香港長跑網 - 長跑長友

標題: 喜歡的電台節目. [打印本頁]

作者: hellobbandre    時間: 2009-5-15 15:44
標題: 喜歡的電台節目.
有聽開電台既,你地聽咩台架, 港台,商台,新城?

讀緊書果時聽港台既青春交響曲. 宜家聽商台2多,都係夜晚既節目.

大家又喜愛邊個台,邊個節目哩?
作者: nc    時間: 2009-5-15 16:01
以前讀書時最喜歡聽商台, 那時最喜歡的DJ有: 魏綺清 (有冇人知她去了哪??? 近況??), 郭啟華, 黃志淙 (他倆把聲音真係殺屎人...)  

早幾年喜歡聽麥潤壽, 但後來開始覺得有點悶, 現在喜歡星期日9-11pm新城由張瑪莉主持, 唔記得個節目名稱, 另外是一至五8-9pm及9-10pm RTHK1, 都是舊歌節目, 啱晒我
作者: shogikin    時間: 2009-5-15 16:13
RADIO 4
不用識,不用想;
人播嘜,我聽嘜.

Kin in Music
作者: nc    時間: 2009-5-15 16:22
差點說漏了其中至愛的陳海琪 "海琪的天空"
作者: ChARsoN    時間: 2009-5-15 16:56
唔知有冇人RTHK 第二台?
我聽開星期一至五晚9點至12點個"星空奇遇鐵達尼"同埋之後個"有冇搞錯"
前者可聽到唔同ge 人打上去講唔同ge 事同個主持麥sir 教訓人
後者就有時講下時斃 有時圍繞一d 話題來講 不時都有好笑野
作者: B    時間: 2009-5-15 17:00
唔使講, 以前最鍾意聽0既電台節目一定係 "軟硬老人苑"!! (星期六晚, 永遠都係一個禮拜之中最寂寞o既一晚)
基本上0個期星期六晚永遠都唔會出街黎捕0係屋企聽佢0架~
而且每次都用同一餅錄音帶 (唉~ 家貧) 錄起佢, 然後聽足成個星期!!

已家就聽講東講西, 晴朗, 光明頂囉~
作者: B    時間: 2009-5-15 17:10
原帖由 nc 於 2009-5-15 16:01 發表
另外是一至五8-9pm及9-10pm RTHK1, 都是舊歌節目, 啱晒我

呢個時段如果我0係屋企又無0野做都會聽0架~
8-9pm 之前係男 dj 做0架~ 換0左 dj 後感覺上播 d 歌無咁正了~
9-10pm 鄚子誠播 d 中文舊歌好有水準0架~ 不過佢講0野太感性了, 聽到人打晒冷震~ 如果佢齋播歌會更正~
作者: hellobbandre    時間: 2009-5-15 17:50
原帖由 nc 於 2009-5-15 16:22 發表
差點說漏了其中至愛的陳海琪 "海琪的天空"

我都有聽呀,好似係同黃凱芹一齊做既,最後又變咗自己一個人做, 記得好似係夜晚 12:00 做架, 重有做橫節係幫人撮合情侶既.

不過佢離開港台,好似話同港台D人唔啱,所以走人.
作者: hellobbandre    時間: 2009-5-15 17:53
原帖由 BeeFing 哥 於 2009-5-15 17:00 發表
唔使講, 以前最鍾意聽0既電台節目一定係 "軟硬老人苑"!! (星期六晚, 永遠都係一個禮拜之中最寂寞o既一晚)
基本上0個期星期六晚永遠都唔會出街黎捕0係屋企聽佢0架~
而且每次都用同一餅錄音帶 (唉~ 家貧) 錄起佢, 然 ...

軟硬,梗係勁喇, 好似話佢地諗到無野好做,兩個人先分開.
作者: Carey    時間: 2009-5-15 18:21
最鍾意呢幾個:
1) 2000靚歌再重聚 -- 區瑞強主持, 星期日晚, RTHK 2 (其實唱來唱去都係果D舊歌, 不過唔同嘉賓唱有唔同風格)
2) 自由風自由Phone -- 吳志森主持, 閒日6:30-8:00pm, RTHK 1 (鍾意佢夠critical)
3) 風騷快活人 -- 貴花田 & 梁C浩主持, 閒日 10am-1pm, RTHK 2 (鍾意梁繼章主持既時代, 而家間中聽)
作者: ChARsoN    時間: 2009-5-15 19:18
原帖由 Carey 於 2009-5-15 18:21 發表
最鍾意呢幾個:
1) 2000靚歌再重聚 -- 區瑞強主持, 星期日晚, RTHK 2 (其實唱來唱去都係果D舊歌, 不過唔同嘉賓唱有唔同風格)
2) 自由風自由Phone -- 吳志森主持, 閒日6:30-8:00pm, RTHK 1 (鍾意佢夠critical)
3) 風 ...

區瑞強我間中都有聽~
作者: nc    時間: 2009-5-15 21:18
原帖由 hellobbandre 於 2009-5-15 17:50 發表

我都有聽呀,好似係同黃凱芹一齊做既,最後又變咗自己一個人做, 記得好似係夜晚 12:00 做架, 重有做橫節係幫人撮合情侶既.

唔係太記得了...

她把聲音很好聽!!!
作者: nc    時間: 2009-5-15 21:20
原帖由 Carey 於 2009-5-15 18:21 發表
最鍾意呢幾個:
3) 風 ...

1) 以前也很喜歡的, 後來間中聽
3) 我都很喜歡風騷快活人, 梁繼璋年代, 他們很合拍, 很攪笑, 特別係梁思浩.
作者: 迪迪仔    時間: 2009-5-15 22:23
原帖由 hellobbandre 於 2009-5-15 17:50 發表

海琪的天空真係一個經典節目,
我仲記得有一晚,佢同黃凱芹係節目中鬧交,跟住其中一個走左,得番一個人做埋佢.

後來我記得有一段時間改左節目名做"夜傾情",
又試過同倪震一齊做"今夜守規矩".

宜家我已經好少聽電台節目了,
因為可能人老左,覺得佢地d野明明唔好笑又懶好笑咁,
唔想再折磨自已了......
作者: hellobbandre    時間: 2009-5-16 11:16
原帖由 迪迪仔 於 2009-5-15 22:23 發表

海琪的天空真係一個經典節目,
我仲記得有一晚,佢同黃凱芹係節目中鬧交,跟住其中一個走左,得番一個人做埋佢.

後來我記得有一段時間改左節目名做"夜傾情",
又試過同倪震一齊做"今夜守規矩".

宜家我已經好少 ...

ching 咁咩細,我又好似記得多D 喇.
作者: Parco爸    時間: 2009-5-16 12:14
嘩...講電台...
我聽左廿幾年..
早年聽商台..魏綺清..郭啟華

之後聽港台2...
青春交響曲...
清晨快活人..後期改名..風so快活人..(梁繼章年代較好聽)...
三個寂莫的心...清談一點鐘...好多好多節目都有聽...
由早上8:xx一直聽...轉其他公司我都是聽港2台...
聽到而家....
作者: billy_yau    時間: 2009-5-16 12:33
我由細到大都係聽cr2

由午夜心情..十時衝動...至到每日既軟硬節目...再到而家既晴朗...都係聽cr2...

唯一會令我轉台既係十幾廿年前既三個寂寞的心...
作者: 迪迪仔    時間: 2009-5-16 12:38
原帖由 hellobbandre 於 2009-5-16 11:16 發表

ching 咁咩細,我又好似記得多D 喇.

果陣細細個,
又未有上網,
夜晚睇電視又一定被炳,
咁唯有戴住EARPHONE,一路訓一路聽電台啦.......

我都係聽"神經又痴線","週末碰碰車","青春交響曲","清談一點鐘","清晨快活人"長大架......(果時聽港二多d).
作者: billy_yau    時間: 2009-5-16 12:48
原帖由 迪迪仔 於 2009-5-16 12:38 發表

果陣細細個,
又未有上網,
夜晚睇電視又一定被炳,
咁唯有戴住EARPHONE,一路訓一路聽電台啦.......

我都係聽"神經又痴線","週末碰碰車","青春交響曲","清談一點鐘","清晨快活人"長大架......(果時聽港二多d) ...

呢兩個好似係在下好細果陣做架喎...你既年齡比自己出賣左啦
作者: hellobbandre    時間: 2009-5-16 13:01
原帖由 迪迪仔 於 2009-5-16 12:38 發表

果陣細細個,
又未有上網,
夜晚睇電視又一定被炳,

我都係聽"神經又痴線","週末碰碰車","青春交響曲","清談一點鐘","清晨快活人"長大架......(果時聽港二多d) ...

以前既青春交響曲好勁架, 剩係個周慧敏已夠啦,搶到好多聽架, 仲希 3隻小神仙 阿旦,姍姍,何嘉麗都好受歡迎架,個廣播劇 " 無可奉告"都好hit.
作者: 迪迪仔    時間: 2009-5-16 13:23
原帖由 hellobbandre 於 2009-5-16 13:01 發表

以前既青春交響曲好勁架, 剩係個周慧敏已夠啦,搶到好多聽架, 仲希 3隻小神仙 阿旦,姍姍,何嘉麗都好受歡迎架,個廣播劇 " 無可奉告"都好hit.

仲記得果時既青春交響曲既廣播劇,連d主題曲都好正架,
好似"青蔥歲月"同"流離所愛"咁啦.

又記得果時係青春交響曲時段,有一個玩IQ題既節目,
由陳漢斯加郭偉安同羅啟新,叫做"飛天遁地EVERYDAY",
D 問題好低能又好好笑架.
作者: 迪迪仔    時間: 2009-5-16 13:25
原帖由 billy_yau 於 2009-5-16 12:48 發表

呢兩個好似係在下好細果陣做架喎...你既年齡比自己出賣左啦

其實呢.....每次比賽張號碼布,就已經一早出賣晒啦.
作者: hellobbandre    時間: 2009-5-16 16:04
原帖由 nc 於 2009-5-15 21:20 發表

1) 以前也很喜歡的, 後來間中聽
3) 我都很喜歡風騷快活人, 梁繼璋年代, 他們很合拍, 很攪笑, 特別係梁思浩.

Albert Au 既節目真係正喇, 有唔同既嘉賓,正

風騷快活人,無咗梁繼璋,都無咁好聽喇
作者: B    時間: 2009-5-16 16:07
原帖由 hellobbandre 於 2009-5-16 16:04 發表

Albert Au 既節目真係正喇, 有唔同既嘉賓,正

風騷快活人,無咗梁繼璋,都無咁好聽喇

我唔係成日聽, 但都極認同呀!!
作者: B    時間: 2009-5-16 23:23
呀~ 漏0左個 "小寶與文迪" 0忝~ 佢地被譽為老版軟硬0架~
881 年代我已經有聽0架喇~ 已家去0左新城, 逢星期六晚 11:00-2:00 (同當年老人苑時間差唔多!!!)
0係屋企我九成九會聽0架~
作者: nc    時間: 2009-5-17 12:16
原帖由 billy_yau 於 2009-5-16 12:33 發表
我由細到大都係聽cr2

由午夜心情..十時衝動...至到每日既軟硬節目...再到而家既晴朗...都係聽cr2...

唯一會令我轉台既係十幾廿年前既三個寂寞的心...

我終於記得番個節目名稱了 , 是郭啟華主持的.

午夜心情是否黃志淙那個深宵節目???
作者: hellobbandre    時間: 2009-5-18 16:47
宜家重有無人聽森美既節目架?我覺得佢做得好誇張架,成日响度狂笑.
作者: hellobbandre    時間: 2009-5-18 16:53
以前好興廣播劇架,好似RTHK2 既,"無可奉告" , " 青蔥歲月" 都好經典,但係宜家,好似好小咁囉,講得出既,咪得個18樓C座囉.
作者: 迪迪仔    時間: 2009-5-18 23:47
原帖由 hellobbandre 於 2009-5-18 16:47 發表
宜家重有無人聽森美既節目架?我覺得佢做得好誇張架,成日响度狂笑.

我覺得佢宜家做節目,
有佢講無人講,
煩到死.......

我已經無聽了.
作者: B    時間: 2009-5-18 23:58
原帖由 hellobbandre 於 2009-5-18 16:47 發表

吳君如做節目都係咁... 所以兩個節目我都無聽好好好耐了~
作者: Qoo    時間: 2009-5-23 09:26
商業1,2都會聽,以前最鍾意軟硬啦...跟住還是叫志健的森美至現在的早霸王...亞so煮野節目...聽到現在的十八樓c座等...最近聽多左AM的香港電台,聽下粵曲同一D長者資訊節目,又有另一番之味...
講開森美...初時覺得佢聽d野好有見地,好有才華(現在仲覺得都有,但減少左d),以前係過森美托小儀所的會員...但直至簽左金牌經理人後,覺得慢慢開始有d變質咁,開始聽少左,到吳日言加入後直頭無聽啦...無聊到極...直到轉左早霸王才聽番多d...

作者: randyip    時間: 2009-5-23 13:14
吳君如果d電台+電視,都無聽無睇,得個o曹字。而家喜歡聽cr1由余宜發主持o既夜深音樂節目:一切從音樂開始,發式早餐...若果在睡不著或早醒情況下
作者: hellobbandre    時間: 2009-5-23 15:39
原帖由 randyip 於 2009-5-23 13:14 發表
吳君如果d電台+電視,都無聽無睇,得個o曹字。而家喜歡聽cr1由余宜發主持o既夜深音樂節目:一切從音樂開始,發式早餐...若果在睡不著或早醒情況下" />" />

完全同意,吳君如做電台節目都唔做下準備,連個嘉賓既普通資料都唔知架,呢 D 咪叫做靠自己既知名度呃反食囉.

至於發仔,有時瞓唔著都有聽架.
作者: hellobbandre    時間: 2009-5-23 15:43
原帖由 Qoo 於 2009-5-23 09:26 發表
商業1,2都會聽,以前最鍾意軟硬啦...跟住還是叫志健的森美至現在的早霸王...亞so煮野節目...聽到現在的十八樓c座等...最近聽多左AM的香港電台,聽下粵曲同一D長者資訊節目,又有另一番之味...
講開森美...初時覺得佢聽 ...

森美做夜晚果時,味成日都係狂笑,都無point既,重成日用自己既節目幫自己sell自己既show.有時成晚講自己D野,絕對係悶.
作者: B    時間: 2009-5-23 15:57
一切從音樂開始有期係小飛勤做0架~ 佢最正係會喇埋劉偉恒一齊吹水, 有點軟硬 feel 0架~
作者: peter6565652003    時間: 2009-5-23 16:04
我鍾意聽商業一台嘅足球直播:林尚義,蔡文堅,重有而家轉咗講馬嘅何文光,簡直係無敵組合呀
作者: blurmax    時間: 2009-5-23 16:21
   I only listen to Radio 4 of RTHK now - growing old lah and no mood to listen to all those B.S. (especially those DJ such as NG Kwan Yu!)

http://www.rthk.org.hk/channel/radio4/
作者: billy_yau    時間: 2009-5-23 16:38
原帖由 nc 於 2009-5-17 12:16 發表

我終於記得番個節目名稱了 , 是郭啟華主持的.

午夜心情是否黃志淙那個深宵節目???

無錯...當年重有個廣播劇...鄭秀文做女主腳...我們都是這樣長大的...
作者: hellobbandre    時間: 2009-5-23 19:23
原帖由 BeeFing 哥 於 2009-5-23 15:57 發表
一切從音樂開始有期係小飛勤做0架~ 佢最正係會喇埋劉偉恒一齊吹水, 有點軟硬 feel 0架~

好似又聽過下,佢做節目好玩野架,所以夜媽媽都想聽.
作者: B    時間: 2009-5-23 23:41
原帖由 hellobbandre 於 2009-5-23 19:23 發表

好似又聽過下,佢做節目好玩野架,所以夜媽媽都想聽.

係呀係呀~ 佢同其他 一切從音樂開始 0既主持好唔同0架~
其他0既主持通常勁少講0野, 播 d 勁柔和0既歌~
小飛勤就0岩0岩相反~ 夠膽死0係半夜播快歌勁歌0架~
作者: 迪迪仔    時間: 2009-5-24 07:21
原帖由 BeeFing 哥 於 2009-5-23 23:41 發表

小飛勤 - 我就覺得,
你係球迷唔緊要,
但唔係個個聽深宵節目都係球迷喎,
你可唔可以顧下其它聽眾既感受......

真係好記得,曼聯99年反勝贏歐聯果一晚,
佢好似失控咁,好激動,
係咁講曼聯乜乜乜,曼聯物物物,講左無一個鐘都有大半個鐘.
果時係五點鐘......大佬,你放過我啦.
作者: hellobbandre    時間: 2009-5-24 12:32
原帖由 迪迪仔 於 2009-5-24 07:21 發表

小飛勤 - 我就覺得,
你係球迷唔緊要,
但唔係個個聽深宵節目都係球迷喎,
你可唔可以顧下其它聽眾既感受......

真係好記得,曼聯99年反勝贏歐聯果一晚,
佢好似失控咁,好激動,
係咁講曼聯乜乜乜,曼聯物物物, ...

可能佢果年買重咗外圍波曼聯win, 反敗為勝,開心姐,咪俾佢放一次囉, 都唔好咁執著喇.

ching 睇你個頭象都係利記既球迷, 果年利記反勝AC,我諗你都一樣High呀.
作者: hellobbandre    時間: 2009-5-24 12:36
原帖由 BeeFing 哥 於 2009-5-23 23:41 發表

我記得佢有晚播果D武俠劇主題曲,果D萬水千山縱橫係咁播.
作者: 迪迪仔    時間: 2009-5-24 13:50
原帖由 hellobbandre 於 2009-5-24 12:32 發表

可能佢果年買重咗外圍波曼聯win, 反敗為勝,開心姐,咪俾佢放一次囉, 都唔好咁執著喇.

ching 睇你個頭象都係利記既球迷, 果年利記反勝AC,我諗你都一樣High呀.

就我所知,佢係曼聯迷.
不過,重點唔係佢係唔係曼迷,而係做緊深夜節目時侯成時係度講波經.
[就算佢講利物浦我都係咁話]
佢試過好多次係咁.

有一段時期既星期六,佢係會係深宵節目頭果半個至一個鐘,
同劉偉恆係咁講返果晚既球賽......但係果PART唔係節目既環節.
或者係我個人感覺,我真係唔鐘意係深宵節目係咁聽住個主持講波經.......
作者: hellobbandre    時間: 2009-5-24 22:59
原帖由 迪迪仔 於 2009-5-24 13:50 發表

就我所知,佢係曼聯迷.
不過,重點唔係佢係唔係曼迷,而係做緊深夜節目時侯成時係度講波經.
佢試過好多次係咁.

同劉偉 ...

你都講得啱既,太有個人風格又唔係咁好既,應該有返D平衡先得既.
作者: B    時間: 2009-5-25 00:57
原帖由 迪迪仔 於 2009-5-24 13:50 發表

就我所知,佢係曼聯迷.
佢試過好多次係咁.

同劉偉 ...

其實你講0既缺點, 正正係其他人鍾意佢0既原因.  
而佢亦因為同劉偉恒0個 part 而上到位, 跟住有個正式0既黃金時段節目拍翻劉偉恒做 "越夜越出位"~
anyways, 咸魚青菜各有喜好, 各自聽翻自己喜愛0既節目啦~
作者: kopo1128    時間: 2009-5-25 10:24
N年以前聽青春交響曲, 三個小神仙. 我中學時甚流行. 不過印象最深刻都是晚上的"輕談淺唱不晚天". 記得有個DJ叫譚偉華. 佢有時會主持無線的香港早晨. 佢選的歌十分合的心意. 所以成日開住個收音機黎瞓. 不過, 試過有晚主持變左鄧拱壁, 無啦啦半夜三更整首麥潔文的"勁舞DANCING QUEEN". 成個人嚇醒左. 而家諗番都覺得攪笑. 另外, 陳海淇都正, 尤其佢把聲最正, 不過佢揀D歌就唔係咁啱我聽.

而家太多其他野要顧, 所以無時間聽收音機. 尤其成日都係講埋D無聊野, 然後D DJ自己響度笑餐死, 不過我又唔知有乜好笑. 不過有時星期六日晚上時份響車度聽電台播番D舊歌, 然後跟住唱, 真係好開心!!
作者: lewischan    時間: 2009-5-25 10:31
原帖由 kopo1128 於 2009-5-25 10:24 發表
N年以前聽青春交響曲, 三個小神仙. 我中學時甚流行. 不過印象最深刻都是晚上的"輕談淺唱不晚天". 記得有個DJ叫譚偉華. 佢有時會主持無線的香港早晨. 佢選的歌十分合的心意. 所以成日開住個收音機黎瞓. 不過, 試 ...

原來我地同一個年代..........
作者: hellobbandre    時間: 2009-5-25 11:45
原帖由 lewischan 於 2009-5-25 10:31 發表

原來我地同一個年代..........

我都係.

歡迎光臨 香港長跑網 - 長跑長友 (https://www.longrun.hk/) Powered by Discuz! X3.2