香港長跑網 - 長跑長友

標題: 自由式游得慢 [打印本頁]

作者: lewischan    時間: 2009-3-23 16:59
標題: 自由式游得慢
其实我很想玩3项铁人, 可是自由式不够快, 还要自己买台单车。觉得比较贵...
作者: ginnywong    時間: 2009-3-23 18:08
游得慢,可以慢慢練, 至於單車,平有平踩,貴有貴踩, 買架二手車都可以又靚又平
作者: shogikin    時間: 2009-3-23 18:56
二手車 GREAT IDEA

我想識找識買識砌
二手車可以很平很正

不會買的一手貴貴都未必買到適合的車

Kin in Running
作者: cfchan    時間: 2009-3-23 19:24
小弟前時游自由式都好慢,而家轉左姿勢,比以前快,但仍須努力

初玩唔建議買貴車,一來浪費金錢,二來如果無興趣,想脫手都唔容易
買部平平地既踩住先,感受下三鐵係咩一回事,培養興趣至換車都未遲
作者: lewischan    時間: 2009-3-23 22:09
2手車幾錢一台
作者: cfchan    時間: 2009-3-23 22:30
原帖由 lewischan 於 2009-3-23 22:09 發表
2手車幾錢一台

最平千幾都有,vexxo
好少少二千幾至三千應該買到二手入門級公路車
買二手車要檢查清楚,首先要睇車架尺寸是否適合自己,不然買來也無用
然後細心地睇晒全車,否則有問題時,大家各執一詞就無謂!
作者: 上水馬王    時間: 2009-3-23 22:52
我由自式都好慢架,想練好佢,但又無咁多時間...
作者: ee_tpk    時間: 2009-3-23 22:59
原帖由 cfchan 於 2009-3-23 22:30 發表

最平千幾都有,vexxo
好少少二千幾至三千應該買到二手入門級公路車
買二手車要檢查清楚,首先要睇車架尺寸是否適合自己,不然買來也無用
然後細心地睇晒全車,否則有問題時,大家各執一詞就無謂!

但鐵人用摺車得唔得呢?

十三兄.同埋其他有玩鐵人既 ching/ctse.....你 d 單車擺去邊 ga同埋大家係用 rb 定係 mtb???
作者: 取水王長毛    時間: 2009-3-23 23:07
原帖由 上水馬王 於 23/3/2009 22:52 發表
我由自式都好慢架,想練好佢,但又無咁多時間...

我都好慢,幾時正噃個泳班呀
作者: 上水馬王    時間: 2009-3-23 23:11
原帖由 長毛 於 2009-3-23 23:07 發表

睇下有無高手教...
作者: 叮叮噹    時間: 2009-3-23 23:14
原帖由 長毛 於 2009-3-23 23:07 發表

周街都有五花百門泳班, 大班小班, 個別跟教練又得.
作者: cfchan    時間: 2009-3-23 23:15
原帖由 ee_tpk 於 2009-3-23 22:59 發表

但鐵人用摺車得唔得呢?

十三兄.同埋其他有玩鐵人既 ching/ctse.....你 d 單車擺去邊 ga同埋大家係用 rb 定係 mtb???

ee ctse,鐵人可以用摺車既,只係比賽時,因為唔夠慣性,失速較快,一定唔夠rb鬥
如果單車賽段是公路,當然用rb;但有些比賽是山路,就只能用mtb了!
作者: cfchan    時間: 2009-3-23 23:22
原帖由 叮叮噹 於 2009-3-23 23:14 發表

我睇書同u-tube自學的!
作者: 取水王長毛    時間: 2009-3-24 00:27
原帖由 叮叮噹 於 23/3/2009 23:14 發表

叮噹師姊,唔該妳先,我都知道周街都係,我哋都係想交流吓啫
作者: 叮叮噹    時間: 2009-3-24 00:37
原帖由 cfchan 於 2009-3-23 23:22 發表

唔洗跟教練都學到游水, 自學咁勁!
我好細個時參加個泳班, 技術仍然停留果個水平, 游極都唔去, 又容易疲倦.
係時候認真改進泳術, 跟教練學好定跟班好呢?
作者: 取水王長毛    時間: 2009-3-24 00:51
標題: 回復 15# 的帖子
叮噹師姊
如果跟班會求其d,跟個人會細心d,但係$會貴d
作者: ee_tpk    時間: 2009-3-24 00:54
原帖由 叮叮噹 於 2009-3-24 00:37 發表

唔洗跟教練都學到游水, 自學咁勁!
我好細個時參加個泳班, 技術仍然停留果個水平, 游極都唔去, 又容易疲倦.
係時候認真改進泳術, 跟教練學好定跟班好呢?

小妹之前跟教練學... 800 蚊 10 堂... 我當時係由唔識學到識...

其實佢幾好人... 佢話如果我學唔識就教到我識... 不另外收費..
我打算跟佢學埋自由式同埋再執番蛙式
作者: 取水王長毛    時間: 2009-3-24 00:59
標題: 回復 17# 的帖子
妳個教練都幾好,好少會咁講
一堂泳幾內呀?
作者: ee_tpk    時間: 2009-3-24 01:26
原帖由 長毛 於 2009-3-24 00:59 發表
妳個教練都幾好,好少會咁講
一堂泳幾內呀?

一個半小時.. 其實佢唔係好計住時間...
作者: 叮叮噹    時間: 2009-3-24 01:30
原帖由 ee_tpk 於 2009-3-24 00:54 發表

小妹之前跟教練學... 800 蚊 10 堂... 我當時係由唔識學到識...
其實佢幾好人... 佢話如果我學唔識就教到我識... 不另外收費..
我打算跟佢學埋自由式同埋再執番蛙式

單對單?$80堂咁平?
可惜,地點太遠,再找找.
作者: ginnywong    時間: 2009-3-24 09:24
游水的野,真係好難
以我自己為例, 我成日都笑人要比錢學游水,因為我四式都係自己睇睇下,然後自己再試試下,咁就游到,不過只係停係游到,但係游極都唔快

自從玩鐵人開始,只係游到就唔夠,所以就開始搵教練,試過1對2, 但係o果時個教練唔係好夠經驗,所以學左幾堂,佢就無咩教到我

跟住跟會游,跟會游有個好處就係好多唔同水準的人比你比較,無咁悶,不過教練未必成日可以睇到你的技術

要游得好,真係要搵個好教練,因為游水同跑步好唔同,跑步的話,體能好,即使技術唔夠好,都可以快;但係游水,如果無技術,體力幾好都無用,反而用錯力同水摶鬥會又慢又辛苦

大家要比心機呀!
作者: ee_tpk    時間: 2009-3-24 09:49
原帖由 叮叮噹 於 2009-3-24 01:30 發表

單對單?$80堂咁平?
可惜,地點太遠,再找找.

唔係單對單..都幾 dependent 佢果期收到幾多人..

通常在九龍公園游
作者: 山海赤子    時間: 2009-3-24 19:30
九龍公園好呀
我又想執下自由式
作者: DIY    時間: 2009-3-24 19:53
原帖由 長毛 於 2009-3-24 00:51 發表
叮噹師姊
如果跟班會求其d,跟個人會細心d,但係$會貴d

睇埋你樓上樓下post,原來你係想,又要馬兒好,又要馬兒不吃草!!!!!
作者: beginnerandrew    時間: 2009-3-24 21:50
我都嚟分享吓:

小弟都三十幾歲人,  才學游自由式, 最初先報康文班, 游咗两個游季, 四式都叫做學埋。

跟住参加鐵人總會嘅初、中級鐵人班, 覺得好好玩, 同時知道自己嘅泳術, 有很大的改善空間!

講番跑步, 技術生硬外,  柔軟度不足,耐力欠奉下, 經常抽筋加易受傷。

單車就只屬初級組, 只可以在路上移動嘅階段。

自2007年3月開始接觸"三項鐵人"運動, 真喺獲益良多, 體能上大大提升, 動作協調能力都有改進。

不單身體健康咗, 情緒上都受 '安多芬' 影響, 變得樂觀咗!

各位師兄、  師姐:  享受運動帶來嘅樂趣, 超越自我!
作者: loudspeaker    時間: 2009-3-24 22:21
原帖由 cfchan 於 2009-3-23 23:22 發表

u-tube? 厲害 , 厲害
作者: ginnywong    時間: 2009-3-24 23:14
原帖由 beginnerandrew 於 2009-3-24 21:50 發表
我都嚟分享吓:

小弟都三十幾歲人,  才學游自由式, 最初先報康文班, 游咗两個游季, 四式都叫做學埋。

跟住参加鐵人總會嘅初、中級鐵人班, 覺得好好玩, 同時知道自己 ...

極之同意呢位Ching所講, 運動真係好大益處!
齊來做運動
作者: 叮叮噹    時間: 2009-3-24 23:26
原帖由 DIY 於 2009-3-24 19:53 發表

睇埋你樓上樓下post,原來係想,又要馬兒好,又要馬兒不吃草!!!!!

DIY,
你講緊邊個"你"呀? 唔知道前文後理, 就冇端端話人.
答非所問, 小妹咪唔答佢囉!
作者: 叮叮噹    時間: 2009-3-24 23:31
原帖由 ee_tpk 於 2009-3-24 09:49 發表
唔係單對單..都幾 dependent 佢果期收到幾多人..
通常在九龍公園游

唔該ee先, 上次聽妳講過, 不過地點遠唔考慮.
唔想游完拖住疲累身軀坐長途車回家.
我會留意屋企附近區域.
作者: ee_tpk    時間: 2009-3-24 23:37
原帖由 叮叮噹 於 2009-3-24 23:31 發表

唔該ee先, 上次聽妳講過, 不過地點遠唔考慮.
唔想游完拖住疲累身軀坐長途車回家.
我會留意屋企附近區域.

或者考慮下康文署果 d ....
如果你 prefer 教練小班教學
我可以幫你問問我教練佢(or 佢 d 朋友)會唔會在新界西教水...
作者: DIY    時間: 2009-3-24 23:37
原帖由 叮叮噹 於 2009-3-24 23:26 發表

DIY,
你講緊邊個"你"呀? 唔知道前文後理, 就冇端端話人.
答非所問, 小妹咪唔答佢囉!  

叮叮噹師姊.我好似唔係講緊你.你係咪會錯意呀,
我話緊個"你"= 長毛師兄
作者: 叮叮噹    時間: 2009-3-24 23:54
原帖由 beginnerandrew 於 2009-3-24 21:50 發表
我都嚟分享吓:
跟住参加鐵人總會嘅初、中級鐵人班, 覺得好好玩, 同時知道自己 ...

謝謝分享.
恆常做運動, 身體心情好, 大家繼續努力.

小妹以前認為係人人有雙腳都識跑步, 有把口就會唱歌.
自從正式學唱歌, 認真去練歌, 才知道要發揮天賦的潛質(talent), 要付出許多時間心力去練習(practise), 提升自覺性(self-awareness), 細心聆聽觀察(observation)自己同別人, 嘗試再嘗試不斷作各方面的調整(adjustment).

跑步同唱歌有許多共通點, 學習同練習過程很相似, 大部份人天生會唱歌會跑步, 但要充分發揮潛質, 進步空間很大, 即使很有天份的人也要付出努力去練習.

老師的話: "我可以示範你睇, 話你聽咩係好同唔好, 教你練習的方法, 但要靠你自己的練習去嘗試, 冇人可以代替你的練習"
大家繼續努力吧!
作者: 叮叮噹    時間: 2009-3-24 23:58
原帖由 DIY 於 2009-3-24 23:37 發表
叮叮噹師姊.我好似唔係講緊你.你係咪會錯意呀,
我話緊個"你"= 長毛師兄

I see. 唔寫名, 好容易令人誤會架!
以為我偷少便宜, 唔俾$學游水.
作者: 叮叮噹    時間: 2009-3-25 00:02
原帖由 ee_tpk 於 2009-3-24 23:37 發表
或者考慮下康文署果 d ....
如果你 prefer 教練小班教學
我可以幫你問問我教練佢(or 佢 d 朋友)會唔會在新界西教水...

我有留意康文署屯門元朗啲泳術改良班, 想學完班先再跟教練學.
一班人學冇咁大壓力. 一四, 二五, 時間未配合到.
唔知道附近有咩泳會, 有小組教學呢?
作者: cfchan    時間: 2009-3-25 00:14
原帖由 叮叮噹 於 2009-3-24 23:54 發表

老師的話: "我可以示範你睇, 話你聽咩係好同唔好, 教你練習的方法, 但要靠你自己的練習去嘗試, 冇人可以代替你的練習"

完全道出我自學游泳的歷程 雖然比其他人較遲達到目標,但記憶會更深刻
作者: cfchan    時間: 2009-3-25 00:21
原帖由 叮叮噹 於 2009-3-25 00:02 發表

我有留意康文署屯門元朗啲泳術改良班, 想學完班先再跟教練學.
一班人學冇咁大壓力. 一四, 二五, 時間未配合到.
唔知道附近有咩泳會, 有小組教學呢?

可以試試下個月去屯門泳池個notice board睇睇,睇下有無合適的泳班!
作者: 叮叮噹    時間: 2009-3-25 00:28
原帖由 cfchan 於 2009-3-25 00:21 發表

可以試試下個月去屯門泳池個notice board睇睇,睇下有無合適的泳班!

好啦!
夏天游多啲水, 練吓心肺功能同改善技術先, 希望有一天可以嘗試渡海泳.
作者: cfchan    時間: 2009-3-25 00:38
原帖由 loudspeaker 於 2009-3-24 22:21 發表

u-tube? 厲害 , 厲害

而家練緊自由式手腳交叉協調動作
即係伸直左手,用右腳打水,反之亦然!
作者: 取水王長毛    時間: 2009-3-25 07:53
原帖由 DIY 於 24/3/2009 19:53 發表 [quote]

睇埋你樓上樓下post,原來你係想,又要馬兒好,又要馬兒不吃草!!!!! [/quote
DIY,
你係未睇請楚所有post,定還是你理解能力低呢?
唔通你係我肚裡面條蟲,咁你都知我諗嘜嘢
原來係你想馬兒好,係你想要馬兒不吃草
未知必人的用意就不要亂咁搭訕
我和馬兄的用意係想多d人入嚟分享游泳心得
而我回複叮噹師姊的post,係想話比佢聽一對一會好過成班人
你唔明白人哋嘅用意就不要網下結論。
你@唔@呀DIY朋友
作者: loudspeaker    時間: 2009-3-25 10:22
原帖由 cfchan 於 2009-3-25 00:38 發表

cf hing, 有無練習下打水球既運動員 ( 頭保持o向水面 固定向前 ) ,
基本上好難游得好 , 以前練既都係競賽泳式 , e + 要改變泳式
high elbow, 多用上肢 , 左 / 右呼吸 ,
有時响泳池自己練水 , o個 救生都覺得好好奇 , 點解我泳 我 5 下我便
升個頭上水望一望

u-tube, 教既 , 真係易學難精 , 雖然自己用對短 fin 練踢水 ,
但踢水反而係最弱一環 , 學極都學唔到個頻率
作者: cfchan    時間: 2009-3-25 19:18
原帖由 loudspeaker 於 2009-3-25 10:22 發表

cf hing, 有無練習下打水球既運動員 ( 頭保持o向水面 固定向前 ) ,
基本上好難游得好 , 以前練既都係競賽泳式 , e + 要改變泳式
high elbow, 多用上肢 , 左 / 右呼吸 ,
有時响泳池自己練水 , o個 救生 ...

我都練緊呢d野,至於u-tube的姿勢,唔期望做到十足,有七、八成都足夠
作者: cfchan    時間: 2009-3-26 22:53
原帖由 cfchan 於 2009-3-25 00:38 發表

而家做呢個動作已經較前時自然,尤其是右手伸直左腳打水一下,跣水距離已及得上蛙式撐腳
雖然游得唔算快,但四肢游完後完全不累,因為力量已經轉由體幹核心肌肉發出
作者: ChARsoN    時間: 2009-4-24 11:10
原帖由 cfchan 於 2009-3-23 23:22 發表 我睇書同u-tube自學的!
我最初係上PE 堂時阿sir 教的
但果陣好慢....
後來又係循呢兩個途徑學落去~
到而家就識輕鬆游長距離
另外 有冇見過或聽過total immersion?
作者: loudspeaker    時間: 2009-4-24 15:31
原帖由 ChARsoN 於 2009-4-24 11:10 發表
我最初係上PE 堂時阿sir 教的
但果陣好慢....
後來又係循呢兩個途徑學落去~
到而家就識輕鬆游長距離
另外 有冇見過或聽過total immersion?

TI, 聽過下 , 可以游好耐而唔須要點休息 , 適合長距離游泳。
要求盡量伸展身體 , 每一下動作放鬆下進下 ,
作者: cfchan    時間: 2009-4-25 13:39
原帖由 loudspeaker 於 2009-4-24 15:31 發表

TI, 聽過下 , 可以游好耐而唔須要點休息 , 適合長距離游泳。

我正係學緊呢種方法游!
作者: ChARsoN    時間: 2009-4-26 17:37
對了
你地游自由式時呼吸用邊個位架?
我好似唔識用腹部....有時游到900~1000米左右就開始扯蝦
但跑步就冇乜呢d 問題
作者: cfchan    時間: 2009-4-26 21:40
標題: 回復 46# 的帖子
轉身後,用口輕輕吸一口氣,入水呼出即可,動作唔需要大!
至於扯蝦,可能同你動作的關係更大,或許係動作同呼吸唔太協調等都有可能!
作者: bmc    時間: 2009-4-27 00:28
原帖由 loudspeaker 於 2009-4-24 15:31 發表

loudsoeaker 兄
可否深入些講解
作者: cfchan    時間: 2009-4-27 09:05
原帖由 bmc 於 2009-4-27 00:28 發表

loudsoeaker 兄
可否深入些講解

簡單D講,TI以減少水阻為主,主要是用腰背肌推動前進,手腳只用來輔助
傳統游泳教學,則以增加動力為主,主要以手腳動力前進
作者: ChARsoN    時間: 2009-5-6 19:19
我今日去過屯門池游
發覺要花好多時間至搵得返水感....
每次落水初初游自由式時總係游得好慢
後來搵到一個方法 就係做回復動作時將隻手伸到有幾長得幾長 由佢滑行
之後才划水
但好多次去到離出發池邊第二個救生員個位時就開始無力....
游100米時第二個塘更加係慢慢來 但又feel 到去水
不過後來試下再放鬆d 游 又頂得住
今日下午個池太多人....游到半個塘以後都會撞人...
同埋冇乜位比我玩flip turn....(咁樣就搞到我唔想游長距離了)
作者: rockiec    時間: 2009-5-6 21:13
原帖由 cfchan 於 2009-4-27 09:05 發表 簡單D講,TI以減少水阻為主,主要是用腰背肌推動前進,手腳只用來輔助 傳統游泳教學,則以增加動力為主,主要以手腳動力前進

cfchan ching,

八掛問下, 若果平時用呢種方法練習, 游 50 米 ge 話要幾耐時間?
睇番 youtube 啲片, 真係游得好輕鬆, 但到比賽時, 
頻率會唔會快啲呢? 若果快ge話, 咪無咗 "滑行" 效果?
作者: cfchan    時間: 2009-5-6 23:13
原帖由 rockiec 於 2009-5-6 21:13 發表

八掛問下, 若果平時用呢種方法練習, 游 50 米 ge 話要幾耐時間?
睇番 youtube 啲片, 真係游得好輕鬆, 但到比賽時,
頻率會唔會快啲呢? 若果快ge話, 咪無咗 "滑行" 效 ...

rockiec ching,

小弟一把年紀,不可能以小朋友操水方式去游泳,否則命不久矣
坦白說,如果以我為例,真的只比傳統方式快少許,但感覺卻舒適很多
比賽當然要頻率增加,滑行效果只有犧牲一點。
但平時有練的話,亦只是一個塘增加數次划手而已
作者: rockiec    時間: 2009-5-7 20:55
原帖由 cfchan 於 2009-5-6 23:13 發表 rockiec ching, 小弟一把年紀,不可能以小朋友操水方式去游泳,否則命不久矣  坦白說,如果以我為例,真的只比傳統方式快少許,但感覺卻舒適很多 比賽當然要頻率增加,滑行效果只有犧牲一點 ...

再多口問多句, 咁後生 ge 泳手(三項) 係咪都係用 TI 方式比賽呢?

抑或 TI 只係用呢練習? 或者游馬拉松?
作者: cfchan    時間: 2009-5-7 23:20
原帖由 rockiec 於 2009-5-7 20:55 發表

再多口問多句, 咁後生 ge 泳手(三項) 係咪都係用 TI 方式比賽呢?

抑或 TI 只係用呢練習? 或者游馬拉松?

依我所見就唔係所有人用,但有唔少人會參考TI的滑水方式,從而節省體力。
年紀越大,越傾向用TI!
TI並不只是練習用,純游泳比賽其實好多泳手都用緊TI,取得佳績者亦不在少數!
作者: sunrise    時間: 2009-5-16 13:28
我都正在自學自由式, ti理論聽過, 不過起初跟住練都無嘜進步, 可能無耐性掛, 後來轉返傳統方法, 都係游唔到快, 近日唔理時間, 慢慢游, 反而覺得有進步, 或者游水係需要有耐性的運動!

有興趣到我blog可以睇下我游水練習的感想:
http://hk.myblog.yahoo.com/majorindex/article?mid=5315
作者: key    時間: 2009-5-16 13:58

cfchan兄,可否post utube條link,我都想improve吓 
作者: cfchan    時間: 2009-5-16 13:59
原帖由 key 於 2009-5-16 13:58 發表

cfchan兄,可否post utube條link,我都想improve吓   

等一等,我要搵番出黎!
作者: rockiec    時間: 2009-5-16 17:18
原帖由 sunrise 於 2009-5-16 13:28 發表 我都正在自學自由式, ti理論聽過, 不過起初跟住練都無嘜進步, 可能無耐性掛, 後來轉返傳統方法, 都係游唔到快, 近日唔理時間, 慢慢游, 反而覺得有進步, 或者游水係需要有耐性的運動! 有興趣到我blog可以睇下我游水 ...

suprise ching,

啱啱睇完你個 blog, 原來小弟就係同 ching 响沙田越野道路混合賽9k邊跑邊吹水跑番嚟...

ching 好強, 1分鐘一個塘, 10分鐘游完500... ching 多數邊度練水, 得閒偷下師!
睇嚟你都好有興趣玩二項! 係咪628? 我都有興趣, 所以問咗 cfchan 攞料, 
睇下點樣可以改進一下泳術... 不過到依家都未落過水, 唔知可唔可以趕切練?

其實都好想去黃金海岸跟跟一眾 ching/ctse 偷吓師, 不過一個東, 一個西...
真係太遠, 唔知有無機會响中間攪一次呢?
作者: sunrise    時間: 2009-5-16 17:52
rockiec: 1分鐘一個塘, 10分鐘游完500呢個係目標, 希望今年內操到, 而家仲係好慢!
              628有興趣, 希望到時又可以同你同埸比賽!
               我諗係泳池練會好d, 或者有機會約埋一齊操兩項啦!
作者: cfchan    時間: 2009-5-17 19:30
原帖由 key 於 2009-5-16 13:58 發表

key兄,我自己就參考呢兩條link,其實仲有好多,自己慢慢搵喇!
另外,游泳池同大海的水感或有少許分別,需自行調節

http://www.youtube.com/watch?v=DDUWSZw9G9M&feature=channel

http://www.youtube.com/watch?v=rJpFVvho0o4&feature=channel_page
作者: cfchan    時間: 2009-5-17 19:33
原帖由 sunrise 於 2009-5-16 13:28 發表
我都正在自學自由式, ti理論聽過, 不過起初跟住練都無嘜進步, 可能無耐性掛, 後來轉返傳統方法, 都係游唔到快, 近日唔理時間, 慢慢游, 反而覺得有進步, 或者游水係需要有耐性的運動!

有興趣到我blog可以睇下我游水 ...

我游左兩個月先至適應,而家返唔到轉頭!
游水絕對需要耐性,進步所需的時間,比跑步更多!
作者: key    時間: 2009-5-17 20:05
原帖由 cfchan 於 2009-5-17 19:30 發表

key兄,我自己就參考呢兩條link,其實仲有好多,自己慢慢搵喇!
另外,游泳池同大海的水感或有少許分別,需自行調節

http://www.youtube.com/watch?v=DDUWSZw9G9M&feature=channel

http:// ...

Thanks, 姿勢係可以學倒, 但最緊要都係要多練, 游的每一下動作, 都可以從心感受水感, 感受怎樣才容易去水;
我的自由式都很弱, 所以要加梗練習
作者: gforce    時間: 2009-5-17 21:00
原帖由 key 於 2009-5-17 20:05 發表

Thanks, 姿勢係可以學倒, 但最緊要都係要多練, 游的每一下動作, 都可以從心感受水感, 感受怎樣才容易去水;

你既蛙式已經夠做
作者: cfchan    時間: 2009-5-17 22:40
原帖由 key 於 2009-5-17 20:05 發表

首先做好上身動作,以腰背肌帶動推向前方,
手不用太主動抓水,主要用作定錨,
重心是不斷左右轉移,故必須以左右側身前進
儘量保持平臥水面,手儘量伸直,手指保持下垂,這樣較易讓身體保持水平前進!
講住咁多先!
作者: ChARsoN    時間: 2009-5-18 11:42
我尋晚去九龍仔游了1500米自由式
時間用了31'29.27
如果冇數錯塘數ge 話
咁又PB 了(比上一個快4 分多@@)
所以有些懷疑
作者: key    時間: 2009-5-18 13:09
原帖由 ChARsoN 於 2009-5-18 11:42 發表
我尋晚去九龍仔游了1500米自由式
時間用了31'29.27
如果冇數錯塘數ge 話
咁又PB 了(比上一個快4 分多@@)
所以有些懷疑" />" />

很好的成績,差不多1分鐘1個塘 
作者: ChARsoN    時間: 2009-5-18 14:06
原帖由 key 於 2009-5-18 13:09 發表

很好的成績,差不多1分鐘1個塘   

可能係因為今次一開始就搵到水感....
以前要游咗十多個塘先至"去"
另外 轉身時都有少少蝦碌野發生
而且經常入水太深而自己又冇咁大個肺去潛耐d
再加上未識dolphin kick....
作者: key    時間: 2009-5-18 14:34
原帖由 ChARsoN 於 2009-5-18 14:06 發表

另外 轉身時都有少少蝦碌野發生" />" />

我都有同樣毛病:
(1) 轉塘時入水太深
(2) 唔識dolphin kick

作者: loudspeaker    時間: 2009-5-19 10:17
原帖由 ChARsoN 於 2009-5-18 14:06 發表

另外 轉身時都有少少蝦碌野發生" />" />

入水過深 ? 會不會是由於過遲轉身?
一般望到池下個 "T" 字線便須預備轉身,
過早可能踩不到牆身 , 但過遲双脚可能過分屈曲而
向下衝而過深入水 。
我由於速度不高 , 一般望到个 "T" 都要加多一下手
先預備轉身 。
作者: ChARsoN    時間: 2009-5-19 13:56
原帖由 loudspeaker 於 2009-5-19 10:17 發表

入水過深 ? 會不會是由於過遲轉身?
一般望到池下個 "T" 字線便須預備轉身,
過早可能踩不到牆身 , 但過遲双脚可能過分屈曲而
向下衝而過深入水 。
我由於速度不高 , 一般望到个 "T ...

有可能....
但我速度都是不高 又是慣了加一下手才轉
另外 我可能經常都去刻意"取消"向前個慣性....
可次試試維持向前看看能否"跣"過去牆邊

p.s. 剛想起另一問題
就是太遲轉身然後踢出去後因用力過多以及手腳未放對位置造成湍流而阻水
作者: loudspeaker    時間: 2009-5-19 14:31
原帖由 ChARsoN 於 2009-5-19 13:56 發表

有可能....
但我速度都是不高 又是慣了加一下手才轉
另外 我可能經常都去刻意"取消"向前個慣性....
可次試試維持向前看看能否"跣"過去牆邊

p.s. 剛想起另一問題
就是太遲轉身然後踢出去後因用力過多以及手腳 ...

咁下次可以試下用慣性轉完身, 練習多幾次可能會順 d ,
游水其實都係潛移默化動作 , 要多練習先會自然同游信舒服。
作者: ChARsoN    時間: 2009-5-23 22:14
今日下午去屯門泳池游1500 米又游番41 分....
唔知水深係咪真係咁大影響?
作者: ChARsoN    時間: 2009-8-26 23:50
標題: 回復 71# 的帖子
以前轉塘好似係對腳去了後面就唔理3721 踢出去...
而家學識了雙腳掂到牆後先感受一下個位置再調整用力的位置(多數用陰力)
結果多數都可唔會入水太深 且好快上得返水面~
就算唔小心去得太近都可避免入水太深

可能係以前唔熟練所以每次轉塘都緊張(慌張)

歡迎光臨 香港長跑網 - 長跑長友 (https://www.longrun.hk/) Powered by Discuz! X3.2