香港長跑網 - 長跑長友

標題: 新手跑步問題 [打印本頁]

作者: 山渣餅    時間: 2009-5-28 01:04
標題: 新手跑步問題
新手跑步, 大約跑單車徑來回加埋3 K , 隔日跑 , 隻腳都無法回復狀態 , 隻腳覺得少少酸同累 , 每次跑前跑後都有拉筋 , 需唔需要抖多一日 ?
還是繼續下去?
請問大腿可以點拉筋 ? 唔太識點拉~
作者: MT    時間: 2009-5-29 09:47
原帖由 山渣餅 於 2009-5-28 01:04 發表
新手跑步, 大約跑單車徑來回加埋3 K , 隔日跑 , 隻腳都無法回復狀態 , 隻腳覺得少少酸同累 , 每次跑前跑後都有拉筋 , 需唔需要抖多一日 ?
還是繼續下去?

如果CHING你跑前跑後都有拉筋
3k 隔日跑應該無問題, 但係會唔會你跑資唔正確呢?
作者: blurmax    時間: 2009-5-29 09:59
3k 隔日跑應該無問題, 但係會唔會你跑資唔正確呢?

X 2 - probably caused by too heavy / too quick / incorrect running gesture / not enough warm up & cool down..............................
作者: 佐治男孩    時間: 2009-7-9 09:26
還是繼續下去?

通常每週可練不同的跑法。有長有短,有快又慢。
跑長一些時,不妨減慢速度,增加距離,适應以后再加快
作者: 學跑者    時間: 2009-7-9 16:44
山楂餅ching / cste
睇下呢個網址會唔會幫到, [attach]8425[/attach]
http://www.hknature.com/html/sport_section/stretch/stretch.htm
作者: 佐治男孩    時間: 2009-7-13 07:02
還是繼續下去?

應該無問題.但若果腿酸,可以跑慢一點.

但其實在訓練當中,酸是很正常的.比賽前減量減intensity(taper)就得啦.
作者: terryisrunner    時間: 2009-7-15 17:10
慢跑會比唔跑更快回復。
記住係慢跑,緩步個隻!再加拉筋!
作者: 佐治男孩    時間: 2009-7-16 00:39
原帖由 terryisrunner 於 2009-7-15 17:10 發表
慢跑會比唔跑更快回復。
記住係慢跑,緩步個隻!再加拉筋!

非常同意,有些跑友會選澤不跑,但這樣不但recover較慢,也會應響整體的進步!
Recovery run 一定要慢!
作者: dreamusic    時間: 2009-7-26 11:50
紥腳跑

歡迎光臨 香港長跑網 - 長跑長友 (https://www.longrun.hk/) Powered by Discuz! X3.2