香港長跑網 - 長跑長友

標題: 港島跑友有希望啦! [打印本頁]

作者: Left3    時間: 2009-5-20 13:59
標題: 港島跑友有希望啦!
發 展 局 局 長 林 鄭 月 娥 表 示 , 新 批 出 的 中 環 灣 仔 繞 道 工 程 , 全 長 約 4.5 公 里 , 當 中 3.7 公 里 會 興 建 隧 道 , 相 信 能 舒 緩 港 島 北 區 的 交 通 擠 塞 。 林 鄭 月 娥 說 , 配 合 工 程 需 要 , 當 局 在 灣 仔 北 至 北 角 將 填 海 12.7 公 頃 , 並 會 進 行 美 化 維 港 工 程 , 預 計 灣 仔 至 北 角 會 增 設 4 公 里 的 海 濱 長 廊 及 10 公 頃 休 憩 用 地 。 連 同 現 時 已 有 的 海 濱 長 廊 , 預 計 未 來 由 北 角 至 中 環 , 將 會 有 6 公 里 長 的 海 濱 長 廊 , 20 公 頃 的 休 憩 用 地 。

如果有一条真正的小路能围住港 島跑一个圈就正啦!

但会吾会系21xx先出现????
作者: Parco爸    時間: 2009-5-20 16:03
原帖由 Left3 於 2009-5-20 13:59 發表
發 展 局 局 長 林 鄭 月 娥 表 示 , 新 批 出 的 中 環 灣 仔 繞 道 工 程 , 全 長 約 4.5 公 里 , 當 中 3.7 公 里 會 興 建 隧 道 , 相 信 能 舒 緩 港 島 北 區 的 交 通 擠 塞 。 林 鄭 月 娥 說 , 配 合  ...

當年話加寬及拉直青山公路...由口嗡嗡到完工都十幾年....
作者: onon    時間: 2009-5-20 16:18
希望到時仲跑得郁...
作者: Parco爸    時間: 2009-5-20 16:33
原帖由 onon 於 2009-5-20 16:18 發表
希望到時仲跑得郁...

上年12月曾特首用快證申請..係旺角裝幾個鏡頭仔...都要半年啦...而家用第2張快證..都要等多一個月呀...
起咁大條路...又以行車路為重..長廊為次要..加加埋埋..十年八年差不多啦...
作者: ChARsoN    時間: 2009-5-20 16:49
香港乜都要快
就係起野慢....
作者: 瘋瘋    時間: 2009-5-20 16:54
作者: spmho    時間: 2009-5-20 16:55
原帖由 瘋狂坦克車 於 2009-5-20 16:54 發表
馬鞍山好幸福, 年尾就開放海濱長狼了, 大家多D入來跑吧.

好啦.....唔駛再見住D版啦....
作者: ChARsoN    時間: 2009-5-20 16:55
原帖由 瘋狂坦克車 於 2009-5-20 16:54 發表

不過跑上單車徑就有人嘈了....
作者: 瘋瘋    時間: 2009-5-20 17:04
作者: kenneth    時間: 2009-5-20 17:09
作者: 龜速行    時間: 2009-5-20 17:12
原帖由 onon 於 2009-5-20 16:18 發表 希望到時仲跑得郁...

agree X2
作者: ChARsoN    時間: 2009-5-20 17:12
原帖由 瘋狂坦克車 於 2009-5-20 17:04 發表

你指討論區有人嘈定單車徑上? 我未試過係單車徑上俾人嘈.

其實兩邊都有
有d 人當時唔敢出聲咪上網嘈....
睇來係時候要研究下點樣降低水泥路對身體各部分ge 損耗....
作者: Parco爸    時間: 2009-5-20 17:29

瘋瘋...
上次517 8K..我著住你件迷人屎背心駕車...係馬鞍山迷路...兜左幾個圈先去到...跑完8K..我都唔知跑過邊忽...
作者: 瘋瘋    時間: 2009-5-20 17:36
作者: TerrySze    時間: 2009-5-20 17:55
原帖由 Left3 於 2009-5-20 13:59 發表
發 展 局 局 長 林 鄭 月 娥 表 示 , 新 批 出 的 中 環 灣 仔 繞 道 工 程 , 全 長 約 4.5 公 里 , 當 中 3.7 公 里 會 興 建 隧 道 , 相 信 能 舒 緩 港 島 北 區 的 交 通 擠 塞 。 林 鄭 月 娥 說 , 配 合  ...

信住一半先啦...
廿年前話西環有地鐵....而家日日返工仲係搭巴士....
作者: cfchan    時間: 2009-5-20 18:10
港島北係有$人地帶,建設一定會快d上馬,旺角、西環、屯門呢d平民地區,要做野當然要等下先!
作者: Parco爸    時間: 2009-5-20 18:48
原帖由 瘋狂坦克車 於 2009-5-20 17:36 發表

parco baba,
嘩, 呢條路都迷路?真定假! 跟住人跑應該冇事喎...   

蟻也..我講早上駕車去個程呀...找不到運動場...
作者: Parco爸    時間: 2009-5-20 18:49
原帖由 TerrySze 於 2009-5-20 17:55 發表

信住一半先啦...

呢樣我都聽過....只聞樓梯響...
作者: 比因    時間: 2009-5-20 18:51
原帖由 TerrySze 於 2009-5-20 17:55 發表

信住一半先啦...

搭巴士幾好丫, 我最厭惡搭地鐵!
作者: onon    時間: 2009-5-20 19:11
原帖由 比因 於 2009-5-20 18:51 發表

搭巴士幾好丫, 我最厭惡搭地鐵!

搭地鐵好, 我最厭惡搭巴士...

作者: TNT    時間: 2009-5-20 19:22
可惜個維港會越來越窄... 我驚遲d 行路過海都得!
作者: wadee    時間: 2009-5-20 20:45
原帖由 onon 於 2009-5-20 16:18 發表
希望到時仲跑得郁...

乘 3
作者: 力    時間: 2009-5-20 21:03
馬鞍山好幸福, 年尾就開放海濱了, 大家多D入來跑吧.

係走廊个廊至啱
作者: ChARsoN    時間: 2009-5-20 23:49
原帖由 TNT 於 2009-5-20 19:22 發表

遲下d 水乾淨番搞渡海泳都快d 游完
作者: randyip    時間: 2009-5-21 00:03
原帖由 onon 於 2009-5-20 19:11 發表

搭mtr好悶,巴士可以睇景物,但要在交通暢順才好...
作者: randyip    時間: 2009-5-21 00:10
另外la...quarry bay 公園可以擴建,拉長海濱長廊都o吾知幾好,況且果d地賣o吾到o既。
作者: kopo1128    時間: 2009-5-21 00:11

咁又唔得, 唔好咁跨張貼!! 起碼都要"LAM"一大步先過到海. 我腳短, 所以要跳先得.....
作者: TerrySze    時間: 2009-5-21 00:13

行路過海好 !!
成日由尖東搭1站車過海去銅鑼灣...甘就十蚊......仲要塞車 !!
作者: TerrySze    時間: 2009-5-21 00:14
原帖由 Parco爸 於 2009-5-20 18:49 發表

呢樣我都聽過....只聞樓梯響...

樓梯都蛀晒....
作者: ChARsoN    時間: 2009-5-21 00:28
原帖由 randyip 於 2009-5-21 00:03 發表
搭mtr好悶,巴士可以睇景物,但要在交通暢順才好..." />" />" />" />" />

如果有mp3 就炸住機先....
冇既話就睇住roadshow 先~
再唔係就周圍望 睇下有冇....
作者: ChARsoN    時間: 2009-5-21 00:30
原帖由 TerrySze 於 2009-5-21 00:13 發表

行路過海好 !!
成日由尖東搭1站車過海去銅鑼灣...甘就十蚊......仲要塞車 !!

咁搭船過海好唔好?
又可以吹下海風~
作者: samsont    時間: 2009-5-21 04:23
原帖由 onon 於 2009-5-20 19:11 發表

兩樣都咁好,最重要有得搭

作者: cu83    時間: 2009-5-21 05:31
原帖由 onon 於 20-5-2009 16:18 發表
希望到時仲跑得郁...

得, 一定得!
仲要係成班約跑!!
長跑長友!!

作者: meimei    時間: 2009-5-21 08:58
標題: 回復 6# 的帖子
但是海濱長廊的地如果舖晒磚就慘痛喇!
作者: TerrySze    時間: 2009-5-21 11:31
原帖由 cu83 於 2009-5-21 05:31 發表

得, 一定得!
仲要係成班約跑!!
長跑長友!!

相約在20xx年......
作者: TerrySze    時間: 2009-5-21 11:35
原帖由 meimei 於 2009-5-21 08:58 發表
但是海濱長廊的地如果舖晒磚就慘痛喇!

我跑磚地同跑馬路好似沒麼分別........
作者: 瘋瘋    時間: 2009-5-21 11:38
作者: 洛虎添    時間: 2009-5-21 11:52
原帖由 wadee 於 2009-5-20 20:45 發表

乘 3

乘 肆
作者: meimei    時間: 2009-5-21 13:53
原帖由 瘋狂坦克車 於 2009-5-21 11:38 發表

應該會鋪磚....一樣咁跑即...
因為跑磚地比跑石屎地較為傷腳...
作者: 瘋瘋    時間: 2009-5-21 13:55
作者: 大圍新跑手    時間: 2009-5-21 14:17
原帖由 瘋狂坦克車 於 2009-5-20 17:04 發表

你指討論區有人嘈定單車徑上? 我未試過係單車徑上俾人嘈.

但係堅堅試過比人潑水wor~
作者: lewischan    時間: 2009-5-22 16:13
發 展 局 局 長 林 鄭 月 娥 表 示 , 新 批 出 的 中 環 灣 仔 繞 道 工 程 , 全 長 約 4.5 公 里 , 當 中 3.7 公 里 會 興 建 隧 道 , 相 信 能 舒 緩 港 島 北 區 的 交 通 擠 塞 。 林 鄭 月 娥 說 ,

配 合  ...

我個仔應該會見到呢一日.........

歡迎光臨 香港長跑網 - 長跑長友 (https://www.longrun.hk/) Powered by Discuz! X3.2