香港長跑網 - 長跑長友

標題: NO PAIN NO GAIN, 唔付出點有好成績 [打印本頁]

作者: Gills    時間: 2009-3-10 13:14
標題: NO PAIN NO GAIN, 唔付出點有好成績
黎緊有好多常規練習, 係時候寫吓練跑紀錄, 等自己不時Review, 提醒自己唔付出, 點有好成績喎....

每星期常規練習如下:

日期天 操練內容       
星期一Wong sir 鄧記技術改良班
星期二中午東涌8至10K遊
星期三工聯會九龍仔長跑訓練班
星期四公司球隊大會操
星期五中午東涌8至10K遊
星期六/星期日賽事日或不定時長課

作者: Gills    時間: 2009-3-10 13:15
2009.03.09 Wong sir 鄧記技術改良操練
餐前狀態星期日剛剛玩完10K, 只keep住若4'/k, 未能鎖定3'45"/k目標水評
是日菜式10K 速度改善跑姿及擺手動作
頭盤1K warm up
主菜1K x 4
每K分段時間: 400.400.200 如下
1'30" . 1'24" . 59" = 3'53"
1'29" . 1'26" . 59" = 3'54"
1'28" . 1'30" . 52" = 3'50"
1'35" . 1'33" . 50" = 3'58"
餐飲2K cool down
甜品掌上壓 x 20 + Sit up x 15
嘗後感想冇咩狀態加上昨日比賽疲勞未消, 未跟得上Leung兄既高速,
其實原本跟7兄Easy Run, 但一開車又剎唔到制.

作者: 力    時間: 2009-3-10 13:18
恭喜Gills開blog大吉!

作者: stanwong    時間: 2009-3-10 13:20
好野!Gills兄卒之開Blog啦!恭喜恭喜
作者: peteruno    時間: 2009-3-10 13:24
原帖由 Gills 於 2009-3-10 13:14 發表
黎緊有好多常規練習, 係時候寫吓練跑紀錄, 等自己不時Review, 提醒自己唔付出點, 有好成績喎....

每星期常規練習如下:

日期天 操練內容       星期一Wong sir 鄧記技術改良班星期二中午東涌8至10K遊星期 ...
恭喜恭喜,終於等到你開扑,唔好懶。rtr08rytr
白頭佬
作者: 上水馬王    時間: 2009-3-10 13:28
恭喜嬌兄開張大吉!

小弟又多個偷師的機會!
作者: cu83    時間: 2009-3-10 13:59

恭喜 Gills兄 開blog大吉!!
No Pain - No Gain

作者: nc    時間: 2009-3-10 14:15
我以為自己老眼昏花, 睇錯野. 望真d, 真係嬌姐開blog喎, 她曾經話過自己好懶寫野, 現在終於開blog喇, 恭喜恭喜 開blog大吉, 謝謝分享
作者: 瘋瘋    時間: 2009-3-10 14:18
作者: 曲奇    時間: 2009-3-10 14:29
恭喜哂嬌兄開blog大吉~~
No Pain, No Gain!
多謝分享..
作者: 肥哥哥KC    時間: 2009-3-10 14:32
恭喜嬌兄開blog 大吉~~
No Pain, No Gain !!!
作者: 大圍新跑手    時間: 2009-3-10 14:39
期待已久Gills妹卒之開blog,以後除咗可以向妳偷師之外,仲有多d機會睇到妳生鬼既報告,恭喜恭喜!
不過呢個blog唔係應該開係女子長跑討論區咩?
作者: sleung2002hk    時間: 2009-3-10 14:40
GILLS終於有BLOG喇~恭喜~小弟唔洗周圍留言俾你~哈
尋日主菜唔係1200MX5咩??變左1K既
作者: Gills    時間: 2009-3-10 14:57
原帖由 sleung2002hk 於 10-3-2009 14:40 發表
GILLS終於有BLOG喇~恭喜~小弟唔洗周圍留言俾你~哈
尋日主菜唔係1200MX5咩??變左1K既

係喎...食左咩都唔記得添, 奇怪D時間點解係1K Timing, 唔通按錯錶又或者未習慣中間位置做終點, 成日習慣係200位同400位計時,琴晚又有公務要搞, 拿拿聲搭車返歸搞公司野, 所以miss左飯局, 睇相見到你地高興到舉杯互飲, 好似擺酒咁高興.
作者: sleung2002hk    時間: 2009-3-10 15:28
係囉~D時間唔似1K又唔似1200M~唔通係計左1100M?咁得意
哇~公司真係忙~跑完又要返工喇~等緊你上返態一齊走架
作者: kenneth    時間: 2009-3-10 15:49
作者: 龜速行    時間: 2009-3-10 15:49
亞嬌 c hing

恭喜恭喜

開blog大吉!
作者: ram    時間: 2009-3-10 16:29
真係等左好耐,恭喜Gills兄開Blog大吉!
作者: 711MF    時間: 2009-3-10 17:32
作者: 亞平    時間: 2009-3-10 17:56
嬌妹師兄,恭喜開blog,寫多D經驗心得,等我地偷下師學下野啦..
作者: 洛虎添    時間: 2009-3-10 19:15
原帖由 ram 於 2009/3/10 04:29 PM 發表
真係等左好耐,恭喜Gills兄開Blog大吉!

x2
作者: cywcyw1118    時間: 2009-3-10 19:17
嬌兄開blog恭喜~恭喜
作者: Alfred    時間: 2009-3-10 23:01
恭喜開blog大吉!
作者: 叮叮噹    時間: 2009-3-10 23:27
恭喜嬌妹復出跑壇 ,長跑長有, 長寫長有.
妳食左自家製特別餐喎! 啲時間咁特別gei
作者: 神童威威    時間: 2009-3-10 23:58
Gills兄,恭喜你開Blog大吉 !昨晚好開心見到你出現,更加開心係...喺你身後跟跑兩圈,不過當你一加速我就
作者: Gills    時間: 2009-3-12 09:58
2009.03.11 工聯會九龍仔長跑訓練班

餐前狀態連操左兩日, 腳部只有點倦意, 其他一律正常
是日菜式訓練擺手動作
頭盤300m x 2 warm up, 跨步, 踢腿
主菜練擺手 + 25分鐘自由跑
餐飲拉根 cool down
嘗後感想擺手及上身訓練對長跑幫助很大,會促使整個人有節奏地帶動向前奔跑

第二堂有不少人已經缺席,當然最齊人係長跑網既C兄/C姐,最高興見到Desmond C兄復操, 雖然C兄已休息了兩個多月, 拍跑下依然勁力十足, 感覺良好.

作者: ee_tpk    時間: 2009-3-12 11:12
gill 妹..小妹又遲大到.. 又唔跑得果 25 mins... 下次在大家跑步時..我都係補番練習 提腿... 我懶0左好多
作者: 大圍新跑手    時間: 2009-3-12 11:34
原帖由 Gills 於 2009-3-12 09:58 發表

餐前狀態連操左兩日, 腳部只有點倦意, 其他一律正常是日菜式訓練擺手動作頭盤300m x 2 warm up, 跨步, 踢腿主菜練擺手 + 25分鐘自由跑餐飲拉根 cool down嘗後感想擺手及上身訓 ...

desmond ching復操仲勁度十足,咁真係可喜可賀!
作者: cc    時間: 2009-3-12 11:58
作者: Gills    時間: 2009-3-12 12:27
原帖由 ee_tpk 於 12-3-2009 11:12 發表
gill 妹..小妹又遲大到.. 又唔跑得果 25 mins... 下次在大家跑步時..我都係補番練習 提腿... 我懶0左好多

ee 下次落堂再自動留堂補課, 最多我地落堂先, 開定枱食住等妳啦.
作者: Gills    時間: 2009-3-12 12:29
原帖由 cc 於 12-3-2009 11:58 發表

Gill妹...係咪應該有個頭盤前小食(500*10)呢?" />" />" />" />hiuijhkj

何解? 本應上堂既強度唔高, 應該自修吓但放工過到黎都7:30pm,咪冇食頭盤, 咁琴晚岩唔岩口胃呀?
作者: cc    時間: 2009-3-12 12:49
作者: spmho    時間: 2009-3-12 13:18
原帖由 Gills 於 2009-3-12 09:58 發表

餐前狀態連操左兩日, 腳部只有點倦意, 其他一律正常是日菜式訓練擺手動作頭盤300m x 2 warm up, 跨步, 踢腿主菜練擺手 + 25分鐘自由跑餐飲拉根 cool down嘗後感想擺手及上身訓 ...

阿嬌一復出即刻唔同晒.....
作者: desmond    時間: 2009-3-12 13:19
原帖由 大圍新跑手 於 2009-3-12 11:34 發表

desmond ching復操仲勁度十足,咁真係可喜可賀!
唉,阿嬌就住我跑炸,如果唔係車尾燈都見唔到啦~~~
不過最緊要唔好再痛返,速度同距離依家都唔敢唸咁多.......

阿嬌,唔該晒你,件衫隻牛好Q呀
作者: 法蘭    時間: 2009-3-12 14:44
Gill 兄,

次次見你都好認真!
所以我都唔敢偷懶!

Desmond 兄,
希望下次都會見到你啦!一齊上堂!
作者: ee_tpk    時間: 2009-3-12 15:31
原帖由 cc 於 2009-3-12 12:49 發表

係lor....你都話唔高lor...係咪要自"隊"5k呢?" />" />
尋晚教個d擺手好岩我....大家都話我擺手有問題,真係合哂胃口...但是唔知點解....企係到姿勢就o岩...但是一跑起....姿勢就唔o岩喇。" />" />

嗯.. 我有個小建議..
你學好個擺手之後... 開始跑果陣跑慢 d 集中精神 take care 番個擺手既動作係未0岩先...

身體好神奇..佢會自動記憶你既動作...
當你擺手0岩番之後才再跑快少少....
多加練習丫
作者: ee_tpk    時間: 2009-3-12 15:32
原帖由 desmond 於 2009-3-12 13:19 發表
不過最緊要唔好再痛返,速度同距離依家都唔敢唸咁多.......

desmond 兄..慢慢加番量丫... 真係最緊要唔好痛番...

我而家休多一個星期再打算~
作者: ee_tpk    時間: 2009-3-12 15:33
原帖由 Gills 於 2009-3-12 12:27 發表

ee 下次落堂再自動留堂補課, 最多我地落堂先, 開定枱食住等妳啦.

gill 妹..要去番上星期三打冷野才可以等到我呢...
作者: Gills    時間: 2009-3-12 16:19
原帖由 desmond 於 12-3-2009 13:19 發表

拍住黎跑, 好有CCM跑新娘潭feel
作者: Gills    時間: 2009-3-12 16:23
原帖由 法蘭 於 12-3-2009 14:44 發表
Gill 兄,

次次見你都好認真!
所以我都唔敢偷懶!

Desmond 兄,
希望下次都會見到你啦!一齊上堂!

法蘭兄琴日跑到消失於無影無踪, 咁C兄唔好遊戲人間啦, 認真少少都可以快過謝Sir添.
作者: Gills    時間: 2009-3-12 16:25
係喎琴日唔見D文C兄? 唔怪得好似少左D野咁.
作者: Gills    時間: 2009-3-12 16:29
原帖由 desmond 於 12-3-2009 13:19 發表

今年件T係近年來Design得最靚, 快乾料, 鮮藍色, 圖案公仔好Q, 我都整左件留念.
作者: 法蘭    時間: 2009-3-12 16:41
原帖由 Gills 於 2009-3-12 16:23 發表

法蘭兄琴日跑到消失於無影無踪, 咁C兄唔好遊戲人間啦, 認真少少都可以快過謝Sir添.

Gills兄,

我見到你patpat 已經好好啦!
追到佢,簡值無咩可能 !
作者: cc    時間: 2009-3-12 16:42
作者: 法蘭    時間: 2009-3-12 16:46
原帖由 cc 於 2009-3-12 16:42 發表

o拿~法法....連gills妹都睇我出你遊戲人間丫...認真d丫~~要青出於藍。

CC 姐& gills 兄,

我其實好認真,阿sir 講0既野我都有記係個心度!不過可能表現得太在在意!
多謝2位指導,小弟會更加努加!
作者: running-sue    時間: 2009-3-12 16:49
哎o也, 差d睇漏眼,
恭喜嬌妹開blog

作者: 711MF    時間: 2009-3-12 16:51
作者: 曲奇    時間: 2009-3-12 16:52
原帖由 711MF 於 2009-3-12 16:51 發表
你地就好啦,上堂咁多熟人又高興又熱鬧,,我上次得我一個炸悶左9堂啊,

me 2...vv'
作者: 法蘭    時間: 2009-3-12 16:53
原帖由 711MF 於 2009-3-12 16:51 發表
你地就好啦,上堂咁多熟人又高興又熱鬧,,我上次得我一個炸悶左9堂啊,

7兄,

唔係有10堂,個一堂去左邊

係呀我地輕輕鬆鬆,咁又一堂!
作者: 711MF    時間: 2009-3-12 16:53
作者: 711MF    時間: 2009-3-12 16:57
作者: 法蘭    時間: 2009-3-12 17:03
原帖由 711MF 於 2009-3-12 16:57 發表

法蘭.有一堂走左約跑,.跟住補堂就去左NC , ram ,runrun,個班到補堂..

7兄,

明白晒!
咁點解唔全部堂都同佢地一齊上呀!
未無咁悶law
作者: 711MF    時間: 2009-3-12 17:08
作者: 法蘭    時間: 2009-3-12 17:11
原帖由 711MF 於 2009-3-12 17:08 發表

佢地星期三.,我係荃灣趕唔到九龍仔,,所以我報星期6

I see.咁都幾好,游泳池都應該唔係好多人去!見個度平時都無咩人!
九龍仔真係一個交通極唔方便的地方!
我都宜家都唔係好識走人!

作者: Gills    時間: 2009-3-12 17:12
其實呢個訓練班有些少奇怪, 有運動場唔用, 又唔開放運動場比公眾, 齋係外圍跑, 好彩附近冇咩高樓大廈, 以前係咪都係咁架?
作者: 711MF    時間: 2009-3-12 17:18
作者: cc    時間: 2009-3-12 17:18
作者: running-sue    時間: 2009-3-12 17:24
原帖由 711MF 於 2009-3-12 16:53 發表

SUE 你昨屎啊.嬌妹開張左幾日你而家至泡頭...

作者: Gills    時間: 2009-3-12 17:27
原帖由 running-sue 於 12-3-2009 17:24 發表

咁多post,點可能睇得哂喎, 我有好多料...都係大家過料比我先知...
作者: Gills    時間: 2009-3-13 16:34
2009.03.13 中午東涌遊

東涌雖則為新市鎮, 但亦有很多舊古蹟, 中午有時間便跑個痛快.

路徑細明: 東岸路.赤立角南路.東涌海濱路.喜東街.白芒
距離: 來回若10k
天氣: 天陰有微雨
氣溫: 20c
時間: 去程 23'52 回程 22'53 ( 去程風勢清勁, 所以時間較慢 )
地圖:

登錄/註冊後可看大圖

往日與友人行山時的照片 ( 由東涌可以行往大嶼山既另一邊梅窩)

登錄/註冊後可看大圖

經過沿海兩個私人屋苑

登錄/註冊後可看大圖

沿東涌海濱路到達喜東街

登錄/註冊後可看大圖

經前面油站旁小路進入沿海跑徑

登錄/註冊後可看大圖

行過油站後會經一閘口

登錄/註冊後可看大圖

沿海跑徑展現眼前

登錄/註冊後可看大圖

右手旁邊是機場列車及地鐵東涌線列車路

登錄/註冊後可看大圖

陽光普照時, 可遠望屯門海旁

登錄/註冊後可看大圖

路旁有不少奇趣之植物

登錄/註冊後可看大圖

跑至盡頭會見一行人隧道入口

登錄/註冊後可看大圖

穿過漫長之隧道後

登錄/註冊後可看大圖

旁邊有怡人之小湖

登錄/註冊後可看大圖

亦發現為奧運而建既奧運林, 沿奧運林經白芒可跑往大嶼山既另一邊梅窩, 但時間關係就此拆返.

登錄/註冊後可看大圖

作者: nc    時間: 2009-3-13 16:45
嬌姐幾時得閒帶我地慢遊大嶼山, 唔知東涌跑去大澳係咪好選擇??? 不過, 假日遊人多, 地方路窄, 要避人!!!!
作者: 曲奇    時間: 2009-3-13 17:17
Gill 兄提及的路線曾踏單車去過喎...
作者: Gills    時間: 2009-3-13 17:20
原帖由 nc 於 13-3-2009 16:45 發表
嬌姐幾時得閒帶我地慢遊大嶼山, 唔知東涌跑去大澳係咪好選擇??? 不過, 假日遊人多, 地方路窄, 要避人!!!!

nc姐, 慢遊大嶼山的確好玩, easy既可以去大澳, 艱苦既可跑上寶蓮寺大佛, 其實有好多更精彩的, 但我都未跑過, 離島區有位Tsang C姐好熟路成日行山, 踏單車, 不過未有機會join佢地玩.
作者: 叮叮噹    時間: 2009-3-13 17:25
嬌妹,

睇下啦! 等妳開發大嶼山路線.
https://www.longrun.hk/forum/viewthread.php?tid=4285&extra=&page=1
作者: Gills    時間: 2009-3-13 17:26
原帖由 cookie97 於 13-3-2009 17:17 發表
Gill 兄提及的路線曾踏單車去過喎...

係呀沿海幾好跑, 果條石仔路, 有些少似年尾跑迪士尼半馬feel, 有機會可以係度搞吓約跑, 但交通費幾貴架.
作者: Gills    時間: 2009-3-13 17:29
原帖由 叮叮噹 於 13-3-2009 17:25 發表
嬌妹,

睇下啦! 等妳開發大嶼山路線.
https://www.longrun.hk/forum/viewthread.php?tid=4285&extra=&page=1

好呀, 睇吓今年冬天啦...不過如果試路, 可先搞版主管理員睇吓反應先.
作者: 曲奇    時間: 2009-3-13 17:31
原帖由 Gills 於 2009-3-13 17:26 發表

係呀沿海幾好跑, 果條石仔路, 有些少似年尾跑迪士尼半馬feel, 有機會可以係度搞吓約跑, 但交通費幾貴架.

我上次都踩了去迪士尼,走o個陣踩了去欣澳o個面再折返東涌...
咁啱係日落時間,個view好鬼正~~
作者: Gills    時間: 2009-3-13 17:39
原帖由 cookie97 於 13-3-2009 17:31 發表

我上次都踩了去迪士尼,走o個陣踩了去欣澳o個面再折返東涌...
咁啱係日落時間,個view好鬼正~~

有冇影相呀, post幾張上黎睇吓, 想嘗相....
作者: 曲奇    時間: 2009-3-14 01:09
post 幾張從欣澳返回東涌時影的相片..

[attach]5647[/attach]

[attach]5648[/attach]

[attach]5649[/attach]
作者: pwong5618    時間: 2009-3-20 23:53
   畢嬌妹個blog 似旅游誌多d   不遇又幾好睇圖文並茂!
作者: Gills    時間: 2009-3-24 15:22
Wong sir又圖又字夠吸引架, 多謝曲奇C姐既照片, 真係好正, 來季真係要搞吓離島跑, 好鍾意個日落咸蛋黃景色. 不過車資唔野少.
作者: Gills    時間: 2009-3-24 15:32
2009.03.18 工聯會九龍仔長跑訓練班

餐前狀態星期日走左轉吐露港, 因為單車百萭行關係, 所以走得唔快, 其中見到位長跑網C兄身穿網T參加, 長跑網真係無處不在
是日菜式溫習擺手動作, 後登踢腿練習
主菜30分鐘自由跑 / 後登踢腿練習
自由跑分圈時間: 2'15".2'10".2'10".2'09".2'07"
2'07".2'07".2'09".2'09"
嘗後感想擺手及配合後登腿步,帶動整體向前動力

作者: 711MF    時間: 2009-3-24 15:37
作者: Gills    時間: 2009-3-24 15:42
2009.03.20 東涌Easy Run

路徑細明: 東岸路.赤立角南路.東涌海濱路.喜東街.白芒
天氣: 天陰,間中有陽光
氣溫: 23c
時間: 去程 22'45 回程 23'55

作者: Gills    時間: 2009-3-24 15:44
原帖由 711MF 於 24-3-2009 15:37 發表
睇呢嬌妹改變緊喎.
請問嬌好有可感覺....
本來321突然見到你出見,好想拍你跑反轉....可借!!!

快有快玩, 見7兄同7嫂拍住拖跑, 又係另一番情趣.
作者: 瘋瘋    時間: 2009-3-24 16:28
作者: spmho    時間: 2009-3-24 16:30
原帖由 瘋狂坦克車 於 2009-3-24 16:28 發表

驕士兄, 叫埋驕士嫂同你拍住拖跑咪得囉.

咁風嫂你有同瘋瘋你一齊跑呢?
作者: 瘋瘋    時間: 2009-3-24 16:37
作者: Gills    時間: 2009-3-24 16:47
2009.03.21 元朗.南生圍半日遊

路程: 元朗運動場.南生圍拍戲場景盡頭
距離: 來回若20k

時間: 去程 55'23 回程 無計,本來有計,但係...

好遲先睇到個約跑post,面蒙蒙話路過去參加, 不過是日又真係要去元朗, 遲到既習慣未能好好改善, miss左大合照同briefing,好彩條路之前都跑過一次,隨大隊出發, 見到一大班人馬, 沖上公路, 人數絕對有比賽feel, 雖然頭段路面較窄, 但仍可兩人拍跑, 緊隨皇上起步, 唔知是否前領既C兄唔熟路, 所以跑到咁上下有C兄/C姐話走錯路, 斗正後人群開始拉開, 見ram兄好消遙咁係前面跑, 即上前邊跑邊吹, 雖然步速唔係好快, 但可能濕度高跑起離唔係咁輕鬆, 好彩一路上有唔少美景先至keep到個步速, 之後見到stanwong C兄,打個招呼後因為過左博愛天橋條路好窄, 唯有前後走以防車輛刷身而過, 卒之見第一個水站, Kenneth兄是日為義公, 見C兄用相機係咁影, 拿拿聲取水閃身而過, 無幾奈見數名C兄係前面邊跑邊高談闊論, 吹左有成2k路程都連綿不斷, 認真夠氣, 上前一望原來係近期熱爆既B哥同法蘭兄, 睇怕佢地唔吹水一早就絕塵而去, 身邊不時有騎車支援既C兄/C姐, 好似一陣風咁飄過, 真係辛苦既大家, 終於到了半程目的地:南生圍, 一眾影過大合照後, 以為可以輕鬆咁返去, 點知原來好戲盡在後頭, 見大圍兄好認真咁跑, 所以拍上前走左段, 繼而又見到Oscar兄, 當日Oscar真係步大力雄, 跟也跟不上, 唯有keep住均速, 又見大圍兄與另一C兄上前, 齊齊趕上博愛橋回程, 到左大半路程, 前面有位熟口熟面既C兄停係度, 原來係T龍星人, 好似賣老抽咁, 見佢一個人又想鼓勵吓佢, 提示T龍星跑手再拉根及慢jog, 但佢話跑唔到, 唯有陪佢散吓步, 一路上T跑手一邊話想call車, 一邊介紹佢既925裝備, 話是日對鞋損耗好大, 行吓行吓天開始黑, 感到佢有點唔耐煩, 唯有話佢知好快到, 同時亦有好多C兄/C姐刷身而過, 咁T跑手就安定吓來, 之後行吓停吓, 好彩係路口見到cfchan C兄指點迷津, 否則唔累死都被T跑手既口水染沒....行左30分鐘, 終於都到左目的地...元朗運動場.
作者: 711MF    時間: 2009-3-24 16:47
作者: 慢子 Wilson    時間: 2009-3-24 16:48
原帖由 瘋狂坦克車 於 2009-3-24 16:37 發表

除非太陽從西邊升起. 所以, 未結婚既CHING們最好搵適合既對象結婚." />" />
註: 瘋嫂從來唔上呢個網既.

嘻!咪整翻個 "易拉"囉!
作者: 瘋瘋    時間: 2009-3-24 16:54
作者: Gills    時間: 2009-3-24 17:01
人各有志, 想跑咪跑, 何必強人所難, 當然有共同興趣, 亦是另一番樂趣.
作者: Gills    時間: 2009-3-24 17:14
2009.03.23 Wong sir 鄧記技術改良操練
餐前狀態星期日有好多C兄/C姐玩完比賽, 所以今日應該比較輕鬆
是日菜式只做3 Set體能訓練 + 5 圈cool down
頭盤Warm up 拉根,
主菜3 Set體能訓練:
包括掌上壓引身躍跳, 左右步跳, 單腳跳, 引身雙臂提水樽, 掌上壓, 側身跳, 樓梯跑提腿擺手練習等等

5 圈 Cool Down
1'36" . 1'37" . 1'36". 1'37". 1'45"

餐飲Cool down
甜品欠奉
嘗後感想上身鍛鍊薄弱, 所以操後感覺疲累, 但改善擺手後, 跑速有所提升

作者: cc    時間: 2009-3-24 18:12
作者: cywcyw1118    時間: 2009-3-24 20:03
不知道Gills 幾時會有比賽 可以見到Gills的成果@_@ 希望跟到你
作者: Gills    時間: 2009-3-25 09:59
原帖由 cc 於 24-3-2009 18:12 發表

gills妹真係好勤力.....跑咁多日

無法啦, 將勤保絕, 天資有限又要求自己跑好D, 唯有好似牛華咁勤力.

原帖由 cywcyw1118 於 24-3-2009 20:03 發表
不知道Gills 幾時會有比賽 可以見到Gills的成果@_@ 希望跟到你

上次沙田10K後, 暫時都未報賽事, 今年你地進步左好多, 下次一定可以拍住上.
作者: stanwong    時間: 2009-3-25 14:56
Gills兄,你是小弟第一個見面的長跑網網友,自從係你手中取過網衣後,就好積極地練跑,可惜材料有限丫,始終進步不大。我會以你為榜樣架,有機會多多指教!
作者: Gills    時間: 2009-3-25 15:11
stanwong C兄太客氣, 分網T係職責所在, 一齊出黎約跑及沖圈, 自然獲益良多, 長跑網係一個好好既分享平台, 大家要好好維護及珍惜呀.
作者: stanwong    時間: 2009-3-25 15:14
一定一定!
作者: 711MF    時間: 2009-3-25 15:14
作者: cc    時間: 2009-3-25 17:35
作者: Gills    時間: 2009-3-27 14:12
2009.03.25 工聯會九龍仔長跑訓練班

餐前狀態星期一食完Wong sir果劑上身大補湯, 全身肌肉酸過酸梅乾, 都係例操一課好D.
是日菜式重溫擺手提腿動作及樽下雙腿引身向上
主菜練抬腿及摺腿加以擺手配合 + 1K速度測試, 10分鐘自由跑
嘗後感想擺手及摺腿配合帶動向前奔跑, 於衝刺增加擺手複度, 要好好配合及練習方能發揮最大功力,腳根登起練習,有助提升腳眼及腳根靈活性.
1K 速度測試: 3'29" 地有積水, 唔敢玩太盡.
550 = 1'53"
450 = 1'35"
550 = 2'10"
550 = 2'11"
550 = 2'15"
550 = 2'16"
550 = 2'20"

作者: 大圍新跑手    時間: 2009-3-27 14:24
原帖由 Gills 於 2009-3-24 16:47 發表
2009.03.21 元朗.南生圍半日遊

路程: 元朗運動場.南生圍拍戲場景盡頭
距離: 來回若20k
時間: 去程 55'23 回程 無計,本來有計,但係...

好遲先睇到個約跑post,面蒙蒙話路過 ...

Gills兄:
唔怪得果日係個路口度等一陣都唔見你,原來係咁既原因.....
每次約跑都咁照顧其他跑手真係難得,真係令人佩服。
作者: 叮叮噹    時間: 2009-3-27 23:43
原帖由 Gills 於 2009-3-27 14:12 發表
2009.03.25 工聯會九龍仔長跑訓練班
餐前狀態星期一食完Wong sir果劑上身大補湯, 全身肌肉酸過酸梅乾

原來星期一果餐係"上身大補湯", 唔怪得小妹上身肌肉酸痛啦!
妳都酸, 小妹唔酸至奇怪! 個個都話冇事, 等我以為自己做得啱添.
作者: Gills    時間: 2009-3-30 14:51
2009.03.28 城門水塘.菠蘿霸.環塘.晨操

路程: 北葵涌鄧肇堅運動場.城門水塘.菠蘿霸環塘

天氣: 天陰,有微雨
氣溫: 19c
時間: 1:19'

與ram兄相約左好耐既城門晨操, 終於可以跑番轉, 是日一早相約係梨木樹村集合, 人少當然好就腳, 我倆之後去左北葵涌鄧肇堅運動場更衣,熱身, 約7時48分起步, 呢條跑線應該係大夥兒上年衝城一役跑既路線差不多, 但果次跑引水道, 今次入水霸環繞水塘跑, 而上次與ram兄做地主要等齊所有人, 所以走左捷徑冇跑哂條長命斜路, 今次一於由頭跑到尾, 由北葵涌鄧肇堅->童軍中心->健康院->梨木樹村->可風中學->車房->綠Van巴士站->入到水霸, 望吓錶約20', 路面有好多積水, 所以都係就住玩, 跑了幾段上上落落, 都唔見班馬騮, 可能落雨唔出黎玩, 雖然7點幾沿途都有不少行山人仕, 跑跑吓間中也有點雨, 好彩都唔係好大, 跑到半死終於都見到條45度既"大長甘",一於沖...沖...沖極都沖唔起, 死吓死吓都叫上到頂, 之後就係大斜落...落...落...嘩...前面一大堆牛糞, 好彩冇中招, 一輪上落後都見到些少平路, 回一回之後又上斜, 終於都見到班馬騮, 原來成班係度捉虱, 我倆跑過時簡直當我地冇到, 之後仲係度打起上黎, 瓜瓜大叫, 唔知真係比佢嚇鬼死, 跑吓跑吓不知不覺去到引水道閘口, 時間55', 知道差不多玩完, 與ram兄一口氣跑番運動場, 之後仲係梨木樹果間例牌茶餐廳食埋個早餐, 才10點鐘再踏上歸途.
作者: 瘋瘋    時間: 2009-3-30 14:59
作者: Gills    時間: 2009-3-30 15:36
原帖由 瘋狂坦克車 於 30-3-2009 14:59 發表
一年一度的約會

瘋兄幾時得閒玩番轉, 同ram兄約左每月例操一次, 得閒可以黎玩吓.
作者: 瘋瘋    時間: 2009-3-30 15:41
作者: 大圍新跑手    時間: 2009-3-30 15:58
原帖由 Gills 於 2009-3-30 14:51 發表
2009.03.28 城門水塘.菠蘿霸.環塘.晨操

路程: 北葵涌鄧肇堅運動場.城門水塘.菠蘿霸環塘
天氣: 天陰,有微雨
氣溫: 19c
時間: 1:19'

與ram兄相約左好耐既城門晨操, 終於可以跑番轉, 是日一 ...

果日我都環水塘跑左轉,天陰陰涼涼地真係跑得好舒服,我都好想搵日再跑過。

歡迎光臨 香港長跑網 - 長跑長友 (https://www.longrun.hk/) Powered by Discuz! X3.2