香港長跑網 - 長跑長友

標題: 馬拉松之後(短片)--------------------------------- [打印本頁]

作者: peteruno    時間: 2009-2-16 19:19
標題: 馬拉松之後(短片)---------------------------------
跑完馬拉松之後,你哋係唔係咁樣呢??
曾經滄海難為水   除郤巫山不是雲   同路人一種共嗚   曾經痛過   方知痛感
可愛   可笑   可恨   可惡

http://www.youtube.com/watch?v=m-hCuYjvw2I

白頭佬

作者: running-sue    時間: 2009-2-16 19:24
都有d似喇
作者: 晴朗    時間: 2009-2-16 19:36
打從心底會心微笑。
作者: 比因    時間: 2009-2-16 19:37
對著樓梯個表情最似
作者: Zenith    時間: 2009-2-16 19:41
哈哈. 小弟沒有跑過馬拉松, 不知道. 不過很好笑!
作者: xo523    時間: 2009-2-16 19:48
哈哈哈哈哈哈哈哈哈哈
作者: 上水馬王    時間: 2009-2-16 19:51
好有共嗚呀.....

不過最後個鏡頭唔關我事,事關小弟學Ken兄咁貼左膠布~
作者: 晴朗    時間: 2009-2-16 19:52
原帖由 比因 於 2009-2-16 19:37 發表
對著樓梯個表情最似

我第一次跑完全馬之後,望住條樓梯真係流晒眼淚。
作者: 龜速行    時間: 2009-2-16 19:53
白頭 c hing

最後的鏡頭!!

ha ha ha

thank !!!!
作者: 晴朗    時間: 2009-2-16 19:54
原帖由 上水馬王 於 2009-2-16 19:51 發表
好有共嗚呀.....

不過最後個鏡頭唔關我事,事關小弟學Ken兄咁貼左膠布~

我一直都以為呢D野唔關我事(可能我淨係慢跑),點知星期六跟白師兄環塘跑,第一次整損,真係好痛。

作者: runrun    時間: 2009-2-16 20:09
直情發出會心微笑啊!
尤其有一幕在要橫過長長的馬路時,正憂心緊唔夠時間行過去喎!正是我的寫照!

作者: lewischan    時間: 2009-2-16 20:12
是這樣呀.............
作者: runrun    時間: 2009-2-16 20:20
原帖由 晴朗 於 2009-2-16 19:52 發表

我第一次跑完全馬之後,望住條樓梯真係流晒眼淚。 " />" />

師兄, 我住村屋最高個層( 3樓 ),沒有電梯,跑完嗰幾日簡直苦不堪言呀!
真係想用埋對手爬上去!但驚比二樓睇到嚇親人地先唔敢咋!唯有死撐!

作者: peteruno    時間: 2009-2-16 20:24
原帖由 runrun 於 2009-2-16 20:09 發表
直情發出會心微笑啊!
尤其有一幕在要橫過長長的馬路時,正憂心緊唔夠時間行過去喎!正是我的寫照!
曾經滄海難為水   除郤巫山不是雲   同路人一種共嗚   曾經痛過   方知痛感

白頭佬

作者: 艾莉絲•韋    時間: 2009-2-16 20:48
對於小妹來講,..... 呢段片係今年1.11 受傷之後的幾天..
除左最尾西裝友...

作者: 蘋果    時間: 2009-2-16 20:53
原帖由 xo523 於 2009-2-16 19:48 發表
哈哈哈哈哈哈哈哈哈哈

x2
作者: 亞平    時間: 2009-2-16 21:03
白師兄,好難得你開post喎!條片勁搞笑.
話說當日跑完全馬,由維園行去灣仔碼頭,要用八字腳咁行,用左大半個鐘,
最攞命來到灣仔要橫過高士打道條天橋,竟然電動樓梯暫停.要自己行上去,
望住條樓梯真係想哭,咁大整苦,最後要借用上身既力,吊起身體逐條腳放上去,
上完天橋,仲有落個條,隻腳幾乎又抽番筋,仲慘過跑馬拉松.
作者: schnix    時間: 2009-2-16 21:12
原帖由 apfel 於 2009-2-16 20:53 發表

x2

作者: 前進    時間: 2009-2-16 21:13
笑中有淚,淚中帶喜,喜中嘗苦,苦中取樂,真係要嘗過先知......原來自己係自虐狂
作者: peteruno    時間: 2009-2-16 22:22
原帖由 亞平 於 2009-2-16 21:03 發表
話說當日跑完全馬,由維園行去灣仔碼頭,要用八字腳咁行,用左大半個鐘,
最攞命來到灣仔要橫過高士打道條天橋,竟然電動樓梯暫停.要自己行上去,
望住條樓梯真係想哭,咁大整 ...
跑完個日,在維園巴士總站,我追唔到巴士,要我老婆攔住巴士,比我上車。

白頭佬
作者: 上水馬王    時間: 2009-2-16 22:36
原帖由 peteruno 於 2009-2-16 22:22 發表
跑完個日,在維園巴士總站,我追唔到巴士,要我老婆攔住巴士,比我上車。

白頭佬

白頭兄唔解帶埋白頭嫂出席昨日的足捷會呢?
作者: 亞平    時間: 2009-2-16 22:42
原帖由 上水馬王 於 2009-2-16 22:36 發表

白頭兄唔解帶埋白頭嫂出席昨日的足捷會呢?

X 2 , 都好想見下白嫂!
作者: 上水馬王    時間: 2009-2-16 22:45
原帖由 亞平 於 2009-2-16 22:42 發表

X 2 , 都好想見下白嫂!

看過白頭兄blog的師兄弟都很想一見白頭嫂呢
作者: sleung2002hk    時間: 2009-2-16 22:52
嘻嘻~~~落斜個到似我~~~上都冇咁驚
作者: 比因    時間: 2009-2-16 22:56

我試過臨尾500米左右, 俾腎上腺素麻醉左之後發力狂奔, 一路去到衝線都唔知痛架

返到室內運動場休息區, 訓左一陣再起身, "藥" 力失效, 個時先知味道!

之前個D連本帶利返晒來, 起都起唔到身! 要慢慢捽返D肌肉先起到身

無錯, 隨時辛苦過跑緊個時!
作者: tomcat    時間: 2009-2-16 23:40
除咗露点外,其餘都經歷過!

我重有一個分享:
廿多年前,跑麥徑,
第二日半睡半醒起床時,
在上格床落地,隻腳第一步用力踏落下格床,
隻腳突然一痹,成個人半"線"半達咗落地, 醒晒!
作者: B    時間: 2009-2-17 00:05
我唔係跑全馬, 跑半馬都搵到我0既影子呀!!
作者: oscar    時間: 2009-2-17 00:49
作者: 花子阿DEE    時間: 2009-2-17 00:58
原帖由 晴朗 於 2009-2-16 19:54 發表

我一直都以為呢D野唔關我事(可能我淨係慢跑),點知星期六跟白師兄環塘跑,第一次整損,真係好痛。" />" />

男人最痛~~
作者: 花子阿DEE    時間: 2009-2-17 01:00
真係好正,今年都好dd,第一年玩完望住條落既樓梯真係企左晌樹~~
作者: jjchsg    時間: 2009-2-17 01:07
Two years ago, after finishing my first half marathon, that afternoon, my wife asked me to go for shopping.  In the shopping center, I cannot walk downstair, have to "hop" down the stair...  

But this year, no problem at all even after the full marathon.  Body has adjusted to the high workload.   Able to walk around, upstair, downstair.  
作者: 占基利    時間: 2009-2-17 01:18
YEAH~~~~絕對係一樣~~
跑完後要3日先可以行路正常返~~
作者: runrun    時間: 2009-2-17 01:37
原帖由 tomcat 於 2009-2-16 23:40 發表
除咗露点外,其餘都經歷過!

我重有一個分享:
廿多年前,跑麥徑,
第二日半睡半醒起床時,
在上格床落地,隻腳第一步用力踏落下格床,
隻腳突然一痹,成個人半"線"半達咗落地, 醒晒!

tomcat 師兄,
哈哈!原來我都有類似的經驗,
很多年前曾經帶埋睡袋、沙煲瓦
作者: 瘋瘋    時間: 2009-2-17 01:40
作者: hobbywet    時間: 2009-2-17 03:42
我跑半馬都腳軟
作者: 興記J-run    時間: 2009-2-17 10:10
呢種感覺, 如未經歷過"毅行者"、"半馬"、"全馬",旁人是無法感受到的。
作者: 龜速行    時間: 2009-2-17 10:21
小弟大人看完

想到o個年"毅行者"後

一定要行樓梯先可回家的經驗!!!!

作者: onon    時間: 2009-2-17 10:25
諗起N年前第一次做Gym玩完脚, 之後搭地鐵落樓梯...
作者: Power42195    時間: 2009-2-17 10:36
哈哈,最後還露點。。

我以為就我這個超慢者跑完走得好難看,原來各位高手師兄跑完都一樣啊。

當日跑完最辛苦還是搭地鐵,要將自己連人帶行李慢慢搬落一級一級的樓梯。
作者: running-sue    時間: 2009-2-17 10:55
我仲有..........送車尾同落唔切車添
作者: JOE    時間: 2009-2-17 11:16
標題: 回復 11# 的帖子
x2

是這樣呀
作者: kopo1128    時間: 2009-2-17 12:15

x2!!個日跑完全馬之後行番去銅鑼灣要上落天橋, 果種辛苦法, 慘過跑全馬. 我個仔仲笑我"行樓梯都咁慢, 點跑步呀?". 旁邊都有d跑完全馬的跑手, 大家唯有相對苦笑, 但這種經驗, 人生難得幾回試!! 我想2010年再試多次!!
作者: 上水馬王    時間: 2009-2-17 12:42
原帖由 kopo1128 於 2009-2-17 12:15 發表

x2!!個日跑完全馬之後行番去銅鑼灣要上落天橋, 果種辛苦法, 慘過跑全馬. 我個仔仲笑我"行樓梯都咁慢, 點跑步呀?". 旁邊都有d跑完全馬的跑手, 大家唯有相對苦笑, 但這種經驗, 人生難得幾回試!! 我想2010年再試多次 ...

作者: Anthony    時間: 2009-2-17 13:46
這是每個跑者都經歷的,
肉體雖是痛苦,但心靈應該很滿足。所付出是很值得的!
作者: SimonFai    時間: 2009-2-17 14:23
haha 我都腳軟
作者: saki    時間: 2009-2-17 14:27
借用村上春樹曾在其書中引用過的一句

"Pain is inevitable,Suffering is optional (痛是難免的。苦卻是甘願的 )"
作者: 亞平    時間: 2009-2-17 14:28
原帖由 kopo1128 於 2009-2-17 12:15 發表

x2!!個日跑完全馬之後行番去銅鑼灣要上落天橋, 果種辛苦法, 慘過跑全馬. 我個仔仲笑我"行樓梯都咁慢, 點跑步呀?". 旁邊都有d跑完全馬的跑手, 大家唯有相對苦笑, 但這種經驗, 人生難得幾回試!! 我想2010年再試多次 ...

KoPo & 各位師兄,明年再來體會呢種感覺!
作者: 叮叮噹    時間: 2009-2-17 20:36

作者: 叮叮噹    時間: 2009-2-17 20:39
原帖由 Jrun2009 於 2009-2-17 10:10 發表
呢種感覺, 如未經歷過"毅行者"、"半馬"、"全馬",旁人是無法感受到的

Agree! 行完毅行, 超超慢行去換衫, 去流通廁所要蹲下再起身, 真係有苦自己知.
作者: lvrunner    時間: 2009-2-18 05:39
The worst thing for me is driving.  I did a FM two weeks ago then immediately drove 300 miles (4 1/2 hrs) on the highway from Los Angeles back to Las Vegas.  My knees were so stiff that I had to stop every 30 minutes and got out of the car to stretch.

歡迎光臨 香港長跑網 - 長跑長友 (https://www.longrun.hk/) Powered by Discuz! X3.2