香港長跑網 - 長跑長友

標題: 明年一定要參加全馬;......... [打印本頁]

作者: lingling    時間: 2009-3-16 15:01
標題: 明年一定要參加全馬;.........
想明年參加全馬, 唔知各位姊妹有冇好建議練習?
作者: ee_tpk    時間: 2009-3-16 15:08
未知 ctse 係初心者定係已經係一個 regular runner ?
作者: 叮叮噹    時間: 2009-3-16 15:14
講多少少妳的跑步經驗, 唔認識妳, ctses點敢亂俾意見妳呢?
渣打有幾位師姐跑全馬, 我冇跑過, 冇意見.
歡迎妳發言引起討論.
作者: cc    時間: 2009-3-16 15:23
作者: lingling    時間: 2009-3-16 15:27
哈, 本人都算是一個regular跑手, 只是跑開渣打, 一年一次, 跑了四年啦, 頭一年是10k, 之後都是參加半馬, 次次都是報了名先至練跑, 10月開始跑, 一個week 或是兩個week 先練一次,  都是為比賽而跑, 我好想join 一次全馬, 不過, 知好需要好多時間去練 , 所以在此各位有咩方法又快又唔晒用太多時間, 本人目標都是在指定時間完成賽試
作者: 叮叮噹    時間: 2009-3-16 15:36
原帖由 lingling 於 2009-3-16 15:27 發表
哈, 本人都算是一個regular跑手, 只是跑開渣打, 一年一次, 跑了四年啦, 頭一年是10k, 之後都是參加半馬, 次次都是報了名先至練跑, 10月開始跑, 一個week 或是兩個week 先練一次,  都是為比賽而跑, 我好想join 一次全 ...

跑步冇捷徑, 跑得多就會進步, 按部就班加量同加訓練強度, 要時間慢慢浸.
坦白講, regular跑手練半馬來說, 練三個月差唔多, 但係唔係一兩星期才練一次囉!
如何沒有時間練跑, 不用考慮報全馬, 練好個半馬打底等有時間再報全馬啦!
練習不足去比賽不單辛苦, 容易受傷, 不幸跑傷左就唔好啦!

作者: nc    時間: 2009-3-16 15:43
原帖由 lingling 於 2009-3-16 15:27 發表
哈, 本人都算是一個regular跑手, 只是跑開渣打, 一年一次, 跑了四年啦, 頭一年是10k, 之後都是參加半馬, 次次都是報了名先至練跑, 10月開始跑, 一個week 或是兩個week 先練一次,  都是為比賽而跑, 我好想join 一次全馬, 不過, 知好需要好多時間去練 , 所以在此各位有咩方法又快又唔晒用太多時間, 本人目標都是在指定時間完成賽試  

如果有, 記得話我知呀ling ctse  
作者: 花子阿DEE    時間: 2009-3-16 15:52
既然師姐都話"一定"要,本身有跑過半馬,如果目標只係唔駛上車有cert 囉,有心練一年時間應該無問題巴~~

有問題可以搵呢度既師姐師兄研究研究,大部份既疑問我睇呢度都有人幫到妳既,除左"有咩方法又快又唔晒用太多時間"呢個問題囉~~
作者: lingling    時間: 2009-3-16 15:54
好呀, nc , 到時搵埋你一起去跑.......哈
作者: lingling    時間: 2009-3-16 15:56
標題: 回復 8# 的帖子
我都知好難, 所以埋在此請教下大家,哈
作者: ee_tpk    時間: 2009-3-16 15:57
哈, 本人都算是一個regular跑手, 只是跑開渣打, 一年一次, 跑了四年啦, 頭一年是10k, 之後都是參加半馬,次次都是報了名先至練跑, 10月開始跑, 一個week 或是兩個week 先練一次,  都是為比賽而跑, 我好想join 一次全馬, 不過,知好需要好多時間去練 , 所以在此各位有咩方法又快又唔晒用太多時間, 本人目標都是在指定時間完成賽試

CTSE.... 你的心態有點兒... 像好多香港人...
又要馬兒好...又要馬兒不吃草....咩都要快... 但係唔想付出

如果你繼續以呢個心態去跑步....真的很抱歉....你好難有進步... 不要說要完成全馬
平心而論, 你的這幾年的半馬時間如何 ?

其實都有一些 program 是由你報名後 16week 內練習去完成全馬.. 但一星期跑至少四日... 每次都有里數要求...... 你可以完成那 program 的要求嗎 ?

多多得罪了~
作者: 叮叮噹    時間: 2009-3-16 16:04
原帖由 花子阿DEE 於 2009-3-16 15:52 發表
有問題可以搵呢度既師姐師兄研究研究,大部份既疑問我睇呢度都有人幫到妳既,
除左"有咩方法又快又唔晒用太多時間"呢個問題囉~~

花子爸爸:

有問題:
有咩方法係唔洗讀書可以考試合格?
有咩方法係唔洗返工有糧出架??

草子囡囡上
作者: lingling    時間: 2009-3-16 16:06
ee_tpk.
你有得罪我咩, 你都是實話實說. 本人半馬時間是2hr 15min到, 比去年差.

我都知, 我個心餛唔好, 因為本人實在是太貪心啦, 平時已是玩好多活動, 又是瑜伽, 又是玩打boxing, 又是玩重量訓練, 唔知哩d野可不可以幫到我號步呢?

本人就覺的瑜伽同重量訓練對跑步好有幫助, 至少不會易跑傷, 對個腳步肌肉訓練都好有幫助, 只是想係跑方面可以不用用太多時間去練.

16week 內練習去完成全馬.. 一星期跑至少四日, 只腳一定好傷, 本人一定唔的
作者: 花子阿DEE    時間: 2009-3-16 16:09
原帖由 叮叮噹 於 2009-3-16 16:04 發表

花子爸爸:

有問題:
有咩方法係唔洗讀書可以考試合格?
有咩方法係唔洗返工有糧出架??

草子囡囡上  

親愛的女兒:

世上沒有不勞而獲
爸爸讀書疏懶
現在辛苦幹活
別要像妳的爸爸

愛您的父親字

作者: runningmonkey    時間: 2009-3-16 16:10
lingling, what is your time for Half Marathon and expected time for Full Marathon ar? 
May be we can find a way of training that can cater for your life style, but first we need to know more about your background~
作者: 花子阿DEE    時間: 2009-3-16 16:14
原帖由 lingling 於 2009-3-16 16:06 發表
ee_tpk.
你有得罪我咩, 你都是實話實說. 本人半馬時間是2hr 15min到, 比去年差.

我都知, 我個心餛唔好, 因為本人實在是太貪心啦, 平時已是玩好多活動, 又是瑜伽, 又是玩打boxing, 又是玩重量訓練, 唔知哩d野可不 ...

lingling 師妹,講真,任何一位跑友聽到妳所問有咩捷徑去應付比賽都會有多少唔高興,大家既比賽無論咩成績,每一分鐘都係汗水同皮肉既痛苦換番黎,大家都好享受個過程,如果真係唔想付出太多又想有收獲,長跑真係無咩可能,相對黎講,其他運動/興趣一定比長跑容易搵到捷徑~~
作者: 曲奇    時間: 2009-3-16 16:16
lingling ctse 你都玩好多活動,你打算每星期安排幾多日for 跑步架?
我諗boxing都有助跑步,話哂佢都係帶氧運動,可以幫你練氣...
作者: lingling    時間: 2009-3-16 16:17
好似我去錯地方問錯人, 哈
作者: ee_tpk    時間: 2009-3-16 16:22
原帖由 lingling 於 2009-3-16 16:06 發表
ee_tpk.

我都知, 我個心餛唔好, 因為本人實在是太貪心啦, 平時已是玩好多活動, 又是瑜伽, 又是玩打boxing, 又是玩重量訓練, 唔知哩d野可不 ...

ctse..你好像我...我也分享一下我的事吧~
我未跑番之前係有 body attack(aerobics)/body combat(kick boxing)/ body pump(weight lifting),羽毛球
... 好多好多野玩

2008 年因友人關係報了名跑渣打半馬... 靠平時的老本(做 gym 做番來).... 時間跟你今年一樣
之後就跟你一樣... 既然我唔練都跑得晒半馬... 咁全馬實食無痴牙" />" />....
但之後一直都只有 gym... 無再練跑...
但在同年十月 fila 半馬成績只是2小時33分... 令我決定練好半馬再打算...
之後我就來了這裡... 開始見到好多 ching ctse 為0左自己既目標而努力.. 激發了我...
所以我少去了做 gym.. 跟大家去約跑....
之後在 mizuno 半馬比 十月快了 ...
雖然之後傷了.. 無去跑渣打... 但令我學識更加多其他知識...

世事無完美..做任何事亦有 opportunity cost...
其實如果你無咁喜歡跑步的話... 那就 keep 住跑半馬吧~ 也許有一天... 你覺得全馬比 yoga.. gym... boxing 更重要的話..你就會自動去練跑...

btw.. 跑步受傷也許因為跑姿有問題或者休息不足所引致... 不如你想像般傷腳..不要被外間的事情誤會了~

作者: ee_tpk    時間: 2009-3-16 16:24
原帖由 lingling 於 2009-3-16 16:17 發表

不是... 也許是你的心態沒殺了許多人的努力....

調整一下做人做事的心態吧~
作者: kenneth    時間: 2009-3-16 16:30
作者: lingling    時間: 2009-3-16 16:32
ee_tpk

我明白, 我不是'跑步發燒友", 所以覺的去錯地方問問題, 我當然知一分努力一分收穫, 全馬是要付出好多努力, 只是在此問下, 有冇d 有效率個方法, 不至於浪費了時間, 又傷了腳, 咩都做不到, 雖然我不是個'跑步發燒友",但至少有個心是想我人生有一個馬拉松個願望, 都唔可以咩
作者: 叮叮噹    時間: 2009-3-16 16:35
原帖由 ee_tpk 於 2009-3-16 16:22 發表

ctse..你好像我...我也分享一下我的事吧~
我未跑番之前係有 body attack(aerobics)/body combat(kick boxing)/ body pump(weight lifting),羽毛球
... 好多好多野玩...
世事無完美..做任何事亦有 opportunity cost...
其實如果你無咁喜歡跑步的話... 那就 keep 住跑半馬吧~ 也許有一天... 你覺得全馬比 yoga.. gym... boxing 更重要的話..你就會自動去練跑...

right! 每一個選擇/決定都有opportunity cost(機會成本), 即是為你該個選擇/決定,
同時選擇放棄/犧牲其他嘢! 例如: 練跑兩小時, 放棄去gym一小時+睇電視一小時.
小妹係好享受練跑的過程, 願意放低其他選擇, 因為鐘意跑步, 甘心作出選擇.
作者: 曲奇    時間: 2009-3-16 16:38
原帖由 lingling 於 2009-3-16 16:32

我明白, 我不是'跑步發燒友", 所以覺的去錯地方問問題, 我當然知一分努力一分收穫, 全馬是要付出好多努力, 只是在此問下, 有冇d有效率個方法, 不至於浪費了時間, 又傷了腳, 咩都做不到, 雖然我不是個'跑步發燒友",但至少有個心是想我人生有一個馬拉松個願望, 都唔可以咩

你講得啱,唔係跑步發燒友都可以完成全馬..
不過若然你操之過急,會大大增加你患傷患的機會...
你玩boxing可以幫你練氣,但我相信打boxing的氣同跑步所用的好唔同....
瑜伽可以幫你鬆筋,令你跑起上黎輕鬆d..
但練全馬,應該一星期最少跑3日吧...
所以ctse你要好好分配時間呀...

作者: nc    時間: 2009-3-16 16:40
原帖由 lingling 於 2009-3-16 16:17 發表

多謝樓主開了這個帖, 很開心知道這兒有一班傻人對跑步是如此認真的

其實ling ctse有一個很好的運動根基, yoga, boxing是很好的帶氧運動, 又可以放鬆肌肉, 問題是ctse太多野玩了, 沒有時間去迎接全馬, 雖然個心很想 "明年一定要參加全馬", 但奈何一定要投資時間, 及投入個過程, 這才是馬拉松吸引人之處 .

一星期練習5-6天應該冇走雞了 ling ctse喜歡跑步嗎?? 如果喜歡, 不如今年放多少少時間跑步... 人是貪心的, 時間有限, 就要看ctse怎樣取捨了!!!

作者: 叮叮噹    時間: 2009-3-16 16:41
原帖由 lingling 於 2009-3-16 16:32 發表
......我當然知一分努力一分收穫, 全馬是要付出好多努力, 只是在此問下, 有冇d 有效率個方法, 不至於浪費了時間, 又傷了腳, 咩都做不到, 雖然我不是個'跑步發燒友",但至少有個心是想我人生有一個馬拉松個願望, 都唔可以咩

妳有這個心/願望/夢想去完成人生的一個全馬, 有目標係好的開始, 加油! 努力!
能否達標完成妳的願意, 且看妳如何計劃訓練及落實執行妳的練習計劃, 按部就班總會成功.
作者: lingling    時間: 2009-3-16 16:53
nc

多謝你俾鼓勵我, 我會努力架,

哈, 又不同以講他們是傻人, 只是他們對跑步好執著, , 加以本人又是新手, 唔識野, 在此小妹多有得罪, 請大家原諒!

我都喜歡跑步架, 一個人個運動, 又唔晒約人都可以玩個運動, 又可以出成身出汗, 又可以減肥.. (哈, 都係貪心.......)

睇來真是要放棄d野, 完成自己個心願; 人生有一個馬拉松, 如不是, 老了就更加是"有心冇力".哈
作者: 花子阿DEE    時間: 2009-3-16 16:53
原帖由 lingling 於 2009-3-16 16:32 發表
ee_tpk

我明白, 我不是'跑步發燒友", 所以覺的去錯地方問問題, 我當然知一分努力一分收穫, 全馬是要付出好多努力, 只是在此問下, 有冇d 有效率個方法, 不至於浪費了時間, 又傷了腳, 咩都做不到, 雖然我不是個'跑步 ...

可能大家有d 誤會,其實ling ctse 既意思係咪希望搵到好既方法,唔想走冤枉路?

男女既結構唔同,小弟認為如果有少少底既,而家開始平均一星期用兩日既時間練習,要完成一個全馬應該無問題,不過要預左會完成得好辛苦,至於果兩日點練,就要視乎本身情況循序漸進~~

至於受傷既預防同護理,呢度既ching ctse 都好有經驗,可以向大家請教下~~

建議師姐而家開始試下慢跑長少少,約20km 或以上,睇下咩時間同咩感覺,再上黎分享下,大家研究下~~

呢度好多ching ctse 都有自己既長跑blog,多參考應該會有d 體會,ctse 自己亦可以開番個,等大家有機會交流下~~
作者: 叮叮噹    時間: 2009-3-16 16:54
......我都知, 我個心餛唔好, 因為本人實在是太貪心啦, 平時已是玩好多活動, 又是瑜伽, 又是玩打boxing, 又是玩重量訓練, 唔知哩d野可不可以幫到我號步呢?

本人就覺的瑜伽同重量訓練對跑步好有幫助, 至少不會易跑傷, 對個腳步肌肉訓練都好有幫助, 只是想係跑方面可以不用用太多時間去練.

16week 內練習去完成全馬.. 一星期跑至少四日, 只腳一定好傷, 本人一定唔的

認同! 妳的運動量應該不少, 瑜伽同重量訓練係對跑步有幫助,
前者增加身體肌肉筋關節的flexibility靈活度, 改變跑姿, 減少跑步受傷同抽筋的機會,
後者增強肌肉力量, 保護關節免受傷, 跑步時可以發揮力量, 提升速度.
Boxing更是帶氧運動, 可以增強心肺功能, 肌肉強度.

不過, 跑步就是跑步, 跑馬拉松就一定要練跑步, 一星期沒有跑上3-5天(渣打前加量一星期5-6天), 沒有時間練跑請不要考慮.
以上各種運動可以作為跑步的輔助運動, 總不能靠多做其他運動可取代練跑本身.
當然妳可以選擇跑步作為其他運動的輔助運動.

作者: kenneth    時間: 2009-3-16 16:58
作者: 龜速行    時間: 2009-3-16 16:58
ling ctse 
向目標  add oil ar 

沒有跑不完的賽道 !

長跑長友!!
作者: ee_tpk    時間: 2009-3-16 16:58
ee_tpk

我明白, 我不是'跑步發燒友", 所以覺的去錯地方問問題, 我當然知一分努力一分收穫, 全馬是要付出好多努力, 只是在此問下, 有冇d 有效率個方法, 不至於浪費了時間, 又傷了腳, 咩都做不到, 雖然我不是個'跑步 ...

ctse..似乎你誤會我的意思...
我只係想講.. 你咩都background 無提就就問一條關於不勞而獲既問題...
無論你響邊度.. 你呢個問題既字眼都會俾人評論

cookie ctse.... kenneth 兄... monkey 兄..都有因應你既 background, 俾0左 suggestion 你... 你有無睇到呢 ?
或者我說話技巧不好令 ctse 有所誤會... 對不起
作者: Gills    時間: 2009-3-16 17:05
Ling C姐, 跑10K或半馬, 如若沒有運動根基, 其實也不容易完成, 依C姐現況, 因為有唔少輔助運動, 所以就算練得少, 也可以完成10K或半馬賽事, 但全馬係一個絕對不容易既賽程, 以C姐半馬時間, 可能半程後已經進入捱跑狀態, 但當路程去到全馬, 該段捱跑路程會更長更苦, 所以抱食快餐心態去跑, 必定上車收場, 其實個中也有很多變化, 比賽之同時有天氣, 有環境, 有身邊既人作出不斷影響, 所以非有實戰經驗, 也不可能敵過這42.195公里, 如C姐能把握時間, 能每週付出一點點時間練習, 特別係tempo或LSD之類, 必有更多條件去完成全馬.
作者: 叮叮噹    時間: 2009-3-16 17:05
原帖由 kenneth 於 2009-3-16 16:58 發表
不是掛...﹗不過小弟下年都會上全馬的﹗

你係xx點同呢? 恆常練跑咁多年又有半馬時間(跑完30K, 果12.75k行返去都唔洗上巴士啦!),
長短課, 跑山, 速度課打底. 上全馬, 有冇時間跑長課先??

加油! 努力! 目標可達到.
作者: lingling    時間: 2009-3-16 17:07
哈, 以為 "女子長跑討論區" 只是女跑手先答覆我個貼子, 點解有咁多男跑手都比意見架,
作者: 叮叮噹    時間: 2009-3-16 17:07
[quote]原帖由 叮叮噹 於 2009-3-16 17:05 發表

登錄/註冊後可看大圖

重覆了.
作者: Gills    時間: 2009-3-16 17:10
原帖由 lingling 於 16-3-2009 17:07 發表
哈, 以為 "女子長跑討論區" 只是女跑手先答覆我個貼子, 點解有咁多男跑手都比意見架,

這裡係香港及長跑少有的討論區, 亦是這裡吸引人之處. C姐多D就知架喇.
作者: 叮叮噹    時間: 2009-3-16 17:10
原帖由 lingling 於 2009-3-16 17:07 發表

係喎! 跑友男多女少.
師兄們有全馬經驗多過師姐, 佢地好樂意分享經驗同教路.
作者: nc    時間: 2009-3-16 17:12
原帖由 lingling 於 2009-3-16 17:07 發表

係咪幾好呢, 咁妳要多多上來, 很快妳就會變成傻人一份子了

話時話全靠ctse妳, e道才會突然變得咁熱鬧
作者: ee_tpk    時間: 2009-3-16 17:13

呢度男女跑手都好好人 ga~
ctse 都可以參觀下長跑網其他地方... 呢度周不時都有約跑活動.. 0岩時間可以就來交流下~
如果你在 tko 跑開.. 小妹每個星期六早上都有約跑飲茶活動..歡迎你~
作者: kenneth    時間: 2009-3-16 17:14
作者: ee_tpk    時間: 2009-3-16 17:15
原帖由 kenneth 於 2009-3-16 17:14 發表

SORRY﹗小弟八掛而已,CU。hgjD103" />" />hj

kenneth 兄咁快走... 坐多一陣 tim啦....
作者: Gills    時間: 2009-3-16 17:16
BTW, C姐 quote 自己係 regular runner, 其實小妹唔係幾認同, 每次都係10月先備戰? 咁咪跑得果3/4個月就去跑渣打, 其實C姐再提早少少練, 每星期起碼3長2短, 仲有D機, 我最多可以 quote C姐係 Holiday runner炸.
作者: ee_tpk    時間: 2009-3-16 17:16
原帖由 nc 於 2009-3-16 17:12 發表

係咪幾好呢, 咁妳要多多上來, 很快妳就會變成傻人一份子了 " />" />

話時話全靠ctse妳, e道才會突然變得咁熱鬧 " />" /> " />" /> " />" />  

忽然多0左好多 reply~
作者: ee_tpk    時間: 2009-3-16 17:18
原帖由 Gills 於 2009-3-16 17:16 發表
BTW, C姐 quote 自己係 regular runner, 其實小妹唔係幾認同, 每次都係10月先備戰? 咁咪跑得果3/4個月就去跑渣打, 其實C姐再提早少少練, 每星期起碼3長2短, 仲有D機, 我最多可以 quote C姐係 Holiday runner炸.D ...

maybe SC(standard chactered) runner ?

(just kidding.. 希望 ctse 唔好介意)
作者: nc    時間: 2009-3-16 17:18
原帖由 ee_tpk 於 2009-3-16 17:13 發表

呢度男女跑手都好好人 ga~
ctse 都可以參觀下長跑網其他地方... 呢度周不時都有約跑活動.. 0岩時間可以就來交流下~
如果你在 tko 跑開.. 小妹每個星期六早上都有約跑飲茶活動..歡迎你~

x2, 我地都係有話直說之人, 希望唔好嚇親ctse啦!!!

有機會參與約跑活動, 跑暈港九新界, 好好玩的!!!
作者: ee_tpk    時間: 2009-3-16 17:19
原帖由 nc 於 2009-3-16 17:18 發表

x2, 我地都係有話直說之人, 希望唔好嚇親ctse啦!!!

有機會參與約跑活動, 跑暈港九新界, 好好玩的!!!  

nc 姐..好嚇人丫...
作者: 花子阿DEE    時間: 2009-3-16 17:19
原帖由 Gills 於 2009-3-16 17:16 發表
BTW, C姐 quote 自己係 regular runner, 其實小妹唔係幾認同, 每次都係10月先備戰? 咁咪跑得果3/4個月就去跑渣打, 其實C姐再提早少少練, 每星期起碼3長2短, 仲有D機, 我最多可以 quote C姐係 Holiday runner炸.D ...

嬌師姐,ling ctse 想完成咋喎,咁都要三長兩短~~

小弟都係閃啦,交番俾各位"師姐"討論~~
作者: Gills    時間: 2009-3-16 17:19
個答案實在好多人想知...
作者: 叮叮噹    時間: 2009-3-16 17:19
原帖由 kenneth 於 2009-3-16 17:14 發表

SORRY﹗小弟八掛而已,CU。hgjD103

多得Lingling ctse引發大家討論, 攪熱個女子區.
多謝咁多位參與討論, 盡訴心中情, 希望咁多團"跑火"冇燒親新會員Lingling姐.
作者: 曲奇    時間: 2009-3-16 17:20
原帖由 ee_tpk 於 2009-3-16 17:18 發表

maybe SC(standard chactered) runner ?

(just kidding.. 希望 ctse 唔好介意)

未加入長跑網時我都係....
作者: ee_tpk    時間: 2009-3-16 17:21
原帖由 花子阿DEE 於 2009-3-16 17:19 發表

花子兄..你怕俾 gill 妹嚇到.... 三長兩短
作者: Gills    時間: 2009-3-16 17:21
原帖由 花子阿DEE 於 16-3-2009 17:19 發表

咁花花公子想點練, 飛短留長課.
作者: nc    時間: 2009-3-16 17:22
原帖由 ee_tpk 於 2009-3-16 17:19 發表

nc 姐..好嚇人丫...

係喎...

你地繼續la... 我都係時候閃... 去過到喇
作者: Gills    時間: 2009-3-16 17:24
原帖由 ee_tpk 於 16-3-2009 17:21 發表

花子兄..你怕俾 gill 妹嚇到.... 三長兩短

都唔係好驚嚇啫, 好似未同花花公子跑過, 搵日走番轉先...花花公子C兄.
作者: 叮叮噹    時間: 2009-3-16 17:24
原帖由 花子阿DEE 於 2009-3-16 17:19 發表

三長兩短太嚇人吧! 又唔係目標sub3.
今晚齊齊去鄧記練"衫長褲短"算啦!
作者: 花子阿DEE    時間: 2009-3-16 17:26
原帖由 Gills 於 2009-3-16 17:21 發表

咁花花公子想點練, 飛短留長課.

查實小弟同lingling ctse 一樣懶惰...從未試過一週五課...

不過Gill ctse 咁快,就算小弟有咩三長兩短都只有跑在ctse 背後~~
作者: 花子阿DEE    時間: 2009-3-16 17:28
原帖由 Gills 於 2009-3-16 17:24 發表

都唔係好驚嚇啫, 好似未同花花公子跑過, 搵日走番轉先...花花公子C兄.

小弟晌鄧記經已見過Gill 師姐既倩影,只係小弟生得唔夠英俊,師姐眼尾都唔哨下小弟o者~~
作者: 曲奇    時間: 2009-3-16 17:29
原帖由 花子阿DEE 於 2009-3-16 17:26 發表

查實小弟同lingling ctse 一樣懶惰...從未試過一週五課...

不過Gill ctse 咁快,就算小弟有咩三長兩短都只有跑在ctse 背後~~

查實睇下lingling ctse有乜目標時間啦..
若然係諗住在5.5小時內完成,訓練度又唔駛咁多o既...
作者: Gills    時間: 2009-3-16 17:31
原帖由 花子阿DEE 於 16-3-2009 17:28 發表

小弟晌鄧記經已見過Gill 師姐既倩影,只係小弟生得唔夠英俊,師姐眼尾都唔哨下小弟o者~~

應該唔係C兄講既原因, 皆因無帶近視鏡, 微埋眼沖所以見唔到好多C兄/C姐.
作者: Gills    時間: 2009-3-16 17:33
原帖由 叮叮噹 於 16-3-2009 17:24 發表

三長兩短太嚇人吧! 又唔係目標sub3.
今晚齊齊去鄧記練"衫長褲短"算啦!

各位C兄/C姐今晚慢慢練, 小妹今晚又黎唔到喇 , 唔好意思Ling C姐離左題添.
作者: Gills    時間: 2009-3-16 17:37
原帖由 cookie97 於 16-3-2009 17:29 發表

查實睇下lingling ctse有乜目標時間啦..
若然係諗住在5.5小時內完成,訓練度又唔駛咁多o既...

暫時每星期兩次長課, 年尾跑幾次半馬, 睇吓時間再調整操練進度, 一步一步上.
作者: cc    時間: 2009-3-16 17:52
作者: slowrunner    時間: 2009-3-16 19:22

「明年一定要參加全馬」
lingling, ! 你有這顆心,已經成功了一半!

但為何要明年? 今年不更好嗎?

「有咩方法又快又唔晒用太多時間?」 ... 有...

有些馬拉松限時7小時或更久,差不多10分鐘一公里! 以你的底子,再加練下長課,比賽時慢慢跑或行,就掂咖喇。 其實外地內地都有好多馬拉松,它們許多方面都比香港渣打好得多。

卻要留心以下警告:
1. 在比賽途中留意身體狀況,如有不適便應考慮終止作賽。
2. 跑完後你好可能會上了全馬癮 ,到時就最好照他們說那些什麼打穩基礎、三長二短了

加油!

作者: sleung2002hk    時間: 2009-3-16 22:44
慢慢黎啦~~又唔洗咁急於決定既
得閒黎下我地d約跑~~跑跑下ok~先再決定跑唔跑全馬都仲得~又唔係只係得一年有得跑
作者: lingling    時間: 2009-3-17 00:02
哇, 離開一會姐, 估唔到我開個topic咁熱鬧, 真是冇意思, 要各位師兄師姐多多提點我師妹我, 其實個目標已有3年, 每年跑完個半馬個心就想下年跑全馬, 無奈小女子好怕d 香港夏天, 就怕怕, 所以總是等到秋高氣爽時先訓練, 於是每年都是跑半馬, 今年真是要比心機啦, 如是下定決心去跑,

我份人真不是個跑步發燒友, 要join了比賽, 先至會push自己去練, 所以要跑全馬, 就一定不可以等報了名先跑, 我會努力架

我平時都是在馬場練跑, 貪夠長, 又可以計下跑了幾多, 不知各位有咩好介紹

男跑手一定多過女跑手啦, 我都是講下姐,

我未參加過d跑步course, 不知工聯會果d好唔好
作者: lingling    時間: 2009-3-17 00:07
原帖由 slowrunner 於 2009-3-16 19:22 發表

「明年一定要參加全馬」
lingling, 好! 你有這顆心,已經成功了一半! " />" />

但為何要明年? 今年不更好嗎?

「有咩方法又快又唔晒用太多時間?」 ... 有...

有些馬拉松限時7小時或更久,差 ...

slowerrunner, 多謝你, 因為今年要準備, 明年先可以有好個準備去跑, 我每年都只是參加渣打......
作者: ee_tpk    時間: 2009-3-17 00:09
原帖由 lingling 於 2009-3-17 00:02 發表
哇, 離開一會姐, 估唔到我開個topic咁熱鬧, 真是冇意思, 要各位師兄師姐多多提點我師妹我, 其實個目標已有3年, 每年跑完個半馬個心就想下年跑全馬, 無奈小女子好怕d 香港夏天, 就怕怕, 所以總是等到秋高氣爽時先訓練 ...

小妹都上緊工聯會~ 都唔錯...ctse 可以在下季報名... 學下基本功...
如果要跑全馬, 就要在之前一年開始準備... 夏天練習對耐力反而事半功倍
其實呢度有幾位 ctse (包括我)都會針對全馬做練習... 但因為小妹隻腳未完全好番.. 所以仲未開始
我地既邪神兄星期 5 七點在跑馬地有一個分享自虐聚會.. 歡迎報名參加...." />" />
作者: lingling    時間: 2009-3-17 00:09
原帖由 花子阿DEE 於 2009-3-16 17:26 發表

一週五課. 我一週兩課都未試過, 係都我先啦, 哈
作者: lingling    時間: 2009-3-17 00:18
原帖由 ee_tpk 於 2009-3-17 00:09 發表

小妹都上緊工聯會~ 都唔錯...ctse 可以在下季報名... 學下基本功...
如果要跑全馬, 就要在之前一年開始準備... 夏天練習對耐力反而事半功倍
其實呢度有幾位 ctse (包括我)都會針對全馬做練習... 但因為小妹隻腳未 ...

ee_tpk, 係架, 我都打算下季去參加學下點跑同點訓練, 學下個技巧, 好過自已又不知頭緒去苦訓,

... 夏天練習, 都一定要架啦, 如是我一定要參加全馬, 無計啦, 當減肥

你只腳為何整稱, 係唔係你跑的太過火....哈

佢d 每friday 都去, 我又點夠膽去join, 一定渣都冇...

btw, 咩叫ctse?? (好似問的好白痴)
作者: ee_tpk    時間: 2009-3-17 00:26
原帖由 lingling 於 2009-3-17 00:18 發表

ee_tpk, 係架, 我都打算下季去參加學下點跑同點訓練, 學下個技巧, 好過自已又不知頭緒去苦訓,

... 夏天練習, 都一定要架啦, 如是我一定要參加全馬, 無計啦, 當減肥

你只腳為何整稱, 係唔係你跑的 ...

其實我都係 SC runner... .. 不過來到長跑網..俾其他跑友既一團火燒我後欄.. 所以跑番0左好多
一月忽然加量太多... 再加埋跑姿有問題... 本身有 d 問題..積積埋就在一月中的比賽受傷了...
詳情去我個 ee 筆寫跑步 blog 睇睇~

ctse - 師姐
ching - 師兄

星期二晚有得跑梅子林.. 食一粒梅只係 12k.. 有興趣參加下~
作者: cc    時間: 2009-3-17 00:32
作者: lingling    時間: 2009-3-17 00:34
原帖由 ee_tpk 於 2009-3-17 00:26 發表

其實我都係 SC runner... " />" />.. 不過來到長跑網..俾其他跑友既一團火燒我後欄.. 所以跑番0左好多
一月忽然加量太多... 再加埋跑姿有問題... 本身有 d 問題..積積埋就在一月中的比賽受傷了...
詳情去我個 ee ...

哈哈, 明白明白, ee_tpk ctse, 來到長跑網, 係唔係人人都會燒你後欄, 咁都要睇你個能力姐, 如是跑傷,咩都玩唔成, 好慘架
梅子林係邊, 有的一邊跑, 一邊食咩

你個ee 係邊, 點去
作者: lingling    時間: 2009-3-17 00:35
好似好有多夜鬼...........................
作者: 李奧    時間: 2009-3-17 00:50
原帖由 lingling 於 2009-3-17 00:34 發表

哈哈, 明白明白, ee_tpk ctse, 來到長跑網, 係唔係人人都會燒你後欄, 咁都要睇你個能力姐, 如是跑傷,咩都玩唔成, 好慘架

你個ee 係邊, 點去

抄下平師兄既介紹先
"歡迎加入,有時間來網友約跑召集區看看有沒有感興趣的約跑活動!大家可以互相鼓勵,互相學習下..."

小弟之前都有做很多不同運動, 不過自今年渣打10k後就中左跑毒, 上左跑癮, 出年諗住先上半馬, 全馬就要再練d多先喇

作者: ee_tpk    時間: 2009-3-17 01:01
原帖由 lingling 於 2009-3-17 00:34 發表

你個ee 係邊, 點去

我的 blog 在此
https://www.longrun.hk/forum/viewthread.php?tid=2878&extra=page%3D1
歡迎光臨~

梅子林在大水坑附近~ 你身為馬鞍山人都無去過..點都要去下...
食一粒梅既意思係上落梅子林一次... 來回 4k.... 果度風光如畫... 深得跑友歡迎... 每食一粒梅... 力量大增..曾有跑友食0左 5粒梅....
作者: lingling    時間: 2009-3-17 08:58
原帖由 ee_tpk 於 2009-3-17 01:01 發表

我的 blog 在此
https://www.longrun.hk/forum/viewthread.php?tid=2878&extra=page%3D1
歡迎光臨~

梅子林在大水坑附近~ 你身為馬鞍山人都無去過..點都要去下...
食一粒梅既意思係上落梅子林一次... 來回 4k. ...

真是好冤枉呀, ee_tpk cste , 我又話過我是馬鞍山人咩, , 本人知如是馬鞍山, 跑個海邊都好正下,

你個blog load 的都好鬼慢............
作者: lingling    時間: 2009-3-17 09:05
原帖由 李奧 於 2009-3-17 00:50 發表

抄下平師兄既介紹先
"歡迎加入,有時間來網友約跑召集區看看有沒有感興趣的約跑活動!大家可以互相鼓勵,互相學習下..."

小弟之前都有做很多不同運動, 不過自今年渣打10k後就中左跑毒, 上左跑癮, 出年諗住先上半 ...

好似個網友約跑召集區都是"特訓"兼都是好"遠下", 我怕去到是拖累人, 都係輕鬆d, 自己練習, 冇咩壓力.. 哈

李奧 師兄, 你一定得架, 半馬我都都可以, 你一定都可以, 因為你都有好多運動底子, 只是你如是 要求時間, 咁就唔好好似我咁懶懶下
作者: ee_tpk    時間: 2009-3-17 09:23
原帖由 lingling 於 2009-3-17 09:05 發表

好似個網友約跑召集區都是"特訓"兼都是好"遠下", 我怕去到是拖累人, 都係輕鬆d, 自己練習, 冇咩壓力.. 哈

李奧 師兄, 你一定得架, 半馬我都都可以, 你一定都可以, 因為你都有好多運動底子, 只是你如是 要求時 ...

呢個心態都係唔正確..呢度既 ching ctse 好照顧新來跑友.....
如果你來 tko .... 我(or 我的團友)會殿後照顧新來/慢腳跑友...
一來基於安全理由.. 二來可以了解一下新朋友...
好多新朋友跑過一次就會知道咩腳都好..我地係無任歡迎

如果你係 tko 友.... 逢星期六早上來我們有 tko 輕鬆跑+特訓-飲茶搶包山.....
作者: ee_tpk    時間: 2009-3-17 09:24
原帖由 lingling 於 2009-3-17 08:58 發表

真是好冤枉呀, ee_tpk cste , 我又話過我是馬鞍山人咩, , 本人知如是馬鞍山, 跑個海邊都好正下,

你個blog load 的都好鬼慢............

下~ 都係普通一條 thread jabor~ 係未你電腦 load 得慢...

你睇番 page 1 我在上季參加0左 d 咩比賽就會明白我就咩受傷~
作者: lingling    時間: 2009-3-17 09:41
原帖由 ee_tpk 於 2009-3-17 09:23 發表

呢個心態都係唔正確..呢度既 ching ctse 好照顧新來跑友.....
如果你來 tko .... 我(or 我的團友)會殿後照顧新來/慢腳跑友...
一來基於安全理由.. 二來可以了解一下新朋友...
好多新朋友跑過一次就會知道咩腳都 ...

哈, 我都是怕大家因我而影響各位ching ctse練跑姐, 我知大家都會照顧我哩個新來不知天高地厚個小c 妹, 可惜我都不是tko友, ...........
作者: lingling    時間: 2009-3-17 09:44
原帖由 ee_tpk 於 2009-3-17 09:24 發表

下~ 都係普通一條 thread jabor~ 係未你電腦 load 得慢...

你睇番 page 1 我在上季參加0左 d 咩比賽就會明白我就咩受傷~

終於好辛苦睇著啦, ee_tpk tsce 你都好博下姐, 唔怪的之會受傷啦, 你要多d 休息, 早d好返, 再搏過, 你一定得架
作者: ee_tpk    時間: 2009-3-17 09:44
原帖由 lingling 於 2009-3-17 09:41 發表

哈, 我都是怕大家因我而影響各位ching ctse練跑姐, 我知大家都會照顧我哩個新來不知天高地厚個小c 妹, 可惜我都不是tko友, ...........

唔緊要... 快腳有快腳既跑... 慢腳有慢腳跑... (可能你忍唔住腳走去快腳果 group 呢... )
有機會一定要來哦~~~~

ctse... 你話自己在跑馬地練習..你係未港島區既跑友?
作者: ee_tpk    時間: 2009-3-17 09:49
原帖由 lingling 於 2009-3-17 09:44 發表

終於好辛苦睇著啦, ee_tpk tsce 你都好博下姐, 唔怪的之會受傷啦, 你要多d 休息, 早d好返, 再搏過, 你一定得架

係丫..不過我下季會揀過 d 比賽... 除0左 nike 10k... 應該唔會再跑其他 10k 比賽 gala~
會主力跑半馬.....
因為在 CCM 受傷, 我明年一定要跑多一次 ccm 報仇.... 同埋果條路真係幾 challenging.. 同埋好靚..
跑長課我會揀跑果度..
年頭一月果陣在水上康樂中心搞0左個約跑 + bbq... 真係好開心 ga~
作者: lingling    時間: 2009-3-17 10:00
原帖由 ee_tpk 於 2009-3-17 09:44 發表

唔緊要... 快腳有快腳既跑... 慢腳有慢腳跑... (可能你忍唔住腳走去快腳果 group 呢... )
有機會一定要來哦~~~~

ctse... 你話自己在跑馬地練習..你係未港島區既跑友?

ee_tpk ctse , 本人一直以來都不屬於任何跑友會, 我去跑馬地練跑, 只因是本人返工係港島, 放工去, 返屋企都好方便, 話是話, 我都成日見好似是似d跑會d人成日去練跑, 唔知有冇你們呢.............
作者: lingling    時間: 2009-3-17 10:01
原帖由 ee_tpk 於 2009-3-17 09:49 發表

係丫..不過我下季會揀過 d 比賽... 除0左 nike 10k... 應該唔會再跑其他 10k 比賽 gala~
會主力跑半馬.....
因為在 CCM 受傷, 我明年一定要跑多一次 ccm 報仇.... 同埋果條路真係幾 challenging.. 同 ...

ccm是咩比賽, 又白痴問句. 哈
作者: 曲奇    時間: 2009-3-17 10:36
原帖由 lingling 於 2009-3-17 10:01 發表

ccm是咩比賽, 又白痴問句. 哈

CCM = China Coast Marathon,即中國沿岸馬拉松...
賽事在北潭涌舉行~~
作者: ee_tpk    時間: 2009-3-17 10:44
原帖由 lingling 於 2009-3-17 10:00 發表

ee_tpk ctse , 本人一直以來都不屬於任何跑友會, 我去跑馬地練跑, 只因是本人返工係港島, 放工去, 返屋企都好方便, 話是話, 我都成日見好似是似d跑會d人成日去練跑, 唔知有冇你們呢.............

係有跑會去練習丫...
但係長跑網不是跑會... 只係一班志同道合既朋友互相交流既平台~

p.s. CCM 即係 china coast marathon... 在北潭涌舉行... 跑晒萬宜水庫東西霸
作者: schnix    時間: 2009-3-17 11:12
哩兩年我都係10月開始先練多D, 10月之前, 只係每個WEEKEND/每2個WEEKEND 跑一次, 到去年年尾入左長跑網, 好認真地諗住練好09 渣打半馬, 但係可能之前練得唔夠, 一下子跑多了, 就受了傷. 好不容易先可以跑倒渣打半馬, 但時間仲比之前個次差....今年我會改一改啦, 全年KEEP 住練多D, 因為如果到後期先谷長課, 身體不適應, 傷左就得不嘗失了, 你想轉跑全馬, 更加要早D 開始練呀.

我都係好怕夏天練跑, 係好怕見到太陽個隻, 事關我唔係平日做開運動個種人, 但今年會試一試

如果你想自己有多D MOTIVATION 夏天跑, 可以JOIN 下長跑網既活動呀
我都喜歡係跑馬地練長課, 方便計距離
作者: cc    時間: 2009-3-17 12:09
作者: jsmleung02    時間: 2009-3-17 12:11
lingling師姐,剛到此一遊看見此POST。看過你的訓練排程,若單從報名後才開始練習,而每星期只是一至兩課,你完成全馬的機會只有3成左右。其實3個月的訓練課程是足以應付一個全馬比賽的,問題是你能不能跟足課程練習。在過去兩年我只跑過兩個10K賽事,上年七月左右開始練習,雖沒有跟足課程練習, 但每星期平均也可以儲65-80K左右。今年跑渣打全馬在只定時間內完成。
作者: lingling    時間: 2009-3-17 12:13
原帖由 ee_tpk 於 2009-3-17 10:44 發表

係有跑會去練習丫...
但係長跑網不是跑會... 只係一班志同道合既朋友互相交流既平台~

p.s. CCM 即係 china coast marathon... 在北潭涌舉行... 跑晒萬宜水庫東西霸 " />" />

中國沿岸馬拉松, 又會係香港北潭涌舉行, 是否年年都有呀??

所以埋上來拿下d料啦, 希望幫到我
作者: ee_tpk    時間: 2009-3-17 12:18
原帖由 lingling 於 2009-3-17 12:13 發表

中國沿岸馬拉松, 又會係香港北潭涌舉行, 是否年年都有呀??

所以埋上來拿下d料啦, 希望幫到我

年年都有... 暫時係我最辛苦既半馬... 本來 target sub 2... 點知東霸回程時隻腳已經有事...
其實 CCM 都有全馬組... 不過實在太辛苦啦...
作者: lingling    時間: 2009-3-17 12:22
原帖由 schnix 於 2009-3-17 11:12 發表
哩兩年我都係10月開始先練多D, 10月之前, 只係每個WEEKEND/每2個WEEKEND 跑一次, 到去年年尾入左長跑網, 好認真地諗住練好09 渣打半馬, 但係可能之前練得唔夠, 一下子跑多了, 就受了傷. 好不容易先可以跑倒渣打半馬, ...

哩兩年我都係10月開始先練多D, 10月之前, 只係每個WEEKEND/每2個WEEKEND 跑一次, 到去年年尾入左長跑網, 好認真地諗住練好09 渣打半馬, 但係可能之前練得唔夠, 一下子跑多了, 就受了傷. 好不容易先可以跑倒渣打半馬, 但時間仲比之前個次差....今年我會改一改啦, 全年KEEP 住練多D, 因為如果到後期先谷長課, 身體不適應, 傷左就得不嘗失了, 你想轉跑全馬, 更加要早D 開始練呀.

我都係好怕夏天練跑, 係好怕見到太陽個隻, 事關我唔係平日做開運動個種人, 但今年會試一試

如果你想自己有多D MOTIVATION 夏天跑, 可以JOIN 下長跑網既活動呀
我都喜歡係跑馬地練長課, 方便計距離

shnix c姐/c兄, 係架, 你講d情況好似我, 報了名先有動力去練, 我是10月之前 練都沒練過, 10月後先一或是兩個week先跑一次, 開始是10個圈, 之後每次再加一個圈, 到1月就差不多可以跑16個圈, 安安是半馬個路程, 不過, 一過了16個圈, 只腳就好痛, 哈, 都知本人少訓練啦, 所以都知全馬一定不可以如此,

夏天真是好辛苦,話時話我平時都是在室內運動開架, 哩d真是要刻服下

我會留意長跑網既活動啦, 安一定參加, 最好是在跑馬地練習, 哈
作者: lingling    時間: 2009-3-17 12:25
原帖由 jsmleung02 於 2009-3-17 12:11 發表
lingling師姐,剛到此一遊看見此POST。看過你的訓練排程,若單從報名後才開始練習,而每星期只是一至兩課,你完成全馬的機會只有3成左右。其實3個月的訓練課程是足以應付一個全馬比賽的,問題是你能不能跟足課程練習 ...

jsmleung02, 係架, 一個week儲60k, 姐係日日跑, 我個目標都是完成姐

\
作者: ee_tpk    時間: 2009-3-17 12:29
原帖由 lingling 於 2009-3-17 12:25 發表

jsmleung02, 係架, 一個week儲60k, 姐係日日跑, 我個目標都是完成姐

\

ctse... 我都明白你只係想抽空來練全馬... 跑步在你心目中都係一個 lower prioirty...
就算只係完成都要付出 gala... 全馬同埋半馬完全係兩個世界.. 尤其 30k 之後好多野要克服

雖然未必日日..但都有四日 gala~ 仲一定要跟足 program 去做
既然你有心去完成一個全馬..就要犧牲其中一 d 你玩開既野 gala~
作者: jsmleung02    時間: 2009-3-18 15:31
原帖由 lingling 於 2009-3-17 12:25 發表

\

lingling ctze其實都唔係日日跑,一星期跑三到四日。但一定要抽一日作長課練習。例如由最初每次跑14K慢慢增加至30K不等。 這是跑全馬不能缺少的功課。我明白你未必有這麼多時間放在跑步練習上。那便要看你對跑全馬的決心來作出取捨。
作者: 花子阿DEE    時間: 2009-3-18 16:15
其實只係要完成又未必要週週4-5課咁堅既,我之前兩年都勁懶,有時真係一週都無一課...

既然lingling 真係咁忙,試下呢個方法啦,而家開始,每週一課,緩步跑,15km 開始,完全放棄速度,一路慢慢加上去,加到年尾一課跑30km,比賽前一兩個月再按情況加多一課,我睇可以完成到架啦~~

最重要係唔好斷,夏天都要堅持繼續,同埋放棄速度,只練長課,咁可以慳d 日數既,但唔好預有好成績,同埋比賽過程一定好辛苦~~
作者: jsmleung02    時間: 2009-3-18 21:26
原帖由 花子阿DEE 於 2009-3-18 16:15 發表
其實只係要完成又未必要週週4-5課咁堅既,我之前兩年都勁懶,有時真係一週都無一課...

既然lingling 真係咁忙,試下呢個方法啦,而家開始,每週一課,緩步跑,15km 開始,完全放棄速度,一路慢慢加上去,加到年尾一課跑3 ...

花d師兄, 你這方法行得通嗎? 我覺得一星期只作一長課訓練, 不單止在比賽時辛苦, 即使在練習時也會十分十分辛苦.
作者: lingling    時間: 2009-3-19 00:12
原帖由 jsmleung02 於 2009-3-18 15:31 發表

lingling ctze其實都唔係日日跑,一星期跑三到四日。但一定要抽一日作長課練習。例如由最初每次跑14K慢慢增加至30K不等。 這是跑全馬不能缺少的功課。我明白你未必有這麼多時間放在跑步練習上。那便要看你對跑全馬的 ...

jsmleung02 ctze 一星期都要跑3至4次, 每次是否都要跑14K, 我當然明白全馬是要付出好多時間, 就算我不是要求速度, 但努力總是要付出, 哩點我明白, 依家是個決心,

決心..........

歡迎光臨 香港長跑網 - 長跑長友 (https://www.longrun.hk/) Powered by Discuz! X3.2