香港長跑網 - 長跑長友

標題: 5月23日 中國東營 黃河口國際馬拉松賽 [打印本頁]

作者: Power42195    時間: 2009-3-10 22:35
標題: 5月23日 中國東營 黃河口國際馬拉松賽
(以下转自跑吧论坛:http://bbs.running8.com/thread-8381-1-1.html

黃河口國際馬拉松賽競賽規程

一、主辦單位
中國田徑協會、山東省體育局、東營市人民政府。
二、競賽日期和地點
2009523(星期六)在中國東營舉行。發令時間:上午8時。
三、競賽項目
男、女:馬拉松(42.195公里)、半程馬拉松(21.0975公里)、短程馬拉松(10公里)、迷你馬拉松(5公里)。
四、比賽路線
(一)
馬拉松:從市政府辦公大樓起跑沂州路登州路康陽路莒州路左轉至東四路左轉至黃河路莒州路康陽路登州路沂州路膠州路東三路曹州路東二路東一路職業學院藍海國際大酒店汽車總站(西一路)西二路西三路西側(養足堂)折返原線路至市政府辦公大樓前(終點)
(二)
半程馬拉松:從市政府辦公大樓起跑沂州路登州路康陽路莒州路左轉至東四路左轉至黃河路莒州路康陽路登州路沂州路膠州路東三路曹州路東二路東一路職業學院西側折返原線路至市政府辦公大樓前(終點)
(三)
短程馬拉松(10km):從市政府辦公大樓起跑沂州路登州路康陽路莒州路左轉至東四路左轉至黃河路莒州路康陽路登州路沂州路折返原線路至市政府辦公大樓前(終點)
(四)
迷你馬拉松(5km):從市政府辦公大樓起跑沂州路登州路康陽路莒州路左轉至東四路左轉至黃河路莒州路康陽路登州路沂州路口(終點)
五、參加辦法
(一)年齡要求:
1、馬拉松和半程馬拉松項目年齡限18歲以上(1991523以前出生)。

2、短程馬拉松(10公里)項目年齡限16歲以上(1993523以前出生)。

3、迷你馬拉松(5公里)項目年齡限14歲以上(1995523以前出生)。

(二)健康要求:
參賽者應身體健康,經常性參加跑步鍛煉或訓練。參賽者可根據自己的身體狀況和鍛煉能力,選擇參賽項目。以下疾病患者不宜參加比賽:
1、先天性心臟病和風濕性心臟病患者;

2、高血壓和腦血管疾病患者;

3、心肌炎和其他心臟病患者;

4、冠狀動脈病患者和嚴重心律不齊者;

5、血糖過高或過少的糖尿病患者;

6、其他不適合運動的疾病患者。

(三)報名辦法:
1、參賽者以個人或團體報名,每人必須填寫個人報名表和健康證明。報名時須交個人報名表。團體報名應加蓋單位公章,並附上個人報名表。以單位統一組織報名參加比賽者,報名表應加蓋學校或單位公章方可參賽。《報名表》請從黃河口國際馬拉松賽網http//www.hhkgjmls.net下載(必須列印,手寫無效)
2、馬拉松、半程馬拉松項目報名人數各限1000人,短程馬拉松(10公里)項目報名人數限3000人,迷你馬拉松(5公里)項目報名人數限5000人。賽事規模設計10000人,報滿為止。

3、短程馬拉松(10公里)、迷你馬拉松(5公里)僅限東營市民報名參賽。
(四)報名時間:
1、網站報名(第一階段):20093151。各項目報滿為止。

2、現場報名(第二階段):20094151。各項目報滿為止。
3、超時報名(第三階段):51-5月10日。
4510以後報名,大會不予受理。
(五)報名收費標準:
1、特邀國外運動員和在中國田協註冊的運動員免收報名費;
2、國內(包括港、澳、臺地區)馬拉松和半程馬拉松參賽者,每人100元人民幣;
3、國外參賽者,每人60美元;
4、超時報名:國內(包括港、澳、臺地區)參賽者,每人200元人民幣,國外參賽者每人120美元;

大會負責為以上所有參賽運動員免費提供三天(52110時至2412時)食宿。
5、報名費報到時交組委會接待處或交至指定報名點。
(六)各參賽運動員(隊)交通費、比賽期間傷病醫療費等費用自理(不含特邀運動員)。
(七)報名地點
1、東營市文化體育局競訓科,電話:0546-8928016 傳真0546-8928016
郵箱:[email protected] ;地址:山東省東營市東營區東城東三220號;聯繫人:劉玉田
、王長玲、郭樹梅;郵編:257091
2、國外參賽者、香港、澳門、臺灣地區參賽者,請通過黃河口國際馬拉松賽網站(http// www.hhkgjmls.net)報名
(八)報到日期
國外及地區運動員于521報到;國內參賽運動員于522報到。
(九)運動員號碼布、盛衣包、紀念牌、紀念衫等參賽物品,報到時請到組委會接待處領取。
六、競賽辦法
(一)採用國際田聯最新競賽規則和中國田協競賽規則。
(二)比賽採用分時間段檢錄,一槍發令,各專案同時起跑。
(三)關門距離和時間:
5公里
10公里
半程馬拉松
30公里
35公里
全程馬拉松
1小時
1小時30
3小時
4小時
5小時
6小時
(四)馬拉松、半程馬拉松比賽採用電子計時,凡參加比賽的運動員必須佩帶計時晶片。計時晶片收取押金每人100元人民幣,賽後請到運動員衣物寄存處交還計時晶片,退回押金。
(五)在關門時間內跑完馬拉松全程、半程的運動員,完成比賽一小時後憑號碼布到成績證書領取處領取成績證書。
(六)在關門時間內,跑完短程馬拉松(10公里)和迷你馬拉松(5公里)的運動員,均由個人根據到達終點時計時器顯示的時間自行填寫紀念證書。
(七)有關競賽的具體要求和安排,請查閱《運動員參賽須知》。
(八)將對參賽運動員進行興奮劑檢查。
七、獎勵辦法
(一)馬拉松
男、女前八名運動員,分別獲得獎金(見下表,單位:美元)、獎牌一枚、領獎服一套;男、女前三名運動員各頒發獎盃一座。在關門時間內,跑完馬拉松全程的運動員均獲得成績證書和紀念牌一枚。國內運動員獲得以上名次獎勵等值人民幣。
名次

獎金
如男子第一名成績未達到2小時20分以內(含2小時20分)、女子第一名成績未達到2小時40分以內(含2小時40分)的運動員,其獎金額減20%
(二)半程馬拉松
男、女前八名運動員,分別獲得獎金(見下表,單位:美元)、成績證書、獎牌一枚和領獎服一套;男、女前三名運動員各頒發獎盃一座。在關門時間內,跑完半程馬拉松的運動員均獲得成績證書和紀念牌一枚。國內運動員獲得以上名次獎勵等值人民幣。

名次

獎金
如男子第一名成績未達到1小時10分以內(含1小時10分)、女子第一名成績未達到1小時20分以內(含1小時20分)的運動員,其獎金額減20%
(三)短程馬拉松(10公里)、迷你馬拉松(5公里)不錄取名次,只發放紀念衫、紀念證書。
(五)凡參加比賽者均發號碼布做紀念。

八、每位參賽者須自行購買保險,大會組委會另為每位參賽者提供一份人身意外保險(見保險說明書)。
九、黃河口國際馬拉松賽組委會聯繫地址
中國山東省東營市東城東三路220
郵遞區號:257091
辦公室電話:0546-89280018928016
傳真:0546-8928001
競賽部電話:0546-8928016 傳真:0546-8928016
黃河口國際馬拉松賽網址:http://www.
十、未盡事項,另行通知。本規程解釋權屬於中國田徑協會。

黃河口國際馬拉松賽組委會
〇〇九年二月

作者: onionufo    時間: 2009-3-10 22:44
今年上鄭開,明年再考慮呢個
作者: allanccl    時間: 2009-3-11 00:02
原帖由 onionufo 於 2009-3-10 22:44 發表
今年上鄭開,明年再考慮呢個

師兄係咪已經報了名?
作者: onionufo    時間: 2009-3-11 12:46
標題: 回復 3# 的帖子
報了,同樓主一樣係通過國內“跑吧”報名
作者: Ringo    時間: 2009-3-12 10:09
原帖由 onionufo 於 2009-3-11 12:46 發表

$100仲包ma食宿? 唔係咁抵ma?
作者: Ringo    時間: 2009-3-12 10:20
真的$100包食宿? 其實想問下東營係中國邊到...香港要點去ka?
作者: alfredyu    時間: 2009-3-12 10:26
多謝快訊, 要好好計劃下去國內比賽.
作者: allanccl    時間: 2009-3-12 19:22
原帖由 Ringo 於 2009-3-12 10:20 發表
真的$100包食宿? 其實想問下東營係中國邊到...香港要點去ka?

一、主辦單位

中國田徑協會、山東省體育局、東營市人民政府。

九、黃河口國際馬拉松賽組委會聯繫地址
中國山東省東營市東城東三路220

留意內容,我相信係山東省小弟好有興趣參加,想問下有無其他ching/ctse有興趣?
作者: allanccl    時間: 2009-3-12 19:24
原帖由 onionufo 於 2009-3-11 12:46 發表

那麼,食宿交通安排如何?跑吧幫你安排晒?
作者: onionufo    時間: 2009-3-12 22:27
原帖由 allanccl 於 2009-3-12 19:24 發表

那麼,食宿交通安排如何?跑吧幫你安排晒?

安排住宿,不過想訂房要提前同佢地講,交通就自己安排,因為跑吧d成員來自全國各地,無可能一起去
作者: allanccl    時間: 2009-3-12 23:47
原帖由 onionufo 於 2009-3-12 22:27 發表

安排住宿,不過想訂房要提前同佢地講,交通就自己安排,因為跑吧d成員來自全國各地,無可能一起去

我們去年也是跑吧給我們安排住宿,是住鄭州陽光酒店,100蚊人仔一間雙人房(兩床),平均每人50蚊,幾抵下,不過就舊了一點。
作者: onionufo    時間: 2009-3-13 12:24
原帖由 allanccl 於 2009-3-12 23:47 發表

我們去年也是跑吧給我們安排住宿,是住鄭州陽光酒店,100蚊人仔一間雙人房(兩床),平均每人50蚊,幾抵下,不過就舊了一點。

今年都係一樣,舊冇所謂,平就得
作者: allanccl    時間: 2009-3-13 21:37
原帖由 onionufo 於 2009-3-13 12:24 發表

今年都係一樣,舊冇所謂,平就得

舊年好慘呀! 碰著鄭州市爆水喉,全市無熱水,包括陽光酒店,但係坐左廿幾個鐘頭火車,一身臭汗,唔想做臭男人,所以照沖,慘叫一聲之後,冷水照頭淋下,在攝氏7度下沖凍水涼,簡直係滿清十大酷刑,亦都係畢身難忘最快沖完的一個涼!
最慘係第二天跑完全馬之後,坐大會巴士回酒店後,知道仲未有熱水,真係晴天霹嚦,又要再悽厲慘叫下沖多次凍水涼。
希望今年無咁黑啦!
作者: onionufo    時間: 2009-3-14 13:23
標題: 回復 13# 的帖子
嘩,師兄好勇呀!不過比著我都會沖,尤其跑完全馬全身汗+塵著左衫之後仲慘過滿清十大酷刑啦
作者: allanccl    時間: 2009-3-14 13:28
希望今年唔會咁黑吧!
師兄跑完鄭開就走?會唔會遊覽下?
作者: onionufo    時間: 2009-3-14 20:18
標題: 回復 15# 的帖子
如果跑完對腳仲行得到,一定會!不過機會比較微嘞!
作者: allanccl    時間: 2009-3-14 21:07
原帖由 onionufo 於 2009-3-14 20:18 發表
如果跑完對腳仲行得到,一定會!不過機會比較微嘞!

唔會卦!
開封府我都未行過,有機會都想行下

作者: Ringo    時間: 2009-3-15 00:01
原帖由 allanccl 於 2009-3-14 21:07 發表

唔會卦!
開封府我都未行過,有機會都想行下

ching....山東呢個你玩過未ar? 我連點去都未知haha.....但好有興趣
作者: allanccl    時間: 2009-3-15 00:12
原帖由 Ringo 於 2009-3-15 00:01 發表

ching....山東呢個你玩過未ar? 我連點去都未知haha.....但好有興趣

我未玩過架,我有一個朋友想跑,加埋你三個人了,可能搭飛機去。等我朋友跑完東京馬拉松後,睇下申請假期有無問題先至定到。我放假方面絕對無問題。
作者: onionufo    時間: 2009-3-15 13:24
原帖由 allanccl 於 2009-3-15 00:12 發表

我未玩過架,我有一個朋友想跑,加埋你三個人了,可能搭飛機去。等我朋友跑完東京馬拉松後,睇下申請假期有無問題先至定到。我放假方面絕對無問題。

直接在香港機場搭可能貴好多,如可以訂到在深圳或廣州打折機票相信連埋路費都平好多
作者: allanccl    時間: 2009-3-21 22:04
原帖由 onionufo 於 2009-3-15 13:24 發表

直接在香港機場搭可能貴好多,如可以訂到在深圳或廣州打折機票相信連埋路費都平好多

同意,其實火車同大陸飛機既價錢係差唔多既,只因小弟有個朋友唔鍾意搭飛機,所以就下佢搭火車姐。
網上報名今日開始了,香港人只可報全馬或半馬,名額各有500名,好少位咋,報名請早!
小弟和朋友共12人已報名,各位有心去既網友趁早了!

作者: hobbywet    時間: 2009-3-24 10:38
真係心郁郁
作者: laputa99    時間: 2009-3-24 22:47
三天免費食宿
作者: allanccl    時間: 2009-3-24 22:55
原帖由 hobbywet 於 2009-3-24 10:38 發表
真係心郁郁

心郁就行動啦! 無乜位啦! 香港人只可報全馬或半馬,只有報全馬或半馬先至有三天免費食宿咋,再諗就遲架啦!
作者: allanccl    時間: 2009-3-24 22:57
原帖由 laputa99 於 2009-3-24 22:47 發表
三天免費食宿

只有報全馬或半馬先至有三天免費食宿咋,再諗就遲架啦!
作者: laputa99    時間: 2009-3-24 23:17
已報半馬,可以 三天!
ching,那裏訂機票平?
作者: 小鳥    時間: 2009-4-8 19:48
我想報名, 有沒有跑友可以一齊報名及一齊去? 跑完有無牌仔送?
作者: allanccl    時間: 2009-4-9 22:40
原帖由 小鳥 於 2009-4-8 19:48 發表
我想報名, 有沒有跑友可以一齊報名及一齊去? 跑完有無牌仔送?

小鳥師兄,唔洗諗咁多啦,截止左啦! 下次請早。
作者: allanccl    時間: 2009-4-9 22:42
原帖由 laputa99 於 2009-3-24 23:17 發表
已報半馬,可以 三天!
ching,那裏訂機票平?

我都搵緊,搵到通知你,師兄係咪淨係去果三天? 唔順便去游覽下?
作者: allanccl    時間: 2009-4-9 22:44
原帖由 hobbywet 於 2009-3-24 10:38 發表
真係心郁郁

hobbywet師兄,唔洗諗啦,截止左啦! 下次請早。
作者: 小鳥    時間: 2009-4-10 21:36
唯有等下次啦!祝你旅途愉快!!
作者: allanccl    時間: 2009-4-10 21:51
原帖由 小鳥 於 2009-4-10 21:36 發表
唯有等下次啦!祝你旅途愉快!!

又唔洗唔開心既,下次啦。
作者: allanccl    時間: 2009-4-10 21:52
laputa99 師兄,有關機票事,已給你PM。

作者: laputa99    時間: 2009-4-11 00:25
多謝師兄資料,差啲忘記報了這賽事
我未收到網上接納信?
作者: allanccl    時間: 2009-4-11 08:14
我都無收過接納信,只是報名時按下遞交,彈回一句:報名成功,跟住印左出來就得啦。Power師兄正在替我們查証係咪已成功報名,佢話初步查到有十幾個香港人報左名,可能係我地。
作者: Power42195    時間: 2009-4-21 18:40
標題: 回復 35# 的帖子
Allanccl师兄:

我今日已经落实了去东营的机票,都是特价机票,不能改不能退的,但很便宜啦

5月22日早上8点25分,广州到济南,含机场建设费480元人民币
5月24日下午4点30分,青岛到广州,含机场建设费490元人民币

你们12位香港的师兄,机票买好了吗?

到时东营又见面啦!
作者: allanccl    時間: 2009-4-27 23:33
原帖由 Power42195 於 2009-4-21 18:40 發表
Allanccl师兄:

我今日已经落实了去东营的机票,都是特价机票,不能改不能退的,但很便宜啦

5月22日早上8点25分,广州到济南,含机场建设ฟ ...

多謝Power師兄關心,我們的機票也買好了,我們是深圳出發往濟南的來回程票,連稅大約1150元,我們早幾天出發,打算去青島、泰山等地游覽一下。
Power師兄回程由青島飛,是不是順便游青島?我們5月24日會由濟南乘1805時的飛機回深圳。
作者: Fabio    時間: 2009-4-28 00:03
青岛八大关地区非常值得一去,它曾被《中国国家地理》评为中国最美的五大城区之一(厦门鼓浪屿、苏州老城、澳门历史城区、青岛八大关、北京什刹海),其实“青岛”一名是当年德国皇帝威廉二世于1898年10月12日命名的,而青岛则是按19世纪末欧洲最先进的城市规划理念来设计的,八大关地区就是那时留下的别墅区。
作者: allanccl    時間: 2009-4-28 00:27
原帖由 Fabio 於 2009-4-28 00:03 發表
青岛八大关地区非常值得一去,它曾被《中国国家地理》评为中国最美的五大城区之一(厦门鼓浪屿、苏州老城、澳门历史城& ...

多謝Fabio師兄的推薦。
作者: 田中雅茂    時間: 2009-5-4 10:59
希望亮兄此去東營,能夠多拍些山東美景,
讓長跑網眾可以飽覽泰山奇秀,絕色.
作者: superimac    時間: 2009-5-4 19:13
想了解一下跑吧支援食宿是怎樣的一回事啊?
營運多年了?
因為真的有興趣,下年請早也沒相干的~~
作者: allanccl    時間: 2009-5-4 23:10
原帖由 田中雅茂 於 2009-5-4 10:59 發表
希望亮兄此去東營,能夠多拍些山東美景,
讓長跑網眾可以飽覽泰山奇秀,絕色.

小弟一定映好多相的,只怕閣下睇到眼訓咋!
作者: allanccl    時間: 2009-5-4 23:19
原帖由 superimac 於 2009-5-4 19:13 發表
想了解一下跑吧支援食宿是怎樣的一回事啊?
營運多年了?
因為真的有興趣,下年請早也沒相干的~~

三天食宿是東營馬拉松大會提供的,並非跑吧提供的。
大會負責為所有參賽馬拉松、半程馬拉松運動員免費提供三天(5月21日10時至24日12時)食宿。
馬拉松、半程馬拉松項目報名人數各限1000人,短程馬拉松(10公里)項目報名人數限3000人,迷你馬拉松(5公里)項目報名人數限5000人。賽事規模設計10000人.
跑吧這次報馬拉松的跑手有112人,半馬28人,好大的隊伍,所以令閣下以為係跑吧提供食宿吧!

作者: superimac    時間: 2009-5-5 15:31
原帖由 allanccl 於 2009-5-4 23:19 發表 三天食宿是東營馬拉松大會提供的,並非跑吧提供的。大會負責為所有參賽馬拉松、半程馬拉松運動員免費提供三天(5月21日10時至24日12時)食宿。馬拉松、半程馬拉松項目報名人數各限1000人,短程馬拉松(10公里)項 ...

感謝Allanccl ching 的講解!
小弟見 4樓 的洋蔥兄說已在跑吧報名,所以誤會了啦~~

Anyway,國內還有多少這類具「吸引力」的賽事丫?
作者: allanccl    時間: 2009-5-5 22:21
原帖由 superimac 於 2009-5-5 15:31 發表

感謝Allanccl ching 的講解!
小弟見 4樓 的洋蔥兄說已在跑吧報名,所以誤會了啦~~

Anyway,國內還有多少這類具「吸引力」的賽事丫?

其實在國內跑馬拉松,除左珠海係外國人搞,所以貴d之外,其他所有國內既馬拉松報名費都係40-50元,但係dT恤、紀念品、獎品、氣氛等等等,都係物超所值的,你可以去睇番鄭開馬拉松,皇上貼有關果次既紀念品既相片就知架啦,我喜歡跑國內馬拉松主要唔係呢d紀念品,而係享受果d氣氛同人情味,重有,國內馬拉松可以說是全平路,跑得容易d完成,同埋無咁易跑傷。
作者: Power42195    時間: 2009-5-11 14:08
官方网站上的名单已经出来啦:
http://www.hhkgjmls.net/News/Show.asp?id=420

http://www.hhkgjmls.net/News/Show.asp?id=419

http://www.hhkgjmls.net/News/Show.asp?id=418
作者: laputa99    時間: 2009-5-11 16:58
對不起有事來不到,各位ching加油〝食足三日
作者: onionufo    時間: 2009-5-11 21:27
標題: 回復 46# 的帖子
睇黎以個人名義參賽既好少
作者: Power42195    時間: 2009-5-13 18:11
原帖由 onionufo 於 2009-5-11 21:27 發表
睇黎以個人名義參賽既好少

是啊,主要都是在多威和跑吧两个俱乐部报名的。

另外有两个香港朋友是在跑吧报名的。

广东省以个人名义参赛的只有一个,是广州的,有330以内的实力。
作者: rockiec    時間: 2009-5-14 20:03
原帖由 Power42195 於 2009-5-11 14:08 發表 官方网站上的名单已经出来啦: http://www.hhkgjmls.net/News/Show.asp?id=420 http://www.hhkgjmls.net/News/Show.asp?id=419 http://www.hhkgjmls.net/News/Show.asp?id=418

Power ching,

人數不多, 只有五百餘人, 海外選手也只有20人左右, 
只是暫是名單嗎? 女子組呢? 半馬及10K及5K賽事名單呢?

還有一星期多便是比賽日子, chinge 也該整裝出發吧!
備戰情況怎樣? 有信心可以打破自己 pb 嗎?

各 ching/ctse 也得要加油、努力啊!
作者: Power42195    時間: 2009-5-18 17:28
原帖由 rockiec 於 2009-5-14 20:03 發表

Power ching,

人數不多, 只有五百餘人, 海外選手也只有20人左右,
只是暫是名單嗎? 女子組呢? 半馬及10K及5K賽事名單呢?

還有一星期多便是比賽日子, chinge 也該整裝出發吧!
備戰情況怎樣? 有信心可 ...

rockiec CHING:

不好意思,刚刚才看到,国内的跑友还是去得不少的,特别是马拉松超级发烧的那一伙,呵呵,好多都来了。

我5月22日早上飞过去,会见到皇上和亮哥他们的。

谢谢你的鼓励!
作者: onionufo    時間: 2009-5-24 18:38
標題: 國內網友影既相片中出現長跑網ching
第一幅果個好似皇上............     .
作者: 花子阿DEE    時間: 2009-5-25 00:18
亮哥咩成績呀,好玩嗎~~

作者: leefs    時間: 2009-5-25 08:15
返咗嚟啦…
睇住少少相先啦!
http://picasaweb.google.com/leefs04/wWYCwB#

登錄/註冊後可看大圖

作者: cu83    時間: 2009-5-25 09:20
睇完相啦! 好正喎!!
作者: 肥哥哥KC    時間: 2009-5-25 09:38
多謝皇上靚相~ 見到有幾張好似係亮哥被訪問?

仲有亮哥而家雙腳好番D未?
作者: 花子阿DEE    時間: 2009-5-25 09:48
原來咁多網友人玩架~~

原來亮哥受左傷無跑??
作者: onionufo    時間: 2009-5-25 11:00
最尾對跑鞋是否免費送?
好似幾吸引呀!
作者: leefs    時間: 2009-5-25 11:49
標題: 東營做馬記 1 天氣報告
星期六的天氣﹕
當地天氣日間與晚上溫差有十二三度,
中午時候約有卅十度左右,
清晨五時已經陽光普照,
全個天空找不到半片雲彩,
但勝在濕度低同空氣極之清新,
重時有陣陣強風迎面吹送降溫,

即是意味全程賽事要在高溫,烈日,強風下進行。

登錄/註冊後可看大圖

作者: leefs    時間: 2009-5-25 12:36
標題: 東營做馬記 2 食住行
今次主辦單位非常有誠意,
完全用心要攪好比賽,
食住招呼十分週到,
入住的賓館清淨整齊,
預先已在大門口架起的歡迎拱門感覺好隆重,
房間十分滿意,我一个人"住晒"間雙人房,
在此賓館各職員對我們熱情的招待!

登錄/註冊後可看大圖

登錄/註冊後可看大圖

登錄/註冊後可看大圖

賓館經理及組委人員不時都會走過嚟,
問我地有甚麼需要改善?
另外要讚揚幾位義工,
連續4日均貼身照顧我地全隊人每日行程細節,

登錄/註冊後可看大圖

食用方面 餐餐有齊"菜肉魚"重份量十足,   
更加提供極合廣東口味餸菜,
後尾都怕跑得唔好…
會唔會…至同你慢慢"埋單"計數!

作者: Fox    時間: 2009-5-25 13:10
靚相好正呀!!
作者: nc    時間: 2009-5-25 13:26
啲相很靚呀!!! 請問幾多銀$報名費包3天食宿???
作者: 田中雅茂    時間: 2009-5-25 14:22
我見到皇上影出黎張菜單有成十五道菜咁多,真係唔喫得都睇得呀!
不過唔知啲味道是否yummy呢!
作者: allanccl    時間: 2009-5-25 18:39
原帖由 nc 於 2009-5-25 13:26 發表
啲相很靚呀!!! 請問幾多銀$報名費包3天食宿???

報名費只需人民幣100元,無其他收費(另外晶片按金一百元跑完馬之後有專人來酒店收晶片及退回按金),包住足三日食足九餐(早午晚),完全係最貼心的安排,跑馬那朝早,五點鐘電話響morning call,五點半有健康早餐食(是跟據小弟的柯打準備的),食完之後換衫,雖然只是兩步路也有專車巴士在門口等送我們及邀請選手去市政府大樓貴賓房換衫,我們坐的巴士坐著全是最快的跑手,跑完馬等我們香港隊員全部回到酒店才問何時食午餐,我們要沖涼,所以午餐改在下午二時才食。點知原來市長該晚安排左答謝宴,我們香港隊十人也獲邀出席,場面隆重,菜色名貴,又有運動員指定飲品----中國品酒(62度)、張裕紅酒、啤酒汽水任飲。
作者: allanccl    時間: 2009-5-25 18:51
原帖由 肥哥哥KC 於 2009-5-25 09:38 發表
多謝皇上靚相~ 見到有幾張好似係亮哥被訪問?

仲有亮哥而家雙腳好番D未?

多謝 肥哥哥KC 關心,小弟d傷好了一點,聽醫生話,都係繼續休息,唔好急。

比賽前一日大會提供巴士去視察賽道,其他跑會只可派少量人代表,我們因與特邀跑手同一間酒店,可以全部人一齊坐同一部巴士,最快的跑手就在這巴士上了,所以d記者上這車訪問這些選手的領隊及教練,我是香港隊的領隊,所以咪被訪問囉!
作者: rockiec    時間: 2009-5-25 19:24
天氣好好, 唔知到開跑時氣溫點樣?

連軍事設施都開放參觀, 唔怕泄漏國家機密?

街道整潔、企理, 建築物好有歐洲味道...

亮兄接受訪問喎? 係咪當地傳媒?
點解香港隊可以同特邀跑手有特別待遇? 咁國家精英級有咩嘢待遇?

酒店唔錯, 真係免費?
晚宴直頭係國宴咁... 15道菜、重有現場音樂演奏, 都係免費?

條賽道夠濶、夠直、又平坦... 係咪封晒兩邊車道呢? 
幾時有比賽啲相睇?

作者: leefs    時間: 2009-5-25 21:10
標題: 東營做馬記 3 賽程安排
一講到馬拉松比賽就一定會有比較,
我參與過的全馬比賽只有渣打同鄭開,
東營第一次辦馬拉松比賽除了高溫之外,
空氣,賽道,打印證書及取回寄存行李的效率等都比會鄭開好,
如收容車,流動廁所,充足的接送巴士坐位,
尤期是水站有提供健康飲料及比賽尾段有足夠的水之外,
更由原本2.5公里一个水站增加到每公里有水送上,
賽道係近符100%的全平路,
來往馬路8條行車線全封閉,
看得出賽會對每一細節的仔細認真,
係差在冇沿途放置"計時牌",
係我跑過最好既比賽之一,
完全睇唔出係第一次辦比賽!

作者: nc    時間: 2009-5-25 22:45
原帖由 allanccl 於 2009-5-25 18:39 發表

報名費只需人民幣100元,無其他收費(另外晶片按金一百元跑完馬之後有專人來酒店收晶片及退回按金),包住足三日食足九餐(早午晚),完全係最貼心的安排,跑馬那朝早,五點鐘電話響morning call五點半有健康早餐食(是跟據小弟的柯打準備的),食完之後換衫,雖然只是兩步路也有專車巴士在門口等送我們及邀請選手去市政府大樓貴賓房換衫,我們坐的巴士坐著全是最快的跑手,跑完馬等我們香港隊員全部回到酒店才問何時食午餐,我們要沖涼,所以午餐改在下午二時才食。點知原來市長該晚安排左答謝宴,我們香港隊十人也獲邀出席,場面隆重,菜色名貴,又有運動員指定飲品----中國品酒(62度)、張裕紅酒、啤酒汽水任飲。

聽後覺得不單是吃足9餐, 還有上賓般的招待, 大會細心, 貼身的安排, 非常週到!!! 可能由於今年是第一屆, 大會做宣傳. 但明年是否也有包三天食宿, 很難說了...

期待亮哥的靚相!!!
作者: allanccl    時間: 2009-5-25 23:05
原帖由 rockiec 於 2009-5-25 19:24 發表
天氣好好, 唔知到開跑時氣溫點樣?

連軍事設施都開放參觀, 唔怕泄漏國家機密?

街道整潔、企理, 建築物好有歐洲味道...

亮兄接受訪問喎? 係咪當地傳媒?
點解香港隊可以同特邀跑手有特別待遇? 咁國家精英級有咩嘢待遇?

酒店唔錯, 真係免費?
晚宴直頭係國宴咁... 15道菜、重有現場音樂演奏, 都係免費?

條賽道夠濶、夠直、又平坦... 係咪封晒兩邊車道呢?
幾時有比賽啲相睇?

我們提早幾日坐飛機去山東熟習下d天氣,首先到達濟南遊玩大明湖、趵突泉等名勝古蹟;跟住坐和諧號火車去青島玩,軍事設施都開放參觀, 絕對唔怕泄漏國家機密! 因為我地比左錢入場,軍事博物館參觀的都是退役的戰艦戰機大炮,緊係唔怕泄漏國家機密啦!
青島被外國人(德國人最耐)統治左幾十年,所以好多建築物都好有歐洲味道,街道整潔、企理。
小弟曾接受訪問, 係當地傳媒,個記者係咪好靚呀?
點解香港隊可以同特邀跑手有特別待遇? 這些特邀跑手係邀請來提高比賽成績的,所以有特別待遇,正如香港渣馬都對特邀跑手有特別待遇一樣,我們是滔他們的光而矣。可能是第一屆(第十三個中國田徑協會承認的國內馬拉松賽事.....今年才承認,所以以前的不計)馬拉松賽事,全馬無乜國家精英參加,所有八個獎都由外國人拿走。半馬無乜外國人報,全由中國人拿獎。
咁國家精英級有咩嘢待遇? 好似無咩嘢特別待遇,一樣有三天三星級酒店免費住宿及九餐免費豪食。
晚宴直頭係國宴咁... 15道菜、重有現場音樂演奏, 都係免費。全場只有十三席,主家席特大席(市長、中國田協主席.. 等),招待記者1席,義工(志願者代表)1席,特邀跑手3席,港澳台1席(沒有澳門同台灣跑手參加,所以全席給了香港跑手),組委?席.......
呢個就係點解香港竟然佔一席位啦! 跑吧有百幾人參加都係只得兩三個位。席間,市長來敬酒,我們表達無直航機,他答應會搞,並請我們出年帶多些跑手來東營參加,所以如果得的話,小弟一定會再去,親自享受這條最理想的賽道,到時大家多多支持呀! 初步構思分A、B團,A團只跑(支出最便宜,只要買機票來回就得),B團跑完去遊山玩水(遊濟南、黃河入海流.....國家AAAA級地質濕地公園、青島、泰山/嶗山等)。
條賽道夠濶、夠直、又平坦... 真係封晒全條路既兩邊車道架,據講途中有幾十個靚女及途人爭住同你擊掌添。
作者: allanccl    時間: 2009-5-25 23:23
原帖由 nc 於 2009-5-25 22:45 發表

聽後覺得不單是吃足9餐, 還有上賓般的招待, 大會細心, 貼身的安排, 非常週到!!! 可能由於今年是第一屆, 大會做宣傳. 但明年是否也有包三天食宿, 很難說了...

期待亮哥的靚相!!!

市長話出年都會一樣喎,如果也有包三天食宿,小弟會大搞,分A、B團。
中國有兩個出名既產油市,第一個係大慶油田,東營市等如中東的杜拜,是勝利油田所在,亦即是第二個出名既產油市,是個富裕城市,市政府非常有錢,包三天食宿......濕濕碎啦!

作者: Fox    時間: 2009-5-26 10:43
原帖由 allanccl 於 2009-5-25 23:23 發表

市長話出年都會一樣喎,如果也有包三天食宿,小弟會大搞,分A、B團。
中國有兩個出名既產油市,第一個係大慶油田,東營市等如中東的杜拜,是勝利油田所在,亦即是第二個出名既產油市,是個富裕城市,市政府非常有 ...

今年操fit d,明年跟亮哥團。
作者: 田中雅茂    時間: 2009-5-26 12:05
原帖由 allanccl 於 2009-5-25 23:23 發表

中國有兩個出名既產油市,第一個係大慶油田,東營市等如中東的杜拜,是勝利油田所在,亦即是第二個出名既產油市,是個富裕城市,市政府非常有 ...

亮哥全程除咗觀光之外,唔知基本洗費約莫係幾多呢!
作者: onionufo    時間: 2009-5-26 13:09
標題: 回復 69# 的帖子
收穫真係豐富,真係跑馬旅遊兩不誤!
作者: rockiec    時間: 2009-5-26 21:33
真係好吸引, 流晒口水

出年又係咁, 唔報真係對唔住自己!
作者: alfredyu    時間: 2009-5-26 21:40
唔單止跑馬拉松, 仲被人當貴賓, 下年包機去.
作者: leefs    時間: 2009-5-27 08:33
又有相睇啦,
多謝"跑吧"一班攝影師,
認得長跑網件衫!

登錄/註冊後可看大圖

登錄/註冊後可看大圖

登錄/註冊後可看大圖

登錄/註冊後可看大圖

作者: Power42195    時間: 2009-5-27 09:23
標題: 回復 76# 的帖子
呵呵,多谢leefs皇上。

这次和leefs师兄、chanbb师兄一起跑了好几公里,最后3公里基本上是和chanbb师兄一起跑的,只是快到终点时,我希望争取超越郑开的成绩,快了一点冲线。

这次是我第一次穿长跑网的战衣在国内比赛,呵呵,因为是在跑吧报名的,所以又挂了跑吧的招牌在胸前。

国内很多跑友都认得香港长跑网的战衣啊!

Allanccl师兄:
看了你的报导,真实很羡慕香港跑友们的特殊待遇啊,还可以和市长一起吃饭,真是不错!
希望下次我来香港跑马拉松的时候,曾特首也和我们吃饭就好了!哈哈哈
作者: allanccl    時間: 2009-5-27 12:58
原帖由 Power42195 於 2009-5-27 09:23 發表
呵呵,多谢leefs皇上。

这次和leefs师兄、chanbb师兄一起跑了好几公里,最后3公里基本上是和chanbb师兄一起跑的,只是快到终点时,我希望争取超越郑
Allanccl师兄:
看了你的报导,真实很羡慕香港跑友们的特殊待遇啊,还可以和市长一起吃饭,真是不错!
希望下次我来香港跑马拉松的时候,曾特首也和我们吃饭就好了!哈哈哈

乜要求咁低架,比我就想有三日免費酒店連食宿啦!
作者: Fabio    時間: 2009-5-27 14:11
標題: 回復 78# 的帖子
对哦,HK的食宿太贵了啊.
作者: allanccl    時間: 2009-5-27 23:15
標題: 東營馬拉松之旅
終於有相睇啦!

http://picasaweb.google.com.hk/allanchan420/20090523#

http://picasaweb.google.com.hk/allanchan420/20090523Part2#

http://picasaweb.google.com.hk/allanchan420/20090523PartIII#
作者: chanbb    時間: 2009-5-27 23:47
今次東營馬拉松的招待,實在太豐富,加上到東營前,我們曾泰山遊玩,行了整天山,体力未能回愎,與鄭馬成績相若,不能突破,有幸得Power c-hing 最後3公里互相鼓勵,得完成賽事,明年希望多些長跑網c-hing參加支持。
作者: onionufo    時間: 2009-5-28 12:38
標題: 回復 80# 的帖子
好多,仲有d文字說明,好正
作者: Fox    時間: 2009-5-28 13:46
標題: 回復 80# 的帖子
多謝分享。大會安排比鄭開好,其中一個原因可能是"有錢好辦事"。
作者: colemen    時間: 2009-5-28 13:57
太吸引了, 下年一定要跟你地去玩, 為此要努力練習...
作者: Fabio    時間: 2009-5-28 17:07
每餐都好丰盛,不过是否吃不完有些浪费啊,我看着口水都要流出来了。
作者: leefs    時間: 2009-5-28 18:35
原帖由 Fabio 於 2009-5-28 17:07 發表
每餐都好丰盛,不过是否吃不完有些浪费啊,我看着口水都要流出来了。

本來每圍要坐12人,
主人家預我地香港人2圍,
但有部份人見唔收"報名費"就報了名便算,
又唔通知主辦單位一聲,
主辦單位保留房間接待至最後一分鐘"重浪費"!

作者: nc    時間: 2009-5-28 19:34
亮哥啲靚相. 很吸引!!

如明年再組團去, 一定會參加
作者: nc    時間: 2009-5-28 19:35
原帖由 colemen 於 2009-5-28 13:57 發表

x2, 係呀!!! 有個目標去練習都好
作者: nc    時間: 2009-5-28 19:36
原帖由 chanbb 於 2009-5-27 23:47 發表
今次東營馬拉松的招待,實在太豐富,加上到東營前,我們曾泰山遊玩,行了整天山,体力未能回愎,與鄭馬成績相若,不能突破,有幸得Power c-hing 最後3公里互相鼓勵,得完成賽事,明年希望多些長跑網c-hing參加支持。

泰山 - 很吸引呀!!! 很想去呀!!!

相信明年會有很多長跑網chingctse來呢!!!
作者: allanccl    時間: 2009-5-28 22:23
原帖由 nc 於 2009-5-28 19:34 發表
亮哥啲靚相. 很吸引!!

如明年再組團去, 一定會參加

如果nc姐去的話,一定要報半馬,話唔定拿獎都未定,因我見女子半馬水平唔高,d特邀選手都係報全馬的,半馬尤其是女子組,唔係咁多人報,男子半馬都係得幾十人跑,反而全馬有五至六百人參加。
作者: allanccl    時間: 2009-5-28 22:28
原帖由 nc 於 2009-5-28 19:36 發表

泰山 - 很吸引呀!!! 很想去呀!!!

相信明年會有很多長跑網chingctse來呢!!!

如果出年報名人數多的話,可以分AB團,即是可以只享受三天酒店免費食宿及跑馬拉松,B團的就享受三天酒店免費食宿及跑馬拉松後加旅遊黃河口、泰山/嶗山、青島及濟南等等。
作者: allanccl    時間: 2009-5-28 22:33
原帖由 Fabio 於 2009-5-28 17:07 發表

每餐都太豐盛了,吃不到一半,我也覺得太浪費了,所以有跟經理說,但結果都是沒減份量。最主要原因是他們認為我們是運動員,應該吃很多很多的,而且他們好像怕招呼不週,所以份量及款色都豐盛囉。
作者: allanccl    時間: 2009-5-28 22:34
原帖由 colemen 於 2009-5-28 13:57 發表

那麼一言為定,努力練習,出年預埋你啦!
作者: allanccl    時間: 2009-5-28 22:39
原帖由 Fox 於 2009-5-28 13:46 發表
多謝分享。大會安排比鄭開好,其中一個原因可能是"有錢好辦事"。

這裡真是全平路全直路,我認為空氣係全國之冠,因為這裡的人不燒煤的;遺憾在小弟有傷未能上陣,出年一定要再去跑個痛快!
作者: allanccl    時間: 2009-5-28 22:42
原帖由 onionufo 於 2009-5-28 12:38 發表
好多,仲有d文字說明,好正

多謝觀看,加上文字方便日後再睇時,可以憑文字解說增加回憶。
作者: allanccl    時間: 2009-5-28 22:52
原帖由 田中雅茂 於 2009-5-26 12:05 發表

亮哥全程除咗觀光之外,唔知基本洗費約莫係幾多呢!" />" />

報名費100,來回機票含稅深圳至濟南約1050,坐巴士濟南機場去東營來回200,坐的士由東營西城的白雲飯店至酒店(教師之家)24除4人=6元(來回共12)
總共人民幣1362元。

唔好意思,咁遲先至覆你。
作者: Fox    時間: 2009-5-29 00:10
原帖由 allanccl 於 2009-5-28 22:39 發表

這裡真是全平路全直路,我認為空氣係全國之冠,因為這裡的人不燒煤的;遺憾在小弟有傷未能上陣,出年一定要再去跑個痛快!

唉,跑步遇著傷,真係好"傷"。亮哥是那裡出問題呀?祝早日康復。
作者: oscar    時間: 2009-5-29 00:38
作者: leefs    時間: 2009-5-29 00:49
標題: 東營做馬記 4 實戰編
清晨5點鐘房間的電話響起,
傳來賓館職員的動聽聲音,
原來係"morning call",
之前一晚已經執定行李包及扣好晶片號碼布,

登錄/註冊後可看大圖
故10點幾已經安心上床瞓覺,
咁早起身冇乜好做決定瞓多半啦鐘,
搭正6點上餐廳食豐富早餐,
然後上大會安排巴士直底比賽場地,
大會提供專用更衣室比我他班"烏俠…

登錄/註冊後可看大圖
熱身時間陽光已經極度晒,
好在上星期做了兩次正午時的23公里長課,
相信完成冇問題但唔會走到好時間,
所以我今次戰略係留前鬥後保留體力,
由於全馬比賽只有500多人參加,
故無須要爭取排好位起步,
及可以容許我在人群中鑽來鑽去,
找尋熟識的國內跑友,
其實不用週圍找,
已經有"跑吧"跑友主動過嚟相認打招呼,
(都係拜長跑網件"跑衫"犀利及暴光率高)
前半程頭20公里用咗2小時完成,
途中有約10km同power及chanbb兩位師兄一齊跑,

登錄/註冊後可看大圖
沿途有大量"東營"市民熱烈地為跑手加油打氣,
半程折返點有大量民眾為你拍手吶喊及擊掌,
更有幾處地方有團隊打鑼打鼓助長聲勢,
全程水站補給及治療站非常之充足,
由於陽光猛烈半程過後有很多跑手步行,
部份跑手更加索性留在天橋底下乘涼休息,
每經水站除了飲水之外用水淋頭係指定動作,

登錄/註冊後可看大圖

最後幾公里終點前大直路被強風迎面吹襲,
在逆風情況下我要灣底腰移前重心就如上大"斜佬"一樣,
跑"斜佬"係我的強項在這情況之下越過了多位跑手,
最後以4小時09分完成今次山東之旅!

作者: oscar    時間: 2009-5-29 00:58

歡迎光臨 香港長跑網 - 長跑長友 (https://www.longrun.hk/) Powered by Discuz! X3.2