香港長跑網 - 長跑長友

標題: 5月28日,端午節游龍舟水+跑步(黃金泳灘) [打印本頁]

作者: cfchan    時間: 2009-5-22 23:24
標題: 5月28日,端午節游龍舟水+跑步(黃金泳灘)
又來一場咯,呢次應下節,游埋龍舟水" />" />" />" />

時間︰上午九時

地點︰黃金泳灘

集合位置︰更衣室外

內容︰可以只游水或只跑步,亦可以玩埋轉項

有興趣的朋友,可在此留言" />" />

報名人仕︰
1. cfchan
2. 叮叮噹
3. charson

警告及聲明
1. 此聚會適合初步掌握游泳技術及初哥跑手(約45~70分鐘完成10公里), 身體並無任何疾病(包括已知或隱疾),同時需確保可以應付此項運動的朋友參加。跑步及水上活動有一定的危險性,參加者請自行評估個人能力並量力而為。如身體不適,切勿強行參加。
2. 本網站並不涉及此項聚會的一切安排,敬請參加者自行負責個人的財物及人身安全。 如有不幸事故,而導致參加者受傷或死亡,或涉及第三者的意外,本網站及聚會發起人慨不負任何責任。
3. 活動不排除將於酷熱的情況下舉行,水溫高亦可能引發中暑或熱衰竭等症狀,參加者需要在參加活動前有足夠的訓練及休息,並留意個人的身體狀況,建議活動前先自行補充足夠水份。
4. 若約跑活動當天懸掛八號或以上颱風、黑色暴雨訊號或非人力可控制之情況,活動將會取消。
5. 參加者的個人保險須自行負責。

作者: 叮叮噹    時間: 2009-5-22 23:29
十三兄,

好快手啊!
第一個報名, 跑去黃金海岸, 再跳落水.
作者: 上水馬王    時間: 2009-5-22 23:33
原帖由 叮叮噹 於 2009-5-22 23:29 發表
十三兄,

好快手啊!
第一個報名, 跑去黃金海岸, 再跳落水." />" />  

叮叮噹好野!

其實你可以試玩水陸兩項喎~
作者: 叮叮噹    時間: 2009-5-22 23:41
原帖由 上水馬王 於 2009-5-22 23:33 發表
叮叮噹好野!

其實你可以試玩水陸兩項喎~

我玩三項都得, 係分開三次玩.
你地未見過叮噹游水唔去水個攪笑場面 ,
跑又慢, 游又慢, 點玩水陸呀??
作者: 上水馬王    時間: 2009-5-22 23:49
原帖由 叮叮噹 於 2009-5-22 23:41 發表

我玩三項都得, 係分開三次玩.
你地未見過叮噹游水唔去水個攪笑場面" />" /> ,
跑又慢, 游又慢, 點玩水陸呀??" />" />hj" />" />h  

"叮噹"游水應該幾好笑~

係喎,你都識得踏單車,絕對合乎玩三項的條件!
黎緊九月ITU試下玩繽紛賽程啦,當係嘉年華會心情咁去玩,就好似你以往的跑步比賽一樣,一定會enjoy~
作者: 叮叮噹    時間: 2009-5-22 23:56
原帖由 上水馬王 於 2009-5-22 23:49 發表
"叮噹"游水應該幾好笑~

係喎,你都識得踏單車,絕對合乎玩三項的條件!
黎緊九月ITU試下玩繽紛賽程啦,當係嘉年華會心情咁去玩,就好似你以往的跑步比賽一樣,一定會enjoy~

Good point!
聽講玩三項冇齋跑步咁容易受傷添.
作者: cfchan    時間: 2009-5-22 23:57
原帖由 叮叮噹 於 2009-5-22 23:29 發表
十三兄,

好快手啊!
第一個報名, 跑去黃金海岸, 再跳落水." />" />  

多謝叮叮噹ctse支持 未睇過妳的泳姿,第一次見識,請多多指教!
作者: 上水馬王    時間: 2009-5-22 23:59
原帖由 叮叮噹 於 2009-5-22 23:56 發表

Good point!

GOOD~到時長跑網又多一名選手出發~

不過炒車既話都會好傷下
作者: 叮叮噹    時間: 2009-5-23 00:02
原帖由 cfchan 於 2009-5-22 23:57 發表
多謝叮叮噹ctse支持未睇過妳的泳姿,第一次見識,請多多指教!

十三, 多多指教小妹就真, 咪玩啦!
咁水皮, 指教你點樣係大海掙扎??
作者: 大圍新跑手    時間: 2009-5-23 00:04
原帖由 叮叮噹 於 2009-5-22 23:56 發表

Good point!

支持叮叮噹向三項鐵人發展~
作者: 叮叮噹    時間: 2009-5-23 00:19
原帖由 大圍新跑手 於 2009-5-23 00:04 發表

作者: ginnywong    時間: 2009-5-23 00:22
原帖由 大圍新跑手 於 2009-5-23 00:04 發表

我都支持!!!!
作者: bmc    時間: 2009-5-25 11:35
前一晚要睇歐聯決賽,應該來唔到
作者: key    時間: 2009-5-25 14:12
原帖由 bmc 於 2009-5-25 11:35 發表

我都係
作者: ginnywong    時間: 2009-5-25 18:10
原帖由 key 於 2009-5-25 14:12 發表

我都係

歐聯決賽咁好睇既咩? 龍舟水都唔游?! 咁唯有下次啦

我o果日要去東亞運動會義工訓練,所以無得玩
作者: leungf2003    時間: 2009-5-25 20:42
....星期四 唔得閒= =
作者: cfchan    時間: 2009-5-25 23:03
[
原帖由 bmc 於 2009-5-25 11:35 發表
原帖由 key 於 2009-5-25 14:12 發表

我都係

唔緊要,歐聯決賽一年一次,游水跑步幾時都得
下次下次,下次大概可以
原帖由 ginnywong 於 2009-5-25 18:10 發表

歐聯決賽咁好睇既咩? 龍舟水都唔游?! 咁唯有下次啦

我o果日要去東亞運動會義工訓練,所以無得玩

有野做都無法,下次先喇

原帖由 leun2003 於 2009-5-25 20:42 發表
....星期四 唔得閒= =

咁下次先啦!
作者: ChARsoN    時間: 2009-5-26 00:01

我就兩項就夠~
入水能游 出水能跑~
等呢兩項都好掂先考慮三唔三項

p.s. 我報名
作者: key    時間: 2009-5-26 00:29
原帖由 ChARsoN 於 2009-5-26 00:01 發表

我就兩項就夠~
入水能游 出水能跑~
等呢兩項都好掂先考慮三唔三項

p.s. 我報名" />" />" />" />

唔好等啦, 現在距離ITU仲有四個月, 回想上年, 我10月1日才報名ITU, 11月16日就比賽, 當時我單車同跑步都唔得, 單車踩20k都累, 跑步仲慘, 我玩開短跑, 叫我跑長, 我2k都跑唔倒, 但我知道一報左名, 我就有motivation練習,果然,我隔晚練,結果,成功完成20k單車和5k跑步的sprint distance,雖然時間做唔倒within 1.5 hour,但都巳經好滿意.

單車其實對於跑開跑的運動員來說,應比較容易上手, ching兄你游同跑巳經咁掂,練埋單車應可以駕輕就熟, try try la, 大家對你都有信心 

作者: ChARsoN    時間: 2009-5-26 01:19
原帖由 key 於 2009-5-26 00:29 發表

唔好等啦, 現在距離ITU仲有四個月, 回想上年, 我10月1日才報名ITU, 11月16日就比賽, 當時我單車同跑步都唔得, 單車踩20k都累, 跑步仲慘, 我玩開短跑, 叫我跑長, 我2k都跑唔倒, 但我知道一報左名, 我就有motivation ...

不過我自己冇單車
亦未必買得起....
唔知有冇得租借?(長租?)
仲有報名費又係問題.....
作者: key    時間: 2009-5-26 09:57
原帖由 ChARsoN 於 2009-5-26 01:19 發表

不過我自己冇單車
亦未必買得起....
唔知有冇得租借?(長租?)
仲有報名費又係問題.....

係呀, 單車一直都係困擾我最大既問題, 之前我每次練車, 都係入沙田租, 踩完就還, 連上次ITU嗰架都係比賽之前一晚到沙田租, 直至一個月前租開嗰架比人買左, 咁啱預正新娘譚三項賽事, 才平平地買左架3k左右嘅rb, 由於手頭上唔夠cash, 所以做左12個月分期, 才save夠錢參加比賽.
作者: loudspeaker    時間: 2009-5-26 10:36
原帖由 key 於 2009-5-26 00:29 發表

唔好等啦, 現在距離ITU仲有四個月, 回想上年, 我10月1日才報名ITU, 11月16日就比賽, 當時我單車同跑步都唔得, 單車踩20k都累, 跑步仲慘, 我玩開短跑, 叫我跑長, 我2k都跑唔倒, 但我知道一報左名, 我就有motivation ...

呢句真呀 ! 報左名之後真係無借口俾自已偷懶 ,
記得上年 ITU 08 前 9 月炒左車, 得番 個半月時间
都唔夠 , 傷口最快都要 20 幾日先埋口 , 一好番 , 一個星期 游 3 次 x 2hr 水
六,日 6:00am 踩完單車馬上去跑 8-10km , 就係咁操左 2 个星期就去比賽,

典解 .....好簡單因為我唔想 side 左  $550.00 報名費   哈哈
作者: loudspeaker    時間: 2009-5-26 10:58
原帖由 key 於 2009-5-26 09:57 發表

係呀, 單車一直都係困擾我最大既問題, 之前我每次練車, 都係入沙田租, 踩完就還, 連上次ITU嗰架都係比賽之前一晚到沙田租, 直至一個月前租開嗰架比人買左, 咁啱預正新娘譚三項賽事, 才平平地買左 ...

3 項最 dump 本又係單車  ,
記得上年我都係用我部 MTB 去参加 OD 咋 , 本來可以租部 RB 既
但自已車比較熟 d , 最搞笑响停車塲等我個 friend , 有個 ching 走
個來問我係咪参加 fun distance ? 我踩 MTB 又真係怪左 D, 話晒 ITU
都係國際盛事 , 部部 RB , TT , 萬萬聲 , 我呢部仲要 10 幾歷史.........
(事實就係.....單車又差不多包艇, side 力之餘 , 双脚最後 10km 舉步為難)。
作者: key    時間: 2009-5-26 12:15
原帖由 loudspeaker 於 2009-5-26 10:36 發表

呢句真呀 ! 報左名之後真係無借口俾自已偷懶 ,
記得上年 ITU 08 前 9 月炒左車, 得番 個半月時间
都唔夠 , 傷口最快都要 20 幾日先埋口 , 一好番 , 一個星期 游 3 次 x 2hr 水
六,日 6:00am 踩完單車馬 ...

LOUD兄, 強呀, 依d就係鐵人應有嘅精神同鍛鍊態度

作者: gforce    時間: 2009-5-26 13:11
原帖由 loudspeaker 於 2009-5-26 10:58 發表

3 項最 dump 本又係單車  ,
記得上年我都係用我部 MTB 去参加 OD 咋 , 本來可以租部 RB 既
但自已車比較熟 d , 最搞笑响停車塲等我個 friend , 有個 ching 走
個來問我係咪Ö ...

完成已是成功, 上次新娘潭兩項見人偷雞用摺疊單車都得
作者: key    時間: 2009-5-26 14:11
原帖由 orce 於 2009-5-26 13:11 發表

摺疊單車應該唔夠rb快,敢咪好輸洩??
作者: loudspeaker    時間: 2009-5-26 14:27
原帖由 orce 於 2009-5-26 13:11 發表

係呀 ! 過左終點線o個刻 , 真係好激勳呀,
終於有左第一個 個人完成時間 。
作者: loudspeaker    時間: 2009-5-26 14:31
原帖由 key 於 2009-5-26 12:15 發表

LOUD兄, 強呀, 依d就係鐵人應有嘅精神同鍛鍊態度

既然決定参加 , 都要對比賽尊重, 所以點都要操下先去,
我諗呢 d 係體育精神掛
作者: key    時間: 2009-5-26 15:21
原帖由 loudspeaker 於 2009-5-26 14:27 發表

係呀 ! 過左終點線o個刻 , 真係好激勳呀,
終於有左第一個 個人完成時間 。

我都係呀,上年ITU臨衝線那刻,真係萬二分感動;個多個月來努力不懈嘅鍛鍊,總算沒白費
作者: cfchan    時間: 2009-5-27 10:45
聽日報名去既朋友們,一切不變,09:00黃金泳灘更衣室外見!
作者: ChARsoN    時間: 2009-5-28 11:49
唉....今朝瞓妟咗....
10點左右先去到
已經見唔到大家了....
游龍舟水就此錯過...............
作者: cfchan    時間: 2009-5-28 17:26
唔緊要,機會時時有,下次黎都無問題
作者: loudspeaker    時間: 2009-5-28 22:33
今天落樓下遊了 1.5hr, 好大風, 雖然好鬼冷,
不過遊了 2 個塘已經好熱,峽花生遊了 25min 練下對手。
再慢遊 25min, 停了 2'35 去廁所 飲下水.
再練下 d 速度遊了 15min, 用 kick board 練對腳 15min。
用蛙式玩左 8分鐘跟住回家。

作者: kopo1128    時間: 2009-5-28 22:51
原帖由 loudspeaker 於 2009-5-28 22:33 發表
今天落樓下遊了 1.5hr, 好大風, 雖然好鬼冷,
不過遊了 2 個塘已經好熱,峽花生遊了 25min 練下對手。
再慢遊 25min, 停了 2'35 去廁所 飲下水.
再練下 d 速度遊了 15min, 用 kick board 練對腳 15min。
用蛙 ...

Loud 兄, 幾時得閒一齊游返轉呀? 我都想跟你學下野!!!
作者: cfchan    時間: 2009-5-28 22:53
原帖由 kopo1128 於 2009-5-28 22:51 發表

Loud 兄, 幾時得閒一齊游返轉呀? 我都想跟你學下野!!!

me 2
作者: key    時間: 2009-5-29 09:08
原帖由 cfchan 於 2009-5-28 22:53 發表

me 2" />" />

me 3
作者: ChARsoN    時間: 2009-5-29 11:24
原帖由 key 於 2009-5-29 09:08 發表

me 3

me 4~
不過可能要6 月尾或7 月先得....
作者: loudspeaker    時間: 2009-5-29 22:33
米 玩 0拉
作者: bmc    時間: 2009-5-30 00:28
give me 5

歡迎光臨 香港長跑網 - 長跑長友 (https://www.longrun.hk/) Powered by Discuz! X3.2