香港長跑網 - 長跑長友

標題: deleted..... [打印本頁]

作者: cfchan    時間: 2009-4-10 19:17
標題: deleted.....
...........

作者: cfchan    時間: 2009-4-10 19:21
deleted...

作者: 亞平    時間: 2009-4-10 19:22
原帖由 cfchan 於 2009-4-10 19:17 發表
基於小弟訓練及參賽從來不求成績,只求享受過程,故一直提不起勁記錄訓練及比賽的一點一滴。但看見這裏的師兄/師姐都不吝嗇地分享其訓練成果及得著,那麼,小弟都不怕獻醜,或多或少都寫一點點東西吧,文筆或許沒有師 ...

恭喜CFCHAN兄開blog,小弟有幸成為你第一位恭喜你的忠實Blog迷!

作者: cfchan    時間: 2009-4-10 19:28
deleted....

作者: cfchan    時間: 2009-4-10 19:32
原帖由 亞平 於 2009-4-10 19:22 發表

恭喜CFCHAN兄開blog,小弟有幸成為你第一位恭喜你的忠實Blog迷!

謝謝平兄參觀 得閒多d過黎望望喇!
作者: cfchan    時間: 2009-4-10 19:43
deleted.......

作者: runrun    時間: 2009-4-10 19:52
原帖由 cfchan 於 2009-4-10 19:17 發表
基於小弟訓練及參賽從來不求成績,只求享受過程,故一直提不起勁記錄訓練及比賽的一點一滴。但看見這裏的師兄/師姐都不吝嗇地分享其訓練成果及得著,那麼,小弟都不怕獻醜,或多或少都寫一點點東西吧,文筆或許沒有師 ...

恭喜十三兄開blog大吉!
定會時常探訪。
作者: 零下十度    時間: 2009-4-10 19:58
作者: 田中雅茂    時間: 2009-4-10 21:03
13咩話! 個blog 叫cfchan 除衫除褲的訓練.

作者: cfchan    時間: 2009-4-10 21:46
原帖由 runrun 於 2009-4-10 19:52 發表
定會時常探訪。
原帖由 零下十度 於 2009-4-10 19:58 發表

多謝支持!
原帖由 田中雅茂 於 2009-4-10 21:03 發表
13咩話! 個blog 叫cfchan 除衫除褲的訓練.
hgjD115" />" />hj

落水游都要嘛 最起碼面果條都要喇!
其實係有彈性咁去操,今日腳累就去游水,聽日背酸就去跑步
作者: mill    時間: 2009-4-10 21:46
原帖由 cfchan 於 2009-4-10 19:32 發表

謝謝平兄參觀 得閒多d過黎望望喇!

十三兄, 因我最近比較忙, 所以少來探你, 請見諒啊!
得閒我先再來探你~ 加油呀mill mill 支持你.
作者: 叮叮噹    時間: 2009-4-10 23:53
cfchan開三鐵blog大吉, 長寫長有.
多謝分享, 等小妹可以偷吓師.
作者: key    時間: 2009-4-11 09:16
我都開始左為5月10日嘅sprint distance而訓練了, 目標係一星期模擬一次賽程嘅距離, 但相信到時那20k嘅山路, 才是依次賽事嘅重點所在.

http://wow.esdlife.com/space.php?uid=5839&do=blog&id=32634
作者: cfchan    時間: 2009-4-11 21:47
原帖由 mill 於 2009-4-10 21:46 發表

十三兄, 因我最近比較忙, 所以少來探你, 請見諒啊!
得閒我先再來探你~ 加油呀mill mill 支持你.
原帖由 叮叮噹 於 2009-4-10 23:53 發表
cfchan開三鐵blog大吉, 長寫長有.
多謝分享, 等小妹可以偷吓師.

多謝mill mill & 叮叮 ctse支持
作者: cfchan    時間: 2009-4-11 21:48
原帖由 key 於 2009-4-11 09:16 發表
我都開始左為5月10日嘅sprint distance而訓練了, 目標係一星期模擬一次賽程嘅距離, 但相信到時那20k嘅山路, 才是依次賽事嘅重點所在.

http://wow.esdlife.com/space.php?uid=5839&do=blo ...

key ching,加油呀!
作者: cfchan    時間: 2009-4-11 21:52
deleted...

作者: 零下十度    時間: 2009-4-12 10:07
原帖由 cfchan 於 2009-4-11 21:52 發表
小弟今日偷懶,去左行山,地點為新界東北
路線︰烏蛟騰 > 三椏涌  > 荔枝窩 > 分水坳 > 谷埔 > 鹿頸
全長約13km,慢走連休息,花了8個小時!

行山都系運動.點算偷懶~~
13有冇影返d令相返離呢~~
作者: cfchan    時間: 2009-4-12 19:56
原帖由 零下十度 於 2009-4-12 10:07 發表 行山都系運動.點算偷懶~~hgj091" />" />" />" />hj 13有冇影返d令相返離呢~~" />" />" />" />
deleted.......

作者: cfchan    時間: 2009-4-12 22:47
deleted.........

作者: cfchan    時間: 2009-4-13 21:12
Deleted.........

作者: 叮叮噹    時間: 2009-4-13 23:05
行山啲相唔錯喎!
師兄都幾勤力, 同一日游水又跑步.
鐵人真係唔勤力唔得, 佩服!
作者: loudspeaker    時間: 2009-4-14 11:08
原帖由 cfchan 於 2009-4-13 21:12 發表
今日幫朋友搬屋,當做左肌力訓練
小休一天

cfhing, 搬屋味仲甘過跑 30km....
以前幫朋友搬過一張聚脂枱 , 由 6/F 搬到地下 ,
由於係唐樓 (無 lift) , 真係甘 ............
作者: cfchan    時間: 2009-4-14 11:24
原帖由 loudspeaker 於 2009-4-14 11:08 發表 cfhing, 搬屋味仲甘過跑 30km.... 以前幫朋友搬過一張聚脂枱 , 由 6/F 搬到地下 , 由於係唐樓 (無 lift) , 真係甘 ............
Deleted........

作者: loudspeaker    時間: 2009-4-14 13:55
原帖由 cfchan 於 2009-4-14 11:24 發表

絕對係,我朋友用盡全屋所有地方,好多濕星野,搬完屋仲辛苦過做兩項訓練!hgjD092" />" />" />" />hj

搬一次屋, 先知屋企有咁多無謂野
10 年都唔用一次仲留响樹 ............
作者: ~~菲菲~~    時間: 2009-4-14 18:14
13兄, 昨日我去玩獨木舟3星,咁啱個教練話係你啲friend來, 
我哋即時都叫佢登入長跑網多啲吹下水咁, 真係世界真細小呢∼∼∼ 
作者: cfchan    時間: 2009-4-14 22:19
原帖由 ~~菲菲~~ 於 2009-4-14 18:14 發表
13兄, 昨日我去玩獨木舟3星,咁啱個教練話係你啲friend來, 
我哋即時都叫佢登入長跑網多啲吹下水咁, 真係世界真細小呢∼∼∼ 

作者: cfchan    時間: 2009-4-14 22:27
Deleted.........

作者: rickymsz    時間: 2009-4-15 09:37
原帖由 ~~菲菲~~ 於 2009-4-14 18:14 發表

我用盡所有log in, 所有password, 先入到來
果日真的好好玩
作者: ~~菲菲~~    時間: 2009-4-15 09:42
原帖由 rickymsz 於 2009-4-15 09:37 發表

我用盡所有log in, 所有password, 先入到來hgjD141" />" />hj
果日真的好好玩

阿sir, 你終於入下來啦~~~
仲要係响13兄個blog入面同我相認添......
同你提過的跑步响呢度呀, 快啲報名啦~~~
https://www.longrun.hk/forum/redirect.php?tid=4662&goto=lastpost#lastpost
作者: cfchan    時間: 2009-4-15 09:58
原帖由 rickymsz 於 2009-4-15 09:37 發表

我用盡所有log in, 所有password, 先入到來hgjD141" />" />hj
果日真的好好玩

ricric,呢度好久不見,實情係真人都同你好久不見!
作者: rickymsz    時間: 2009-4-15 10:05
原帖由 ~~菲菲~~ 於 2009-4-15 09:42 發表

阿sir, 你終於入下來啦~~~
仲要係响13兄個blog入面同我相認添......
同你提過的跑步响呢度呀, 快啲報名啦~~~
https://www.longrun.hk/forum/redirect.php?tid=4662&goto=lastpost#lastpost

我報了名啦
作者: rickymsz    時間: 2009-4-15 10:07
原帖由 cfchan 於 2009-4-15 09:58 發表

ricric,呢度好久不見,實情係真人都同你好久不見!hgj091" />" />hj

我都好掛住你呀

作者: witchycatcat    時間: 2009-4-15 11:05
原帖由 rickymsz 於 2009-4-15 10:07 發表

我都好掛住你呀

真係冤氣...
作者: 零下十度    時間: 2009-4-15 13:06
原帖由 cfchan 於 2009-4-14 22:27 發表
四月十四日晚上,游泳

16x100m,其中400m蛙式,其餘自由式,
仍是滑水及抬肘動作(好沉悶,不過技巧不斷改善中,好高興 )
速度比之前練習稍快,但仍然保持姿勢

13兄.昨日游泳.今晚過離斧山練昨習跑步啦~~
作者: cfchan    時間: 2009-4-15 14:53
原帖由 零下十度 於 2009-4-15 13:06 發表

13兄.昨日游泳.今晚過離斧山練昨習跑步啦~~hgj091" />" />hj

今晚如果無雨落,會去踩單車,唔黎啦!
作者: 零下十度    時間: 2009-4-15 16:22
原帖由 cfchan 於 2009-4-15 14:53 發表

今晚如果無雨落,會去踩單車,唔黎啦!

咁就留返聽日離晒草練啦~~ 系食喎~~~
作者: rickymsz    時間: 2009-4-15 21:12
5月10日好快到la, 有冇練呀
作者: cfchan    時間: 2009-4-15 21:40
標題: 回復 37# 的帖子
連名都未報
作者: 叮叮噹    時間: 2009-4-15 22:16
原帖由 cfchan 於 2009-4-15 21:40 發表
連名都未報

咁點解唔報呀?
報左, 一條心練習迎戰.
作者: rickymsz    時間: 2009-4-15 22:35
原帖由 叮叮噹 於 2009-4-15 22:16 發表

咁點解唔報呀?

咪係law, 130蚊都幾平喎
作者: cfchan    時間: 2009-4-15 22:53
原帖由 叮叮噹 於 2009-4-15 22:16 發表

咁點解唔報呀?
原帖由 rickymsz 於 2009-4-15 22:35 發表

咪係law, 130蚊都幾平喎hgjD088" />" />hj

咁我聽日報喇!
作者: ginnywong    時間: 2009-4-16 10:34
你個復活節假都好勤力喎, 訓練量可比美我地的訓練營

勁!
作者: cfchan    時間: 2009-4-18 00:01
四月十六日,下午,游泳
以改變後的泳姿游一千五百米,或許因為未試過以此姿勢游咁長,游至千一米已經拉車,餘下的四百米捱返去

四月十六日,晚上,晒草灣跑步
輕jog完成5k
作者: cfchan    時間: 2009-4-18 00:10
四月十七日,晚上,因為有朋友下午打電話來約踩單車遊青公,所以無練跑!" />" />

元朗大棠至三聖,約13k,大部份踩馬路,以av24~25完成

三聖至荃灣海濱公園,約16k,青公馬路,因四至五級逆風,只能以av24左右完成

荃灣海濱公園至三聖(回程),約16k,青公馬路,由逆風轉為順風
落腳差不多不用力, 以av34完成

三聖至元朗大棠,約13k,大部份踩馬路,以av26~27完成

小弟今天用的車,乃頭像的那輛小摺!

作者: mill    時間: 2009-4-18 17:52
13兄, 咁幾時有山行就pm叫埋我呀!
你知啦我而家唔係成日得閒上網.

重有你話可以教人大家游水,
個訓練係幾時開始呢!在那裡教.如果時間啱的話都可以離學吓野,
因為我只係懂蛙式, 自由式我就不懂呢~
作者: loudspeaker    時間: 2009-4-18 18:27
原帖由 cfchan 於 2009-4-18 00:10 發表
四月十七日,晚上,因為有朋友下午打電話來約踩單車遊青公,所以無練跑!" />" />" />" />

元朗大棠至三聖,約13k,大部份踩馬路,以av24~25完成

三聖至荃灣海濱公園,約16k,青公馬路,因四至五級逆風,只 ...

cf hing, 褶車都可以有這速度,腳力都不簡單,
可惜沒有時間,不然跟下你地慢 6,都幾好。
作者: rickymsz    時間: 2009-4-18 20:40
原帖由 loudspeaker 於 2009-4-18 18:27 發表

想問, 如果拎去比賽得MA
作者: runrun    時間: 2009-4-18 22:00
原帖由 mill 於 2009-4-18 17:52 發表

個訓練係幾時開始呢!在那裡教.如果時間啱的話都可以離學吓野,
因為我只係懂蛙式,  ...

13兄,請預埋我呀!

作者: cfchan    時間: 2009-4-18 22:01
原帖由 rickymsz 於 2009-4-18 20:40 發表

想問, 如果拎去比賽得MAhgjD115" />" />hj

咪玩喇,你唔豬,我就唔信啦!
作者: cfchan    時間: 2009-4-18 22:15
原帖由 loudspeaker 於 2009-4-18 18:27 發表

有個秘訣,用lock踏!
作者: cfchan    時間: 2009-4-18 22:24
四月十八日,下午二時,游泳,葵盛泳池
34x50m = 1700m,繼續以"疑似TI"方式游自由式 ,開始掌握何謂定錨手

四月十八日,下午四時四十五分,跑步,城門水塘,有雨,雨勢有時頗大
約本網跑友從和宜合道運動場起步,跑到菠蘿壩後,以順時針方向環塘
小弟跟部份跑友走過燒烤場後,抄捷徑直下和宜合道再返回運動場,全程約九公里!

p.s. 幾日來的傷風,就靠這幾天的摧殘式訓練,不藥而愈!
(日子出錯,已改)

作者: cfchan    時間: 2009-4-18 22:28
原帖由 mill 於 2009-4-18 17:52 發表

因為我只係懂蛙式,  ...

原本聽日有得行,但天雨關係取消!
至於游水的的問題,我應該唔會在版面公告,有興趣可pm我約日子!
又或者,我可以在版面留下我的動向,有興趣者pm我確認!

作者: mill    時間: 2009-4-19 11:42
原帖由 cfchan 於 2009-4-18 22:28 發表

原本聽日有得行,但天雨關係取消!
至於游水的的問題,我應該唔會在版面公告,有興趣可pm我約日子!
又或者,我可以在版面留下我的動向,有興趣者pm我確認!

好呀! 如果時間啱的話我再PM你啦~
作者: 零下十度    時間: 2009-4-19 18:47
原帖由 cfchan 於 2009-4-18 22:24 發表
34x50m = 1700m,繼續以"疑似TI"方式游自由式 ,開始掌握何謂定錨手

四月十八日,下午四時四十五分,跑步,城門水塘,有雨,雨勢有時頗大
約本網跑友從和宜合 ...

13兄同一日又游水又跑步..咩鬼菌都怕左你啦~~

(cf 按︰小弟出錯左日子,現已改回正確日子 -10C CTSE請見諒,你回的post並沒有改過任何一字 )

作者: nc    時間: 2009-4-19 20:53
原帖由 cfchan 於 2009-4-18 22:24 發表
四月十七日,下午二時,游泳,葵盛泳池

四月十七日,下午四時四十五分,跑步,城門水塘,有雨,雨勢有時頗大
約本網跑友從和宜合道運動場起步,跑到菠蘿壩後,以順時針方向環塘
小弟跟部份跑友走過燒烤場後,抄捷徑直下和宜合道再返回運動場,全程約九公里!

p.s. 幾日來的傷風,就靠這幾天的摧殘式訓練,不藥而愈

鐵人13兄, 你都係辛苦命架喇

如果星期六有行山, 及不是行澗的話, 請pm小弟吧!!! 有興趣行山呀, 不過星期日不可以 (只得下午)!!!!
作者: cfchan    時間: 2009-4-19 21:41
原帖由 nc 於 2009-4-19 20:53 發表

鐵人13兄, 你都係辛苦命架喇 " />" />

如果星期六有行山, 及不是行澗的話, 請pm小弟吧!!! 有興趣行山呀, 不過星期日不可以 (只得下午)!!!!

今日,迫於無奈,全身唔聽駛,唔休息都唔得
星期六,首先要小弟短週,再加上有朋友約行,才會成行,等我編排下先!
作者: nc    時間: 2009-4-20 00:04
原帖由 cfchan 於 2009-4-19 21:41 發表

今日,迫於無奈,全身唔聽駛,唔休息都唔得
星期六,首先要小弟短週,再加上有朋友約行,才會成行,等我編排下先!

oh... ching保重保重. 有健康才有得玩呀!!! 有時候病也是好的, 只有這樣自己才捨得停下來, 休息.

無所謂啦, 時間合適才pm我吧!!! 多休息, 早日康復吧!!!
作者: 叮叮噹    時間: 2009-4-20 00:12
[quote]原帖由 nc 於 2009-4-19 20:53 發表

登錄/註冊後可看大圖

鐵人13兄, 你都係辛苦命架喇
如果星期六有行山, 及不是行澗的話, 請pm小弟吧!!! 有興趣行山呀, 不過星期日不可以 (只得下午)!/quote]

x2, 行山預我.
作者: 零下十度    時間: 2009-4-20 11:00
原帖由 cfchan 於 2009-4-19 21:41 發表

今日,迫於無奈,全身唔聽駛,唔休息都唔得" />" />
星期六,首先要小弟短週,再加上有朋友約行,才會成行,等我編排下先!" />" />

13兄.休息夠返先再操過啦~
操得太密身體自己都會抗議嫁~~
等緊你的浮C團呢~~
作者: rickymsz    時間: 2009-4-20 12:40
13哥, 你都操得好行下喎
作者: 零下十度    時間: 2009-4-22 11:45
13,你好返未啊 .
要多D休息喎~~
作者: cfchan    時間: 2009-4-22 18:02
原帖由 零下十度 於 2009-4-22 11:45 發表
13,你好返未啊hgj" />" />jufgu .
要多D休息喎~~" />" />

休息中,謝lulu姐關心,已經好番好多,可以輕jog下喇!
作者: 上水馬王    時間: 2009-4-22 20:16

約本網跑友從和宜合 ...

CF兄果然係鐵人,游完咁長距離仲跑成十公里!
作者: 零下十度    時間: 2009-4-24 18:45
原帖由 cfchan 於 2009-4-22 18:02 發表

休息中,謝lulu姐關心,已經好番好多,可以輕jog下喇!

13兄,26號會踩單車出離沙田為我地"雪山q隊"打氣嗎.
你又可以順便操下手車~~
作者: cfchan    時間: 2009-4-25 00:17
原帖由 零下十度 於 2009-4-24 18:45 發表

13兄,26號會踩單車出離沙田為我地"雪山q隊"打氣嗎.
你又可以順便操下手車~~

小弟另有活動,黎唔到喇,露露姐及妳的隊友們(山比 & Qoo?),努力呀!
作者: Kennychoi    時間: 2009-4-25 19:50
cfchan兄,小弟今年都想玩鐵人賽,但想參加二項先,因小弟怕游水抽根,所以先嘗試玩二項,是否可行呢?請指點明燈!
作者: cfchan    時間: 2009-4-25 20:25
原帖由 Kennychoi 於 2009-4-25 19:50 發表
cfchan兄,小弟今年都想玩鐵人賽,但想參加二項先,因小弟怕游水抽根,所以先嘗試玩二項,是否可行呢?請指點明燈!

絕對可行,好多三鐵賽手都係由單一項目或兩項開始,如果你想玩陸上兩項,可以試下以下呢個︰

https://www.longrun.hk/forum/viewthread.php?tid=4370&extra=page%3D1

怕游水抽筋,可以玩下鐵總的水陸賽(泳池進行的),先玩下短程熟習下,之後先玩長程
好似六月會有,但還未作實!
作者: Kennychoi    時間: 2009-4-25 21:19
cfchan兄,唔該哂!!
作者: cfchan    時間: 2009-4-26 21:55
四月廿四日,星期五,晚上

1) 基礎︰抬腿撐、摺腿、交叉步 x 2,阻力跑 x 4
2) 衝圈︰i)  慢跑90s+快跑90s+慢跑60s+快跑60s+慢跑30s+快跑30s x 3
             ii) 中速200m+快速200m (3分鐘連跑連休) x 4
3) cool down 及拉筋
作者: cfchan    時間: 2009-4-26 22:02
四月廿六日,星期日,黃昏

1) 游泳︰200m 蛙熱身,自由式分解動作2x100m
             300m 連續自由式,200m 蛙作中途休息
                  800m 自由式練長力,100m 自由式練滑水感覺作結

2) 立即轉往運動場,中速跑10k,主要練轉項感覺及抬腿後蹬,52min完成
作者: cfchan    時間: 2009-4-29 10:53
尋晚去左泳池游水,池水好凍,游左廿幾個塘就走!
作者: 零下十度    時間: 2009-4-29 12:31
原帖由 cfchan 於 2009-4-29 10:53 發表
尋晚去左泳池游水,池水好凍,游左廿幾個塘就走!

尋晚D風.對13你離講...小兒科啦~~
作者: cfchan    時間: 2009-4-29 19:27
原帖由 零下十度 於 2009-4-29 12:31 發表

尋晚D風.對13你離講...小兒科啦~~

尋日d風,早幾年,我會落海玩滑浪風帆
但係無玩好耐,技術已經生疏,未必玩到lu!
作者: nc    時間: 2009-4-29 20:15
原帖由 cfchan 於 2009-4-29 19:27 發表

尋日d風,早幾年,我會落海玩滑浪風帆
但係無玩好耐,技術已經生疏,未必玩到lu

我就應該玩唔到lu, n年前都有玩過風帆仔的 (topper, otter現在可能已不用這些船種了), 什麼rig船, 繩結, 口訣已唔係很記得了
作者: rickymsz    時間: 2009-4-30 00:02
13哥, 我架車賣得出啦
作者: cfchan    時間: 2009-4-30 08:33
原帖由 rickymsz 於 2009-4-30 00:02 發表
13哥, 我架車賣得出啦

你架咩車黎架,貴車通常好難甩手喎!
作者: loudspeaker    時間: 2009-4-30 12:58
原帖由 cfchan 於 2009-4-30 08:33 發表

你架咩車黎架,貴車通常好難甩手喎!

過 5k , 好多時要諗諗俾乜套件先考慮,
所以買車有時郁要睇睇有乜用途 , 唔係分分中領野。

作者: rickymsz    時間: 2009-4-30 14:52
原帖由 loudspeaker 於 2009-4-30 12:58 發表

過 5k , 好多時要諗諗俾乜套件先考慮,
所以買車有時郁要睇睇有乜用途 , 唔係分分中領野。

咁想問過20k, 咁咪好難
真好彩
作者: loudspeaker    時間: 2009-4-30 16:31
原帖由 rickymsz 於 2009-4-30 14:52 發表

真好彩

20k 返黎   ricky hing, 放幾银? 因為唔知你既車種和什么套件 ,
咁貴真係好難甩手 ,
作者: cfchan    時間: 2009-5-1 11:45
原帖由 rickymsz 於 2009-4-30 14:52 發表

真好彩

20k外真係好難搵買家,俾得呢個價錢,唔爭在加多少少買架新車
賣得出真係要恭喜你囉ricric!

作者: cfchan    時間: 2009-5-1 11:58
四月三十日,晚上

屯門鄧肇堅,熱身,練一連串基本技巧,後跑去兆康西鐵站,
再回頭往三聖會合青公約跑的師/姐,並測試小弟的攝影技術
龍尾到了後,慢jog回屯鄧!
作者: B    時間: 2009-5-1 12:14
CF 兄~ 辛苦你了~ 企0左咁耐黎做人肉指路牌!! thanks!!!
同埋你攝影技術好好呀~ 影到我好靚仔~
作者: 711MF    時間: 2009-5-1 12:17
作者: 叮叮噹    時間: 2009-5-1 12:54
原帖由 cfchan 於 2009-5-1 11:58 發表
四月三十日,晚上

屯門鄧肇堅,熱身,練一連串基本技巧,後跑去兆康西鐵站,
再回頭往三聖會合青公約跑的師/姐,並測試小弟的攝影技術
龍尾到了後,慢jog回屯鄧!

辛苦曬你企咁耐做人肉指示牌同影相.
多得十三兄同我邊吹水邊等人, 唔係悶死我.
作者: cfchan    時間: 2009-5-1 21:05
原帖由 711MF 於 2009-5-1 12:17 發表

多戲 cfchan 迎接龍尾,
原帖由 叮叮噹 於 2009-5-1 12:54 發表

辛苦曬你企咁耐做人肉指示牌同影相.
多得十三兄同我邊吹水邊等人, 唔係悶死我.

參予活動,唔一定要做參加者
有時做下義工,用另一角度去感受比賽或活動,都會有另一番感受既!
作者: cfchan    時間: 2009-5-1 21:08
五一勞動節,下午,泳池

變速及距離游自由式,組別如下︰
50m x 2
100m
200m
400m
200m
100m
200m x 2
100m
50m x 2
= 1700m
作者: 叮叮噹    時間: 2009-5-1 21:42
原帖由 cfchan 於 2009-5-1 21:05 發表

參予活動,唔一定要做參加者
有時做下義工,用另一角度去感受比賽或活動,都會有另一番感受既!

對! 從不同角度觀察, 唔同身份去感受體會......
小妹以前通常做活動攪手或者義工, 睇人比賽, 睇人做運動, 唔明白點解啲人做運動有咩咁好玩??
入左長跑網, 同一班志同道合的跑友一起訓練, 參與約跑, 食飯吹水.......才漸漸親身體會跑步的樂趣.
作者: rickymsz    時間: 2009-5-4 12:33
原帖由 cfchan 於 2009-5-1 21:08 發表
五一勞動節,下午,泳池

變速及距離游自由式,組別如下︰
50m x 2
100m
200m
400m
200m
100m
200m x 2
100m
50m x 2
= 1700m" />" />

ching, 你好勁呀
作者: witchycatcat    時間: 2009-5-7 08:50
13ching~~
早晨啦,謝謝你昨晚既寶貴指導,而家特登上黎你lee d搗下亂~~
作者: cfchan    時間: 2009-5-7 09:23
原帖由 witchycatcat 於 2009-5-7 08:50 發表
13ching~~
早晨啦,謝謝你昨晚既寶貴指導,而家特登上黎你lee d搗下亂~~

唔駛客氣,得閒多D黎搗亂啦!
作者: 零下十度    時間: 2009-5-8 09:54
13兄:可以將d行山相攞幾張出離呢樹攞喎~~
作者: cfchan    時間: 2009-5-8 10:38
原帖由 零下十度 於 2009-5-8 09:54 發表
13兄:可以將d行山相攞幾張出離呢樹攞喎~~" />" />

OKOK,遲少少先!
作者: witchycatcat    時間: 2009-5-8 15:55
原帖由 零下十度 於 2009-5-8 09:54 發表
13兄:可以將d行山相攞幾張出離呢樹攞喎~~

行咩山...?咩相呀~~
作者: 零下十度    時間: 2009-5-9 12:41
原帖由 witchycatcat 於 2009-5-8 15:55 發表

行咩山...?咩相呀~~

5/5日行梧桐寨d靚相~~~
作者: cfchan    時間: 2009-5-9 14:37
五月八日,晚上,跑步

熱身20min,200m(80s連跑及休) x 8sets + 200慢&100快 x 4 sets

五月九日,上午,游泳

慢游600m自由式 + 200m背泳
作者: cfchan    時間: 2009-5-10 22:06
五月十日,上午,中銀香港第五十二屆體育節 – 2009分齡組三項鐵人賽

經過一個不算熟睡的晚上,四時多已起床;收拾行裝後,六時從元朗家中出發,乘的士前往比賽地點 – 大尾督,六時半已到達。領取號碼布後,跟相識的朋友們閒聊一番,等待全奧組別所有運動員上水進入轉項區(全分奧賽程分兩組出發,06:10及07:10),以及跟bmc相認後,好不容易才到我參加的半奧組別的起步時間08:20。

响號起步後,一如以往,我寧可起步較遲,至少不會阻人前進吧,哈哈!游泳賽段,我摒棄了以往「死抓爛踢」的自由泳式,改以伸展滑水的方式前進。這個改變,已看出了效果,至少,我已非最後上水的幾名賽員,進佔了中後位置;不單是這樣,節省下來的體力,讓隨後的單車及跑步賽段得到更好的發揮。

進入轉項區取車後,馬上推車往上車區上車,向著烏胶騰方向進發,然後返回八仙嶺遊客中心再返回烏胶騰後折返回轉項區。第一道難關,就是平日禁止踏單車的四百米上坡路。賽前,我並沒有信心可以全段踩踏,但上坡後調校至最「輕腳」的齒輪比,居然可以成功爬上。
由於賽前我並沒有認真的訓練踏車上坡,一旦調至重腳,小腿即有反應,至十七公里左右更有輕微抽筋現象,唯有調整策略,改為「輕腳」及加密踏頻(我倒有練習踏頻,此時可派上用場),此一調整,又讓我多省一點體力,好讓我跑步可以稍為輕鬆。或許因為單車性能不錯,上坡有力,所以途中過了不少賽員。

再次進入轉項區,此次是換上跑鞋,向著大壩方向進發,至壩尾折返直衝終點。此時,腹肌開始收緊,我猜是剛才踏單車踏頻過急所致,但沒有影響腿部肌肉,實際上對跑步只有輕微影響,不能「爆盡」而已。跑步算是我最強的項目,途中亦過了好幾位賽員。

過終點後看錶,1hr43mins+,比去年迪士尼半奧的時間快了9分鐘,但大尾督賽段難度更高,令我喜出望外。

作者: shogikin    時間: 2009-5-10 22:13
!!!!!  所以途中過了不少賽員 !!!!!
$$$$$ 乘的士前往比賽地點 $$$$$

恭喜戰術成功

條路好像same as OSIM last year?
是不是pb呀?

Kin in Running
作者: cfchan    時間: 2009-5-10 22:22
原帖由 shogikin 於 2009-5-10 22:13 發表
!!!!!  所以途中過了不少賽員 !!!!!
$$$$$ 乘的士前往比賽地點 $$$$$

恭喜戰術成功

條路好像same as OSIM last year?
是不是pb呀?

Kin in Running

無得選擇,唯有用錢解決,因為趕住要陪母親,連回程都係用錢解決

同前年一樣,舊年已經改左去迪士尼

yes

作者: witchycatcat    時間: 2009-5-11 09:25
原帖由 cfchan 於 2009-5-10 22:06 發表
五月十日,上午,中銀香港第五十二屆體育節 – 2009分齡組三項鐵人賽

經過一個不算熟睡的晚上,四時多已起床;收拾行裝後,六時從元朗家中出發,乘的士前往比賽地點 – 大尾督,六時半已到達。領取號碼布後,跟相 ...

恭喜13完成比賽並快左9分鐘~~~

作者: ginnywong    時間: 2009-5-11 10:52
原帖由 cfchan 於 2009-5-10 22:06 發表

經過一個不算熟睡的晚上,四時多已起床;收拾行裝後,六時從元朗家中出發,乘的士前往比賽地點 – 大尾督,六時半已到達。領取號碼布後,跟相 ...

你的單車不錯呀!

有進步很值得開心,好野!

歡迎光臨 香港長跑網 - 長跑長友 (https://www.longrun.hk/) Powered by Discuz! X3.2