香港長跑網 - 長跑長友

標題: 太陽眼鏡 [打印本頁]

作者: 山比    時間: 2009-5-20 17:52
標題: 太陽眼鏡
夏天啦...所以想買副黑超傍身,之前錯過左團購,未知各位ching ctse 係邊度入貨呢?
(小妹想買百幾蚊貨仔jar)
作者: Gills    時間: 2009-5-20 18:06
原帖由 囧山比 於 20-5-2009 17:52 發表
夏天啦...所以想買副黑超傍身,之前錯過左團購,未知各位ching ctse 係邊度入貨呢?
(小妹想買百幾蚊貨仔jar)

C妹: 如果牌子冇所謂, 好多百貨都有一百蚊左右budget既黑超.
另一個選擇係有個行山用品牌子,NiXXo都有差唔多價位之貨式.
再另外有間UniqXX日系便服連所店都有, 正價$79, 有時特價可以做到$29.
作者: tyler    時間: 2009-5-21 00:14
NIKKO 都用得過,質料唔單薄
UniqXX 果D係平同有PL,但冇防滑膠同唔貼面
作者: 花子阿DEE    時間: 2009-5-21 09:58
原帖由 tyler 於 2009-5-21 00:14 發表
NIKKO 都用得過,質料唔單薄
UniqXX 果D係平同有PL,但冇防滑膠同唔貼面

NIXXO 非常抵用,雖然係平牌子,好過無牌子,之前有副水銀鏡好好用,用左年幾,有次劈落袋度無放入盒就刮花晒,後尾想買過副問代理都無果隻款出啦~~

冬天間間都唔翻貨,所以我揀唔o岩款買唔到,而家自己有兩副啦,最近至見好多運動舖都翻左好多款呀,一般百幾蚊副啦,可以留意下~~
作者: 山比    時間: 2009-5-21 16:35
kekeke
多謝各位ching 教路~~~
作者: 炒炒    時間: 2009-5-21 17:18
其實有冇 D 專係For 做運動, 例如跑步用架?
作者: 花子阿DEE    時間: 2009-5-21 17:38
原帖由 炒炒 於 2009-5-21 17:18 發表

大家講緊既就係for 做運動用架啦~~
作者: beginnerandrew    時間: 2009-5-21 21:02
NiXXo 都唔錯!

百幾蚊有交易!

可考慮!

作者: xiumeilam    時間: 2009-5-21 23:12
想問OOKEY D太陽眼鏡好無架???同其它牌子有乜分別???
作者: JC    時間: 2009-5-21 23:32
原帖由 beginnerandrew 於 2009-5-21 21:02 發表
NiXXo 都唔錯!
百幾蚊有交易!
可考慮!

Nixxo注明防uv, 哩樣野好重要, 如果只係隔光(减低光度), 而不防uv既話, 眼球瞳孔擴張, 更容易讓uv進入, 傷害比唔帶太陽鏡更大, 所以要留意太陽鏡的防uv能力, 比灰暗度更重要~
作者: Gary-Kwan    時間: 2009-5-23 11:02
我都有一副 NIKKO 百幾蚊, 幾好用呀又防  UV .
作者: TerrySze    時間: 2009-5-23 12:34
原帖由 炒炒 於 2009-5-21 17:18 發表

一般跑步太陽眼鏡,包到實個d,眼會好焗,同鏡片起霧.
我有一副Oakley Radar,鏡片唔會起霧,最近Radar出一只新鏡片,好正.
e只鏡片有4個氣洞.應該沒甘焗...........不過要成副要$1500以上,有鏡框只換鏡片要$ 800

作者: beginnerandrew    時間: 2009-5-23 14:22
原帖由 TerrySze 於 2009-5-23 12:34 發表

我有一副Oakley Radar,鏡片唔會起霧,最近Radar出一只新鏡片,好正.
e只鏡片有4個氣洞.應該沒甘焗...........不過要成副要$1500以上,有鏡框只換鏡片要$ 800

Oakley Radar 有好多好型嘅款色!

登錄/註冊後可看大圖

登錄/註冊後可看大圖

登錄/註冊後可看大圖

登錄/註冊後可看大圖

登錄/註冊後可看大圖

參考!  參考!
作者: TerrySze    時間: 2009-5-23 14:48
你可以自己match 顏色

作者: wah    時間: 2009-5-23 15:42
我想買Oakley SI Ballistic M Frame Ver 2 軍用版太陽眼鏡,唔知呢對可以嗎?
賣$960都OK呀
作者: TerrySze    時間: 2009-5-23 21:33
原帖由 wah 於 2009-5-23 15:42 發表
我想買Oakley SI Ballistic M Frame Ver 2 軍用版太陽眼鏡,唔知呢對可以嗎?
賣$960都OK呀

軍用版 ? 有沒相睇 ?
如果你有朋友係美國,托佢d買oakley...會平D...我副 Radar (LIVESTRONG)係NY買,大約USD 150,大約 HKD1200. 香港街價1600.
作者: 小小小特警    時間: 2009-5-24 12:34
原帖由 wah 於 2009-5-23 15:42 發表
賣$960都OK呀

wah 師兄你好.....Oakley SI Ballistic M Frame Ver 2 ...小弟可以為你代訂..但係價錢唔駛$960.....相信會係$850樓下.....如有興趣...可以聯絡小弟....
作者: sprintbrian    時間: 2009-5-24 12:40
大家唔近視真好 我又唔想戴con, 通常近視款都冇咁型... 4-5年前用$2300 配了一幅rudy project 戴到現在
其實平都有好多選擇, 例如nerve optic and armour 360 都唔錯 $1000 以內都有PL/ 紅色/藍色反光coating 和 防uv, 唔一定要oakley
作者: TerrySze    時間: 2009-5-25 14:26
Oakley SI Ballistic M Frame Ver 2 軍用版太陽眼鏡............... This one ?

作者: kopo1128    時間: 2009-5-25 14:58
原帖由 TerrySze 於 2009-5-23 12:34 發表

我買左同款唔同色的這太陽眼鏡, 在沙田royal sport睇過幾次, 心大心細, 最後一不做, 二不休, 買左算數. 都好肉赤. 不過, 帶起跑步無霧氣, 又唔太焗, 算係低番d!!
作者: xomeone    時間: 2009-6-1 12:46
hi 大家好,

我早排買左一副 720armour , $6xx. for 綀跑用.
作者: gogorunner    時間: 2009-6-13 00:37
原帖由 sprintbrian 於 2009-5-24 12:40 發表
大家唔近視真好 我又唔想戴con, 通常近視款都冇咁型... 4-5年前用$2300 配了一幅rudy project 戴到現在
其實平都有好多選擇, 例如nerve optic and armour 360 都唔錯 $1000 以內都有PL/ 紅色/藍色 ...

我都有近視,
不知的太陽鏡如果連埋近視境最便宜要幾多?

不過我想都不會便宜
作者: B    時間: 2009-6-13 09:27
睇 sportsoho 頭幾頁有個太陽眼鏡廣告,
當中有款可配近視鏡0既要 $440~ (近視鏡片肯定唔包0架喇, 個 adapter 就唔知包唔包了~)
作者: Gary-Kwan    時間: 2009-6-13 10:36
有近視款項不多, 選擇有限
作者: AlfaR    時間: 2009-6-13 19:40
I wear this Armour 720 sunglasses with 近視框架 for 2 years...
http://www.720armour.com.tw/_chi ... ?MainID=1&SID=8
作者: B    時間: 2009-6-13 19:44
原帖由 AlfaR 於 2009-6-13 19:40 發表
I wear this Armour 720 sunglasses with 近視框架 for 2 years...
http://www.720armour.com.tw/_chinese/02_products/03_pro_detail.php?MainID=1&SID=8

我就配0左呢幅:

登錄/註冊後可看大圖

作者: colemen    時間: 2009-6-13 22:23
今日我為左想買一副無近視的眼鏡, 結果幾十年黎第一次去配隱形眼鏡.....
作者: xomeone    時間: 2009-6-21 17:03
我買左個幅好似叫做 Rider R3. 銀色, 水銀鏡.

登錄/註冊後可看大圖

作者: SantoriniIsland    時間: 2009-6-22 05:38
標題: 回復 25# 的帖子
C-Hing,

Where can I buy in HK or it has to be ordered on-line?

Thanks
作者: AlfaR    時間: 2009-6-22 08:38
原帖由 SantoriniIsland 於 2009-6-22 05:38 發表
C-Hing,

Where can I buy in HK or it has to be ordered on-line?

Thanks

旺角海X有售...

不過想提一提, 由於兩片近視鏡片比正常眼鏡弧度高, 眼睛眼八可能雖要時間適應...
作者: SantoriniIsland    時間: 2009-6-22 11:44
標題: 回復 30# 的帖子
Dear C-Hing,

Thanks for your prompt reply.  Can you give me the address as I can guess the shop name?

Thanks again.
作者: AlfaR    時間: 2009-6-22 14:24
原帖由 SantoriniIsland 於 2009-6-22 11:44 發表
Dear C-Hing,

Thanks for your prompt reply.  Can you give me the address as I can guess the shop name?

Thanks again.

店鋪在波鞋街, 奶路臣街及山東街o個段, 有一間有好多背包及户外用具賣, 應該唔難搵...
另一分店o係煙幕彈...
作者: 炒炒    時間: 2009-6-22 16:14
原帖由 AlfaR 於 2009-6-22 14:24 發表

店鋪在波鞋街, 奶路臣街及山東街o個段, 有一間有好多背包及户外用具賣, 應該唔難搵...
另一分店o係煙幕彈...

煙幕彈???
作者: AlfaR    時間: 2009-6-22 16:48
原帖由 炒炒 於 2009-6-22 16:14 發表

煙幕彈???

Oops, 寫錯字...
正確係"煙廠街"...
作者: xomeone    時間: 2009-6-22 17:07
原帖由 AlfaR 於 2009-6-22 08:38 發表

旺角海X有售...

不過想提一提, 由於兩片近視鏡片比正常眼鏡弧度高, 眼睛眼八可能雖要時間適應...

AlfaR ching,

我個幅同你一樣都係個旺角海x買架,  印像中lee個鋪頭開左好多年.
作者: AlfaR    時間: 2009-6-22 17:16
原帖由 xomeone 於 2009-6-22 17:07 發表

AlfaR ching,

我個幅同你一樣都係個旺角海x買架,  印像中lee個鋪頭開左好多年.

我個幅係Rider C3, 黑色, 水銀鏡...

呢間鋪o係Michael Jordan黃金年代已經營業, 再之前就真係唔知...
作者: 炒炒    時間: 2009-6-23 00:50
原帖由 AlfaR 於 2009-6-22 17:16 發表

我個幅係Rider C3, 黑色, 水銀鏡...

呢間鋪o係Michael Jordan黃金年代已經營業, 再之前就真係唔知...

其實唔同銀色既鏡會唔會有唔同功能?
作者: AlfaR    時間: 2009-6-23 09:03
原帖由 炒炒 於 2009-6-23 00:50 發表

其實唔同銀色既鏡會唔會有唔同功能?

以下條Link有解說可作参考...
http://www.720armour.com.tw/_chinese/02_products/04_lens_detail.php?MainID=1&SID=8
作者: 炒炒    時間: 2009-6-23 11:34
原帖由 AlfaR 於 2009-6-23 09:03 發表

http://www.720armour.com.tw/_chinese/02_products/04_lens_detail.php?MainID=1&SID=8

Nice, thx

即係話如果我戴黎跑山, 跑街, 就應該用 灰薄白水銀 啦
作者: 炒炒    時間: 2009-6-25 11:32
昨日係海X買左 Rider C8
紅色框, 灰薄白水銀鏡

買滿 500, 做埋會員
作者: joelkw    時間: 2009-6-25 17:34
我琴日都o係海x買左Rider, 不過加左50蚊可自由配搭框同鏡, 我揀左白框配彩虹偏光鏡, 比較特別~~
作者: 炒炒    時間: 2009-6-25 17:59
原帖由 joelkw 於 2009-6-25 17:34 發表
我琴日都o係海x買左Rider, 不過加左50蚊可自由配搭框同鏡, 我揀左白框配彩虹偏光鏡, 比較特別~~

我問佢又話唔得既
作者: joelkw    時間: 2009-6-25 18:56
原帖由 炒炒 於 2009-6-25 17:59 發表

我問佢又話唔得既

得喎~~ 佢本身有淨框同淨鏡賣架....點會唔得?
作者: 炒炒    時間: 2009-6-25 22:42
原帖由 joelkw 於 2009-6-25 18:56 發表

得喎~~ 佢本身有淨框同淨鏡賣架....點會唔得?

我問佢, 係咪一定要跟 C幾 C 幾咁襯色. 自己分開選得唔得

佢答唔得
作者: joelkw    時間: 2009-6-25 23:15
原帖由 炒炒 於 2009-6-25 22:42 發表

我問佢, 係咪一定要跟 C幾 C 幾咁襯色. 自己分開選得唔得

佢答唔得

O下?? 咁框同鏡係可以各自獨立買架o麻!!
作者: 炒炒    時間: 2009-6-25 23:49
原帖由 joelkw 於 2009-6-25 23:15 發表

O下?? 咁框同鏡係可以各自獨立買架o麻!!

算啦, 我錢都畀左
只係唔係 First Choice 而已
作者: xomeone    時間: 2009-6-27 01:01
原帖由 AlfaR 於 2009-6-23 09:03 發表

我就係睇左lee條link先決定我買而家用緊lee隻顏色.
作者: 柔詠    時間: 2009-6-27 09:22
錦請問Rider好唔好用先?
作者: 炒炒    時間: 2009-6-27 10:50
原帖由 柔詠 於 2009-6-27 09:22 發表

呢幾日係咁打風落雨, 未有機會試
作者: abc123tong    時間: 2009-6-27 22:17
原帖由 xomeone 於 2009-6-21 17:03 發表
我買左個幅好似叫做 Rider R3. 銀色, 水銀鏡.

登錄/註冊後可看大圖

咁鬼似m frame既
作者: abc123tong    時間: 2009-6-27 22:18
原帖由 TerrySze 於 2009-5-25 14:26 發表
Oakley SI Ballistic M Frame Ver 2 軍用版太陽眼鏡............... This one ?

係呀
師兄你有冇用過
好唔好用?
作者: xomeone    時間: 2009-6-28 11:04
原帖由 柔詠 於 2009-6-27 09:22 發表

我未曾用過其他牌子, lee 副 rider 係我既第一副, 我覺得好好用. 用左第一次之後就次次都用啦.
作者: 柔詠    時間: 2009-6-29 01:13
小弟今晚係波鞋街睇過下rider眼鏡了....
不過睇過"b"記太陽眼鏡網後.....想買boxxe 的microedge 的黑白色太陽超.
http://www.bolle-europe.eu/
不過未係街睇過幾$.
作者: 龜速使者    時間: 2009-7-1 20:49
原帖由 柔詠 於 2009-6-29 01:13 發表
小弟今晚係波鞋街睇過下rider眼鏡了....
不過睇過"b"記太陽眼鏡網後.....想買boxxe 的microedge 的黑白色太陽超.
http://www.bolle-europe.eu/
不過未係街睇過幾$.

係沙木泥標 $940左右 (無記錯的話)。仲未計佢有八折。
不過呢副鏡帶黎跑,感覺好似唔係好得。我之前試過,最後都係買左 O記 Radar....
作者: crazy_jack    時間: 2009-7-3 17:44

登錄/註冊後可看大圖

小弟看中这幅
但是好似单车手用ge款喔
跑步用会唔会怪怪地?

link
作者: 炒炒    時間: 2009-7-4 01:11
原帖由 crazy_jack 於 2009-7-3 17:44 發表

登錄/註冊後可看大圖

小弟看中这幅
但是好似单车手用ge款喔
跑步用会唔会怪怪地?

link

黃色鏡片好似係 For 夜晚用
作者: crazy_jack    時間: 2009-7-4 09:51
原帖由 炒炒 於 2009-7-4 01:11 發表

黃色鏡片好似係 For 夜晚用

希呀,就希想整一幅夜晚用的运动眼镜
因为我多数在傍晚/夜晚跑
作者: SantoriniIsland    時間: 2009-7-4 14:47
I have brought it last week and it is possible to select frame and lens separately but it costs a bit more.  
作者: crazy_jack    時間: 2009-7-4 16:23
原帖由 SantoriniIsland 於 2009-7-4 14:47 發表
I have brought it last week and it is possible to select frame and lens separately but it costs a bit more.  

D质感好唔好架
因为它的价钱都几平(我想买个只大概马币两百出,港币四百出)
担心质料唔好
作者: Daniel    時間: 2009-7-4 19:27
原帖由 crazy_jack 於 2009-7-4 16:23 發表

D质感好唔好架
因为它的价钱都几平(我想买个只大概马币两百出,港币四百出)
担心质料唔好

我前幾天係旺角海x買咗副Rider C3,水銀鏡 +增高鼻墊, 今日取回內近視鏡試帶, 感覺ok .

作者: xomeone    時間: 2009-7-4 21:55
原帖由 Daniel 於 2009-7-4 19:27 發表

我前幾天係旺角海x買咗副Rider C3,水銀鏡 +增高鼻墊, 今日取回內近視鏡試帶, 感覺ok .

Daniel, 我個幅同你個幅一樣, 我買左幾個月, 但係我只係幾日前係 眼鏡舖配番幅內近視鏡. jh
作者: SantoriniIsland    時間: 2009-7-4 23:11
標題: 回復 59# 的帖子
It is better than I expected.  The selling price is quite reasonable comparing with Oakley and other European brands.

If you can buy it at M.R. 200 which is at least 50% cheaper than we brought in HK.
作者: SantoriniIsland    時間: 2009-7-4 23:20
原帖由 xomeone 於 2009-7-4 21:55 發表

Daniel, 我個幅同你個幅一樣, 我買左幾個月, 但係我只係幾日前係 眼鏡舖配番幅內近視鏡. " />" />" />" />" />" />" />" />" />" />" />" />" />" />" />

Dear Xorneone C-Hing,

How much does it cost?  I have ordered it from the recommended optical shop of Ocean x and it costs me HK$380.
作者: Daniel    時間: 2009-7-5 14:51
原帖由 SantoriniIsland 於 2009-7-4 23:20 發表

Dear Xorneone C-Hing,

How much does it cost?  I have ordered it from the recommended optical shop of Ocean x and it costs me HK$380.

SantoriniIsland 兄, 我都去咗介紹果間"法X" 配副內鏡, 因近視度數深,價錢亦相應為貴, 成為HK$780
作者: AlfaR    時間: 2009-7-6 15:46
我兩年前喺"法X" 配副內鏡, 近視四百幾, 散光二百五, 盛惠HK$350...
作者: xomeone    時間: 2009-7-6 23:02
標題: 回復 63# 的帖子
我買副太陽眼鏡既時候佢已經包括左一副內鏡, 當然係無度數架啦, 海x既職員叫我去普通既眼鏡舖配近視鏡.

這副內近視鏡我去 眼x88 配, 我帶埋成副太陽眼鏡去配,
我攞住副內鏡叫佢幫我配一副岩我度數既鏡片再fit落去.
佢開頭話要成四五百蚊,
問下問下原來係超薄 + 防 UV.
跟住我話 我唔介意個鏡片既厚度, 而且副太陽眼鏡已經防UV!!!
所以我選左最平最平個款.

最後盛惠 $170.
另外如果ching去配, 記住要帶埋副太陽眼鏡去.
作者: SantoriniIsland    時間: 2009-7-6 23:43
標題: 回復 66# 的帖子
Thanks for your advice.  Honestly, that optical shop tried to recommend some other expensive lenses to me at the beginning but I declined it.  Eventually, I have chosen the cheapest one and the shopkeeper promised to make it slimmer (who knows).

The reason why I took the advice from Ocean X because I didn't have time to shop around and they told me that it will only cost around 2 to 3 hundred dollars.  Anyway, It costs me HK$380 now which is .......

歡迎光臨 香港長跑網 - 長跑長友 (https://www.longrun.hk/) Powered by Discuz! X3.2