香港長跑網 - 長跑長友

標題: SONY 300 alpha or 350 alpha [打印本頁]

作者: 瘋瘋    時間: 2009-2-19 12:31
作者: 龜速行    時間: 2009-2-20 00:41
瘋狂兄

小弟都買左 a 350

a350同a300應該完全相同唯一不同是像素

a350是1420萬像素

a300是1020萬像素

小弟覺得如需要 up-grade 或 增加鏡頭等等

sony 可能少DD選擇!!

不過小弟都是 BB新新新手 什麼都不懂

請高手糾正 thank
作者: TerrySze    時間: 2009-2-20 21:09
A350 is better because it has Liveview function (very useful !!)

You can find the useful information in Alpha Fans Club :
http://www.dchome.net/forumdisplay.php?fid=108

You can learn how to take good photo in that area too.
作者: Alfred    時間: 2009-2-20 21:41
原帖由 TerrySze 於 20/2/2009 21:09 發表
A350 is better because it has Liveview function (very useful !!)

You can find the useful information in Alpha Fans Club :
http://www.dchome.net/forumdisplay.php?fid=108

You can learn how to ta ...

最近Pantex出咗套裝機,$6xxx.xx,機身(白色),2支鏡,18-70mm同70-200mm(黑色),玩〝onon〞feel。
作者: hellobbandre    時間: 2009-2-21 10:52
$3,900, 係平, 但係買架機,又要買防潮箱,防潮珠 (香港咁潮濕,一定要用架), 之後又可能想影夜景,又要買腳架,閃燈等, 可能又要去打下雀,又要買支長焦距既 定焦/變焦 鏡, 影人像同sport 又唔同, 唔可以用 1 支 kit 鏡做天涯鏡,玩玩下就會去買鏡,隨時 $3,900 變成 $13,900.

一闊三大, 好難頂架.
作者: TerrySze    時間: 2009-2-21 20:17
防潮柜..腳架,閃燈....係唔少得..逐樣買啦,有限錢.
影下雀.. 影人像..影花花虫虫..... 影每一樣野都有專門鏡...有入門,有高階. 高階小小鏡的隨時一支貴入門版幾倍 ()
話返轉頭,平有平玩,貴有貴玩,kit lens 都可以影到好相. 最重要係技術 !!
作者: Parco爸    時間: 2009-2-21 22:11
原帖由 TerrySze 於 2009-2-21 20:17 發表
防潮柜..腳架,閃燈....係唔少得..逐樣買啦,有限錢.
影下雀.. 影人像..影花花虫虫..... 影每一樣野都有專門鏡...有入門,有高階. 高階小小鏡的隨時一支貴入門版幾倍 ()
話返轉頭,平有平玩,貴有貴玩,kit lens 都可以影 ...

繼續毒下瘋兄啦...
作者: hellobbandre    時間: 2009-2-23 11:35
好易中毒
作者: 瘋瘋    時間: 2009-2-23 11:46
作者: miller    時間: 2009-2-23 12:02
原帖由 瘋狂坦克車 於 2009-2-23 11:46 發表
好毒! 好毒呀!

因多人用nikon, 問野都方便d. 所以要去買nikon喇.嘻嘻嘻...
我主要買來影跑步既即.
請問想影特寫, 身後既人續漸濛濃(好有詩意), 用kit lens可以嗎." />" />
(未學人, 先學 ...

送人上路呢樣野我地一定好努力咁做…

你指o既係用淺景深影出黎o既效果,要光圈比較大先會做到﹙光圈set得越大 -> 景深越淺;光圈越細 -> 景深越深﹙背景都好清﹚﹚,但係好不幸,光圈大小係同價錢成正比o既…所以點解恆定大光圈o既鏡可以上到天價就係咁o既原因…﹙因為大光圈同時可以減低快門時間,即係可以capture好快o既動作,o向影相o既時候可以好大彈性﹚
作者: 瘋瘋    時間: 2009-2-23 12:31
作者: hellobbandre    時間: 2009-2-23 16:37
原帖由 瘋狂坦克車 於 2009-2-23 11:46 發表
好毒! 好毒呀!

因多人用nikon, 問野都方便d. 所以要去買nikon喇.嘻嘻嘻...
我主要買來影跑步既即.
請問想影特寫, 身後既人續漸濛濃(好有詩意), 用kit lens可以嗎." />" />(未學行, 先學飛 ...

師兄點解對 " 對腳" 咁有興趣呀?

買 Nikon D90 喇,好多人都用, 又唔係太貴.

要影身後既人續漸濛濃,取決於以下既因素

1. 相機與主體之距離

2. 鏡頭之焦距

3. 光圈之大細.

如主體之距離愈近 or 鏡頭之焦距愈大,光圈值愈大, 咁景深就愈淺.

例如, 以 Nikon D90 , 5M 距離, f8光圈

50mm 焦距 , 景深由 3.8m-7.32m, 有 3.52m 既景深

85mm 焦距 , 景深由 4.51m-5.61m, 只有 1.1既景深.

所以長焦距既都係淺景深.
作者: TerrySze    時間: 2009-2-24 11:56
瘋兄,
影跑步,主角清,身後既人續漸濛濃........我覺得70-200/F2.8係最好用,焦距适合/光圈大.
價錢就
作者: 瘋瘋    時間: 2009-2-24 12:03
作者: 龜速行    時間: 2009-2-24 12:05
wa wa wa

70-200 /F2.8 原廠鏡

價錢...............
作者: 龜速行    時間: 2009-2-24 12:12
瘋狂兄

恭喜!!恭喜!!新機上場!!喜氣洋洋!!

歡迎加入攝記2公!!辛苦曬!!
作者: miller    時間: 2009-2-24 12:28
原帖由 龜速行 於 2009-2-24 12:05 發表
wa wa wa

70-200 /F2.8 原廠鏡

價錢...............

嘩!鏡皇呀!我未有能力買…唯有用80-200mm / F2.8,不過對我呢d新手黎講都夠架喇!平成半嘛!
作者: hellobbandre    時間: 2009-2-24 12:29
原帖由 TerrySze 於 2009-2-24 11:56 發表
瘋兄,
影跑步,主角清,身後既人續漸濛濃........我覺得70-200/F2.8係最好用,焦距适合/光圈大.
價錢就

好重.
作者: 瘋瘋    時間: 2009-2-24 12:31
作者: hellobbandre    時間: 2009-2-24 12:35
原帖由 龜速行 於 2009-2-24 12:12 發表
瘋狂兄

恭喜!!恭喜!!新機上場!!喜氣洋洋!!

歡迎加入攝記2公!!辛苦曬!!

又多1個人中毒喇.
作者: 上水馬王    時間: 2009-2-24 12:37
原帖由 瘋狂坦克車 於 2009-2-24 12:03 發表

剛買左D60 SINGLE KIT SET, 4180蚊包送D大路野,  因為係初學者, 其他"毒"野, 等遲D摸熟部機先算.

因為小弟係戀腳一族啦." />" />

新機落手,期待瘋狂兄的傑作~
作者: 瘋瘋    時間: 2009-2-24 12:46
作者: Parco爸    時間: 2009-2-24 13:47
好毒! 好毒呀!

我主要買來影跑步既即.
請問想影特寫, 身後既人續漸濛濃(好有詩意), 用kit lens可以嗎." />" />" />" />" />" />" />" />" />" />(未學行, 先學飛 ...

瘋狂兄...先恭喜晒先...深明早買早享受...遲買發藕竇道理...
你提到的問題....看看下面可能幫到你..
第一條link..一些數字你暫時可不理..只要明白佢幅圖意思..我諗你都有概念..
第2條link..是提到焦前、焦後..及blur得靚唔靚..(注意有D sample是反射鏡..你可暫時不理會)
http://www.xitek.com/xuetang/optics/depthoffield.htm
http://www3.xitek.com/testreport/xitek/m135stf/oof-prin.htm
另小弟放兩張相..
蝴蝶個張焦後..鏡與主體距離(約5尺)..及主體與背景距離(約10尺)...就可印於上面第一條link提及的理論..
另一張雀仔...隻雀焦前其實是有個鐵網..而網眼約1.5寸乘1.5寸 (1寸乘1寸都得)...
因我將鏡頭壓貼在鐵網上...目的是用盡鏡頭焦前化走個網..影出來便看似沒有鐵網...

作者: 龜速行    時間: 2009-2-24 14:10
Parco c hing

thank a lot!!!!!
作者: 瘋瘋    時間: 2009-2-24 14:43
作者: TerrySze    時間: 2009-2-25 00:07
原帖由 Parco 於 2009-2-24 13:47 發表

瘋狂兄...先恭喜晒先...深明早買早享受...遲買發藕竇道理...
你提到的問題....看看下面可能幫到你..
第一條link..一些數字你暫時可不理..只要明白佢幅圖意思..我諗你都有概念..
第2條link..是提到焦前、 ...

Parco 兄,
你d相都好毒下...
特別係只鳥....用300mm 影?
作者: Parco爸    時間: 2009-2-25 09:03
原帖由 TerrySze 於 2009-2-25 00:07 發表

Parco 兄,
你d相都好毒下...
特別係只鳥....用300mm 影?

Terry兄...
兩張都是300/4...

作者: hellobbandre    時間: 2009-2-25 09:29
原帖由 瘋狂坦克車 於 2009-2-24 12:03 發表

剛買左D60 SINGLE KIT SET, 4180蚊包送D大路野,  因為係初學者, 其他"毒"野, 等遲D摸熟部機先算.

因為小弟係戀腳一族啦." />" />

天氣潮濕,師兄買咗"防潮箱" 未呀, 去鴨寮街睇睇,有平有貴(電子既),保護下架機係要既.
作者: Parco爸    時間: 2009-2-25 09:40
瘋兄...
如果去開鴨記看防潮櫃...
咁就不防順便看看腳架啦...慳番程車錢嘛...
作者: 龜速行    時間: 2009-2-25 09:44
瘋狂兄

"防潮箱"一定需要買!
作者: TerrySze    時間: 2009-2-25 14:35
瘋狂兄,
如果唔想買防潮箱,相機可以暫存小第家中的防潮箱.... Parco兄的300mm支鏡都可以暫存小第家中 !!
作者: 瘋瘋    時間: 2009-2-25 16:25
作者: Parco爸    時間: 2009-2-25 17:27
原帖由 瘋狂坦克車 於 2009-2-25 16:25 發表
嘩, 仲要咁既配置呀, 遂樣毒下都幾係野喎.
哈哈, 初級防潮箱幾錢到呀.

瘋狂兄叫到...即刻有資料啦...
鴨記..常見下面呢D..惠通....你預60L以上啦...幾舊水起...
http://www.gd-huitong.com/product.asp?pro_type=12
作者: 瘋瘋    時間: 2009-2-25 17:33
作者: hellobbandre    時間: 2009-2-25 17:50
原帖由 瘋狂坦克車 於 2009-2-25 16:25 發表
嘩, 仲要咁既配置呀, 遂樣毒下都幾係野喎.
哈哈, 初級防潮箱幾錢到呀.

師兄想用電子果隻定係普通膠箱呀?

電子防潮箱係要插電既,唔同 size 有唔同價錢, 好似個微波爐咁上下大既,好似 $3xx, 都放到一機2-3鏡, 大D果D通常有 2-3層,都裝得好多野, 都要 6xx 以上, 牌子有隻叫 " 惠通" , 有隻叫 " 收藏家"

如果唔用電子既,可用攝影器材專用既膠箱, 好似一般"日x城"賣D 膠箱咁, 但係好密封既, 內有濕度計可以俾你睇到箱內既濕度, 好平, $1xx 有交易,不過要自己加防潮珠 ( 電子個隻係唔駛加既)

至於腳架, 都有好多0架, 平既 $5xx-6xx,貴既 $1,xxx 都有.不過最緊要買支穩既.

深水埗鴨寮街果便出口,出到去轉左一間叫"富X堡",另一間叫"塋X", 兩間都係賣攝影器材架. 師兄有無買 filter 呀,至少都要買個 protect 下支鏡, 其他既 CPL, STAR, ND 果d可以慢慢買都唔遲.
作者: hellobbandre    時間: 2009-2-25 17:54
原帖由 瘋狂坦克車 於 2009-2-25 17:33 發表

多謝PARCO兄報料, 防潮箱咁大舊野呀,  即係放係屋企大人實知, 仲諗住暪得一時得一時添.C就C啦!

我用膠箱咋,細細個,無人知架.
作者: 龜速行    時間: 2009-2-25 18:15
原帖由 hellobbandre 於 2009-2-25 17:54 發表 我用膠箱咋,細細個,無人知架.

X2 ha ha
作者: Parco爸    時間: 2009-2-25 20:34
原帖由 hellobbandre 於 2009-2-25 17:54 發表

我用膠箱咋,細細個,無人知架.

C兄一鑊過轟炸瘋兄...
瘋兄要買野...總有一個幫到你...
作者: Alfred    時間: 2009-2-25 20:45
CrazyTank Ching, a magazine:hk-runner spring version has been issued. There is an article teaches how to take sports photo. But the web does not update yet.

http://www.hk-runner.com
作者: Parco爸    時間: 2009-2-25 20:53
原帖由 瘋狂坦克車 於 2009-2-25 17:33 發表

多謝PARCO兄報料, 防潮箱咁大舊野呀,  即係放係屋企大人實知, 仲諗住暪得一時得一時添.C就C啦!

瘋兄....
櫃照買...問起買舊野返來攪乜...你話放乾搖柱啦...如果有剩位先放相機啦...
作者: 瘋瘋    時間: 2009-2-25 22:16
作者: kenneth    時間: 2009-2-25 22:37
作者: Parco爸    時間: 2009-2-25 22:51
原帖由 kenneth 於 2009-2-25 22:37 發表

毒吓瘋兄先....此箱是小弟家父的傑作,外表看來是電制箱,打開....是放相機的,箱的底部裝了發熱管,長時間保持温度25度左右。第二張相有小弟的新竉兒 入門機 D70.....

Ken兄...個櫃好忙下喎...
D70....呵呵...原來ken兄是知音人
作者: kenneth    時間: 2009-2-25 22:58
作者: Parco爸    時間: 2009-2-25 23:02
原帖由 kenneth 於 2009-2-25 22:58 發表

是,連關節葯都放埋入去....

其實小弟較鍾情D80的,而呢部機因為是二手的,價錢算平及第一手是愛機之人,保養得幾好,所以就買了回來,小弟現在仲未摸到B快門在那裡調較,而本使用手冊要遲一點先到小 ...

D70個B快門..你要轉去M模..之後將快門時間鈕..轉到最盡就是...
作者: kenneth    時間: 2009-2-25 23:09
作者: Parco爸    時間: 2009-2-25 23:11
原帖由 kenneth 於 2009-2-25 23:09 發表

Parco 兄,掂﹗明白﹗收到﹗謝謝﹗

D70...一部伴我影左4萬張相既機.....人肉說明書呀..
作者: kenneth    時間: 2009-2-25 23:15
作者: Parco爸    時間: 2009-2-25 23:17
原帖由 kenneth 於 2009-2-25 23:15 發表

Parco 兄,321小弟唔跑,跟閣下去南生圍學吓影相,不知閣下有冇問題?

Ken兄..唔好咁講啦..我都是反反下.....
影..當然無問題..大家研究下...
作者: kenneth    時間: 2009-2-25 23:19
作者: Parco爸    時間: 2009-2-25 23:20
原帖由 kenneth 於 2009-2-25 23:19 發表

好﹗多多指教﹗到時先再約閣下點入去。

你講南生圍...?
如果坐西鐵方便..錦上路西鐵接你...(因我會車隻狗..放心..呢隻好乖)..
是日...ZZZzzz...
作者: kenneth    時間: 2009-2-25 23:23
作者: Daniel    時間: 2009-2-25 23:38
瘋兄

防潮箱可考慮 "收藏家"防潮箱, 不過貴少少

可參考 :  http://www.drytech.com.tw/new_site/index.html
作者: Parco爸    時間: 2009-2-26 09:06
原帖由 kenneth 於 2009-2-25 23:23 發表

ok﹗當日1500 入去,80-200 夠唔夠玩?

小弟都 z Z z Z z Z

80-200夠啦...
你話有支28-200嫁...呢支都得嫁...

作者: kenneth    時間: 2009-2-26 09:10
作者: 瘋瘋    時間: 2009-2-26 09:20
作者: hellobbandre    時間: 2009-2-26 10:13
原帖由 瘋狂坦克車 於 2009-2-26 09:20 發表

請到此網頁睇睇, 攝影器才最佳既濕度係 45-55%

http://www.dcfever.com/news/readnews.php?newsID=668
作者: Alfred    時間: 2009-2-26 11:39
原帖由 瘋狂坦克車 於 25/2/2009 22:16 發表

乾搖柱???" />" />hjfghft
c兄, 你呢招真毒, 想整臭我部機等我快換新機." />" />

小心大人博命買海味放入去攪到二奶要瞓街!
作者: Alfred    時間: 2009-2-26 11:47
原帖由 Parco 於 25/2/2009 09:40 發表
瘋兄...
如果去開鴨記看防潮櫃...
咁就不防順便看看腳架啦...慳番程車錢嘛...  

脚架要兩支,三腳同獨腳。重有閃燈,其他攝影器材等。如果大人咋形!你話而家學嘢,遲啲同佢影番多啲人像相,到時又可以買多啲嘢鏡。
作者: Alfred    時間: 2009-2-26 11:50
原帖由 kenneth 於 26/2/2009 09:10 發表

記錯﹗記錯﹗" />" /> 是28-200至真。" />" />

一鏡走天涯?遲啲你就唔夠喉,心思思買多支,買多支、、、換過支,換過支、、、
作者: kenneth    時間: 2009-2-26 12:00
作者: 瘋瘋    時間: 2009-2-26 12:02
作者: kenneth    時間: 2009-2-26 12:12
作者: 龜速行    時間: 2009-2-26 12:37
"我知....不過家父有鏡,有須要小弟可以借一兩支玩住先。"

ken c hing

幸福 !!!!!

歡迎光臨 香港長跑網 - 長跑長友 (https://www.longrun.hk/) Powered by Discuz! X3.2