜賞青公: 荃西>>屯鄧(20.5k)

作者: cc    時間: 2009-2-14 21:49
作者: cu83    時間: 2009-2-14 21:57
歡迎 CatCat c-tse! 歡迎又多一位跑友加入香港長跑網!
小弟逢週日晨咁早就喺跑馬場蟻速爬,歡迎指教!
長跑長友   
作者: 曲奇    時間: 2009-2-14 22:02
Welcome catcat ctse~~
我都係今年第1次跑渣打半馬呀...
有機會就join我地的網友約跑活動啦~
作者: magicbbird    時間: 2009-2-15 00:21
各位好,我都是新來的,今年四十歲人才蟻速跑半馬。也是在九龍城區住。星期天要在教會工作,更加無機什麼機會參加其他賽事。不過真是想越跑越進步!多多指教!
作者: 龜速行    時間: 2009-2-15 00:25
"聽講你跑好快過喎"

cat cat c tse

應該不是小弟!!

小弟是真正的龜速行
作者: 龜速行    時間: 2009-2-15 00:27
welcome welcome

magicbbird c hing

長跑長友 ar
作者: 山比    時間: 2009-2-15 00:29
原帖由 magicbbird 於 2009-2-15 00:21 發表
各位好,我都是新來的,今年四十歲人才蟻速跑半馬。也是在九龍城區住。星期天要在教會工作,更加無機什麼機會參加其他賽事。不過真是想越跑越進步!多多指教!

X2
上周日跑完渣打10k,跟住返屋企沖埋涼...十點返到教會...好彩崇拜無訓著....

ching /ctse 平時去開邊度跑步?
作者: onon    時間: 2009-2-15 00:32
歡迎樓上各弟兄姊妹.
作者: Mr.Bus    時間: 2009-2-15 00:43
歡迎c tse到訪
請問c tse返邊間教會呀??
作者: 龍龍    時間: 2009-2-15 00:51
原帖由 CatCat 於 2009-2-14 18:26 發表

好高跑齡呢~~~

歡迎...
作者: 亞平    時間: 2009-2-15 00:54
原帖由 magicbbird 於 2009-2-15 00:21 發表

Magicbbird師兄,不如自己開個post,介紹下自己比其他網友認識下呀..
作者: cu83    時間: 2009-2-15 07:43
原帖由 magicbbird 於 15-2-2009 00:21 發表

歡迎 magicbbird c-tse!
作者: 711MF    時間: 2009-2-15 08:09
作者: 零下十度    時間: 2009-2-15 11:13
cat cat ctse.在下跑開斧山運動場.
作者: shingliu    時間: 2009-2-15 11:23
歡迎CTSE~~
我都係剛跑過渣打半程
作者: w.c.w.c.    時間: 2009-2-15 12:10
Hi Hi 喵cste
作者: jogging_cat    時間: 2009-2-15 19:55
原帖由 kenneth 於 14-2-2009 21:22 發表

hi 小弟同閣下差不多,都是為星期日要返教會,所以一年只能參加幾次比賽而已,而小弟在屯門出沒多。

Kenneth ching我通常揀D賽事一早舉行的,就可以幹及返崇拜啦,不過有時真係會疲倦D
作者: jogging_cat    時間: 2009-2-15 20:00
各位師兄師姐:好高興禁多人同我打招呼,你地都好好,多謝支持,好感動啊!
作者: jogging_cat    時間: 2009-2-15 20:03
原帖由 亞平 於 14-2-2009 21:38 發表

皇上=九龍城皇帝=曾灶才=Leefs=Alan,坐鎮斧山道主場,周不時出巡港九新界各區,

平師兄曾灶才吾係己經歸左天咩?
作者: jogging_cat    時間: 2009-2-15 20:16
原帖由 magicbbird 於 15-2-2009 00:21 發表
magicbbird ching 我同你都差不多但參加左多幾次比賽,真係進步左D,由最初10K 1小時20分,到最近59分幾,希望繼續有進步,大家加油。
作者: 亞平    時間: 2009-2-15 20:17
原帖由 CatCat 於 2009-2-15 20:03 發表
平師兄曾灶才吾係己經歸左天咩?

哈~哈 曾灶才確係歸了天,但佢有接班人嘛.詳情請按連結

https://www.longrun.hk/forum/viewthread.php?tid=544&extra=page%3D1

作者: jogging_cat    時間: 2009-2-15 20:21
原帖由 Mr.Bus 於 15-2-2009 00:43 發表
歡迎c tse到訪
請問c tse返邊間教會呀??
我返路德會,你有無返教會架?
作者: Mr.Bus    時間: 2009-2-15 21:31
原帖由 CatCat 於 15/2/2009 20:21 發表
我返路德會,你有無返教會架?

小弟係中華傳導會~~
多多指教
作者: magicbbird    時間: 2009-2-15 21:37
多謝你們熱情打招呼,這兩天多看了你們的論壇,真是感到你地好似一家人咁,真是難得。對不起,不太明白如何開自己一個 post 介紹自己?
再次謝謝你們。
作者: magicbbird    時間: 2009-2-15 21:41
原帖由 CatCat 於 2009-2-15 20:16 發表 magicbbird ching 我同你都差不多但參加左多幾次比賽,真係進步左D,由最初10K 1小時20分,到最近59分幾,希望繼續有進步,大家加油。

我都覺得要參加比賽才有明顯目標操練,否則練練下不知為什麼(只是說我個人自發性不夠)。不過星期天是我的工作天,故不能參加什麼比賽,只是因為渣打是城中大事才能有足夠理由。
所以現在想找跑步班,有些計劃目標操練。大家一同努力。主祝福你。
作者: magicbbird    時間: 2009-2-15 21:41
原帖由 cu83 於 2009-2-15 07:43 發表 歡迎 magicbbird c-tse!

多謝你。
作者: magicbbird    時間: 2009-2-15 21:42
原帖由 龜速行 於 2009-2-15 00:27 發表 welcome welcomemagicbbird c hing長跑長友 ar

Thank you
作者: Tarry    時間: 2009-2-15 21:56

Hi 姊妹, 主內平安, 我係SSP小隊隊員既Tarry, 請問妳係邊區跑開ka, 有幾會約跑Y
Tarry

作者: MT    時間: 2009-2-15 22:27
歡迎你呀
作者: kenneth    時間: 2009-2-16 10:55
作者: Power42195    時間: 2009-2-16 12:00
原来这里真是很多信基督教的啊,各位弟兄姊妹,主内平安。
作者: kopo1128    時間: 2009-2-16 12:30
歡迎catcat ctse!! 呢度好好玩架!! 多d上黎la!!

我都係基督徒, 我返宣教會恩光堂. 大多數比賽都安排在星期日對我們來說真是有點兒衝突. 不過我教會有一堂祟拜在11am舉行, 所以參加一般的10km賽事都重可以趕得切. 不過就唔可以留太耐同各網友吹耐d水. 大型的比賽如渣打就麻煩. 不過而家教會加了星期六晚的祟拜. 咁就好好多.

其實都可以抽時間參加其他約跑活動, 好好玩架!! 我上左呢個網, 先開始較有系統地練跑, 好多ching/ctse都樂意share佢地d跑步心得, 真係袋唔少錢走架.
作者: witchycatcat    時間: 2009-2-16 17:42
catcat ctse:
你好呀~~
歡迎加入長跑網lee個大家庭呀~~~
我係witchycatcat呀~人地都係叫的catcat多......

我地有個ssp街坊小隊(深水步)....每個week都有約跑活動架~~~
詳情可以看以下p.1
https://www.longrun.hk/forum/vie ... p;extra=&page=1

ctse有時間,搵日join我地一齊跑下,多人跑好開心架~~~
作者: jogging_cat    時間: 2009-2-17 21:08
各位師兄師姐, 我己經開咗個新 blog  在女子討論區, 有時間上去指教指教。
作者: jogging_cat    時間: 2009-2-17 21:12
原帖由 kopo1128 於 16-2-2009 12:30 發表
歡迎catcat ctse!! 呢度好好玩架!! 多d上黎la!!

我都係基督徒, 我返宣教會恩光堂. 大多數比賽都安排在星期日對我們來說真是有點兒衝突. 不過我教會有一堂祟拜在11am舉行, 所以參加一般的10km賽事都重可以趕得切.  ...
kopo1128 ching 我們教會在星期六有多一堂崇拜, 所以如果跑半馬都可以改星期六, 不過都不會常常如此
作者: jogging_cat    時間: 2009-2-17 21:18
原帖由 亞平 於 14-2-2009 21:38 發表

平師兄咁長途小妹跑得咁慢又吾識路, 連累師兄師姐等我, 又或者在路上留記號比我就吾好啦!
作者: ChARsoN    時間: 2009-2-17 21:59
原帖由 kenneth 於 2009-2-16 10:55 發表 小弟在屯門返教會的,而小弟是返浸信會的,小弟跑開半馬,但因比賽後,很多時都相當疲倦及己開始了崇拜,所以年尾總幾個星期,會因為比賽而要放棄返教會的。
如果唔係跑全馬ge 話可以試下來我果道....正常ge 話11點半都有一堂
作者: 亞平    時間: 2009-2-18 01:20
原帖由 CatCat 於 2009-2-17 21:18 發表
平師兄咁長途小妹跑得咁慢又吾識路, 連累師兄師姐等我, 又或者在路上留記號比我就吾好啦!

CATCAT師姐,20k都比不上你剛完成既半馬長,而且我地今次又係輕鬆跑,又有明兄負責包尾,冇問題既..考慮下啦!
作者: samsont    時間: 2009-2-18 02:18
原帖由 CatCat 於 2009-2-17 21:12 發表
kopo1128 ching 我們教會在星期六有多一堂崇拜, 所以如果跑半馬都可以改星期六, 不過都不會常常如此

catcat ctse 我係返田灣宣道會,
要選擇較適合時間才報星期日比賽,
晨早和9:30及 11:30都各有一堂,
時間早尚可以趕到
作者: jogging_cat    時間: 2009-2-18 19:27
原帖由 亞平 於 18-2-2009 01:20 發表

CATCAT師姐,20k都比不上你剛完成既半馬長,而且我地今次又係輕鬆跑,又有明兄負責包尾,冇問題既..考慮下啦!
平師兄, 多謝你們細心安排, 又要麻煩明師兄等我這些慢世魔王, 不過小妹上次跑完半馬尙未完全恢復, 況且 8/3 又要參加河畔 10K , 所以都係下次有幾會先啦。
作者: 亞平    時間: 2009-2-18 20:00
原帖由 CatCat 於 2009-2-18 19:27 發表
平師兄, 多謝你們細心安排, 又要麻煩明師兄等我這些慢世魔王, 不過小妹上次跑完半馬尙未完全恢復, 況且 8/3 又要參加河畔 10K , 所以都係下次有幾會先啦。

CATCAT師姐,唔緊要啦,下次先...係都有玩3月8日河畔,我都會去,希望有機會見到你!
作者: jogging_cat    時間: 2009-2-18 20:03
原帖由 kopo1128 於 16-2-2009 12:30 發表

我都係基督徒, 我返宣教會恩光堂. 大多數比賽都安排在星期日對我們來說真是有點兒衝突. 不過我教會有一堂祟拜在11am舉行, 所以參加一般的10km賽事都重可以趕得切.  ...
kopo1128 ching 我同你的情況都差不多, 如果係大賽好似渣打半賽事, 我都會返星期六的崇拜.
作者: 叮叮噹    時間: 2009-2-19 00:31
原帖由 ChARsoN 於 2009-2-17 21:59 發表
如果唔係跑全馬ge 話可以試下來我果道....正常ge 話11點半都有一堂

教會係邊區? 跑完要過海已經很遲.
作者: ChARsoN    時間: 2009-2-19 03:23
原帖由 叮叮噹 於 2009-2-19 00:31 發表 教會係邊區? 跑完要過海已經很遲.
係屯門中央廣場入面的宣道會蝴蝶灣堂~
作者: kenneth    時間: 2009-2-19 08:59
作者: angkso    時間: 2009-2-19 11:06
標題: 回復 41# 的帖子
我都有大家的困難,我返北角循道11時的午堂,所以比賽完要雞咁脚趕去北角,無得同大家吹水。
作者: caleb    時間: 2009-3-2 00:06
各位好,新仔報到。最近才開始跑10k,大家多多指教!!!
作者: faisukhk    時間: 2009-3-2 22:04
Hello!!!!我也是最近幾年才跑長跑, 經己跑了3年渣打馬拉松,第一年10K, 其餘2年跑半馬.
作者: faisukhk    時間: 2009-3-2 22:21
我返沙田迦南堂, 呢個禮拜都有報小瀝源個比賽, 我跑得好慢好跑,因為年紀都唔細喇, 志在參與,跑10K 都要成1時多D,
不過都應該可以跑完之後,沖下個身再反崇拜都得.
作者: leehyalbert    時間: 2009-3-2 23:43
我返香港宣教會恩全堂, 玩了長跑3年, 最近幾個開始睇香港長跑網, 但一直比較少發言, 以後希望和主內弟兄姊妹跑友和其他跑友多多交流
作者: Keroro_stephen    時間: 2009-3-3 23:07
主內平安, 新仔報到
作者: jogging_cat    時間: 2009-3-4 21:00
原帖由 Keroro_stephen 於 3-3-2009 23:07 發表
主內平安, 新仔報到
歡迎stephen ching 主內平安, 有時間參加吓這裏的約跑活動Y, 好好玩ga
作者: faisukhk    時間: 2009-3-4 22:22
呢到係基督徒新跑手報到區, 大家會唔會返崇拜前或者後去跑步架
作者: Keroro_stephen    時間: 2009-3-5 00:31
我熱天時會返完崇拜後游水, 因為教會對面過條隧道就係swimming pool, 超方便
作者: bryant0722    時間: 2009-3-23 23:32
你好..本人都是基督徒..跑齡就只有一年! 而我非常熱愛練跑
雖然星期六或日都返教會..但都會崇拜前後去練跑喔
作者: jogging_cat    時間: 2009-3-25 13:32
原帖由 faisukhk 於 4-3-2009 22:22 發表
呢到係基督徒新跑手報到區, 大家會唔會返崇拜前或者後去跑步架
歡迎 faisukhk 小妹就通常都唔會崇拜前後練跑,因為崇拜前練完後會比較累,通常係比賽先會這個時間跑,而崇拜後又通常要開會或者有聚會,都唔可以跑,所以就倚靠平日練習啦。
作者: faisukhk    時間: 2009-3-26 22:36
自從08/03 跑完城門河比賽之後, 就休息到而家,未有再跑, 睇下幾時可以的起心肝再跑返先,
不過我如果跑的話,都多數係平晚跑城門河. 只有要比賽嘅時候先會係崇拜前後跑.
作者: 駿3    時間: 2009-3-30 13:52
標題: 荔枝角恩福堂,有時間都可去看看.第2堂最多人,好快爆
主日第一堂 上午 08:45 - 10:05
主日第二堂 上午 10:30 - 11:50
主日第三堂 上午 11:00 - 12:15
主日第四堂 下午 12:15 - 1:35

歡迎光臨 香港長跑網 - 長跑長友 (https://www.longrun.hk/) Powered by Discuz! X3.2