香港長跑網 - 長跑長友

標題: 唔知將軍澳個運動場幾時開放給人用呢? [打印本頁]

作者: gerryfung    時間: 2009-5-11 01:23
標題: 唔知將軍澳個運動場幾時開放給人用呢?
我睇新聞好似已經開左幕,唔知幾時開放,給我們用呢?
作者: ee_tpk    時間: 2009-5-11 09:45
暫時未有消息
個人估計... 呢一年未必開放俾公眾人仕
作者: CharlesAF    時間: 2009-5-11 22:43
起碼都要搞完個運動會..........
作者: Paulwat    時間: 2009-5-11 23:04
標題: 啓用日
運動場經理冼生回覆我,本年六月初會開放跑徑,其他設施會於2010年初啓用。
作者: =chairman=    時間: 2009-5-11 23:06
Thx pual ching ~
知唔知道 lockers 算不算是其他設施呀 ~~
作者: WinggniW    時間: 2009-5-11 23:06
原帖由 Paulwat 於 2009-5-11 23:04 發表
運動場經理冼生回覆我,本年六月初會開放跑徑,其他設施會於2010年初啓用。

唔該晒Paulwat師兄!!!

好o野~下個月開放跑徑啦~
作者: Paulwat    時間: 2009-5-11 23:25
標題: 回復 5# 的帖子
佢冇講清楚, 佢補充啓用通告會在場館外張貼。

ps:  我feel 唔到个answer 好solid.
所以介時唔開,我會'請教'DC member eg. Gary Fan.

作者: ee_tpk    時間: 2009-5-11 23:28
原帖由 Paulwat 於 2009-5-11 23:25 發表
佢冇講清楚, 佢補充啓用通告會在場館外張貼。

ps:  我feel 唔到个answer 好solid.
所以介時唔開,我會'請教'DC member eg. Gary Fan.

我想問一下..開放既意思係..
俾有田總証既人用..定係俾所有人用 ?!
因為以前既馬鞍山場.. 同埋而家既灣仔場..都係唔開放俾公眾
作者: 快活人    時間: 2009-5-11 23:31
但我收風返來好似只比團體、學校APPLY WOR ~~
作者: =chairman=    時間: 2009-5-11 23:32
原帖由 Paulwat 於 2009-5-11 23:25 發表
佢冇講清楚, 佢補充啟用通告會在場館外張貼。

ps:  我feel 唔到個answer 好solid.

明白 ~ thx paul ching ~
小弟到時同你一齊去請教

作者: =chairman=    時間: 2009-5-11 23:34
原帖由 快活人 於 2009-5-11 23:31 發表
但我收風返來好似只比團體、學校APPLY WOR ~~

會唔會只俾 D1學校 apply 呢 ? 好似灣仔運動場咁
作者: WinggniW    時間: 2009-5-11 23:37
原帖由 =chairman= 於 2009-5-11 23:34 發表

即係未開放俾公眾? 我見有香港2009東亞運動會200天倒數 / 100天倒數活動....咁可能真係完左運動會先開嚕
作者: 哈利330    時間: 2009-5-11 23:39
始終都係唔多相信佢會o係東亞運前開比公眾用。除非佢o係東亞運前會再封場保養。
作者: 快活人    時間: 2009-5-11 23:42
原帖由 =chairman= 於 2009-5-11 23:34 發表

吾會掛~~~~
但TKO 得一個運動場,如只比團體/學校.
甘未好吾公平..到時要同區議員反應下LA....
作者: 快活人    時間: 2009-5-11 23:43
原帖由 哈利330 於 2009-5-11 23:39 發表
始終都係唔多相信佢會o係東亞運前開比公眾用。除非佢o係東亞運前會再封場保養。

ummm~~希望6月可開放出來LA..
作者: Paulwat    時間: 2009-5-11 23:51
標題: 回復 8# 的帖子
ee:
我相信開放= 公眾使用
作者: ee_tpk    時間: 2009-5-11 23:54
thx paul 兄....
如果六月真係開放俾市民使用就好啦...

btw..好久不見 paul 兄來逍遙啦..你幾時同我地逍遙下 ?!
作者: Paulwat    時間: 2009-5-12 00:01
標題: 回復 17# 的帖子
ee:
最快希望30/5 可以來逍遙
作者: Paulwat    時間: 2009-5-12 00:05
標題: 回復 10# 的帖子
chairman,

好吖,
更希望在跑徑 学習你輕 盈飛奔
作者: WinggniW    時間: 2009-5-12 23:31
隔離壇都有師兄都打去運動場問, 全港運動會之後會開放部份設施, 詳情稍後公佈
作者: gerryfung    時間: 2009-5-13 08:46
[quote]原帖由 Paulwat 於 2009-5-11 23:04 發表

登錄/註冊後可看大圖

運動場經理冼生回覆我,本年六月初會開放跑徑,其他設施會於2010年初
作者: gerryfung    時間: 2009-5-13 08:47
[quote]原帖由 Paulwat 於 2009-5-11 23:04 發表

登錄/註冊後可看大圖

運動場經理冼生回覆我,本年六月初會開放跑徑,其他設施會於2010年初
作者: 駿3    時間: 2009-5-13 08:52
good wo
作者: =chairman=    時間: 2009-5-13 13:11
原帖由 gerryfung 於 2009-5-13 08:47 發表

登錄/註冊後可看大圖

gerry ching 試下 delete 左d廣東話字就應該可以出到成句 ~~
作者: =chairman=    時間: 2009-5-13 13:11
原帖由 WinggniW 於 2009-5-11 23:37 發表

即係未開放俾公眾? 我見有香港2009東亞運動會200天倒數 / 100天倒數活動....咁可能真係完左運動會先開嚕

caffeine ctse 而家應該好忙。
作者: =chairman=    時間: 2009-5-13 13:13
原帖由 Paulwat 於 2009-5-12 00:05 發表

更希望在跑徑 學習你輕 盈飛奔hgj091" />" />hj

哈哈 ~ paul ching 太誇張了 ~ 我跑得一d都唔快。

不過就到時間的話可以一齊跑的 ~~
作者: 快活人    時間: 2009-5-13 13:54
好野 ~~~甘6月就可以放行李係東亞館
作者: WinggniW    時間: 2009-5-13 23:34
原帖由 =chairman= 於 2009-5-13 13:11 發表

caffeine ctse 而家應該好忙。

caffeine ctse???
作者: 快活人    時間: 2009-5-14 11:31
原帖由 WinggniW 於 2009-5-13 23:34 發表

caffeine ctse???  

ctse 都是初期同我地一齊跑架. 不過佢好忙 .
作者: ee_tpk    時間: 2009-5-14 11:32
不過果度個個都係細 locker... 唔夠我擺野...
作者: ee_tpk    時間: 2009-5-14 11:33
原帖由 快活人 於 2009-5-14 11:31 發表

ctse 都是初期同我地一齊跑架. 不過佢好忙 .

無錯...其實佢係元老之一~
作者: 快活人    時間: 2009-5-14 11:35
原帖由 ee_tpk 於 2009-5-14 11:32 發表
不過果度個個都係細 locker... 唔夠我擺野...

團長 ~~你又知果度全部都係細locker ???
作者: ee_tpk    時間: 2009-5-14 11:42
原帖由 快活人 於 2009-5-14 11:35 發表

團長 ~~你又知果度全部都係細locker ???

之前 harry 定係 paul 定係 車仔 影0左相....只有細 locker...

不過我唔記得0左邊個 post 有相...
作者: 快活人    時間: 2009-5-14 11:49
原帖由 ee_tpk 於 2009-5-14 11:42 發表

之前 harry 定係 paul 定係 車仔 影0左相....只有細 locker...

不過我唔記得0左邊個 post 有相...

我估會有大locker ge ... 影吾到出來者
作者: ee_tpk    時間: 2009-5-14 11:53
原帖由 快活人 於 2009-5-14 11:49 發表

我估會有大locker ge ... 影吾到出來者

果位 ching 講0左只有細 locker....
作者: 山比    時間: 2009-5-14 12:00
原帖由 ee_tpk 於 2009-5-14 11:53 發表

果位 ching 講0左只有細 locker....

可唔可以分d行裝放係我地d locker 度呀?
作者: ee_tpk    時間: 2009-5-14 12:06
原帖由 囧山比 於 2009-5-14 12:00 發表

可唔可以分d行裝放係我地d locker 度呀?

問題是..我的球拍....斬唔開 幾份....  
作者: WinggniW    時間: 2009-5-14 12:50
原帖由 ee_tpk 於 2009-5-14 12:06 發表

問題是..我的球拍....斬唔開 幾份....  

咁放番O向寶翠咪得囉~
作者: gerryfung    時間: 2009-5-14 17:53
原帖由 =chairman= 於 2009-5-13 13:11 發表

gerry ching 試下 delete 左d廣東話字就應該可以出到成句 ~~

Thank you Ching
作者: robbiefung    時間: 2009-5-19 23:37
我都好想快d去跑下啊
作者: Paulwat    時間: 2009-5-20 00:10
標題: 開幕了_五月十九日
將軍澳運動場今天(5月19日)正式開幕,同時慶祝香港2009東亞運動會開始200天倒數。

未來數月,18區區議會推展連串以文化、綠色及活力為主題的活動,支持東亞運。

有關活動包括8月29日舉行東亞運動會火炬接力傳遞,9 - 11月期間舉行學校火炬接力活動。

將軍澳運動場佔地約6公頃,2006年4月動工,今年3月落成,耗資約4億元;其平面布局是根據奧運會的5環標誌而設計,以加強其國際級比賽場地的形象。

運動場看台的天幕設計呈新月形,設有9個天窗,象徵東亞運的9個參與國家�地區,令整體建築設計別具香港東亞運的特式。設計和設施配套,融合了環保概念,並符合相關標準。

將軍澳運動場是香港首個配置有熱身副場的田徑場地,具備各項供熱身及訓練用的田徑配套設施,主場包括1條長400米的8線全天候跑道。

其他附屬設施,包括藥檢室、物理治療室、控制室、新聞採訪設施,供舉行活動、會議和培訓所需的設施;還設有3,500個座位的有蓋看台,以及預留地方作1,500個座位的臨時看台。

source: 政府新聞網

作者: jshho    時間: 2009-5-20 12:25
即係幾月幾號開始可以用呢 ?
作者: rockiec    時間: 2009-5-22 22:20
據 Bill Purves 指出, 田總曾表示要將將軍澳運動場作為專用場館, 
但足總反對, 所以好大機會公眾開放... 但若果有足球練習, 
則只開放5-8線!

不過副場就未必會公眾開放, 可以真係留俾田總專用, 換句話說, 
大家需要出示田總証方可使用副場
作者: 快活人    時間: 2009-5-25 15:03
要同區議會返應下 點可以甘架 ...
使甘多$$建個場 .吾開放出來 ....
作者: rockiec    時間: 2009-5-25 20:51
原帖由 快活人 於 2009-5-25 15:03 發表 要同區議會返應下 點可以甘架 ...使甘多$$建個場 .吾開放出來 ....

個副場只係得 300米, 俾晒田總都無所謂...

最緊要係個主場可以公眾開放, 唔信日日都有足球練習卦!
咁大家就要逼埋4條線...
作者: WinggniW    時間: 2009-5-26 09:56
咁即係未落實係咪開放俾公眾...........
作者: ee_tpk    時間: 2009-5-26 10:06
其實都預料到未必開放俾公眾...
就算真正對外開放..好可能都要過0左東亞運...
作者: 快活人    時間: 2009-5-26 12:10
諗更~~~如真是開放出來會吾會人山人海 .好似斧山甘呢 ??/
作者: ee_tpk    時間: 2009-5-26 13:07
個人覺得香港好少地方俾田徑隊集訓既地方...
好多運動場都唔俾人著釘鞋.. 跑快少少都唔得....只能作"緩跑" 用途
跳高跳遠更加不用想... 如果 tko 呢個場可以作為一個培育香港人材既地方...
我都會支持不作公眾開放...
作者: =chairman=    時間: 2009-5-26 13:12
咁就要睇下政府想培育更多運動尖子,定係想鼓勵多d市民做運動喇
作者: Paulwat    時間: 2009-5-27 23:51
標題: 假如六月初不開放
一定要查.....詢........康文署,請教區議會, 會向大家報告進展
作者: =chairman=    時間: 2009-5-28 01:15
麻煩晒 paul 兄 ~
作者: rockiec    時間: 2009-5-30 18:45
啱啱睇完比賽, 天氣又好, 因場地設計原因, 看西向東, 完全曬唔到,
同灣仔場一樣...

場地好靚, 但若果睇番主場設計, 根本睇唔到有足球場的設計, 
完完全全係一個田徑場設計, 睇嚟真係有機會俾田總專用...

若果香港真係要攪好東亞運, 相信主場短期內唔會公眾開放,
否則場地咁新穎ge 設施隨時報銷、損耗!
作者: jshho    時間: 2009-6-1 11:06
今朝開左副場, 勁多人跑步 !
作者: gerryfung    時間: 2009-6-1 20:37
原帖由 jshho 於 2009-6-1 11:06 發表
今朝開左副場, 勁多人跑步 !

我今日都去過,但係個副場跑道很短,我諗東亞運動會之前主場都唔會給公眾使用。
作者: runner_256    時間: 2009-6-1 21:32
原帖由 gerryfung 於 2009-6-1 20:37 發表

我今日都去過,但係個副場跑道很短,我諗東亞運動會之前主場都唔會給公眾使用。

如有體育會借用主場,主場館會開放部份線道給公眾....到時副場會休息
作者: csrunner    時間: 2009-6-1 21:45
六月係田總租用, 正!!!

http://www.hkaaa.com/hkaaa/notic ... rtGroundClourse.pdf
作者: rockiec    時間: 2009-6-1 21:57
除咗星期一外, 主場真係俾田總霸晒

"運動員及教練必須出示有效田總註冊証方可進場練習"

csrunner ching 梗係有田總証啦!

我都有, 但係唔知其他 ching/ctse 有無喎!

作者: csrunner    時間: 2009-6-1 22:36
因為6,7,8,9月 深水埗同灣仔都封場呀 !!
作者: Terence86    時間: 2009-6-2 11:31
原帖由 rockiec 於 2009-6-1 21:57 發表
除咗星期一外, 主場真係俾田總霸晒

"運動員及教練必須出示有效田總註冊証方可進場練習"

csrunner ching 梗係有田總証啦!

我都有, 但係唔知其他 ching/ctse 有無 ...

快快趣申請翻張田總証先!
作者: gerryfung    時間: 2009-6-2 23:45
原帖由 csrunner 於 2009-6-1 21:45 發表
六月係田總租用, 正!!!

http://www.hkaaa.com/hkaaa/noticeboard/20090601-Notice-SportGroundClourse.pdf

係唔係9點後就可以給無證的人用?
作者: rockiec    時間: 2009-6-3 20:51
原帖由 gerryfung 於 2009-6-2 23:45 發表 係唔係9點後就可以給無證的人用?

剛剛跑完番嚟, 順便問埋...

9:00 p.m. 就公眾開放!

事實上, 田總係訂咗副場, 4-9 p.m.
主場每日仍然係公眾開放, 毋須田總証!
作者: Paulwat    時間: 2009-6-3 23:59
主場每日4:00pm 至10:30pm對公眾開放,
副場每日6:30am 至4pm對公眾開放。
男更衣室locker 要用 $5coin,全屬細locker
作者: =chairman=    時間: 2009-6-4 00:02
原帖由 Paulwat 於 2009-6-3 23:59 發表
主場每日4:00pm 至10:30pm對公眾開放,
副場每日6:30am 至4pm對公眾開放。
男更衣室locker 要用 $5coin,全屬細locker

locker 我今晚試過,用 key,去 G24 登記左先,而 $5 可用可唔用。
作者: Terence86    時間: 2009-6-6 11:28
根據場主話,現在沖涼間係冇得掛衫既,需要自己帶個勾。要等兩個月後摺門安裝好先會有得掛衫。
作者: ChARsoN    時間: 2009-6-21 00:49
原帖由 WPHo 於 2009-6-6 11:28 發表 根據場主話,現在沖涼間係冇得掛衫既,需要自己帶個勾。要等兩個月後摺門安裝好先會有得掛衫。
原來如此...
我上次都去過果邊沖涼
只好將衫掛係浴簾上的橫柱....
當時無帶毛巾 又冇吹頭髮機
只好up 住d 水咁走@@
作者: =chairman=    時間: 2009-6-22 22:52
嘻嘻,我試過將個頭擺落個吹手機度吹吹吹 ~~~
作者: ChARsoN    時間: 2009-6-23 00:11
原帖由 =chairman= 於 2009-6-22 22:52 發表
嘻嘻,我試過將個頭擺落個吹手機度吹吹吹 ~~~

嘻嘻~
你個頭細 放得落去
我只試過係d "開放式"乾手機道吹
有次仲靠呢d 機吹晒全身~
作者: Terence86    時間: 2009-6-24 00:15
啲阿姐10點4個字已叫人走...
作者: =chairman=    時間: 2009-6-25 11:58
想早d收工嘛

歡迎光臨 香港長跑網 - 長跑長友 (https://www.longrun.hk/) Powered by Discuz! X3.2