香港長跑網 - 長跑長友

標題: 做warm up 時, 要做埋背脊 [打印本頁]

作者: wtfgary    時間: 2009-3-8 16:43
標題: 做warm up 時, 要做埋背脊
物理治療師成日提我, 跑步時,背脊要承受唔少pressure 所以提我得閒就做Back Extension.

話口未完, 上星期跑完interval ... 背脊的肌肉"自衛性痙攣", 背脊硬到死, 又痛. 起碼要休息一個月.

各位, 做warm up 時, 要做埋背脊
作者: allanccl    時間: 2009-3-8 16:53
原帖由 wtfgary 於 2009-3-8 16:43 發表
物理治療師成日提我, 跑步時,背脊要承受唔少pressure 所以提我得閒就做Back Extension.

話口未完, 上星期跑完interval ... 背脊的肌肉"自衛性痙攣", 背脊硬到死, 又痛. 起碼要休息一個月.

各位, 做warm up 時 ...

收到! 多謝提醒。
作者: 叮叮噹    時間: 2009-3-8 16:56
點做背脊呀??
作者: allanccl    時間: 2009-3-8 16:57
咁wtfgary ching/ctse而家係咪只得休息,無其它辦法治療?
作者: wtfgary    時間: 2009-3-8 17:04
做背脊的方法係 -> 肚向地, 雙手雙腳申直, 舉雙手雙腳高, 放下為一下. 10下 一組, 做三組

治療方法係搵脊醫按背脊肌肉. 基本上背脊"自衛性痙攣"個原理就好似抽筋(我的理解only), 不過係個背脊抽, 所以好難好似小腿抽筋o甘處理.
作者: Alfred    時間: 2009-3-8 17:08
原帖由 叮叮噹 於 8/3/2009 16:56 發表
點做背脊呀??

好似post#5師兄咁講去做;如果做唔到,就府卧,跟住叫你乖乖用四隻腳係背脊度踩踩吓
作者: allanccl    時間: 2009-3-8 17:10
原帖由 wtfgary 於 2009-3-8 17:04 發表
做背脊的方法係 -> 肚向地, 雙手雙腳申直, 舉雙手雙腳高, 放下為一下. 10下 一組, 做三組

治療方法係搵脊醫按背脊肌肉. 基本上背脊"自衛性痙攣"個原理就好似抽筋(我的理解only), 不過係個背脊抽, 所以好難好似小腿 ...

肚向地係咪話成個人扒向地咁解?
作者: 叮叮噹    時間: 2009-3-8 17:11
原帖由 Alfred 於 2009-3-8 17:08 發表
好似post#5師兄咁講去做;如果做唔到,就府卧,跟住叫你乖乖用四隻腳係背脊度踩踩吓

呢招真係試過, 佢唔係咁乖乖, 踩兩下就走狗.
作者: Alfred    時間: 2009-3-8 17:11
原帖由 allanccl 於 8/3/2009 17:10 發表

係呀亮哥。你今晚試完再上嚟分享吓。

作者: wtfgary    時間: 2009-3-8 17:13
原帖由 allanccl 於 2009-3-8 17:10 發表

YES !!
作者: Alfred    時間: 2009-3-8 17:16
原帖由 叮叮噹 於 8/3/2009 17:11 發表

呢招真係試過, 佢唔係咁乖乖, 踩兩下就走狗.

你揾啲佢鍾意嘅嘢引佢試吓吖。
作者: allanccl    時間: 2009-3-8 17:30
原帖由 Alfred 於 2009-3-8 17:11 發表

係呀亮哥。你今晚試完再上嚟分享吓。

我無養到乖乖啊,試唔到添,不過剛剛係床上試這個動作,OK喎,背肌拉緊,應該有用的,以後多d做呢個動作做warm up。
作者: peteruno    時間: 2009-3-8 18:25
原帖由 allanccl 於 2009-3-8 17:30 發表

我無養到乖乖啊,試唔到添,不過剛剛係床上試這個動作,OK喎,背肌拉緊,應該有用的,以後多d做呢個動作做warm up。
欲知拉背脊正確做法,去問一問飛虎添。
白頭佬
作者: 洛虎添    時間: 2009-3-8 19:15
原帖由 wtfgary 於 2009/3/8 04:43 PM 發表

各位, 做warm up 時 ...

應該係 斜方肌...

warm up果陣應係...

跳幾下+小跑步+行幾步路
作者: didianna    時間: 2009-3-8 19:58
ching..吾好意思,,我吾係好明啊,,咁如果用按摩機按又可以嗎?????/
作者: ee_tpk    時間: 2009-3-8 20:00
原帖由 didianna 於 2009-3-8 19:58 發表
ching..吾好意思,,我吾係好明啊,,咁如果用按摩機按又可以嗎?????/" />" />

你有上謝 sir 堂... 佢第一堂已教拉背部肌肉...
明天上堂時溫習一下啦...
作者: didianna    時間: 2009-3-8 22:31
原帖由 ee_tpk 於 2009/3/8 20:00 發表

你有上謝 sir 堂... 佢第一堂已教拉背部肌肉...
明天上堂時溫習一下啦...

咁我明啦,,,吾該ee
作者: cc    時間: 2009-3-9 00:07
作者: ee_tpk    時間: 2009-3-9 00:09
原帖由 wtfgary 於 2009-3-8 17:04 發表

治療方法係搵脊醫按背脊肌肉. 基本上背脊"自衛性痙攣"個原理就好似抽筋(我的理解only), 不過係個背脊抽, 所以好難好似小腿 ...
原帖由 cc 於 2009-3-9 00:07 發表

" />" />

wtfgary 已經提0左~
上星期三上堂已經做過~
作者: cc    時間: 2009-3-9 00:16
作者: ee_tpk    時間: 2009-3-9 00:30
原帖由 cc 於 2009-3-9 00:16 發表

anna有上謝 sir 堂嘎?哎呀....老人痴呆又發作" />" />

佢係星期一跑馬地丫~
作者: didianna    時間: 2009-3-9 05:28
原帖由 cc 於 2009/3/9 00:16 發表

anna有上謝 sir 堂嘎?哎呀....老人痴呆又發作" />" />

哈,..真大鍋..比人知道我有老人痴呆tim...

歡迎光臨 香港長跑網 - 長跑長友 (https://www.longrun.hk/) Powered by Discuz! X3.2