香港長跑網 - 長跑長友

標題: 安安日記~~我會乖,唔會再係馬房賴尿啦P.7~~ [打印本頁]

作者: witchycatcat    時間: 2009-3-17 14:13
標題: 安安日記~~我會乖,唔會再係馬房賴尿啦P.7~~
各位長跑網ching/ctse:

唔好意思,以下件事唔關長跑既事~
但都想發散下消息,睇下有無好心人可以幫到手.
因此,借了長跑網小小位置~~希望版主們唔好介意~

昨晚參與貓會行動,我們在西九龍中心xxx街後巷發現了一隻白金黃色長毛成貓,好乖好chir人既,對人一點攻擊性都無,品性十分純良及friendly~~應該係名種貓,(但我唔知是咩種~~)唔知係走失或是有衰人遺棄佢~~

不過,佢應該係街上流浪好耐,d毛好污糟及肚餓到連喵喵叫既力都無,我餵牠吃貓糧時見到她十分狼吞虎嚥,內心難過非常,又由於那邊好多變態佬及道友時常虐殺貓兒,於是我接了她到家暫托

但由於我家中已有8隻貓,實在無法再容納佢,佢甘乖又唔怕陌生人,放番落街就只有死路一條.

如果ching/ctse,你們打算養貓或知道有朋友想養,請考慮給這貓兒一個機會,或可幫手轉發此消息.
我願意在小貓被領養前,出錢為小貓美容白白,睇獸醫做body check及打第一支針~~~
詳情可以pm我.謝謝大家.

作者: 711MF    時間: 2009-3-17 14:28
作者: vhtober    時間: 2009-3-17 14:49
UM...大家如果屋企環境許可..不妨考慮下la~比個機會小貓la~~
不過大家在熱情之餘~要細想清楚~自己係唔係真係想有小貓為伴既心..要promise 佢, 照顧佢下半生..貓命比人短暫~不過也有14-18yrs...貓瞄與主人會有許多快樂既時光..不過同時我地都要面對貓瞄生老病死~~~~
如果大家暫時不能照顧小貓..都希望將個message pass 比身邊朋友..睇下有無人有興趣ar~~~
作者: 大圍新跑手    時間: 2009-3-17 14:50
原帖由 witchycatcat 於 2009-3-17 14:13 發表
各位長跑網ching/ctse:

唔好意思,以下件事唔關長跑既事~
但都想發散下消息,睇下有無好心人可以幫到手.
因此,借了長跑網小小位置~~希望版主們唔好介意~

昨晚參與貓會行動,我們在西九龍中心xxx街後巷發現了一 ...

catcat:
可唔可以post隻貓貓張相上來比大家睇下呀?
作者: 龜速行    時間: 2009-3-17 14:55
cat cat c tse

小弟都試試問下朋友!!
作者: runrun    時間: 2009-3-17 15:06
Cat Cat,

我試吓問問我妹妹,她很愛貓,
家中已養有兩隻。
作者: angkso    時間: 2009-3-17 15:16
Catcat CTse,
因為以經有3隻,其中有1隻有腎病,會將你的message passs 比朋友。希望你儘快有好消息。
作者: Parco爸    時間: 2009-3-17 16:21
唉...一年到晚...總會有好多呢D事發生...
希望貓貓最終會得到佢幸褔啦...
作者: witchycatcat    時間: 2009-3-17 17:37
我會盡快同佢睇e生,等多一排等佢個樣靚番才post相上黎...
到時,再請大家廣發佢張相搵好心主人....

多謝大家.
作者: GreyGrey    時間: 2009-3-17 18:04
I will help forward the information out.
Unfortunately that I am not ready to adopt a new cat so quickly after my own cat's passing.
作者: wilson    時間: 2009-3-17 18:10
祝隻貓快d搵到主人翁!
作者: wadee    時間: 2009-3-17 19:26
希望貓貓可以快d揾到好主人la
我住ge地方唔比養貓狗ge
作者: 上水馬王    時間: 2009-3-17 19:57
可惜小弟而家養緊一隻,無地方再養第二隻

不過小弟識得一位朋友很愛貓狗既,夠晒方地養,可以問問佢
作者: laputa99    時間: 2009-3-17 20:45
我隻貓貓唔準 , 對不起。
我幫妳forward其他forum
作者: lewischan    時間: 2009-3-17 21:21
ctse家中已有8隻貓,太厲害了.........我這裡不準養小動物
作者: vhtober    時間: 2009-3-18 10:15
多謝各位ching ctse 幫手...我都好希望貓貓好快可以找到注好人家~
我禽晚幫手帶貓貓去c 下 dr.~佢都無咩大問題~都係一般流浪貓野la...跳蚤~虫虫..實有ka la..不過如catcat 講...貓貓好乖..見dr.都無發癲~又肯比我抱抱..不過真係好瘦好瘦..可能營養不良~搞到d hair 好乾..但其實都有得搞既..只要有個home..有人愛鍚..會好快靚番~
我自家都已經有3個寶寶~佢地都叫一齊長大.而家都會有時爭寵~所以真係容不下多一隻la~

作者: 上水馬王    時間: 2009-3-18 13:46
小弟的老友話"no problem",可以接貓貓番屋企勒~
作者: ~~菲菲~~    時間: 2009-3-18 13:52
原帖由 上水馬王 於 2009-3-18 13:46 發表
小弟的老友話"no problem",可以接貓貓番屋企勒~" />" />

太好啦, 即刻通知vv同catcat先~~~
作者: angkso    時間: 2009-3-18 13:53
Ching 好嘢。
原帖由 上水馬王 於 2009-3-18 13:46 發表 小弟的老友話"no problem",可以接貓貓番屋企勒~

作者: piyrag    時間: 2009-3-18 13:53
作者: vhtober    時間: 2009-3-18 14:08
原帖由 上水馬王 於 2009-3-18 13:46 發表
小弟的老友話"no problem",可以接貓貓番屋企勒~" />" />

WOWOOWOW....收到菲菲 message...即時上來....多謝馬王ching ar...
今日catcat 請左假同 隻貓喵執下個look~~~所以無上來ar..佢明天可以post 張photo 比未來主人睇下先..另catcat會再同馬王ching contact~
真係好la~搵到個好心人~~~多謝各位熱心既ching ctse ar~~~
代貓喵再3多謝各位
作者: running-sue    時間: 2009-3-18 14:11
馬王, 唔該哂, 仲有, 多謝你的朋友,  
作者: laputa99    時間: 2009-3-18 16:34
多謝馬王ching和他朋友,貓貓終於有注好人家。
還有catcat和vv ctse, 貓貓好彩遇到妳們
各位好心有好報
作者: 龜速行    時間: 2009-3-18 17:05
好好 ar 貓貓有新屋企!!!!

馬王 c hing   謝謝 !!!!

馬王 c hing 朋友   謝謝!!!!

cat cat c tse & vv c tse 唔該哂!!!!!

謝謝各位熱心既 c hing & c tse !!!!

作者: witchycatcat    時間: 2009-3-19 09:55
各位~~多謝大家既幫忙...
這次是我第一次暫托貓貓,見到佢又病又慘,自己十分難過,尤其要多謝是vv,在此事上除了幫手分擔左部份貓貓事外,亦為我分析問題及鼓勵我~謝謝...
有關貓貓,少少額外資料如下:
貓貓應該是安歌拉貓,白金黃色毛,仔,已絕育很耐,但前幾天在愛護動物協會流浪貓絕育計劃下cut了右耳一角以便識認,年齡估計8-9歲,品性好乖好純,任抱任模,左前肢有少少不能落地,但行動都良好既.....
現在,貓貓已睇了第一次醫生,有發燒及脫水,all爛屎,嚴重營養不良,好瘦,生虫及有瘙等就是必然啦~我昨天取了貓貓的便便去診所化驗,醫生會check清楚有咩虫才對症下藥....現在就餵食一般杜虫藥,止all藥,抗生素及滴眼藥水….已噴了瘙水及杜緊耳瘙,我昨天都帶牠外出沖了涼….
我已pm了馬王ching及與他朋友傾傾先~但貓貓一日未正式搵到主人,都請大家繼續幫手問問及forward牠的照片..

作者: 上水馬王    時間: 2009-3-19 11:44
貓貓個樣好唔開心......
作者: witchycatcat    時間: 2009-3-19 11:45
原帖由 上水馬王 於 2009-3-19 11:44 發表
貓貓個樣好唔開心......

係呀~~佢而家病嘛....
加上,俾人地養左甘多年被遺棄,正常既貓都唔開心啦~~~唉...

仲有,長毛貓是寵物貓,流浪在街上,佢地既搵食能力根本同家貓無得比,佢地唔識搵食既~~~
所以我才唔忍心放牠回街上..

作者: SimonFai    時間: 2009-3-19 12:05
噢!很可憐!
個樣好唔開心
作者: witchycatcat    時間: 2009-3-19 12:10
原帖由 SimonFai 於 2009-3-19 12:05 發表
噢!很可憐!
個樣好唔開心

我好難想像,點解d人養左貓貓甘多年,到佢老左少少(這隻貓貓獸醫估約8-9歲),有少少病....就甘恨心遺棄佢...
將心比心,如果你d仔女到你老左後,唔理你...你會點...
作者: vhtober    時間: 2009-3-19 13:41
其實貓喵都好可愛KA...我果日帶佢C DR.佢見到DR.個樣愁晒咁...死都要用個頭頂著我...好搞笑..
之後我地一齊等拎藥~我同佢傾下計..佢初時都唔理我..之後我拎個CAT FOOD 出來.."考下"個CAN...WOW.佢不知幾精...對眼放光咁望住我..10足---> .
SO..根據我既經驗~隻CAT 咁開胃..唔會病得去邊..放心LA...生下虫生下蚤~好易搞~~
CATCAT...一樣米養百樣人...好難講~有好多人都係當動物係TOY~~當佢地"唔係咁好反"果時就唔要佢~UM..好無奈!~我地可以做既..只係EDUCATE 身邊D朋友~要尊重同珍惜生命 LAW~
作者: angkso    時間: 2009-3-19 14:29
都同大家分享下我收養這隻貓仔Coby(附圖)。牠零七年十一月當時6歲,朋友因為BB出世而放棄牠,前後試過2個家庭收飬都失敗,最後我和太太收飬了。牠第一日到我家便大字形瞓在廳中間,十分可愛,我和太太都很錫牠。兩個月後我朋友來探佢,佢特登呢埋唔肯出黎。所以,牠們分得出邊個錫牠們的。
原帖由 vhtober 於 2009-3-19 13:41 發表 其實貓喵都好可愛KA...我果日帶佢C DR.佢見到DR.個樣愁晒咁...死都要用個頭頂著我...好搞笑..之後我地一齊等拎藥~我同佢傾下計..佢初時都唔理我..之後我拎個CAT FOOD 出來.."考下"個CAN...WOW.佢不知幾精...對眼放 ...

作者: witchycatcat    時間: 2009-3-19 14:49
原帖由 angkso 於 2009-3-19 14:29 發表
都同大家分享下我收養這隻貓仔Coby(附圖)。牠零七年十一月當時6歲,朋友因為BB出世而放棄牠,前後試過2個家庭收飬都失敗,最後我和太太收飬了。牠第一日到我家便大字形瞓在廳中間,十分可愛 ...

sorry.....點都要講句...
個d因為咩結婚,生bb呀而唔要養開既動物既人...行為及品格都好差...lee d人既行為,我一直都睇唔起.
作者: laputa99    時間: 2009-3-19 19:15
希望各位真惜自己的貓貓,不好離棄牠們
我都post下私伙先, cheer up everyone
作者: Parco爸    時間: 2009-3-19 21:26
原帖由 witchycatcat 於 2009-3-19 14:49 發表

sorry.....點都要講句...
個d因為咩結婚,生bb呀而唔要養開既動物既人...行為及品格都好差...lee d人既行為,我一直都睇唔起.

養牠時千萬個理由....不要牠時一個理由...
作者: peter6565652003    時間: 2009-3-19 22:52
catcat,我公司有兩個同事都有養貓的,我己叫他們上網看圖片,並叫他們公開呼籲有冇人幫到手,希望貓貓能揾到合適的主人啦.....
作者: 亞平    時間: 2009-3-19 22:57
下次冇飯開,或冇家可歸時,小弟都去西九龍中心附近D後巷仔遊蕩下先...
作者: lewischan    時間: 2009-3-19 23:27
原帖由 SimonFai 於 2009-3-19 12:05 發表
噢!很可憐!
個樣好唔開心

原來 CAT 是不懂路自己回家?
作者: running-sue    時間: 2009-3-19 23:46
原帖由 亞平 於 2009-3-19 22:57 發表
下次冇飯開,或冇家可歸時,小弟都去西九龍中心附近D後巷仔遊蕩下先...

你咁大件, 點塞你入去呀
作者: runrun    時間: 2009-3-20 00:55
貓貓個樣好愁呀!
大家努力替她揾新主人吧!
作者: Bmtc    時間: 2009-3-20 10:07
可以建議你去discuss.com.hk 以及 uwants.com出post,

"寵物領養版面"

好快就會找到人要!
作者: angkso    時間: 2009-3-22 09:06
請問貓貓近況如何?
作者: 上水馬王    時間: 2009-3-22 18:28
原帖由 angkso 於 2009-3-22 09:06 發表
請問貓貓近況如何?

小弟朋友下巴輕輕.....臨上馬打退堂鼓.....

我而家決定收養隻貓,不過有個問題未解決,等catcat在適當時候再向大家交代吧
作者: witchycatcat    時間: 2009-3-23 09:13
各位,尤其是係馬王,謝謝大家對貓貓的關心~~

貓貓取名為"安安",因為我同vv都希望他將來能平平安安,有好人家與他渡過晚年,其實,獸醫估計安安大約8-9歲,但養貓人都知,如貓貓養得好,可以活到19-20歲都有~所以,我們都希望安安能夠快d食肥番,開開心心甘與新主人一同改寫可憐的前半生的生命~~

好多人怕老貓會好快死,怕傷心而唔收養,但我個人認為,如果你與安安真的有個快樂的時光,死亡並不會阻隔你們之間的愛,怕失去而不敢去擁有,這不是真正的愛吧....

報告下安安最新情況:
安安的大便報告已出,他驗出有2種寄生虫:球虫及一種C字頭既虫(這個英文好長,但e生忘記了中文名),e生開了另一種抗生素予安安杜虫,說這2種虫在動物身上都是常見的,會直接影響安安的腸胃,令他肚all及all爛c,抗生素要食14日左右,如杜唔清就要再繼續療情,直至便便正常番就是成功的先兆~~~

安安很好胃口,每天早上及晚上我放工後,他見我手執罐頭便兩眼放光,他又挑食,大罐較便宜的罐頭,只食一餐,第二餐就唔"so",因為他太過瘦,只有2.9kg(陰公!!),加上而家杜緊虫令肚仔唔舒服,所以我只好忍痛餐餐開極品貓罐頭俾佢"嘆",好多時他更食2-3罐~~而長期放在籠中的乾糧,安安就唔多食~~當然,有美味既罐罐,俾我都唔食乾糧啦~~

我希望安安快d肥番,因為肥番先有更多抵抗力,到時我便會將罐頭減量,否則佢一定食窮我~~~~~~安安......你真係...食窮姐姐啦~~嗚嗚...加上,我家中個8隻大帝,個個睇到安安食罐頭都睇到口水流,我又要多開1-2罐,滿足下8個大帝,否則,又話我偏心~~~我呀,自己食素又慳,有時一餐都唔使$10....

至於安安既cc方面,現在仍然是all爛c,不過,新一輪療情才剛剛開始了1日多,仍all爛c都是正常的~虫呀虫~安安一定可以杜絕你既~~

另外,有關安安既脾性,佢真係一隻好純又乖既貓,我一個人用毛巾包住他食藥都ok,餵藥時他當然有"嗚嗚"的不滿聲,但從來沒有咬或抓我,佢應該知道姐姐餵他食藥都是為他好啦~~~每天早晚,當我清潔籠子時,我會放佢出來行下及食罐頭,佢食完就乖乖甘坐在床邊的地上,睇我做清潔,又邊發出"古古"的滿足聲,從不會跳窗或逃走,所以佢應該是人家養熟而被人遺棄的貓~~

作者: 亞平    時間: 2009-3-23 09:47
原帖由 witchycatcat 於 2009-3-23 09:13 發表

貓貓取名為"安安",因為我同vv都希望他將來能平平安安,有好人家與他渡過晚年,其實,獸醫估計安安大約8-9歲,但養貓人都知,如貓貓養得好,可以活到19-20歲都有~所以,我們都希 ...

安安?Onon?貓貓個名改得好呀
作者: witchycatcat    時間: 2009-3-23 10:03
原帖由 亞平 於 2009-3-23 09:47 發表

安安 = 老人貓貓 = 瘦2.9kg = 可愛乖巧
onon = 壯年熊貓 = 壯xxxlbs = 英俊瀟洒

作者: 龜速行    時間: 2009-3-23 10:03
馬王 c hing

cat cat c tse

vv c tse

作者: 龜速行    時間: 2009-3-23 10:05
安安 = 老人貓貓 = 瘦2.9kg = 可愛乖巧= 英俊瀟洒= 壯xxxlbs = 壯年熊貓 =

.....................onon c hing

作者: 大圍新跑手    時間: 2009-3-23 10:13
原帖由 上水馬王 於 2009-3-22 18:28 發表

小弟朋友下巴輕輕.....臨上馬打退堂鼓.....

我而家決定收養隻貓,不過有個問題未解決,等catcat在適當時候再向大家交代吧

無論結果係點,小弟都好佩服馬王兄呢份愛心同熱心。
作者: witchycatcat    時間: 2009-3-23 15:14
馬王:

check pm呀~~~
作者: SimonFai    時間: 2009-3-23 15:30
原帖由 witchycatcat 於 2009-3-23 09:13 發表

貓貓取名為"安安",因為我同vv都希望他將來能平平安安,有好人家與他渡過晚年,其實,獸醫估計安安大約8-9歲,但養貓人都知,如貓貓養得好,可以活到19-20歲都有~所以,我們都希 ...

ctse 你真有愛心,加油 希望安安早日找到新的主人.
作者: laputa99    時間: 2009-3-23 23:36
catcat ctse 不如妳餋埋安安?
作者: witchycatcat    時間: 2009-3-24 09:01
~~安安日記~~

姐姐昨晚回來好像是發瘋般,對著我的便便大呼小叫,還馬上電話通知那位臨夜帶我去睇生既靚姐姐vv,話我的便便終於不再是水,而是條狀喎....其實當我還在xxx家的時候,我的便便一直都是條狀,只是後來被主人遺棄,在街頭後巷中流離失所,我又不似其他本地貓身手靈活,能跳高跳低搵野食,只能在坑渠中找垃圾充飢,所以就染了球虫及C虫啦~

那時,不知食了什麼加上冷冷熱熱的天氣,我更發起燒來,多天不癒,當後巷店舖的哥哥見到我躺臥在地上時,就說我命不久矣,我用盡氣力聲嘶力竭地吶喊,希望他能施捨我一點點食物,怎知道原來他也跟很多人一樣,對可憐的弱勢社群只是流於評說,說什麼什麼好可憐,話還未乾就頭也不回….在流浪的日子,我深深體會到世態炎涼~~

還記得我剛出世的時候依偎在媽媽身邊,被她聞聞看看,但的溫馨時光往往是短暫的,有一天有幾個人強行將我從媽媽身邊奪去,把我送到一間寵物店內細小的玻璃室中,獨自在那狹小的空間,對著一個便盆及一個冰冷的小球玩具,也不知捱了多少日子,我是誰?我從不能知曉,只在每天來去的客人口中得知我是安哥拉貓,價值$1xxx,當時我明白,在香港這個金錢掛帥的社會中,我只是一堆金錢可以輕易換取的價值,你們不要笑我,五十步笑百步的道理難道你不懂嗎?試問你們的人際關係,有多少是發自真誠內心呢?有時你們連愛情,友情甚至親情也可以用金錢去買或賣~~~不是嗎?

你們人類什麼也以金錢衡量,對名種貓狗的執著,直接促使很多無良的商人在惡劣的環境下人工繁殖我們,為了保持所謂的純種便不斷近親繁殖,而近親繁殖卻容易令DNA有問題,生下的往往是畸形兒,你們說一些偏遠部落的近親婚姻是不文明,那為什麼偏要我們貓貓狗狗去悲劇重演?我的媽媽,終身被困在籠中,不斷被人打什麼吹生針,生命是被下了咒要不斷生產,我聽說她是獨自在冷冰的籠子中離開這個殘酷的世界…

寵物店中每隻可愛的名種貓狗背後其實是一個又一個的血淚故事,你們執著名相無疑是直接支持無良商人的事業,故事仍會延續下去,如果你們仍是如此~~~

作者: runrun    時間: 2009-3-24 09:21
原帖由 witchycatcat 於 2009-3-24 09:01 發表
~~安安日記~~

姐姐昨晚回來好像是發瘋般,對著我的便便大呼小叫,還馬上電話通知那位臨夜帶我去睇生既靚姐姐vv,話我的便便終於不再是水,而是條狀喎....其實當我還在xxx家的時候,我的便便一直都是條狀,只是後來被主人 ...

catcat, 很感動你對貓貓的關愛。
當初我都諗住問吓我妹妹的,不過她已養了兩隻,所以都係拒絕了。
依家知道貓貓有好人家收養,真係非常多謝馬王兄!

希望啲人都知道動物都是有生命的,不要隨便遺棄,等同謀殺生命。

作者: 上水馬王    時間: 2009-3-24 11:52
唉....名種貓如又何?最後變成人類玩完唔要既玩具...

之前catcat話安安前肢有d問題,而家有無好d呢?
作者: witchycatcat    時間: 2009-3-24 12:17
原帖由 上水馬王 於 2009-3-24 11:52 發表
唉....名種貓如又何?最後變成人類玩完唔要既玩具...

之前catcat話安安前肢有d問題,而家有無好d呢?

安安行路時左前肢有少少問題,唔會好落地受力...
但我按他前肢時,他是唔痛的....
我下次同佢覆診時會順便問問e生意見...
但我諗,因為安安都有番甘上下年紀,前肢如唔痛及無咩大影響既話,免得過都唔會做咩手術啦~~
作者: Parco爸    時間: 2009-3-24 14:30
原帖由 witchycatcat 於 2009-3-24 12:17 發表

安安行路時左前肢有少少問題,唔會好落地受力...
但我按他前肢時,他是唔痛的....
我下次同佢覆診時會順便問問e生意見...
但我諗,因為安安都有番甘上下年紀,前肢如唔痛及無咩大影響既話,免得過都唔會做咩手術 ...

可能曾經骨折而處理得不好..
如果無壓神經問題未必急於處理..
作者: 大圍新跑手    時間: 2009-3-24 14:58
原帖由 witchycatcat 於 2009-3-24 09:01 發表
~~安安日記~~

姐姐昨晚回來好像是發瘋般,對著我的便便大呼小叫,還馬上電話通知那位臨夜帶我去睇生既靚姐姐vv,話我的便便終於不再是水,而是條狀喎....其實當我還在xxx家的時候,我的便便一直都是條狀,只是後來被主人 ...

catcat:
做咩咁大感觸呀? 聽到安安健康有好轉真係開心,呢排真係辛苦使妳,妳自己都要保重身體呀。
作者: 花子阿DEE    時間: 2009-3-24 15:36
原帖由 亞平 於 2009-3-23 09:47 發表

平平都係好名~~

新主人一定會令安安幸福平安~~

作者: 亞平    時間: 2009-3-25 00:02
原帖由 花子阿DEE 於 2009-3-24 15:36 發表

平平都係好名~~

新主人一定會令安安幸福平安~~

DEE兄,好在小弟週圍睇野,咁都俾我見到此帖...
貓貓你唔好聽dee兄講,平平果名吸引唔到新主人架....花子安安....勁好多架...
作者: 泰神    時間: 2009-3-25 00:27
雖然我唔鐘意貓貓(因為佢地成日辦cool,唔采人,又鐘意抓人  )
(我鐘意狗狗 )
不過都希望佢儘快搵到新主人啦
樓主比心機照顧佢牙!!!

p.s.我生平最僧人遺棄動物,買果時又話會點照顧佢點對佢好,養左陣發覺養唔掂就遺棄佢,你當佢地係玩具???我建議d寵物店提供d試養服務比d新人,養唔掂再送返去d寵物店...

p.s.之前本來想養狗狗,不過林林下我又多功課,又要做運動,做野又無咩耐性,所以最後都係無養...希望大家在養寵物前真係要想像下自己日日要帶佢散步,同佢執屎,又要曬時間訓練佢地,你係咪真係有時間同耐性???
作者: desmond    時間: 2009-3-26 11:44
標題: 回復 52# 的帖子
"你們人類什麼也以金錢衡量,對名種貓狗的執著,直接促使很多無良的商人在惡劣的環境下人工繁殖我們,為了保持所謂的純種便不斷近親繁殖,而近親繁殖卻容易令DNA有問題,生下的往往是畸形兒,你們說一些偏遠部落的近親婚姻是不文明,那為什麼偏要我們貓貓狗狗去悲劇重演?我的媽媽,終身被困在籠中,不斷被人打什麼吹生針,生命是被下了咒要不斷生產,我聽說她是獨自在冷冰的籠子中離開這個殘酷的世界… "

十萬個認同,其實名種/純種與否問題不大,最重要是你同佢的相處及感情。寵物店培育動物的手法殘忍,多去幫襯佢地只會助長殘忍的行為。

我有個朋友成日講,d人成日覺得混血兒好靚好有型,點解我地接受唔到混血的寵物?究竟佢地真係無咁靚,定係我地的虛榮心作怪?
作者: witchycatcat    時間: 2009-3-26 12:06
原帖由 desmond 於 2009-3-26 11:44 發表
我有個朋友成日講,d人成日覺得混血兒好靚好有型,點解我地接受唔到混血的寵物?究竟佢地真係無咁靚,定係我地的虛榮心作怪?

明顯地,不美麗的是我們的心
作者: 泰神    時間: 2009-3-26 13:06
原帖由 witchycatcat 於 2009-3-26 12:06 發表

明顯地,不美麗的是我們的心

無錯!!!
還記得之前去我FD屋企玩
我見度佢隻狗好得意:''嘩,好得意牙''
跟住我個FD居然話:''尼隻雜種野,好CHEAP嫁咋,幾百蚊就有一隻...''

作者: witchycatcat    時間: 2009-3-26 13:39
原帖由 泰神 於 2009-3-26 13:06 發表

無錯!!!
還記得之前去我FD屋企玩
我見度佢隻狗好得意:''嘩,好得意牙''
跟住我個FD居然話:''尼隻雜種野,好CHEAP嫁咋,幾百蚊就有一隻...''

你快d教育下你個朋友仔啦~~~
甘唔愛惜生命,唉~~~~
而家d細路有甘既心態,長大左..心地都唔方好得去邊.....

作者: running-sue    時間: 2009-3-30 14:05
安安, 近況如何
作者: witchycatcat    時間: 2009-4-1 09:01
各位~~幾日無update安安情況~~

安安而家早晚仲要食抗生毒杜虫,應該仲有4日藥左右...
但佢d便便,雖然無以前甘"水",但仍然是水水的軟便...
我已經從昨晚開始,唔俾他罐頭,因為食罐頭易會引致水便,相反只長放乾糧,無罐頭時他唯有食乾糧,胃口都幾好....
我打算今個weekend再帶佢睇醫生,順便問埋佢左前肢既問題.....
總之,我會盡責任醫好佢才將佢交俾新主人,馬王ching及大家都可以放心~~~

作者: angkso    時間: 2009-4-1 09:10
安安遇到CTse和馬王CHing真幸運,希望他快D健健康康。今日報紙報導有人籍口領養流浪貓來虐待,真無性。
原帖由 witchycatcat 於 2009-4-1 09:01 發表 各位~~幾日無update安安情況~~安安而家早晚仲要食抗生毒杜虫,應該仲有4日藥左右...但佢d便便,雖然無以前甘"水",但仍然是水水的軟便...我已經從昨晚開始,唔俾他罐頭,因為食罐頭易會引致水便,相反只長放乾糧,無 ...

作者: witchycatcat    時間: 2009-4-1 14:26
原帖由 angkso 於 2009-4-1 09:10 發表
安安遇到CTse和馬王CHing真幸運,希望他快D健健康康。今日報紙報導有人籍口領養流浪貓來虐待,真無性。

我地班義工留意左lee個朱姓變態佬好耐,以下為今日既報導:

懷疑「殺貓林過雲」 八個月領養14次

登錄/註冊後可看大圖

黃埔出現「殺貓林過雲」?一名外貌斯文男子,過去一年間假扮是愛貓之人,多次向貓義工領養流浪貓,惟貓兒一隻又一隻人間蒸發,引起義工疑心。至日前一頭流浪貓逃離魔掌,揭發男子可能涉及虐貓,甚至有多頭小貓遭殘殺,警方已接手調查。

一班愛貓之人,揭發一名外表斯文的「貓殺手」,並指他騙去義工多頭小貓,比起一般貓殺手更可怕。

貓迷指,有人自從○八時七月起,透過互聯網的討論區與愛貓人士接觸,表示想領養流浪貓。

由於該男子外表敦厚,任職銀行有固定收入,又願意義工隨時家訪,被貓義工列為優質領養者。
之後八個月,他向不同義工共領走十四隻貓,引起義工懷疑,其中一位義工將小貓BATMAN交給他,多次要求家訪被拒,義工窮追不捨,該男子不勝其煩將BATMAN退還給她。

BATMAN雖然只被領走兩星期,卻由肥貓變瘦貓,體重暴跌一公斤,兩隻牙齒遭人磨平,疑遭虐待。義工經商量,向該男子作出聲討行動,惟他早已聞風搬家。

本月二十九日,男子又重施故技,在網上欲領養叫LUCKY小貓,十多名義工得悉後,前日在黃埔街頭截停一名懷疑貓兇手,並即時報警,警員將該男子帶署調查但由於證據不足,未有拘捕。

作者: witchycatcat    時間: 2009-4-1 14:32
仲有,有貓義工在她的blog中,圖文並重地報導了與這個朱姓變態佬的交涉經過,仲有這個衰人既照片及全程拍了viedo放左了在youtube~~
各位可以click入去睇睇,以下為該義工的文章:

http://hk.myblog.yahoo.com/jw!c7tivXybLxY4mIO7KUlwQm42GQ--/article?mid=11433

一向的虐貓狂徒都只是欺負街頭小貓, 有些把他們剁成數段, 有些則射爆眼斬斷腿。義工們都很懂得對這些變態狂徒避之則吉, 不停地想新方法去保護街上的流浪貓。怎料, 最近發現, 除了街頭的狂徒以外, 原來世上還有一些人面獸心, 既有錢又心理有問題的虐貓狂魔。

任職中環某銀行的朱某, 有固定收入, 家住黃埔某中產屋苑, 自2008年7月中開始, 無間斷地向貓義工埋手, 領養貓兒回家虐待至死, 再藉詞貓兒走失, 繼而伺機向相同義工再度領養。由於朱某有良好職業, 外貌敦厚, 又不介意家訪、提供身分証明、住址証明等繁複程序, 所以被義工們列為優質領養者, 八個月間, 由不同義工提供了總共14隻貓兒給朱某「領養」。義工們一直不知道自己己把貓兒送入虎口, 直至一次, 其中一位義工對朱某窮追不捨, 多次要求探訪已被領養貓兒, 朱某不勝其煩, 把該貓兒退回義工家中, 狐狸尾巴才靜俏俏揭露了出來。

被退回的貓兒batman,最初是一隻既親人又肥胖的貓貓, 自被朱某領養後, 兩星期內體重暴跌一公斤" (四分之一體重), 而且兩夥犬齒給工具磨平了。當時朱某砌詞batman頑劣咬籠, 導致兩夥犬齒斷掉, 但由於牙齒是齊口斷掉, 所以此說法令義工開始生疑。

義工於是向友儕義工詢問意見,豈料卻駭然發現原來友儕義工間也有近似情況, 而batman已是當中的幸運兒, 因為除了batman以外, 其他貓也告失蹤, 相信早已遇害。

此事被揭發後, 朱某一度消失, 並搬家轉工躲避義工聲討。直至日前, 懷疑朱某因心癮難耐, 雖明知義工界已發起緝拿朱某行動, 仍大膽地於討論區向獨立人士領養貓兒lucky。幸好天網灰灰, 這些蛛絲馬跡仍被義工發現, 於是義工便組織十數人於黃埔一帶埋伏, 再藉詞要求取回lucky, 並與朱某當面對質。

行動成功了!義工成功捉拿了朱某, 並報警求助, 義工們在街上等了數十分鐘, 一隊警方人馬才施施然到達調查, 期間警方曾象徵式朱某家中搜查, 但最終警方仍認為証據不足, 只口頭承諾將會於日後帶朱某回警署協助調查便匆忙收隊。

留下一堆疑問給義工們,

為何需要無間斷地領養一隻新貓兒, 然後貓兒突然無故消失 ?

為何家中卻未見貓踪?

為何batman回家後, 兩夥最堅固的犬齒會給磨平?

為何每次不同義工向朱某查詢不同貓隻被領養後的情況, 朱某也會解釋因「當時離婚」而令貓隻走失或送了給別人?

實在是太多疑問, 朱某有如貓界林過雲一樣,心 思細密, 計劃周詳, 做事手法亁淨俐落,心狠手辣, 以致義工未能掌握實質証據。 至於那些人間蒸發的貓兒, 我們只能為牠們的安危祈禱。

兩年前數千愛護動物人士曾上街遊行, 為被虐待的動物請命, 要求警方正視問題, 嚴肅處理, 兩年轉眼間過去了, 可是情況仍然沒有多大的轉變, 雖然義工們努力向警方提供協助, 但警方愛理不理和缺乏主動性的態度卻助長了兇徒的氣焰, 令義工們孤立無援, 疲於奔命。 香港是一個文明法治社會, 自稱世界大都會, 為何在維護動物權益方面一點都不先進?  是否再次要 有更多更多的市民站出來遊行政府才會理會? 我們希望答案是否定的… …

作者: running-sue    時間: 2009-4-1 14:55

人在做, 天在看, 點解ED人可以咁殘忍, 佢扼殺佐咁多貓貓既生命, 遲早會有報應

catcat辛苦你喇
作者: 上水馬王    時間: 2009-4-1 15:27
原帖由 witchycatcat 於 2009-4-1 09:01 發表
各位~~幾日無update安安情況~~

安安而家早晚仲要食抗生毒杜虫,應該仲有4日藥左右...
但佢d便便,雖然無以前甘"水",但仍然是水水的軟便...
我已經從昨晚開始,唔俾他罐頭,因為食罐頭易會引致水便,相反只長放乾糧,無 ...

辛苦晒catcat~
作者: 上水馬王    時間: 2009-4-1 15:32
[attach]6067[/attach]

俾我見到實剪左佢!
作者: witchycatcat    時間: 2009-4-1 15:56
lee個朱姓變態佬,之前與義工們溝通的email是""[email protected]"",有貓友話rbs是under "Royal Bank of Scotland Group".....

我諗過send email去佢間銀行既香港分公司report/投訴lee件事.......唱衰佢都好~~~

作者: 上水馬王    時間: 2009-4-1 16:27
原帖由 witchycatcat 於 2009-4-1 15:56 發表
lee個朱姓變態佬,之前與義工們溝通的email是""[email protected]"",有貓友話rbs是under "Royal Bank of Scotland Group".....

我諗過send email去佢間銀行既香港分公司report/投訴lee件事.......唱衰佢都好 ...

呢單野已經出左街,我估佢公司好快會知
作者: angkso    時間: 2009-4-1 16:42
應該要懲罰佢,CTse辛苦晒。
原帖由 witchycatcat 於 2009-4-1 15:56 發表 lee個朱姓變態佬,之前與義工們溝通的email是""[email protected]"",有貓友話rbs是under "Royal Bank of Scotland Group".....我諗過send email去佢間銀行既香港分公司report/投訴lee件事.......唱衰佢都好 ...

作者: witchycatcat    時間: 2009-4-1 16:56
原帖由 上水馬王 於 2009-4-1 16:27 發表

呢單野已經出左街,我估佢公司好快會知

我覺得佢公司未必會知,因為報紙都無講明佢係咩公司...又無照片....
相反,義工們既report仲詳細...
作者: laputa99    時間: 2009-4-1 21:47
死肥佬
作者: 龜速行    時間: 2009-4-1 23:38
E個朱姓變態佬

必有報應!!!!!!!!!!!!!
作者: blurmax    時間: 2009-4-2 00:52
E個朱姓變態佬

必有報應!!!!!!!!!!!!!

X 2 -  Wishing this Cruel fat guy

作者: witchycatcat    時間: 2009-4-3 09:40
有關朱姓變態佬件事,昨天群貓會已開了記者招待會...
那隻可憐差點被送掉貓命的batman,被那個衰人虐待了一排,2隻犬齒被磨掉,那衰人說是batman是自己咬籠弄斷犬齒.........

以下文章轉貼自群貓會:

你是否欠batman一個交代?

你說, batman是自己咬籠弄斷犬齒。(下圖~可憐batman)

但獸醫告訴我, 貓的犬齒是最堅固的, 就算一般貓貓牙肉或牙石問題導致要脫牙, 也大多不會脫掉犬齒, 因為這樣會令貓貓很痛, 而且因犬齒太堅固, 所以脫掉也很花時間。

今天看見從你手上救回來已有5個月的batman, 犬齒當然未能長回, 仍能清楚看見牙齒是齊口掉斷, 你可以告訴我為何嗎?
為何咬籠只弄斷上排犬齒, 但下排犬齒則絲毫無損?

到底犬齒是怎樣弄斷? 鋸? 銼? 還是剪鉗?

除此以外, 獸醫當時還提供了這樣的一個報告: (下圖)

體重由4.04kg下降至3.1kg, 為何呢? 你沒有給batman食物嗎? 可告訴我原因嗎?

你說你是無辜, 你說你沒有幹過壞事, 你說你沒有虐貓。姑且當我相信, 但你可以給我一個合理的解釋去回答以上問題嗎?

作者: witchycatcat    時間: 2009-4-3 09:46
任職中環某銀行的朱某, 有固定收入, 家住黃埔某中產屋苑....

衰人樣子如下,人面獸心也!!!!

作者: Gills    時間: 2009-4-3 09:48
只可以送幾句比此人, 希望回頭是岸   :

善惡到頭終有報,
若未報時辰未到,
種下善因得善果,
因緣際遇聚則生,
遺下孽因惹惡業,
天理循環無間道.
作者: Keroro_stephen    時間: 2009-4-3 13:38
人渣一名...
作者: 肥哥哥KC    時間: 2009-4-3 14:54
太過份了, 動物都是生命, 點解可以咁樣對待牠們!!!?

我地姓朱既比佢影衰晒!!  
作者: schnix    時間: 2009-4-3 16:47
哩D 人一定有報應的

作者: 瘋瘋    時間: 2009-4-3 16:55
作者: wilson    時間: 2009-4-3 16:59
必有報應......
作者: peter6565652003    時間: 2009-4-3 18:26
呢條朱姓物體正一pk
作者: 泰神    時間: 2009-4-3 18:27
原帖由 witchycatcat 於 2009-4-3 09:46 發表
任職中環某銀行的朱某, 有固定收入, 家住黃埔某中產屋苑....

衰人樣子如下,人面獸心也!!!!

咁樣衰嘅
作者: wadee    時間: 2009-4-3 18:50
呢d衰人
天會黎收佢ge
作者: angkso    時間: 2009-4-6 09:34
請問有沒安安近況,牠幾時搬新屋呀?
作者: witchycatcat    時間: 2009-4-6 10:08
原帖由 angkso 於 2009-4-6 09:34 發表
請問有沒安安近況,牠幾時搬新屋呀?

哈哈......
安安托我同大家講聲,多謝各位長跑網既ching/ctse關心...

昨天覆診,杜了足足16日虫但安安仲有爛便便,醫生話"咩虫都死啦~"
我地幫安安抽了血化驗,抽血時佢叫得鬼渣甘大聲,嚇死我~~~
驗血結果,醫生話佢心肝擔腎及其他血指數都好正常喎,爛便便可能是腸胃問題~~
醫生開左維他命B及一些腸胃抗生素藥,食一個星期左右~

搬屋方面,已與有關方面密切溝通中,希望如無意外,今個星期啦~~~

作者: angkso    時間: 2009-4-6 11:06
CTse 辛苦晒。
原帖由 witchycatcat 於 2009-4-6 10:08 發表 哈哈......安安托我同大家講聲,多謝各位長跑網既ching/ctse關心...昨天覆診,杜了足足16日虫但安安仲有爛便便,醫生話"咩虫都死啦~"我地幫安安抽了血化驗,抽血時佢叫得鬼渣甘大聲,嚇死我~~~驗血結果,醫 ...

作者: 上水馬王    時間: 2009-4-6 12:12
真係辛苦catcat及VV了......
作者: 龜速行    時間: 2009-4-6 16:17
原帖由 上水馬王 於 2009-4-6 12:12 發表 真係辛苦catcat及VV了......

X2
作者: runrun    時間: 2009-4-6 19:47
辛苦晒CatCat了,安安是會知道的,
她一定會快些完全康復,重新迎接新生活。

至於個姓朱衰人,天會收佢架喇!
作者: laputa99    時間: 2009-4-6 19:56
CTse 辛苦晒
作者: witchycatcat    時間: 2009-4-7 09:00
有好消息~~~

話說我上星期日給安安食新藥,加上醫生送個幾包防腸胃敏感乾糧,雙管齊下
安安昨晚及今日,係連續2次,便便好靚呀~~完全係條狀架~好感動
睇黎佢都應該係流浪時食埋d唔知咩垃圾,搞到個腸胃差左及生虫仔令佢爛便便...
作者: 上水馬王    時間: 2009-4-7 12:20
原帖由 witchycatcat 於 2009-4-7 09:00 發表
有好消息~~~

話說我上星期日給安安食新藥,加上醫生送個幾包防腸胃敏感乾糧,雙管齊下
安安昨晚及今日,係連續2次,便便好靚呀~~完全係條狀架~好感動
睇黎佢都應該係流浪時食埋d唔知咩垃圾,搞到個腸胃差左及生虫仔令 ...

睇黎佢都係注定要食貓糧,無罐頭佢食~
作者: 上水馬王    時間: 2009-4-13 00:30
安安番屋企勒!

歡迎光臨 香港長跑網 - 長跑長友 (https://www.longrun.hk/) Powered by Discuz! X3.2