香港長跑網 - 長跑長友

標題: 此線各位有沒有興趣? [打印本頁]

作者: kenneth    時間: 2009-3-18 10:13
作者: piyrag    時間: 2009-3-18 13:45
作者: 洛虎添    時間: 2009-3-18 13:59
原帖由 piyrag 於 2009-3-18 13:45 發表
好似好吸引喎!!

x2
作者: Parco爸    時間: 2009-3-18 14:06
我深夜兩三點上過幾次影相...好先苦下...
山上山下氣溫可差十度...帶個濕度錶上去...試過濕度100%
作者: piyrag    時間: 2009-3-18 14:07
作者: kenneth    時間: 2009-3-18 14:10
作者: piyrag    時間: 2009-3-18 14:13
作者: 花子阿DEE    時間: 2009-3-18 14:21
我地星期日咪去完囉~~

荃錦拗有51號巴士,由荃錦拗跑上閘口2.x km,如果跑埋果段就唔駛有車都得,不過好金下,跑完一轉上落都收得工啦喎~~

呢段都應該唔只2km,我跑過好多好多次,jog 落黎都要15min~~
作者: Parco爸    時間: 2009-3-18 14:22
呢張相大概是深夜3-4點...
上去前..在山下天氣好好...上到去D霧勁大..伸手不見5指...濕度100%..
我日頭夜晚都上過幾次...次次差不多..
不過我有其他影相C兄上過..就遇過天氣好...個景真係好靚...

如果跑..唯一留意個氣溫...真係低好多度...

作者: kenneth    時間: 2009-3-18 14:22
作者: 711MF    時間: 2009-3-18 14:26
作者: piyrag    時間: 2009-3-18 14:28
作者: kenneth    時間: 2009-3-18 14:32
作者: kenneth    時間: 2009-3-18 14:34
作者: Parco爸    時間: 2009-3-18 14:35
原來咁多知音人....
作者: piyrag    時間: 2009-3-18 14:38
作者: kenneth    時間: 2009-3-18 14:42
作者: 花子阿DEE    時間: 2009-3-18 14:42
原帖由 kenneth 於 2009-3-18 14:34 發表

小弟想找車可以去到最高位的停車場,一來可以放水,二來閘後開始跑,安全很多。

咁又係,如果星期六日有車果段都周時有車,好煩~~

小弟經過呢條路有廿次,如果計上到閘口應該有卅次,不過多數係夜晚,我睇就算日頭上去都超過一半機會睇唔到風景,跑就真係幾好跑,唔好預有風景睇~~

呢度仲有個吸引之處,Parco師兄貼果幅相果個位就係一般人可以到既香港最高點,仲有幾米就係香港之癲,置身果度全香港人都晌自己腳下~~
作者: 亞平    時間: 2009-3-18 14:51
原帖由 花子阿DEE 於 2009-3-18 14:42 發表

小弟經過呢條路有廿次,如果計上到閘口應該有卅次,不過多數係夜晚,我睇就算日頭上去都超過一半機會睇唔到風景,跑就真係幾好跑,唔好預有風景睇~~

呢度仲 ...

俾你講到有D心思思想去添..
作者: Parco爸    時間: 2009-3-18 14:52
Ken兄...
大帽山呢個位...逢舊曆初七八或廿二三...有高壓脊日子...就多人上去影星軌....
不過..夾來夾去時間天氣..好多時都失望而回...
作者: 花子阿DEE    時間: 2009-3-18 14:53
原帖由 亞平 於 2009-3-18 14:51 發表

俾你講到有D心思思想去添..

香港之巔喎,真去過點都要去一次~~
作者: Parco爸    時間: 2009-3-18 14:54
花子兄原來是地膽....勁呀...
作者: running-sue    時間: 2009-3-18 14:54
原帖由 花子阿DEE 於 2009-3-18 14:42 發表

呢度仲 ...

係呀, 3.14果日, 我感受到我個仇家在我腳下
作者: kenneth    時間: 2009-3-18 14:56
作者: nc    時間: 2009-3-18 14:56
上大帽山山頂? 大大大長甘.....

行上去都想死了, 跑

有冇人攪呢
作者: 花子阿DEE    時間: 2009-3-18 14:56
原帖由 Parco爸 於 2009-3-18 14:52 發表
Ken兄...
大帽山呢個位...逢舊曆初七八或廿二三...有高壓脊日子...就多人上去影星軌....
不過..夾來夾去時間天氣..好多時都失望而回...

小弟多數都係夜晚上去,有幸廿幾次之中有兩次睇到星星,一次係07年11月毅行者,一次係08年中秋,所以最好唔好望夜晚上去睇到星星,睇到係bonus~~
作者: kenneth    時間: 2009-3-18 14:57
作者: kenneth    時間: 2009-3-18 14:58
作者: kenneth    時間: 2009-3-18 14:59
作者: 花子阿DEE    時間: 2009-3-18 15:01
原帖由 Parco爸 於 2009-3-18 14:54 發表
花子兄原來是地膽....勁呀...

同佢有緣o者,毅行一年操3-4次呢段,加埋比賽日一年就4-5次,四年差不多廿次,又同朋友行過兩次,應該有廿次,仲有間唔中都會揸車上去relax 下,所以有卅次~~
作者: piyrag    時間: 2009-3-18 15:02
作者: 花子阿DEE    時間: 2009-3-18 15:05
原帖由 kenneth 於 2009-3-18 14:58 發表

夜晚上去跑?我怕 look 落山。

果段如果霧太勁時真係有機會伸手不見五指架,要靠地下既白線認路,咁既時間真係唔適合跑啦,所以擇日要小心~~
作者: Parco爸    時間: 2009-3-18 15:07
原帖由 花子阿DEE 於 2009-3-18 14:56 發表

小弟多數都係夜晚上去,有幸廿幾次之中有兩次睇到星星,一次係07年11月毅行者,一次係08年中秋,所以最好唔好望夜晚上去睇到星星,睇到係bonus~~" />" />" />" />" />" />" />" />" />" />jhkjh

我自己及我其他朋友...加加埋埋上都十多次...看到星既次數真係....

ken兄...下面張相是小弟在天台影星軌
當然..無法與大帽山上影相比..但無計..止下渴都要...你遲D都影下啦...
作者: kenneth    時間: 2009-3-18 15:09
作者: kenneth    時間: 2009-3-18 15:11
作者: Parco爸    時間: 2009-3-18 15:15
原帖由 kenneth 於 2009-3-18 15:11 發表

ching ,閣下有用 D60 ?之後又換 D70?張相很靚" />" /> ,現在在市區,都很難再見到星星了。 " />" />

不樹呀...個晚天台見星星多...
用兩部機影...D50及D200...結果D50中..D200失手
D70..當時已離我而去好耐啦...
當你上過大帽山影..呢張就是垃圾啦...因為咁...好多人甘願深夜上山...
作者: kenneth    時間: 2009-3-18 15:19
作者: sleung2002hk    時間: 2009-3-18 15:22
跑上大帽山幾轉~都幾傷腳架
作者: kenneth    時間: 2009-3-18 15:25
作者: 花子阿DEE    時間: 2009-3-18 15:25
原帖由 Parco爸 於 2009-3-18 15:07 發表

我自己及我其他朋友...加加埋埋上都十多次...看到星既次數真係....

ken兄...下面張相是小弟在天台影星軌
當然..無法與大帽山上影相比..但無計..止下渴都要...你遲D都影下啦...

不過果度又高又黑,如果睇到星時又真係好靚~~

Parco 兄識影星星架,如果俾你捕到一日影到大帽星星一定收獲豐富~~
作者: kenneth    時間: 2009-3-18 15:28
作者: Parco爸    時間: 2009-3-18 15:32
花子兄、Ken兄...
上一次..揹十幾廿磅上山..上得幾次..都空手而回...真係死左心..
作者: 花子阿DEE    時間: 2009-3-18 15:36
原帖由 Parco爸 於 2009-3-18 15:32 發表
花子兄、Ken兄...
上一次..揹十幾廿磅上山..上得幾次..都空手而回...真係死左心..  

乾燥日子應該機會多D,一收到果晚勁乾燥即刻執野上去囉~~

Parco 兄有咁既技術唔好sai 左去,唔好死心呀~~
作者: 曲奇    時間: 2009-3-18 15:46
大帽山行都未行過上去喎..
一黎就去跑...@@
上次秋天時份在山腳底已感到這裡特別寒...
若然上埋去山頂一直凍鬼死~~
作者: kenneth    時間: 2009-3-18 15:48
作者: kenneth    時間: 2009-3-18 15:50
作者: Parco爸    時間: 2009-3-18 15:58
原帖由 花子阿DEE 於 2009-3-18 15:36 發表

乾燥日子應該機會多D,一收到果晚勁乾燥即刻執野上去囉~~

Parco 兄有咁既技術唔好sai 左去,唔好死心呀~~

我以前住荃灣海濱...就是傻到成日昅住個山頭..一見可以就唔訓殺上山...
結果..唔水講啦...而家我又住係另一邊既山腳...唔想再傻落去啦...

如果各位跑山...我係山腳下面等大家...飲杯都得既...
作者: kenneth    時間: 2009-3-18 16:03
作者: 艾莉絲•韋    時間: 2009-3-18 21:46
原帖由 kenneth 於 2009-3-18 15:48 發表

放心,條斜路斜度,比起上星期六嗰條,是舒服好多的。何況三四月份,凍得去邊﹗

聽說上到去都低6 度左右 .......

歡迎光臨 香港長跑網 - 長跑長友 (https://www.longrun.hk/) Powered by Discuz! X3.2